Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

P3 Psykologen

P3 Psykologen

En podd om livet när det skaver, med Hanna Hellquist och psykolog Lasse Övling. Ansvarig utgivare: Caroline Pouron

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/p3psykologen

Avsnitt

Varför vågar jag inte stanna i en kärleksrelation?

Stina, 24, har svårt med nära relationer. Så fort hon träffar nån hon gillar så upprepas samma sak: först är allt bra men snart börjar ångesten smyga sig på. Och då ser hon snabbt till att göra slut.

- När jag blir singel igen försvinner all ångest och det är så skönt. Jag sover och mår bättre, berättar Stina. Men sen börjar jag dejta igen... Nu börjar hon tröttna på att inte kunna stanna i en kärleksrelation. Hon anar att det har att göra med smärtsamma händelser i barndomen men hur bearbetar man det nu, som vuxen? Programledare för P3 Psykologen är Hanna Hellquist och radiopsykolog är Lasse Övling.
2019-11-11
Länk till avsnitt

Livet är inte värt att leva

Linnea, 21, känner sig alltid ledsen. Oavsett vad hon gör eller med vem hon är. Och känslorna har funnits så länge hon kan minnas.

Linnea har försökt med det mesta för att det ska bli bättre. Men det känns inte som att något egentligen hjälper. - På senare tid har jag gett upp hoppet om att det ska bli bra och insett att jag är en ledsen person, säger Linnea. Livet känns meningslöst. Jag tycker inte det är värt att leva eftersom vi ändå ska dö sen. Programledare för P3 Psykologen är Hanna Hellquist och radiopsykolog är Lasse Övling.
2019-10-28
Länk till avsnitt

Jag vill våga släppa kontrollen

Charlotta, 29, har svårt att släppa kontrollen. Ända sen hon var liten har hon dämpat känslor med mat. Nu vill hon ha hjälp att kunna stanna i sina känslor - både de bra och de dåliga.

- Jag har ett extremt kontrollbehov och tycker inte om sånt jag inte vet vad det är, säger Charlotta. Då känner jag att jag måste dämpa det för att hålla känslorna under kontrollerade former. Nu börjar Charlotta inse att hon måste släppa på kontrollen och våga känna efter. För vad har hon egentligen att vara rädd för? Vill du komma i kontakt med P3:s egen psykolog, Lasse Övling? Du når oss via Instagram @p3psykologen och genom att mejla [email protected]
2019-10-14
Länk till avsnitt

Jag vill flytta hemifrån

Emma, 22, bor hemma med sina föräldrar och sin bror som har en funktionsvariation. Nu vill hon flytta, men det tar emot. -Jag får skuldkänslor. Men samtidigt vet jag att jag måste få leva mitt liv.

I Emma familj kretsar vardagen kring hennes bror och hon har vant sig vid att aldrig komma i första hand. Nu känner hon att det är dags att ta nästa steg i livet och flytta hemifrån. Men hon står väldigt nära sin bror och behöver hjälp att kunna hantera sina skuldkänslor - och sina föräldrar. - Det känns som att jag anpassar mitt liv och mina val efter deras förväntningar, säger Emma. Hur ska hon lära sig förstå vad som är hennes egen vilja och andras? Du hör henne i samtal med Lasse Övling, leg psykolog, i podden P3 PSYKOLOGEN. Programledare är Hanna Hellquist. Vill du själv prata med Lasse i P3 PSYKOLOGEN? Mejla [email protected] eller DM:a oss på Instagram.
2019-09-30
Länk till avsnitt

Mitt liv är på standby

Jonas växte upp i fosterhem där han utsattes för övergrepp under många år. Idag lider han av social fobi och har svårt att lita på andra. Han drar sig undan, men längtar ut - till det riktiga livet.

- Jag vill frigöra mig från min barndom, säger Jonas, 30 år. Lämna den bakom mig. Det finns något i mig som vill ha upprättelse för allt jag gått igenom. Jonas dröm är att få ett normalt liv, med kompisar och ett jobb att gå till. Men hur gör man för att vända de tuffa erfarenheter från uppväxten till någonting bra? Du hör honom i samtal med Lasse Övling, leg psykolog. Programledare är Hanna Hellquist. Vill du själv prata med Lasse i P3 PSYKOLOGEN? Mejla [email protected] eller sök upp oss i sociala medier
2019-09-16
Länk till avsnitt

Jag vill sluta fly

Frida, 24, har gjort de coolaste resorna, hängt på de galnaste festerna, aldrig sagt nej till ett nytt infall.

Relationer har kommit och gått i Fridas liv men aldrig blivit långvariga. När mormor, som var tryggheten, plötsligt dog hade hon inget nätverk att luta sig mot och föll. - Jag fattar nu att jag måste börja våga visa också mina mörkare sidor, säger Frida. Du hör henne i samtal med Lasse Övling, leg psykolog, i första avsnittet av nya podden P3 PSYKOLOGEN. Programledare är Hanna Hellquist. Vill du själv prata med Lasse i P3 PSYKOLOGEN? Mejla [email protected] eller sök upp oss i sociala medier
2019-09-02
Länk till avsnitt

Ny podd om psykisk ohälsa

Den 2 september släpps den nya P3-podden P3 PSYKOLOGEN, en podd om psykisk ohälsa där du får chans att prata med psykologen Lasse Övling. Ett riktigt terapisamtal, på telefon. Programledare är Hanna Hellquist och vill du själv medverka - mejla [email protected] eller skriv till oss på Instagram.

2019-08-30
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.