Sveriges 100 mest populära podcasts

Arbetsmiljösnack

Arbetsmiljösnack

Vi sprider kunskap till de som ska förverkliga morgondagens goda arbetsmiljö, följer utvecklingen och utvärderar insatserna. Vi tar arbetet för en bättre arbetsmiljö in i framtiden.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

mynak.se

Avsnitt

#11 - Framtidens chefer med Andreas Wallo och Daniel Lundqvist

Hur förändras ledarrollen i en alltmer digital och flexibel arbetsmiljö? Vilka strategier behöver utvecklas för att hantera framtida arbetslivsutmaningar? Hur kan chefer främja och stödja självledarskap och tillitsbaserad ledning i sina team? Robert Ljung från oss på Myndigheten för arbetsmiljökunskap leder samtalet.
2024-01-17
Länk till avsnitt

#10 ? Chefens utmaningar vid en kris med Andreas Wallo och Daniel Lundqvist

Hur påverkas chefernas arbetsmiljö under en kris? Är hybridarbete på kontor här för att stanna? Och finns det andra lärdomar att ta med sig från coronapandemin till framtida kriser? Medverkar gör två av författarna till rapporten Arbetsmiljön för chefer under coronapandemin, Andreas Wallo och Daniel Lundqvist verksamma vid Linköpings universitet, Cathrine Reineholm som också varit med och skrivit rapporten kunde ej delta vid inspelningen av detta avsnitt. Robert Ljung från oss på Myndigheten för arbetsmiljökunskap leder samtalet.
2023-11-07
Länk till avsnitt

#9 ? Ledarträning med Susanne Tafvelin, Robert Lundmark och Andreas Stenling

Vad finns det för forskning om ledarträning? Hur designas en ledarträning så att den blir effektiv? Vilka ledarbeteenden går att träna upp och hur gör vi det? In och lyssna nu! Medverkar gör återigen Susanne Tafvelin, Robert Lundmark och Andreas Stenling, verksamma vid Umeå universitet och författare till vår kunskapssammanställning ledarskap för välbefinnande och prestation. Robert Ljung från oss på Myndigheten för arbetsmiljökunskap leder samtalet. #ledarskap #arbetsmiljö #ledarträning #ledarcoach #ledarutbildning #utbildning
2022-06-29
Länk till avsnitt

#8 - Destruktivt ledarskap med Susanne Tafvelin, Robert Lundmark och Andreas Stenling

Vad är egentligen destruktivt ledarskap? Vad får det för konsekvenser? Går det att förebygga? Medverkar gör Susanne Tafvelin, Robert Lundmark och Andreas Stenling, verksamma vid Umeå universitet och författare till vår kunskapssammanställning ledarskap för välbefinnande och prestation. Robert Ljung från oss på Myndigheten för arbetsmiljökunskap leder samtalet. #ledarskap #arbetsmiljösnack
2022-06-15
Länk till avsnitt

#7 - Transformativt ledarskap med Susanne Tafvelin, Robert Lundmark och Andreas Stenling

Vad är egentligen det transformativa ledarskapet? Vad kännetecknas det av? Hur fungerar det i praktiken? I detta avsnitt av Arbetsmiljönsnack medverkar Susanne Tafvelin, Robert Lundmark och Andreas Stenling, verksamma vid Umeå universitet och författare till vår kunskapssammanställning Ledarskap för välbefinnande och prestation. Robert Ljung från oss på Myndigheten för arbetsmiljökunskap leder samtalet.
2022-06-01
Länk till avsnitt

#6 - Arbetsmiljötrender med professor emeritus Jörgen Eklund vid Kungliga Tekniska Högskolan

Vilka trender kommer att påverka arbetsmiljön på svenska arbetsplatser i framtiden, och vilka av oss kommer att beröras av dessa? Professor emeritus Jörgen Eklund vid Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) har sammanställt forskningskunskap om förändringar och trender när det gäller arbetsmiljö i Sverige och hur dessa är relaterade till förändringar och trender i omvärlden.
2020-07-01
Länk till avsnitt

#5 - Organisering av arbete för hälsa och välbefinnande med Karolina Parding och Fredrik Sjögren

Organiseringen av arbete är en central fråga för en god arbetsmiljö. Arbetsmiljöverkets föreskrift, Organisatorisk och social arbetsmiljö (AFS:2015:4) beskriver också arbetsgivarens ansvar för dessa frågor. Om vi vill förstå hälsa och välmående i arbetslivet, måste vi titta på vilken roll arbetsorganisationer och arbetets organisering spelar för detta.
2020-06-08
Länk till avsnitt

#4 - Digitalisering och arbetsmiljö med Ann Bergman, Kristina Palm och Calle Rosengren

Digitaliseringen påverkar oss alla - både i privatlivet och i allra högsta grad i vårt arbetsliv. Men hur påverkas vi egentligen av att allt mer arbete digitaliseras eller har inslag av digitalisering och går det att nyttja digitaliseringen i det förebyggande arbetsmiljöarbetet? Det har Kristina Palm, Ann Bergman och Calle Rosengren, undersökt och sammanställt i kunskaps-sammanställningen "Framtidens arbetsmiljö - trender, digitalisering och anställningsformer".
2020-05-29
Länk till avsnitt

#3- Ledarskap för hälsa och välbefinnande med Andreas Wallo och Daniel Lundqvist

Att chefers sätt att leda påverkar medarbetarna på olika sätt är förstås självklart men kan sättet att leda också vara hälsofrämjande? Författarna bakom kunskapssammanställningen "Ledarskap för hälsa och välbefinnande" Andreas Wallo och Daniel Lundqvist berättar om arbetet med rapporten och ledarskapsbeteenden som påverkar medarbetarnas hälsa och välbefinnande.
2020-05-15
Länk till avsnitt

#2 - Psykosocial arbetsmiljö för hälsa och välbefinnande med Per Lytsy och Emilie Friberg

Per Lytsy och Emilie Friberg, forskare vid Karolinska institutet, har tillsammans kartlagt vilken sammanställd forskning som finns om psykosociala arbetsmiljöfaktorer kopplat till hälsa. Resultaten presenteras i kunskapssammanställningen Psykosocial arbetsmiljö - hälsa och välbefinnande, en ny publikation från myndigheten för arbetsmiljökunskap. I dagens podavsnitt träffar vi Per och Emilie som berättar om arbetet med sammanställningen och vilka slutsatser man kan dra utifrån den samlade forskningen på området.
2020-04-29
Länk till avsnitt

#1 - Forskaren Gunnar Bergström om psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa är idag den vanligaste orsaken till sjukskrivning. Förutom att det är ett stort personligt lidande för de som drabbas av psykisk ohälsa så påverkar det också organisationen där personen jobbar på olika sätt. En medarbetare och viktig kugge i verksamheten mår dåligt och kanske inte kan utföra sina arbetsuppgifter som vanligt, i värsta fall blir personen sjukskriven och man förlorar en medarbetares och kollegas närvaro och kompetens under en längre tid. Dessutom blir det ju ekonomiska konsekvenser för en organisation när medarbetare blir sjukskrivna. Att arbeta systematiskt för att förebygga att medarbetare drabbas av ångest, depression, stress eller andra psykiska besvär till följd av arbetet är både nödvändigt och lönsamt. Men hur gör man det? Och vad gör man när en medarbetare redan har drabbats? Det ska vi prata om idag i den allra första podden Arbetsmiljösnack från Myndigheten för arbetsmiljökunskap. Jag heter Liv Nilsson och idag ska jag träffa Gunnar Bergström, professor i arbetshälsovetenskap och verksam vid Högskolan i Gävle och Karolinska institutet.
2019-05-02
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.