Sveriges 100 mest populära podcasts

Dokumentära Berättelser

Dokumentära Berättelser

Alla människor har sina unika livshistorier. I Podcasten Dokumentära Berättelser följer ni med journalisterna Ylva Agelii och Sidiri Ekenryd då de möter människor som delar med sig av sina livsavgörande ögonblick. I avsnitten hörs även advokater, poliser och psykologer som fördjupar förståelsen av dessa berättelser. Missa inte att du kan lyssna på hela säsong 5 redan nu, självklart helt gratis, på Podplay! Produceras av: Kunskapsstudion AB

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

podplay.com/sv/podcast/125274/dokumentara-berattelser

Avsnitt

Från strippa till sexsäljare i Berlin

Förbudet mot att köpa sexuella tjänster trädde i kraft i Sverige år 1999. Då var vi det första landet i världen som kriminaliserade själva köpet, men inte försäljningen av sex. I det här avsnittet träffar vi Hanna som under många år levde och arbetade som prostituerad i Berlin, där det fortfarande är lagligt att köpa sex. Vi vill veta vad som skiljer Sveriges och Tysklands rättsystem när det kommer till sexköp. Därför hör vi i det här avsnittet advokat Caroline Brännström som arbetar vid Vega Advokater. Missa inte att alla avsnitt av säsong 6 finns tillgängliga redan nu på Podplayappen eller på podplay.se helt gratis.
2021-10-22
Länk till avsnitt

Trailer säsong 6!

Säsong 6 kommer den 22 oktober! Då kommer hela säsongen finnas tillgänglig i podplay-appen och på www.podplay.com
2021-10-15
Länk till avsnitt

Lyssningstips sommar!

Vill du ha tips på vad du ska lyssna på under semestern? Ylva och Sidiri berättar om sina egna favoritavsnitt av Dokumentära Berättelser genom alla fem säsonger. Det bjuds även på lite historier om vad som skett behind the scenes under inspelningarna. Glad sommar!
2021-06-28
Länk till avsnitt

Ny säsong ute nu! Lyssna före alla andra på Podplay!

Du vet väl att du redan nu kan lyssna på alla avsnitt av Dokumentära Berättelser på Podplay? Ladda ner podplay-appen eller gå in på podplay.se.
2021-05-11
Länk till avsnitt

En sexmissbrukares liv

Vad innebär det att vara sexberoende? Och varför utvecklar man det? I det här avsnittet träffar vi Erik som berättar om en period i sitt liv där han var fast i pornografins värld. I avsnittet hörs också Josephine Savard, specialistläkare psykiatri och doktorand vid Umeå Univeristet. Hon arbetar vid Anova på Karolinska Institutet, där man just nu bedriver en studie om behandling av sexmissbruk. Missa inte att du kan lyssna på hela säsong 5 redan nu, helt gratis på Podplay!
2021-06-18
Länk till avsnitt

Att leva med schizofreni

Enligt schizofreniförbundet drabbar schizofreni ca 0,4-1 procent av världens befolkning och innebär mentala störningar och förändrad verklighetsuppfattning. Hur är det att lida av schizofreni? Och hur är det att vara anhörig? I det här avsnittet hör vi Åsas berättelse. Hennes storebror insjuknade i 20-års åldern. Vi hör också Åsas fem år äldre bror, Mats, om hur hans liv och vardag med sjukdomen ser ut. Missa inte att du kan lyssna på hela säsong 5 redan nu, helt gratis på Podplay!
2021-05-14
Länk till avsnitt

Besöken av natthäxan

Tänk dig att du vaknar upp mitt i natten i ditt trygga sovrum, men upptäcker att du inte är ensam. Det är någon annan i rummet som tittar på dig och långsamt kommer närmare. I nästa sekund inser du att hela din kropp är paralyserad. Du kan inte fly eller skrika.. Den här upplevelsen drabbar faktiskt vissa personer och kallas för sömnparalys, ett skeende mellan dröm och vakenhet. I det här avsnittet berättar Jesper om den nattliga varelse som besökt honom i perioder i mer än 10 års tid. Vi pratar också med Torbjörn Åkerstedt om vad sömnparalys faktiskt är. Han är professor vid Stockholms universitet och karolinska institutet, och forskare specialiserad inom sömn. Missa inte att du kan lyssna på hela säsong 5 redan nu, helt gratis på Podplay!
2021-06-04
Länk till avsnitt

Min son har levt ett tidigare liv

Överlever vårt medvetande döden? Det är en fråga som ställts av mänskligheten i tusentals år. Reinkarnation är en självklar del i vissa religioner, men omstridd i vetenskaplig forskning. Vi träffar Janina som berättar om hennes son Julius historier om sitt tidigare liv. Vi undrar också hur det går till när man undersöker sanningshalten i den här typen av berättelser. Vi pratar med psykologen Göran Johannesson, legitimerad psykolog, som har ett livslångt intresse av barns minnen från tidigare liv. Missa inte att du kan lyssna på hela säsong 5 redan nu, helt gratis på Podplay!
2021-05-28
Länk till avsnitt

Finns utomjordingar?

Vad vet vi egentligen om de UFO:n som det ibland rapporteras om? Och finns det utomjordingar? I det här avsnittet pratar vi med Clas Svahn, journalist på Dagens Nyheter och vice ordförande för Riksorganisationen UFO Sverige, den enda vetenskapsinriktade ufoorganisationen i landet, och vars kärnverksamhet handlar om att undersöka de rapporter som kommer in från allmänheten om oidentifierade flygande objekt. Vi pratar också med en man som heter Egon, som uppger sig själv ha varit i kontakt med utomjordingar. Missa inte att du kan lyssna på hela säsong 5 redan nu, helt gratis på Podplay!
2021-05-21
Länk till avsnitt

Mormonerna förförde mig

Mormonerna, eller Jesu Kristi kyrka av sista dagars heliga, grundades på 1800-talet i USA. I dag är det ett religiöst samfund med omkring 16-17 miljoner medlemmar globalt. I det här avsnittet undrar vi hur deras världsbild och organisation ser ut, och hur det är att vara medlem. Vi kommer höra Magnus berätta sin upplevelse av sin tid i mormonkyrkan. han blev medlem i 20-årsåldern och stannade i 13 år. Vi pratar också med Peter Åkerbäck, doktor i religionshistoria vid stockholms universitet, om var mormonernas tro handlar om. Missa inte att du kan lyssna på hela säsong 5 redan nu, helt gratis på Podplay!
2021-05-07
Länk till avsnitt

Min man la ut mig på en porrsajt, del 1

Med nya digitala kommunikationskanaler kommer också nya typer av brott. Det här avsnittet ska handla om sexuellt ofredande på internet, och hur det är att utsättas för så kallad hämndporr. Vi har pratat med Sophie som delar med sig av sin berättelse om när hennes man publicerade bilder av henne på nätet. I avsnittet hörs även psykolog och psykoterapeut Anna Hallberg, om hur man som offer reagerar på att bli utsatt för den här typen av brott. Och hur man går vidare. Sophie heter egentligen något annat. Missa inte att du kan lyssna på hela säsong 5 redan nu, helt gratis på Podplay!
2021-04-23
Länk till avsnitt

Min man la ut mig på en porrsajt, del 2

Med nya digitala kommunikationskanaler kommer också nya typer av brott. Det här avsnittet ska handla om sexuellt ofredande på internet, och hur det är att utsättas för så kallad hämndporr. Vi har pratat med Sophie som delar med sig av sin berättelse om när hennes man publicerade bilder av henne på nätet. I avsnittet hörs även advokat Carolin Brännström om vad lagen säger när det kommer till den här typen av brott. Vi pratar också med psykolog och psykoterapeut Anna Hallberg om hur man kan gå vidare efter att ha blivit utsatt. Sophie heter egentligen något annat. Missa inte att du kan lyssna på hela säsong 5 redan nu, helt gratis på Podplay!
2021-04-30
Länk till avsnitt

Livrädd för att bli uttittad - social fobi

Hur är det att känna rädsla och ångest av andra människors uppmärksamhet? Vi möter Erik som berättar om den sociala fobi han utvecklade i barndomen, och hur han tog sig ur den. Vi pratar också med Tomas Furmark, professor i psykologi om vad social fobi beror på. Han är även författare till boken Social Fobi - effektiv hjälp med kognitiv beteendeterapi, och menar att cirka 16 procent av Sveriges befolkning lider av social fobi. Missa inte att du kan lyssna på resten av säsong 5 redan nu, helt gratis på Podplay!
2021-06-11
Länk till avsnitt

Min mamma blev mördad

Ungefär 16 personer. Så många kvinnor mördas i Sverige varje år av sina män. I det här avsnittet hör vi Marica berätta om sin mamma Annika och vad som hände henne. Vi pratar också med Kerstin Weigl, journalist på Aftonbladet som tillsammans med sin kollega Kristina Edblom i många år granskat fallen där kvinnor blivit mördade av män i nära relationer. totalt handlar det om 315 kvinnor. Kvinnofridslinjen ger stöd till dig som utsatts för våld och hot: 020-50 50 50 Missa inte att du kan lyssna på hela säsong 5 redan nu, helt gratis på Podplay!
2021-04-16
Länk till avsnitt

Trailer säsong 5!

Säsong 5 kommer den 16 april! Då kommer hela säsongen finnas tillgänglig i podplay-appen och på www.podplay.com
2021-03-20
Länk till avsnitt

Hypnotisören

När används hypnos, och vad säger egentligen forskningen? I det här avsnittet pratar vi med Sakari Kallio som är psykolog och lektor vid högskolan i Skövde, och som har forskat om hypnos under många år. Vi träffar också Erik som använder hypnos vid sin coachning av bland annat entreprenörer.
2021-01-08
Länk till avsnitt

Ett kraschat äktenskap

Mer än 25 000 skilsmässor ägde rum år 2019 enligt Statistiska Centralbyrån. Även om den siffran varierar över åren så visar trenden att antalet har stigit sedan år 2000. Det här avsnittet ska därför handla om skilsmässa. Vi har träffat Susanne som berättar om när hennes äktenskap kraschade. I avsnittet hörd också advokat Lydia Hulten Cavallius som hjälper klienter i familjerättsliga ärenden.
2021-01-15
Länk till avsnitt

Fängslad i Anorexia

I Sverige lider cirka hundra tusen människor av ätstörningar, och sjukdommen drabbar allt yngre barn. I det här avsnittet hör vi Amelies berättelse. Hon är 29 år gammal och har lidit av ätstörningar under större delen av sin uppväxt. Vi pratar också med Hanna Kilander på Mind. Hon har under många år arbetat som behandlare av ätstörningar. Om du lider av en ätstörning kan du kontakta Riksföreningen mot ätstörningar, Frisk & Fri. Där finns en stödtelefon man kan ringa anonymt: 020 ? 20 80 18.
2021-01-01
Länk till avsnitt

Jag älskar att sälja sex till kvinnor

Var tionde man i sverige beräknas ha köpt sex någon gång i sitt liv. Men statistik för kvinnliga sexköpare saknas, och hittills har ingen kvinna dömts. Vi undrar vad det beror på. Det här avsnittet handlar därför om Carl, en familjefar i 40-årsåldern som de senaste åren sålt sex till minst 50 kvinnliga kunder. I avsnittet hörs även bland andra Suzanne Larsdotter, sexolog och socionom på RFSU samt Marie Johansson, samtalsbehandlare för köpare av sexuella tjänster.
2020-12-25
Länk till avsnitt

Flickan i hönsgården

Under 70- och 80-talet var antalet adoptioner från utlandet som allra högst i Sverige. Omkring 11 500 personer adopterades under 70-talet, enligt Statistiska Centralbyrån. Lara var en av dem och i det här avsnittet berättar hon om vad hon utsattes för i sitt ursprungsland Ecuador och hur det var att sedan adopteras till Sverige. I avsnittet pratar vi också med Tobias Hübinette, Docent och Lektor vid Karlstad Universitet, som forskat i adoption och migration.
2020-12-18
Länk till avsnitt

Min morfar överlevde Auschwitz

I år har det gått 75 år sedan befrielsen av koncentrationslägrena. Fortfarande ställer vi oss frågan hur detta kunde hända. Det här avsnittet handlar därför om Michael som kom till Sverige 1945. Han var en av de få överlevande från Auschwitz. Hans barnbarn Hanna återger hans berättelse. Vi pratar också med Ingrid Lomfors, docent i historia vid göteborgs universitet och överintendent på Forum för levande historia.
2020-12-11
Länk till avsnitt

Vi är swingers för alltid

Hur fungerar det att leva i en relation där man bjuder in till sex med andra? Och vad finns det för fördomar? I det här avsnittet träffar vi Anders och Pia som berättar om sitt gemensamma liv som swingers. I avsnittet hörs också Inga Tidefors, professor emerita i psykologi med inriktning mot sexologi. Anders och Pia heter egentligen något annat.
2020-12-04
Länk till avsnitt

Hemliga ritualer i det mytomspunna sällskapet

Frimurarordern, eller frimurarna, är en av de kanske mest mytomspunna sällskapen i historien. Medlemmarna genomför hemliga ritualer och deras viktiga symboler omfattar både dödskallar och likkistor. I det här avsnittet träffar vi Jörn som är medlem sedan sex år tillbaka. Vi pratar också med journalisten och författaren Clas Svahn som genom åren specialiserat sig på slutna sällskap. Missa inte att du redan nu kan gå in och lyssna på ytterligare fyra avsnitt från nya säsongen i radioplay-appen eller på www.podplay.se.
2020-11-27
Länk till avsnitt

Mina föräldrar gifte bort mig när jag var 13 år, del 2/2

Det är svårt att uppskatta hur många barn i världen som utsätts för tvångsäktenskap. Men statistik från UNICEF visar att det handlar om ungefär 12 miljoner flickor per år som gifter sig innan sin 18 års dag. I det här avsnittet ska vi därför höra den andra delen av Mirandas berättelse, om när hennes föräldrar gifte bort henne i trettonårsåldern. Vi hör också Bayan Nasih, sakkunnig vid det nationella kompetensteamet mot hedersvåld och förtryck.
2020-11-20
Länk till avsnitt

Mina föräldrar gifte bort mig när jag var 13 år, del 1/2

Det är svårt att uppskatta hur många barn i världen som utsätts för tvångsäktenskap. Men statistik från UNICEF visar att det handlar om ungefär 12 miljoner flickor per år som gifter sig innan sin 18 års dag. I det här avsnittet ska vi därför höra Mirandas berättelse, om när hennes föräldrar gifte bort henne i trettonårsåldern. Vi hör också Bayan Nasih, sakkunnig vid det nationella kompetensteamet mot hedersvåld och förtryck. Missa inte att du redan nu kan gå in och lyssna på del 2 och ytterligare fyra avsnitt från nya säsongen i radioplay-appen eller på www.podplay.se.
2020-11-13
Länk till avsnitt

Trailer säsong 4!

Säsong 4 kommer den 13 november!
2020-11-07
Länk till avsnitt

Är du min pappa?

Det här avsnittet handlar om sökandet efter sin biologiska förälder. Vi hör norska Jon-Espen berätta om åratal av letande efter sin biologiska pappa med hjälp av DNA-test. Vi pratar också med Bo Erlandsson som grundat en av de sajter där man kan beställa hem DNA-test, om hur vanligt det är och hur tekniken fungerar.
2020-06-19
Länk till avsnitt

Jag har flera kärleksrelationer samtidigt

I vårt samhälle anses tvåsamheten vara en norm. Det vill säga att vi lever och skaffar familj med en och samma partner. Men varför är den normen så stark? Och hur kan kärlekslivet se ut om man istället väljer att ha flera partners samtidigt?  Vi har träffat Tanja som är polyamorös och som i perioder har flera relationer på samma gång. Vi pratar också med Christoffer Andersson Fahlström, legitimerad psykolog, om de fördomar som finns mot polyamori.
2020-06-12
Länk till avsnitt

Saknaden efter Cecilia, del 2

Utifrån sett hade Cecilia ett bra liv. Hon hade villa, Volvo, en man och två söner. Ändå valde hon att avsluta sitt liv vid 34 års ålder. Hör hennes pappa och lillebror berätta om deras sökande efter svaret på frågan: varför? I avsnittet pratar vi även med Pirjo Stråte, vice ordförande på riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd (SPES), om svårigheten med att upptäcka psykisk ohälsa. Vi hör också Johanna Nordin, verksamhetsansvarig för Minds stödlinje. Kontakta Mind om du mår dåligt och behöver prata: Självmordslinjen, ring 90101 eller chatta på https://mind.se/hitta-hjalp/sjalvmordslinjen/ Föräldralinjen, ring 020-85 20 00 Äldrelinjen, ring 020-22 22 33 https://www.jourhavande-medmanniska.se
2020-06-05
Länk till avsnitt

Saknaden efter Cecilia, del 1

Utifrån sett hade Cecilia ett bra liv. Hon hade villa, Volvo, en man och två söner. Ändå valde hon att avsluta sitt liv vid 34 års ålder. Hör hennes pappa och lillebror berätta om deras sökande efter svaret på frågan: varför? I avsnittet pratar vi även med Pirjo Stråte, vice ordförande på riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd (SPES), om svårigheten med att upptäcka psykisk ohälsa. Vi hör också Johanna Nordin, verksamhetsansvarig för Minds stödlinje. Kontakta Mind om du mår dåligt och behöver prata: Självmordslinjen, ring 90101 eller chatta på https://mind.se/hitta-hjalp/sjalvmordslinjen/ Föräldralinjen, ring 020-85 20 00 Äldrelinjen, ring 020-22 22 33 https://www.jourhavande-medmanniska.se
2020-05-29
Länk till avsnitt

Hellre fly än dö långsamt i Jehovas Vittnen

Jehovas Vittnen har funnits i Sverige sedan 1890-talet och har omkring 8,7 miljoner medlemmar över hela världen, enligt egen statistik. Men vad innebär deras tro? Och hur är det att växa upp i samfundet? I det här avsnittet delar Elisabeth med sig av sin berättelse. Hon föddes in i Jehovas Vittnen, men valde att lämna vid 18 års ålder. I avsnittet hörs också med Peter Åkerbäck, doktor i religionshistoria vid Stockholms Universitet samt Marianne Englund, psykolog som stöttar avhoppare från slutna rörelser, och som själv vuxit upp i Jehovas Vittnen
2020-05-22
Länk till avsnitt

Speldjävulen och jag

I Sverige har cirka 134 000 personer ett problemspelande. Vi har träffat Henrik som var en av dem. I det här avsnittet berättar han om hur han fastnade för poker och spelade bort sina tillgångar. I programmet intervjuar vi även fd ordförande för Spelberoendes Riksförbund, Henrik Armus, om vilka konsekvenser ett spelmissbruk kan leda till. Vi pratar även med Jessika Spångberg på Folkhälsomyndigheten om varför spelmissbruk anses vara ett folkhälsoproblem.
2020-05-15
Länk till avsnitt

Jag ser spöken

Mer än var tredje svensk tror på paranormala fenomen, enligt en undersökning från Vetenskap och Fortbildning från 2015. Det här avsnittet handlar därför om Camilla som arbetat som medium i över 20 år och säger sig kunna ta in information från andra sidan. Hur upplever hon det och hur går arbetet till? Vi pratar också med Etzel Cardeña, professor i psykologi och parapsykologi vid Lunds universitet om hur forskning i parapsykologi går till.
2020-05-08
Länk till avsnitt

Efter förlossningen, in i mörkret

Förlossningsdepression drabbar tio procent av alla kvinnor som föder barn. I det här avsnittet pratar vi med Vivi som driver podcasten Mammasanningar, och som själv varit med om en förlossningsdepression. Hur upplevde hon det och hur kan man få hjälp? Vi pratar också med psykolog och psykoterapeut Maude Johansson som nyligen disputerat med en avhandling i ämnet.
2020-05-01
Länk till avsnitt

Innanför murarna

Av alla intagna på svenska fängelser är det bara sex procent kvinnor. I det här avsnittet träffar vi Lena som suttit på Färingsö anstalt och Hinseberg. Hon ger oss en inblick i livet innanför murarna och berättar om hur hon hamnade där. Vi pratar också med kriminalvårdare Josefine Engdahl om hennes arbete på kvinnoanstalten Ystad, en klass 2-anstalt.
2020-04-24
Länk till avsnitt

Stockholms gangsterdrottning

De två kommande avsnitten ska handla om kvinnor i svenska fängelser. Vilka är de och hur har de hamnat där? Det här avsnittet handlar om Birgitta som under tonåren blev utnämnd till Stockholms gangsterdrottning av media och kom att spendera 16 år av sitt liv på olika anstalter. I avsnittet hörs också Denise Madsen, en av grundarna till organisationen Maskrosbarn som stöttar barn med svåra hemförhållanden.
2020-04-17
Länk till avsnitt

Trailer säsong 3!

Säsong tre kommer den 17 april!
2020-04-15
Länk till avsnitt

I alkoholens mörker

Alkoholism är en sjukdom som drabbar ungefär tio procent av befolkningen och som innebär ett kroniskt alkoholberoende. Men vad är riskfaktorerna för att insjukna och hur blir man frisk? I det här avsnittet berättar Peter om sitt missbruk som började redan vid tio års ålder, och hur det sedan skulle påverka större delen av hans liv. Vi pratar också med My Skarsgård, läkare och alkoholterapeut.
2020-01-03
Länk till avsnitt

Jag blev misshandlad av min fru

Kan en man bli våldtagen eller misshandlad av sin partner? När vi pratar om fysiskt och psykiskt våld i nära relation pratar vi sällan om män som offer, men i trygghetsundersökningar från brottsförebyggande rådet uppger nästan lika många män som kvinnor att de är utsatta. Den här veckans avsnitt kommer därför handla om Per som misshandlades av sin fru under 15 års tid. Vi intervjuar också Anna-Karin Sundén, socialpedagog och brottsförebyggare, om hur våld mot män i nära relation kan se ut.
2019-12-27
Länk till avsnitt

Utsatt för grooming

OS-simmerskan Ida Marko Varga har idag en lång meritförteckning, med flera medaljer från både EM och VM i simning. Men som 16-åring blev hon utsatt för grooming av sin simtränare. I det här avsnittet berättar hon om vad som hände. I avsnittet hörs också Lena Larsson, gruppchef för IT-relaterade sexualbrott mot barn på polisens nationella operativa avdelning (NOA), om hur grooming yttrar sig när det sker över internet.
2019-12-20
Länk till avsnitt

Jag var nazist

I det här avsnittet berättar Jonny om sitt före detta liv som nazist, om varför han blev medlem och hur han till slut lämnade det livet bakom sig. Antalet nazister som finns i Sverige idag, är svårt att hitta en exakt siffra på. Sedan andra världskriget har organisationsgrad och våldsutövningen varierat. Men vem blir egentligen nazist? Vi pratar med psykolog Håkan Järvå, expert på extremism.
2019-12-13
Länk till avsnitt

Pojken i källaren, del 2/2

Ronald blev berövad på sin barndom av sina egna föräldrar. Men hur lyckades han försonas med sin historia? Och hur ser han på sina föräldrar idag? I avsnittet berättar polisassistent Hilda Lundgren Ramsten om hur polisens arbete ser ut idag vid misstänkta fall av barnmisshandel. Vi pratar också med Hanna Termenius, psykolog på Rädda barnen. Nyhetsklippen som hörs i avsnittet är från SVT Aktuellts sändning 1991-12-17 samt 1994-09-28.
2019-12-06
Länk till avsnitt

Pojken i källaren, del 1/2

I de kommande två avsnitten berättar Ronald om sin uppväxt. En berättelse om hur det är att växa upp och vara oönskad av sina egna föräldrar. Men det är också en berättelse om att det går att använda sina egna erfarenheter till att hjälpa andra människor i kris. I avsnittet berättar polisassistent Hilda Lundgren Ramsten om hur polisens arbete ser ut idag vid misstänkta fall av barnmisshandel. Vi pratar också med Hanna Termenius, psykolog på Rädda barnen. Statistiken i avsnittet är hämtad från Brottsförebyggande Rådet (BRÅ).
2019-11-29
Länk till avsnitt

Drogerna tog min son, del 2/2

Psykisk ohälsa och narkotikaanvändningen bland ungdomar ökar, och går allt lägre ner i åldrarna. En av alla dessa ungdomar var Jorgos. Han blev bara nitton år. Hör hans mamma Emma berätta om vad som hände honom och hur det påverkat henne. I avsnittet pratar vi också med Kjell Westlund, ordförande för föreningen Vi som har förlorat barn, om hur man bearbetar sorgen.
2019-11-22
Länk till avsnitt

Drogerna tog min son, del 1/2

Psykisk ohälsa och narkotikaanvändningen bland ungdomar ökar, och går allt lägre ner i åldrarna. Men hur ser vägen in i missbruket ut? Och vad gör man som förälder? I det här avsnittet hör vi Emmas berättelse, om sin son Jorgos. Vi pratar också med Richard Zamani, grundare av unga KRIS, som arbetar med att hjälpa ungdomar som fastnat i kriminalitet eller drogmissbruk.
2019-11-15
Länk till avsnitt

I toppen av Scientologerna, del 2/2

En person inom Scientologin som hamnat i fokus under de senaste åren är ledarens fru Shelley Miscavige. Hon verkar vara spårlöst försvunnen och har inte synts i offentligheten sedan 2007. Hör Dans teori om vad som hänt henne, och om hans egen berättelse om när han till slut lämnade rörelsen. I avsnittet hörs även psykologerna Håkan Järvå och Marianne Englund som arbetar med att hjälpa avhoppare från destruktiva rörelser.
2019-11-08
Länk till avsnitt

I toppen av Scientologerna, del 1/2

Hur fastnar man egentligen i en destruktiv rörelse, och hur tar man sig ur? I förra säsongen av Dokumentära Berättelser hörde vi Mariettes berättelse om sin tid som medlem i Scientologerna. Flera lyssnare hörde av sig och ville veta mer. Därför har vi träffat Dan som tillhörde det absoluta toppskiktet inom rörelsen, den så kallade Sjöorganisationen. Hör om hans resa dit och om maktmissbruket och manipulationen av Scientologernas ledare David Miscavige. I avsnittet hörs också psykolog Håkan Järvå, expert på extremism och destruktiva rörelser.
2019-11-01
Länk till avsnitt

Trailer säsong 2!

Säsong två kommer den 1 november!
2019-10-31
Länk till avsnitt

I skuggan av morden på Regeringsgatan

Den 15 februari 1989 blir tre personer överfallna i en lägenhet på Regeringsgatan i Stockholm. Två av dem mördas, men den tredje överlever. Morden är fortfarande ouppklarade men tros ha varit en uppgörelse bland kriminella gäng. I skuggan av grov gängkriminalitet finns det fler offer än endast de som skadas på plats ? syskon, föräldrar och vänner. Hur påverkas deras liv? I det här avsnittet pratar vi med Ronja, dotter till kvinnan som överlevde morden på Regeringsgatan. Hör henne berätta om sökandet efter sanningen och uppväxten med en mamma som fick svåra hjärnskador. I avsnittet hörs också Göran Olsson, kriminalinspektör i Stockholm som utreder kalla fall. Musiken i avsnittet kommer från Epidemic Sound ? www.epidemicsound.com
2019-06-28
Länk till avsnitt

Den svenska porrbranschen

Vad vet vi egentligen om den svenska porrbranschen? Finns den? Och i så fall, vilka är kvinnorna framför kameran? I det här avsnittet pratar vi med Meghan Donevan, forskare i prostitution, pornografi och människohandel. Hon arbetar på den ideella stödföreningen Talita, där hon nyligen släppt en rapport om den svenska porrindustrin. Vi hör också Idas berättelse om sina erfarenheter av branschen.
2019-06-21
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.