Sveriges 100 mest populära podcasts

Präster med gäster

Präster med gäster

Präster med gäster är en podcast där prästerna Annafia Trollbäck och Rebecka Tudor bjuder in en person eller fenomen som de sätter sig i förbindelse med. Associerar fritt, tänker högt och drömmer stort.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

soundcloud.com/praster_med_gaster

Avsnitt

50 Präster möter Gabriel Valenzuela

I det här avsnittet möter prästen Rebecka Tudor en vän, Gabriel Valenzuela. Han berättar om sin uppväxt i Pingstkyrkan och processen att komma ut som gay i kristna kretsar. En process som präglades av rädsla att bli övergiven. Inte av vänner och familj i första hand, utan av den viktigaste personen i Gabriels liv - Jesus. Rebecka Tudor frågar sig; varför är Gabriel den största Jesus-älskare hon känner? Vad är grejen med Jesus?
2021-04-07
Länk till avsnitt

49 Präster möter Påsken

Påsken står för dörren och i det här avsnittet får prästen Rebecka Tudor sällskap av sin kollega Susanne Forsström Fäldt. Tillsammans bjuder de in just PÅSKEN för en personlig betraktelse. Vad har påsken egentligen med våra liv att göra? Kan man vara präst och tycka att påsken är härlig eller är den bara en superdeppig påminnelse om att Jesus dog? Ja förresten, varför måste Jesus dö? Rebecka och Susanne går noga igenom de tre heliga dagarna och funderar på när det är läge att säga Glad påsk.
2021-03-30
Länk till avsnitt

48 Präster möter Philip de Croy

I detta avsnitt pratar prästen Rebecka Tudor om döden med den enda person i Sverige som utbildat sig till thanatolog- läran om döden. Philip de Croy är också doktorand i etik och ansvarig för religion- och livsåskådning på Historiska museet. Med sin bok "Boken för dig som en dag ska dö" vill han få människor att reflektera kring livets slut. Hur hanterar vi känslor och tankar kring döden? Och kan döden hjälpa oss i livet?
2021-03-23
Länk till avsnitt

47 Präster möter Patricia Tudor Sandahl

I det här avsnittet träffar prästen Rebecka Tudor världens bästa mamma - hennes egen. Patricia Tudor Sandahl är är psykolog och författare och hela hennes yrkesliv har kretsat kring det existentiella. Patricias senaste bok heter ?Mer levande med åren? och handlar om modet att åldras. Hur blir man sams med det motsägelsefulla inom sig? Hur lever man mer på djupet? Mor och dotter möts i ett nära och ärligt samtal om livet, döden och tron.
2021-03-16
Länk till avsnitt

46 Präster möter prästfru

I det här avsnittet möter prästen Rebecka Tudor sin egen fru, Matilda Tudor. Matilda har växt upp i en familj där kyrkan stod för något konservativt och negativt. Senare har hon ägnat sig åt det vetenskapliga i sitt yrke, och inte alls varit nära kyrkan eller tron. De som pratade om Jesus var väl ändå lite småtokiga? Men så blev hon förälskad i en präst. Hur sjutton skulle det funka? Ett samtal om en oväntad väg från anti-kyrklig till prästfru.
2021-03-09
Länk till avsnitt

45 Präster möter Esther Kazen

Dagens gäst kallas ofta för radikal inom sin egen kyrka. Själv tycker hon att hon ofta är "sist på bollen". Pastorn Esther Kazen blev ett känt namn när hon skapade sitt Instagramkonto Feministpastorn. Där skriver hon om feminism, sex och hbtq-personers rättigheter. Idag arbetar hon i Immanuelskyrkan i Stockholm och många anser att hon bryter ny mark inom frikyrkan. Rebecka Tudor möter henne i ett samtal om tro och tvivel. Hur mycket får en pastor ifrågasätta? Kan man tolka Bibeln som man själv vill?
2021-03-02
Länk till avsnitt

44 Präster möter Anna Ardin

Den här gången möter prästen Rebecka Tudor en person som faktiskt befinner sig i rummet. Anna Ardin är diakon i Equmeniakyrkan. 2010 anmälde hon Wikileaks grundare Julian Assange för övergrepp och hon har nu skrivit en bok om händelserna. Hur kan en leva - och försonas - i skuggan av Assange?
2021-02-23
Länk till avsnitt

43 Präster möter Judit

Judith är en av få kvinnor som har en egen bok i Bibeln. Dessutom har hon fått en plats i konsthistorien. Hon är en symbolisk gestalt för kvinnlig styrka och politiskt mod. Men vem var hon och varför vet vi så lite om henne? Vi blir vänner med Judit och hittar många spännande och gränsöverskridande delar i hennes personlighet och berättelse.
2021-02-09
Länk till avsnitt

42 Präster möter Havet

Havet, det blå, det vilda, det okontrollerade. Havet, där allt liv kommer från. Havet, en egen värld med varelser och platser vi inte känner till. Hur känner vi inför havet? Varför känns havet andligt? Och bär vi på samma djup inombords som havet självt?
2021-02-02
Länk till avsnitt

41 Präster möter Klagovisorna

Nu är det säsongspremiär! Vi är tillbaka, året är nytt och hoppet är på topp - eller...? Om det inte blir som vi tänkt eller vill, vad gör vi då? Blir besvikelsen till ältande och klagan. Är det dåligt att klaga eller skulle vi behöva en klagoplats? I bibeln finns en hel bok som bara handlar om klagan, Klagovisorna. Den nya säsongen börjar, med klagan.
2021-01-26
Länk till avsnitt

40 Präster möter 2020

Skitstöveln 2020 är slut och 2021 randas i horisonten. För att kunna gå in i det nya behöver vi lämna det gamla bakom oss. Vi gör en tillbakablick över det gångna året: hur var 2020? Vad var bra? Vad vill vill lämna? Har vår gudsbild påverkats? Och framförallt: om 2020 var en maträtt - vilken skulle det vara? Gott nytt år!
2021-01-01
Länk till avsnitt

39 Präster möter Livmodern

Präster med gästers julavsnitt för i år. Vilken gäst kan vara bättre, när barnet snart ska födas, än den som kan bära liv, livmodern. Förutom att vara en fantastisk muskel är det också en gudsbild - men det är vi kanske inte så vana vid. Vi utforskar det - kanske är det livmodern som är det stora mysteriet i den kristna berättelsen..? Vi önskar våra lyssnare en God Jul och en fin avslutning på 2020!
2020-12-22
Länk till avsnitt

38 Präster möter Öknen

Vi beger oss ut i öknen, en plats som ofta får symbolisera tristess och prövning. Bibeln utspelar sig till stor del i öknen och ökenliknande miljöer. Men öknen är inte bara en kuliss åt berättelserna - ett torrt och öde landskap - utan har särskild betydelse. Vad det är vill vi ta reda på. Öknen, är bara ett dött landskap på ytan...
2020-12-15
Länk till avsnitt

37 Präster möter Lucia

Vi närmar oss den mörkaste tiden på året. Lucia skrider in i som gäst i veckans avsnitt. Legenden kring helgonet Lucia har nog många en bild av. Men att den svenska luciatraditionen var så brokig hade vi inte en aning om. Så vi försöker bringa lite reda i det. Och så frågar vi oss vad som är så drabbande med Lucia, varför behöver vi henne?
2020-12-08
Länk till avsnitt

36 Präster möter åsnan

Det har precis varit första advent. I bibeltexten som läses i kyrkan på första advent rider Jesus in i Jerusalem på en åsna. Åsnan, vem är det egentligen? Vilken roll är åsnans? Större och viktigare än vi kanske tror.
2020-12-01
Länk till avsnitt

35 Präster möter Ikonen

Kan en bild vara magisk? Det funderar vi över och tar hjälp av ikonen som gäst. Vad är en ikon? Vad vill ikonen? Är det skillnad mellan en ikon och annan konst? Vi pratar om bildens betydelse för tro och att vi behöver mer magi!
2020-11-24
Länk till avsnitt

34 Präster möter Ester

Rebecka och Annafia spelar in på distans, igen. Från var sin förort bjuder de in Ester - en kvinna från gamla testamentet - som har en egen bok(!). Genom Esters berättelse blir det ett samtal om makt och maktlöshet. Om starka strukturer och olika sätt att vara och agera inom de. Om att, till synes, vara underordnad, och samtidigt hitta vägar till självständighet.
2020-11-17
Länk till avsnitt

33 Präster möter Katharina von Bora

Rebecka och Annafia spelar in på distans. Därför är ljudet lite svajigt och avsnittet kortare än vanligt. Katharina von Bora - vem var det? En reformationens nya kvinna, ett nytt ideal, en familjens projektledare. Annafia och Rebecka hittar oanade kopplingar mellan 1500-talet och idag.
2020-11-10
Länk till avsnitt

32 Präster möter Sorgen

Allhelgonahelgen närmar sig - då minns vi särskilt våra döda. Sorgen blir plötsligt tydlig i ett annars sorgfritt samhälle. Sorgen är därför gäst den här gången. Det blir ett personligt samtal mellan Annafia och Rebecka, om egna erfarenheter av sorg, gammal och ny. De pratar också om sorg i bibeln och hur kan sorg gestaltas i konsten.
2020-10-27
Länk till avsnitt

31 Präster möter Tystnaden

Andlig tystnad och stillhet - vad innebär det? Behöver man tystna för att höra Guds röst? Ofta används tystnad som ett sätt att komma i kontakt med sig själv och Gud - men det är inte så lätt. Tystnaden kan kännas lika behaglig som ödslig och tom. Vad står det om tystnad i bibeln och måste man vara tyst i kyrkan?
2020-10-20
Länk till avsnitt

30 Präster möter Djävulen

Det onda utgör en del av vår värld. Men är det lättare att tro på himlen än på helvetet? Finns det en poäng att nämna det onda vid namn? Satan, Hin håle, Belsebubb, mörkrets välde, Anklagaren, Motståndaren, Fan själv - kärt barn har många. Men är Djävulen per definition ondska? Och får präster svära? Nu bjuder vi Djävulen på besök.
2020-10-13
Länk till avsnitt

29 Präster möter Tiden

Varför har vi en linjär tidsuppfattning när klockan är rund? Finns det olika tidstillstånd - vad handlar de om? Och, kan tiden ta slut..? Rebecka och Annafia bjuder in den gäst som vår vardag kretsar kring och som vi ofta vill ha mer av: Tiden!
2020-10-06
Länk till avsnitt

28 Präster möter Kvinnan med blödningar

Rebecka och Annafia bjuder in en person som inte har något namn i bibeln: Kvinnan med blödningar. Samtalet handlar om mens. Varför är mens så känsligt att prata om offentligt? Är mens orent eller en andlig kanal? Är Gud + mens = sant?
2020-09-29
Länk till avsnitt

27 Präster möter Astrid Lindgren

När Rebecka och Annafia bjuder in Astrid Lindgren öppnas tårkanalerna. I mötet med mamman till Ronja, Bröderna Lejonhjärta och Karlsson på taket pratar de om förmågan att skriva om viktiga saker så att det känns på riktigt, om Astrids spännvidd och om döden. Och så undrar de när Skorpan dör?
2020-09-22
Länk till avsnitt

26 Präster möter Skogen

Annafia och Rebecka bjuder in Skogen. Är skogen besjälad? Samtalet kretsar kring Skogen som plats i vårt högpresterande samhälle. Om varför Skogen är viktig för oss. Skogen som andlig plats. Och om att krama träd, bland annat...
2020-09-15
Länk till avsnitt

25 Präster möter Samson & Delila

Sommaren är slut och hösttermin betyder nystart. Det gäller inte bara i vardagen utan också för Präster med gäster, som fått ny frisyr. Annafia och Rebecka tar sig an historien om Samson och Delila: Sitter kraften i håret? Och vad är grejen med hår och religion?
2020-09-08
Länk till avsnitt

24 Präster möter Kärleken

Präster med gäster bjöds in till Svenska kyrkans programserie "Tro, Hopp och Kärlek" under Pride-festivalen, som p.g.a. Covid-19 blev digital. Avsnittet spelades in i en filmstudio i början av sommaren och vi fick den stora äran att bjuda in Kärleken som gäst! Om du vill titta på avsnittet, följ länk: https://www.youtube.com/watch?v=zkfpT1CqZ0Y&fbclid=IwAR1wqrKgel-Rm1W6ZjDIlMpAFRv146i9inSdJAdwl21kw_xBupcxEEfdlfc&app=desktop Gud är kärlek - säger vi ofta - men vad betyder det? Kärleken har många former och definitioner. Kärleken finns beskriven i bibeln - på olika sätt. Kärleken är stark och i allra högsta grad politisk.
2020-08-11
Länk till avsnitt

23 Präster möter Den Babyloniska skökan

Säsongsavslutning! Som en final innan ledighet bjuder Annafia och Rebecka in Den Babyloniska skökan. Trista uppdelningar, möjliga och möjliga representationer vid tidens slut och om den oförlösta kraft som kan göra oss fria. Vi tackar våra lyssnare för den här våren och önskar en fin sommar. Vi ses till hösten igen!
2020-06-23
Länk till avsnitt

22 Präster möter präster

Den här gången tar Rebecka och Annafia språnget ut och bjuder in sig själva! Det blir ett samtal om rötter, om viktiga ögonblick på vägen till tro och att bli präst, om tvivel och mycket annat.
2020-05-29
Länk till avsnitt

21 Präster möter Den lilla sjöjungfrun - eller lidandet

Rebecka och Annafia bjuder in Den lilla sjöjungfrun. Mötet med hennes historia och lidandet hon går igenom blir en väg till att prata om lidandet. Samtalen blir den här gången både personligt och teologiskt.
2020-05-22
Länk till avsnitt

20 Präster möter Rut och Noomi

Systerskap, kärlek och att avge löften, är några saker som kommer upp när Rut och Noomi gästar den heliga studion. Det skrattas också en hel del.
2020-05-15
Länk till avsnitt

Präster möter Synden

Mötet med Synden krånglade lite, men efter ett tekniskt missöde och en andra tagning så gick det bra. Annafia och Rebecka reder ut ett och annat om arvsyndsläran. Vänder och vrider på syndabegreppet och ser oanade ljusglimtar.
2020-05-11
Länk till avsnitt

18 Präster möter Sara och Hagar

Annafia och Rebecka beger sig ut i den torra och ofruktsamma öknen och bjuder in Sara och Hagar. Gammaltestamentliga matriarker som inte hade det så lätt. Berättelsen rymmer fler lager och prästerna hittar subversivt läckage.
2020-05-02
Länk till avsnitt

17 Präster möter ödet

Just nu känns tiden vi lever i mer ödesmättad än annars. Ödet är avsnittets gäst. Hur ska vi tänka om och se på våra liv? Finns det en gudomlig plan för oss, är allt redan bestämt eller lever valen vi inte tog i parallella universum? Annafia och Rebecka vänder och vrider på frågorna.
2020-04-24
Länk till avsnitt

16 Präster möter Minotaurus

Annafia och Rebecka bjuder in Minotaurus, för att prata om rädsla och skräck - och hur vi kan hantera och tänka kring det. Rädslan har många ansikten, mörkret, ormar, att bli lämnad, och den mest grundläggande av de alla: döden. Var inte rädd för mörkret, ty ljuset vilar där.
2020-04-17
Länk till avsnitt

15 Präster möter Jesus

Det är skärtorsdag och en annorlunda påsk väntar i år, i kyrkans och samhället. Det är dags för Annafia och Rebecka att bjuda in Jesus. Det blir ett mer personligt samtal än annars, om hur Jesus finns i deras liv, vägval de gjort och - som utlovat tidigare - uppståndelse.
2020-04-10
Länk till avsnitt

14 Präster möter apokalypsen

Vi befinner oss, mer än vanligt, i den yttersta tiden. Vi tar oss an den och bjuder in apokalypsen. Hur kan vi tolka Coronakrisen i ljuset av den?
2020-04-02
Länk till avsnitt

13 Präster träffar Hildegard av Bingen

I det trettonde avsnittet sitter Ellen med istället för Rebecka - eftersom hon dragit till fjällen. De återinbjuder Hildegard av Bingen. Den här gången blir förbindelsen lika stark och de pratar om allt från visioner och skapelseandlighet till fräsch poesi.
2020-03-20
Länk till avsnitt

12 Präster träffar Pussy Riot

Aktivism, heliga dårar och punk-bön - Hur hänger det ihop? Annafia och Rebecka bjuder in det ryska punk-performence-kollektivet Pussy Riot och hittar spännande samband ? såväl i kyrkan som hos de själva.
2020-03-12
Länk till avsnitt

11 Präster träffar Dolly Parton

Rebecka och Annafia bjuder in Dolly Parton. En musiker och artist som inte bara skrivit tusentals låtar och är en gigant inom countrymusiken - hon väcker något alldeles särskilt hos sin publik. Så även hos Annafia och Rebecka, och de försöker ta reda på vad det kan vara.
2020-02-07
Länk till avsnitt

10 Präster träffar Selma Lagerlöf

Annafia och Rebecka firar det första jubileumsavsnittet! Rebecka tar rodret den här gången och har valt att bjuda in författaren och skalden Selma Lagerlöf. Det blir ett samtal om 1800 talets queera öppningar och restriktioner. Om hur det kan vara att leva med en stark övertygelse om sin livsuppgift. Och ett drabbande författarskap.
2020-01-22
Länk till avsnitt

09 Präster träffar Eva

09 Präster träffar Eva by Två präster i Svenska kyrkan utforskar livet och tron.
2019-12-15
Länk till avsnitt

08 Präster träffar Döden

När vi närmar oss allhelgonahelgen bjuder Annafia och Rebecka in Döden. Hur kommer det sig att vi pratar så lite om Döden medan människor vallfärdar till kyrkogårdarna för att tända ljus? Vem är Döden och hur föreställer vi oss den?
2019-10-31
Länk till avsnitt

07 Präster träffar Profeterna

I Präster med gäster bjuder Annafia Trollbäck och Rebecka Tudor in profeterna. Personer som kallats att förmedla Guds budskap - ofta med skarp och tydlig kritik till makthavare. Är Greta Thunberg en person som talar med profetisk röst? Och vad är det? Foto: Anders Hellberg
2019-10-25
Länk till avsnitt

06 Präster träffar Beginerna

I Präster med gäster träffar Annafia Trollbäck och Rebecka Beginerna. En medeltida religiös kvinnorörelse som fanns på 1200-talet i stora delar av Europa. Beginerna levde ett kollektivt och religiöst liv tillsammans. De utmanade kyrkan och dåtidens normer kring hur livet som kvinna fick levas.
2019-10-03
Länk till avsnitt

05 Präster träffar Hilma af Klint

I Präster med gäster träffar Annafia Trollbäck och Rebecka Tudor Hilma af Klint (1862-1944, konstnär, teosof och pionjär inom abstrakt måleri. Hilma af Klint utgick från att det finns en andlig dimension och ville synliggöra sammanhang som inte ögat kan se. Genom sitt måleri ville hon förstå och förmedla den mänskliga existensens olika dimensioner.
2019-07-03
Länk till avsnitt

04 Präster träffar Etty Hillesum

I Präster med gäster träffar Annafia Trollbäck och Rebecka Tudor Etty Hillesum, nederländsk lärare, författare och mystiker. Hon började skriva dagbok under den tyska ockupationen som beskrev hennes andliga uppvaknande och förföljelsen av judar. Etty Hillesum mördades i Auschwitz 1943.
2019-05-26
Länk till avsnitt

03 Präster möter Maria, Guds moder

I Präster med gästers tredje avsnitt träffar Annafia Trollbäck och Rebecka Tudor Maria, Jesus tillika Guds moder. Det visar sig att det finns fler sidor av Maria än man kanske tror.
2019-04-12
Länk till avsnitt

02 Präster träffar Mother Ann Lee

I Präster med gästers andra avsnitt träffar Annafia Trollbäck och Rebecka Tudor Shakerrörelsens grundare, Mother Ann Lee. En rörelse som har lite svårt med den naturliga tillväxten eftersom den kräver celibat.
2019-04-02
Länk till avsnitt

01 Präster träffar Hildegard av Bingen

I Präster med gästers första avsnitt träffar Annafia Trollbäck och Rebecka Tudor helgonet Hildegard av Bingen, abedissa, predikant och författare på 1100-talet.
2019-04-02
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.