Sveriges 100 mest populära podcasts

Polispodden Öst

Polispodden Öst

Polispoddden Öst diskuterar och informerar om olika ämnen. Podden leds av poliserna Linus och Benjamin som bjuder in gäster till det aktuella ämnet.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

pod.space/polispoddenost

Avsnitt

40. Pågående dödligt våld ? knivattacken i Vetlanda del 1

Den tredje mars 2021 klockan 14:54 kom det första larmsamtalet till polisens ledningscentral. En knivbeväpnad man hade börjat hugga ner folk i centrala Vetlanda. Angreppet slutade när en polis sköt gärningsmannen i benet. Hör lokalpolisområdeschefen Jonas Lindell och polisen Emelie Jönsson berätta om larmet, gripandet och varför ärendet under en period utreddes som misstänkt terrorbrott.
2021-10-07
Länk till avsnitt

39. Bli polis på distans

Har du familj? Kanske en helt annan yrkeskarriär just nu? Eller har du rotat dig i en stad där det inte finns en polisutbildning? Det behöver inte vara något hinder. Hör polisläraren Evelina och polisen Anna-Karin berätta om den alltmer populära distansutbildningen och varför både florister, elektriker och alla däremellan kan passa som polis.
2021-09-02
Länk till avsnitt

38. FLO ? utredare som bryter tystnadskultur

Vid mord, skjutningar och andra svåra utredningar involveras ofta en utredare med specialistkompetens för att möta anhöriga i kris. FLO ? family liaison officer ? är ett ganska nytt fenomen inom polisen. Gästerna Sofia och Susanne berättar om hur länge konceptet funnits i Sverige och hur det användes under terrorattentatet i Stockholm 2017.
2021-07-21
Länk till avsnitt

37. Brott i nära relation

Ett av de värsta brott man kan bli utsatt för är att bli slagen eller systematiskt nedtryckt av den man delar sitt liv med. Brott i nära relation är ett av polisens viktigaste uppdrag, men också ett av de svårare. I det här avsnittet möter vi barnförhörsledaren Ulrika och vuxenutredaren Claes som berättar om hur utredningarna går till, vad som händer om brottsoffret inte vill medverka längre och hur du som granne kan bli ett kronvittne.

2021-06-22
Länk till avsnitt

36. Alkohol och droger i trafiken

Vid nästan var fjärde dödsolycka i trafiken finns det en koppling till rattonykterhet, och det går knappt en dag utan att polisen i region Öst stoppar en rattfull förare. I det här avsnittet möter vi trafikpoliserna Andréa och Fabian som berättar om informationskampanjen ?Zhero?, vilket lagstöd och utrustning som polisen använder sig av samt vad du som lyssnare kan göra för att hjälpa till. Dessutom, är det så att man riskerar sitt bil-körkort om man cyklar när man är full?
2021-06-03
Länk till avsnitt

35. Socialtjänsten och fältverksamhet

Polis, socialtjänst, skola och andra organisationer arbetar tillsammans för att förhindra ungdomar från att begå brott eller hamna på glid. I det här avsnittet av Polispodden Öst möter vi socionomen Anneli Englund och fältsekreteraren Patricia Björklund som berättar om socialtjänstens uppdrag och samverkan med polisen. Du får också höra mer om orosanmälningar, tvångsomhändertaganden av barn, uppsökande fältverksamhet och ?brorsankulturen?.

2021-04-21
Länk till avsnitt

34. Internationella brottsnätverk

Nio av tio stölder av båtmotorer, bildelar och jordbruksmaskiner samt vartannat bostadsinbrott görs av ett internationellt brottsnätverk. Poliserna Joakim och Magnus berättar om hur nätverken drivs som företag, hur polisen kartlägger brotten och hur det allt mer omfattande internationella polissamarbetet fungerar - med exempelvis register för såväl dna som efterlysta personer och gods.

Vi pratar om vad du själv kan göra för att undvika att bli utsatt och dessutom får du höra om den rumänske medborgaren som i tingsrätten dömdes för ett stort antal grova stölder runt om i Sverige och kunde gripas efter ett omfattande polissamarbete. Polisiär samverkan, en bildidentifiering från tysk polis och användandet av hemliga tvångsmedel blev avgörande.

2021-03-25
Länk till avsnitt

33. Nakenbilder och sexuella övergrepp på nätet

Dickpics, barnpornografi och andra sexuella övergrepp mot barn på nätet är mycket vanligare än vad vuxenvärlden förstår. Det menar Jörgen och Calle som jobbar med den typen av utredningar på polisregion Öst. I det här avsnittet pratar vi om barns utsatthet, hur en utredning om sexualbrott på nätet går till samt vad som är lagligt och inte. Du som förälder får också många tips om vad du kan göra för att hjälpa ditt barn på nätet.

Läs mer om unga på nätet på www.polisen.se.

2021-02-25
Länk till avsnitt

32. Kriminalteknik

Vad går att få fram om en person utifrån en blodfläck? Hur arbetar en kriminaltekniker eller en forensiker? Och vad skiljer kriminaltekniken i verkligheten från hur det beskrivs i tv-serier? Ï det här avsnittet av Polispodden Öst fördjupar vi oss inom området kriminalteknik tillsammans med kriminalteknikern Henrik och forensikern Helena.

2021-02-05
Länk till avsnitt

31. Förhandlarna

Gisslandraman, bankrån, ärenden med psykisk ohälsa eller rent vardagliga polisiära situationer. Förhandling på olika sätt kan ofta få avgörande betydelse för utgången av ett ärende. I det här avsnittet möter vi poliserna Emelie och Marcus som berättar om hur en förhandling går till och hur den blir lyckad, varför de ser sig som ?tillfälliga kompisar? och hur de arbetar för att bygga förtroende hos motparten.

2021-01-05
Länk till avsnitt

30. Snabbare lagföring

Ringa brott ska utredas snabbare - det är målet med ett nytt arbetssätt som startar i utvalda lokalpolisområden. Polisen Andreas Thorsén och åklagare Tove Neumayer Arvidsson berättar hur det ska gå till när polisanställda i yttre och inre tjänst tillsammans ska kunna avsluta ärenden på brottsplatsen och hur det påverkar rättskedjan och den misstänkte.

2020-12-16
Länk till avsnitt

29. A-traktorer, mopeder och elsparkcyklar

Trafikpoliserna Björn och Anneli reder ut vad som gäller kring a-traktorer, mopeder, epa-traktorer och elsparkcyklar. Varför är det så farligt att köra de här fordonen för fort? Vad skiljer en a-traktor från en epa och vem får köra vad? Är det tillåtet att skjutsa på en elsparkcykel? De skickar också en tydlig passning till bilister som stör sig på motorburna ungdomar. 

2020-11-11
Länk till avsnitt

28. Polisens ledningscentral - RLC

Dygnet runt, året runt hanteras larmsamtal på polisens regionledningscentral, RLC. Operatörer tar emot larmet, bedömer informationen och skickar polisbilar till rätt plats med rätt prioritet. Men hur går det till när ett larm kommer in och en prioritering måste göras? Hur känns det att få höra på radion att en försvunnen person har hittats välbehållen? Och när är jobbet som tuffast?

RLC-operatören Johanna Rydell Hoffrén och gruppchefen Bo Gunnarsson berättar om sitt arbete på RLC i polisregion Öst. De delar med sig av några ärenden som har berört dem lite extra ? och berättar om rekryteringsprocessen och utbildningen för den som vill bli operatör.

2020-10-19
Länk till avsnitt

27. Bedrägeri

Bedrägerier är en av de vanligaste brottstyperna i Sverige. Men vad kan du göra för att undvika att bli lurad av fräcka bedragare? Och vad är egentligen romansbedrägerier? Brottsförebyggare Lotta Mauritzson och förundersökningsledare Björn Goding berättar om olika sorters bedrägerier, polisens arbete, ger trygghetstips och berättar hur du bygger upp ett bra lösenord.

2020-09-23
Länk till avsnitt

26. Trafikpolisen

Folk är för dåliga på att följa trafikreglerna och måste skärpa sig. Det menar trafikpoliserna Björn Thunblad och Anneli Ruuska som är gäster i det senaste avsnittet av Polispodden Öst. De berättar om de största problemen på våra vägar idag, vilka verktyg polisen har för att mäta hastighet och hur polisen ofta upptäcker personer som kör utan körkort eller påverkade.

2020-09-10
Länk till avsnitt

25. Brottsofferjour och vittnesstöd

Den som utsätts för ett brott och känner oro inför en rättegång kan få stöd av en lokal brottsofferjour och vittnesstödjare. I det här avsnittet av Polispodden Öst möter vi Daniela Lind på brottsofferjouren i Linköping och Britt-Marie Jansson, vittnesstödjare, som berättar om vilken hjälp som finns att få för brottsoffer och vittnen.

Du får också veta mer om vittnesstödjarens uppdrag och hur du gör om du vill engagera dig som vittnesstödjare.

2020-08-26
Länk till avsnitt

24. Människohandel

En modern form av slaveri. Så beskriver poliserna Marcus och Anna problemet med människohandel, där offren utnyttjas för exempelvis sexuella ändamål eller tiggeri. Det här avsnittet av Polispodden Öst handlar om hur polisen arbetar för att få stopp på denna typ av brottslighet och hur offren stöttas. Dessutom berättar Marcus och Anna om hur sexköparna ofta reagerar när de avslöjas av polisen, hur utbrett problemet är och varför det är tillåtet att sälja sex, men förbjudet att köpa.

2020-08-12
Länk till avsnitt

23. Försvunna personer

Polisen i region Öst har under sommaren haft flera omfattande sökinsatser efter försvunna personer. I detta poddavsnitt har Linus och Benjamin träffat polisen Jimmy, och Patrik från organisationen Search and rescue. De berättar om hur sökningar går till och om den fantastiska känslan efter en lyckad insats. Du får också livsviktiga tips på hur du bör agera om du går vilse i skog och mark.

2020-07-29
Länk till avsnitt

22. Träna med polispodden

En polis ska varje dag bära cirka 12 kilo utrustning, vilket ställer stora krav på den fysiska förmågan. I det här avsnittet möter du polisen Patrik Widell, som har över 600 000 följare i sociala medier. Han berättar om träningens betydelse för honom, hur man ska träna inför antagningen till polisutbildningen och dessutom ger han en tuff träningsutmaning till programledarna. Hänger du på?

2020-07-15
Länk till avsnitt

21. Sommarprat med Polispodden Öst

Sommartider innebär förändrad brottslighet och lite annorlunda arbetsdagar för polisen. Även detta avsnitt av Polispodden Öst blir annorlunda ? utan gäster. Linus, Benjamin och producent-Björn summerar Polispoddens första 20 avsnitt och berättar hur det är att vara polis och presstalesperson under sommaren. De delar också med sig av tips om hur du undviker att drabbas av brott i sommar. Polispodden Öst önskar en fortsatt trevlig sommar!

2020-07-01
Länk till avsnitt

20. Kustbevakningen

Kustbevakningen och polisen arbetar tillsammans i många ärenden ? bland annat för att förhindra olika typer av lagbrott och att öka säkerheten till sjöss. Men vad är Kustbevakningens uppdrag, hur arbetar de med sjösäkerhet, vilka befogenheter har en kustbevakare och hur går det till när svenska piloter bevakar EU:s yttre gräns?

Linus och Benjamin har träffat piloten Emelie Lundh och befälhavaren Martin Hollingworth som berättar om Kustbevakningens arbete och delar med sig av sina trygghetstips till dig som ska ut till sjöss.

2020-06-16
Länk till avsnitt

19. Explosionen på Ådalagatan

Den 7 juni 2019 skakades Linköping av en av de kraftigaste explosioner som har inträffat i Sverige. De materiella skadorna blev mycket omfattande men som ett mirakel skadades ingen människa allvarligt fysiskt. Samtidigt chockades väldigt många linköpingsbor av explosionen. Linus och Benjamin har träffat polisen Angelica som var först på plats och initialt platschef, och utredningsledaren John Skoog. 

2020-06-03
Länk till avsnitt

18. Studenten i corona-tider

Årets studentfirande blir annorlunda på grund av corona-pandemin, så mycket står klart. Men vad får man göra och inte? Hur kommer polisen agera? Linus och Benjamin har bjudit in Wilma och Lea från Katedralskolan som hade med sig en hel del frågor, och Kristian Malzoff från polisens corona-stab ger svar.

2020-06-01
Länk till avsnitt

17. När unga begår brott

Hur hanterar polisen utredningar där unga är misstänkta för brott? Kan en 16-åring häktas? Hur förhindrar man som förälder eller anhörig att ens ungdom hamnar i kriminalitet? Vilka straff kan en ungdom dömas till? Linus och Benjamin har träffat poliserna Kristin och Peter som jobbar med ungdomar, både brottsförebyggande och med utredningar.

2020-05-20
Länk till avsnitt

16. Operation Rimfrost

I Rimfrost arbetar polisen mot den grova brottsligheten för att minska antalet skjutningar och sprängningar. I det senaste avsnittet av Polispodden Öst berättar polisen Martina och biträdande kommenderingschefen för Rimfrost i region Öst, Fredrik Lindfors, om hur det är att jobba inom Rimfrost och i kommenderingar inom polisen.

2020-05-07
Länk till avsnitt

15. Räddningstjänsten om skogsbränder och andra uppdrag

I detta avsnitt gästas vi av våra vänner på räddningstjänsten, som polisen möter varje dag i samband med trafikolyckor och annat. Vi pratar om skogsbränder, hur man hanterar att se döda eller svårt skadade människor, och likheterna mellan polis och brandman.

2020-04-29
Länk till avsnitt

14. Skolavslutningar och studentfirande

Nu i corona-tider pratas det mycket om hur studentfirandet ska bli, en period av festligheter som brukar innebära en hel del polisarbete. Oavsett hur det blir ? det här avsnittet handlar om hur man undviker att råka illa ut i skolavslutningstider, så att examen blir ett positivt minne för livet. Och även en del folkvett för alla som går på krogen.

2020-04-17
Länk till avsnitt

13. Idrottsevenemang och supportrar

Har du varit på fotboll eller hockey och undrat varför det är så många poliser i tjänst? Det här avsnittet handlar om kommenderingar vid idrottsevenemang och liknande tillställningar. I dag skulle det ha spelats allsvensk premiär i fotboll mellan IFK Norrköping och Malmö FF. Podden spelades in före beslutet att skjuta upp fotbollssäsongen, men vi ses säkert vid någon arena framöver.

2020-04-06
Länk till avsnitt

12. Polisen och media

Mycket av det som polisen gör är intressant för allmänheten, och de flesta får veta det senaste genom tidningar, radio och tv. Det bygger på en mycket tät kontakt mellan polisen och media. I det här avsnittet möter Linus och Benjamin två journalister från Norrköpings tidningar.

2020-03-24
Länk till avsnitt

11. Ordningsvakter - polisens förlängda arm

Ordningsvakterna är män och kvinnor som gör din vardag tryggare. Men vad har de för befogenheter och hur ser uppdraget ut? Vad skiljer en ordningsvakt från en väktare? Detta avsnitt reder ut begreppen.

2020-03-11
Länk till avsnitt

10. "Vi är starkare tillsammans!"

Ensam är inte stark, men med gemensamma insatser blir det verkstad! Tillsammans med andra myndigheter lyckas polisen få bort svartklubbar och ser till att hederliga företagare inte konkurreras ut av fifflare. Avsnitt 10 handlar om Lokal operativ samverkan.

2020-02-25
Länk till avsnitt

9. Drönarpiloterna

Polisen fångar busar till fots, med radiobil, motorcykel, eller båt. Och nu även med hjälp av drönare! Lyssna på Peter och Joackim som arbetar med ett av polisens nyare hjälpmedel - UAS - mer känt som drönare.

2020-02-11
Länk till avsnitt

8. Hundförare

Människans bästa vän...också polisens i många fall. Polishundarna har förmågor som i många gånger är ovärderliga i polisens arbete. I detta avsnitt gästas Polispodden Öst av hundföraren Pekka som berättar om hur det är att vara hundförare, vilka uppdrag de utför och mycket annat.

2020-01-27
Länk till avsnitt

7. Bli polis!

Polispodden Öst har träffat aspiranten Lovisa som berättar hur det är att utbilda sig till polis. Tillsammans med aspirantansvarige Magnus Hallros reder vi ut vad som krävs för att bli antagen till polisprogrammet, och vad som sedan väntar när utbildningen startar. Dessutom är Benjamin irriterad efter att någon krossat rutor på hans bil.

2020-01-02
Länk till avsnitt

6. Sexuellt våld och förtryck

Linus och Benjamin pratar med Paulina och Kajsa på Novahuset, en förening som arbetar mot sexuellt våld. I sin verksamhet möter de prostituerade och våldtagna, men arbetar även brottsförebyggande riktat mot sjätteklassare och uppåt.

2019-12-20
Länk till avsnitt

5. Yttre befäl - och livet som polis

Camilla och Henrik berättar om rollen som yttre befäl och hur det är att leda kollegor som ger sig in i situationer som andra flyr ifrån. Dessutom en hel del snack om livet som polis.

2019-12-10
Länk till avsnitt

4. Lurendrejare och bedragare

Antalet anmälningar om bedrägeri ökar lavinartat. Vi har mött två poliser som varje dag arbetar för att drabbade ska få upprättelse. Hör deras bästa tips för att slippa bli lurad.

2019-11-21
Länk till avsnitt

3. Höstmörker och inbrott

Höstmörkret är här och risken för inbrott ökar. Hur kan man skydda sig? Vad händer med stöldgodset? Lyssna på hur polisen jobbar med inbrott.

2019-10-29
Länk till avsnitt

2. Hjältarna - Saga och Johanna

Möt Saga och Johanna som avbröt ett våldtäktsförsök en natt i november förra året. Deras rådiga ingripande ledde till att en gärningsman kunde gripas och dömas.

2019-10-18
Länk till avsnitt

1. Om narkotika

Linus, Benjamin och vänner pratar om hur polisen arbetar mot narkotika. Vilka substanser möter polisen på gator och torg och hemma hos folk? Hur arbetar polisen mot narkotika? Vad är varningssignaler som du som anhörig bör vara uppmärksam på?

2019-10-03
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.