Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Gruvan

Gruvan

En historiepodd om Sala silvergruva, ?Svea rikes skattkammare?, och människans fascinerande jakt på glittrande mineral genom historien.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

gruvan.podbean.com

Avsnitt

6. Vishet, våld och riksens välfärd

I det här avsnittet fortsätter vi historien om Sala silvergruva under det dynamiska 1600-talet. Det är en berättelse om blod, svett, tårar och ihärdiga drömmar om att dryga ut statskassan med silver.

2019-06-05
Länk till avsnitt

5. Från Harz till Bergslagen

Sala Silvergruva och 1600-tal: Georg Grissbach, bördig från det klassiska tyska gruvdistriktet i Harz, räknas som en av de allra skickligaste bergsexperterna för sin tid. Hans mångåriga arbete som överbergmästare vid rikets gruvor och bergmästare vid Salberget spelade stor roll för moderniseringen av svensk bergshantering under det dynamiska 1600-talet. Sala silvergruva var hans skötebarn.

2019-05-10
Länk till avsnitt

4. Mördarkulan

Efter Gustav Vasas död tar hans son Erik över både kronan och pappas kära silvergruva i Sala. Men det går inte riktigt som han har tänkt sig. Det sena 1500-talet är en mycket dyster period vid gruvan liksom i riket i stort. Johan III kallar gruvan för mördarkulan, ett passande epitet i en tid av blodiga vendettor och svåra ras.

2019-04-23
Länk till avsnitt

3. Svea rikes skattkammare

?All malmberg i Sverige lyda till Sveriges krona och icke till någre bergsmans eller bondehemman?. Det deklarerade Gustav Vasa gång på gång och han styrde särskilt sitt kära och enormt lönsamma silverberg i Sala med järnhand. I det här avsnittet berättar vi om det dramatiska, blodiga och omvälvande 1500-talet och gruvans stora betydelse för dem som pretenderade på makten och härligheten.

2019-04-12
Länk till avsnitt

2. Med hammare och fackla i mer än 40000 år

Hur tusan och när kom människan på att hon skulle bryta sig ner i berget, hämta upp malm och sedan förädla den till rena metaller? Det här avsnittet är en svindlande resa genom gruvdriftens och metallhanteringens långa, fascinerande historia, som sätter Bergslagen och Sala i ett större perspektiv.

2019-04-05
Länk till avsnitt

1. Upptäckten

I det här första avsnittet tar vi oss an gruvans äldsta historia, som i hög grad är höljd i dunkel. Vi vet helt enkelt inte när eller av vem silvret upptäcktes. Men det finns en rad skrönor, myter och legender samt en och annan historisk källa som ger ledtrådar?

2019-03-28
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.