Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Nyhetspodden

Nyhetspodden

Göteborgs-Posten ger dig de viktigaste nyheterna och fördjupningar ? varje vardag. Förstå dagen med Nyhetspodden.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

gp.se

Avsnitt

14 juni: Hur nära är ett krig mellan USA och Iran?

USA anklagar Iran för att ligga bakom attackerna mot de två oljefartygen i Omanbukten i torsdags. Som bevis har man presenterat en suddig film som påstås visa iranska elitsoldater som röjer undan bevis. Läget blir allt mer spänt, så hur nära är vi ett krig mellan USA och Iran? GP:s Jan Höglund berättar om en konflikt som kan bli global.

Dessutom: Ytterligare två personer med koppling till islamistiska miljöer i Sverige utvisas, Christchurch-skytten nekar till brott och MP säger nej till slopad straffrabatt för unga.

Programledare: Andreas Granath

2019-06-14
Länk till avsnitt

13 juni: Vad är felet med Göteborgs ekonomi?

Göteborgs ekonomi är i kris. Utgifterna ökar mer än intäkterna och politikerna har helt olika syn på vem som bär skulden. Men hur hamnade vi här, och vad vill politikerna göra för att få ordning på ekonomin? GP:s politikreporter Anna Ekström berättar.

Dessutom: Nya attacker mot oljefartyg ökar spänningen i Mellanöstern, USA:s begäran att få Julian Assange utlämnad har godkänts och Boris Johnsson ligger i täten i jakten på Mays efterträdare.

Programledare: Andreas Granath 

2019-06-13
Länk till avsnitt

12 juni: Bakgrunden till våldet i Hongkong

Hongkong har drabbats av våldsamma protester efter ett förslag som ska göra det möjligt att lämna ut personer till Kina. Sammandrabbningarna mellan demonstranter och polis sätter strålkastarljuset på Hongkongs speciella ställning i Kina, och går att spåra ända till kolonialtiden. GP:s Jan Höglund berättar.

Dessutom: Larm om barn som blir slagna på koranskola, miljarder saknas till välfärden och regeringen vill införa lag mot självmordshets.

Programledare: Andreas Granath

2019-06-12
Länk till avsnitt

11 juni: Stormen kring Huawei

Den kinesiska telekomtillverkaren Huawei har blivit en bricka i det storpolitiska spelet mellan USA och Kina. Företaget anklagas för att hjälpa Kina att spionera och amerikanska företag drar sig ur samarbeten med Huawei. Men vad finns det för bevis, och vad gör Huawei i Sverige? GP:s Robin Rasper har besökt Huaweis forskningskontor i Göteborg, där en viktig del av företagets utveckling sker.

Dessutom: Kostnaden för att utreda linbanan över Göta älv, hundratals förhörda efter explosionen i Linköping och homosexualitet blir lagligt i Botswana.

Programledare: Andreas Granath

2019-06-11
Länk till avsnitt

10 juni: Spelet bakom Geelys etablering i Göteborg

Självaste statsministern tryckte på när Volvoägaren Geely ville satsa stort på Lindholmen i Göteborg. Affären gick i rekordfart, men GP:s granskning visar att Göteborg sålt mark till vrakpris, och att möten och konsekvenser hållits hemliga. GP:s reporter Tobias Andersson Åkerblom berättar om hur han granskade den kinesiska jätteaffären.

Dessutom: De döms för mord på Guldheden och Lidingö, man sköts av polis i Malmö och Public service-bolagens nya uppdrag.

Programledare: Andreas Granath

2019-06-10
Länk till avsnitt

7 juni: Så drabbar USA:s sanktioner svenskiranier

USA:s sanktioner mot Iran har skapat stora spänningar i Mellanöstern, men de påverkar även människors vardag långt därifrån. GP:s Gabriella Elbied Pettersson berättar om Mana och Ramak, som inte fick ta hit Manas pappa på besök för ambassaden.   Dessutom: Kraftig explosion i Linköping, Socialdemokraterna försöker bilda regering i Danmark och en ettåring kan ha dött av orent vatten i Norge.   Programledare: Andreas Granath  
2019-06-07
Länk till avsnitt

5 juni: Lennart Johanssons arv till fotbollen

En av svensk fotbolls allra största är död. Lennart Johansson blev 89 år gammal och under sin tid som UEFA-ordförande och vice ordförande i FIFA både bekämpade och upplevde han fotbollens mörka sidor. Men vem var han, och vad blev hans arv till fotbollsvärlden? GP:s Joel Tivemo berättar.

Dessutom: 150 förlorar jobbet på Volvo Lastvagnar, Danmark går till val och Arbetsförmedlingens chef får gå.

Programledare: Andreas Granath 

2019-06-05
Länk till avsnitt

4 juni: Tar KD över den borgerliga ledartröjan?

Kristdemokraterna går som tåget och växer kraftigt i SCB:s stora opinionsundersökning ? på Moderaternas bekostnad. Vad beror framgången på, och vad får väljarna att överge Ulf Kristersson för Ebba Busch Thor?

Dessutom: Tonåring misstänks för skjutning på Guldheden, Strandhäll (S) prickas av KU och flera misstänkta för hets mot folkgrupp efter NMR-demonstration.

Programledare: Andreas Granath

2019-06-04
Länk till avsnitt

3 juni: Amorteringskravet fyller tre år ? vilka har effekterna blivit?

Efter tre år med amorteringskravet djupdyker vi i dess effekter. Vad har hänt, vilka negativa sidor finns och varför behövs det? GP:s Alexander Piauger förklarar.

Dessutom: Religiösa friskolor kan få etableringsstopp, polisens nya lista över utsatta områden och Norge tar emot barn från syriskt läger.

Programledare: Andreas Granath

2019-06-03
Länk till avsnitt

31 maj: Kampen om de arbetslösa i Angered

Med hjälp av den så kallade Angeredsmodellen har Angered fått ner försörjningsstödet i stadsdelen. Modellen har hyllats som ett föredöme, men är modellen så lyckad som det sägs? GP:s granskning visar hur Angered har gått sin egen väg, och konkurrerar om de arbetslösa med kommunens egna kompetenscenter. 

Dessutom: Göteborg startar pilotprojekt för att snabba på byggandet, Trump hotar Mexiko med tullar och elsparkcyklar ifrågasätts efter dödsolycka.

Programledare: Andreas Granath

2019-05-31
Länk till avsnitt

29 maj: Österrikes regeringskris ? En dold kamera, sprit och en fejkad oligarksläkting

En smygfilmad blöt natt på ibiza med sprit och en fejkad rysk oligarksläkting har kastat Österrike rakt in i landets värsta politiska kris sedan andra världskriget. Nu står landet utan regering, folket protesterar på gatorna och nyval väntar. Vad är det som har hänt i Österrike? GP:s Klaus Buchholz förklarar.

Dessutom: Mördad man hade kopplingar till Original gansters, Boris Johnsson förhörs för påstådda Brexitlögner och Hells Angels förbjuds i Nederländerna.

Programledare: Andreas Granath

2019-05-29
Länk till avsnitt

28 maj: Så blev notan efter Sas-strejken

När Sas-piloterna gick ut i strejk blev tusentals resenärer strandsatta och företaget blödde pengar tills strejken fick sin lösning. Nu kommer notan, och Sas kvartalsrapport visar på en stor förlust. Så hur ska man hantera det och vad betyder det på den stenhårda flygmarknaden? GP:s Valdemar Lönnroth förklarar.

Dessutom: Strandhäll klarade misstroendeomröstningen, Poliser får jobba kvar efter dödsskjutningen av Eric Torell och Österrikes förbundskansler har avsatts.

Programledare: Andreas Granath

2019-05-28
Länk till avsnitt

27 maj: Finns det en europeisk grön våg?

De gröna partierna i Europa firar triumfer i EU-parlamentsvalet och det talas om en grön våg i Europa. Men är det verkligen en europeisk våg, eller säger den något om hur vi ser på Europa? GP:s Hanna Rydén berättar.

Dessutom: Få våldtäkter leder till fällande dom, ökat valdeltagande i EU-valet och IFK Göteborgs möjliga rekordförsäljning.

Programledare: Andreas Granath 

2019-05-27
Länk till avsnitt

24 maj: Vinnarna och förlorarna i skandalkantad EU-valkampanj

Med bara dagar kvar till EU-valet har Göteborgs-Posten och Sifo tagit reda på hur opinionen ser ut. Vilka partier ökar, vilka sjunker och framför allt: hur påverkar skandalerna valutgången?

Dessutom: Theresa Mays känslosamma avsked, skol- och förskolebyggen kan stoppas i Göteborg och Sverige får hockey-VM.

Programledare: Andreas Granath

2019-05-24
Länk till avsnitt

23 maj: Därför domineras handbollsfinalerna av Västsverige

Sävehofs damer har redan hämtat hem det första SM-gulder i handboll till Västsverige, och snart kommer ännu ett när Alingsås och Sävehof gör upp i herrfinalen. Att det skulle bli såhär var det dock inte många som trodde, så vad är det som gjort Göteborgsregionen till herran på handbollstäppan i år?

Dessutom: Flickan svalt nästan ihjäl ? nu döms föräldrarna. Seger för hindunationalister i indiska valet och Theresa May väntas avgå som premiärminister i Storbritannien.

Programledare: Andreas Granath

2019-05-23
Länk till avsnitt

22 maj: Storbritannien mer splittrat än någonsin inför EU-valet

På torsdag går Storbritannien till EU-val, mitt i Brexitkrisen som inte ser ut att ha någon lösning i sikte. Landet är mer splittrat än på många år och nya partier tar täten i valet. GP:s Jan Höglund förklarar hur Brexit förändrar det politiska landskapet.

Dessutom: Tre män åtalas för våldtäkter mot ung pojke, förundersökning mot SD:s toppnamn och dödsoffer efter valet i Indonesien.

Programledare: Andreas Granath

2019-05-22
Länk till avsnitt

21maj: Så fick Farideh tillbaka sin bortförda dotter

Faridehs dotter fördes ut från Sverige till Iran mot mammans vilja. Fallet är ett av flera liknande, ofta svårlösta fall. Men Farideh lyckades få tillbaka sin dotter. För GP berättar hon hur det gick till.

Dessutom: Dom i 24 år gammalt våldtäktsfall, nytt förslag om att kriminalisera samröre med terrororganisationer och politisk kris i Österrike.

Programledare: Andreas Granath

2019-05-21
Länk till avsnitt

20 maj: SD-topp petad från vallistan

SD:s toppnamn inför EU-valet, Peter Lundgren, anklagas för att ha förgripit sig på en kvinnlig partikollega. Samtidigt petas EU-parlamentarikern Kristina Winberg från partiets vallista. GP:s Filip Kruse berättar mer.   Dessutom: Vallokalerna stängda i Indien, Julian Assange häktas i sin frånvaro och Game of Thrones är officiellt slut.   Programledare: Carl Moberg  
2019-05-20
Länk till avsnitt

17 maj: Ökad oro på läktarna - polisen skärper tonen

Efter flera incidenter som involverat pyroteknik på fotbollsmatcher gav Göteborgspolisen i onsdags besked om hårdare regler. Trots det fick matchen mellan IFK Göteborg och Malmö FF avbrytas en stund igår när en rökbomb kastades in på plan.

Kan polisen göra något åt det här eller blir det bara värre när de försöker?

 

Dessutom: misstroendevotum mot socialförsäkringsministern, homoäktenskap legaliseras i Taiwan och brexitsamtal mellan May och Corbyn har brutit samman.

 

Programledare: Maria Hansson Botin

2019-05-17
Länk till avsnitt

16 maj: Jakten på IS-dottern

Emma växte upp i Göteborg under välordnade förhållanden. Trots det valde hon att ansluta sig till IS för ett liv i kalifatet. GP har följt med föräldrarna till Syrien för att leta efter henne. Men varför valde hon ett liv med IS och vad kommer hända med de svenskar som nu sitter fängslade eller i flyktingläger i Syrien?

 

Dessutom: nya bombningar i Jemen, Sverige värdland för möte om tribunal mot IS-terrorister och åtal efter Göteborgs största vapenrazzia.

 

Programledare: Maria Hansson Botin

2019-05-16
Länk till avsnitt

15 maj: Är aborträtten hotad i USA?

Med röstsiffrorna 25-6 i delstaten Alabamas senat godkändes en lag som i princip innebär ett totalförbud mot abort. Lagen måste godkännas av guvernören och den strider mot USA:s konstitution. Men vad får beslutet för konsekvenser, är aborträtten i USA nu hotad på allvar?   Dessutom: Åtal väcks mot före detta Knutbypastorer, Facebook vill hindra direktsändning av terrordåd och IS-rekryterarens Michaels Skråmos barn har kommit till Göteborg.   Programledare: Maria Hansson Botin
2019-05-15
Länk till avsnitt

14 maj: Vem drabbas av den låga kronan?

Den svenska kronan har inte varit så här svag sedan finanskrisen 2008. Riksbankschefen Stefan Ingves säger att Sverige har ett inflationsmål och inte ett växelkursmål ? men vad betyder det här och vad får den låga kronan för konsekvenser?

Dessutom: Försvarsberedningen har presenterat slutrapport, fortsatta oroligheter i Sudan och spionprogram installerat på telefoner via Whatsapp.

Programledare: Maria Hansson Botin

2019-05-14
Länk till avsnitt

13 maj: Assanges våldtäktsfall tas upp på nytt

På en presskonferens idag berättade vice överåklagaren Eva-Marie Persson att hon återupptar förundersökningen mot Wikileaksgrundaren Julian Assange. Det har nu gått nio år sedan Julian Assange anklagades för våldtäkt i Sverige ? men vad betyder dagens beslut?   Dessutom: Mordutredning på äldreboende, Västtrafik samlar in användardata för att komma åt fuskåkande och Kina höjer handelstullarna mot USA.   Programledare: Maria Hansson Botin
2019-05-13
Länk till avsnitt

10 maj: Banksys konst kommer till Göteborg, men kan man lita på vad man ser?

En upphaussad men omdiskuterad utställning kommer till Göteborg. En utställning med Banksy. Eller är det om Banksy? Och kan man lita på vad man ser när konstnären själv inte vill kännas vid det?

Dessutom: De borgerliga lämnar försvarsberedningen, Trump trappar upp handelskriget och Italien släpper inte in räddade båtflyktingar.

Programledare: Andreas Granath

2019-05-10
Länk till avsnitt

9 maj: Eurovision blir en arena för storpolitik

Med en dryg vecka kvar till Eurovision Song Contest i Israel manar artister i flera länder till bojkott. Men det är inte första gången den opolitiska musiktävlingen blir en arena för politiska konflikter. GP:s Johanna Hagström berättar om hur politiseringen sett ut genom åren.

Dessutom: Billdalsmannen åtalas efter 24 år, mannen som greps i moskén har släppts och historiskt resultat för ANC i sydafrikanska valet.

 

Programledare: Andreas Granath 

2019-05-09
Länk till avsnitt

8 maj: Spänningarna ökar när Iran backar från avtal

Iran backar från delar av det globala kärnenergiavtalet. Beskedet kommer på dagen ett år efter att Donald Trump lämnade avtalet, som skulle se till att Iran inte kunde skaffa kärnvapen. Nu ökar spänningarna, samtidigt som USA skickar hangarfartyg till området. Vad har hänt med det unika avtalet?

 

Dessutom: Man som greps vid moské misstänks ha planerat mord, skolskjutning i USA och tufft läge för Göteborgs stads ekonomi.

Programledare: Andreas Granath

2019-05-08
Länk till avsnitt

7 maj: Biter Trumps hot på Kina?

Donald Trump tog till Twitter och hotade Kina med chockhöjda tullavgifter, bara dagar innan länderna ska förhandla om ett nytt handelsavtal. Kina bestämde sig trots det för att skicka sin huvudförhandlare till USA. Hur påverkas förhandlingarna av detta?

Dessutom: SJ drömmer om fler avgångar, Fastställd dom mot Jean-Claude Arnault och frisläppandet av journalister i Myanmar.

Programledare: Andreas Granath

2019-05-07
Länk till avsnitt

6 maj: Det säger partiledardebatten om läget i politiken

För första gången sedan valet stod partiledarna mot varandra i SVT:s Agenda på söndagskvällen. Det var också första gången de forna Alliansledarna stod på motsatt sida. Är det en ren möbleringsfråga, eller säger det något väsentligt om det politiska landskapet?

Dessutom: Flygolyckan i Moskva, flera döda i Israel och Gaza, samt domen efter barnvagnskidnappningen.

Programledare: Andreas Granath

2019-05-06
Länk till avsnitt

3 maj: Frölunda är svenska mästare ? igen

Efter seger med 6-2 borta mot Djurgården och 4-2 i matcher är Frölunda svenska mästare i ishockey. GP:s hockeyreporter Johan Rylander berättar om spelarnas guldfirande och vad, eller vem, som är nyckeln till framgången.

Dessutom: SAS-strejkens lösning, politiker i blåsväder för bostadsbidrag och Facebooks attack mot de som sprider hat.

Programledare: Andreas Granath

 

2019-05-03
Länk till avsnitt

2 maj: Krisen i Venezuela ? vem tar makten?

Krisen i Venezuela tilltar och nu står allt och väger mellan den sittande presidenten Maduro och oppositionsledaren Guaido. Folket lever i misär, men militären stöttar fortfarande Maduro. Vad kommer att avgöra utgången?

 

Dessutom: Pilotfacket tror på lösning i SAS-strejken, stökigt efter nazistdemonstration på första maj och låga vattennivåer hotar sommaren.

 

Programledare: Andreas Granath

2019-05-02
Länk till avsnitt

30 april: IFK Göteborgs förvandling

De var nederlagstippade av i stort sett alla, men IFK Göteborg har inlett Allsvenskan starkt och ser plötsligt ut som ett pånyttfött fotbollslag. Hör Göteborgs-Postens sportreporter Mattias Balkander om vad som ligger bakom förvandlingen.

Dessutom: Oppositionsledarens utspel i spänt Venezuela, Trump om Muslimska Brödraskapet och Miljöpartiets förslag om gågator i Göteborg.

Programledare: Andreas Granath

2019-04-30
Länk till avsnitt

29 april: Vad ligger bakom SAS-strejken?

SAS-piloternas strejk är inne på fjärde dagen och över 2 000 avgångar har ställts in. Hur kännbart är det för SAS, och vad är bakgrunden till konflikten? 

Dessutom: Anställningsstopp på Volvo Cars, valresultatet i Spanien och terrorplaner i Frankrike.

Programledare: Andreas Granath

2019-04-29
Länk till avsnitt

26 april: Barnet svalt nästan ihjäl efter vegankosten. Varför?

En undernärd 18 månader gammal flicka dör nästan av svält på akutmottagningen efter att ha getts vegankost av föräldrarna. Nu står de inför rätta, men kan man ge vegankosten skulden? Eller är bilden mer komplex än så? Hör GP:s Sandra Divinyi om fallet.

 

Programledare: Andreas Granath

2019-04-26
Länk till avsnitt

25 april: Vad händer med reporäntan?

Riksbanken lämnar räntan oförändrad, men säger samtidigt att den kommer att höjas försiktigare än väntat framöver. Vad betyder det här för Sverige och dess invånare? Förstå Riksbankens besked med hjälp av GP:s Robin Rasper.

Programledare: Andreas Granath 

 

2019-04-25
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.