Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Nyhetspodden

Nyhetspodden

Göteborgs-Posten ger dig de viktigaste nyheterna och fördjupningar ? varje vardag. Förstå dagen med Nyhetspodden.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

gp.se

Avsnitt

23 juli: Håller maffianätverket Black Axe på att etablera sig i Göteborg?

17 personer sitter häktade i väntan på åtal i en narkotikasmugglingshärva i Göteborg och några av dem har kopplingar till Black Axe, en nigeriansk organisation som redan etablerat sig på Sicilien där de samarbetar med Cosa Nostra-maffian. Vad är det som har hänt i fallet och vad kan det här betyda?   Dessutom: Boris Johnson ny premiärminister i Storbritannien, 21-åring häktad för mord i Nordstan och resistenta malariaparasiter sprider sig i Sydostasien.   Programledare: Maria Hansson Botin
2019-07-23
Länk till avsnitt

22 juli: Vad ställs den nye brittiske premiärministern inför?

Allt tyder på att det blir Boris Johnson som efterträder Theresa May som partiledare för Tories och därmed får posten som premiärminister i Storbritannien. Men vad betyder valet och vilka utmaningar står den nye premiärministern inför med ett brexit-datum bara tre månader bort? GP:s Jan Höglund om vad som väntar den nye premiärministern.   Dessutom: Zelenskyj ser ut att få majoritet i Ukrainas parlament, nya turer kring Iran och Sarah Sjöström tog silver i sim-VM.   Programledare: Maria Hansson Botin  
2019-07-22
Länk till avsnitt

19 juli: Varför upprör de svenska häktningsreglerna?

Flera artister har gått ut med att de ska bojkotta Sverige. Och amerikanska politiker kräver att rappstjärnan ASAP Rocky ska släppas ur svenskt häkte där han suttit på sannolika skäl misstänkt för en misshandel i Stockholm den 30:e juni. De kallar det ett brott mot de mänskliga rättigheterna. Varför upprör de svenska häktningsreglerna så? GP:s Tobias Schreiber reder ut.   Dessutom: Estonia-dom i Frankrike, ökade spänningar mellan USA och Iran och översvämningar i Bangladesh.   Programledare: Maria Hansson Botin
2019-07-19
Länk till avsnitt

18 juli: Israel-Palestina, är freden möjlig?

I Israel pågår hätsk valkampanj, USA har knutit ännu närmre band med Israel och Trumps fredsplan bojkottas av Palestina. GP:s Jan Höglund har varit i Israel och mött de som trots starkt motstånd tror på fredlig samexistens mellan Israel och Palestina. Men kan konflikten lösas?   Dessutom: Brandattentat i Japan, Volvo ska spara två miljarder och Ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa klassas nu som internationellt nödläge.   Programledare: Maria Hansson Botin
2019-07-18
Länk till avsnitt

17 juli: Är finansieringen av Karlatornet säkrad?

Idag kom beskedet att byggkoncernen Serneke hittat köpare av Karlatornet, skyskrapan som ska stå färdig på Hisingen 2021 och då vara Nordens högsta. Serneke har vuxit kraftigt de senaste åren men intäkter och resultat har minskat. Hur ska det här beskedet tolkas? GP:s Valdemar Lönnroth analyserar.   Dessutom: Rånmord i Göteborg, ny ordförande för EU-kommissionen och Svenska Afghanistankommittén tvingas stänga sjukvårdskliniker.   Programledare: Maria Hansson Botin
2019-07-17
Länk till avsnitt

16 juli: "Åk hem" ? Har Trump gått för långt nu?

Donald Trump anklagas för rasism efter att ha skrivit på Twitter att ett par demokratiska kongresskvinnor kan åka hem till "sina länder" om USA inte passar. Kommer Trumps kontroversiella utspel slå tillbaka mot honom själv den här gången? GP:s Jan Höglund analyserar det senaste storbråket i amerikansk politik.

Dessutom: Två män skjutna i Göteborg, många döda i översvämningar efter monsunregn och Telia bland de första att blocka bluffsamtal.

Programledare: Andreas Granath

2019-07-16
Länk till avsnitt

15 juli: Varför byggs det fult i Sverige?

I Facebookgruppen Arkitektupproret riktas skoningslös kritik mot vad som byggs i våra städer. Själlöst och fult, anser de 35 000 medlemmarna, och flera arkitekter håller delvis med. Så varför byggs det fult i Sverige? GP:s Alexander Hultman har djupdykt i bråket som skakar Arkitektsverige.

Dessutom: Nio döda i flygplanskrasch utanför Umeå, rasismanklagelser mot Donald Trump och Gais sparkar sin tränare.

Programledare: Andreas Granath

2019-07-15
Länk till avsnitt

12 juli: Fotbollsspelaren Cassandra dog i bilolycka ? nu spelar laget för henne

Cassandra Ejevad Hörnstad var bara sexton år gammal men en lovande fotbollsspelare när hennes liv tog slut. GP har följt familjen och fotbollslaget efter olyckan. Vi pratar med GP:s Joel Tivemo om hur tragedin gett fotbollen en större mening och hur man som reporter närmar sig människor i sorg.

Dessutom: Sverige skriver inte under konvention om kärnvapenförbud, läkemedelsbrist i Europa och knivdåd i Göteborg.

Programledare: Andreas Granath

2019-07-12
Länk till avsnitt

11 juli: Filterbubblor ? finns de och hur ser de ut?

En allt större del av vårt offentliga samtal sker på sociala medier. Samtidigt har begreppet filterbubblor blivit populärt, att sociala medier enkelt blir till en ekokammare. Men hur ser dom så kallade filterbubblorna ut i verkligheten, och är det verkligen bubblor vi pratar om? GP har tittat närmare på två personers Facebookflöden för att se hur olika de är. Reporter Mia Pettersson berättar.

Dessutom: Första HD-domen med samtyckeslagen, sex döda i grekisk storm och von der Leyen möter rödgrönt motstånd.

Programledare: Andreas Granath

2019-07-11
Länk till avsnitt

10 juli: Hur mår Göteborgsbolagen inför rapportfloden?

När de göteborgska tungviktarbolagen lämnar sina kvartalsrapporter nästa vecka får vi svart på vitt hur det har gått för dem det senaste kvartalet. Hur ser det ut i våra nyckelbranscher, Vad kan vi förvänta oss och vilka frågetecken finns det att räta ut? GP:s ekonomireportrar Marie Kennedy och Valdemar Lönnroth analyserar.

Dessutom: Minderåriga i prostitution på sugardejtingsajter enligt polisen, USA vill vakta oljefartyg i Mellanöstern och Metallica donerade stor summa till välgörenhet i Göteborg.

Programledare: Andreas Granath 

2019-07-10
Länk till avsnitt

9 juli: Angela vet att hon kommer att dö ? nekades medicinsk cannabis

Sedan 2012 finns läkemedlet Sativex med medicinsk cannabis i Sverige, men det är inte alla som kan få det. Angela de Cabo vet att hon kommer att dö av sin cancer, men läkarna på Sahlgrenska ville inte skriva ut Sativex till henne. Varför är det så svårt att få den här typen av medicin? GP:s Pia Svensson har träffat Angela de Cabo.

Dessutom: Allt vanligare med försenade flyg, kritiserat lagförslag stoppas i Hongkong och Frankrike tänker införa flygskatt.

Programledare: Andreas Granath

2019-07-09
Länk till avsnitt

8 juli: Slutsignal i Almedalen ? Har SD och KD brutit bröd tillsammans?

Stefan Löfven drog till Ullared och lämnade Almedalen åt Magdalena Andersson. Är manegen krattad för att hon ska bli partiledare? Och föddes embryot till ett konservativt block när Ebba Busch Thor åt lunch med Jimmie Åkesson? Almedalens andra hälft väckte många frågor som vi analyserar med GP:s Arne Larsson.

Dessutom: VM-hjältarna firas i Göteborg, Volvoägare vinstvarnar och Polen vill avskaffa inkomstskatt för unga.

Programledare: Andreas Granath 

2019-07-08
Länk till avsnitt

5 juli: Första helgen med rökförbudet ? vems frihet väger tyngst?

Den första helgen med rökförbudet är här. Men vem ska stoppa dig från att tända en cigg till ölen, kommer vi börja skvallra på varandra till miljöförvaltningen, vad tycker krögarna om det nya ansvaret och vems frihet väger egentligen tyngst, rökarnas eller icke rökarnas? GP:s Alexander Hultman vet vad som gäller med den nya lagen.

Dessutom: Tjejer kallas horor på Göteborgsgymnasium ? nu hotas kommunen av vite, Asap Rocky häktad för misshandel i Stockholm och polisen har en misstänkt för explosionen i Linköping.

Programledare: Andreas Granath

2019-07-05
Länk till avsnitt

4 juli: Halvtid i Almedalen ? Det viktigaste på elva minuter

Det är halvtid i Almedalsveckan. Fyra av åtta partier har varit uppe på scenen, gjort utspel och stakat ut vägen för sina partier. Vad säger Almedalsveckan om läget i svensk politik? Vi plockar ut det viktigaste från varje partis dag med GP:s politikreporter Arne Larsson.

Dessutom: Vår krog och bar-dömd åtalas igen, regeringen vill utreda förbud mot rasistiska organisationer och australisk student frisläppt i Nordkorea.

Programledare: Andreas Granath

2019-07-04
Länk till avsnitt

3 juli: Varför är det så viktigt vem som får toppjobbet i EU?

I över ett dygn satt EU:s stats- och regeringschefer i möte för att enas om vilka som skulle föreslås till EU:s toppositioner. När de väl kom med ett besked var det med överraskande nya namn. Varför är det så svårt för EU-länderna att enas, och varför är det viktigt vem som hamnar på posterna? GP:s Jan Höglund om valet av Ursula von der Leyen.

Dessutom: Förvarstagna imamer överklagar utvisningsbeslut, fartygskapten som räddade migranter i Medelhavet frisläppt och Asap Rocky gripen i Stockholm.

Programledare: Andreas Granath

2019-07-03
Länk till avsnitt

2 juli: Hur påverkar Bitcoin framtidens valutor?

Värdet på kryptovalutan Bitcoin stiger igen efter de senaste årens ras. Bitcoin och blockkedjetekniken står för något nytt i finansvärlden, så vad betyder det för framtidens valutor och vårt sätt att se på pengar? Om det pratar vi med GP:s ekonomireporter Alexander Piauger.

Dessutom: Skårmannen döms igen, regeringens utredare vill bestraffa vapenbrott hårdare och läget för barnen i de syriska lägren blir allt sämre.

Programledare: Andreas Granath

2019-07-02
Länk till avsnitt

1 juli: Syriska tortyroffer får vård i Göteborg

Tortyr och förnedring är vanligt förekommande i Assadregimens fängelser i Syrien. Säkerhetsstyrkorna griper inte bara oppositionella, utan även deras släktingar och helt oskyldiga människor. Vad bär man på för trauman efter en sån upplevelse, och vad får man för hjälp i Sverige? GP:s Etezaz Yousuf har träffat en av de som får vård i Göteborg efter tortyren.

Dessutom: 15 döda efter israeliskt robotattack i Syrien, EU-länderna kan inte enas om toppjobben och deltagare kan kroppsvisiteras på högskoleprovet.

Programledare: Andreas Granath

2019-07-01
Länk till avsnitt

28 juni: Så tränger göteborgskan undan andra dialekter

Göteborgskan sprider sig i Västsverige och tränger undan ursprungsdialekter i sin framfart. Var går göteborgskans gräns, och vad händer med urgöteborgskan när den vinner mark? GP:s Michaela Karlén har kartlagt den nya göteborgskan och Kristian Wedel doppar tårna i Göteborgs själ.

Dessutom: Ny partiledare i Liberalerna, terrormisstänkt utvisas och Sverige ställs mot Tyskland i Fotbolls-VM.

Programledare: Andreas Granath

2019-06-28
Länk till avsnitt

27 juni: Måns drunknade på korttidsboende ? nu döms personalen

Sjuttonårige Måns drunknade i badkaret på korttidsboendet Kofferdalen. Nu har de två stödassistenterna som jobbade dömts till dagsböter. Vad var det som hände med Måns, och hur har tingsrätten resonerat kring domen? GP:s Karin Jansson och Sandra Divinyi berättar.

Dessutom: Självmordsattentat i Tunisien, misstänkt politikermördare har erkänt i Tyskland och en person har gripits misstänkt för terrordådet i Paris.

Programledare: Andreas Granath

2019-06-27
Länk till avsnitt

26 juni: Bild på döda migranter skapar debatt i USA ? men hur länge?

En bild av en drunknad pappa och hans dotter vid gränsen mellan USA och Mexiko väcker kraftig debatt om USA:s invandringspolitik och migranternas villkor. Bilden jämförs med den av Alan Kurdi. Bildens makt är stor, så vilken effekt kan den här bilden få, och hur går tankarna genom en fotografs huvud när motivet uppenbarar sig?

Dessutom: Tre män döms för våldtäkt på pojke i Göteborg, Robert Mueller kommer vittna inför USA:s representanthus om Rysslandsutredningen och Socialdemokraterna bildar regering i Danmark.

Programledare: Andreas Granath 

2019-06-26
Länk till avsnitt

25 juni: Kommer Göteborgs fotbollsdomare gå i strejk?

Hot, våld och trakasserier drabbar fotbollsdomare i Göteborg och innan midsommar kallade domarna till ett krismöte. Incidenterna tecknar en mörk bild av Göteborgsfotbollen. Hur mycket ska en domare ska tåla innan man säger stopp? GP:s Joel Tivemo och Johan Rylander berättar om hur situationen eskalerat.

Dessutom: Ullenhag hoppar av Liberalernas partiledarval, Sverige klart för kvartsfinal i fotbolls-VM och anställda larmar om drogförsäljning på Volvo Cars.

Programledare: Andreas Granath

2019-06-25
Länk till avsnitt

24 juni: De slet ut sig på Volvos lina

Biltillverkaren Volvo Cars berättar gärna om hur säkra deras bilar är. Samtidigt anmäls en arbetssjukdom i snitt varannan dag på fabriken i Torslanda. Anställda som drabbats berättar hur företaget pressar dem att säga upp sig. Hur säkert är det att producera världens säkraste bilar? GP:s Anna-Karin Andersson berättar om granskningen av arbetsmiljön på Volvo Cars.

Dessutom: Bil exploderade i villaområde i Göteborg, oppositionen tar makten i Istanbul och tjecker kräver premiärministerns avgång.

Programledare: Andreas Granath

2019-06-24
Länk till avsnitt

20 juni: GP granskar kritiserade biljettjätten Viagogo

Överpriser för konserter och andra evenemang, biljetter som inte alltid funkar och rättsliga strider i flera länder. Viagogo är rubrikernas biljettföretag. GP har granskat företaget och i dagens avsnitt kan du höra hur det gick när GP:s Carl Moberg försökte köpa biljetter genom sajten.

Dessutom: Obduktion spär på misstankarna om mord på äldreboende, extremister ville starta förskola i Göteborg och Sverige kommer få en skatt på plastpåsar.

Programledare: Andreas Granath

2019-06-20
Länk till avsnitt

19 juni: Hur stora chanser har Trump att bli omvald?

Inatt inledde han sin kandidatur för att bli omvald som USA:s president, men vad har Donald Trump uppnått under sin omtalade presidenttid? Vilka chanser har han att upprepa förra valsuccén, när han själv sitter på makten som han gjorde en poäng av att håna? GP:s Britt-Marie Mattsson analyserar Trumps chanser och hans tid vid makten.

Dessutom: Göran Persson är ny ordförande i Swedbank, regeringen vill avskaffa värnskatten och FN anklagar saudisk prins för journalistmord.

Programledare: Andreas Granath

2019-06-19
Länk till avsnitt

18 juni: Har polisen några vänner i bengalkriget?

Sprickan mellan polisen och svenska fotbollssupportrar blir allt djupare. Nu går Svensk fotbolls tyngsta organisationer ut och kritiserar polisens metoder, som man menar riskerar att föra tillbaka våldet till svenska arenor. Har polisen några vänner kvar? GP:s Joel Tivemo berättar.

Dessutom: Tonårskille döms för våldtäkt och övergrepp mot barn, tysk polis kritiseras efter politikermord och USA:s ökade militära närvaro i Mellanöstern väcker stormaktskritik.

Programledare: Andreas Granath 

2019-06-18
Länk till avsnitt

17 juni: Blir Liberalerna tuffare eller snällare?

Kampen om vem som ska bli Jan Björklunds efterträdare som partiledare för Liberalerna går in på slutspurten. Just nu talar det mesta för att Nyamko Sabuni, som förespråkar hårdare tag, kommer att snuva Erik Ullenhag, som vill göra Sverige snällare, på posten. Men vad innebär partiledarbytet för Liberalerna, och vad skiljer kandidaterna åt? GP:s Arne Larsson förklarar.

Dessutom: Preems utbyggnad i Lysekil ska prövas rättsligt, protestledare i Hongkong uppmanar politiker att avgå och för första gången har ett nätkasino fått spellicensen indragen.

Programledare: Andreas Granath

2019-06-17
Länk till avsnitt

14 juni: Hur nära är ett krig mellan USA och Iran?

USA anklagar Iran för att ligga bakom attackerna mot de två oljefartygen i Omanbukten i torsdags. Som bevis har man presenterat en suddig film som påstås visa iranska elitsoldater som röjer undan bevis. Läget blir allt mer spänt, så hur nära är vi ett krig mellan USA och Iran? GP:s Jan Höglund berättar om en konflikt som kan bli global.

Dessutom: Ytterligare två personer med koppling till islamistiska miljöer i Sverige utvisas, Christchurch-skytten nekar till brott och MP säger nej till slopad straffrabatt för unga.

Programledare: Andreas Granath

2019-06-14
Länk till avsnitt

13 juni: Vad är felet med Göteborgs ekonomi?

Göteborgs ekonomi är i kris. Utgifterna ökar mer än intäkterna och politikerna har helt olika syn på vem som bär skulden. Men hur hamnade vi här, och vad vill politikerna göra för att få ordning på ekonomin? GP:s politikreporter Anna Ekström berättar.

Dessutom: Nya attacker mot oljefartyg ökar spänningen i Mellanöstern, USA:s begäran att få Julian Assange utlämnad har godkänts och Boris Johnsson ligger i täten i jakten på Mays efterträdare.

Programledare: Andreas Granath 

2019-06-13
Länk till avsnitt

12 juni: Bakgrunden till våldet i Hongkong

Hongkong har drabbats av våldsamma protester efter ett förslag som ska göra det möjligt att lämna ut personer till Kina. Sammandrabbningarna mellan demonstranter och polis sätter strålkastarljuset på Hongkongs speciella ställning i Kina, och går att spåra ända till kolonialtiden. GP:s Jan Höglund berättar.

Dessutom: Larm om barn som blir slagna på koranskola, miljarder saknas till välfärden och regeringen vill införa lag mot självmordshets.

Programledare: Andreas Granath

2019-06-12
Länk till avsnitt

11 juni: Stormen kring Huawei

Den kinesiska telekomtillverkaren Huawei har blivit en bricka i det storpolitiska spelet mellan USA och Kina. Företaget anklagas för att hjälpa Kina att spionera och amerikanska företag drar sig ur samarbeten med Huawei. Men vad finns det för bevis, och vad gör Huawei i Sverige? GP:s Robin Rasper har besökt Huaweis forskningskontor i Göteborg, där en viktig del av företagets utveckling sker.

Dessutom: Kostnaden för att utreda linbanan över Göta älv, hundratals förhörda efter explosionen i Linköping och homosexualitet blir lagligt i Botswana.

Programledare: Andreas Granath

2019-06-11
Länk till avsnitt

10 juni: Spelet bakom Geelys etablering i Göteborg

Självaste statsministern tryckte på när Volvoägaren Geely ville satsa stort på Lindholmen i Göteborg. Affären gick i rekordfart, men GP:s granskning visar att Göteborg sålt mark till vrakpris, och att möten och konsekvenser hållits hemliga. GP:s reporter Tobias Andersson Åkerblom berättar om hur han granskade den kinesiska jätteaffären.

Dessutom: De döms för mord på Guldheden och Lidingö, man sköts av polis i Malmö och Public service-bolagens nya uppdrag.

Programledare: Andreas Granath

2019-06-10
Länk till avsnitt

7 juni: Så drabbar USA:s sanktioner svenskiranier

USA:s sanktioner mot Iran har skapat stora spänningar i Mellanöstern, men de påverkar även människors vardag långt därifrån. GP:s Gabriella Elbied Pettersson berättar om Mana och Ramak, som inte fick ta hit Manas pappa på besök för ambassaden.   Dessutom: Kraftig explosion i Linköping, Socialdemokraterna försöker bilda regering i Danmark och en ettåring kan ha dött av orent vatten i Norge.   Programledare: Andreas Granath  
2019-06-07
Länk till avsnitt

5 juni: Lennart Johanssons arv till fotbollen

En av svensk fotbolls allra största är död. Lennart Johansson blev 89 år gammal och under sin tid som UEFA-ordförande och vice ordförande i FIFA både bekämpade och upplevde han fotbollens mörka sidor. Men vem var han, och vad blev hans arv till fotbollsvärlden? GP:s Joel Tivemo berättar.

Dessutom: 150 förlorar jobbet på Volvo Lastvagnar, Danmark går till val och Arbetsförmedlingens chef får gå.

Programledare: Andreas Granath 

2019-06-05
Länk till avsnitt

4 juni: Tar KD över den borgerliga ledartröjan?

Kristdemokraterna går som tåget och växer kraftigt i SCB:s stora opinionsundersökning ? på Moderaternas bekostnad. Vad beror framgången på, och vad får väljarna att överge Ulf Kristersson för Ebba Busch Thor?

Dessutom: Tonåring misstänks för skjutning på Guldheden, Strandhäll (S) prickas av KU och flera misstänkta för hets mot folkgrupp efter NMR-demonstration.

Programledare: Andreas Granath

2019-06-04
Länk till avsnitt

3 juni: Amorteringskravet fyller tre år ? vilka har effekterna blivit?

Efter tre år med amorteringskravet djupdyker vi i dess effekter. Vad har hänt, vilka negativa sidor finns och varför behövs det? GP:s Alexander Piauger förklarar.

Dessutom: Religiösa friskolor kan få etableringsstopp, polisens nya lista över utsatta områden och Norge tar emot barn från syriskt läger.

Programledare: Andreas Granath

2019-06-03
Länk till avsnitt

31 maj: Kampen om de arbetslösa i Angered

Med hjälp av den så kallade Angeredsmodellen har Angered fått ner försörjningsstödet i stadsdelen. Modellen har hyllats som ett föredöme, men är modellen så lyckad som det sägs? GP:s granskning visar hur Angered har gått sin egen väg, och konkurrerar om de arbetslösa med kommunens egna kompetenscenter. 

Dessutom: Göteborg startar pilotprojekt för att snabba på byggandet, Trump hotar Mexiko med tullar och elsparkcyklar ifrågasätts efter dödsolycka.

Programledare: Andreas Granath

2019-05-31
Länk till avsnitt

29 maj: Österrikes regeringskris ? En dold kamera, sprit och en fejkad oligarksläkting

En smygfilmad blöt natt på ibiza med sprit och en fejkad rysk oligarksläkting har kastat Österrike rakt in i landets värsta politiska kris sedan andra världskriget. Nu står landet utan regering, folket protesterar på gatorna och nyval väntar. Vad är det som har hänt i Österrike? GP:s Klaus Buchholz förklarar.

Dessutom: Mördad man hade kopplingar till Original gansters, Boris Johnsson förhörs för påstådda Brexitlögner och Hells Angels förbjuds i Nederländerna.

Programledare: Andreas Granath

2019-05-29
Länk till avsnitt

28 maj: Så blev notan efter Sas-strejken

När Sas-piloterna gick ut i strejk blev tusentals resenärer strandsatta och företaget blödde pengar tills strejken fick sin lösning. Nu kommer notan, och Sas kvartalsrapport visar på en stor förlust. Så hur ska man hantera det och vad betyder det på den stenhårda flygmarknaden? GP:s Valdemar Lönnroth förklarar.

Dessutom: Strandhäll klarade misstroendeomröstningen, Poliser får jobba kvar efter dödsskjutningen av Eric Torell och Österrikes förbundskansler har avsatts.

Programledare: Andreas Granath

2019-05-28
Länk till avsnitt

27 maj: Finns det en europeisk grön våg?

De gröna partierna i Europa firar triumfer i EU-parlamentsvalet och det talas om en grön våg i Europa. Men är det verkligen en europeisk våg, eller säger den något om hur vi ser på Europa? GP:s Hanna Rydén berättar.

Dessutom: Få våldtäkter leder till fällande dom, ökat valdeltagande i EU-valet och IFK Göteborgs möjliga rekordförsäljning.

Programledare: Andreas Granath 

2019-05-27
Länk till avsnitt

24 maj: Vinnarna och förlorarna i skandalkantad EU-valkampanj

Med bara dagar kvar till EU-valet har Göteborgs-Posten och Sifo tagit reda på hur opinionen ser ut. Vilka partier ökar, vilka sjunker och framför allt: hur påverkar skandalerna valutgången?

Dessutom: Theresa Mays känslosamma avsked, skol- och förskolebyggen kan stoppas i Göteborg och Sverige får hockey-VM.

Programledare: Andreas Granath

2019-05-24
Länk till avsnitt

23 maj: Därför domineras handbollsfinalerna av Västsverige

Sävehofs damer har redan hämtat hem det första SM-gulder i handboll till Västsverige, och snart kommer ännu ett när Alingsås och Sävehof gör upp i herrfinalen. Att det skulle bli såhär var det dock inte många som trodde, så vad är det som gjort Göteborgsregionen till herran på handbollstäppan i år?

Dessutom: Flickan svalt nästan ihjäl ? nu döms föräldrarna. Seger för hindunationalister i indiska valet och Theresa May väntas avgå som premiärminister i Storbritannien.

Programledare: Andreas Granath

2019-05-23
Länk till avsnitt

22 maj: Storbritannien mer splittrat än någonsin inför EU-valet

På torsdag går Storbritannien till EU-val, mitt i Brexitkrisen som inte ser ut att ha någon lösning i sikte. Landet är mer splittrat än på många år och nya partier tar täten i valet. GP:s Jan Höglund förklarar hur Brexit förändrar det politiska landskapet.

Dessutom: Tre män åtalas för våldtäkter mot ung pojke, förundersökning mot SD:s toppnamn och dödsoffer efter valet i Indonesien.

Programledare: Andreas Granath

2019-05-22
Länk till avsnitt

21maj: Så fick Farideh tillbaka sin bortförda dotter

Faridehs dotter fördes ut från Sverige till Iran mot mammans vilja. Fallet är ett av flera liknande, ofta svårlösta fall. Men Farideh lyckades få tillbaka sin dotter. För GP berättar hon hur det gick till.

Dessutom: Dom i 24 år gammalt våldtäktsfall, nytt förslag om att kriminalisera samröre med terrororganisationer och politisk kris i Österrike.

Programledare: Andreas Granath

2019-05-21
Länk till avsnitt

20 maj: SD-topp petad från vallistan

SD:s toppnamn inför EU-valet, Peter Lundgren, anklagas för att ha förgripit sig på en kvinnlig partikollega. Samtidigt petas EU-parlamentarikern Kristina Winberg från partiets vallista. GP:s Filip Kruse berättar mer.   Dessutom: Vallokalerna stängda i Indien, Julian Assange häktas i sin frånvaro och Game of Thrones är officiellt slut.   Programledare: Carl Moberg  
2019-05-20
Länk till avsnitt

17 maj: Ökad oro på läktarna - polisen skärper tonen

Efter flera incidenter som involverat pyroteknik på fotbollsmatcher gav Göteborgspolisen i onsdags besked om hårdare regler. Trots det fick matchen mellan IFK Göteborg och Malmö FF avbrytas en stund igår när en rökbomb kastades in på plan.

Kan polisen göra något åt det här eller blir det bara värre när de försöker?

 

Dessutom: misstroendevotum mot socialförsäkringsministern, homoäktenskap legaliseras i Taiwan och brexitsamtal mellan May och Corbyn har brutit samman.

 

Programledare: Maria Hansson Botin

2019-05-17
Länk till avsnitt

16 maj: Jakten på IS-dottern

Emma växte upp i Göteborg under välordnade förhållanden. Trots det valde hon att ansluta sig till IS för ett liv i kalifatet. GP har följt med föräldrarna till Syrien för att leta efter henne. Men varför valde hon ett liv med IS och vad kommer hända med de svenskar som nu sitter fängslade eller i flyktingläger i Syrien?

 

Dessutom: nya bombningar i Jemen, Sverige värdland för möte om tribunal mot IS-terrorister och åtal efter Göteborgs största vapenrazzia.

 

Programledare: Maria Hansson Botin

2019-05-16
Länk till avsnitt

15 maj: Är aborträtten hotad i USA?

Med röstsiffrorna 25-6 i delstaten Alabamas senat godkändes en lag som i princip innebär ett totalförbud mot abort. Lagen måste godkännas av guvernören och den strider mot USA:s konstitution. Men vad får beslutet för konsekvenser, är aborträtten i USA nu hotad på allvar?   Dessutom: Åtal väcks mot före detta Knutbypastorer, Facebook vill hindra direktsändning av terrordåd och IS-rekryterarens Michaels Skråmos barn har kommit till Göteborg.   Programledare: Maria Hansson Botin
2019-05-15
Länk till avsnitt

14 maj: Vem drabbas av den låga kronan?

Den svenska kronan har inte varit så här svag sedan finanskrisen 2008. Riksbankschefen Stefan Ingves säger att Sverige har ett inflationsmål och inte ett växelkursmål ? men vad betyder det här och vad får den låga kronan för konsekvenser?

Dessutom: Försvarsberedningen har presenterat slutrapport, fortsatta oroligheter i Sudan och spionprogram installerat på telefoner via Whatsapp.

Programledare: Maria Hansson Botin

2019-05-14
Länk till avsnitt

13 maj: Assanges våldtäktsfall tas upp på nytt

På en presskonferens idag berättade vice överåklagaren Eva-Marie Persson att hon återupptar förundersökningen mot Wikileaksgrundaren Julian Assange. Det har nu gått nio år sedan Julian Assange anklagades för våldtäkt i Sverige ? men vad betyder dagens beslut?   Dessutom: Mordutredning på äldreboende, Västtrafik samlar in användardata för att komma åt fuskåkande och Kina höjer handelstullarna mot USA.   Programledare: Maria Hansson Botin
2019-05-13
Länk till avsnitt

10 maj: Banksys konst kommer till Göteborg, men kan man lita på vad man ser?

En upphaussad men omdiskuterad utställning kommer till Göteborg. En utställning med Banksy. Eller är det om Banksy? Och kan man lita på vad man ser när konstnären själv inte vill kännas vid det?

Dessutom: De borgerliga lämnar försvarsberedningen, Trump trappar upp handelskriget och Italien släpper inte in räddade båtflyktingar.

Programledare: Andreas Granath

2019-05-10
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.