Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Känslosmart

Känslosmart

Känslosmart är en podd om våra känslor och hur vi kan använda dem som styrsystem i livet.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

kanslosmart.podbean.com

Avsnitt

Lite skam till kaffet?

Skammen är en ganska begriplig liten figur om man plockar isär dess beståndsdelar. Och om vi inte är så förtvivlat rädda för den så blir den heller inte så farlig. Vi sätter skammen på bordet, gör studiebesök i skamvrån och konstaterar att det till och med går att skämmas över att man skäms. Och om man råkar nysa mitt i inspelningen ? visst måste man väl skämmas då?

2019-07-13
Länk till avsnitt

Antingen eller - eller både och?

Är man antingen god eller ond eller smart eller korkad? Eller kan man vara både och? Vi går balansgång mellan det vita och det svarta, åker slalom mellan allt eller inget och utforskar gråzonen däremellan. För visst finns det väl en sådan?

2019-07-06
Länk till avsnitt

Tebjudning med avundsjukan

När vi satte oss ner för att dricka te med avundsjukan satte sig missunsamheten med vid bordet och roffade åt sig alla kakorna. Efter en viss tveksamhet bjöd vi in den i samtalet och fick möta sidor av oss själva som vi haft undanstuvade i många år.

2019-06-29
Länk till avsnitt

Stressen och känslorna

Vi löser mysteriet med den orättvisa handväskan och reder ut hur stressade vi egentligen är. Hur känns det i kroppen när vi är stressade, och vilka känslor hänger ihop med stressen. Frågan är om det finns något som heter "positiv" eller "negativ" stress, och vad är det i så fall? 

2019-06-22
Länk till avsnitt

Sociala hjärnan och SCARF-modellen

En scarf är inte bara något som tjusiga människor har runt halsen, utan SCARF är också en modell som hjälper oss att förstå varför hjärnan går bananas i till synes vardagliga situationer. Vi pratar om hur man använder den här kunskapen för att kunna lugna sin egen och andras hjärnor.

2019-06-15
Länk till avsnitt

Motivationssystemen

I det här avsnittet utforskar vi Paul Gilberts modell för motivationssystem och hälsar på hemma hos Skammen, Hybris och Tryggheten. Vi utforskar deras respektive roller i våra liv, hur vi får balans mellan dem och varför vi blir korkade av stress. Det kanske inte låter så himla kul, men det här är kunskap som gör det oerhört mycket lättare att vara människa. Lär känna dig själv som biologisk varelse!

2019-06-08
Länk till avsnitt

Är du en känslosmitare?

Har du någon gång känt dig arg eller illa till mods för att i nästa sekund upptäcka att du står och tittar in i kylskåpet? Eller hoppar du i löparskorna varje gång din partner vill prata? Det finns lika många sätt att smita ifrån sina känslor som det finns stjärnor på himlen. Minst. Men ibland är väl en påse chips bara en påse chips?

2019-06-01
Länk till avsnitt

Vad är en känsla?

Är känslor ett evolutionärt misstag som har spelat ut sin roll? Går det att undvika jobbiga känslor, eller att vara i härliga sprudlande känslor hela tiden? Vi dyker ner i det som känns och reder ut vad känslorna är och varför vi behöver dem.

2019-05-28
Länk till avsnitt

Välkommen till Känslosmart

Vad är Känslosmart? Vilka är Anna och Maria-Pia egentligen, hur kom det sig att de skrev en bok tillsammans, och varför är det ett sådant jäkla tjat om att dricka te hela tiden? Det och en massa annat pratar vi om i poddens första avsnitt.

2019-05-20
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.