Sveriges 100 mest populära podcasts

Nära dig

Nära dig

Nära dig - samtal med patienter, medarbetare och anhöriga i en podd från Region Jönköpings län.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

naradig.podbean.com

Avsnitt

20. Kolla bajset - det kan rädda ditt liv.

Varje år insjuknar ca 6800 personer i Sverige i tjock- eller ändtarmscancer. Lisbeth är en av dem. Hör henne berätta om resan från sjukdomsbeskedet fram till idag. Du får även höra överläkare Lina Hellman berätta om den screening mot tarmcancer som idag erbjuds i Region Jönköpings län.
2023-09-14
Länk till avsnitt

19. Om våld i nära relationer, del 2

Annbritt Spetz och Yrsa Jarl arbetar båda som kuratorer inom Region Jönköpings län. I det här avsnittet av Nära dig pratar de om våld i nära relationer och om utmaningar man som anställd kan ställas inför.

2022-11-23
Länk till avsnitt

18. Om våld i nära relationer, del 1

Ellinor Petersson, kurator inom Region Jönköpings län, arbetar bland annat med att utbilda medarbetare i hur man hjälper personer som blir utsatta för någon form av våld i nära relation. I podden pratar hon om att våga ställa frågor - men kanske ännu mer om vikten i att ta emot ett svar som kan vara obekvämt.

2022-11-23
Länk till avsnitt

17. Hur påverkar din röst regionvalet?

Den 11 september är det val i Sverige - varför är det viktigt att du röstar? Siv Kullberg, kanslidirektör på Region Jönköpings län, berättar om varför det är viktigt att rösta och hur utgången påverkar dig som invånare.

Du kan även läsa mer om regionvalet i senaste numret av tidningen Nära dig: Nära dig nummer 1 2022 (rjl.se)

2022-08-25
Länk till avsnitt

16. Claes blev frisk från hudcancer och stöttar nu andra

? Jag är ett levande exempel på att allt är möjligt, säger Claes Hernegård, som i många år drivit skivaffär i Jönköping. Han drabbades av malignt melanom och var en av de första i länet som blev botad med hjälp av immunterapi. 2018 belönades James P. Allison och Tasuku Honjo med Nobelpriset för sina insatser inom immunterapi. 

Idag är Claes engagerad i ?Hjärtats hus?, en mötesplats för patienter som har eller har haft svåra sjukdomar. Han är bland annat med och ordnar musikcaféer där deltagarna diskuterar känslor kring musiken och texterna.

2022-06-28
Länk till avsnitt

15. Att leva med hiv idag

Vi träffar Roy, som lever med hiv sedan 2014. Roy fick diagnosen i sitt hemland där han också förföljdes och hotades på grund av att han är homosexuell. Han lever sedan fyra år tillbaka med sin partner i Sverige. Vi träffar också överläkare Per Josefsson som arbetar på infektionskliniken på Länssjukhuset Ryhov. Han har mycket lång erfarenhet av att behandla HIV-patienter och berättar om utvecklingen som gjort att hiv-patienter idag förväntas leva ett helt liv utan att drabbas av sjukdom orsakad av viruset. (Roy heter egentligen något annat.)

2021-11-30
Länk till avsnitt

14. Hur påverkas våra barn av pandemin?

Hur mår våra barn under pandemin? Simon Rundquist, biträdande verksamhetschef på barnkliniken på Länssjukhuset Ryhov, och Carin Oldin, barnhälsovårdsöverläkare och verksamhetschef för barnhälsovården, pratar om hur pandemin påverkar våra barn i stort och smått. Bland annat får du höra varför vanlighet är så viktigt just nu.

2020-11-26
Länk till avsnitt

13. Som en knäpp med fingrarna var covid -19 här

I slutet av mars 2020 blev Christine Åman, 74 år, och hennes man Ingvar Åman, 79 år, sjuka i covid -19. Christine blev väldigt dålig och vårdades med bland annat syrgas på infektionskliniken på Länssjukhuset Ryhov, medan Ingvar klarade sig isolerad hemma. Christine och dottern Anna Åman berättar hur familjen tog sig igenom det som Anna beskriver som den värsta perioden i deras liv.

2020-06-09
Länk till avsnitt

12. Så hanterar du oron för coronaviruset

Cili Blomgren är psykolog och arbetar på Kungshälsans vårdcentral i Huskvarna. Hon märker att många blir oroliga och känner sig ensamma nu när coronaviruset påverkar det mesta i samhället. Cili Blomgren tipsar bland annat om medveten närvaro och att begränsa vilken mängd information man tar till sig varje dag. Hon säger också att en del kan må bra av lite färre aktiviteter i kalendern. 

2020-04-29
Länk till avsnitt

11. Smittskyddsläkare Malin Bengnér har länge planerat för en pandemi

Malin Bengnér är smittskyddsläkare i Region Jönköpings län och får nu arbeta med det hon förberett sig på länge ? att hantera en pandemi. Du hör vad ett virus egentligen är, hur det kan påverkas av vädret och varför det är viktigt att vi verkligen håller oss till rekommendationer kring resande och sociala kontakter.

2020-03-24
Länk till avsnitt

10. Karin fick diagnosen adhd som vuxen

Det var först när Karin flyttade hemifrån som det blev uppenbart att vissa delar av livet inte funkade som det skulle. Karin fick diagnosen adhd och lever idag ett fungerande liv bland annat tack vare medicinering. Hon arbetar som psykolog och hennes egna erfarenheter av adhd ger fördelar i arbetet med att utreda personer som kan ha adhd. Lyssna på hennes berättelse och djupa kunskaper kring adhd.

2020-02-27
Länk till avsnitt

9. Rebecka blev starkare efter depressionen

Varje år ökar antalet unga kvinnor som drabbas av psykisk ohälsa. Rebecka Ambrus är en av dem. Efter gymnasiet blev livet svajigt och hon drabbades av depression. Rebecka valde att vara med i pjäsen När ytan spräcks, ett projekt inom FUNK (Folkhälsoenkät Ung och kultur) i Region Jönköpings län, för att hjälpa andra i en liknande situation.

2019-11-29
Länk till avsnitt

8. Antibiotikan räddade Stefans liv

Under våren 2019 blev Stefan Lorentzon sjuk i influensa och lunginflammation. Svårt medtagen tog han sig till sjukhuset där det konstaterades att han drabbats av sepsis. I flera dagar hölls han nedsövd och tack vare en snabb antibiotikabehandling klarade han sig och är idag nästintill återställd. I detta avsnitt hör du Stefan och Jesper Svefors, överläkare på infektionskliniken, som var med och räddade Stefans liv.

 

2019-11-18
Länk till avsnitt

7. Jessica blev frisk från bröstcancer

Hösten 2016 upptäckte Jessica Lago Pihl en knöl i bröstet. Det var en elakartad tumör. Hon minns vårdförloppet i detalj. Samtidigt som hon gick igenom alla behandlingar bestämde hon sig för att träna sin hund Humlan till att bli en perfekt jakthund. Det var ett sätt att sporra sig att ta sig igenom tuffa dagar och ta sig ut.

2019-10-23
Länk till avsnitt

6. Sara drabbades av svår förlossningsskada - idag kan hon träna igen

När Sara Holmström födde sitt andra barn sprack hon väldigt mycket. Hon fick en sfinkterruptur grad fyra. Sara opererades och sedan väntade ett långt arbete med bäckenbottenträning, samtidigt som hon tog hand om sina två små barn. Hon vill dela med sig av en berättelse som många kvinnor känner igen sig i, men som inte så många pratar om.

2019-10-09
Länk till avsnitt

5. Håkan Carlsson HBTQ-diplomerar personalen i Region Jönköpings län

Håkan Carlsson jobbar med frågor som ligger honom nära - HBTQ-personers rättigheter och social hållbarhet. Han har under många år arbetat som undersköterska inom vården och vet att det finns mycket att göra när det gäller att inkludera alla. Hör Håkan berätta om sitt bästa Prideminne, sitt engagerade arbete och hur det är att gå i paraden med sitt barnbarn.

2019-08-19
Länk till avsnitt

4. Maria Brännhult - mamma till ett hjärtebarn

Maria Brännhults dotter är ett så kallat hjärtebarn. Vid en rutinkontroll i vecka 29 kunde barnmorskan inte höra några hjärtljud och Emmy föddes med akut kejsarsnitt. Det visade sig att Emmy har AV-block 3 ? ett signalfel i hjärtat som hon kommer att få leva med hela sitt liv. Maria berättar om den dramatiska förlossningen, den första tiden på sjukhus och om att förhålla sig till att vara förälder till ett barn med hjärtfel.

Maria Brännhult är idag engagerad i Hjärtebarnsfonden. Hon arbetar som fotograf och lägger ibland ut bilder på Emmy på sitt instagramkonto @dayfotografi_mia

 

2019-07-10
Länk till avsnitt

3. Karl Martindahl blev frisk av att odla

Plötsligt en dag visste inte musikern Karl Martindahl hur man diskar. Han kunde inte heller ta sig upp för en trappa. Det var kroppens sätt att visa att all stress, ångest och depressioner hade blivit för mycket. Han fick bra stöttning av sjukvården, men det som hjälpte honom mest var när han stack ner fingrarna i jorden och började odla. Följ med hem till Karl Martindahls trädgård och lyssna på hans berättelse. 

2019-06-20
Länk till avsnitt

2. Ida multitransplanterades - nu kan äntligen livet börja

Ida Johansson, 17 år, i Tranås har missat en hel del under sin uppväxt på grund av sin mycket ovanliga sjukdom, som heter autoimmun enteral leiomyocit. Hon är en av åtta i världen som har den och den enda i Sverige. När hon var tolv år gjorde hon en multitransplantation av fem organ; lever, magsäck, bukspottskörtel, tunntarm och mjälte. Det tog väldigt lång tid efter operationen innan hon började må bättre, men nu känner hon att hon äntligen kan börja leva sitt liv. Nu väntar umgänge med kompisar, resor och att utbilda sig till sjuksköterska, för att ge tillbaka lite av allt hon tycker att hon fått av vården. Lyssna på hennes hoppfulla berättelse!

2019-06-17
Länk till avsnitt

1. Att vårda sitt barn hemma

Zeki Ter är två år och har en medfödd njursjukdom som bland annat gör att han behöver dropp 20 timmar varje dygn. Hans mamma Gulnaz Ter berättar om hur hon lärt sig sköta droppet och mycket mer som hör hans sjukdom till. Hon berättar om hur ett sjukt barn hemma påverkar familjen och vardagen för de äldre syskonen. Hör också varför Gulnaz bestämt sig för att bli sjuksköterska. 

2019-04-30
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.