Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Föräldrautbildning - för dig som är gravid eller nybliven förälder

Föräldrautbildning - för dig som är gravid eller nybliven förälder

Lyssna på leg. barnmorska Therese Sok som utbildar och förklarar det som händer under graviditet och den första tiden med ett nyfött barn. Vårt mål är att du ska få en trygg graviditet och första tid tillsammans med ditt barn. I våra podcastavsnitt samt i våra utbildningsfilmer på Föräldrautbildning.se använder vi utbildad personal som är expert på sin profession. Våra webbkurser har nu hjälpt och utbildat flera tusen blivande mammor och föräldrar om ämnen som rör graviditet och föräldraskap. Låt oss hjälpa dig till en trygg graviditet och ett tryggt föräldraskap.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

foraldrautbildning.libsyn.com/website

Avsnitt

Gravid vecka 18 - graviditetskalender

Leg. barnmorska Therese Sok berättar i detta avsnitt om vad som händer med dig och din kropp när du är gravid i vecka 18. 

När du är gravid i vecka 18 är barnet egentligen 16 veckor gammalt. Barnet är nu 12,5-14 centimeter långt och väger knappt 200 gram. Barnets nervsystem utvecklas snabbt i denna vecka och nerverna i barnets hjärna har nu ytterligare specialiserats sig på funktioner som tjänar känsel, smak, lukt, syn och hörsel. 

Graviditetskalender vecka 18 läses upp i samarbete med Babyhjälp.se.

2019-05-21
Länk till avsnitt

Gravid vecka 17 - graviditetskalender

Leg. barnmorska Therese Sok berättar i detta avsnitt om vad som händer med dig och din kropp när du är gravid i vecka 17.

Barnet är nu runt 11-12 centimeter från huvud till stjärt och kan väga upp till 150 gram. Huvudet är nu stort i förhållande till kroppen men det ser nu allt mer proportionerligt ut. Är du omföderska så kan du nu  i graviditetsvecka 17 känna barnet röra sig. Är det ditt första barn så kan det dröja ytterligare någon vecka. 

Graviditetskalender vecka 17 läses upp i samarbete med Babyhjälp.se.

 

2019-05-21
Länk till avsnitt

Gravid vecka 16 - graviditetskalender

Leg. barnmorska Therese Sok berättar i detta avsnitt om vad som händer med dig och din kropp när du är gravid i vecka 16.

I graviditetsvecka 16 är barnet 108-116 millimeter långt mellan huvud och stjärt och väger drygt 100 gram. Snart är det säkert dags för ultraljud och då kan ni få se er lilla guldklimp för första gången. Barnets hud är nu täckt av ett fint fjunliknande hår som kallas för lanugohår. 

Graviditetskalender vecka 16 läses upp i samarbete med Babyhjälp.se.

 

2019-05-04
Länk till avsnitt

Gravid vecka 15 - graviditetskalender

Leg. barnmorska Therese Sok berättar i detta avsnitt om vad som händer med dig och din kropp när du är gravid i vecka 15. I graviditetsvecka 15 kan du inte känna det, men fostret i magen sparkar och slår för fullt med både armar och ben. Barnet växer snabbt och väger knappt 100 gram. Fostrets längd är cirka 15 centimeter långt. 

Graviditetskalender vecka 14 läses upp i samarbete med Babyhjälp.se https://www.babyhjalp.se/gravid-vecka-for-vecka/gravid-vecka-15/

2019-05-04
Länk till avsnitt

Gravid vecka 14 - graviditetskalender

Leg. barnmorska Therese Sok berättar i detta avsnitt om vad som händer med dig och din kropp när du är gravid i vecka 14. Barnet kan när du är gravid i vecka 14 röra sig i vattnet och även göra sväljrörelser även om de sker reflexmässigt och inte viljemässigt. Hår har nu börjat växa på barnets huvud. Redan nu är barnet runt 80 millimeter från huvud till stjärt och väger runt 25 gram.

Graviditetskalender vecka 14 läses upp i samarbete med Babyhjälp.se 

2019-04-11
Länk till avsnitt

Gravid vecka 13 - graviditetskalender

Leg. barnmorska Therese Sok berättar i detta avsnitt om vad som händer med dig och din kropp när du är gravid i vecka 13. Alla organ är nu anlagda och har viss fungerande funktion. Det tar dock ett tag innan allt är redo för att klara av livet utanför mammans mage. Barnet är nu 11 veckor gammalt och är ungefär 65-78 millimeter långt från huvud till stjärt. Barnet väger i vecka 13 runt 60 gram.

Graviditetskalender vecka 13 läses upp i samarbete med Babyhjälp.se 

2019-04-11
Länk till avsnitt

Gravid vecka 12 - graviditetskalender

Leg. barnmorska Therese Sok berättar i detta avsnitt om vad som händer med dig och din kropp när du är gravid i vecka 12. Barnet är nu cirka 6 cm långt mellan huvud och stjärt. Barnet ser redan ut som en liten människa även om det endast väger runt 15 gram. Den största risken för missfall är efter vecka 12 förbi. 

Graviditetskalender vecka 12 läses upp i samarbete med Babyhjälp.se 

2019-04-11
Länk till avsnitt

Gravid vecka 11 - graviditetskalender

Leg. barnmorska Therese Sok berättar i detta avsnitt om vad som händer med dig och din kropp när du är gravid i vecka 11. I graviditetsvecka 11 är barnet 41 millimeter och väger cirka 7-8 gram. Barnet rör sig nu mycket, vilket man via ett ultraljud kan se. Som gravid så dröjer det dock ett tag tills du själv känner av rörelserna. Snart kommer du in i en period då graviditetsbesvären tillfälligt kommer att avtal. 

Graviditetskalender vecka 11 läses upp i samarbete med Babyhjälp.se 

2019-04-09
Länk till avsnitt

Gravid vecka 10 - graviditetskalender

Leg. barnmorska Therese Sok berättar i detta avsnitt om vad som händer med dig och din kropp när du är gravid i vecka 10. I graviditetsvecka 10 är livmodern stor som en apelsin och ligger dold i bäckenet. Ditt inskrivningssamtal hos barnmorskan bör precis ha varit eller kommer att ske den närmsta veckan. Fostret är nu flera centimeter långt och väger flera gram. 

Graviditetskalender vecka 10 läses upp i samarbete med Babyhjälp.se 

2019-04-09
Länk till avsnitt

Gravid vecka 9 - graviditetskalender

Leg. barnmorska Therese Sok berättar i detta avsnitt om vad som händer med dig och din kropp när du är gravid i vecka 9. Fostret är i graviditetsvecka 9 mellan 22-30 millimeter. Simhuden mellan fingrarna börjar nu att försvinna och de inre delarna av könsorganet är nu på plats. I vecka nio är det vanligt att den blivande mamman börjar oroa sig för missfall samt för hur det egentligen ska bli att vara mamma.

Graviditetskalender vecka 9 läses upp i samarbete med Babyhjälp.se 

2019-04-09
Länk till avsnitt

Gravid vecka 8 - graviditetskalender

Leg. barnmorska Therese Sok berättar i detta avsnitt om vad som händer med dig och din kropp när du är gravid i vecka 8. Fostret växer nu snabbt och är redan stort som ett hallon. Fostret är cirka 1,5 cm långt och väger cirka 2 gram. Hjärtat slår nu dubbelt så fort som hos dig som är vuxen.

Graviditetskalender vecka 8 läses upp i samarbete med Babyhjälp.se 

2019-04-09
Länk till avsnitt

Gravid vecka 7 - graviditetskalender

Leg. barnmorska Therese Sok berättar i detta avsnitt om vad som händer med dig och din kropp när du är gravid i vecka 7. I graviditetsvecka 7 utvecklas många livsviktiga organ, vilket gör det extra viktigt för den blivande mamman att tänka på vad hon äter och dricker. Fostret växer med cirka 1 mm per vecka men variationen kan vara stor.

Graviditetskalender vecka 7 läses upp i samarbete med Babyhjälp.se 

2019-04-09
Länk till avsnitt

Gravid vecka 6 - graviditetskalender

Leg. barnmorska Therese Sok berättar i detta avsnitt om vad som händer med dig och din kropp under graviditetsvecka 6. När du är gravid i vecka 6 är embryot fyra veckor gammalt och mäter 4-7 mm mellan huvud och stjärt. Livmodern är nu stor som en clementin. 

Graviditetskalender vecka 6 läses upp i samarbete med Babyhjälp.se 

2019-04-09
Länk till avsnitt

Gravid vecka 5 - graviditetskalender

Leg. barnmorska Therese Sok berättar i detta avsnitt om vad som händer med dig och din kropp under graviditeten. Du har nu varit gravid i någon vecka och i graviditetsvecka 5 kan du mycket väl känna av graviditeten. Om du inte redan tagit ett graviditetstest så kan du nu göra det.  

Graviditetskalender vecka 5 läses upp i samarbete med Babyhjälp.se 

2019-04-09
Länk till avsnitt

Gravid vecka 4 - graviditetskalender

Leg. barnmorska Therese Sok berättar i detta avsnitt om vad som händer med dig och din kropp när du är gravid i vecka 4. Det är fortfarande tidigt i graviditeten och barnet du bär på är endast två veckor gammalt. Barnet är nu mindre än 1 mm från huvud till stjärt. 

Graviditetskalender vecka 4 läses upp i samarbete med Babyhjälp.se 

2019-04-09
Länk till avsnitt

Gravid vecka 1-3 - graviditetskalender

Leg. barnmorska Therese Sok berättar i detta avsnitt om vad som händer med dig och din kropp under graviditeten. När du är gravid i vecka 1-3 vet du säkert inte ens om att du är gravid. 

Graviditetskalender vecka 1, 2 och 3 läses upp i samarbete med Babyhjälp.se 

2019-04-09
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.