Sveriges 100 mest populära podcasts

P3 Psykologen

P3 Psykologen

En podd om livet när det skaver, med Hanna Hellquist och psykolog Lasse Övling. Ansvarig utgivare: Caroline Pouron

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/p3psykologen

Avsnitt

Sorgen finns kvar men jag lever vidare

Helena är tillbaka. Det har gått några månader sen hon pratade med Lasse om sin brors självmord. Och efter samtalet fick hon energi att ta tag i saker.

- Jag fick en riktigt skjuts och började röja ut där hemma. Det är en jättestor lättnad att bli av med saker, säger Helena. Det är som om en tyngd som försvinner. Det har gett andrum. Samtidigt har Coronakrisen väckt nya känslor av saknad i henne. - Jag hade behövt min bror nu, extra mycket. Han gav nya perspektiv på saker och var trygg och handlingskraftig. Något stadigt att hålla i. Men Helena fortsätter att arbeta med tomrummet efter sin bror och samtidigt försöka lära sig acceptera att sorgen kommer att följa henne, hela livet. - Det går ju inte att lägga någon man älskar till handlingarna, säger Helena.
2020-05-25
Länk till avsnitt

Jag har inga vänner

Elin är 22 år och har inga kompisar. Det började efter en resa till USA efter gymnasiet. När hon kom hem fanns inga vänner kvar.

- Det är jobbigt, men samtidigt känner jag att jag klarar mig själv, berättar Elin. Jag är ju väldigt mycket ensamvarg. Nu vill hon försöka förstå varför det ha blivit såhär och hur hon ska göra för att få nya kompisar. Hur gör man egentligen för att skapa nya kontakter och våga prata med nån man inte känner? - Det finns säkert andra som också vill ha ta kontakt men inte vågar. Då kanske man måste vara det som vågar. Det kan ju bara bli bättre, säger Elin.
2020-05-11
Länk till avsnitt

Bulimin sitter i huvudet

Det har gått några månader sen Hanna först kontaktade P3 Psykologen för att få hjälp att hitta en ny identitet - som frisk från sina ätstörning. Nu ringer hon igen, från dagvårdsenheten...

- Sen vi pratade sist har det hänt en hel del. Men jag har fortfarande kvar samma tankar, säger Hanna när hon nu ringer från kliniken där hon numera tillbringar dagarna. De lagar mat, bakar och äter tillsammans. Sakta börjar hon komma tillfreds med tanken på att bli frisk från ätstörningarna. - Jag jobbar 100 procent med att försöka tänka bort ätstörningen. Säger ätstörningen åt mig att göra en sak så gör jag en annan. Och det kräver väldigt mycket styrka som jag insett att jag faktiskt har, berättar hon. Även om det går allt bättre för Hanna så finns det fortfarande mycket kvar att bearbeta. - Jag har inte tyckt att jag har rätt att känna sorg, förrän nu, när jag ska lämna min ätstörning.
2020-04-27
Länk till avsnitt

Jag har kraschat och behöver hjälp

Erik är 21 år och har kraschat. Han kommer inte hemifrån. Han klarar inte att gå till jobbet. Han plågas av ångest och meningslöshet. Nu undrar han om det kan ha något med hans barndom att göra.

- Jag har gått igenom mycket i min barndom, säger Erik. Det började när jag var åtta år och min mamma dog. Den dagen hon dog rasade Eriks värld och allt blev kaos. Men det var inget familjen pratade om. För att försöka få kontroll över sina känslor utvecklade han en perfektionism utöver det vanliga. - Allt i mitt liv handlar om att försöka vara perfekt, säger Erik. Nu vill Erik ta tag i sina problem, förstå varför det blev som det blev och förändra det som behöver förändras.
2020-04-13
Länk till avsnitt

Hur pratar man med chefen utan att bryta ihop?

Varje gång Caroline ska prata med en chef får hon panik. Hon analyserar, funderar och har ångest i veckor innan mötet och väl där börjar hon gråta så fort hon ska försöka prata.

- Jag får katastrofkänslor bara av att få mailet om mötet. Det är som att jag alltid är beredd på att det ska gå åt skogen, berättar Caroline. Hon jobbar i en bransch med otrygga anställningar och samtal med chefer är därför vardag. Nu vill hon lära sig hantera mötena och hitta ett sätt att stärka sin självkänsla. För just nu känns det som att hela hennes värde ligger i vad hon presterar. - Om jag inte är bra på jobbet är jag ju inte bra på någonting.
2020-03-30
Länk till avsnitt

Jag vill kunna slappna av

I hela sitt vuxna liv har Martin, 30, fokuserat på sitt yttre. Men känslan av att något kommer att gå fel har alltid funnits där. Att allt kommer gå åt skogen.

- Det känns som att vad jag än gör så duger jag inte, säger Martin. Under många år försökte han bota känslan av att inte duga med träning. Han började med bodybuilding, blev större och större men ingenting hjälpte. Då började han skada sig själv. - Det är hemskt att tänka på. Jag försökte ju bara göra rätt och ändå har jag varit så elak mot mig själv. Det gör ont i själen, säger Martin. Nu vill han hitta ett sätt att känna att han duger utan att göra något alls. Att stanna upp istället för att ständigt jaga vidare.
2020-03-16
Länk till avsnitt

Jag har social ångest

Sofia är 24 år och kämpar med social ångest. Hon tänker mycket på vad folk ska tycka om henne, speciellt på kvällen, och då kommer panikångesten.

- Det känns som att allt runt mig får en annan skepnad och att väggarna närmar sig, berättar Sofia. Nu har Sofia flyttat till en ny stad och är därför tvungen att börja lära känna nya människor. Men det känns som att ingen tycker om henne på riktigt och att träffa folk blir bara jobbigt. - Jag blir väldigt självkritisk och tänker hela tiden att jag sagt en massa dumma saker.  Hur ska Sofia göra för att förändra ett beteende som funnits där så länge hon kan minnas?
2020-03-02
Länk till avsnitt

Oscar Zia och självkänslan

Oscar Zia har allt. I alla fall enligt Hanna, en av hans närmsta vänner aka programledare för P3 Psykologen. Han är snäll, smart, snygg, bra på att sjunga. Ändå tvivlar han på sig själv konstant.

Hanna tycker hon försökt allt för att få Oscar att inse vilken fantastisk 23-åring han faktiskt är. Men snart ger hon upp. Nu återstår bara att ta honom till psykologen Lasse Övling. I ett lite annorlunda P3 Psykologen hör du Oscar Zia, Hanna Hellquist och Lasse Övling i ett samtal om självbild, självförtroende och rädslan för att vara ensam.
2020-02-17
Länk till avsnitt

Vem är jag utan min ätstörning?

Hanna har varit fast i ätstörningar sen hon var 15 år. Allt i livet har kretsat kring det och livet har stannat upp.

- Jag önskar att jag kunde spola tillbaka tiden, säger Hanna, som idag är 22. Det har ju inte direkt varit sju roliga år. Nu har hon precis påbörjat en behandling för att bli frisk. Men tiden efter sjukdomen känns allt annat än enkel. - Vem är jag när ätstörningen försvinner? Jag har ingen aning och det är jätteläskigt. Hanna kontaktar P3 Psykologen för att få hjälp att hitta en ny identitet - som frisk.
2020-02-03
Länk till avsnitt

Jag tog hand om alla andra och blev utbränd

För ett år sen gick Fanny, 24, in i väggen. Hon har alltid varit van vid att klara allt själv men den här gången fungerade det inte alls. Så hon kraschade.

- Jag har alltid varit en väldigt känslosam människa men plötsligt hade jag jättesvårt att känna glädje, eller ens vara ledsen, berättar Fanny. Fannys familj har gått igenom både uppbrott och psykisk ohälsa. Och Fanny har alltid stått stark. Under skilsmässan medlade hon medlade hon mellan sina föräldrar och hon var ett stadigt stöd för systrarna när de mådde dåligt. När hon så gick in i väggen för ett år sen var hon så inställd på att klara även det ensam så hon sökte aldrig hjälp - förrän nu.
2020-01-20
Länk till avsnitt

Efter olyckan vet jag inte vem jag är

För ett halvår sen var Augusta, 21, med om en allvarlig snowboardolycka. Efter hjärnskakningen har hon inte varit sig själv.

Augusta klarar inte av stimmiga miljöer, är känslig för ljud och ljus, och orkar inte följa med sina kompisar ut längre. Men värst av allt är att hon inte längre klarar av att åka snowboard. - Jag vet inte riktigt vem jag är längre, eller vem jag kommer att bli, säger hon.  Augusta har alltid varit bra på att trösta sig själv och reda ut sina känslor på egen hand. Men kanske måste hon nu ta hjälp för att ta sig igenom det trauma som olyckan innebar?
2020-01-06
Länk till avsnitt

Jag har aldrig haft en tjej

Henrik är snart 30 år och har aldrig haft en intim relation. Men längtan efter någon att dela livet med är stor. Nu börjar han att ge upp. Kommer Henrik någonsin kunna hitta kärleken?

- Jag har ingen energi och livsglädje, säger Henrik. Kanske är det därför jag har svårt att hitta någon som vill vara med mig. Henriks gymnasietid var de värsta åren i hans liv. Han gick på internatskola och efter tre år av mobbing och kamratuppfostran var det inte mycket kvar av honom. - För att ha varit en hyfsat normal person innan jag började så gick jag ut och kände mig helt förstörd, berättar han. Hur länge ska de tuffa minnena styra Henriks liv? Och hur ska han börja våga lita på att någon vill ha honom?
2019-12-23
Länk till avsnitt

Min bror tog sitt liv

För två år sen tog Helenas bror sitt liv. Efter sig lämnade han ett enormt tomrum, en familj förlorad i sorg och en film där han förklarade varför han gjorde som han gjorde.

Det tog bara fem veckor för Helenas bror att insjukna i vad man nu tror var en psykos, tills han inte fanns mer. Under den tiden försökte hon finnas vid hans sida och hjälpa honom att få vård. - Problemet var att han var hel och ren och välklädd, berättar Helena. Ingen trodde mig när jag berättade hur dåligt han egentligen mådde. Sorgen och smärtan självmordet orsakade var förlamande och Helena stängde av, för att orka leva vidare. Allt lämnades orört företaget som brodern drev, rummet med hans kläder. Nu vill Helena ha hjälp med att ta tag i det praktiska och kanske börja våga känna alla de känslor hon trängt undan. Om du själv har tankar på suicid, vänd dig till Självmordslinjen (drivs av Mind) på telefon 90 101. Är du anhörig och behöver stöd, så kontakta SPES på telefon 020-18 18 00.
2019-12-09
Länk till avsnitt

Prestationsångesten styr mitt liv

När prestationsångesten slår till blir Matilda, 28, helt paralyserad. Pulsen stiger, hon får svårt att andas. Det enda hon tänker på är att göra bra ifrån sig men istället blir det ofta tvärtom.

- Jag vill så gärna bli omtyckt, säger Matilda. Det gör att jag alltid måste prestera på topp. Särskilt när någon förväntar sig något av mig, då vill jag inte göra den människan besviken. I familjen fick Matilda alltid höra att hon var för känslig. Hon fick mycket kärlek men var samtidigt osäker på hur mycket hon kunde visa av sig själv innan de andra tröttnade Nu vill hon bli av med spåren detta satt hos henne. Men hur?
2019-11-25
Länk till avsnitt

Alla mina kärleksrelationer tar slut

Stina, 24, har svårt med nära relationer. Så fort hon träffar nån hon gillar så upprepas samma sak: först är allt bra men snart börjar ångesten smyga sig på. Och då ser hon snabbt till att göra slut.

- När jag blir singel igen försvinner all ångest och det är så skönt. Jag sover och mår bättre, berättar Stina. Men sen börjar jag dejta igen... Nu börjar hon tröttna på att inte kunna stanna i en kärleksrelation. Hon anar att det har att göra med smärtsamma händelser i barndomen men hur bearbetar man det nu, som vuxen? Programledare för P3 Psykologen är Hanna Hellquist och radiopsykolog är Lasse Övling.
2019-11-11
Länk till avsnitt

Livet är inte värt att leva

Linnea, 21, känner sig alltid ledsen. Oavsett vad hon gör eller med vem hon är. Och känslorna har funnits så länge hon kan minnas.

Linnea har försökt med det mesta för att det ska bli bättre. Men det känns inte som att något egentligen hjälper. - På senare tid har jag gett upp hoppet om att det ska bli bra och insett att jag är en ledsen person, säger Linnea. Livet känns meningslöst. Jag tycker inte det är värt att leva eftersom vi ändå ska dö sen. Programledare för P3 Psykologen är Hanna Hellquist och radiopsykolog är Lasse Övling.
2019-10-28
Länk till avsnitt

Jag vill våga släppa kontrollen

Charlotta, 29, har svårt att släppa kontrollen. Ända sen hon var liten har hon dämpat känslor med mat. Nu vill hon ha hjälp att kunna stanna i sina känslor - både de bra och de dåliga.

- Jag har ett extremt kontrollbehov och tycker inte om sånt jag inte vet vad det är, säger Charlotta. Då känner jag att jag måste dämpa det för att hålla känslorna under kontrollerade former. Nu börjar Charlotta inse att hon måste släppa på kontrollen och våga känna efter. För vad har hon egentligen att vara rädd för? Vill du komma i kontakt med P3:s egen psykolog, Lasse Övling? Du når oss via Instagram @p3psykologen och genom att mejla [email protected]
2019-10-14
Länk till avsnitt

Jag vill flytta hemifrån

Emma, 22, bor hemma med sina föräldrar och sin bror som har en funktionsvariation. Nu vill hon flytta, men det tar emot. -Jag får skuldkänslor. Men samtidigt vet jag att jag måste få leva mitt liv.

I Emma familj kretsar vardagen kring hennes bror och hon har vant sig vid att aldrig komma i första hand. Nu känner hon att det är dags att ta nästa steg i livet och flytta hemifrån. Men hon står väldigt nära sin bror och behöver hjälp att kunna hantera sina skuldkänslor - och sina föräldrar. - Det känns som att jag anpassar mitt liv och mina val efter deras förväntningar, säger Emma. Hur ska hon lära sig förstå vad som är hennes egen vilja och andras? Du hör henne i samtal med Lasse Övling, leg psykolog, i podden P3 PSYKOLOGEN. Programledare är Hanna Hellquist. Vill du själv prata med Lasse i P3 PSYKOLOGEN? Mejla [email protected] eller DM:a oss på Instagram.
2019-09-30
Länk till avsnitt

Mitt liv är på standby

Jonas växte upp i fosterhem där han utsattes för övergrepp under många år. Idag lider han av social fobi och har svårt att lita på andra. Han drar sig undan, men längtar ut - till det riktiga livet.

- Jag vill frigöra mig från min barndom, säger Jonas, 30 år. Lämna den bakom mig. Det finns något i mig som vill ha upprättelse för allt jag gått igenom. Jonas dröm är att få ett normalt liv, med kompisar och ett jobb att gå till. Men hur gör man för att vända de tuffa erfarenheter från uppväxten till någonting bra? Du hör honom i samtal med Lasse Övling, leg psykolog. Programledare är Hanna Hellquist. Vill du själv prata med Lasse i P3 PSYKOLOGEN? Mejla [email protected] eller sök upp oss i sociala medier
2019-09-16
Länk till avsnitt

Jag vill sluta fly

Frida, 24, har gjort de coolaste resorna, hängt på de galnaste festerna, aldrig sagt nej till ett nytt infall.

Relationer har kommit och gått i Fridas liv men aldrig blivit långvariga. När mormor, som var tryggheten, plötsligt dog hade hon inget nätverk att luta sig mot och föll. - Jag fattar nu att jag måste börja våga visa också mina mörkare sidor, säger Frida. Du hör henne i samtal med Lasse Övling, leg psykolog, i första avsnittet av nya podden P3 PSYKOLOGEN. Programledare är Hanna Hellquist. Vill du själv prata med Lasse i P3 PSYKOLOGEN? Mejla [email protected] eller sök upp oss i sociala medier
2019-09-02
Länk till avsnitt

Ny podd om psykisk ohälsa

Den 2 september släpps den nya P3-podden P3 PSYKOLOGEN, en podd om psykisk ohälsa där du får chans att prata med psykologen Lasse Övling. Ett riktigt terapisamtal, på telefon. Programledare är Hanna Hellquist och vill du själv medverka - mejla [email protected] eller skriv till oss på Instagram.

2019-08-30
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.