Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Q-Studion

Q-Studion

Q-Studion. Podcasten med det queera ögat på kultur, samhälle, historia och vardag. En podcast från RFSL - Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter. Med stöd av MUCF - Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

qstudion.libsyn.com/website

Avsnitt

5. Suicid: Fakta, myter och vad vi kan göra

Ca 1500 personer dör av suicid varje år i Sverige och ca 15 000 suicidförsök görs. Hbtqi-personer är en grupp som sticker ut i statistiken. Hur ska communityt hantera stigmat? Vad kan man göra som anhörig? Och hur får man stöd om man har suicidtankar? Q-Studion ger handfasta råd om suicid, för hjälp finns att få! Medverkande: Edward Summanen, expert i transfrågor RFSL, Ullakarin Nyström, överläkare, psykiatriker och suicidforskare.

Producent: Mireya Echeverría Quezada

År: 2019

2019-06-11
Länk till avsnitt

4. Rosa pengar, heteroekonomi och Bitter Pills

När Pridesäsongen närmar sig öser industrin ur sig regnbågsprodukter något som möts med både jubel och kritik. Q-Studion bryter mot etiketten och pratar pengar, Pinkwashing, hur samhället är uppbyggd efter hetoronormen samt om en ideell skola för transbarn i Chile. Q-Studion handlar även om den queera baren Bitter Pills i Stockholm som lades ner på grund av ekonomi och klagomål från grannar. Och som hotades under sin stängningsdag.

Producent: Mireya Echeverría Quezada

År: 2019

2019-06-03
Länk till avsnitt

3. Humor: Tråkiga flator, roliga bögar och hilarious queens?

Det samspelar med förbud, samhällskritik och normer, och redan dom gamla grekerna filosoferade över det: Q-Studion handlar om humor! Från bögskämt, lustiga birollskaraktärer i sitcoms, till att queera personer verkar vara lite roligare och charmigare än resten av befolkningen. Humor är intimt förbundet med hbtqi-kultur, på gott och ont. Lyssna dig igenom PK-skämt, trans-skämt och Hitler-skämt. Medverkande bl.a Petrina Solange.

 

Producent: Mireya Echeverría Quezada

År: 2019

2019-05-28
Länk till avsnitt

2. Marsha P. Johnson, STAR och queera rum

Stonewallveteranen, dragshow-artisten och aktivisten Marsha P. Johnson är en av dom mest älskade personerna i den moderna hbtqi-historien och har satt stora avtryck i populärkulturen. Hon var en karismatisk politisk kämpe som arbetade för att skapa trygghet och rum åt dom mest utsatta hbtqi-personerna som likt henne själv sålde sex och levde på gatan. Men mitt i livet och kampen hittades hon en julidag 1992, död i Hudsonfloden. 

Producent: Mireya Echeverría Quezada
År: 2019

2019-05-22
Länk till avsnitt

1. Killjoyen Sylvia Rivera och Stonewallupproret

Den 28 juni 1969 bröt Stonewallupproret ut. Hbtqi-personer tröttnade och slog tillbaka mot polisens trakasserier mot gayställen. Kravallerna bröt ut i en bar i New York och blev starten på Pride. 

En av dom drivande var Sylvia Rivera, en transaktivist, street queen och människorättskämpe som slogs på barrikaderna för jämlikhet. Idag, 17 år efter sin död, hjälteförklarad, men under sin livstid blev hon utbuad för sina gärningar.


Producent: Mireya Echeverría Quezada
År: 2019

2019-05-13
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.