Sveriges 100 mest populära podcasts

Dokumentära Berättelser

Dokumentära Berättelser

Alla människor har sina unika livshistorier. I Podcasten Dokumentära Berättelser följer ni med journalisterna Ylva Agelii och Sidiri Ekenryd då de möter människor som delar med sig av sina livsavgörande ögonblick. I avsnitten hörs även advokater, poliser och psykologer som fördjupar förståelsen av dessa berättelser. Missa inte att du kan lyssna på hela säsong 7 redan nu, självklart helt gratis, på Podplay! Produceras av: Kunskapsstudion AB Kontakta oss på [email protected] Musiken i podden är hämtad från Epidemic Sound och Universal Production Music om inget annat anges.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

podplay.com/sv/podcast/125274/dokumentara-berattelser

Avsnitt

Vågen jag aldrig glömmer - mitt liv med PTSD, del 1

Omkring 230 000 människor miste livet vid jordbävningen och efterföljande tsunamin i Indiska oceanen 2004. I det här avsnittet och nästa hör vi Marias berättelse, om att överleva katastrofen men där livet efteråt aldrig blir sig likt igen med PTSD som följd. I avsnittet hörs även Ari Tryggvason, docent och lektor i geofysik vid Uppsala universitet, om vad som faktiskt hände under ytan den där morgonen den 26 december 2004. Är du nyfiken på hela den nya säsongen av Dokumentära Berättelser? Då kan du gå in redan nu på podplayappen eller på podplay.se och lyssna på alla tio avsnitt av säsong sju helt gratis.
2022-06-10
Länk till avsnitt

Min väg in och ur gängkriminaliteten - att bryta sig loss ur Brödraskapet Wolfpack, del 2

Knappt 5700 personer kan kopplas till kriminella MC-gäng i Sverige, vilket innebär att dom utgör den största gruppen inom organiserad brottslighet. Det visar forskningsrapporten ?Våldsbejakande extremism och organiserad brottslighet? från 2018 av Institutet för framtidsstudier. I det här avsnittet hör vi den andra delen Peters berättelse om hur han blev medlem och sedan lämnade Brödraskapet Wolfpack. Vi pratar även med Fredrik Gårdare, kriminalkommisarie som leder insatser mot gängkriminalitet. Är du nyfiken på hela den nya säsongen av Dokumentära Berättelser? Då kan du gå in redan nu på podplayappen eller på podplay.se och lyssna på alla tio avsnitt av säsong sju helt gratis.
2022-05-06
Länk till avsnitt

Min väg in och ur gängkriminaliteten - att bryta sig loss ur Brödraskapet Wolfpack, del 1

Knappt 5700 personer kan kopplas till kriminella MC-gäng i Sverige, vilket innebär att dom utgör den största gruppen inom organiserad brottslighet. Det visar forskningsrapporten ?Våldsbejakande extremism och organiserad brottslighet? från 2018 av Institutet för framtidsstudier. I det här avsnittet och nästa hör vi Peters berättelse om hur han blev medlem och sedan lämnade Brödraskapet Wolfpack. Vi pratar även med Fredrik Gårdare, kriminalkommisarie som leder insatser mot gängkriminalitet. Är du nyfiken på hela den nya säsongen av Dokumentära Berättelser? Då kan du gå in redan nu på podplayappen eller på podplay.se och lyssna på alla tio avsnitt av säsong sju helt gratis.
2022-04-29
Länk till avsnitt

Min man försvann

Tänk dig att din livspartner en dag är spårlöst försvunnen. Alltså den person du är gift med och som du till och med har - och väntar - barn med. Det är precis det som hände Gunilla, som vi möter i det här avsnittet. Vi pratar också med Mikael Mellqvist, jurist och pensionerad domare vid Gotlands Tingsätt om vad lagen säger kring en försvunnen person. Är du nyfiken på hela den nya säsongen av Dokumentära Berättelser? Då kan du gå in redan nu på podplayappen eller på podplay.se och lyssna på alla tio avsnitt av säsong sju helt gratis.
2022-04-22
Länk till avsnitt

Vågen jag aldrig glömmer - mitt liv med PTSD, del 2

Omkring 230 000 människor miste livet vid jordbävningen och efterföljande tsunamin i indiska oceanen 2004. Det här är andra delen av Marias berättelse, om att överleva katastrofen men där livet efteråt aldrig blir sig likt igen med PTSD som följd. I avsnittet hörs också Ann Charlotte Laurell, KBT-psykolog, om hur man utvecklar och behandlar PTSD, samt Ari Tryggvason, docent och lektor i geofysik vid Uppsala universitet, Är du nyfiken på hela den nya säsongen av Dokumentära Berättelser? Då kan du gå in redan nu på podplayappen eller på podplay.se och lyssna på alla tio avsnitt av säsong sju helt gratis.
2022-06-17
Länk till avsnitt

Min mamma sitter i fängelse

Kriminalvården uppskattar att det finns ungefär 30 000 barn i Sverige idag som har en familjemedlem som är frihetsberövad. Därför möter vi Lina i det här avsnittet. Hon berättar om sin uppväxt med en mamma som i perioder satt i fängelse. Vi pratar också med socialpedagog Sara Drevendahl som arbetar på BUFF, en organisation som stöttar barn o ungdomar med en familjemedlem i fängelse. Är du nyfiken på hela den nya säsongen av Dokumentära Berättelser? Då kan du gå in redan nu på podplayappen eller på podplay.se och lyssna på alla tio avsnitt av säsong sju helt gratis.
2022-06-24
Länk till avsnitt

Kollapsen efter stressen

Tänk dig att du en dag ser dig själv i spegeln och inte känner igen den person du möter. Eller att du inte längre kan äta för att du mår så illa. Det är några av de symtom som Emma upplevde efter att ha varit utsatt för hög stress under ett års tid. Det här avsnittet ska handla om utmattningssyndrom, en diagnos som blir allt vanligare enligt siffror från Försäkringskassan. I avsnittet pratar vi också med Ann-Charlotte Laurell, KBT-psykolog, om vilka som drabbas och hur man blir frisk. Emma har skrivit om sitt utmattningssyndrom i boken Våga vara rädd: en bok om utmattningssyndrom. Är du nyfiken på hela den nya säsongen av Dokumentära Berättelser? Då kan du gå in redan nu på podplayappen eller på podplay.se och lyssna på alla tio avsnitt av säsong sju helt gratis.
2022-05-13
Länk till avsnitt

Tantrasex är bäst!

Vissa spår att tantra kommer bli nästa stora folkvåg efter yoga och mindfulness. Men vad är egentligen tantra och hur praktiseras det i Sverige? Vi möter Charlotte som började utöva tantra för mer än 20 år sedan och som idag själv håller ett flertal olika kurser. Och för att bland annat ta reda på mer om tantrans historia pratar vi med Peter Åkerbäck, doktor i religionshistoria vid Stockholms universitet. Är du nyfiken på hela den nya säsongen av Dokumentära Berättelser? Då kan du gå in redan nu på podplayappen eller på podplay.se och lyssna på alla tio avsnitt av säsong sju helt gratis.
2022-06-03
Länk till avsnitt

Min pappa sexualförövaren, del 1

Hur går man vidare efter att ha blivit sexuellt utnyttjad som barn? Vi möter Sara och Amanda som utsattes av sina respektive pappor när de var små. I avsnittet hörs även psykoterapeut Börje Svensson som arbetat med behandling av både offer och förövare när det kommer till sexuella övergrepp mot barn. Är du nyfiken på hela den nya säsongen av Dokumentära Berättelser? Då kan du gå in redan nu på podplayappen eller på podplay.se och lyssna på alla tio avsnitt av säsong sju helt gratis.
2022-05-20
Länk till avsnitt

Min pappa sexualförövaren, del 2

Det här är den andra delen av Saras och Amandas berättelser om att bli utsatt för sexuella övergrepp som barn. Vi pratar också med Christoffer Rahm som är överläkare och forskare på Karolinska Institutet. Han har forskat på ett läkemedel som minskar risken för sexuella övergrepp mot barn. Är du nyfiken på hela den nya säsongen av Dokumentära Berättelser? Då kan du gå in redan nu på podplayappen eller på podplay.se och lyssna på alla tio avsnitt av säsong sju helt gratis.
2022-05-27
Länk till avsnitt

Trailer säsong 7!

I den här säsongen träffar vi personer som delar med sig av både gripande och spännande livserfarenheter. Denna säsong handlar bland annat om hur det är att växa upp med en mamma i fängelse, att praktisera tantrasex, om att vilja hoppa av sitt kriminella MC-gäng - och såklart mycket mycket mer. Hela säsongen finns redan idag tillgänglig i podplay-appen och på www.podplay.se.
2022-04-19
Länk till avsnitt

Nyårshälsning

Ylva och Sidiri berättar om hur produktionen av Dokumentära Berättelser går till samt avslöjar lite om nästa säsong. Gott nytt år!
2022-01-01
Länk till avsnitt

Att kriga mot djävulen - min tid i Livets Ord, del 2

Hur är det att vara barn i Livets Ord? Det här är den andra delen av Niclaz historia. Han växte upp som medlem i Livets Ord tillsammans med sin familj. Vi ska höra hans berättelse om att gå i en kristen skola och hur han kom till insikt om att han ville lämna församlingen. I avsnittet hörs också Peter Åkerbäck, doktor i religionshistoria vid Stockholms Universitet om hur Livets Ord grundades och vad tron går ut på. Vi pratar även med Vera-Linn Lanängen om hur barn påverkas av att växa upp i de här typerna av slutna samfund. Hon är socionom och har själv vuxit upp i rörelsen Jehovas Vittnen. Missa inte att alla avsnitt av säsong 6 finns tillgängliga redan nu på podplayappen eller på podplay.se helt gratis.
2021-12-24
Länk till avsnitt

Rebellsonen från Folkets Mujahedin, del 1

I de kommande två avsnitten träffar vi Hanif som berättar om hur det var att växa upp med föräldrar som stred för den våldsbejakande iranska oppositionsgruppen Folkets Mujahedin, och om livet på en militärbas i Irak. Vi pratar också med Rouzbeh Parsi, historiker, lektor och programchef för Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet vid Utrikespolitiska Institutet, om vilka Folkets Mujaheddin är och vad de har för historia och ideologi. Missa inte att alla avsnitt av säsong 6 finns tillgängliga redan nu på podplayappen eller på podplay.se helt gratis.
2021-10-29
Länk till avsnitt

Från strippa till sexsäljare i Berlin

Förbudet mot att köpa sexuella tjänster trädde i kraft i Sverige år 1999. Då var vi det första landet i världen som kriminaliserade själva köpet, men inte försäljningen av sex. I det här avsnittet träffar vi Hanna som under många år levde och arbetade som prostituerad i Berlin, där det fortfarande är lagligt att köpa sex. Vi vill veta vad som skiljer Sveriges och Tysklands rättsystem när det kommer till sexköp. Därför hör vi i det här avsnittet advokat Caroline Brännström som arbetar vid Vega Advokater. Missa inte att alla avsnitt av säsong 6 finns tillgängliga redan nu på Podplayappen eller på podplay.se helt gratis.
2021-10-22
Länk till avsnitt

Rebellsonen från Folkets Mujahedin, del 2

I det här avsnittet hör vi den andra delen av Hanifs berättelse, om hur det var att växa upp med föräldrar som stred för den våldsbejakande iranska oppositionsgruppen Folkets Mujahedin, och om livet på en militärbas i Irak. Vi pratar också med Rouzbeh Parsi, historiker, lektor och programchef för Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet vid Utrikespolitiska Institutet, om vilka Folkets Mujaheddin är och vad de har för historia och ideologi. Missa inte att alla avsnitt av säsong 6 finns tillgängliga redan nu på Podplayappen eller på podplay.se helt gratis.
2021-11-05
Länk till avsnitt

Jag dog och kom tillbaka - en nära döden-upplevelse

Hur beskrivs en typisk nära döden-upplevelse och vad säger vetenskapen om fenomenet? I det här avsnittet undersöker vi den eviga frågan om vad som händer efter döden. Vi har mött narkosläkaren Göran Grip som berättar om sina tydliga minnesbilder av sin nära döden-upplevelse som uppstod i samband med en operation. I avsnittet hörs också Dan Larhammar, professor i molekylär cellbiologi på institutionen för neurovetenskap vid Uppsala universitet, om vad det finns för forskning på området. Missa inte att alla avsnitt av säsong 6 finns tillgängliga redan nu på Podplayappen eller på podplay.se helt gratis.
2021-11-19
Länk till avsnitt

Jag föddes som hermafrodit, del 1

DSD eller Disorders of Sex Development är ett samlingsnamn för ett flertal olika medfödda tillstånd som påverkar den biologiska utveckling som avgör om man får ett manligt eller kvinnligt kön. I de kommande två avsnitten möter vi Hanna som växte upp i tron om att hon var en pojke. Vi ska höra henne berätta om hur det påverkat hennes uppväxt och hur hon senare förstod att sjukvården felbedömde henne som pojke istället för flicka. För att förstå mer om det här tillståndet har vi även pratat med Anna Nordenström, barnläkare och professor i barnendokrinologi och medfödda metabola sjukdomar vid Karolinska Universitetssjukhuset. Missa inte att alla avsnitt av säsong 6 finns tillgängliga redan nu på podplayappen eller på podplay.se helt gratis.
2021-11-26
Länk till avsnitt

Jag föddes som hermafrodit, del 2

Det här är den andra delen av Hannas berättelse om att födas med en avvikande könsutveckling, DSD, som gjorde att hon levde den första delen av sitt liv som pojke. I det här avsnittet hör vi om hur det gick till när hon i vuxen ålder till slut blev Hanna istället för Henrik. För att få veta mer om DSD pratar vi även med Anna Nordenström, barnläkare och professor i barnendokrinologi och medfödda metabola sjukdomar vid Karolinska Universitetssjukhuset. Missa inte att alla avsnitt av säsong 6 finns tillgängliga redan nu på podplayappen eller på podplay.se helt gratis.
2021-12-03
Länk till avsnitt

Jag är asexuell

Asexualitet är ett komplext begrepp. För vissa handlar det om att inte känna någon sexlust alls, medan för vissa handlar det om att inte vilja ha sex trots attraktion. I det här avsnittet möter vi Malin som berättar om sin asexualitet. Vad det är och om de fördomar och kränkningar hon möter på grund av sin läggning. Vi pratar också med Alva Ekstedt som är ansvarig för medlemsgruppen asexuell aromantisk gemenskap vid RFSL Stockholm, om vad de största fördomarna är. Missa inte att alla avsnitt av säsong 6 finns tillgängliga redan nu på Podplayappen eller på podplay.se helt gratis.
2021-11-12
Länk till avsnitt

Att kriga mot djävulen - min tid i Livets Ord, del 1

Hur är det att vara barn i Livets Ord? I de kommande två avsnitten har vi mött Niclaz, som har vuxit upp som medlem i Livets Ord tillsammans med sin familj. Vi ska höra hans berättelse om att gå i en kristen skola och hur han kom till insikt om att han ville lämna församlingen. I avsnittet hörs också Peter Åkerbäck, doktor i religionshistoria vid Stockholms Universitet om hur Livets Ord grundades och vad tron går ut på. Vi pratar även med Vera-Linn Lanängen om hur barn påverkas av att växa upp i de här typerna av slutna samfund. Hon är socionom och har själv vuxit upp i rörelsen Jehovas Vittnen. Missa inte att alla avsnitt av säsong 6 finns tillgängliga redan nu på podplayappen eller på podplay.se helt gratis.
2021-12-17
Länk till avsnitt

Jag överlevde kriget i forna Jugoslavien.

45 år efter andra världskrigets slut rasar ett nytt krig i Europa: kriget i forna Jugoslavien. I det här avsnittet möter vi Ismar som berättar om när kriget kom till hans hemstad och om flykten till Sverige. Militärhistoriker Gunnar Åselius berättar om vad som ledde fram till kriget, och hur det utvecklades. Vi pratar också med Johan Hansson, bataljonschef i den nordiska bataljonen BA02, om de svenska soldaternas fredsbevarande roll i kriget. Missa inte att alla avsnitt av säsong 6 finns tillgängliga redan nu på podplayappen eller på podplay.se helt gratis.
2021-12-10
Länk till avsnitt

Trailer säsong 6!

Säsong 6 kommer den 22 oktober! Då kommer hela säsongen finnas tillgänglig i podplay-appen och på www.podplay.com
2021-10-15
Länk till avsnitt

Lyssningstips sommar!

Vill du ha tips på vad du ska lyssna på under semestern? Ylva och Sidiri berättar om sina egna favoritavsnitt av Dokumentära Berättelser genom alla fem säsonger. Det bjuds även på lite historier om vad som skett behind the scenes under inspelningarna. Glad sommar!
2021-06-28
Länk till avsnitt

Ny säsong ute nu! Lyssna före alla andra på Podplay!

Du vet väl att du redan nu kan lyssna på alla avsnitt av Dokumentära Berättelser på Podplay? Ladda ner podplay-appen eller gå in på podplay.se.
2021-05-11
Länk till avsnitt

Att leva med schizofreni

Enligt schizofreniförbundet drabbar schizofreni ca 0,4-1 procent av världens befolkning och innebär mentala störningar och förändrad verklighetsuppfattning. Hur är det att lida av schizofreni? Och hur är det att vara anhörig? I det här avsnittet hör vi Åsas berättelse. Hennes storebror insjuknade i 20-års åldern. Vi hör också Åsas fem år äldre bror, Mats, om hur hans liv och vardag med sjukdomen ser ut. Missa inte att du kan lyssna på hela säsong 5 redan nu, helt gratis på Podplay!
2021-05-14
Länk till avsnitt

Min man la ut mig på en porrsajt, del 1

Med nya digitala kommunikationskanaler kommer också nya typer av brott. Det här avsnittet ska handla om sexuellt ofredande på internet, och hur det är att utsättas för så kallad hämndporr. Vi har pratat med Sophie som delar med sig av sin berättelse om när hennes man publicerade bilder av henne på nätet. I avsnittet hörs även psykolog och psykoterapeut Anna Hallberg, om hur man som offer reagerar på att bli utsatt för den här typen av brott. Och hur man går vidare. Sophie heter egentligen något annat. Missa inte att du kan lyssna på hela säsong 5 redan nu, helt gratis på Podplay!
2021-04-23
Länk till avsnitt

Min mamma blev mördad

Ungefär 16 personer. Så många kvinnor mördas i Sverige varje år av sina män. I det här avsnittet hör vi Marica berätta om sin mamma Annika och vad som hände henne. Vi pratar också med Kerstin Weigl, journalist på Aftonbladet som tillsammans med sin kollega Kristina Edblom i många år granskat fallen där kvinnor blivit mördade av män i nära relationer. totalt handlar det om 315 kvinnor. Kvinnofridslinjen ger stöd till dig som utsatts för våld och hot: 020-50 50 50 Missa inte att du kan lyssna på hela säsong 5 redan nu, helt gratis på Podplay!
2021-04-16
Länk till avsnitt

Besöken av natthäxan

Tänk dig att du vaknar upp mitt i natten i ditt trygga sovrum, men upptäcker att du inte är ensam. Det är någon annan i rummet som tittar på dig och långsamt kommer närmare. I nästa sekund inser du att hela din kropp är paralyserad. Du kan inte fly eller skrika.. Den här upplevelsen drabbar faktiskt vissa personer och kallas för sömnparalys, ett skeende mellan dröm och vakenhet. I det här avsnittet berättar Jesper om den nattliga varelse som besökt honom i perioder i mer än 10 års tid. Vi pratar också med Torbjörn Åkerstedt om vad sömnparalys faktiskt är. Han är professor vid Stockholms universitet och karolinska institutet, och forskare specialiserad inom sömn. Missa inte att du kan lyssna på hela säsong 5 redan nu, helt gratis på Podplay!
2021-06-04
Länk till avsnitt

Mormonerna förförde mig

Mormonerna, eller Jesu Kristi kyrka av sista dagars heliga, grundades på 1800-talet i USA. I dag är det ett religiöst samfund med omkring 16-17 miljoner medlemmar globalt. I det här avsnittet undrar vi hur deras världsbild och organisation ser ut, och hur det är att vara medlem. Vi kommer höra Magnus berätta sin upplevelse av sin tid i mormonkyrkan. han blev medlem i 20-årsåldern och stannade i 13 år. Vi pratar också med Peter Åkerbäck, doktor i religionshistoria vid stockholms universitet, om var mormonernas tro handlar om. Missa inte att du kan lyssna på hela säsong 5 redan nu, helt gratis på Podplay!
2021-05-07
Länk till avsnitt

Livrädd för att bli uttittad - social fobi

Hur är det att känna rädsla och ångest av andra människors uppmärksamhet? Vi möter Erik som berättar om den sociala fobi han utvecklade i barndomen, och hur han tog sig ur den. Vi pratar också med Tomas Furmark, professor i psykologi om vad social fobi beror på. Han är även författare till boken Social Fobi - effektiv hjälp med kognitiv beteendeterapi, och menar att cirka 16 procent av Sveriges befolkning lider av social fobi. Missa inte att du kan lyssna på resten av säsong 5 redan nu, helt gratis på Podplay!
2021-06-11
Länk till avsnitt

En sexmissbrukares liv

Vad innebär det att vara sexberoende? Och varför utvecklar man det? I det här avsnittet träffar vi Erik som berättar om en period i sitt liv där han var fast i pornografins värld. I avsnittet hörs också Josephine Savard, specialistläkare psykiatri och doktorand vid Umeå Univeristet. Hon arbetar vid Anova på Karolinska Institutet, där man just nu bedriver en studie om behandling av sexmissbruk. Missa inte att du kan lyssna på hela säsong 5 redan nu, helt gratis på Podplay!
2021-06-18
Länk till avsnitt

Min son har levt ett tidigare liv

Överlever vårt medvetande döden? Det är en fråga som ställts av mänskligheten i tusentals år. Reinkarnation är en självklar del i vissa religioner, men omstridd i vetenskaplig forskning. Vi träffar Janina som berättar om hennes son Julius historier om sitt tidigare liv. Vi undrar också hur det går till när man undersöker sanningshalten i den här typen av berättelser. Vi pratar med psykologen Göran Johannesson, legitimerad psykolog, som har ett livslångt intresse av barns minnen från tidigare liv. Missa inte att du kan lyssna på hela säsong 5 redan nu, helt gratis på Podplay!
2021-05-28
Länk till avsnitt

Min man la ut mig på en porrsajt, del 2

Med nya digitala kommunikationskanaler kommer också nya typer av brott. Det här avsnittet ska handla om sexuellt ofredande på internet, och hur det är att utsättas för så kallad hämndporr. Vi har pratat med Sophie som delar med sig av sin berättelse om när hennes man publicerade bilder av henne på nätet. I avsnittet hörs även advokat Carolin Brännström om vad lagen säger när det kommer till den här typen av brott. Vi pratar också med psykolog och psykoterapeut Anna Hallberg om hur man kan gå vidare efter att ha blivit utsatt. Sophie heter egentligen något annat. Missa inte att du kan lyssna på hela säsong 5 redan nu, helt gratis på Podplay!
2021-04-30
Länk till avsnitt

Finns utomjordingar?

Vad vet vi egentligen om de UFO:n som det ibland rapporteras om? Och finns det utomjordingar? I det här avsnittet pratar vi med Clas Svahn, journalist på Dagens Nyheter och vice ordförande för Riksorganisationen UFO Sverige, den enda vetenskapsinriktade ufoorganisationen i landet, och vars kärnverksamhet handlar om att undersöka de rapporter som kommer in från allmänheten om oidentifierade flygande objekt. Vi pratar också med en man som heter Egon, som uppger sig själv ha varit i kontakt med utomjordingar. Missa inte att du kan lyssna på hela säsong 5 redan nu, helt gratis på Podplay!
2021-05-21
Länk till avsnitt

Trailer säsong 5!

Säsong 5 kommer den 16 april! Då kommer hela säsongen finnas tillgänglig i podplay-appen och på www.podplay.com
2021-03-20
Länk till avsnitt

Fängslad i Anorexia

I Sverige lider cirka hundra tusen människor av ätstörningar, och sjukdommen drabbar allt yngre barn. I det här avsnittet hör vi Amelies berättelse. Hon är 29 år gammal och har lidit av ätstörningar under större delen av sin uppväxt. Vi pratar också med Hanna Kilander på Mind. Hon har under många år arbetat som behandlare av ätstörningar. Om du lider av en ätstörning kan du kontakta Riksföreningen mot ätstörningar, Frisk & Fri. Där finns en stödtelefon man kan ringa anonymt: 020 ? 20 80 18.
2021-01-01
Länk till avsnitt

Hypnotisören

När används hypnos, och vad säger egentligen forskningen? I det här avsnittet pratar vi med Sakari Kallio som är psykolog och lektor vid högskolan i Skövde, och som har forskat om hypnos under många år. Vi träffar också Erik som använder hypnos vid sin coachning av bland annat entreprenörer.
2021-01-08
Länk till avsnitt

Ett kraschat äktenskap

Mer än 25 000 skilsmässor ägde rum år 2019 enligt Statistiska Centralbyrån. Även om den siffran varierar över åren så visar trenden att antalet har stigit sedan år 2000. Det här avsnittet ska därför handla om skilsmässa. Vi har träffat Susanne som berättar om när hennes äktenskap kraschade. I avsnittet hörd också advokat Lydia Hulten Cavallius som hjälper klienter i familjerättsliga ärenden.
2021-01-15
Länk till avsnitt

Jag älskar att sälja sex till kvinnor

Var tionde man i sverige beräknas ha köpt sex någon gång i sitt liv. Men statistik för kvinnliga sexköpare saknas, och hittills har ingen kvinna dömts. Vi undrar vad det beror på. Det här avsnittet handlar därför om Carl, en familjefar i 40-årsåldern som de senaste åren sålt sex till minst 50 kvinnliga kunder. I avsnittet hörs även bland andra Suzanne Larsdotter, sexolog och socionom på RFSU samt Marie Johansson, samtalsbehandlare för köpare av sexuella tjänster.
2020-12-25
Länk till avsnitt

Flickan i hönsgården

Under 70- och 80-talet var antalet adoptioner från utlandet som allra högst i Sverige. Omkring 11 500 personer adopterades under 70-talet, enligt Statistiska Centralbyrån. Lara var en av dem och i det här avsnittet berättar hon om vad hon utsattes för i sitt ursprungsland Ecuador och hur det var att sedan adopteras till Sverige. I avsnittet pratar vi också med Tobias Hübinette, Docent och Lektor vid Karlstad Universitet, som forskat i adoption och migration.
2020-12-18
Länk till avsnitt

Min morfar överlevde Auschwitz

I år har det gått 75 år sedan befrielsen av koncentrationslägrena. Fortfarande ställer vi oss frågan hur detta kunde hända. Det här avsnittet handlar därför om Michael som kom till Sverige 1945. Han var en av de få överlevande från Auschwitz. Hans barnbarn Hanna återger hans berättelse. Vi pratar också med Ingrid Lomfors, docent i historia vid göteborgs universitet och överintendent på Forum för levande historia.
2020-12-11
Länk till avsnitt

Vi är swingers för alltid

Hur fungerar det att leva i en relation där man bjuder in till sex med andra? Och vad finns det för fördomar? I det här avsnittet träffar vi Anders och Pia som berättar om sitt gemensamma liv som swingers. I avsnittet hörs också Inga Tidefors, professor emerita i psykologi med inriktning mot sexologi. Anders och Pia heter egentligen något annat.
2020-12-04
Länk till avsnitt

Hemliga ritualer i det mytomspunna sällskapet

Frimurarordern, eller frimurarna, är en av de kanske mest mytomspunna sällskapen i historien. Medlemmarna genomför hemliga ritualer och deras viktiga symboler omfattar både dödskallar och likkistor. I det här avsnittet träffar vi Jörn som är medlem sedan sex år tillbaka. Vi pratar också med journalisten och författaren Clas Svahn som genom åren specialiserat sig på slutna sällskap. Missa inte att du redan nu kan gå in och lyssna på ytterligare fyra avsnitt från nya säsongen i radioplay-appen eller på www.podplay.se.
2020-11-27
Länk till avsnitt

Mina föräldrar gifte bort mig när jag var 13 år, del 2/2

Det är svårt att uppskatta hur många barn i världen som utsätts för tvångsäktenskap. Men statistik från UNICEF visar att det handlar om ungefär 12 miljoner flickor per år som gifter sig innan sin 18 års dag. I det här avsnittet ska vi därför höra den andra delen av Mirandas berättelse, om när hennes föräldrar gifte bort henne i trettonårsåldern. Vi hör också Bayan Nasih, sakkunnig vid det nationella kompetensteamet mot hedersvåld och förtryck.
2020-11-20
Länk till avsnitt

Mina föräldrar gifte bort mig när jag var 13 år, del 1/2

Det är svårt att uppskatta hur många barn i världen som utsätts för tvångsäktenskap. Men statistik från UNICEF visar att det handlar om ungefär 12 miljoner flickor per år som gifter sig innan sin 18 års dag. I det här avsnittet ska vi därför höra Mirandas berättelse, om när hennes föräldrar gifte bort henne i trettonårsåldern. Vi hör också Bayan Nasih, sakkunnig vid det nationella kompetensteamet mot hedersvåld och förtryck. Missa inte att du redan nu kan gå in och lyssna på del 2 och ytterligare fyra avsnitt från nya säsongen i radioplay-appen eller på www.podplay.se.
2020-11-13
Länk till avsnitt

Trailer säsong 4!

Säsong 4 kommer den 13 november!
2020-11-07
Länk till avsnitt

Är du min pappa?

Det här avsnittet handlar om sökandet efter sin biologiska förälder. Vi hör norska Jon-Espen berätta om åratal av letande efter sin biologiska pappa med hjälp av DNA-test. Vi pratar också med Bo Erlandsson som grundat en av de sajter där man kan beställa hem DNA-test, om hur vanligt det är och hur tekniken fungerar.
2020-06-19
Länk till avsnitt

Jag har flera kärleksrelationer samtidigt

I vårt samhälle anses tvåsamheten vara en norm. Det vill säga att vi lever och skaffar familj med en och samma partner. Men varför är den normen så stark? Och hur kan kärlekslivet se ut om man istället väljer att ha flera partners samtidigt?  Vi har träffat Tanja som är polyamorös och som i perioder har flera relationer på samma gång. Vi pratar också med Christoffer Andersson Fahlström, legitimerad psykolog, om de fördomar som finns mot polyamori.
2020-06-12
Länk till avsnitt

Saknaden efter Cecilia, del 2

Utifrån sett hade Cecilia ett bra liv. Hon hade villa, Volvo, en man och två söner. Ändå valde hon att avsluta sitt liv vid 34 års ålder. Hör hennes pappa och lillebror berätta om deras sökande efter svaret på frågan: varför? I avsnittet pratar vi även med Pirjo Stråte, vice ordförande på riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd (SPES), om svårigheten med att upptäcka psykisk ohälsa. Vi hör också Johanna Nordin, verksamhetsansvarig för Minds stödlinje. Kontakta Mind om du mår dåligt och behöver prata: Självmordslinjen, ring 90101 eller chatta på https://mind.se/hitta-hjalp/sjalvmordslinjen/ Föräldralinjen, ring 020-85 20 00 Äldrelinjen, ring 020-22 22 33 https://www.jourhavande-medmanniska.se
2020-06-05
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.