Sveriges 100 mest populära podcasts

Jakthundar och Jakt

Jakthundar och Jakt

Litet kunskaper och erfarenheter om jakt och jakthund, av en jagande veterinär och en dito hundtränare.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

jaktojakthundar.podbean.com

Avsnitt

108. En del jaktsnack men mest frågor (och svar) om jakthundar

Vi avhandlar flera frågor om kastrering, om rasval, om livmodersinflammation och injagning av spaniel på vildsvin. Skotträdsla, valpar som får "frispel" och drivande älghundar hinns också med. Och en hel del annat. Om någon frågar oss!

2021-10-05
Länk till avsnitt

100. Jubileum med frågor och svar, tävlingar och lite babbel

100 avsnitt på knappt två år - det trodde vi inte. Men det blev många som ville lyssna så vi kör på. Som vanligt svarar vi på lyssnarfrågor om allehanda hundproblem, både medicinska, beteenderelaterade och praktiska jakthundsfrågor. Följ oss på Patreon.com!

2021-08-08
Länk till avsnitt

Mörkerhjälpmedel - ett specialavsnitt

Många är intresserade av skyddsjakt på vildsvin, vilket är bra för det behövs. Men så är det det där med mörkersikten av olika typer. Vad är bra, vad skall man välja och hur funkar det? Vi snackade med Peter Ahlberg på Astro Sweden som håller på med optik - inklusive mörkersikten - hela dagarna. Ett avsnitt som helt enkelt handlar om olika tekniker (termiska sikten, bildförstärkande eller vanlig lampa). Bra information för den som är intresserad.

2021-07-16
Länk till avsnitt

79. Mer om armbågs- och höftledsdysplasi, om en hund som ogillar andra hundar och annat

Kan man jaga med lapphund? Höft- och armbågsdysplasi (det kommer en mer utförlig film om detta inom kort), Griffon Fauve de Bretagne - för snabb för rådjur? Hund som gnyr/gnäller i tid och otid, hur aktiverar man en hund som är konvalescent pga fraktur, hur får man en ung gråjämte att sluta "jaga" bilar, hur ska man agera när den unga taxen vill jaga rådjur/hjort i koppel. Vad tycker vi om att taxar jagar vildsvin och älg? Tonsillproblematik - orsak, medicinering och andra åtgärder. En 6-årig wachtel som börjat göra utfall mot andra hundar.

2021-03-09
Länk till avsnitt

67. Stöd Musikhjälpen! Och så litet frågor om hundar förstås.

Ett extra avsnitt med det primära syftet att få så många som möjligt av våra lyssnare (och andra) att stödja Musikhjälpen 2020. Men vi passar naturligtvis på att svara på några frågor också. Peter funderar litet på hur ställande hundars egenskaper påverkar älgarnas beteende när de jagas, vi pratar om svårläkta sår i exempelvis öronlappen, en ung basset som redan nu har - för sin ålder - långa drevtider - hur undviker man att det blir en riktig långdrivare? Vi pratar litet olika jakttaktik vid drevjakter, hur man jagar in en äldre hund (basset), hur prägla på älg och björn, hur tidigt bör man kastrera?

2020-12-15
Länk till avsnitt

61.Taxar som slickar på "allt", halt hund - när är det dags att besöka veterinär, skendräktighet mm

Lyssnartips om apporteringsträning, skogsträning - med eller utan koppel, tyskterrier som rullar sig i bajs, hur smittar trikiner, en ADB som har för korta drev och en annan som har för långa. Vår syn på att släppa i vargområden och vad gillar vi att jaga förutom vildsvin med ställande hund? En 9 månaders ADB som plötsligt jagar sämre, skendräktighet och livmodersinflammation, när ska man introducera en valp/unghund för vildsvin. Raser som jagar/ställer gris men inte går så långt, litet om avel och jaktprov med gråhund, litet om olika blandningar av wachtel och spets, laika som är rädd för getingar och drever som får diarré vid jakt. Slutligen när det är dags att släppa en drevervalp och val av ras om man vill ha en skalldrivande hund som även skäller ståndskall på gris. Och sist men inte minst - häng med till Patreon!

2020-11-12
Länk till avsnitt

60. Arga galtar, omplaceringshundar, valpträning och korsning spets/wachtel. Som exempel.

Arga galtar i  brunsttider, rehabträning efter höftledsskada, ställande hund som "räddningshund", vaccination mot kennelhosta - nödvändigt? En basset som "jagar" längs vägar och för sig själv, en pointer som söker/arbetar för långt bort, lapsk vallhund som jagar, blandras med dåliga sök, som springer på skott och som "stjäl" andras hundars drevdjur. Litet om epilepsi, om omplacerad gråhund som inte skäller och omplaceringar generellt. Blandras spets/wachtel - vad är syftet och hur jagar man in? En GP-valp - vad bör man lägga extra tid på i träningen och tips på bra aktiviteter. Och är det ok att ge rå vildsvinsfärs till hunden? 

2020-11-04
Länk till avsnitt

59. Rekordlångt avsnitt om jakthundar och jakt

Vi pratar litet vildsvinsjakt i tät terräng (vass, slåne etc), mera diskbråck på bl a taxar, knölar i huden, östlaika som fokuserar på ekorre, korsbandsskador, en del om älgjakt med jämthund, jaktprov, en hund som får kortare sök under dagen, luktar kastrerade hundar "förvirrande" för andra hundar mm

2020-10-28
Länk till avsnitt

58. (kort extra avsnitt)

Ett litet extra avsnitt där vi pratar om egen jakt med eftersök. Men vi hinner också med frågor om val av spets, dålig återgång, ej jämte som dricker ovanligt mycket, en östlaika med dåligt ståndarbete och om man kan jaga med lapsk vallhund. 

2020-10-24
Länk till avsnitt

57. En massa prat om jakthundar helt enkelt

Träning inför viltspår, HD/ED-problem hos jämtar, slagsmål inom den "egna flocken", sneda ben på en basset, osäkra hundar (rumänsk import och stövarblandning), mera rasval, hur kan en tollare "locka fågel"? Dessutom en karelare som springer på vägar, en jämte med magomvridning, en gråhund som skäller i hundkåpan, en TJT som har svårt med spåret och en labbe med armbågsproblem. Plus en 10-månaders ADB som helt glömt lydnaden och misstänkt allergi hos en wachtel.

2020-10-23
Länk till avsnitt

56. Träning av hundar med "långa ryggar", hund som blivit "vaktigt", hundilsken finnspets

Dessutom en omogen 3-årig GP som även hoppar på besökare - vad göra? Orolig/stressad vid bilåkande, ADB som börjat kissa inne på nätterna, kan man undvika att en hund korsar järnvägsspår under jakt, en drever som "tappat skallet", hur mycket törs man träna en valp. Och dessutom en stövare som drar i kopplet, en blandras som byter från träningsspår till färska viltspår, skall man släppa en drever i vildsvinshägn, hur hårt skall man dra åt för att stoppa en blödning. En valp som blivit rädd för vatten, får en taxvalp hoppa upp i möbler eller gå i trappor, valpar som äter avföring och hund som blir lös i magen efter jakt.

2020-10-18
Länk till avsnitt

55. Litet om vildsvinsskador, gråhund som jagar tamdjur och mera höftleder

Ett återkommande problem - sköra tassar/trampdynor. Kan hunden skilja mellan jakt och "jaktlek/andra lekar"? Avel på hundar med höftleder grad B - ok? Hur viktigt är det första fällda viltet för hundens prägling? Kastrerad hund - mer allergiframkallande för människor? Träna hunden att bli skarp och ta ner skadat vilt, en gråhund som jagar höns och andra tamdjur, en ung laika - när skall man släppa? Nu kommer vildsvinsskadorna, ett par exempel. Inkallning som fungerar i "nya" miljöer men ej på hemmaplan, för/nackdelar med att träna en unghund i älghägn och en husse med fyra (fem) olika hundar som jagar dåligt.

2020-10-14
Länk till avsnitt

54. Många valpfrågor, GP som ställande hund, vaccinationer mm

Litet mer om hundägaransvar, GP som kort, ställande hund, seninflammation, om att skola om en löshund till spårhund. En hel del valpfrågor (när börjar man spårträna, träna "nej", ensamhet, hur gör vi själva). En gråhund som är rädd för hundluckan, är protataförstoring ärftligt, hudutslag och en ung fllat coated som släpper dummyn. Och en fundering på om det är "tabu" med kastrering av jakthundar. Slutligen - en basset fauve som helt verkar ha tappat jaktlusten. Om någon frågar oss!

2020-10-10
Länk till avsnitt

53. "Hårdhänt" valp, olika hundval, östlaika som helst jagar ekorre. Bland annat.

Skall man kastrera tiken eller hanen? En valp som leker litet "hårdhänt" med andra hundar, wachtel - ett bra val? Skotträdsla, jämte som släller på förbipasserande, en nobs som "tappat jaktlusten", ung wachtel som biter i vildsvinen, kloklipp - när man hamnar i pulpan, en hund som verkar rädd för vildsvinen, ringorm, en KLM som skäller på matte. Rasval för att primärt gå eftersök, wachtel med väldigt trångt sök, en laika som föredrar ekorre, hur viktigt är första viltet för präglingen? Och om finnspets som trädskällare.

2020-10-01
Länk till avsnitt

52. "Svartsjuk" KLM, spelar typ av terräng roll vid injagning, passgång - vad beror det på? Osv

Vad kan man ge som "fyller" magen på en hungrig hund utan att den blir tjock? Mer om åksjuka, kloklipp och bajsätande. Spelar det någon roll om man jagar in i tät vegetation eller mer öppna skogar? En munster som är "svartsjuk" på matte, en jämte som gnäller/skäller i upptaget, en annan som saknar självständighet och en annan hund som skäller på kor. Kan kastrering av den ena hunden förstöra relationen till andra hunden i familjen? Strikt hundägaransvar - vad innebär det? Prylar vi har med oss i skogen, kort om pejlar, vid vilken temperatur man kan jaga med hund. En dalmatiner som "jagar", är det farligt att hunden tuggar på/äter pinnar, en valp som bara bryr sig om matte och en "eftersöks" vorsteh som inte vill stanna kvar när den hittat dött vilt.

2020-09-26
Länk till avsnitt

51. Bytesmedvetenhet (resursförsvar), åksjuka, inkallningsträning av valp m m

En beagle som jagar även när kan går på promenad, lämpliga raser för vildsvinsjakt, åksjuka hos hund, inkallningsträning av valp. Hjälper det med kastrering av en osäker pointer? Bytesmedvetenhet/resursförsvar - vad göra? En jämte som intresserar sig för hare och rådjur, en GP som markerar mot familjens barn, litet mer om kemisk kastrering och hur ofta man bör jaga med en unghund som skall igång.

2020-09-20
Länk till avsnitt

50. En hel del om injagning, hanhund eller tik, aggressiv hamiltonstövare, med mera

Injagning av kortdrivare, stötande och ställande hund. Hur får man hunden att skälla på mårdhund? Jaktlust hos apportör, en aggressiv hamiltonstövare, en kopov med dålig jaktlust. Mer om tassproblem och en del om förstorad prostata. Hanhund eller tik  - spelar det någon roll när det gäller lydnad? Hur kan man dämpa hundens förväntningar, en stövare som "tappat" jakten från ett år till nästa. en KLM som "väljer bort/är rädd för" vissa vilt. Kort om foder/energitillskott och om en hälleforsare som kommit igång med jakten, men inte riktigt fått fart på ståndskallet. Och litet om oss.

2020-09-16
Länk till avsnitt

49. Vattensvans, spårträning, "springälgar" - skjuta för unghunden eller inte. Och annat.

Varför får hunden s k vattensvans och vad gör man? En 9-veckors valp som har fokus på annat än matte, blandras som är för het i spårlinan, injagning av ung GP - när? Tassproblem, en ADB-som jagar rådjur - även på koppelpromenader, utslag/infekterade sår, spårträning av valp, injagning av västlaika, en del om beagle som jakt- och familjehund. Pointer som markerar inte och en badgalen tyskterrier.

2020-09-09
Länk till avsnitt

48. Jämte som jagar bilar, träna bort resursförsvar, apportör som "biter" i fågeln bl a

Det här avsnittet blev litet svajigt i ljudkvaliteten och dessutom fick Peter tag på en "knäpp-penna"... Vi ber om ursäkt för det, men vi lär oss - förhoppningsvis - av våra misstag.

Vi tar pratar i alla fall om en apportör som är hård i greppet, mögelallergi, hur man kan träna upp söket på en laika (och andra raser), en halt jämthund som kanske är "felmusklad", tillbehör - typ väst och sele - som signaler för hundens (en beagle) arbete. Vi pratar om värmetålighet, hur man kan träna bort resursförsvar (omplaceringshund), val mellan gråhund och laika, öst eller västlaika. Hur får man en laika att inte intressera sig för björn, en ung karelare som jagar sämre efter kastrering, för- och nackdelar med lydnads/antiskallhalsband, vad betyder alla förkortningar i hundarnas meritlistor. Och så de återkommande frågorna om hund som ej skäller på ståndet och söker för kort. Varför kan husse kalla in gråhunden när den står med älg men inte när han står med gris? Och hur ofta bör man utfordra hunden.

2020-09-01
Länk till avsnitt

47. Vätskeersättning/fodertillskott - behövs det? Korrigering av valp, ståndarbete mm

Liten fortsättning om jämten som jagar allt sämre och lämnar älgarna på ståndet. Hur bör man agera när första viltet skjuts för en ung wachtel? Kan alla hundar användas för jakt? Hur hårt kan man korrigera en valp som inte lyder och när kan man börja med ensamhetsträning? Det finns massor av produkter med energitillskott och vätskeersättning - behöver jag ge dessa till min hund? Dessutom litet om hyperdonti (för många tänder), frysa sperma/insemination, resursförsvar (drevervalp som inte vill släppa sitt ben), en 9-årig beagle som har obefintlig återgång och en jämte med autoimmun sjukdom.

2020-08-27
Länk till avsnitt

46.Mer om fukteksem, försäsongsträning, jämte som "slutat" jaga älg, tonsiller mm

I sommarvärmen pratar vi mer om s k hot spots (fukteksem), om en laika som ståndskäller på vissa andra hundar, inkallning av en fem månaders jämte och litet försäsongsträning inför älgjakt i Jämtland. Vi tar upp mer om inkallning - specifikt av ung drever och problem med knäskålar (patellaluxation) hos en tax. ayersk eller hannnoveransk viltspårhund som första hund - vad tycker vi? Tonsillproblem och KLM (kleiner munsterländer) för vildsvin och älg, den vuxna hundens första möte med valp och en jämte som jagar älg allt sämre behandlas också. 

2020-08-16
Länk till avsnitt

45. Olikstora testiklar, tand (emalj) skador, basset till vildsvin? Bara litet av innehållet

Vi pratar om litet sjukdomar, såsom olikstora testiklar, skador på tänder (emalj), tvåkönade hundar (hermafroditer), skador på trampdynor och i huden. Dessutom en del om kastrationer (kemisk kontra kirurgisk) och valpfoder. Träningstips i form av inkallning, lagom promenadtempo, hund som "släpar" sig bakom mm. Dessutom mera rasval (basset som vildsvinshund?), en blandras som driver vildsvin med skall men är helt tyst när de står, en valp som "prioriterar" husse framför matte, när är det lämpligt att skaffa valp och litet kloklipp. Och så kort om dålig aptit, träning efter dräktighet/valpning och vad man bär tänka på när man jagar in en hund för rovvilt. 

2020-08-09
Länk till avsnitt

44."Korta" ställande hundar, injagning tax, olika rasval är en del av innehållet

Vad händer med kultingarna om vildsvinssuggan skjuts? Irländsk setter i björnmarker - risk? Tonsill- och armbågsproblem, välja en spets (ställande hund) som inte går så stort, en basset som skallar i spårlinan, träning av hundens självförtroende och vår åsikt om icke rådjursrena hundar i skogen innan oktober. Dessutom vår syn på Beagle, Kopov och cocker vs springer spaniel. En 10 månaders valp som bitit ett av familjens barn och en svampletande pudel som inte tar bakspåret hem hinns också med.

2020-08-02
Länk till avsnitt

43. Mer om jakthundar och en del jakt helt enkelt

Para en GP (Gonzcy Polski) utan meriter på utställning eller jaktprov? Jämthund med olikstora testiklar. Basset Fauve eller Petit? Träna en tvåårig jämte - hur mycket/ofta? Klippa i pulpan - läkningstid? Hunden skäller/gnäller och vill hälsa på alla, vad göra? En Fauve som är lös i skallet, kan man träna bort detta? Vem tillfaller påkört vilt? Munster (KLM) eller jaktgolden, för och nackdelar? Tik eller hane, för och nackdelar? En wachtel som skall tränas in på vildsvin - hägnträning? Samma unga wachtel som har lagom långa drevtider. Finns det risk att de blir allt längre och hur kan man i så fall förhindra det? Dålig aptit emellanåt, vad göra? Tax som vildsvinshund? Injagning av 6-årig jämte som inte jagat på flera år. En Jack Russel som är osäker och morrar på andra hundar. Drever eller ADB (Alpenländische Dachsbracke)? Blandras jämte/wachtel - hur får jag den att bli en kortdrivare. Och litet valpträning.

2020-07-23
Länk till avsnitt

42. Hundgårdsproblem, val av jakthund, eftersök, kortdrivare på älg, rådjursrena hundar? Bland annat.

Vi inleder med hur man kan träna valpen att trivas i hundgård/hage, val av första jakthund, dovviltets flyktbeteende, träning inför utställning, tips mot bajsätande. Sen blir det mer om höftledsproblem (Breton), en "närgången" vorsteh som kanske skall återuppta jaktträning vid 7-års ålder, blandras som inte skäller vildsvin i hägn - dock i skogen och en östlaika som skall tränas för löshundsjakt och eftersök. Vi hinner också med positiva jakteffekter efter kastration, hund som skäller på saker som rör sig runt gården, en diskussion om varför man inte för skjuta rådjur under jakt med hundar som sägs vara rådjursrena, kissande/bajsande inomhus, en basset som husse vill ha med under fågeljakt men inte för att jaga fågel. Eller ren. Och en fundering på att använda kortdrivare i stället för ställande hundar när det är mycket passkyttar runt såten.

2020-07-13
Länk till avsnitt

41. Injagning och inkallning av jämte, skendräktighet, valpträning och en massa annat.

Injagning av jämthund och inkallning av densamma. Hur får man detta att fungera utan att inkallningen blir lika med "sitta i bil"? Ändtarmscancer, behandling och prognos. Cocker spaniel - hur får man den att stöta både fågel och klövvilt? Hund som rider på andra - hjälper det med kastration? Hur och i vilken takt tränar jag valpen inför jakt? Schillerstövaren som ska jaga räv men även jagar en del annat. Ett årig gråhund som har börjat markera mot familjen. Finns det någon ras som löper mindre risk att attackeras av varg? Skendräktighet, vad göra? Och litet om analsäcksproblem, strypkoppel, mera styrketräning och annan träning.

2020-07-09
Länk till avsnitt

40. Valpar som biter i sladdar - farligt? Nybörjarmisstag när man köper sin första hundvalp, fukteksem och en hel del till.

En schillerstövare som går hårt på grävling, valp som biter i sladdar, två unga jämthundstikar som börjat slåss, Gonczy Polski - en bra nybörjarhund eller för tuff? Dessutom - på begäran - ett par egna jaktepisoder vi minns väl. Och vår uppfattning om vanliga nybörjarmisstag när man skaffar valp, om träning på hägnade vildsvin ger hunden fel "intryck" av vildsvin? Kommer de långbenta "balkanstövarna" stressa vildsvinen så köttet försämras? Hot spots/fukteksem - varför får hunden detta och vad gör man? Slutligen en hund som inte vill gå i vatten/simma och problem med en sexårig Wachtel som börjat markera mot husse och "skrämmer" familjens yngre blandras.

2020-07-03
Länk till avsnitt

39. Dålig jaktlust - kan det "smitta"? Konditionsträning med unghund och mycket, mycket annat

En hund med dålig jaktlust - finns det risk att den för över detta till en ny hund? Kopov som är hård i skallet och bara skäller vid synkontakt. Så kallad "stressmage", vad gör man åt det? Två tikar som plötsligt börjat slåss med varandra. Hur mycket vågar man konditionsträna en unghund? En osäker blandras som markerar mot både människor och hundar, kan man göra något? Och hur kommer man tillrätta med skällande i hundgård. Litet om ID-träning, en hund som plötsligt "tappat" skallet, kort om ny skyddsväst, en hund som bara "kan" bajsa på en speciell plats, armbågsfraktur på ung hund och träning av flat coated retriever som har fullt med tamänder runt knuten.

2020-06-26
Länk till avsnitt

38. Osäker ADB, valp som äter allt bajs, börja jaga tidigt med ung hund - bra eller dåligt? Med mera.

En ADB som är osäker i kontakten med andra hundar, vad kan man göra? Mad behöver man ha hemma när man skaffar en valp? Hur får jag valpen att sluta äta alla bajs (inkluderat sitt eget)? Att börja jaga tidigt med ung hund - våra åsikter om för- och nackdelar. Kan man använda exempelvis en visselsignal som tränas in med mat/godis i lydnadsträningen (typ Pavlos hundar)? Och ännu en hund som är för het på grisarna och gärna tar/håller dem. Vad tycker vi om att avfånga med kniv när hunden är med? Och en fråga om vad vi jagar med för vapen och kalibrar. 

2020-06-18
Länk till avsnitt

37. Ta hem valp när man redan har äldre hundar, mörning av vildsvin, praktisk träning med dragsele. Bland annat.

Ta hem en valp när man har två äldre, litet "tjuriga" hundar - hur agera? Fostra valpen så att den inte tar efter äldre hundars kanske oönskade beteenden? Ett par som skaffat två valpar samtidigt - hur ska man träna dem? Praktiska tips om hur man lägger upp träning med dragsele. Vad tycker vi om klicker-träning? Träna på hårt underlag (asfalt) kontra mjukare. Stressad vilt - kan det påverka mörning och/eller köttets smak? Ska man hänga vildsvin eller inte? En welsh som är stressad i hundgården och i hundmöten. 

2020-06-13
Länk till avsnitt

36. Massor av lyssnarfrågor (mera om spårträning, inkallning, korta drevtider, halsinfektioner mm)

På begäran har vi skaffat Ingstagram där du i bild kan se litet om det vi pratar om (jakthundar_och_jakt).

I detta avsnitt diskuterar vi om det för tidigt att skaffa en ny hund när man har en unghund på 11 månader, mera om spårträning och inkallning, korrigeringar med hjälp av koppel, en blandras med korta drevtider, halsinfektioner och om det går att skjuta upp ett löp.

2020-06-05
Länk till avsnitt

35. AD/ED/armbågsdysplasi, litet om borderterrier, varför valde vi de raser vi har?

Vad innebär armbågsdysplasi och vad gör man om hunden har detta? Varför har vi valt de hundar vi har? Borderterrier som grythund, prägling av den mm, kastrera hunden - risker med operation? Och taxen som stretar emot när den skall hem från promenaden.

2020-05-28
Länk till avsnitt

34. Tekniska hjälpmedel för längre drevtider, höftledsdysplasi, basset hound mm

Kan man använda vibration/ljud från pejlhalsband för att träna hunden på längre drevtider? Höftledsdysplasi - orsak och verkan. Kan man hitta en jagande basset hound eller är de numera bara avlade för utställning? Kan man prägla hunden på flera viltslag samtidigt? Jaktlabbe utan spårningserfarenhet - hur tränar man upp en eftersökshund? Och att få hunden att bara ge ett skall när någon kommer, hur gör man? Och så litet struntprat förstås. 

2020-05-21
Länk till avsnitt

33. Drag i koppel, springer mot skott och litet genetik. Plus annat.

Det här med att dra i koppel - hur kommer man tillrätta med det? Hunden springer mot skott mot vilt som han inte själv jagat, vad göra? Kraftiga nysningar, något att oroa sig för? Litet apportering och en del om avel och genetik. Och om hunden som skäller i bilen.

2020-05-14
Länk till avsnitt

32. Kryptochid hanhund (testikel i buken) - vilka problem medför detta, litet valptips mm

Hanhundar som bara har en (eller ingen) testikel i pungen - varför och vilka problem kan uppstå? Spårträning med valp, allmänna valptips och lite om foder till valpar. Hund som skäller när det kommer besökare - vad göra? Kan man få en hanhund som revirmarkerar (kissar) på varenda stolpe att sluta med det?

2020-05-07
Länk till avsnitt

31. Ännu mer om prägling, ormbett, sent löp och annat

I det här avsnittet pratar vi ännu mer om hur man präglar hunden på speciellt vilt och hur man kan jaga in en ställande hund. Vi tar också upp problem med en hund som blir dålig i magen och har dålig aptit efter jakt. Ormbett är högaktuellt, så det behandlas. Liksom en 2,5-årig laikatik som ännu inte kommit igång med löp. Litet mer om dragsele hinner vi också med. 

2020-05-02
Länk till avsnitt

30. Mer om hägnträning, en hund som skäller på passkyttar och en del annat

Vi är i ett hägn där Peter har privatlektioner, så vi passar på att ge litet mer tips kring hägnträning. Vad gör man åt en hund som skäller på passkyttar? Eller med en hund som markerar mot husse när "husse står i vägen? Borsta tänderna på hunden, behöver man det? Hur får man en golden retriever att sluta busa/leka med rådjur?

2020-04-23
Länk till avsnitt

29. Felaktig statistik avseende vildsvinsskadade hundar? Kan man förebygga artros mm

Statistiken från ett ledande försäkringsbolag rapporterar 200 vildsvinsskadade hundar under 2019/20. En siffra som - enligt oss - är helt felaktig. Björn förklarar varför. Drag i kopplet - vad göra? Kan man förebygga att hunden utvecklar artroser? Tips på hur man tröttar ut en 17 veckor gammal tysk jaktterrier. Och lyssnartips på hur man får hunden att inte gå i zick-zack i spåret.

2020-04-17
Länk till avsnitt

28. Skotträdd tollare, kan man göra något åt skendräktighet, mer om prägling

En tollare som har blivit skotträdd - kan man få bort detta? Duktig jakthund som blir alldeles knasig under skendräktigheten (efterlöpet). Finns det något att göra? En tax som kissar inne (markerar) i ett speciellt rum. Mer om prägling, denna gång på rådjur respektive vildsvin. Litet om hundar och corona, smittrisk mm. Och hur kan man "jaga in" en hund (ung beagle) under icke jaktsäsong.

2020-04-09
Länk till avsnitt

27. Lampa/termiskt/IR - vad funkar vid jakt i mörker? Mindre vidsökt spets? Magproblem.

Skyddsjakt i mörker - vad skall man välja för sikte? Mer tips om inkallning när hunden inte lyssnar på kommando. En "för" aktiv plott som skäller och bits när han leker - vad göra? Ett vanligt problem: kräkningar och/eller diarréer hos hunden. Om man vill ha en spets som inte går så stort, vad väljer man? Eller är en blandras ett bättre alternativ? 

2020-04-03
Länk till avsnitt

26. Mer skyddsjakt, hunden skäller i bilen, vilka raser skadas av vildsvin mm

Fler funderungar kring skyddsjakten. En hund som skäller frenetiskt i bilen när det är jakt - vad göra? Är vissa raser mer skadedrabbade när det gäller vildsvin? Vad är vanligaste orsaken till skador - otränad eller för het hund? Behandling mot noskvalster, för och emot. Varför zick-zackar hunden över spåret vid träning? "Älghunden" som jagar grävling, men är sämre på älg.

2020-03-27
Länk till avsnitt

25. Tankar om skyddsjakt, cykelträna unghund, ljuddämpare och dragsele. Enligt oss!

Nu är skyddsjakten på vildsvin aktuell, litet funderingar kring det. Mer om gråhunden som skäller på dörren/besökare. När kan man börja cykel/springträna med unghunden? För- och nackdelar med ljuddämpare. Träna med dragsele - vad skall jag köpa och hur tränar man? Vorsteh som allroundhund, fungerar det?

2020-03-20
Länk till avsnitt

24. Allroundhunden - vilken ras skall jag välja? Socialisering, ögonskador och annat.

I detta avsnitt pratar vi om en jämthund som bryter ståndskallet på älg, om val av ras om man är ute efter en "allroundhund", om en tollare som inte vill simma och om en laika som jagar grävling med bravur men inte intresserar sig för älg. Dessutom litet tips om hur man hanterar ögonskador, om den viktiga socialiseringen och - om en whippet! Allt enligt våra teorier och erfarenheter förstås!

2020-03-12
Länk till avsnitt

23. Plus/minus med skyddsväst, ny valp när det finns en äldre hund i huset - vad att tänka på?

Norrbottenspets som har lätt till skall - hur gör man för att den inte skall skälla hemma? Hur kan den präglas på fågel och mård? Att skaffa valp när man redan har en äldre hund, något speciellt att tänka på? Skall man ha hundarna i samma eller delad hundgård? För- och nackdelar med skyddsväst. Gråhunden skäller när någon kommer eller om det låter utanför huset - vad göra? Schillerstövaren som släpper räven efter ett par hundra meter. Litet tankar om placering av pass. Och om gråhundvalpen som tuggar på golv.

2020-03-05
Länk till avsnitt

22. För het i spårlinan, märgben - ja eller nej, mm

Hur kan jag bromsa hunden i spårlinan? Märgben - farligt eller ok att ge? Kan promenader med krav på kontakt försämra söket? Hunden biter levande vildsvin - vad göra? Bo i lägenhet med jakthund - dålig idé? En jämte som inte håller i vildsvinen, går det att korrigera? Och om litet problem med en amputerad tå. Enligt vårt sätt att se det!

2020-02-27
Länk till avsnitt

21. Hård lydnad vs jaktlust, flera hanhundar i familjen

Kan för hård lydnadsträning förstöra jaktlusten? Vad gör man med en gråhund som är för intensivt i upptaget så att älgarna skenar? En äldre hane i familjen - blir det problem att ta in en tuff hane till? Ung Wachtel som jagar utan skall, vad göra? Och litet om injagning av just wachtel. Så här tycker vi!

2020-02-20
Länk till avsnitt

20. Hund som skäller på "allt", nedkylning, skotträdsla mm

En hund som skäller på barnvagnar, andra hundar mm - vad göra? Nedkylning, ett akut tillstånd - hur hanterar man det? Rävstövaren jagar rådjur när den kommer långt från husse. Utfall mot andra hundar när husse är nära. Skotträdsla. Och litet annat.

2020-02-14
Länk till avsnitt

19. Spårar men jagar inte, fukteksem, stövare för vildsvin

En norrbottensspets som klarar spår men söker dåligt och skallar/jagar inte, kan man göra något? Fukteksem, hur allvarligt är det och hur behandlas det? Finns det någon stövarras att jaga både gris och räv med? Ytterligare en nobs som inte kan låta bli att jaga ren när tillfälle ges.

2020-02-08
Länk till avsnitt

18. Bara kött eller hundfoder? Hunden "jagar" även i koppel. Och annat.

Är det dumt att skaffa jakthund när man har intresse för jakt men begränsade jaktmöjligheter? Hunden kommer ju från vargen - varför utfodrar man inte bara med kött? Spårhund som inte vill gå fram till klöven efter en incident. Drevern drar i kopplet när den ser vilt under promenad - vad göra? Och lungödem (jaktödem, dreversjuka) igen.

2020-02-04
Länk till avsnitt

17. Mera inkallning, artroser och hund som jagar "fel" vilt

Inkallning är ett återkommande ämne i frågelådan, här kommer fler av Peters tips. Jaktödem och artroser är inte helt ovanligt bland våra hundar - vad är det och vad kan man göra? Koppelpromenader med flera hundar som inte alls vill åt samma håll - finns det något sätt att komma tillrätta med problemet? Och - ännu en återkommande fråga - vad gör man om hunden jagar "fel" vilt? Om någon frågar oss!

2020-01-20
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.