Sveriges 100 mest populära podcasts

Dokumentära Berättelser

Dokumentära Berättelser

Alla människor har sina unika livshistorier. I Podcasten Dokumentära Berättelser följer ni med journalisterna Ylva Agelii och Sidiri Ekenryd då de möter människor som delar med sig av sina livsavgörande ögonblick. I avsnitten hörs även advokater, poliser och psykologer som fördjupar förståelsen av dessa berättelser. Missa inte att du kan lyssna på hela säsong 7 redan nu, självklart helt gratis, på Podplay! Produceras av: Kunskapsstudion AB Kontakta oss på [email protected] Musiken i podden är hämtad från Epidemic Sound och Universal Production Music om inget annat anges.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

podplay.com/sv/podcast/125274/dokumentara-berattelser

Avsnitt

Bonus: Sexolog Kalle Norwald tipsar

Kalle Norwald är sexolog och expert i SVT:s program Gift vid första ögonkastet. I det här klippet hör vi honom berätta om de vanligaste orsakerna till varför människor vänder sig till honom och vad hans bästa råd är.
2023-11-17
Länk till avsnitt

En mörk familjehemlighet, del 2 - I jakten på sanningen

När Julie är vuxen förstår hon att hennes mormor och morfar varit aktiva i nazistpartiet under andra världskriget. I det här andra avsnittet hör vi om vad mer Julie lär sig om sin morfars historia när hon gräver i arkiven, och hur hon själv bearbetat sin skam. Vi kommer också höra Eva Fahlström Borg, legitimerad psykoterapeut och specialist på så kallade nedärvda trauman. Och så pratar vi med Julia Sahlström, doktorand på Stockholms universitet som forskar om judiskt minne av förintelsen (i avsnittet namnges hon fel - korrekt efternamn är Sahlström).

Lyssna gärna på låten som hörs allra sist i avsnittet. Det är en låt av Adolphson & Falk, skriven just för Julies historia.

2023-10-27
Länk till avsnitt

Vi överlevde andra världskriget, del 1 - En krossad barndom

Föreställ dig att växa upp i en värld där man tidigt får lära sig att man inte har rätt att existera. Att vara jagad och leva gömd för att man är jude. I de kommande två avsnitten möter vi Dina och Jovan som berättar om sina liv och barndomar under andra världskriget. Vi hör också Julia Sahlström, doktorand på Stockholms universitet som forskar om judiskt minne av förintelsen (i avsnittet namnges hon fel - korrekt efternamn är Sahlström).

2023-11-03
Länk till avsnitt

En mörk familjehemlighet, del 1 - Blodsband med SS

Det här är en berättelse om att söka i sitt förflutna. Om att känna att man bär på ett nedärvt trauma och att upptäcka en mörk historia. Som barnbarn förstår Julie att sina morföräldrar varit aktiva i nazistpartiet under andra världskriget. Hon har skrivit om sin berättelse i boken Pendeln. I avsnittet hörs även Eva Fahlström Borg, legitimerad psykoterapeut och specialist på så kallade nedärvda trauman. Och så pratar vi med Julia Sahlström, doktorand på Stockholms universitet som forskar om judiskt minne av förintelsen (i avsnittet namnges hon fel - korrekt efternamn är Sahlström).

2023-10-20
Länk till avsnitt

Vi överlevde andra världskriget, del 2 - När vi fann kärleken

Det här är det andra avsnittet där vi följer Dina och Jonas berättelser, om hur de överlevde förintelsen och till slut, mot alla odds, finner den stora kärleken i just varandra. Vi kommer också prata med Eva Fahlström Borg, legitimerad psykoterapeut som länge arbetat med traumabearbetning. I avsnittet hör vi också Julia Sahlström, doktorand på Stockholms universitet som forskar om judiskt minne av förintelsen (i avsnittet namnges hon fel - korrekt efternamn är Sahlström).

2023-11-10
Länk till avsnitt

I ett psykologiskt kärleksexperiment

Under flera säsonger har vi tittare nu kunnat följa personer som gifter sig med en främling i SVTs program Gift vid första ögonkastet. Hur är det egentligen att uppleva det där experimentet framför kamerorna? I det här avsnittet möter vi Maxine och Emil som gifte sig utan att ha sett varandra, och som idag fortfarande är ett par. Och så pratar vi med programmets psykolog och sexolog, Kalle Norwald.
2023-11-17
Länk till avsnitt

Fienden i spegeln, del 1 - Jag hatar mitt utseende

De flesta människor har tankar och känslor om sitt egna utseende genom livets gång. Men när man inte klarar av vardagen på grund av att sitt utseende ger oro eller ångest, kan det handla om en psykologisk sjukdom: dysmorfofobi, eller body dysmorphic disorder - BDD. I de två kommande avsnitten möter vi Johanna och Rickard som berättar om sina liv med sjukdomen. Och så hör vi Daniel Rautio, psykolog på forsknings och utvecklingscentrum inom Barn och ungdomspsykiatrin i Stockholm. Han är även doktorand vid Karolinska institutet.
2023-11-24
Länk till avsnitt

Fienden i spegeln, del 2 - Vägen till läkning??

Det här är den andra delen av Johannas och Rickards berättelse. Om att lida så kraftigt av tankar och oro kring sitt utseende, att vardagen påverkas. I avsnittet hör vi också Daniel Rautio, psykolog på forsknings och utvecklingscentrum inom Barn och ungdomspsykiatrin i Stockholm. Han är även doktorand vid Karolinska institutet.
2023-12-01
Länk till avsnitt

Trailer säsong 10!

Säsong 10 av Dokumentära Berättelser kommer den 20 oktober!

2023-10-13
Länk till avsnitt

Snart kommer en ny säsong!

Den 20 oktober kommer säsong 10 av Dokumentära Berättelser. Ylva och Sidiri berättar lite om vad som väntar.
2023-10-06
Länk till avsnitt

*Sommarsäsong* Jag blev misshandlad av min fru

*Det här avsnittet ingår i en sommarsäsong där redan publicerade avsnitt med starka och viktiga historier ur katalogen släpps på nytt under sommaren 2023. Alla 90 avsnitt av Dokumentära Berättelser finns ute på Podplay och överallt där poddar finns.* Kan en man bli våldtagen eller misshandlad av sin partner? När vi pratar om fysiskt och psykiskt våld i nära relation pratar vi sällan om män som offer, men i trygghetsundersökningar från brottsförebyggande rådet uppger nästan lika många män som kvinnor att de är utsatta. Den här veckans avsnitt kommer därför handla om Per som misshandlades av sin fru under 15 års tid. Vi intervjuar också Anna-Karin Sundén, socialpedagog och brottsförebyggare, om hur våld mot män i nära relation kan se ut.
2023-09-08
Länk till avsnitt

*Sommarsäsong* En sexmissbrukares liv

*Det här avsnittet ingår i en sommarsäsong där redan publicerade avsnitt med starka och viktiga historier ur katalogen släpps på nytt under sommaren 2023. Alla 90 avsnitt av Dokumentära Berättelser finns ute på Podplay och överallt där poddar finns.* Vad innebär det att vara sexberoende? Och varför utvecklar man det? I det här avsnittet träffar vi Erik som berättar om en period i sitt liv där han var fast i pornografins värld. I avsnittet hörs också Josephine Savard, specialistläkare psykiatri och doktorand vid Umeå Univeristet. Hon arbetar vid Anova på Karolinska Institutet, där man just nu bedriver en studie om behandling av sexmissbruk.
2023-09-01
Länk till avsnitt

*Sommarsäsong* Hellre fly än dö långsamt i Jehovas vittnen

*Det här avsnittet ingår i en sommarsäsong där redan publicerade avsnitt med starka och viktiga historier ur katalogen släpps på nytt under sommaren 2023. Alla 90 avsnitt av Dokumentära Berättelser finns ute på Podplay och överallt där poddar finns.* Jehovas Vittnen har funnits i Sverige sedan 1890-talet och har omkring 8,7 miljoner medlemmar över hela världen, enligt egen statistik. Men vad innebär deras tro? Och hur är det att växa upp i samfundet? I det här avsnittet delar Elisabeth med sig av sin berättelse. Hon föddes in i Jehovas Vittnen, men valde att lämna vid 18 års ålder. I avsnittet hörs också med Peter Åkerbäck, doktor i religionshistoria vid Stockholms Universitet samt Marianne Englund, psykolog som stöttar avhoppare från slutna rörelser, och som själv vuxit upp i Jehovas Vittnen.
2023-08-25
Länk till avsnitt

*Sommarsäsong* Drogerna tog mig son del 2/2

*Det här avsnittet ingår i en sommarsäsong där redan publicerade avsnitt med starka och viktiga historier ur katalogen släpps på nytt under sommaren 2023. Alla 90 avsnitt av Dokumentära Berättelser finns ute på Podplay och överallt där poddar finns.* Psykisk ohälsa och narkotikaanvändningen bland ungdomar ökar, och går allt lägre ner i åldrarna. En av alla dessa ungdomar var Jorgos. Han blev bara nitton år. Hör hans mamma Emma berätta om vad som hände honom och hur det påverkat henne. I avsnittet pratar vi också med Kjell Westlund, ordförande för föreningen Vi som har förlorat barn, om hur man bearbetar sorgen.
2023-08-18
Länk till avsnitt

*Sommarsäsong* Drogerna tog min son del 1/2

*Det här avsnittet ingår i en sommarsäsong där redan publicerade avsnitt med starka och viktiga historier ur katalogen släpps på nytt under sommaren 2023. Alla 90 avsnitt av Dokumentära Berättelser finns ute på Podplay och överallt där poddar finns.* Psykisk ohälsa och narkotikaanvändningen bland ungdomar ökar, och går allt lägre ner i åldrarna. Men hur ser vägen in i missbruket ut? Och vad gör man som förälder? I det här avsnittet hör vi Emmas berättelse, om sin son Jorgos. Vi pratar också med Richard Zamani, grundare av unga KRIS, som arbetar med att hjälpa ungdomar som fastnat i kriminalitet eller drogmissbruk.
2023-08-11
Länk till avsnitt

*Sommarsäsong* Stockholms gangsterdrottning

*Det här avsnittet ingår i en sommarsäsong där redan publicerade avsnitt med starka och viktiga historier ur katalogen släpps på nytt under sommaren 2023. Alla 90 avsnitt av Dokumentära Berättelser finns ute på Podplay och överallt där poddar finns.* Det här avsnittet handlar om Birgitta som under tonåren blev utnämnd till Stockholms gangsterdrottning av media och kom att spendera 16 år av sitt liv på olika anstalter. I avsnittet hörs också Denise Madsen, en av grundarna till organisationen Maskrosbarn som stöttar barn med svåra hemförhållanden.
2023-08-04
Länk till avsnitt

*Sommarsäsong* Att leva med schizofreni, 00:15:32.000

*Det här avsnittet ingår i en sommarsäsong där redan publicerade avsnitt med starka och viktiga historier ur katalogen släpps på nytt under sommaren 2023. Alla 90 avsnitt av Dokumentära Berättelser finns ute på Podplay och överallt där poddar finns.* Enligt schizofreniförbundet drabbar schizofreni ca 0,4-1 procent av världens befolkning och innebär mentala störningar och förändrad verklighetsuppfattning. Hur är det att lida av schizofreni? Och hur är det att vara anhörig? I det här avsnittet hör vi Åsas berättelse. Hennes storebror insjuknade i 20-års åldern. Vi hör också Åsas fem år äldre bror, Mats, om hur hans liv och vardag med sjukdomen ser ut.
2023-07-28
Länk till avsnitt

*Sommarsäsong* Min mans dubbelliv

*Det här avsnittet ingår i en sommarsäsong där redan publicerade avsnitt med starka och viktiga historier ur katalogen släpps på nytt under sommaren 2023. Alla 90 avsnitt av Dokumentära Berättelser finns ute på Podplay och överallt där poddar finns.* De har varit gifta i 25 år och har tre barn tillsammans. En kväll säger han: Det är en sak jag måste berätta. Det här avsnittet handlar om otrohet. Vi pratar med Laila som delar med sig av sin berättelse om när hon blev sviken av sin livspartner. Vi hör också psykolog Maria Farm om varför man är otrogen och hur man kan gå vidare efter att ha blivit bedragen.
2023-07-21
Länk till avsnitt

*Sommarsäsong* 25 år hos Scientologerna, del 2/2

*Det här avsnittet ingår i en sommarsäsong där redan publicerade avsnitt med starka och viktiga historier ur katalogen släpps på nytt under sommaren 2023. Alla 90 avsnitt av Dokumentära Berättelser finns ute på Podplay och överallt där poddar finns.* I 20-årsåldern gick Mariette med i Scientologikyrkan. Där blev hon kvar i 25 år. Lyssna på den andra delen av hennes berättelse, om hur hon lyckades rymma från högkvarteret i Kalifornien och hur det är att fortfarande leva under hot. I avsnittet hörs också Staffan Rosander från stiftelsen FRI. En stödförening för människor som förlorat vänner eller anhöriga till en destruktiv rörelse.
2023-07-14
Länk till avsnitt

*Sommarsäsong* 25 år hos Scientologerna, del 1/2

*Det här avsnittet ingår i en sommarsäsong där redan publicerade avsnitt med starka och viktiga historier ur katalogen släpps på nytt under sommaren 2023. Alla 90 avsnitt av Dokumentära Berättelser finns ute på Podplay och överallt där poddar finns.* I 20-årsåldern gick Mariette med i Scientologikyrkan. Där blev hon kvar i 25 år. Hör hennes berättelse om vad som hände på insidan ? om auditering, misshandel och rädslan för ledaren David Miscavige. I avsnittet hörs också Staffan Rosander från stiftelsen FRI. En stödförening för människor som förlorat vänner eller anhöriga till en destruktiv rörelse. Det här avsnittet sponsras av tidningen Modern Psykologi. Just nu kan du få tre nummer av tidningen för 99kr, jämfört med ordinarie 279kr, genom vårt samarbete. Följ länken: modernpsykologi.se/doku
2023-07-07
Länk till avsnitt

Lyssna på Dokumentära Berättelser i sommar!

Äntligen sommar och tid att se tillbaka bland alla avsnitt av Dokumentära Berättelser. I det här avsnittet berättar vi, Sidiri och Ylva, om vad som kommer i sommar - nämligen ytterligare en sommarsäsong av Dokumentära Berättelser! Säsongen innehåller tio avsnitt med starka och viktiga historier ur katalogen som släpps på nytt under sommaren 2023. Start 7 juli. Alla 90 avsnitt av Dokumentära Berättelser finns ute på Podplay och överallt där poddar finns.
2023-06-30
Länk till avsnitt

Jag är clownen och vittnet i mörkret, del 1

Runt om i världen lever barn mitt i krisen. Den kan bestå av svält, naturkatastrof eller krig. Till exempel räknar man med att ungefär 450 miljoner barn är på flykt i världen idag. Några av dom får, under en stund, en paus i den tillvaron när de får besök av det här avsnittets huvudperson. Vi möter nämligen Björn som uppträder internationellt som clown för barn, i krisen eller i kriget. Och för att lära oss mer om hur situationer ser ut övergripande över världen för barn, pratar vi också med Karolina Göranzon, humanitär rådgivare på Rädda Barnen i Sverige.
2023-04-21
Länk till avsnitt

Mamma varannan vecka ? min lyckliga skilsmässa

En följd av att man separerar från sina barns mamma eller pappa är ofta att man får träffar sina barn varannan vecka. Omkring 30 procent av de barn som inte bor med båda sina föräldrar, växlar boende, enligt siffror från Statistiska centralbyrån. I det här avsnittet pratar vi med Elisabeth som vill nyansera bilden av hur det är att vara mamma varannan vecka. Det kan faktiskt vara något som berikar livet, enligt henne. Vi pratar också om skilsmässor och separationer med Maria Farm, KBT-psykolog och psykoterapeut. Missa inte att alla avsnitt av säsong nio finns ute redan nu, helt gratis, på podplay.se och i podplayappen.
2023-05-05
Länk till avsnitt

Inlåst i 99 dagar, del 2

Johanna håller på att bli tokig efter månader i häktet och gör allt för att försöka hålla sig i schack inför varje ny omhäktningsförhandling. Brottsutredningen är i full gång, men varför kommer aldrig svaren på DNA-analysen av de narkotikapaket som polisen hittade i hennes källare? Det här är den andra delen av Johannas berättelse om sina 99 dagar i häkte, om hur isoleringen påverkade henne psykiskt och om kampen för att hålla sig stark. Sverige har länge fått internationell kritik mot sina regler för personer som sitter häktade. Både Europarådet och FNs kommitté mot tortyr har riktat kritik mot de långa häktningstiderna och för de hårda restriktionerna som gäller för den som sitter i svenskt häkte. För att förstå mer om häktningreglerna i Sverige och få en djupare inblick i just Johannas fall så pratar vi med hennes advokat Martina Berg. Missa inte att alla avsnitt av säsong nio finns ute redan nu, helt gratis, på podplay.se och i podplayappen.
2023-06-23
Länk till avsnitt

Jag är clownen och vittnet i mörkret, del 2

Det här är den andra delen av Björns berättelse, som uppträder internationellt som clown för barn, i krisen eller i kriget. Hur förbereder han sig inför sina resor och hur han hanterar de svåra scener han möter? Vi får höra om när han uppträtt för före detta barnsoldater i Nigeria och för flyktingbarn på ön Lesbos. Och för att lära oss mer om hur situationer ser ut övergripande över världen för barn, pratar vi också med Karolina Göranzon, humanitär rådgivare på Rädda Barnen i Sverige. Missa inte att alla avsnitt av säsong nio finns ute redan nu, helt gratis, på podplay.se och i podplayappen.
2023-04-28
Länk till avsnitt

Så är man en bra bonusfamilj - psykologen tipsar (bonus)

Maria Farm, KBT-psykolog och psykoterapeut, om hur man kan tänka för att få det lättare som bonusfamilj. Hör mer av Maria Farm i avsnitt 3, säsong 9: Mamma varannan vecka.
2023-05-05
Länk till avsnitt

Inlåst i 99 dagar, del 1

En dag knackar det hårt på Johannas dörr. Det är polisen som meddelar att hon är misstänkt för grovt narkotikabrott och griper henne. Hur är det att leva i svenskt häkte egentligen? I det här avsnittet berättar Johanna om sina 99 dagar i häktet, om hur isoleringen påverkade henne psykiskt och om kampen för att hålla sig stark. Det ska också handla om hur hon mötte sitt livs stora kärlek, den person som också utförde ett brott bakom hennes rygg. Sverige har länge fått internationell kritik mot sina regler för personer som sitter häktade. Både Europarådet och FNs kommitté mot tortyr har riktat kritik mot de långa häktningstiderna och för de hårda restriktionerna som gäller för den som sitter i svenskt häkte. För att förstå mer om häktningreglerna i Sverige och få en djupare inblick i just Johannas fall så pratar vi med hennes advokat Martina Berg. Missa inte att alla avsnitt av säsong nio finns ute redan nu, helt gratis, på podplay.se och i podplayappen.
2023-06-16
Länk till avsnitt

På liv och död - verkligheten i yttre tjänst

De senaste tidens händelser med bland annat gängkriminalitet och våldsamma upplopp har fått oss att se vilket utsatt yrke polisyrket faktiskt kan vara i vissa lägen. I det här avsnittet möter vi därför polisen Tobbe som berättar om hur det är att jobba som polis, om de där upplevelserna man knappt kan föreställa sig att en människa ska vara med om. Han har också skrivit om sina upplevelser i boken Bakom Uniformen. I avsnittet pratar vi också med Agneta Salomonsson, präst i Trelleborgs församling, och som är legitimerad polispräst som agerar samtalsstöd åt poliser. Missa inte att alla avsnitt av säsong nio finns ute redan nu, helt gratis, på podplay.se och i podplayappen.
2023-06-09
Länk till avsnitt

Vägen ut - mitt liv i Hare Krishna, del 2 

År 1966 grundas den religiösa Krishnarörelsen. Medlemmarna är kanske mest kända för sina orange dräkter, rakade huvuden och för radbandet som används när man upprepar ett mantra. Det råder strikta regler, man måste vara vegetarian, får inte röka, dricka alkohol eller kaffe eller ha sexuella förbindelser innan giftemål. I det här avsnittet frågar vi oss det är att vara medlem i Hare Krishna. Det här är det andra avsnittet där vi möter Anders som började följa rörelsen på 70-talet, om vad det var som fick honom att bli intresserad och vad som fick honom att vilja lämna. Och för att lära oss mer om Krishnarörelsen så pratar vi med Peter Åkerbäck, doktor i religionshistoria vid Stockholms universitet. Missa inte att alla avsnitt av säsong nio finns ute redan nu, helt gratis, på podplay.se och i podplayappen.
2023-06-02
Länk till avsnitt

Resan in i det gudomliga - mitt liv i Hare Krishna, del 1

År 1966 grundas den religiösa Krishnarörelsen. Medlemmarna är kanske mest kända för sina orange dräkter, rakade huvuden och för radbandet som används när man upprepar ett mantra. Det råder strikta regler, man måste vara vegetarian, får inte röka, dricka alkohol eller kaffe eller ha sexuella förbindelser innan giftemål. I det här avsnittet frågar vi oss det är att vara medlem i Hare Krishna. Vi möter Anders som började följa rörelsen på 70-talet, om vad det var som fick honom att bli intresserad. Och för att lära oss mer om Krishnarörelsen så pratar vi med Peter Åkerbäck, doktor i religionshistoria vid Stockholms universitet. Missa inte att alla avsnitt av säsong nio finns ute redan nu, helt gratis, på podplay.se och i podplayappen.
2023-05-26
Länk till avsnitt

Konsten räddade mitt liv

Utskurna figurer av elfenben som liknar små djur är de äldsta konstverken som hittats i Europa. De upptäcktes i grottor i södra Tyskland och beräknas vara omkring 40 000 år gamla. Och nästan dubbelt så länge sen, mellan 70 000-80 000 år, så gamla är de äldsta abstrakta mönstren som ritats på stenar i södra Afrika. Det är någonting med konst som verkar ha en alldeles särskild betydelse för människan och vårt välbefinnande. För vissa kan det rent av fungera nästintill livsviktigt. I det här avsnittet möter vi därför Emilia som berättar om hur konsten räddade henne när det var som svårast. Och så pratar vi med Christina Blomdal, filosofie doktor i vårdvetenskap och arbetsterapeut med magister i bildterapi, om hur bildterapi går till och hur det kan hjälpa personer med psykisk ohälsa. Missa inte att alla avsnitt av säsong nio finns ute redan nu, helt gratis, på podplay.se och i podplayappen.
2023-05-19
Länk till avsnitt

I jakten på spökrösterna - kan vi höra de dödas röster?

Det här avsnittet ska handla om ERF: elektroniska röstfenomen. Det kan förklaras som ett paranormalt fenomen där man med hjälp av inspelningar upptäcker röster, viskningar eller fraser från en källa som inte syns. I avsnittet möter vi Joel som jobbar med att spela in oförklarliga röstfenomen tillsammans med sin kollega Tobias. Och så ringer vi upp Etzel Cardeña, forskare och professor i psykologi vid lunds universitet, om vad vetenskapen har kunnat visa om ERF. Missa inte att alla avsnitt av säsong nio finns ute redan nu, helt gratis, på podplay.se och i podplayappen.
2023-05-12
Länk till avsnitt

Trailer säsong 9!

En ny säsong av Dokumentära Berättelser kommer den 21 april!
2023-04-17
Länk till avsnitt

Glad påsk!

Sidiri och Ylva önskar glad påsk och bjuder på ett lyssningstips inför helgen.
2023-04-06
Länk till avsnitt

Snart kommer säsong 9!

Sidiri och Ylva berättar om vad som kommer i nästa säsong som släpps den 21 april.
2023-03-16
Länk till avsnitt

Tips - Dokumentär: Jag Var Där

Om du gillar Dokumentära Berättelser, missa inte podden Dokumentär: Jag Var Där. Ny säsong ute nu, på Podplay!
2023-03-01
Länk till avsnitt

Bonus: Sidiri och Ylva gästar Mix Megapol

Den 6 november gästade Sidiri och Ylva Lotta Bromés eftermiddagsprogram på Mix Megapol och pratade om läkemedelsberoende och Samuels berättelse om droghandel på darknet, som går att lyssna på i säsong 8 av Dokumentära Berättelser.
2022-11-09
Länk till avsnitt

Livet i Moonrörelsen, del 2 - arrangerade massbröllop

På 1950-talet grundas Federationen för världsfred och enighet av sydkoreanen Sun Myung Moon. Han hävdade att han var den nya Messias efter att själv ha mött Jesus. Den nyreligiösa rörelsen går även under namnet enighetsskyrkan eller bara Moonrörelsen, och kom senare att bli kända för sina massbröllop. Detta är den andra av tre delar där vi ska vi ta reda på hur livet i samfundet är. Vi möter Petra som besöker Moonrörelsen i USA på 80-talet. Och så pratar vi med Hans och Laurentz som är medlemmar idag i Familjefederationen i Sundbyberg utanför Stockholm. I avsnittet tar vi hjälp av Peter Åkerbäck, doktor i religionshistoria vid Stockholms universitet, för att få veta mer om Moon och hans rörelse. Missa inte att alla avsnitt av säsong åtta finns ute redan nu, helt gratis, på podplay.se och i podplayappen.
2022-12-16
Länk till avsnitt

Livet i Moonrörelsen, del 1 - en spion och två medlemmar berättar

På 1950-talet grundas Federationen för världsfred och enighet av sydkoreanen Sun Myung Moon. Han hävdade att han var den nya Messias efter att själv ha mött Jesus. Den nyreligiösa rörelsen går även under namnet enighetsskyrkan eller bara Moonrörelsen, och kom senare att bli kända för sina massbröllop. I de följande tre avsnitten ska vi ta reda på hur livet i samfundet är. Vi möter Petra som besöker Moonrörelsen i USA på 80-talet. Och så pratar vi med Hans och Laurentz som är medlemmar idag i Familjefederationen i Sundbyberg utanför Stockholm. I avsnittet tar vi hjälp av Peter Åkerbäck, doktor i religionshistoria vid Stockholms universitet, för att få veta mer om Moon och hans rörelse. Missa inte att alla avsnitt av säsong åtta finns ute redan nu, helt gratis, på podplay.se och i podplayappen.
2022-12-09
Länk till avsnitt

Jag kan spå dig - om nyandlighet och tarotkort, del 1

Man brukar säga att Sverige är ett av världens mest sekulariserade länder, samtidigt verkar det som om nyandligheten ökar, framförallt på nätet. På YouTube och Tiktok syns innehåll om kristaller, astrologi och tarotkort. I det här avsnittet och nästa möter vi Angel Skog. Hon gör onlineläsningar av tarotkort på YouTube där hon har cirka femton hundra följare. Hon kallar sig för änglaschaman och hon berättar om sin resa in i andlighet och om tarotkortens betydelse. Och för att lära oss mer om nyandlighet och tarotkort så pratar vi med Peter Åkerbäck, doktor i religionshistoria vid Stockholms universitet. Missa inte att alla avsnitt av säsong åtta finns ute redan nu, helt gratis, på podplay.se och i podplayappen.
2022-11-11
Länk till avsnitt

Från Citodon och darknet till överdosen, del 2 - Behandlingen, att bli hel igen

Det här är den andra delen av Samuels berättelse, om hur intag av smärtstillande Citodon leder till droginköp på darknet och slutar i flera överdoser på andra sidan jordklotet. Ett par månader efter vår första intervju med Samuel får vi ett mejl där han berättar att han blivit antagen till en ny behandlingsform. Under två veckors tid ska han vara på Mallorca för behandling med ketamin och psykoterapi för att helt kunna trappa ut Subutex, den medicin han går på som substitut mot drogerna. I det här avsnittet hör vi hans ljuddagbok från tiden på Mallorca. Dessutom pratar vi i med Samuels behandlare, Agne Brand, psykolog och traumaterapeut, om hur terapin går till. Missa inte att alla avsnitt av säsong åtta finns ute redan nu, helt gratis, på podplay.se och i podplayappen.
2022-10-28
Länk till avsnitt

Från Citodon och darknet till överdosen, del 1 - Slav under drogerna

Att köpa narkotika har blivit allt enklare. Via chattappar, sociala medier och sajter på darknet, kan köpare idag lättare komma i kontakt med säljare än någonsin förut. Mellan 3-14 procent av all droghandel i Sverige sker just på internet, visar en rapport från Brottsförebyggande rådet från september 2021. Därför ska det här avsnittet och nästa handla om Samuel och hur han hamnade i ett heroinmissbruk redan som 22-åring. Om att börja med smärtstillande Citodon mot migrän som eskalerar till droghandel via darknet, och den långa kampen för att bli drogfri. Vi pratar också med Agne Brand, psykolog och traumaterapeut, som senare kommit att behandla Samuel på Mallorca. Missa inte att alla avsnitt av säsong åtta finns ute redan nu, helt gratis, på podplay.se och i podplayappen.
2022-10-21
Länk till avsnitt

Kommer jag att mörda dig? - Mitt mentala fängelse med OCD

Man räknar att omkring två procent av befolkningen lider av OCD, obsessive compulsive disorder, eller tvångssyndrom som det också kallas. Det innebär att man har tvångstankar och tvångshandlingar. I det här avsnittet möter vi Bella som berättar om hur det är att leva i ett mentalt fängelse med starka tvångstankar. Och om att nästan vilja hoppa framför tåget för att man inte står ut med sina egna tankar. Vi pratar också med Christian Rück, professor i psykiatri vid Karolinska institutet. Han är även överläkare på OCD-programmet vid psykiatri sydväst. Missa inte att alla avsnitt av säsong åtta finns ute redan nu, helt gratis, på podplay.se och i podplayappen.
2022-11-04
Länk till avsnitt

Var är du mamma? Att drunkna bort i Alzheimers

Omkring 100 000 personer i Sverige har Alzheimers sjukdom. Sjukdomen gör att nervceller dör och funktioner som minne och kognitiv förmåga påverkas. I takt med att tiden går, försvinner mer och mer av hjärnan. I det här avsnittet möter vi Vici som berättar om hur det är att se sin mamma insjukna i Alzheimer sjukdom, redan vid 54 års ålder. Och för att lära oss mer om sjukdomen, pratar vi med Bengt Winblad, professor i geriatrik vid Karolinska institutet och som just nu bedriver forskning om ett nytt läkemedel mot Alzheimer. Missa inte att alla avsnitt av säsong åtta finns ute redan nu, helt gratis, på podplay.se och i podplayappen. Den här veckan samarbetar vi med Anyfin, den smarta ekonomiappen. Läs mer: https://anyfin.info/dokumentäraberättelser
2022-12-02
Länk till avsnitt

Jag kan spå dig - om nyandlighet och tarotkort, del 2

Man brukar säga att Sverige är ett av världens mest sekulariserade länder, samtidigt verkar det som om nyandligheten ökar, framförallt på nätet. På YouTube och Tiktok syns innehåll om kristaller, astrologi och tarotkort. Det här är det andra avsnittet med Angel som kallar sig för änglaschaman och som gör onlineläsningar av tarotkort på YouTube där hon har cirka femton hundra följare. I det här avsnittet djupdyker vi i tarotkortens historia och hur de används idag. Och för att lära oss mer om nyandlighet och tarotkort så pratar vi med Peter Åkerbäck, doktor i religionshistoria vid stockholms universitet. Missa inte att alla avsnitt av säsong åtta finns ute redan nu, helt gratis, på podplay.se och i podplayappen. Den här veckan samarbetar vi med Anyfin, den smarta ekonomiappen. Läs mer: https://anyfin.info/dokumentäraberättelser
2022-11-18
Länk till avsnitt

Tack mamma, du räddade mitt liv! Om organdonation

Nio av tio svenskar säger sig vara redo att donera organ efter sin död, enligt föreningen Mer organdonation. Det är den starkaste donationsviljan i världen. Ändå ligger vi långt efter andra europeiska länder när det kommer till att möjliggöra fler transplantationer, i linje med befolkningens donationsvilja. I det här avsnittet möter vi Peter som i början av 20 års åldern plötsligt fick reda på att han var njursjuk. Och för att lära oss mer om just organdonation och transplantation, pratar vi med Bengt Von Zur-Mhülen, överläkare på transplantationsavdelningen, vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Missa inte att alla avsnitt av säsong åtta finns ute redan nu, helt gratis, på podplay.se och i podplayappen. Den här veckan samarbetar vi med Anyfin, den smarta ekonomiappen. Läs mer: https://anyfin.info/dokumentäraberättelser
2022-11-25
Länk till avsnitt

Livet i Moonrörelsen, del 3 - de sanna föräldrarna

På 1950-talet grundas Federationen för världsfred och enighet av sydkoreanen Sun Myung Moon. Han hävdade att han var den nya Messias efter att själv ha mött Jesus. Den nyreligiösa rörelsen går även under namnet enighetsskyrkan eller bara Moonrörelsen, och kom senare att bli kända för sina massbröllop. Detta är den tredje och sista delen där vi ska ta reda på hur livet i samfundet är. Vi möter Petra som besöker Moonrörelsen i USA på 80-talet. Och så pratar vi med Hans och Laurentz som är medlemmar idag i Familjefederationen i Sundbyberg utanför Stockholm. I avsnittet tar vi hjälp av Peter Åkerbäck, doktor i religionshistoria vid Stockholms universitet, för att få veta mer om Moon och hans rörelse.
2022-12-23
Länk till avsnitt

Bonus: Jag kan spå dig - Angel Skog om Sidiris och Ylvas tidigare liv

Har Sidiri och Ylva levt ett tidigare liv tillsammans? Angel Skog kallar sig för änglaschaman och gör läsningar i tarotkort på YouTube. Hon berättar vad hon ser om Sidiris och Ylvas tidigare liv. Lyssna på avsnitt 4 och 5 i säsong åtta för att höra hela Angels berättelse.
2022-11-18
Länk till avsnitt

Trailer säsong 8!

Säsong åtta av Dokumentära Berättelser handlar bland annat om hur det är i Moonrörelsen, om att börja med smärtstillande Citadon och sluta i ett heroinmissbruk, om tarotkort, tvångstankar och såklart mycket mer. Alla tio avsnitt släpps den 21 oktober på Podplay.
2022-10-18
Länk till avsnitt

Snart kommer en ny säsong!

Sidiri och Ylva berättar om vad som väntar i säsong åtta som släpps den 21 oktober.
2022-09-30
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.