Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Hjälp jag har Alzheimer

Hjälp jag har Alzheimer

Jag har fått diagnosen MCI och trolig Alzheimer. I den här poddserien träffar jag läkare, forskare, kända personer som fått sjukdomen, anhöriga och många andra. Jag vill veta vad som ska hända med mig, varför jag har fått sjukdomen och om det finns bot i sikte. Men den riktar sig även till alla er som tycker att ni är glömska, och någon gång undrat om ni inte har "Alzheimer light?? Det här är min resa in i Alzheimerland.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

henrikfrenkel.com

Avsnitt

Ska jag gå samma väg som pappa Olle?

Hur är det att se sin stolta och starka pappa först gå in i Alzheimer och sedan försvinna in i demensens dimma? För min vän Hans Hemmingsson blev det ett helvete av ångest, dåligt samvete och även konflikter i familjen. Pappa Olle, entreprenör och känd företagare i Östersund, tappade successivt alla sina förmågor mitt framför ögonen på en frustrerad familj. Hans och jag har varit nära vänner i 25 år. Men vi hade faktiskt aldrig pratat på djupet om pappans Alzheimer. Det blev en gripande berättelse. För historien om Olle kan mycket väl bli berättelsen om mig. Jag hade stålsatt mig att bara vara en nyfiken journalist under hela samtalet, trots att jag visste att Hans skulle öppna många dörrar till demensens land. Men vi hade bestämt att han skulle gå hela vägen. Inte dölja något, i alla fall inte av hänsyn till mig. Jag har hört många berättelser från anhöriga till alzheimersjuka. Den här ? från min vän Hans - kunde jag inte värja mig emot.
2019-11-06
Länk till avsnitt

Vad jag ville veta av min läkare!

Alla är vi lite glömska, men när är det dags att låta utreda sitt dåliga minne? Vad är typiska symtom och varningstecken för Alzheimer, och varför det är viktigt att göra en både snabb och tidig diagnos? Vad händer i hjärnan vid Alzheimer, och hur är sjukdomens olika faser? Journalisten Henrik Frenkel fick i våras själv diagnosen trolig Alzheimer, och nu går han på jakt efter världens kanske mest fruktade sjukdom. I det här avsnittet samtalar han med sin egen läkare, Marie Rydén, chef för Kognitiva Mottagningen på Karolinska Sjukhuset i Solna. Det var Marie Rydén som gav honom det drabbande beskedet, och nu möts de igen. Marie förklarar vilken sjukdom han drabbats av. Och Henrik försöker hitta förklaring och möjlig tröst.
2019-10-26
Länk till avsnitt

Va, har jag fel diagnos?!

Professor Henrik Zetterberg är en av Sveriges ledande forskare inom Alzheimer, den enda av världens stora sjukdomar som ännu inte har någon bot. Han leder ett team på ett 80-tal forskare som inom kort kommer att presentera en världssensation. Att kunna spåra Alzheimer via ett enkelt blodprov. I det här första avsnittet förklarar Henrik Zetterberg för programledaren Henrik Frenkel att han kanske inte har Alzheimer, utan en helt annan variant. Och att han själv har Alzheimer i familjen. Hör också Henrik Zetterberg själv berätta om hur han fick ett av de största forskningsanslagen mot Alzheimer?av legenden Bill Gates.
2019-10-11
Länk till avsnitt

Trailer ? Hjälp jag har Alzheimer

Jag har fått diagnosen MCI och trolig Alzheimer. I min nya poddserie träffar jag läkare, forskare, kända personer som fått sjukdomen, anhöriga och många andra. Jag vill veta vad som ska hända med mig, varför jag har fått sjukdomen och om det finns bot i sikte. Men den riktar sig även till alla er som tycker att ni är glömska, och någon gång undrat om ni inte har "Alzheimer light??
2019-10-02
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.