Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Q-Studion

Q-Studion

Q-Studion. Podcasten med det queera ögat på kultur, samhälle, historia och vardag. En podcast från RFSL - Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter. Med stöd av MUCF - Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

qstudion.libsyn.com/website

Avsnitt

9. Arv: Den raderade hbtqi-historien

Vad innebär det att inte ha fått sin historia berättad? Vad är ett queert arv? Och varför finns det en uppfattning om att hbtqi är kopplat till västvärlden? Q-Studion berättar om den raderade hbtqi-historien och queera ursprungsfolk. Men får även höra om vad det innebär att ha ett judiskt arv samt möter en postkolonial mediehistoriker som reder ut och annat.
Medverkande bla Ylva Habel, Judith Kiros och Rudy Loewe. 

Producent: Mireya Echeverría Quezada

År: 2019

2019-07-09
Länk till avsnitt

8. Språk: Poesi, makt och banan-emojis!

Bland dom tusentals språk som pratas, skrivs och tecknas, finns det queera språk? Q-Studion ger en minikurs i hbtqi-emojisarnas skrift, pratar om queerlitteratur, Stjärnor utan svindel och språk som maktmedel. Hur är det att till exempel som hbtqi-flykting sätta ord på sina erfarenheter i ett möte med Migrationsverket? Medverkande bland annat, Joel Mauricio Isabel Ortiz, Athena Farrokhzad och Alle Eriksson. 

Producent: Mireya Echeverría Quezada

År: 2019

2019-07-02
Länk till avsnitt

7. Begär: Persikor och hemliga raggningskoder

Hur träffar man någon om man måste smyga med sin sexualitet? Vad har en persika med bögar redan på 500-talet att göra? Och vems fel är det att kärleksskildringar av flator så ofta slutar med misär? Q-Studion handlar om begär och får bland annat höra hur det är att vara någons sexuella preferens på dejtingappen Grindr baserat på hudfärg och hur det känns att äntligen träffa folk att hångla och bli kär i efter att man  kommit ut ur garderoben.

 

Producent: Mireya Echeverría Quezada

År: 2019

2019-06-26
Länk till avsnitt

6. Komma ut som queer, same eller muslim?

Q-Studion slår upp dörrarna till garderoben och kommer ut med olika saker. I Kiruna träffar Q-Studion den samiska, queera poeten Rönn och längst ut på tunnelbanans röda linje i Stockholm möter Q-Studion den muslimska, queera illustratören Ruhani Islam. 
Hur blir det när kändisar kommer ut? Vad innebär det att outa någon? Och varför är det så viktigt för straighta cis-personer att veta vem som är bögen i omklädningsrummet?

2019-06-18
Länk till avsnitt

5. Suicid: Fakta, myter och vad vi kan göra

Ca 1500 personer dör av suicid varje år i Sverige och ca 15 000 suicidförsök görs. Hbtqi-personer är en grupp som sticker ut i statistiken. Hur ska communityt hantera stigmat? Vad kan man göra som anhörig? Och hur får man stöd om man har suicidtankar? Q-Studion ger handfasta råd om suicid, för hjälp finns att få! Medverkande: Edward Summanen, expert i transfrågor RFSL, Ullakarin Nyström, överläkare, psykiatriker och suicidforskare.

Producent: Mireya Echeverría Quezada

År: 2019

2019-06-11
Länk till avsnitt

4. Rosa pengar, heteroekonomi och Bitter Pills

När Pridesäsongen närmar sig öser industrin ur sig regnbågsprodukter något som möts med både jubel och kritik. Q-Studion bryter mot etiketten och pratar pengar, Pinkwashing, hur samhället är uppbyggd efter hetoronormen samt om en ideell skola för transbarn i Chile. Q-Studion handlar även om den queera baren Bitter Pills i Stockholm som lades ner på grund av ekonomi och klagomål från grannar. Och som hotades under sin stängningsdag.

Producent: Mireya Echeverría Quezada

År: 2019

2019-06-03
Länk till avsnitt

3. Humor: Tråkiga flator, roliga bögar och hilarious queens?

Det samspelar med förbud, samhällskritik och normer, och redan dom gamla grekerna filosoferade över det: Q-Studion handlar om humor! Från bögskämt, lustiga birollskaraktärer i sitcoms, till att queera personer verkar vara lite roligare och charmigare än resten av befolkningen. Humor är intimt förbundet med hbtqi-kultur, på gott och ont. Lyssna dig igenom PK-skämt, trans-skämt och Hitler-skämt. Medverkande bl.a Petrina Solange.

 

Producent: Mireya Echeverría Quezada

År: 2019

2019-05-28
Länk till avsnitt

2. Marsha P. Johnson, STAR och queera rum

Stonewallveteranen, dragshow-artisten och aktivisten Marsha P. Johnson är en av dom mest älskade personerna i den moderna hbtqi-historien och har satt stora avtryck i populärkulturen. Hon var en karismatisk politisk kämpe som arbetade för att skapa trygghet och rum åt dom mest utsatta hbtqi-personerna som likt henne själv sålde sex och levde på gatan. Men mitt i livet och kampen hittades hon en julidag 1992, död i Hudsonfloden. 

Producent: Mireya Echeverría Quezada
År: 2019

2019-05-22
Länk till avsnitt

1. Killjoyen Sylvia Rivera och Stonewallupproret

Den 28 juni 1969 bröt Stonewallupproret ut. Hbtqi-personer tröttnade och slog tillbaka mot polisens trakasserier mot gayställen. Kravallerna bröt ut i en bar i New York och blev starten på Pride. 

En av dom drivande var Sylvia Rivera, en transaktivist, street queen och människorättskämpe som slogs på barrikaderna för jämlikhet. Idag, 17 år efter sin död, hjälteförklarad, men under sin livstid blev hon utbuad för sina gärningar.


Producent: Mireya Echeverría Quezada
År: 2019

2019-05-13
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.