Sveriges 100 mest populära podcasts

Skolprat

Skolprat

En gång i månaden publicerar vi ett nytt avsnitt där vi diskuterar teori och praktik inom skolans värld. Leder podden gör Karin Rådberg, biträdande rektor på en av Kunskapsskolans grundskolor och Niklas Åkerblom, rektor på en av Kunskapsskolans grundskolor. I podden tar vi upp hur teori och praktik påverkar varandra och använder forskning, nyfikenhet och praktikexempel för att undersöka kärnuppdraget inom utbildning; undervisning och lärande. Vi vänder oss till alla som är intresserade av skolfrågor. Vi tror på att lära av varandra och andra. Här bjuder vi in till samtal om pedagogik och utveckling inom skola. Vi har inte svar på allt och tror att om man kan diskutera så kommer vi alla närmare en god utbildning. Ljudslingor gjorda av: https://soundcloud.com/ljudslingor

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

kunskapsskolan.se/

Avsnitt

Skolprat: Om konkreta insatser för en bättre skola

Petri Partanen, Inger Eriksson, Carolina Klüft och många fler. Skolprats poddvärdar Karin Rådberg och Niklas Åkerblom summerar vad de hittills lärt sig under det här poddåret och delar med sig av konkreta tips från sina egna verksamheter. Det har varit ett innehållsrikt poddår för Skolprat hittills. Eller kanske vi ska säga läsår, i och med att vi befinner oss i skolans värld? På listan står många intressanta och kloka samtal om exempelvis undervisningsutmaningar, barn och ungas hälsa, tips inför skolstarten och personliga reflektioner från läraren och specialpedagogen Helena Zenzén. Karin Rådberg och Niklas Åkerblom reflekterar över de olika avsnitten och lyfter några av de perspektiv som belysts av gästerna i poddstudion. Tillsammans försöker poddvärdarna sammanfatta, resonera och problematisera diskussionerna, där samtalet tar avstamp i konkreta exempel från skolvärlden.
2024-03-27
Länk till avsnitt

Lyssnarnas önskemål: Skolprat om särskild begåvning

Innan sommaren frågade Skolprat lyssnarna vilka ämnen de ville lyfta i podden. Särskild begåvning blev det i särklass mest önskade. Därför bestämde sig poddvärdarna Karin Rådberg och Niklas Åkerblom för att bjuda in Caroline Snäckerström Sims till studion. Hon är forskare vid Uppsala universitet och Högskolan i Gävle med inriktning mot just särskild begåvning. Det blir ett intressant samtal med många kloka och lärorika reflektioner från alla i trion. I avsnittet diskuterar de bland annat vad särskild begåvning innebär, varför det inte är en diagnos och hur skolan kan arbeta för att skapa motivation för den här elevgruppen. Caroline Snäckerström Sim är tidigare gymnasielärare och har jobbat som adjunkt vid lärarutbildningen samt som utbildare inom särskild begåvning. Trevlig lyssning! Vill du lära dig mer om särskild begåvning? Här hittar du Carolines avhandling. Här hittar du boken Särskild begåvning i praktik och forskning som Caroline är redaktör för. Här hittar du Skolverkets material om särskilt begåvade elever
2024-03-04
Länk till avsnitt

Teaser - Skolprat om särskild begåvning med Caroline Snäckerström Sims

Efter önskemål från lyssnarna tar sig poddvärdarna Karin Rådberg och Niklas Åkerblom an det omdiskuterade ämnet särskild begåvning. Till poddstudion har de bjudit in gästen Caroline Snäckerström Sims. Hon har skrivit en avhandling i ämnet och bjuder på många intressanta infallsvinklar. Lyssna på teasern och missa inte detta engagerande avsnitt!
2024-02-28
Länk till avsnitt

Skolprat med Carolina Klüft: Så kan skolan bidra till en bättre hälsa bland unga

Nu är det här! Vårens första avsnitt av Skolprat. OS- och VM-guldmedaljören Carolina Klüft, idag verksamhetschef på Generation Pep, är gäst. Tillsammans med poddvärdarna Karin Rådberg och Niklas Åkerblom djupdyker hon i hur skolan kan bidra till en bättre hälsa bland barn och unga. Vårterminen har dragit igång och naturligtvis också en ny poddtermin för Skolprat. Årets första gäst, OS- och VM-guldmedaljören Carolina Klüft, finns i många svenskars hjärtan. Idag är hon verksamhetschef på Generation Pep och har kommit till poddstudion för att prata om barns och ungas hälsa. Diskussionerna kretsar bland annat kring rörelse och hur samhället på olika sätt kan bidra till en ökad aktiv och hälsosam livsstil bland unga. Att vi inte kan ansluta oss till det Carolina Klüft kallar ?nånannanismen?, där ansvaret alltid ligger hos någon annan. Så vad är skolans roll, hur kan vi få barn och unga att röra på sig mer och hur kan vi jobba med skolmaten för att skapa en bättre måltidsupplevelse för eleverna. Om detta och mycket annat handlar vårens första avsnitt av Skolprat. Läs mer här på Generation Peps hemsida. https://generationpep.se
2024-01-15
Länk till avsnitt

Teaser: Carolina Klüft om hur skolan kan bidra till en ökad aktiv livsstil bland barn och unga

OS- och VM-guldmedaljören Carolina Klüft, idag verksamhetschef på Generation Pep, gästar Skolprat. Tillsammans med poddvärdarna Karin Rådberg och Niklas Åkerblom diskuterar hon hur skolan kan bidra till en ökad aktiv livsstil. Här är en teaser till avsnittet, som släpps i nästa vecka.
2024-01-12
Länk till avsnitt

Inger Eriksson och Ann-Sofie Jägerskog om nya verktyget som identifierar undervisningsutmaningar

Skolprats sista avsnitt för terminen är här. Pedagogikprofessorn Inger Eriksson, universitetslektorn Ann-Sofie Jägerskog och forskarstudenten Sebastian Björnhammer gästar poddstudion för att prata om undervisningsutmaningar - och hur vi kan identifiera dessa. Under flera år har trion jobbat fram ett verktyg som ska ge lärare stöd i arbetet med att identifiera vad som är en undervisningsutmaning inom ett specifikt ämne. Samtidigt ska verktyget också möjliggöra en ömsesidig top down-driven skolutveckling, där lärare ansvarar för planeringen av undervisningsinnehållet. Inger Eriksson är professor i pedagogik med inriktning mot lärande och läroplansteori och docent i didaktik vid Stockholms universitet. Ann-Sofie Jägerskog arbetar som studierektor, lektor och forskare på institutionen för ämnesdidaktik vid Stockholms universitet. Sebastian Björnhammer är forskarstuderande, ingår i den ämnesdidaktiska forskarskolan vid Stockholms universitet och arbetar som projekt- och utvecklingsledare på Kunskapsskolan. Här kan du läsa mer om kartläggningsverktyget. Här hittar du mallar i flera olika ämnen. God jul och Gott nytt år önskar Skolprat!
2023-12-14
Länk till avsnitt

Teaser: Skolprat med Inger Eriksson och Ann-Sofie Jägerskog om undervisningsutmaningar

I det här avsnittet berättar Inger Eriksson, Ann-Sofie Jägerskog och Sebastian Björnhammer om det nya kartläggningsredskapet som ska hjälpa till att identifiera undervisningsutmaningar i skolan.
2023-12-13
Länk till avsnitt

Skolprat med utbildningschefen för rektorsutbildningen Pia Skott: ?Elevhälsa borde vara ett verb?

Lyssna på ett spännande och dynamiskt samtal med många intressanta infallsvinklar. För vad innebär en bra elevhälsa, vad står det egentligen i skollagen, vilka på skolan ska jobba med elevhälsan och var börjar elevhälsoarbetet? Skolprat med utbildningschef för rektorsprogrammet på Stockholms universitet, Pia Skott, får du inte missa.
2023-11-08
Länk till avsnitt

Teaser: Om elevhälsa med Pia Skott: ?Vad behöver du förstå om alla andra?

I nya avsnittet av Skolprat gästar Pia Skott, utbildningschef för rektorsprogrammet på Stockholms universitet, Skolprat. Tillsammans med poddvärdarna Karin Rådberg Och Niklas Åkerblom diskuterar hon ämnet elevhälsa.
2023-11-06
Länk till avsnitt

Skolprats nya lärarprat: ?Jag vill inte ha elever som lär sig sitta still och vara tysta?

Skolprat släpper sitt andra Lärarprat med SO-läraren och specialpedagogen Helena Zenzén. Här berättar hon öppenhjärtigt om sitt liv, sina erfarenheter från skolans värld och varför vissa elever säger ?Men Helena, så kan man ju inte göra!? varje vårtermin.
2023-09-11
Länk till avsnitt

Teaser: Skolprats andra lärarprat - ett rödljus får Helena Zenzén att ta ett livsavgörande beslut

Snart släpper vi Skolprats andra lärarprat. Alltså de avsnitt där vi låter lärare dela med sig av sitt liv och sina berättelser. Helena Zenzén är SO-lärare, specialpedagog och arbetslagsledare. I avsnittet får du följa med när hon kraschar ett bröllop. Och så berättar hon varför hon inte vill ha en skola där eleverna får lära sig att sitta ner och vara tysta. Hela avsnittet kommer inom kort.
2023-09-07
Länk till avsnitt

Skolprat med Petri Partanen om skolstarten

Nytt läsår. Och en rivstart för Skolprat, när psykologen och pedagogikforskaren Petri Partanen gör comeback i podden. Samtalet kretsar kring skolstart, inkludering, psykisk ohälsa och mycket annat.
2023-08-16
Länk till avsnitt

Skolprat: Om att få sin ADHD-diagnos i vuxen ålder som kvinna

Ledarskapscoachen Charlotte Hult fick sin diagnos för bara ett år sedan. Här berättar hon om sin resa från skolåldern och fram till det liv hon har idag. Det har blivit dags för Skolprats sista avsnitt i temaserien ?Flickor med NPF?.
2023-06-29
Länk till avsnitt

Teaser: Ledarskapscoachen Charlotte Hult fick sin ADHD-diagnos för ett år sedan

Ledarskapscoachen Charlotte Hult fick sin diagnos för bara ett år sedan. Det har blivit dags för Skolprats sista avsnitt i temaserien Flickor av ADHD, som släpps i veckan. Lyssna på teasern redan nu.
2023-06-28
Länk till avsnitt

Skolprat med Peter Fredriksson om hur pandemin påverkat den svenska skolan

Hur har pandemin påverkat skolväsendet och hur kan skolsverige bli bättre på att nå alla elever? Detta och mycket annat diskuteras i nya avsnittet av Skolprat, där Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson är gäst.
2023-06-01
Länk till avsnitt

Teaser: Skolprat om pandemins effekter med Peter Fredriksson

Hur har pandemin påverkat skolväsendet och hur kan skolsverige bli bättre på att nå alla elever? I nya avsnittet av Skolprat är Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson gäst.
2023-05-29
Länk till avsnitt

Skolprat fortsätter med NPF-tema ? gästas av Pusselfamiljen

Att bygga broar mellan hem och skola, ha elevens bästa i centrum och vara Sveriges största mötesplats för NPF är nätverket Pusselfamiljens syfte. I detta avsnitt gästar de Skolprat.
2023-05-14
Länk till avsnitt

Teaser: Skolprat med Pusselfamiljen - om skolan och barn med NPF

Samtalet fokuserar på varför Petra Björkman startade Pusselfamiljen, hur det är att vara förälder till barn med NPF och hur vi på bästa sätt kan skapa möjligheter för samarbete mellan hem och skola.
2023-05-11
Länk till avsnitt

Skolprat: Flickor och ADHD med Ingrid Wiborg Nordsletten

Varför är det svårt att upptäcka flickors ADHD och hur kan skolan möta dem? Om det handlar senaste avsnittet av Skolprat.
2023-04-21
Länk till avsnitt

Teaser: Om flickor och ADHD

Teaser: Om flickor och ADHD by Skolprat
2023-04-18
Länk till avsnitt

Anna Backman om hur skola och föräldrar kan samverka kring barn med NPF

I detta avsnitt av Skolprat träffar Karin Rådberg och Niklas Åkerblom psykologen Anna Backman för att diskutera hur vi får till en samverkan mellan skola, vårdnadshavare och psykologer kring elever med NPF.
2023-02-24
Länk till avsnitt

Teaser: Hur kan skola-hem-psykolog samverka kring elever med funktionsvariationer? Med Anna Backman

Teaser inför kommande avsnitt med Anna Backman: Hur kan skola-hem-psykolog samverka kring elever med funktionsvariationer?
2023-02-20
Länk till avsnitt

Skolprat: Fredrik Zimmerman om nya slutsatser angående studieresultat

Den största skillnaden mellan könen kopplat till studieresultat har länge ansetts vara att en anti-pluggkultur råder bland pojkar. Detta har även sociologen Fredrik Zimmerman menat tidigare. Nu gästar han Skolprat och berättar varför han har ändrat uppfattning.
2023-01-30
Länk till avsnitt

Teaser: Fredrik Zimmerman om hur en skola kan höja sina studieresultat

I vår har Skolprat en massa nya spännande ämnen och intervjupersoner på schemat. Ett nytt avsnitt med forskaren Fredrik Zimmerman släpps i slutet av januari. Men i väntan på detta finns det massor av andra avsnitt att lyssna på. Här listar vi några av de populäraste.
2023-01-12
Länk till avsnitt

Lgr22 och bedo?mning - Anna Karlefja?rd ga?star Skolprat

I terminens sista Skolprat träffar Karin och Niklas bedömningsexperten Anna Karlefjärd för att prata betyg och bedömning enligt Lgr 22.
2022-12-08
Länk till avsnitt

Teaser - Betyg och bedömning enligt Lgr22 med Anna Karlefja?rd

Teaser - Betyg och bedömning enligt Lgr22 med Anna Karlefja?rd by Skolprat
2022-12-02
Länk till avsnitt

Lena Ljungdahl: Om pågående dödligt våld i skolan (PDV)

Vad kan och bör man som skola göra för förebyggande arbete kring PDV, pågående dödligt våld? Det och mycket annat diskuteras i detta avsnitt då Skolprat gästas säkerhetsexperten, poddaren och författaren Lena Ljungdahl.
2022-11-18
Länk till avsnitt

Ny poddva?rd i Skolprat

Ny poddva?rd i Skolprat by Skolprat
2022-11-11
Länk till avsnitt

Skolprat: Om hur skolan kan hjälpa elever med talängslan

Hur kan skolan hjälpa elever med talängslan? Om det handlar senaste avsnittet av Skolprat. Gäst i podden är gymnasieläraren Simon Eksmo, som är aktuell med studien ?Att hjälpa elever att våga tala inför andra?.
2022-10-26
Länk till avsnitt

Skolprat: Livepodd med bland andra Kristina Bähr

Nu släpps Skolprats första livepodd. Temat för avsnittet är hur skolan kan arbetar med ungas psykiska hälsa och ohälsa. Gästar gör författaren och poddaren Kristina Bähr samt tandläkarstudenten Rosario Krivoshieva, som gick i gymnasiet under pandemin.
2022-09-29
Länk till avsnitt

Joanna Lundin: Sa? skapar vi den ba?sta starten pa? terminen fo?r eleverna

Joanna Lundin: Sa? skapar vi den ba?sta starten pa? terminen fo?r eleverna by Skolprat
2022-08-19
Länk till avsnitt

Joanna Lundin - teaser

Joanna Lundin - teaser by Skolprat
2022-08-17
Länk till avsnitt

Skolprats första lärarprat

Nu släpps läsårets sista Skolprat. Och det här gången bjuds lyssnarna på premiär. Tillsammans med musikläraren Alexander Bergström får de följa med genom Skolprats första lärarprat.
2022-06-16
Länk till avsnitt

Skolprat: Lars Strannegård om bildningens betydelse

Skolprat: Lars Strannegård om bildningens betydelse by Skolprat
2022-06-03
Länk till avsnitt

Skolprat: Om hur vi skapar elevdelaktighet

Skolprat: Om hur vi skapar elevdelaktighet by Skolprat
2022-05-13
Länk till avsnitt

Skolprat: Om ledarskap och skolförbättring med Niclas Rönnström

Hur kan du som skolledare arbeta strukturerat med skolförbättring? Och hur skiljer sig rektorsrollen i Sverige från andra länder? Om det handlar nya avsnittet av Skolprat, där universitetslektorn Niclas Rönnström är gäst.
2022-04-11
Länk till avsnitt

Skolprat: Om sexualitet, samtycke och relationer i Lgr 22

Att arbeta med ämnena sexualitet, samtycke och relationer är inte alltid enkelt. Det visar en rapport från Skolinspektionen. Men vad står det egentligen om kunskapsområdet i Lgr 22 och hur ska vi angripa de nya skrivningarna? Om detta handlar senaste avsnittet av Skolprat.
2022-03-16
Länk till avsnitt

Skolprat med Alva Appelgren: Så hjälper hjärnforskningen dig i din undervisning

Hur hänger arv, miljö, motivation och återkoppling ihop med kognitionsvetenskap? Och hur kan kunskaperna om det som händer i hjärnan tillämpas i undervisningen. Om det handlar nya avsnittet av Skolprat. Gäst i podden den här gången är forskaren Alva Appelgren.
2022-02-02
Länk till avsnitt

Skolprat om spännande skolprojekt med didaktiskt djup

I senaste avsnittet av Skolprat intervjuas två lärare om ett 3-årigt skolprojekt vars syfte var att utveckla undervisningen. De berättar som lärdomar, utmaningar och spännande ämnesdidaktiska fynd.
2022-01-17
Länk till avsnitt

Skolprat: Om aktionsforskning med Anette Jahnke

Varför det är viktigt att ge lärarna ägandeskap i att utforska sin egen praktik? Det diskuterar universitetslektorn Anette Jahnke i podden Skolprat, där temat för senaste avsnittet är aktionsforskning.
2021-12-08
Länk till avsnitt

Skolprat: Om återkoppling med Helena Wallberg

I det här avsnittet gör läraren, författaren och föreläsaren Helena Wallberg comeback i podden. Tillsammans med Karin Rådberg och Markus Brunfelt djupdyker hon i ämnet återkoppling.
2021-11-03
Länk till avsnitt

Skolprat: Om systematiskt kvalitetsarbete

Skolprat fördjupar sig i skolans systematiska kvalitetsarbete. Ett långt och krångligt, men väldigt viktig begrepp i relation till skolutveckling, kunskapsutveckling och goda kunskapsresultat. Gäst i det här poddavsnittet är kvalitetssamordnare Karin Carlsson.
2021-09-13
Länk till avsnitt

Skolprat: Om att fo?ra?ndra en skolkultur

Nytt läsår och dags för säsongens första Skolprat, där ämnet är skolkultur. Rektorn Niklas Åkerblom gästar podden och tillsammans med Karin Rådberg och Markus Brunfelt borrar han i frågan. Hur får man till det där abstrakta som alla vill ha, men som är så svårt att ta på?
2021-08-06
Länk till avsnitt

Skolprat gymnasieeleven Rosario: Om ett annorlunda a?r

Över ett år med pandemiläge. I läsårets sista Skolprat träffar Karin Rådberg och Markus Brunfelt gymnasieeleven Rosario Krivoschieva och och rektorn David Råbesjö. De diskuterar vad de lärt sig och hur det har varit gå så stor del av gymnasiet på distans.
2021-05-31
Länk till avsnitt

Skolprat med Åsa Hirsh: Om att utveckla sin egen undervisnig

Karin Rådberg och Markus Brunfelt, diskuterar hur man som lärare kan utveckla sin egen undervisning, tillsammans med Åsa Hirsh, lektor i pedagogik.
2021-05-07
Länk till avsnitt

Skolprat: Så kan vi öka intresset för läsning i skolan

Läsning är så mycket mer än att ta del av skönlitterära texter. Det menar läraren och boknörden Helena Berggren. I Skolprat diskuterar hon, tillsammans med Karin Rådberg och Markus Brunfelt, läsningens vikt i varje barns skolgång, hur vi kan få in läsning i alla ämnen och vilken roll skolbiblioteken spelar i det här arbetet.
2021-03-26
Länk till avsnitt

Skolprat med Kristina Ba?hr om elevhälsa under distansundervisning

Skolprat med Kristina Ba?hr om elevhälsa under distansundervisning by Skolprat
2021-02-22
Länk till avsnitt

Skolverkets Peter Fredriksson: "Dro?m om likva?rdig skola och bildningstempel"

I detta avsnitt möter Karin Rådberg och Markus Brunfelt Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson för att bland annat prata om de nya kurs- och ämnesplanerna. - Det ska inte vara alltför detaljerat, skolan ska ha möjlighet att möta de olika behov som elever har. En dröm är en likvärdig skola som ska vara som ett bildningstempel där eleverna går in och så händer det spännande saker, man ska lära sig saker och utveckla sig själv, säger Peter Fredriksson. Karin Rådberg, Markus Brunfelt och Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson pratar bland annat om de reviderade kurs- och ämnesplanerna som träder i kraft 1 juli i år. Varför gör man dessa revideringar, vad är är nytt i de reviderade kurs- och ämnesplanerna och vad betyder revideringarna konkret i praktiken? I avsnittet pratar de även om det rådande situationen kring distansundervisning och inställda nationella prov. Viktigt att nämna är att detta avsnitt spelades in den 18 januari 2021. God lyssning!
2021-02-02
Länk till avsnitt

Skolprat presenterar: Ny värd i podden

Skolprat presenterar: Ny värd i podden by Skolprat
2021-01-21
Länk till avsnitt

Gamification och sja?lvreglerat la?rande i skolan

I detta avsnitt av Skolprat träffar Karin Rådberg och Petter Enlund Frida Monsén. De pratar om vad gamification är, hur gamification kan skapa struktur i skoldagen och vad som händer med elevernas syn på lärande och ansträngning när man arbetar gamifierat.
2021-01-11
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.