Sveriges 100 mest populära podcasts
?En vilja och en insikt att en utveckling måste drivas från verksamheten - att mandat och ansvar måste finnas där?
Magnus Röjvall, regional medicinsk chef Capio, beskriver arbetet att föra in digifysiska arbetssätt och ge bra kunskapsstöd till verksamheterna i omställningen till Nära vård.
?Det är så roligt och välbehövligt att vi nu kan mäta och lära.? ?Det är vårt mission att sätta den kommunala hälso- och sjukvården på kartan.?
I detta avsnitt berättar Theresa Larsen, analytiker FoU Väst, och Ann-Charlotte Nyrén, avdelnings- och verksamhetschef på kommunala primärvården, Tjörns kommun, hur de arbetar med att mäta och ta fram nyckeltal kring omställningen till Nära vård och hur verksamheterna fungerar.
?Vi måste jobba efter den bästa kunskapen som finns!? Varför behöver kommunerna vara med och ta fram nationella kunskapsstöd för hälso- och sjukvården och hur hänger det ihop med utvecklingen av en mer nära vård? Lyssna till Therese Börjesson, MAR i Kumla kommun, Cecilia Olsson, MAR i Mölndals stad, Charlotta Wilhelmsson, handläggare, SKR.
?Vår viktigaste slutsats är att varje steg räknas.? Vad passar för just dig? En viktigt fråga när vi ska arbeta med att öka den fysiska aktiviteten som vi vet är viktigt för människors fysiska och psykiska hälsa. Ett samtal med Per Nilsson, rektor på Gymnastik- och Idrottshögskolan och Charlotte Wåhlin, Ergonom/Leg. Fysioterapeut Region Östergötland från Kommittén för främjande av ökad fysisk aktivitet.
?När man har jobbat igenom, det är mycket jobb i början, så får man mindre jobb eftersom vi arbetar förebyggande.?
Att gå från att släcka bränder och ändra arbetssätt kräver mycket i inledningen men i Gällivare visar de att när man väl investerat så har det både blivit effektivare och bättre för patienter och medarbetare. Samtal med Linda Sundvall, distriktssköterska Gällivare kommun och Agnes Lingbo, specialist geriatrik Laponia Hälsocentral Region Norrbotten.
?Vi var förtvivlande och tänkte: Vad kan vi göra för att göra det lite bättre och tillgängligare??
Ett avsnitt om att gå från att se ett problem till att göra något åt det, där man är, för de vi är till för. Samtal med Evelina Markström sjuksköterska på Norrskenets hälsocentral i Vittangi och Svappavaara som gått från gruvan till hälso- och sjukvården.
?När det ser så olika ut i en och samma kommun så förstår vi att det inte blir en likvärdig äldreomsorg och jämlik vård.? Anna Tenje, äldre- och socialförsäkringsminister, med ansvar för äldre-, socialförsäkrings- och pensionsfrågor. Vilken är hennes roll och vilka frågor kommer vara hennes fokus de närmaste åren?
?Kunskap är en viktig komponent, vi behöver veta hur vi fungerar både mentalt och fysiologiskt i förändring - för att förstå.?
I omställningen till Nära vård behöver vi göra en hel del förändringar och vi vill också förändra hälso- och sjukvården till att arbeta mer främjande och preventivt. Därför är det viktigt att lära sig mer om hur vi reagerar i förändring, vad som ger stress och hur vi kan hitta tid för återhämtning. Om detta berättar Anitha Risberg, universitetslektor Luleå tekniska universitet.
?Det är nu vi ledare behöver kliva fram och verkligen leda våra medarbetare och verksamheter in i framtiden.? Ett samtal om vikten av kommunikation, det goda ledarskapet och behovet av att våga göra och ibland få göra fel med Palle Lundberg, VD Sveriges Kommuner och Regioner, SKR.
?Det handlar om att ha goda relationer med många för en rehabkoordinator, vara tillgänglig och bygga tillit.? Malin Engberg, rehabkoordinator Finspångs vårdcentral berättar om hur de arbetar tillsammans, både regionens och kommunens verksamheter, i samma hus. Hon beskriver också vikten av att ha nära till varandra för att lösa behov hos invånarna och om behovet av samordning vid sjukskrivning för att möjliggöra för personer att komma tillbaka till arbete.
?Jag önskar att äldre med psykisk ohälsa får ta del av fler insatser tidigt - att vi kan erbjuda andra interventioner än bara läkemedel.? Ett samtal med Johnny Pellas, psykolog vuxenpsykiatrin i Region Västmanland, om hur vi kan arbeta för att på ett bättre sätt identifiera, diagnosticera och behandla äldre med psykisk ohälsa.
?Vi underskattar trygghetsaspekten och tydligheten i att det finns ett vårdsystem och en person man har tillit till - det har otrolig effekt på livskvaliteten.? ?Vi behöver utgå från patienten mer och mindre revirspaning.? Ett avsnitt med fokus på den regionala och kommunala primärvården med Veronica Almstedt, vice ordförande Distriktssköterskeföreningen och Magnus Isacson, ordförande Svensk Förening för Allmänmedicin.
?Vi ser att det finns potential som vi måste ta tillvara och då måste vi arbeta systematiskt med kompetensförsörjning.?
Kompetensförsörjning som gemensam fråga för region och kommun och om att matcha invånarnas behov med rätt kompetens. Anna Bergemalm och Sara Norén berättar om hur en kompetensförsörjningsplan för hela Örebro län växt fram.
Hur kan vi underlätta för patienter att vara i livet och inte i vården trots svår sjukdom? Dialysenheten på Östersunds sjukhus har utvecklat påsdialys där patienterna kan genomföra dialys hemma och ändå bli monitorerade från sjukhuset. Patienterna får frihet och sjukvården kan snabbt agera vid förändringar. Caroline Andersson och Marina Förström, sjuksköterskor på kliniken och som varit drivande i arbetet, berättar om detta goda exempel när vården blir nära och personcentrerad.
?Nära vård startar och avslutar man inte - det är ett sätt att vara. Det går inte över.?
I fyra spår har Region Jönköpings län infört enkla kommunikationsvägar mellan primärvård och slutenvård i hela regionen samtidigt. I Region Kalmar arbetar man med att införa digital specialistkonsultation i primärvården. Avsnitt med Pierre Cherfan, verksamhetschef Region Jönköpings län och Åke Åkesson, verksamhetschef Borgholms hälsocentral.
?Med en bättre fungerande primärvård så skulle sjukhusen också fungera bättre - det är kommunicerande kärl.? Ett avsnitt om primärvårdens roll, nya lösningar och utveckling för såväl patienternas som medarbetarnas bästa. Mattias Sjöberg, verksamhetschef Fålhagens VC i Uppsala.
Vill du dela med dig av dina tankar om podden - klicka här! och svara på vår enkät!
?Man vet att kvinnor utsätts för våld men att hamna i det själv och se hur olika system och organisationer inte finns där?
?Man är fråntagen att vara kvinna, mamma, syster och vän - det är så skamfilat att vara kvinna och missbrukare?
Kvinnor utsatta för våld, som har substansmissbruk och lever i hemlöshet får inte samma insatser, traumabehandling, smärtlindring, tillgång till härbärge osv. Detta avsnitt handlar om allas rätt till hälsa och att göra sin röst hörd och vikten av att alltid orosanmäla!
?Att alltid se invånaren, de vi är till för och klä av oss stuprören och våra roller." I omställningen till Nära vård är det avgörande att få till samverkan mellan organisationer för att skapa ett tryggt, säkert och livskraftigt samhälle. I veckans podd möter vi kommunchefen Camilla Holmquist i Alvesta och regiondirektören Martin Myrskog region Kronoberg som försöker göra detta tillsammans.