Sveriges 100 mest populära podcasts

Dokumentära Berättelser

Dokumentära Berättelser

Alla människor har sina unika livshistorier. I Podcasten Dokumentära Berättelser följer ni med journalisterna Ylva Agelii och Sidiri Ekenryd då de möter människor som delar med sig av sina livsavgörande ögonblick. I avsnitten hörs även advokater, poliser och psykologer som fördjupar förståelsen av dessa berättelser. Missa inte att du kan lyssna på hela säsong 7 redan nu, självklart helt gratis, på Podplay! Produceras av: Kunskapsstudion AB Kontakta oss på [email protected] Musiken i podden är hämtad från Epidemic Sound och Universal Production Music om inget annat anges.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

podplay.com/sv/podcast/125274/dokumentara-berattelser

Avsnitt

Jag är clownen och vittnet i mörkret, del 2

Det här är den andra delen av Björns berättelse, som uppträder internationellt som clown för barn, i krisen eller i kriget. Hur förbereder han sig inför sina resor och hur han hanterar de svåra scener han möter? Vi får höra om när han uppträtt för före detta barnsoldater i Nigeria och för flyktingbarn på ön Lesbos. Och för att lära oss mer om hur situationer ser ut övergripande över världen för barn, pratar vi också med Karolina Göranzon, humanitär rådgivare på Rädda Barnen i Sverige. Missa inte att alla avsnitt av säsong nio finns ute redan nu, helt gratis, på podplay.se och i podplayappen.
2023-04-28
Länk till avsnitt

Konsten räddade mitt liv

Utskurna figurer av elfenben som liknar små djur är de äldsta konstverken som hittats i Europa. De upptäcktes i grottor i södra Tyskland och beräknas vara omkring 40 000 år gamla. Och nästan dubbelt så länge sen, mellan 70 000-80 000 år, så gamla är de äldsta abstrakta mönstren som ritats på stenar i södra Afrika. Det är någonting med konst som verkar ha en alldeles särskild betydelse för människan och vårt välbefinnande. För vissa kan det rent av fungera nästintill livsviktigt. I det här avsnittet möter vi därför Emilia som berättar om hur konsten räddade henne när det var som svårast. Och så pratar vi med Christina Blomdal, filosofie doktor i vårdvetenskap och arbetsterapeut med magister i bildterapi, om hur bildterapi går till och hur det kan hjälpa personer med psykisk ohälsa. Missa inte att alla avsnitt av säsong nio finns ute redan nu, helt gratis, på podplay.se och i podplayappen.
2023-05-19
Länk till avsnitt

Mamma varannan vecka ? min lyckliga skilsmässa

En följd av att man separerar från sina barns mamma eller pappa är ofta att man får träffar sina barn varannan vecka. Omkring 30 procent av de barn som inte bor med båda sina föräldrar, växlar boende, enligt siffror från Statistiska centralbyrån. I det här avsnittet pratar vi med Elisabeth som vill nyansera bilden av hur det är att vara mamma varannan vecka. Det kan faktiskt vara något som berikar livet, enligt henne. Vi pratar också om skilsmässor och separationer med Maria Farm, KBT-psykolog och psykoterapeut. Missa inte att alla avsnitt av säsong nio finns ute redan nu, helt gratis, på podplay.se och i podplayappen.
2023-05-05
Länk till avsnitt

Resan in i det gudomliga - mitt liv i Hare Krishna, del 1

År 1966 grundas den religiösa Krishnarörelsen. Medlemmarna är kanske mest kända för sina orange dräkter, rakade huvuden och för radbandet som används när man upprepar ett mantra. Det råder strikta regler, man måste vara vegetarian, får inte röka, dricka alkohol eller kaffe eller ha sexuella förbindelser innan giftemål. I det här avsnittet frågar vi oss det är att vara medlem i Hare Krishna. Vi möter Anders som började följa rörelsen på 70-talet, om vad det var som fick honom att bli intresserad. Och för att lära oss mer om Krishnarörelsen så pratar vi med Peter Åkerbäck, doktor i religionshistoria vid Stockholms universitet. Missa inte att alla avsnitt av säsong nio finns ute redan nu, helt gratis, på podplay.se och i podplayappen.
2023-05-26
Länk till avsnitt

I jakten på spökrösterna - kan vi höra de dödas röster?

Det här avsnittet ska handla om ERF: elektroniska röstfenomen. Det kan förklaras som ett paranormalt fenomen där man med hjälp av inspelningar upptäcker röster, viskningar eller fraser från en källa som inte syns. I avsnittet möter vi Joel som jobbar med att spela in oförklarliga röstfenomen tillsammans med sin kollega Tobias. Och så ringer vi upp Etzel Cardeña, forskare och professor i psykologi vid lunds universitet, om vad vetenskapen har kunnat visa om ERF. Missa inte att alla avsnitt av säsong nio finns ute redan nu, helt gratis, på podplay.se och i podplayappen.
2023-05-12
Länk till avsnitt

Så är man en bra bonusfamilj - psykologen tipsar (bonus)

Maria Farm, KBT-psykolog och psykoterapeut, om hur man kan tänka för att få det lättare som bonusfamilj. Hör mer av Maria Farm i avsnitt 3, säsong 9: Mamma varannan vecka.
2023-05-05
Länk till avsnitt

Jag är clownen och vittnet i mörkret, del 1

Runt om i världen lever barn mitt i krisen. Den kan bestå av svält, naturkatastrof eller krig. Till exempel räknar man med att ungefär 450 miljoner barn är på flykt i världen idag. Några av dom får, under en stund, en paus i den tillvaron när de får besök av det här avsnittets huvudperson. Vi möter nämligen Björn som uppträder internationellt som clown för barn, i krisen eller i kriget. Och för att lära oss mer om hur situationer ser ut övergripande över världen för barn, pratar vi också med Karolina Göranzon, humanitär rådgivare på Rädda Barnen i Sverige.
2023-04-21
Länk till avsnitt

Trailer säsong 9!

En ny säsong av Dokumentära Berättelser kommer den 21 april!
2023-04-17
Länk till avsnitt

Glad påsk!

Sidiri och Ylva önskar glad påsk och bjuder på ett lyssningstips inför helgen.
2023-04-06
Länk till avsnitt

Snart kommer säsong 9!

Sidiri och Ylva berättar om vad som kommer i nästa säsong som släpps den 21 april.
2023-03-16
Länk till avsnitt

Tips - Dokumentär: Jag Var Där

Om du gillar Dokumentära Berättelser, missa inte podden Dokumentär: Jag Var Där. Ny säsong ute nu, på Podplay!
2023-03-01
Länk till avsnitt

Bonus: Sidiri och Ylva gästar Mix Megapol

Den 6 november gästade Sidiri och Ylva Lotta Bromés eftermiddagsprogram på Mix Megapol och pratade om läkemedelsberoende och Samuels berättelse om droghandel på darknet, som går att lyssna på i säsong 8 av Dokumentära Berättelser.
2022-11-09
Länk till avsnitt

Tack mamma, du räddade mitt liv! Om organdonation

Nio av tio svenskar säger sig vara redo att donera organ efter sin död, enligt föreningen Mer organdonation. Det är den starkaste donationsviljan i världen. Ändå ligger vi långt efter andra europeiska länder när det kommer till att möjliggöra fler transplantationer, i linje med befolkningens donationsvilja. I det här avsnittet möter vi Peter som i början av 20 års åldern plötsligt fick reda på att han var njursjuk. Och för att lära oss mer om just organdonation och transplantation, pratar vi med Bengt Von Zur-Mhülen, överläkare på transplantationsavdelningen, vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Missa inte att alla avsnitt av säsong åtta finns ute redan nu, helt gratis, på podplay.se och i podplayappen. Den här veckan samarbetar vi med Anyfin, den smarta ekonomiappen. Läs mer: https://anyfin.info/dokumentäraberättelser
2022-11-25
Länk till avsnitt

Från Citodon och darknet till överdosen, del 1 - Slav under drogerna

Att köpa narkotika har blivit allt enklare. Via chattappar, sociala medier och sajter på darknet, kan köpare idag lättare komma i kontakt med säljare än någonsin förut. Mellan 3-14 procent av all droghandel i Sverige sker just på internet, visar en rapport från Brottsförebyggande rådet från september 2021. Därför ska det här avsnittet och nästa handla om Samuel och hur han hamnade i ett heroinmissbruk redan som 22-åring. Om att börja med smärtstillande Citodon mot migrän som eskalerar till droghandel via darknet, och den långa kampen för att bli drogfri. Vi pratar också med Agne Brand, psykolog och traumaterapeut, som senare kommit att behandla Samuel på Mallorca. Missa inte att alla avsnitt av säsong åtta finns ute redan nu, helt gratis, på podplay.se och i podplayappen.
2022-10-21
Länk till avsnitt

Livet i Moonrörelsen, del 1 - en spion och två medlemmar berättar

På 1950-talet grundas Federationen för världsfred och enighet av sydkoreanen Sun Myung Moon. Han hävdade att han var den nya Messias efter att själv ha mött Jesus. Den nyreligiösa rörelsen går även under namnet enighetsskyrkan eller bara Moonrörelsen, och kom senare att bli kända för sina massbröllop. I de följande tre avsnitten ska vi ta reda på hur livet i samfundet är. Vi möter Petra som besöker Moonrörelsen i USA på 80-talet. Och så pratar vi med Hans och Laurentz som är medlemmar idag i Familjefederationen i Sundbyberg utanför Stockholm. I avsnittet tar vi hjälp av Peter Åkerbäck, doktor i religionshistoria vid Stockholms universitet, för att få veta mer om Moon och hans rörelse. Missa inte att alla avsnitt av säsong åtta finns ute redan nu, helt gratis, på podplay.se och i podplayappen.
2022-12-09
Länk till avsnitt

Jag kan spå dig - om nyandlighet och tarotkort, del 1

Man brukar säga att Sverige är ett av världens mest sekulariserade länder, samtidigt verkar det som om nyandligheten ökar, framförallt på nätet. På YouTube och Tiktok syns innehåll om kristaller, astrologi och tarotkort. I det här avsnittet och nästa möter vi Angel Skog. Hon gör onlineläsningar av tarotkort på YouTube där hon har cirka femton hundra följare. Hon kallar sig för änglaschaman och hon berättar om sin resa in i andlighet och om tarotkortens betydelse. Och för att lära oss mer om nyandlighet och tarotkort så pratar vi med Peter Åkerbäck, doktor i religionshistoria vid Stockholms universitet. Missa inte att alla avsnitt av säsong åtta finns ute redan nu, helt gratis, på podplay.se och i podplayappen.
2022-11-11
Länk till avsnitt

Livet i Moonrörelsen, del 2 - arrangerade massbröllop

På 1950-talet grundas Federationen för världsfred och enighet av sydkoreanen Sun Myung Moon. Han hävdade att han var den nya Messias efter att själv ha mött Jesus. Den nyreligiösa rörelsen går även under namnet enighetsskyrkan eller bara Moonrörelsen, och kom senare att bli kända för sina massbröllop. Detta är den andra av tre delar där vi ska vi ta reda på hur livet i samfundet är. Vi möter Petra som besöker Moonrörelsen i USA på 80-talet. Och så pratar vi med Hans och Laurentz som är medlemmar idag i Familjefederationen i Sundbyberg utanför Stockholm. I avsnittet tar vi hjälp av Peter Åkerbäck, doktor i religionshistoria vid Stockholms universitet, för att få veta mer om Moon och hans rörelse. Missa inte att alla avsnitt av säsong åtta finns ute redan nu, helt gratis, på podplay.se och i podplayappen.
2022-12-16
Länk till avsnitt

Kommer jag att mörda dig? - Mitt mentala fängelse med OCD

Man räknar att omkring två procent av befolkningen lider av OCD, obsessive compulsive disorder, eller tvångssyndrom som det också kallas. Det innebär att man har tvångstankar och tvångshandlingar. I det här avsnittet möter vi Bella som berättar om hur det är att leva i ett mentalt fängelse med starka tvångstankar. Och om att nästan vilja hoppa framför tåget för att man inte står ut med sina egna tankar. Vi pratar också med Christian Rück, professor i psykiatri vid Karolinska institutet. Han är även överläkare på OCD-programmet vid psykiatri sydväst. Missa inte att alla avsnitt av säsong åtta finns ute redan nu, helt gratis, på podplay.se och i podplayappen.
2022-11-04
Länk till avsnitt

Från Citodon och darknet till överdosen, del 2 - Behandlingen, att bli hel igen

Det här är den andra delen av Samuels berättelse, om hur intag av smärtstillande Citodon leder till droginköp på darknet och slutar i flera överdoser på andra sidan jordklotet. Ett par månader efter vår första intervju med Samuel får vi ett mejl där han berättar att han blivit antagen till en ny behandlingsform. Under två veckors tid ska han vara på Mallorca för behandling med ketamin och psykoterapi för att helt kunna trappa ut Subutex, den medicin han går på som substitut mot drogerna. I det här avsnittet hör vi hans ljuddagbok från tiden på Mallorca. Dessutom pratar vi i med Samuels behandlare, Agne Brand, psykolog och traumaterapeut, om hur terapin går till. Missa inte att alla avsnitt av säsong åtta finns ute redan nu, helt gratis, på podplay.se och i podplayappen.
2022-10-28
Länk till avsnitt

Var är du mamma? Att drunkna bort i Alzheimers

Omkring 100 000 personer i Sverige har Alzheimers sjukdom. Sjukdomen gör att nervceller dör och funktioner som minne och kognitiv förmåga påverkas. I takt med att tiden går, försvinner mer och mer av hjärnan. I det här avsnittet möter vi Vici som berättar om hur det är att se sin mamma insjukna i Alzheimer sjukdom, redan vid 54 års ålder. Och för att lära oss mer om sjukdomen, pratar vi med Bengt Winblad, professor i geriatrik vid Karolinska institutet och som just nu bedriver forskning om ett nytt läkemedel mot Alzheimer. Missa inte att alla avsnitt av säsong åtta finns ute redan nu, helt gratis, på podplay.se och i podplayappen. Den här veckan samarbetar vi med Anyfin, den smarta ekonomiappen. Läs mer: https://anyfin.info/dokumentäraberättelser
2022-12-02
Länk till avsnitt

Bonus: Jag kan spå dig - Angel Skog om Sidiris och Ylvas tidigare liv

Har Sidiri och Ylva levt ett tidigare liv tillsammans? Angel Skog kallar sig för änglaschaman och gör läsningar i tarotkort på YouTube. Hon berättar vad hon ser om Sidiris och Ylvas tidigare liv. Lyssna på avsnitt 4 och 5 i säsong åtta för att höra hela Angels berättelse.
2022-11-18
Länk till avsnitt

Livet i Moonrörelsen, del 3 - de sanna föräldrarna

På 1950-talet grundas Federationen för världsfred och enighet av sydkoreanen Sun Myung Moon. Han hävdade att han var den nya Messias efter att själv ha mött Jesus. Den nyreligiösa rörelsen går även under namnet enighetsskyrkan eller bara Moonrörelsen, och kom senare att bli kända för sina massbröllop. Detta är den tredje och sista delen där vi ska ta reda på hur livet i samfundet är. Vi möter Petra som besöker Moonrörelsen i USA på 80-talet. Och så pratar vi med Hans och Laurentz som är medlemmar idag i Familjefederationen i Sundbyberg utanför Stockholm. I avsnittet tar vi hjälp av Peter Åkerbäck, doktor i religionshistoria vid Stockholms universitet, för att få veta mer om Moon och hans rörelse.
2022-12-23
Länk till avsnitt

Jag kan spå dig - om nyandlighet och tarotkort, del 2

Man brukar säga att Sverige är ett av världens mest sekulariserade länder, samtidigt verkar det som om nyandligheten ökar, framförallt på nätet. På YouTube och Tiktok syns innehåll om kristaller, astrologi och tarotkort. Det här är det andra avsnittet med Angel som kallar sig för änglaschaman och som gör onlineläsningar av tarotkort på YouTube där hon har cirka femton hundra följare. I det här avsnittet djupdyker vi i tarotkortens historia och hur de används idag. Och för att lära oss mer om nyandlighet och tarotkort så pratar vi med Peter Åkerbäck, doktor i religionshistoria vid stockholms universitet. Missa inte att alla avsnitt av säsong åtta finns ute redan nu, helt gratis, på podplay.se och i podplayappen. Den här veckan samarbetar vi med Anyfin, den smarta ekonomiappen. Läs mer: https://anyfin.info/dokumentäraberättelser
2022-11-18
Länk till avsnitt

Trailer säsong 8!

Säsong åtta av Dokumentära Berättelser handlar bland annat om hur det är i Moonrörelsen, om att börja med smärtstillande Citadon och sluta i ett heroinmissbruk, om tarotkort, tvångstankar och såklart mycket mer. Alla tio avsnitt släpps den 21 oktober på Podplay.
2022-10-18
Länk till avsnitt

Snart kommer en ny säsong!

Sidiri och Ylva berättar om vad som väntar i säsong åtta som släpps den 21 oktober.
2022-09-30
Länk till avsnitt

*Sommarsäsong* Rebellsonen från Folkets Mujahedin, del 2

*Det här avsnittet ingår i en sommarsäsong där redan publicerade avsnitt med starka och viktiga historier ur katalogen släpps på nytt under sommaren 2022. Alla 70 avsnitt av Dokumentära Berättelser finns ute på Podplay och överallt där poddar finns.* I det här avsnittet hör vi den andra delen av Hanifs berättelse, om hur det var att växa upp med föräldrar som stred för den våldsbejakande iranska oppositionsgruppen Folkets Mujahedin, och om livet på en militärbas i Irak. Vi pratar också med Rouzbeh Parsi, historiker, lektor och programchef för Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet vid Utrikespolitiska Institutet, om vilka Folkets Mujaheddin är och vad de har för historia och ideologi.
2022-09-16
Länk till avsnitt

*Sommarsäsong* Rebellsonen från Folkets Mujahedin, del 1

*Det här avsnittet ingår i en sommarsäsong där redan publicerade avsnitt med starka och viktiga historier ur katalogen släpps på nytt under sommaren 2022. Alla 70 avsnitt av Dokumentära Berättelser finns ute på Podplay och överallt där poddar finns.* I de kommande två avsnitten träffar vi Hanif som berättar om hur det var att växa upp med föräldrar som stred för den våldsbejakande iranska oppositionsgruppen Folkets Mujahedin, och om livet på en militärbas i Irak. Vi pratar också med Rouzbeh Parsi, historiker, lektor och programchef för Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet vid Utrikespolitiska Institutet, om vilka Folkets Mujaheddin är och vad de har för historia och ideologi.
2022-09-09
Länk till avsnitt

*Sommarsäsong* Från strippa till sexsäljare i Berlin

*Det här avsnittet ingår i en sommarsäsong där redan publicerade avsnitt med starka och viktiga historier ur katalogen släpps på nytt under sommaren 2022. Alla 70 avsnitt av Dokumentära Berättelser finns ute på Podplay och överallt där poddar finns.* Förbudet mot att köpa sexuella tjänster trädde i kraft i Sverige år 1999. Då var vi det första landet i världen som kriminaliserade själva köpet, men inte försäljningen av sex. I det här avsnittet träffar vi Hanna som under många år levde och arbetade som prostituerad i Berlin, där det fortfarande är lagligt att köpa sex. Vi vill veta vad som skiljer Sveriges och Tysklands rättsystem när det kommer till sexköp. Därför hör vi i det här avsnittet advokat Caroline Brännström som arbetar vid Vega Advokater.
2022-09-02
Länk till avsnitt

*Sommarsäsong* Pojken i källaren, del 2

*Det här avsnittet ingår i en sommarsäsong där redan publicerade avsnitt med starka och viktiga historier ur katalogen släpps på nytt under sommaren 2022. Alla 70 avsnitt av Dokumentära Berättelser finns ute på Podplay och överallt där poddar finns.* Ronald blev berövad på sin barndom av sina egna föräldrar. Men hur lyckades han försonas med sin historia? Och hur ser han på sina föräldrar idag? I avsnittet berättar polisassistent Hilda Lundgren Ramsten om hur polisens arbete ser ut idag vid misstänkta fall av barnmisshandel. Vi pratar också med Hanna Termenius, psykolog på Rädda barnen. Nyhetsklippen som hörs i avsnittet är från SVT Aktuellts sändning 1991-12-17 samt 1994-09-28.
2022-08-26
Länk till avsnitt

*Sommarsäsong* Pojken i källaren, del 1

*Det här avsnittet ingår i en sommarsäsong där redan publicerade avsnitt med starka och viktiga historier ur katalogen släpps på nytt under sommaren 2022. Alla 70 avsnitt av Dokumentära Berättelser finns ute på Podplay och överallt där poddar finns.* I de kommande två avsnitten berättar Ronald om sin uppväxt. En berättelse om hur det är att växa upp och vara oönskad av sina egna föräldrar. Men det är också en berättelse om att det går att använda sina egna erfarenheter till att hjälpa andra människor i kris. I avsnittet berättar polisassistent Hilda Lundgren Ramsten om hur polisens arbete ser ut idag vid misstänkta fall av barnmisshandel. Vi pratar också med Hanna Termenius, psykolog på Rädda barnen. Statistiken i avsnittet är hämtad från Brottsförebyggande Rådet (BRÅ).
2022-08-19
Länk till avsnitt

*Sommarsäsong* Min man la ut mig på en porrsajt, del 2

*Det här avsnittet ingår i en sommarsäsong där redan publicerade avsnitt med starka och viktiga historier ur katalogen släpps på nytt under sommaren 2022. Alla 70 avsnitt av Dokumentära Berättelser finns ute på Podplay och överallt där poddar finns.* Med nya digitala kommunikationskanaler kommer också nya typer av brott. Det här avsnittet ska handla om sexuellt ofredande på internet, och hur det är att utsättas för så kallad hämndporr. Vi har pratat med Sophie som delar med sig av sin berättelse om när hennes man publicerade bilder av henne på nätet. I avsnittet hörs även advokat Carolin Brännström om vad lagen säger när det kommer till den här typen av brott. Vi pratar också med psykolog och psykoterapeut Anna Hallberg om hur man kan gå vidare efter att ha blivit utsatt. Sophie heter egentligen något annat.
2022-08-12
Länk till avsnitt

*Sommarsäsong* Min man la ut mig på en porrsajt, del 1

*Det här avsnittet ingår i en sommarsäsong där redan publicerade avsnitt med starka och viktiga historier ur katalogen släpps på nytt under sommaren 2022. Alla 70 avsnitt av Dokumentära Berättelser finns ute på Podplay och överallt där poddar finns.* Med nya digitala kommunikationskanaler kommer också nya typer av brott. Det här avsnittet ska handla om sexuellt ofredande på internet, och hur det är att utsättas för så kallad hämndporr. Vi har pratat med Sophie som delar med sig av sin berättelse om när hennes man publicerade bilder av henne på nätet. I avsnittet hörs även psykolog och psykoterapeut Anna Hallberg, om hur man som offer reagerar på att bli utsatt för den här typen av brott. Och hur man går vidare. Sophie heter egentligen något annat.
2022-08-05
Länk till avsnitt

*Sommarsäsong* Jag ser spöken

*Det här avsnittet ingår i en sommarsäsong där redan publicerade avsnitt med starka och viktiga historier ur katalogen släpps på nytt under sommaren 2022. Alla 70 avsnitt av Dokumentära Berättelser finns ute på Podplay och överallt där poddar finns.* Mer än var tredje svensk tror på paranormala fenomen, enligt en undersökning från Vetenskap och Fortbildning från 2015. Det här avsnittet handlar därför om Camilla som arbetat som medium i över 20 år och säger sig kunna ta in information från andra sidan. Hur upplever hon det och hur går arbetet till? Vi pratar också med Etzel Cardeña, professor i psykologi och parapsykologi vid Lunds universitet om hur forskning i parapsykologi går till.
2022-07-29
Länk till avsnitt

*Sommarsäsong* Vi är swingers för alltid

*Det här avsnittet ingår i en sommarsäsong där redan publicerade avsnitt med starka och viktiga historier ur katalogen släpps på nytt under sommaren 2022. Alla 70 avsnitt av Dokumentära Berättelser finns ute på Podplay och överallt där poddar finns.* Hur fungerar det att leva i en relation där man bjuder in till sex med andra? Och vad finns det för fördomar? I det här avsnittet träffar vi Anders och Pia som berättar om sitt gemensamma liv som swingers. I avsnittet hörs också Inga Tidefors, professor emerita i psykologi med inriktning mot sexologi. Anders och Pia heter egentligen något annat.
2022-07-22
Länk till avsnitt

Lyssna på Dokumentära Berättelser i sommar!

Glad sommar, kära lyssnare! I det här avsnittet berättar vi, Sidiri och Ylva, om hur vi träffades, hur arbetet med en säsong av podden går till och vad som kommer i sommar - nämligen en sommarsäsong av Dokumentära Berättelser! Säsongen innehåller nio avsnitt med starka och viktiga historier ur katalogen som släpps på nytt under sommaren 2022. Start 22 juli. Alla 70 avsnitt av Dokumentära Berättelser finns ute på Podplay och överallt där poddar finns.
2022-07-15
Länk till avsnitt

Tantrasex är bäst!

Vissa spår att tantra kommer bli nästa stora folkvåg efter yoga och mindfulness. Men vad är egentligen tantra och hur praktiseras det i Sverige? Vi möter Charlotte som började utöva tantra för mer än 20 år sedan och som idag själv håller ett flertal olika kurser. Och för att bland annat ta reda på mer om tantrans historia pratar vi med Peter Åkerbäck, doktor i religionshistoria vid Stockholms universitet. Är du nyfiken på hela den nya säsongen av Dokumentära Berättelser? Då kan du gå in redan nu på podplayappen eller på podplay.se och lyssna på alla tio avsnitt av säsong sju helt gratis.
2022-06-03
Länk till avsnitt

Kollapsen efter stressen

Tänk dig att du en dag ser dig själv i spegeln och inte känner igen den person du möter. Eller att du inte längre kan äta för att du mår så illa. Det är några av de symtom som Emma upplevde efter att ha varit utsatt för hög stress under ett års tid. Det här avsnittet ska handla om utmattningssyndrom, en diagnos som blir allt vanligare enligt siffror från Försäkringskassan. I avsnittet pratar vi också med Ann-Charlotte Laurell, KBT-psykolog, om vilka som drabbas och hur man blir frisk. Emma har skrivit om sitt utmattningssyndrom i boken Våga vara rädd: en bok om utmattningssyndrom. Är du nyfiken på hela den nya säsongen av Dokumentära Berättelser? Då kan du gå in redan nu på podplayappen eller på podplay.se och lyssna på alla tio avsnitt av säsong sju helt gratis.
2022-05-13
Länk till avsnitt

Vågen jag aldrig glömmer - mitt liv med PTSD, del 2

Omkring 230 000 människor miste livet vid jordbävningen och efterföljande tsunamin i indiska oceanen 2004. Det här är andra delen av Marias berättelse, om att överleva katastrofen men där livet efteråt aldrig blir sig likt igen med PTSD som följd. I avsnittet hörs också Ann Charlotte Laurell, KBT-psykolog, om hur man utvecklar och behandlar PTSD, samt Ari Tryggvason, docent och lektor i geofysik vid Uppsala universitet, Är du nyfiken på hela den nya säsongen av Dokumentära Berättelser? Då kan du gå in redan nu på podplayappen eller på podplay.se och lyssna på alla tio avsnitt av säsong sju helt gratis.
2022-06-17
Länk till avsnitt

Vågen jag aldrig glömmer - mitt liv med PTSD, del 1

Omkring 230 000 människor miste livet vid jordbävningen och efterföljande tsunamin i Indiska oceanen 2004. I det här avsnittet och nästa hör vi Marias berättelse, om att överleva katastrofen men där livet efteråt aldrig blir sig likt igen med PTSD som följd. I avsnittet hörs även Ari Tryggvason, docent och lektor i geofysik vid Uppsala universitet, om vad som faktiskt hände under ytan den där morgonen den 26 december 2004. Är du nyfiken på hela den nya säsongen av Dokumentära Berättelser? Då kan du gå in redan nu på podplayappen eller på podplay.se och lyssna på alla tio avsnitt av säsong sju helt gratis.
2022-06-10
Länk till avsnitt

Min mamma sitter i fängelse

Kriminalvården uppskattar att det finns ungefär 30 000 barn i Sverige idag som har en familjemedlem som är frihetsberövad. Därför möter vi Lina i det här avsnittet. Hon berättar om sin uppväxt med en mamma som i perioder satt i fängelse. Vi pratar också med socialpedagog Sara Drevendahl som arbetar på BUFF, en organisation som stöttar barn o ungdomar med en familjemedlem i fängelse. Är du nyfiken på hela den nya säsongen av Dokumentära Berättelser? Då kan du gå in redan nu på podplayappen eller på podplay.se och lyssna på alla tio avsnitt av säsong sju helt gratis.
2022-06-24
Länk till avsnitt

Min väg in och ur gängkriminaliteten - att bryta sig loss ur Brödraskapet Wolfpack, del 2

Knappt 5700 personer kan kopplas till kriminella MC-gäng i Sverige, vilket innebär att dom utgör den största gruppen inom organiserad brottslighet. Det visar forskningsrapporten ?Våldsbejakande extremism och organiserad brottslighet? från 2018 av Institutet för framtidsstudier. I det här avsnittet hör vi den andra delen Peters berättelse om hur han blev medlem och sedan lämnade Brödraskapet Wolfpack. Vi pratar även med Fredrik Gårdare, kriminalkommisarie som leder insatser mot gängkriminalitet. Är du nyfiken på hela den nya säsongen av Dokumentära Berättelser? Då kan du gå in redan nu på podplayappen eller på podplay.se och lyssna på alla tio avsnitt av säsong sju helt gratis.
2022-05-06
Länk till avsnitt

Min väg in och ur gängkriminaliteten - att bryta sig loss ur Brödraskapet Wolfpack, del 1

Knappt 5700 personer kan kopplas till kriminella MC-gäng i Sverige, vilket innebär att dom utgör den största gruppen inom organiserad brottslighet. Det visar forskningsrapporten ?Våldsbejakande extremism och organiserad brottslighet? från 2018 av Institutet för framtidsstudier. I det här avsnittet och nästa hör vi Peters berättelse om hur han blev medlem och sedan lämnade Brödraskapet Wolfpack. Vi pratar även med Fredrik Gårdare, kriminalkommisarie som leder insatser mot gängkriminalitet. Är du nyfiken på hela den nya säsongen av Dokumentära Berättelser? Då kan du gå in redan nu på podplayappen eller på podplay.se och lyssna på alla tio avsnitt av säsong sju helt gratis.
2022-04-29
Länk till avsnitt

Min man försvann

Tänk dig att din livspartner en dag är spårlöst försvunnen. Alltså den person du är gift med och som du till och med har - och väntar - barn med. Det är precis det som hände Gunilla, som vi möter i det här avsnittet. Vi pratar också med Mikael Mellqvist, jurist och pensionerad domare vid Gotlands Tingsätt om vad lagen säger kring en försvunnen person. Är du nyfiken på hela den nya säsongen av Dokumentära Berättelser? Då kan du gå in redan nu på podplayappen eller på podplay.se och lyssna på alla tio avsnitt av säsong sju helt gratis.
2022-04-22
Länk till avsnitt

Min pappa sexualförövaren, del 2

Det här är den andra delen av Saras och Amandas berättelser om att bli utsatt för sexuella övergrepp som barn. Vi pratar också med Christoffer Rahm som är överläkare och forskare på Karolinska Institutet. Han har forskat på ett läkemedel som minskar risken för sexuella övergrepp mot barn. Är du nyfiken på hela den nya säsongen av Dokumentära Berättelser? Då kan du gå in redan nu på podplayappen eller på podplay.se och lyssna på alla tio avsnitt av säsong sju helt gratis.
2022-05-27
Länk till avsnitt

Min pappa sexualförövaren, del 1

Hur går man vidare efter att ha blivit sexuellt utnyttjad som barn? Vi möter Sara och Amanda som utsattes av sina respektive pappor när de var små. I avsnittet hörs även psykoterapeut Börje Svensson som arbetat med behandling av både offer och förövare när det kommer till sexuella övergrepp mot barn. Är du nyfiken på hela den nya säsongen av Dokumentära Berättelser? Då kan du gå in redan nu på podplayappen eller på podplay.se och lyssna på alla tio avsnitt av säsong sju helt gratis.
2022-05-20
Länk till avsnitt

Trailer säsong 7!

I den här säsongen träffar vi personer som delar med sig av både gripande och spännande livserfarenheter. Denna säsong handlar bland annat om hur det är att växa upp med en mamma i fängelse, att praktisera tantrasex, om att vilja hoppa av sitt kriminella MC-gäng - och såklart mycket mycket mer. Hela säsongen finns redan idag tillgänglig i podplay-appen och på www.podplay.se.
2022-04-19
Länk till avsnitt

Nyårshälsning

Ylva och Sidiri berättar om hur produktionen av Dokumentära Berättelser går till samt avslöjar lite om nästa säsong. Gott nytt år!
2022-01-01
Länk till avsnitt

Rebellsonen från Folkets Mujahedin, del 2

I det här avsnittet hör vi den andra delen av Hanifs berättelse, om hur det var att växa upp med föräldrar som stred för den våldsbejakande iranska oppositionsgruppen Folkets Mujahedin, och om livet på en militärbas i Irak. Vi pratar också med Rouzbeh Parsi, historiker, lektor och programchef för Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet vid Utrikespolitiska Institutet, om vilka Folkets Mujaheddin är och vad de har för historia och ideologi. Missa inte att alla avsnitt av säsong 6 finns tillgängliga redan nu på Podplayappen eller på podplay.se helt gratis.
2021-11-05
Länk till avsnitt

Att kriga mot djävulen - min tid i Livets Ord, del 2

Hur är det att vara barn i Livets Ord? Det här är den andra delen av Niclaz historia. Han växte upp som medlem i Livets Ord tillsammans med sin familj. Vi ska höra hans berättelse om att gå i en kristen skola och hur han kom till insikt om att han ville lämna församlingen. I avsnittet hörs också Peter Åkerbäck, doktor i religionshistoria vid Stockholms Universitet om hur Livets Ord grundades och vad tron går ut på. Vi pratar även med Vera-Linn Lanängen om hur barn påverkas av att växa upp i de här typerna av slutna samfund. Hon är socionom och har själv vuxit upp i rörelsen Jehovas Vittnen. Missa inte att alla avsnitt av säsong 6 finns tillgängliga redan nu på podplayappen eller på podplay.se helt gratis.
2021-12-24
Länk till avsnitt

Jag föddes som hermafrodit, del 1

DSD eller Disorders of Sex Development är ett samlingsnamn för ett flertal olika medfödda tillstånd som påverkar den biologiska utveckling som avgör om man får ett manligt eller kvinnligt kön. I de kommande två avsnitten möter vi Hanna som växte upp i tron om att hon var en pojke. Vi ska höra henne berätta om hur det påverkat hennes uppväxt och hur hon senare förstod att sjukvården felbedömde henne som pojke istället för flicka. För att förstå mer om det här tillståndet har vi även pratat med Anna Nordenström, barnläkare och professor i barnendokrinologi och medfödda metabola sjukdomar vid Karolinska Universitetssjukhuset. Missa inte att alla avsnitt av säsong 6 finns tillgängliga redan nu på podplayappen eller på podplay.se helt gratis.
2021-11-26
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.