Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Känslosmart

Känslosmart

Känslosmart är en podd om våra känslor och hur vi kan använda dem som styrsystem i livet.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

kanslosmart.podbean.com

Avsnitt

Ensamhet med Anna Bennich

Anna Bennich arbetar som psykolog och har även skrivit flera böcker, där den senaste handlar om ensamhet. Tillsammans med henne utforskar vi ensamhet som en universell, mänsklig upplevelse och när vi får syn på den som en överlevnadsmekanism behöver den kanske inte väcka lika mycket obehag. 

Ingen människa är ensam om att uppleva oönskad ensamhet. Ingen behöver därmed känna sig ensam om sin ensamhet, även om den kan se olika ut för olika människor och under olika tider i livet. Vi tycker att det är dags att prata om ensamhet och sätta strålkastaren på skammen som den kan få oss att känna. 

Ensamhet som fenomen var högaktuellt när avsnittet spelades in våren 2020. Mitt under brinnande coronapandemi. 

2020-03-28
Länk till avsnitt

Boys with emotions

Den som föds som pojke löper en mycket högre risk att hamna i brottslighet och/eller missbruk. Två av tre som begår självmord är män. I det här avsnittet pratar vi om vad det är pojkarna behöver som vi som samhälle inte tillgodoser. Hur gör man för att hjälpa en pojke att växa upp till en man som mår och fungerar bra i samhället? Det korta svaret tänker vi är känslokompetens och emotionell självreglering, men det finns förstås också ett mycket längre svar. (Och nya frågor som bubblar upp!)

 

2020-03-21
Länk till avsnitt

SCARF - med Eva Hamboldt

Tillsammans med Eva Hamboldt som har en master i neuroledarskap på Neuroleadership Institute i New York utforskar Anna SCARF-modellen. Eva pratar också om feedback och om den modell som hon har utvecklat som ett alternativ till traditionell feedback: Meningsfulla samtal. 

Om du blir nyfiken på att gå en av Evas utbildningar kan du läsa mer om dem här

2020-03-14
Länk till avsnitt

Pandemi

Just nu befinner vi oss i ett läge där vi inte vet vad som kommer att hända. Hur stor kommer spridningen av coronaviruset bli i Sverige och världen och vilka konsekvenser kommer det att få för oss? 

Vi pratar prepping, oro och det faktum att den här krisen har fått oss att agera snabbare och mer kraftfullt än vi förmått oss att göra i andra pågående kriser. Som exempelvis klimat- och flyktingkrisen. 

Anna är lite smådeppig, men vi skrattar ungefär lika mycket som vi brukar. 

2020-03-14
Länk till avsnitt

Hjärnsmart självledarskap

I det här avsnittet träffar Anna två gäster och pratar självledarskap. Vad är det och varför behöver vi det? Och hur kommer det sig att det är lättare att leda sig själv och andra när man har koll på sin hjärna? Lars-Johan Bastås är organisationspsykolog och Eva Hamboldt är kommunikationsvetare med en master i neuroledarskap. 

Ni som har hängt med i podden vet att Eva och Lars-Johan håller utbildningar i neuroledarskap som Anna inte kan tala sig nog varm för. Läs mer om deras utbildningar här och skriv upp dig på deras nyhetsbrev. 

2020-03-07
Länk till avsnitt

Vi möter Sissela Nutley

Sissela är hjärnforskare och är en av de experter som vi har med i boken "Känslosmart - konsten att leva med sig själv och andra". Hon pratade om känslor som svar på stimuli, och sa en rad andra smarta saker som fick poletter att ramla ner hos oss. 

Sedan vi intervjuade henne har hon släppt en egen bok "Distraherad - hjärnan, skärmen och krafterna bakom" som vi båda tycker är helt fantastisk. 

I det här poddavsnittet pratar vi känslor, varför vi är så lättdistraherade och hur man kan ta tillbaka kontrollen över sin egen hjärna. 

2020-02-15
Länk till avsnitt

Sorg - vi möter Susanne Nilsson

Sorg är inte bara sorgligt att känna. Sorg är en del av livet och något alla drabbas av förr eller senare. Maria-Pia har träffat Susanne Nilsson, en av Sveriges främsta experter på sorg. Tillsammans utforskar de den kanske svåraste men också mest naturliga av känslor.

2020-02-08
Länk till avsnitt

Kärlek!

Vi har kommit fram till den tredje och sista delen i trilogin: Tro, Hat och Kärlek. 

Är kärlek någonting som kommer utifrån eller är det någonting vi kan skapa själva? Kan det till och med vara så att vi upplever skam när vi känner att vi inte är älskade? 

2020-02-01
Länk till avsnitt

Hat och hatare? Vi reder ut!

Är hat en känsla, kan man vara "en hatare" och hur kan vi komma tillrätta med den här destruktiva kraften? 

2020-01-25
Länk till avsnitt

"Tro, hat och kärlek" - TRO

Vi inleder trilogin "Tro, hat och kärlek" med känslosmarta reflektioner kring begreppet tro. 

Vad innebär det att tro, vad tror vi på och hur hänger tro och känslor ihop? 

2020-01-18
Länk till avsnitt

Härskartekniker

Vad är härskartekniker och varför ägnar vi oss åt dem? I det här avsnittet går vi igenom de fem olika teknikerna som identifierades av Berit ås för 30 år sedan: 

Osynliggörande Förlöjligande Undanhållande av information Dubbelbestraffning Påförande av skuld och skam

Genom att vara medveten om dem blir vi mindre sårbara när någon utsätter oss för dem, och vi kan också minimera risken att vi utsätter vår omgivning för dem. 

2020-01-11
Länk till avsnitt

Är du lycklig?

Är lyckan som ett par rosa glasögon som man kan ha på sig hela tiden om man väl har hittat dem? Och går det att vara lycklig och ha tråkigt på samma gång? 

Vi pratar om att vår önskan att vara lyckliga, och hetsen att leva upp till våra egna förväntningar på oss själva som "lyckliga människor", kan få oss att kissa i de bildliga brallorna. 

2020-01-04
Länk till avsnitt

Släppa taget och spana framåt

Livet är en ständigt pågående kurs i personlig utveckling. Vi tror att vi har koll på oss själva, men inte sällan händer det att vi håller fast i saker som vi trodde att vi släppt taget om, eller att vi bannar oss själva för att saker inte går så snabbt som vi tänker att de borde. I det här avsnittet pratar vi om saker som vi känner oss bittra över, men också saker vi känner oss tacksamma och stolta över. 

2019-12-28
Länk till avsnitt

Trauma och PTSD

"Medvetenheten om vad trauma är, hur det uppstår och hur det yttrar sig är oerhört låg i Sverige", säger Anna och drämmer näven i bordet. På hösten 2018 upplevde Anna en post traumatisk stressreaktion och hon var tvungen att söka sig utanför den ordinarie vården för att få hjälp. 

I det här avsnittet pratar vi om trauma på längden och tvären och Anna läser en bit av det materialet som klipptes bort strax innan Känslosmart gick i tryck. 

2019-12-21
Länk till avsnitt

Friktion

Anna: Vi vet att flygplan lyfter i motvind och att diamanter behöver slipas för att gnistra. Samma sak gäller oss människor. Men vi behöver skapa friktion som slipar snarare än krossar, och att lära oss att stå kvar när det skaver lite grann.

Maria-Pia: Jag har nog varit en hejare på att skapa friktion, men sällan på något särskilt känslosmart sätt. Numera kanske jag lyckas ibland, alltså med att skapa friktion och samtidig ta ansvar för vad jag säger och hur. Men det behöver inte betyda att mottagaren gillar det jag säger?

2019-12-14
Länk till avsnitt

Maria-Pia möter Ebba Witt Brattström

Maria-Pia var lite starstruck när hon klev över tröskeln hemma hos Ebba Witt-Brattström, ärkefeminist och professor i nordisk litteratur vid Helsingfors universitet, för att prata med henne om saker som verkligen känns. Om mäns våld mot kvinnor, och om de strukturer som hindrar oss från att vara människor med lika mycket värde. För enligt litteraturen är män centrum i sitt universum, medan kvinnorna delar platsen lika med männen.

2019-12-07
Länk till avsnitt

Känslosmart förälder

Maria-Pia har jobbat med känslor i 15 år, och för det mesta i relation till barn. Nu har hon samlat all sin kunskap och erfarenhet i en webbkurs som vänder sig till dig som förälder. Den hjälper dig att förstå hur barns hjärnor fungerar och hur du kan hjälpa dem att utveckla ett sunt känsloliv. I det här avsnittet ställer Anna nyfikna frågor om kursen, och du som poddlyssnare får ett fint rabatterbjudande. 

2019-11-30
Länk till avsnitt

Anna träffar Maria Klein

Det är inte lätt att vara förälder, men det är inte lätt att vara barn heller. Genom att vara nyfikna på hur vi själva och barnen i våra liv fungerar så får blir det lättare och trevligare att leva tillsammans. Någon som har funderat mycket på de här sakerna är Maria Klein som Anna träffar i det här avsnittet. Och vi tipsar om att följa "Familjecoachen" på Facebook och att gå på någon av Marias föreläsningar. Info om datum hittar du också på hennes Facebooksida. 

2019-11-23
Länk till avsnitt

Föräldratrilogin del 1

"Vi behöver lyfta på locket och titta i i familjen", säger Maria-Pia som upplever att familjen är så helig att vi till och med låter saker pågå där som inte borde få ske. Vi utforskar också det faktum att vi som är vuxna ofta ger oss själva rätten att vara maktfullkomliga i relation till barn och att barnen av någon anledning befinner sig lägst i hierarkin. Lyssna på det här avsnittet som är det första av tre där vi tittar på familj och föräldraskap. 

2019-11-16
Länk till avsnitt

Vi är avundsjuka på ...

Till det här avsnittet hade Anna med sig en låååång lista på människor och företeelser som hon är avundsjuk på. Man skulle nästan kunna säga att hon har doktorerat i avundsjuka. Men Maria-Pia hittar även hon några gamla lik i garderoben. Ett i form av en topless kvinna som helt ogenerat vandrade runt på en strand i Portugal till omvärldens glädje (eller möjligen förtret). 

2019-11-09
Länk till avsnitt

Känslor & Kreativitet

Från skrattattackernas skrattattack till ett samtal om kreativitet och hybris. Men också om den där känslan som säger att det inte ens är värt att försöka - för ingen kommer ändå att bry sig om det jag har skapat. Vi påminner oss om att det bara är känslor, och att vi inte behöver bli rädda när människor vi bryr oss om klättrar upp på tian. 

2019-11-02
Länk till avsnitt

Livsstilsrelaterad ohälsa

Är det egentligen konstigt att vi mår som vi gör med tanke på att vi lever som vi gör? Så vad är det hjärnan behöver för att vi ska känna oss taggade på livet? Vi går igenom modellen The healthy mindplatter och avlivar myten att det går att jobba fokuserat 8 timmar i sträck hela dagen, varje dag. 

2019-10-26
Länk till avsnitt

Vi möter Katja Lindert Bergsten

Katja Lindert Bergsten är psykolog och är en av experterna som vi intervjuar i boken. Vi slog oss ner på terapisoffan och frågade hur det kommer sig att så många mår så dåligt, och varför vi riggar våra liv på ett sätt som inte är hållbart. Var kommer förväntningarna att vi ska klara allt, och hur gör man för att vara lite snällare mot sig själv? Kompexa frågor som Katja har överraskande enkla svar på. 

2019-10-19
Länk till avsnitt

Varför mår vi så dåligt?

Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra? Vi är inte de första att ställa frågan, och det är med all sannolikhet inte den sista gången som den diskuteras. Är det så att vi är snabba på att sätta diagnoser på oss själva och andra, eller är det så att det har blivit tuffare att vara människa i den tiden vi lever i idag? Kan det vara så att våra hjärnor inte alls tycker att den moderna livsstilen alls är särskilt mycket att hänga i julgranen?

2019-10-12
Länk till avsnitt

Bokmässan, och sen?

För något år sedan såg Anna framför sig hur vi satt och åt en hotellfrukost innan vi skulle ge oss av till bokmässan för att prata om Känslosmart. Nu har vi nått målet, och hur känns det då. Är vi lyckliga, eller känns allt precis som vanligt? Ska man vänta sig att saker som händer ska generera lycka? Är det ens möjligt? Förmodligen inte, tänker vi. Men paradoxalt nog upplever vi båda att det var en riktig lyckoboost att flytta till Åkersberga. 

2019-10-05
Länk till avsnitt

Vi träffar AnneLi Amilon

I det här avsnittet träffar vi prästen AnneLi Amilon och pratar om vilka känslor man får lov att ta med sig till kyrkan. Vi var nyfikna på om det är så att somliga känslor är öronmärkta för killar, och hur det hade varit om Jesus hade varit en tjej. AnneLi berättar också en bibelhistoria som rymmer allt från djupaste förtvivlan till hopp och glädje.

2019-09-28
Länk till avsnitt

(Ännu mera) gränser

I det här avsnittet rullar Anna in som en ångvält, och med rödflammande hals pulveriserade hon allt i sin väg. Men Maria-Pia bjöd på bra motstånd och lyfte tillbaka Anna på vägen när hon kört för långt ner i diket. För gränser, ja det engagerar. Och kan det vara så att vi både behöver träna på att sätta gränser för oss själva och att respektera andras gränser ? även när de är opraktiska för oss?

2019-09-21
Länk till avsnitt

Sårbarhet

Hur känns det att vara sårbar? Jo, som att lägga sig på en spikmatta med solsvedd rygg ungefär. Eller som att stå på en scen och inse att man inte har några byxor på sig. I det här avsnittet delar vi med oss av personliga erfarenheter där vi gjort fel, tappat ansiktet och som fått alla fasader att rämna. Men även om det gjorde ont så upplevde vi att sårbarheten var en väg till befrielse.

2019-09-14
Länk till avsnitt

Emotionell manipulation

Vad är emotionell manipulation, vem ägnar sig åt det och hur kan man skydda sig? Och kanske ännu läskigare: Hur vet en när en ägnar sig åt det själv? När slutar det vara övertalning och när blir det faktiskt ?manipulation?. Som grädde på moset pratar vi också om att vi har lite olika strategier när vi manipulerar varandra ? och vi pratar om ?varm? och ?kall? manipulation.

2019-09-07
Länk till avsnitt

Om längtan

Vi kan längta till och efter saker, platser och människor. Det pirrar eller kanske till och med värker i kroppen. Men vi kan också längta bort; till något som är annorlunda från det vi har just nu. Eller kanske till och med bort ifrån oss själva? Längtan kan kännas härlig, men den kan också upplevas som skamlig. Som om den vore en svaghet. I det här avsnittet pratar vi om längtan på såväl bredden som tvären.  

2019-08-31
Länk till avsnitt

Sätta gränser

?Jag älskar när andra människor är tydliga?, säger Maria-Pia. ?Och jag tycker att det är superläskigt när andra människor sätter gränser mot mig?, säger Anna. Vad är det som gör det svårt att sätta gränser och hur kan man göra för att det inte ska vara så laddat att sätta gränser i en relation? I det här avsnittet får låter vi fegisen och bulldozern prata med varandra och landar i att vi har ett ansvar att såväl sätta gränser för oss själva som att vara lyhörda för andras.

2019-08-24
Länk till avsnitt

Intervju med Anna

Vem är du? Vem är du inte? Och har du några berättelser om dig själv som håller dig tillbaka? Maria-Pia ställer ett gäng nyfikna frågor till Anna och knuffar henne långt in i förvirringens dimma.  Om Anna hittade ut igen? Nä, inte under avsnittet i alla fall.

2019-08-17
Länk till avsnitt

Ska man ta skit?

Det finns en anledning till varför vår bok heter "Känslosmart - konsten att leva med sig själv och andra". För det här med att förhålla sig till andra människor är inte enkelt. Eller sig själv, för den delen. I det här avsnittet pratar vi om vad det är att ta skit och vi utforskar våra olikheter vidare. Anna som har svårt att sätta gränser och känner att folk hela tiden klampar in, och Maria-Pia som undrar vem hon har trampat på tårna. 

2019-08-10
Länk till avsnitt

Är du upplyst nu, eller?

Vad händer om man är tyst och vänder sig inåt i 10 dagar? Maria-Pia åkte på en tio dagars lång meditationskurs och fick ett nytt perspektiv på känslor. I det här avsnittet berättar Maria-Pia om sin upplevelse och några av de insikter hon fick med sig: ?Tänk om jag aldrig mer behöver låta mig styras av mina känslor?? och ?Tänk om jag haft fel i min livslånga kamp för rätten att få vara arg?? Men vi klappar också varandra och självaste Dalai Lama på huvudet.

2019-08-03
Länk till avsnitt

Sorgskräck

Ingenting i livet är konstant. Människor föds och dör, och oron över att någonting ska hända dem vi bryr oss om kan vara förlamande. Vi kallar det för ?sorgskräck?. Maria-Pia berättar om hur hon gick med sorgskräck för att förlora sin mormor när hon var liten, och Anna tycker att det är otäckt varje gång någon av hennes barn eller man lämnar hemmet. Hur kan vi ge sorgen en plats i våra liv, så att vi inte behöver leva i sorgskräck?

2019-07-27
Länk till avsnitt

Rädsla, mod och sårbarhet

Det är modigt att vara rädd, och det går heller inte att vara sårbar utan att också gå sin rädsla till mötes. Anna och Maria-Pia pratar om vad de är rädda för, hur det känns att vara rädd och hur vi kan hjälpa varandra att vara sårbara. Och så pratar vi om Maria-Pias härliga dotterdotter och den låt som Anna skrev till hennes dop. ?Limas sång? finns på Spotify, och som så passande handlar om att hon kan vila trygg i kärlekens famn.

2019-07-20
Länk till avsnitt

Lite skam till kaffet?

Skammen är en ganska begriplig liten figur om man plockar isär dess beståndsdelar. Och om vi inte är så förtvivlat rädda för den så blir den heller inte så farlig. Vi sätter skammen på bordet, gör studiebesök i skamvrån och konstaterar att det till och med går att skämmas över att man skäms. Och om man råkar nysa mitt i inspelningen ? visst måste man väl skämmas då?

2019-07-13
Länk till avsnitt

Antingen eller - eller både och?

Är man antingen god eller ond eller smart eller korkad? Eller kan man vara både och? Vi går balansgång mellan det vita och det svarta, åker slalom mellan allt eller inget och utforskar gråzonen däremellan. För visst finns det väl en sådan?

2019-07-06
Länk till avsnitt

Tebjudning med avundsjukan

När vi satte oss ner för att dricka te med avundsjukan satte sig missunsamheten med vid bordet och roffade åt sig alla kakorna. Efter en viss tveksamhet bjöd vi in den i samtalet och fick möta sidor av oss själva som vi haft undanstuvade i många år.

2019-06-29
Länk till avsnitt

Stressen och känslorna

Vi löser mysteriet med den orättvisa handväskan och reder ut hur stressade vi egentligen är. Hur känns det i kroppen när vi är stressade, och vilka känslor hänger ihop med stressen. Frågan är om det finns något som heter "positiv" eller "negativ" stress, och vad är det i så fall? 

2019-06-22
Länk till avsnitt

Sociala hjärnan och SCARF-modellen

En scarf är inte bara något som tjusiga människor har runt halsen, utan SCARF är också en modell som hjälper oss att förstå varför hjärnan går bananas i till synes vardagliga situationer. Vi pratar om hur man använder den här kunskapen för att kunna lugna sin egen och andras hjärnor.

2019-06-15
Länk till avsnitt

Motivationssystemen

I det här avsnittet utforskar vi Paul Gilberts modell för motivationssystem och hälsar på hemma hos Skammen, Hybris och Tryggheten. Vi utforskar deras respektive roller i våra liv, hur vi får balans mellan dem och varför vi blir korkade av stress. Det kanske inte låter så himla kul, men det här är kunskap som gör det oerhört mycket lättare att vara människa. Lär känna dig själv som biologisk varelse!

2019-06-08
Länk till avsnitt

Är du en känslosmitare?

Har du någon gång känt dig arg eller illa till mods för att i nästa sekund upptäcka att du står och tittar in i kylskåpet? Eller hoppar du i löparskorna varje gång din partner vill prata? Det finns lika många sätt att smita ifrån sina känslor som det finns stjärnor på himlen. Minst. Men ibland är väl en påse chips bara en påse chips?

2019-06-01
Länk till avsnitt

Vad är en känsla?

Är känslor ett evolutionärt misstag som har spelat ut sin roll? Går det att undvika jobbiga känslor, eller att vara i härliga sprudlande känslor hela tiden? Vi dyker ner i det som känns och reder ut vad känslorna är och varför vi behöver dem.

2019-05-28
Länk till avsnitt

Välkommen till Känslosmart

Vad är Känslosmart? Vilka är Anna och Maria-Pia egentligen, hur kom det sig att de skrev en bok tillsammans, och varför är det ett sådant jäkla tjat om att dricka te hela tiden? Det och en massa annat pratar vi om i poddens första avsnitt.

2019-05-20
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.