Sveriges 100 mest populära podcasts
Ryssland drar sig tillbaka på flera ställen runt staden Bachmut i östra Ukraina. Det uppger den ukrainske generalen Oleksandr Syrskyj på meddelandeappen Telegram. Striderna runt Bachmut har pågått sedan förra sommaren. Staden bedöms inte ha någon större strategisk betydelse, men efter de omfattande striderna har den fått desto större symbolisk vikt.
Medverkande: Johan Huovinen, överstelöjtnant och lärare vid Försvarshögskolan.
Programledare: Elias Wahlberg.
Producent: Marie-Caroline Biver.
Sändes i P1 Morgon 11 maj 2023.
Den festliga stämningen på den ryska segerdagen är dämpad i år. Flera parader har ställts in av säkerhetsskäl, samtidigt som president Vladimir Putin väntas adressera sin version av ryska framgångar i kriget mot Ukraina när han håller tal senare under dagen.
I dag, 9 maj, firas segerdagen i Ryssland, dagen då man firar segern över Nazityskland och slutet på det andra världskriget.
Medverkande: Jakob Hedenskog, analytiker vid centrum för Östeuropastudier och Kristian Gerner, historiker och professor emeritus i historia vid Lunds universitet, specialiserad på Öst- och Centraleuropa.
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Marie-Caroline Biver
Sändes i P1 Morgon 9 maj 2023.
Minst fem personer har skadats i en rysk drönarattack mot Kiev under natten mot måndag. Flera raketattacker och robotar ska även ha skjutits mot regionerna Charkiv, Cherson och Odessa. Hör Ekots Rysslandskorrespondent Maria Persson Löfgren.
Medverkande: Maria Persson Löfgren
Programledare: Pia Fridén
Producent: Pontus Håkansson
Förskollärare som ska få jobb i Botkyrka kommun måste klara ett språktest hör pedagogen Inez Radi i Katarina Gunnarssons reportage. Dessutom: invånarna kring Tuna torg rasar mot otryggheten som de upplever har ökat och på fritidsgården Southside får de unga som fyllt 17 inte längre komma in.
Studio Etts reporter Katarina Gunnarsson stannade kvar i Botkyrka efter riksdagsvalet 2022. Resultatet blev sex reportage om bland annat språktester, otrygghet i närområdet och om var ungdomarna hänger.
Hör del två: fjärde, femte och sjätte reportagen i en dokumentärversion.
Här hittar du del ett: Otryggheten i Tumba.
Världsartisten Harry Belafonte är död, 96 år gammal. När Ekot träffade honom i hans hem 2014 hade hans röst hesnat men hans livslånga engagemang i medborgarrättsfrågor hade inte svalnat.
Artisten Harry Belafonte har ständigt varit politiskt engagerad ? men den sidan var inte särskilt känd i Sverige under hans storhetstid, på 1950- och 60-talet. Han betalade till exempel lön till Martin Luther King under många år, ända fram till hans död.
Harry Belafonte var med och ordnade en välgörenhetsgala med just Martin Luther King, på Operan i Stockholm 1965. Både statsminister Tage Erlander och statsrådet Olof Palme medverkade, liksom många svenska stjärnor.
Reporter: Lena Nordlund
Sändes i Studio Ett 1 augusti 2014.
Ukrainska styrkor har korsat floden Dnepr är det den omtalade våroffensiven, ett spaningsuppdrag eller en förvirringsmanöver? Hör Ekots Ukrainakorrespondent Lubna El-Shanti.
Medverkande: Lubna El-Shanti
Programledare: Parisa Höglund
Sändes i P1 Morgon 25 april 2023
Två kvinnor, 18 och 20 år gamla, döms till livstids fängelse för mordet på en 21-årig kvinna i Vetlanda i oktober förra året.
Den 20-åriga kvinnan har erkänt att hon dödade kvinnan, men menar att det inte var meningen. 18-åringen döms mot sitt nekande.
Kvinnornas försvarare uppger att de kommer överklaga domen.
Medverkande: Petra Levinson, reporter på Ekot och Jenny Yourstone, doktor i psykologi vid Södertörns högskola
Programledare: Thomas Nordegren och Kajsa Boglind
Ekots USA-kommentator i P1 Morgon om ex-presidenten Donald Trumps tal i Florida och om de 34 åtalspunkter han står anklagad för.
I Ukraina är situationen fortsatt svår, och som alltid i krig, särskilt för barnen. Men i Ukraina finns också hot om att barnen förs bort av ockupationsstyrkorna. Hör Sveriges Radios korrespondent Lubna El-Shanti direkt från Ukraina.
Ukrainas barnombudsman Mykola Kuleba, säger att mörkertalet är stort: många barn är - borta. Och risken för de som försöker hitta och ta hem dem igen, är många.
Medverkande: Sveriges Radios korrespondent Lubna El-Shanti.
Programledare: Mikael Kulle
Producent: Anna Pandolfi
Inslaget sändes i P1 Morgon den 31 mars 2023.
Rysslands Sverigeambassadör skriver på ambassadens hemsida att om Ryssland angrips av Natostyrkor blir de nya medlemsstaterna legitima mål för vedergällningsattacker.
Enligt Sveriges Radios Rysslandskorrespondent Maria Persson Löfgren är ställningstagandet inte nytt, men att retoriken möjligen har hårdnat.
? Det ger ett obehagligt intryck.
Gunilla Herolf, som är forskare på Utrikespolitiska institutet, ser det här som ett klumpigt försök att påverka Sverige.
Programledare: Elias Wahlberg
Medverkande: Maria Persson Löfgren, Rysslandskorrespondent och Gunilla Herolf, forskare vid Utrikespolitiska institutet.
Den här intervjun sändes i P1 morgon den 29 mars 2023.
Under hela vintern har det pågått intensiva strider i staden Bachmut i östra Ukraina. Men trots Rysslands försök att ta kontroll över staden har man inte lyckats. En av dem som försvarar Bachmut är Oleksiy Kondakov.
Läget är mycket allvarligt, enligt generalstaben för de ukrainska styrkorna som nu förbereder sig på nya ryska attacker. I månader har Oleksiy Kondakov försvarat staden. För första gången sedan augusti har han fått några dagar ledigt och Sveriges Radios korrespondent träffar honom i Kiev.
Medverkande: Lubna El-Shanti, Sveriges Radios utrikeskorrespondent.
Producent: Felicia Hassan.
Inslaget sändes i P1 morgon den 28 mars 2023.
Rysslands president, Vladimir Putin meddelade under helgen att taktiska ryska kärnvapen ska placeras i Belarus. Hör Joakim Paasikivi, löjtnant och lärare i militärstrategi på försvarshögskolan.
De taktiska kärnvapnen strider enligt Putin inte mot icke-spridningsavtalet. Och ett tiotal flyg som har kapacitet att bära kärnvapnen ska redan ha stationerats ut i Belarus. En farlig upptrappning av kärnvapenretoriken, enligt Nato.
Medverkande: Joakim Paasikivi, löjtnant och lärare i militärstrategi på försvarshögskolan.
Programledare: Mikael Kulle.
Producent: Gustav Franzén.
Den här intervjun sändes i P1 morgon den 27 mars 2023.
EU tror att omkring 300 miljarder dollar av Rysslands pengar kan finnas låsta i Europa, USA och Kanada. Nu vill man beslagta pengarna och använda till Ukrainas återuppbyggnad. Hör Anders Ahnlind som ska leda arbetet.
Ofantliga summor ryska pengar kan finnas låsta i EU, USA och Kanada. Ungefär 300 miljarder dollar uppskattas det handla om. Behovet av pengar kommer vara enormt när det är dags att bygga upp Ukraina igen ? därför funderar EU på om man kan beslagta pengarna och använda dem till just återuppbyggnaden.
Medverkande: Anders Ahnlid, generaldirektör på Kommerskollegium, som är utsedd att leda den EU-grupp som hanterar ryska tillgångar.
Programledare: Helene Benno
Den ukrainska militära underrättelsetjänsten uppger att ryska robotar har förstörts på den ockuperade Krimhalvön. Hör Maria Persson Löfgren, Rysslandskorrespondent.
Medverkande: Maria Persson Löfgren, Rysslandskorrespondent.
Programledare: Mikael Kulle.
Producent: Pontus Håkansson.
Den här intervjun sändes i P1 morgon den 21 mars 2023.
Två kvinnor åtalas nu för mord i fallet där en 21-åriga kvinna som försvann i höstas och senare hittades död. Hör reporter på P4 Jönköping, Markus Engberg, som följt fallet.
Medverkande: Markus Engberg, reporter på P4 Jönköping.
Programledare: Mikael Kulle
Producent: Marie-Caroline Biver
Den här intervjun sändes i P1 morgon den 17 mars 2023.
Ukrainska myndigheter och medier beskriver attackerna som massiva, rapporterar AP. De kan vara kopplade till attackerna i Bachmut, säger Jörgen Elfving, före detta överstelöjtnant om utvecklingen.
Programledare: Elias Wahlberg
Producent: Anna Pandolfi
Den här intervjun sändes i P1 morgon den 9 mars 2023.
Förhandlingar mellan Ukraina och Ryssland har efter invasionen varit näst intill obefintliga, men ibland sker fångutväxlingar. Hör Mark Klamberg, professor i folkrätt, om krigsfångarnas rättigheter.
Programledare: Mikael Kulle
Den här intervjun sändes i P1 morgon 8 mars 2023.
De första Leopardstridsvagnarna har börjat levereras till Ukraina men det kommer ta tid innan alla är på plats. Våra korrespondenter reste till Donbass där de exklusivt fick träffa vagnchefen Leshin vid en frontlinje.
Medverkande: Lubna El-Shanti och Johan-Mathias Sommarström, Sveriges Radios utrikeskorrespondenter i Ukraina. Leshin, vagnchef och Ulf Högström, överstelöjtnant Försvarshögskolan.
Programledare: Monica Saarinen och Mikael Sjödell.
Sändes i Studio Ett den 27 februari 2023.
Efter en granskning i Svenska Dagbladet får Sveriges femte största Youtube-stjärna sina konton avstängda. Han anklagas för att ha sexualiserat minderåriga i sina videor. Hör historien om influencern Pontus Rasmusson.
Med ljud från SVT:s Lilla Aktuellt 25 november 2022 och Pontus Rasmussons videor på Rumble och Instagram.
Ekot söker Pontus Rasmusson för en intervju.
Medverkande: Alice Aveshagen, reporter på Svenska Dagbladet.
Reporter: Edith Lindvall
Programledare: Anna Oscarius
Producent: Susanna Hållbus
Tekniker: Heinz Wennin, Tim Kellerman och Jacob Gustavsson
Slutmix: Christer Tjernell
Efter tveksamheterna har nu den tyska regeringen bestämt sig för att skicka stridsvagnar av typen Leopard 2 till Ukraina. Hör Sveriges Radios korrespondent i Berlin, Daniel Alling, och Alina Engström, analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut om beslutet.
Medverkande: Sveriges Radios korrespondent i Berlin, Daniel Alling och Alina Engström, biträdande analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut.
Programledare: Elias Wahlberg.
Producent: Felicia Hassan.
Sändes i P1 Morgon den 25 januari.
Flera länder väntas skicka fler och tyngre vapen. Under fredagen samlar USA ett 50-tal länder på den militära flygbasen Ramstein i Tyskland, för att diskutera militärt stöd till Ukraina. Hör Daniel Alling, Sveriges Radios Tysklandskorrespondent direkt från Ramstein.
Sverige tillkännagav i torsdags att Ukraina ska få det avancerade artillerisystemet Archer.
Medverkande: Daniel Alling, Sveriges Radios Tysklandskorrespondent direkt från Ramstein, och Oscar Jonsson, doktor i rysk krigföring vid Försvarshögskolan.
Programledare: Pia Fridén.
Sändes i P1 Morgon den 20 januari 2023.
Två bröder misstänks ha spionerat på Sverige för Rysslands räkning. I dag klockan 11.00 kommer domen. Hör reportage av Ekots Simon Andrén.
De misstänkta bröderna ska ha försett ryska militära underrättelsetjänsten, GRU, med topphemliga uppgifter om Sveriges underrättelse- och säkerhetssystem.
Åklagarna vill att den äldre brodern döms till livstids fängelse, och den yngre brodern till tolv års fängelse.
Bägge bröderna nekar till brott.
Medverkande: Bo Torbjörn Ek, programledare för Gräns, Sveriges Radios podd om säkerhetspolitik.
Programledare: Elias Wahlberg.
Reporter: Simon Andrén.
Sändes i P1 Morgon den 19 januari 2023.
14 personer ska ha omkommit i helikopterkraschen som inträffade under onsdagsmorgonen. Enligt uppgifter finns inrikesminister Denys Monastyrskyj, inrikesministeriets ledning och ett barn bland de döda. Hör Sveriges Radios Ukrainakorrespondent Lubna El-Shanti om vad vi vet om ministern.
Medverkande: Lubna El-Shanti, Sveriges Radios utrikeskorrespondent i Ukraina och Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier på Utrikespolitiska institutet.
Programledare: Monica Saarinen och Sharon Jåma.
Sändes i Studio Ett den 18 januari 2023.
En helikopter kraschade i Kiev bland de 14 döda finns inrikesminister Denys Monastyrskyj med inrikesministeriets ledning. Hör om vad vi vet.
Medverkande: Maria Persson Löfgren, Sveriges Radios Rysslandskorrespondent och Jan Hallenberg, Utrikespolitiska institutet.
Reporter: Paulina Monzón
Programledare: Kristin Axinge Jaslin
Samtalet med Maria Persson Löfgren sändes i Ekot i P4 klockan 12, 18 januari 2023
I en tidigare version av publiceringen angav vi att 18 personer dött i olyckan, en siffra som ukrainska myndigheter och nyhetsbyråer rapporterade. Under eftermiddagen justerades siffran till 14 döda.
Han är en välkänd röst inom inrikespolitiken och ryktas kunna läsa det politiska spelet i stjärnorna. Hör Tomas Rambergs sista samtal som inrikespolitisk kommentator i P1 Morgon.
Medverkande: Tomas Ramberg, tidigare inrikespolitisk kommentator på Sveriges Radio.
Programledare: Hélène Benno.
Sändes i P1 Morgon den 18 januari 2023.
Relationen mellan Sverige och Turkiet var redan ansträngd när en docka föreställande president Erdoan hissades upp i en stolpe utanför Stockholm stadshus i början av januari. Hör Ekots försvarsreporter Mats Eriksson om hur det går med Sveriges ansökan till försvarsalliansen Nato.
Med ljud från SVT Nyheter.
Medverkande: Mats Eriksson
Reporter: Marina Nilsson Malmström
Producent: Susanna Hållbus
Nu lyfts kritik om att bedömare ägnar sig åt glädjekalkyler och önsketänkande vad gäller Ukrainas chanser att besegra Ryssland. Hör Magnus Falkehed, frilansjournalist som bevakar kriget för Expressen, och Joakim Paasikivi, överstelöjtnant.
Medverkande: Magnus Falkehed, frilansjournalist som bevakar kriget för Expressen, och Joakim Paasikivi, överstelöjtnant.
Programledare: Elias Wahlberg.
Producent: Håkan Widman.
Sändes i P1 Morgon 17 januari 2023.
Storbritannien ska skicka 14 stridsvagnar till Ukraina, en trend som flera länder nu funderar över att följa. Hör Albin Aronsson, säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut.
Medverkande: Albin Aronsson, säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut, Magnus Christiansson, lektor i militärstrategi vid Försvarshögskolan, samt Daniel Alling, Tysklandskorrespondent.
Programledare: Mikael Kulle
Producent: Maria Hansson
Sändes i P1 Morgon 16 januari 2023.
Enligt uppgifter har ett tidigare befäl ur Wagnergruppen sökt asyl i Norge. Mannen greps av norsk gränspolis natten till fredag efter att ha flytt över gränsen från Ryssland. Han säger sig vara beredd att vittna mot Wagnergruppens chef och finansiär Jevgenij Prigozjin hör om vad vi vet just nu.
Medverkande: Carina Holmberg, Sveriges Radios Norgekorrespondent och Pål Wrange, professor i folkrätt vid Stockholms universitet.
Programledare: Mikael Kulle
Producent: Maria Hansson
Sändes i P1 Morgon 16 januari 2023.
Den så kallade Wagnergruppen har deltagit i strider över hela världen, och efter sig har de lämnat spår av förstörelse och anklagelser om brott mot de mänskliga rättigheterna. Just nu strider den paramilitära gruppen i Ukraina på Rysslands sida. Hör Ekots Johanna Melén om de ökända legoknektarna.
Med ljud från BBC.
Medverkande: Johanna Melén, Sveriges Radios tidigare korrespondent i Ryssland, och Richard Myrenberg, Sveriges Radios korrespondent i Afrika.
Programledare: Pablo Dalence
Producent: Anna Liderot Ivarsson
Tekniker: Adam Alvin
Det har de senaste dagarna varit intensiva strider i östra Ukraina, och mycket tyder på att gruvstaden Soledar i Donetsk kan falla till Ryssland. Hör Ukrainakorrespondent Lubna el-Shanti.
Hör också diskussion mellan fd vänsterledaren Gudrun Schyman och Gunnar Hökmark (M) om hur Ukraina borde göra för att få till en fredsuppgörelse.
Från P1 Morgon den 12 januari 2023.
Ansvarig utgivare P1 Morgon: Klas Wolf-Watz.
Uppslitande familjebråk, knark och detaljer från tiden efter mamma prinsessan Dianas död brittiska prins Harrys självbiografi skapade stora rubriker redan innan den gavs ut. Hör Sveriges Radios korrespondent Stephanie Zakrisson om de nya uppgifterna och hur det påverkar Storbritanniens monarki.
Med ljud från NBC via Reuters.
Medverkande: Stephanie Zakrisson, Sveriges Radios korrespondent i Storbritannien.
Programledare: Pablo Dalence
Producent: Susanna Hållbus och Anna Liderot Ivarsson
Fredlig samexistens mellan Ryssland och Ukraina, är det möjligt? Nej, är det korta svaret från FOI:s forskningsledare, Gudrun Persson. nej. Hör mer i P1 Morgon från Folk & Försvar i Sälen.
Medverkande: Gudrun Persson, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut.
Programledare: Lasse Johansson
Sändes i P1 Morgon tisdag 10 januari 2023
Anhängare till Brasiliens tidigare president Jaír Bolsonaro stormade kongressen och regeringspalatset i huvudstaden Brasilia med krav på en militärkupp. Hör tidigare Latinamerikakorrespondent Lotten Collin.
Med ljud från CNN och Reuters.
Medverkande: Lotten Collin, Sveriges Radios tidigare Latinamerikakorrespondent
Programledare: Pablo Dalence
Producent: Susanna Hållbus
Februari månad brukar skämtsamt kallas för vabruari en tid då det hostas, snoras och många får vara hemma för att ta hand om sjuka barn. Covid har lärt oss mycket om immunförsvaret och hur vi bäst skyddar oss mot bakterier och virus, men kanske inte tillräckligt för att motarbeta vinterns virusvågor. Hör Matti Sällberg, professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet.
Från P1 Morgon den 9 januari 2023.
Ansvarig utgivare P1 Morgon: Klas Wolf-Watz
Behandlingsmetoder mot ätstörningar fungerar dåligt för drabbade som också har autism. Det är en grupp som sällan tillfrisknar från anorexia.
Sara Nuder
[email protected]
Hon är svensken som regisserar världens mest påkostade tv-serie, The Lord of the Rings: The Rings of Power. Hör Charlotte Brändström i P1 Morgon.
En av förra årets mest uppmärksammade tv-serier var ?Maktens ringar?, som är fritt baserad på J.R.R. Tolkiens berömda universum.
Serien är den mest påkostade någonsin.
Medverkande: Charlotte Brändström, regissör, med på länk från Los Angeles
Programledare: Håkan Widman
Sändes i P1 Morgon 4 januari 2023.
Kriget i Ukraina är nu inne i en utnötningsfas säger Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi: Ryssarna skickar fram människor, soldater, helt utan hänsyn till egna förluster. Framförallt när det gäller de rekryterade fångarna från ryska fängelser, där det inte verkar spela någon som helst roll om de lever eller dör, så länge de anfaller. Det är som en köttkvarn vid fronten.
Medverkande: Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare vid Försvarshögskolan
Programledare: Martina Lindvall
Producent: Isak Krona
Sändes i Studio Ett kväll 2 januari 2023.
Hushåll och företag är hårt pressade av inflation och elpriser. Samtidigt får de vänta på de utlovade stödpengarna hör statsminister Ulf Kristersson.
Medverkande: Statsminister Ulf Kristersson (M)
Programledare: Pia Fridén
Sändes i P1 Morgon 2 januari 2023.
Putins Ryssland attackerar grannlandet Ukraina, Sverige ansöker om medlemskap i Nato samt galopperande inflation och rekordhöga elpriser, det är några av de stora skeenden som präglat 2022. Hör P1 Morgons nyårskrönika om året som gått.
Håkan Widman
[email protected]
Under året som gått har det slagits rekord i antal skjutningar i Sverige. Våldsamma manliga könsstereotyper lyfts fram som en av förklaringarna till den pågående våldsspiralen.
Många orsaker till våldsspiralen har uppmärksammats i debatten. Gangsterrappen, segregation, fattigdom och behov av tidiga diagnoser för barn i riskgrupper.
I Botkyrka kommun har ett våldspreventivt handlingsprogram kommit att genomsyra hela kommunens arbete och där lyfter man fram våldsamma manliga könsstereotyper som ytterligare en förklaring.
En våldsspiral som ibland går från far till son och som kan brytas om det fångas upp i tidig ålder.
Katarina Gunnarsson träffar Hamid som blev slagen som barn och som under tio år levde ett kriminellt och våldsamt liv. (Hamid heter egentligen någonting annat).
Katarina Gunnarsson
[email protected]
Sveriges nya andra största riksdagsparti, Sverigedemokraterna, får efter valet 2022 tillgång till anrika lokaler. Hör en minidokumentär från Ekot.
Det är hösten 2022 och flyttlassen går. Fyra ska flytta in och ett ska ut. Följ med till regeringskvarteren och hör när kartongerna fylls. Analys Tomas Ramberg.
Att vara den som ska in eller den som ska ut. Det betyder alltid valet 2022, en har ett jobb, än har inte ett jobb. Sverigedemokraterna blir näst största parti. Trots att de inte kom att sitta i regeringen flyttar de ändå in i regeringskansliet. Socialdemokraterna, största partiet i valet, packar ändå lådorna. Det här är historien om maktens korridorer.
Reporter/redigering: Marina Nilsson Malmström
Producent: Anna Liderot Ivarsson
Plastskräp från olika delar av jordklotet har flutit med havströmmarna och nu har stora mängder plast nått Arktis. Det märks på stormfåglarna som har magarna till stora delar fyllda av plast.
Bilden av ett vitt orört Arktis med massor av vildmark är en kontrast till de stora mängder plast i olika form och färg som forskarna nu hittar runt om i jordens nordligaste trakter.
Ett tydligt exempel på plastinvasionen i havet är stormfåglarna ? släkt med Albatrossen.
"Av de djur vi har obducerat är det numera över 90 procent plast i magen till den grad att vi tror att det påverkar deras näringsupptag", säger Kim Holmén vid norska Polarinstitutet som har forskat på miljön på Svalbard i över 30 år.
En internationell studie, med forskning från flera olika universitet och institut, ledd av tyska institutet Alfred Wegener, visar att plastskräpet har nått alla områden i Arktis och att det flyter stora mängder plast i Norra Ishavet. Trots att det bor så få människor här omkring är det liknande plastnivåer som i världens mer tättbefolkade områden. Mycket av plasten som till slut hamnar vid Svalbard kommer långt bortifrån.
Magdalena Martinsson
[email protected]
Det är helt tyst i Gotlands tingsrätt när åklagaren sätter igång filmen med övervakningsbilder som visar hur Theodor Engström rörde sig inför mordet på Ing-Marie Wieselgren. Ett mord som skakat Sverige.
Under rättegången säger Theodor Engström att han ville slå tillbaka mot svenska folket och göra det han själv kallar för en ?självmordsbombning?.
Ing-Marie Wieselgren blev en måltavla efter att han sökt på ordet psykiatri i Almedalsveckans evenemangskalender ? han såg henne som en representant för svensk psykiatri som han anser inte gett honom den hjälp han behövt.
I förhör berättar Engström att han också hade tänkt att attackera centerledaren Annie Lööf och utredarna hittar bland annat en anteckningsbok där han skrivit att hans attack riktades mot hela svenska folket.
Det här får åklagaren att rubricera mordet på Ing-Marie Wieselgren som terroristbrott ? och mordplanerna på Annie Lööf som förberedelse till terroristbrott.
Henrika Åkerman
[email protected]
USA skickar luftvärnssystemet Patriot till Ukraina hör överstelöjtnant Joakim Paasikivi i P1 Morgon.
Medverkande: Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare vid Försvarshögskolan och Ginna Lindberg, Sveriges Radios utrikeschef och USA-kommentator.
Programledare: Mikael Kulle
Sändes 22 december 2022
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj reser till USA för att tala i den amerikanska kongressen. Det blir den första resan Zelenskyj gör utanför Ukraina sedan kriget började.
Hör Fredrik Löjdquist, chef för centrum för Östeuropastudier på Utrikespolitiska institutet och USA-korrespondent Roger Wilson om resans betydelse.
Programledare: Elias Wahlberg.
Sändes i P1 morgon 21 december 2022.
Vi kan inte låta Putin stjäla vår jul det säger Kievs borgmästare Vitalyj Klytjko. Hör Lubna El-Shanti, Sveriges Radios korrespondent.
Ukraina förbereder sig för det första julfirandet sedan Rysslands fullskaliga invasion. Den 30 meter höga julgran som brukar stå i Kievs centrum har bytts ut mot en mindre och julmarknader eller större evenemang tillåts inte.
Men firandet ställs inte in. "Vi kan inte låta Putin stjäla vår jul", sa huvudstadens borgmästare Vitalij Klytjko nyligen.
Hör Lubna El-Shanti, Sveriges Radios korrespondent.
Programledare: Mikael Kulle
Sändes i P1 morgon 20 december 2022
President Putin reser till Belarus för att träffa sin allierade president Lukasjenko. Samtidigt varnar Ukraina för nya ryska planer. Hör överstelöjtnant Joakim Paasikivi om vad resan betyder.
Under morgonen har Kiev åter igen attackerats av ryska drönare.
Medverkade: Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan.
Programledare: Pia Fridén.
Sändes i P1-morgon 19 december 2022.
Sedan president Pedro Castillo avsattes i förra veckan skakas Peru av stora oroligheter. Tusentals personer demonstrerar och utländska turister har blivit strandade på sina hotell, däribland svenska Johanna Münter. Hör henne berätta i Studio Ett.
Medverkande: Johanna Münter och Camilla Haapalahti, båda svenskor på plats i staden Cusco i Peru.
Programledare: Monica Saarinen och Mikael Sjödell
Reporter: Pablo Dalence och Julia Rigaud
Sändes i Studio Ett 15 december 2022
Björn Ulvaeus har få minnen från när Abba var som störst. Vi var hela tiden inriktade på nästa grej och nästa grej och nästa grej, säger han i P1 Morgon.
Hbtqi-världen har alltid varit hängivna Abba-anhängare ? om det, om demokrati och om AI ska Björn Ulvaeus prata när han ska vara gästredaktör för BBC Today. Hör honom berätta om det ärofyllda uppdraget, om hektiska Abba-tiden och vad han ser fram emot under året som kommer.
Medverkande: Björn Ulvaeus, Abba-legendar, musiker och entreprenör.
Programledare: Hélène Benno
Sändes i P1 Morgon 15 december 2022