Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Hjälp jag har Alzheimer

Hjälp jag har Alzheimer

Jag har fått diagnosen MCI och trolig Alzheimer. I den här poddserien träffar jag läkare, forskare, kända personer som fått sjukdomen, anhöriga och många andra. Jag vill veta vad som ska hända med mig, varför jag har fått sjukdomen och om det finns bot i sikte. Men den riktar sig även till alla er som tycker att ni är glömska, och någon gång undrat om ni inte har "Alzheimer light?? Det här är min resa in i Alzheimerland.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

henrikfrenkel.com

Avsnitt

?Varför hålla liv i pappa? Kan han inte bara få somna in??

Att vara dotter till en förälder som får Alzheimer är både svårt och smärtsamt. Men hur är det när bägge föräldrarna relativt unga drabbas av demenssjukdomar? Och speciellt när mycket talar för att sjukdomen riskerar att gå i arv. Dottern Anna Ehrenpreis har levt under svår press under många när först mamma Birgitta och sedan pappa Stig drabbades av olika former av demenssjukdomar. Idag funderar hon på om det inte är mer humant att låta svårt sjuka bara få somna in. ?Jag tycker det är trångsynt att utgå ifrån att alla människor vill leva till sista andetaget. För min pappa hade varit bättre att kalla hem alla sina fyra barn, äta det han älskar, ta ett sista farväl och sedan låta honom få somna in.?
2020-05-30
Länk till avsnitt

Kan Covid-19 även orsaka demens?

Coronaviruset Covid-19 kan även drabba hjärnan och orsaka demensliknande symtom. Det säger professor Bengt Winblad, professor i Geriatrik på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm i det här poddsamtalet. ?Vi ser tyvärr att infektionen hos många drabbade patienter går upp i hjärnan med symtom som aggressivitet, minnesproblem och håglöshet.? Frågan är hur bestående de här skadorna blir. Mycket talar för att flertalet återhämtar sig. Men forskare inom geriatriken kommer att studera om Covid-19 även långsiktigt kan skada hjärnan och orsaka framtida demens. Bengt Winblad är Sveriges främste forskare inom geriatrik och Alzheimer. I poddsamtalet går vi igenom senaste nytt inom forskningen, om bromsmediciner och nya läkemedel, om senaste rönen till orsakerna bakom Alzheimer, om magens betydelse för sjukdomen och varför Alzheimer ses som en tickande bomb i samhället.
2020-05-14
Länk till avsnitt

?Svettis-Johan? ska få oss att söka det friska!

Vi lever allt längre, men blir bara sjukare. Hur kommer det sig? I Sverige, liksom över hela världen, har övervikt och fetma ökat de senaste decennierna och trenden går mot mer stillasittande i vår vardag. Regeringen kraftsamlar nu genom att utse Johan Holmsäter, grundare av Friskis & Svettis, till ny Hälsoambassadör med uppgiften att göra svenska folket både rörligare och friskare. ?En del av svenska folket blir friskare, och en del blir allt sjukare?, berättar Johan Holmsäter i den här podden. ?Det är en form av ojämlikhet som jag vill göra något åt.? Svaret, om man pratar med Johan, är att vi är livsstilsanalfabeter. Vi måste förstå hur vi kan hålla oss friska snarare än att söka det sjuka. I princip alla våra stora folksjukdomar har olika grader av påverkan från vår livsstil. Det gäller alltifrån diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, cancer till Alzheimer. I den här podden berättar Johan Holmsäter om hur vi hittar vår egen Hälsomotor, och om hur vi måste gå från sjuksystem till frisksystem. Och om hur de svåra åren på pojkhem när han var liten, präglat hans liv.
2020-05-01
Länk till avsnitt

Anders fick Alzheimer mitt i livet

?Jag vill inte lida mot slutet, inte bli bortglömd och bortskyfflad i en rullstol.? Anders Granqvist fick diagnosen Alzheimer för bara ett år sedan när han var mitt i livet. Han var då 53 år och servicetekniker, frisk, stark och med en härlig familj. Nu sitter han och hans fru Madeleine mittemot mig i poddstudion. Livet stannade. De sörjde ihop en tid, läste och kollade vad det här med Alzheimer egentligen var för något. Lyssna på det djupt berörande samtalet med Madeleine och Anders om deras känslomässiga resa sedan Anders fick sin diagnos i juni 2019.
2020-04-18
Länk till avsnitt

Micael Dahlen: Så lär vi oss tygla vår rädsla!

Vad händer när vi mitt i Corona-kaoset grips av rädsla och uppgivenhet? Är det samma typ av chock som drabbar en när man får besked om t ex Alzheimer eller andra allvarliga sjukdomar? Micael Dahlen, professor i ekonomi vid Handelshögskolan och författare till boken Kaosologi, ser stora möjligheter för oss alla, bara vi kan lära oss vad pandemin vill säga oss. I den här podcasten manar han oss att tänka positivt, eftersom rädslan i sig är epidemisk. Mobiliseringen över hela världen mot Coved-19 kan gynna forskningen även mot andra sjukdomar. Det tekniklyft i alla åldrar som vi väntat på i många år, sker nu på några veckor. Och helt plötsligt börjar vi uppskatta det lilla livet, som familj, vänner, naturen och förmånen att få vara frisk.
2020-04-04
Länk till avsnitt

Allt du behöver veta om Alzheimer!

Över en halv miljon svenskar berörs av Alzheimer, där typ 150 000 har själva sjukdomen och resten är anhöriga. Så vi är många som behöver lära oss mer. Det här avsnittet är ett otroligt bra kondensat av det senaste inom forskningen. Ett slags Alzheimer for dummies, som på ett tillgängligt och spännande sätt berättar om det mesta du behöver veta om den här lömska sjukdomen. Vi pratar om vanlig åldersglömska och när den blir sjuklig, de första varningstecknen, om symtomen, när det är dags att gå och testa sig, om de olika stora demenssjukdomarna, om Alzheimers olika faser, om tiden mellan insjuknande och slutfas, om forskningsläget, bristen på resurser och om att forskarna får ägna uppemot halva sin arbetstid till att äska nya medel för att överhuvudtaget ha råd att forska. Medverkande är Liselotte Jansson, generalsekreterare på Alzheimerfonden och Helena Karlström, docent på Karolinska Insititutet.
2020-03-20
Länk till avsnitt

Hur ser risken ut att du ska drabbas av Alzheimer?

Om du är 65 år så är risken att drabbas av Alzheimer ca 10 procent. Sedan ökar risken snabbt med stigande ålder. Om du sedan har Alzheimer i familjen eller släkten så dubbleras risken. Det berättar professor Caroline Graff i det här poddsamtalet. Caroline Graff är den i Sverige som kan mest om ärftligheten kring Alzheimer. Vi går igenom skillnaden mellan åldersglömska och sjuklig, om varför man ska minnestesta sig, om vad som händer efter diagnos, och om forskningsläget. I samtalet berättar hon om unga syskon som får veta att de har en sällsynt ärftlig form av Alzheimer, där risken är 50 procent att en av dem bär på sjukdomen och den andre inte.
2020-03-06
Länk till avsnitt

Magdalena Andersson: ?Klart jag vet att jag kan utveckla Alzheimer?

Finansminister Magdalena Andersson pappa Göran fick Alzheimer redan vid 56 års ålder. I det här poddavsnittet berättar hon känslomässigt och snar till tårar om när saknaden efter sin pappa är som störst. Det är en berättelse om ?pappas flicka?, duktig i skolan och som trodde att karriären skulle sluta som föreståndare för en Konsumbutik. Men det handlar också om en dotter som sakta tvingas se sin pappa försvinna in i demens. Magdalena är medveten om att riskerna att utveckla Alzheimer ökar om man har en förälder med en sådan diagnos. ?Klart jag vet, men det försöker jag inte tänka på, annat än att inte uppskjuta saker. För vem vet om jag är frisk när jag blir pensionär.?
2020-02-21
Länk till avsnitt

Annika Jankell: Inte utan min mamma Kerstin!

TV-journalisten Annika Jankell blev mamma till sin mamma när Kerstin Jankell drabbades av Alzheimer. Mamman behövde och fick hjälp i hemmet från det sociala, men var ständigt rädd och orolig. Hon ringde hela tiden, ofta mitt i natten. ?Jo, jag vet att många anhöriga kanske får dåligt samvete när de hör det här?, säger Annika Jankell. ?Men vad gör man när ens mamma blir som ett barn. Man kan inte skita i en treåring som ringer.?
2020-02-01
Länk till avsnitt

Träning är hjärnans mirakelmedicin

Hjärnan är märkligt elastisk. Och även om du har sjukdomar som bryter ner dina hjärnceller, så kan du stärka synapserna på egen hand. Du kan med andra ord bygga upp en hjärnreserv som till delar kompenserar vad t ex Alzheimer orsakar. Den mest banbrytande metoden ? FINGER - innebär aktiv träning, medelshavskost, längre sömn, olika former av hjärnträning och vistelse i sociala sammanhang. Professor Miia Kivipelto, skaparen av FINGER-metoden, berättar i den här podcasten att man både förbättrar minnet och livskvaliteten, och uppskjuter själva insjuknandet. ?Tänk om man kunde göra ett läkemedel av motion och träning. Det skulle bli en mirakelmedicin.?
2020-01-17
Länk till avsnitt

Johan Garpenlöv: ?Min mamma vill bara hoppa ut genom fönstret?

Hockeylegenden Johan Garpenlöv, idag ny förbundskapten för svenska landslaget Tre Kronor, och fd golfproffset Helen Alfredsson är bägge vinnarskallar som hatar att förlora. Men när deras respektive mammor fick Alzheimer räckte inte ens deras fighterinstinkt. Sakta har de tvingats se mamma Eva och mamma Käthie gradvis sjunka in i demens. För Johan Garpenlövs mamma Eva var det så grymt att hon innan hon blev sjuk, var hon sjuksköterska på ett demensboende. Hon vet exakt vad som kommer att hända. ?Min mamma vill bara hoppa ut genom fönstret?, säger Johan med sorg i rösten, och undrar i nästa sekunden om det inte är mest barmhärtigt om hon bara fick försvinna så att han får minnas den mamma hon en gång var.
2020-01-03
Länk till avsnitt

Per Naroskin: Vem är jag utan minne?

Vem är man som människa när man sakta förlorar sitt minne. Det är ju vad som sker med sjukdomen Alzheimer. I det här poddavsnittet samtalar jag med psykoterapeuten Per Naroskin, även känd från radioprogrammet Spanarna. Per har precis nyligen själv förstått att man har demenssjukdom i familjen. Vad består minnet av, och hur formas det? Minns jag rätt när jag upplevde att jag var en blyg viol i skolan? Och vad ska man göra med minnen man egentligen vill bli av med. Per får också genomgå ett enklare minnestest. Lyssna hur det går.
2019-12-20
Länk till avsnitt

Viggenpiloten som fick Alzheimer

Den fd Viggenpiloten Mikael Hessle fick diagnosen Alzheimer när han bara var 50 år gammal. Han var flygkapten på SAS, och skulle utbilda sig på en ny version av Airbus. Men något var fel, och han kunde inte ta till sig de nya instruktionerna. Flygläkaren på SAS skickade honom på minnesutredning. Efter en tid stod det ofattbara klart, han hade drabbats av Alzheimer i en ovanligt ung ålder. I det här poddavsnittet berättar Mikael och hans fru Karin om tiden efter beskedet, om att få lämna både flygandet och SAS, om hur barnen tog beskedet om pappans dödliga sjukdom och om hur de idag lever ett rikt liv i skuggan av Alzheimer. ?Men det var ju inte så här vi såg vår ålderdom?, säger Karin med gråt i rösten.
2019-12-07
Länk till avsnitt

Gåtan Alzheimer är nära att lösas!

Gåtan Alzheimer är på väg att lösas, och redan om två år kan den första riktiga bromsmedicinen vara på väg ut på marknaden. Det tror en av världens mest hyllade forskare, Lars Lannfelt, professor vid Uppsala Universitet och huvudägare i börsbolaget Biarctic i det här poddsamtalet. Forskningen kring antikroppar som fördröjer och bromsar bildningen av plack i hjärnan nu är så lovande att mycket talar för att det kommer att släppas nya läkemedel inom några år. I det här spännande samtalet får du svar på många av de frågor du har kring gåtan Alzheimer.
2019-11-22
Länk till avsnitt

Ska jag gå samma väg som pappa Olle?

Hur är det att se sin stolta och starka pappa först gå in i Alzheimer och sedan försvinna in i demensens dimma? För min vän Hans Hemmingsson blev det ett helvete av ångest, dåligt samvete och även konflikter i familjen. Pappa Olle, entreprenör och känd företagare i Östersund, tappade successivt alla sina förmågor mitt framför ögonen på en frustrerad familj. Hans och jag har varit nära vänner i 25 år. Men vi hade faktiskt aldrig pratat på djupet om pappans Alzheimer. Det blev en gripande berättelse. För historien om Olle kan mycket väl bli berättelsen om mig. Jag hade stålsatt mig att bara vara en nyfiken journalist under hela samtalet, trots att jag visste att Hans skulle öppna många dörrar till demensens land. Men vi hade bestämt att han skulle gå hela vägen. Inte dölja något, i alla fall inte av hänsyn till mig. Jag har hört många berättelser från anhöriga till alzheimersjuka. Den här ? från min vän Hans - kunde jag inte värja mig emot.
2019-11-06
Länk till avsnitt

Vad jag ville veta av min läkare!

Alla är vi lite glömska, men när är det dags att låta utreda sitt dåliga minne? Vad är typiska symtom och varningstecken för Alzheimer, och varför det är viktigt att göra en både snabb och tidig diagnos? Vad händer i hjärnan vid Alzheimer, och hur är sjukdomens olika faser? Journalisten Henrik Frenkel fick i våras själv diagnosen trolig Alzheimer, och nu går han på jakt efter världens kanske mest fruktade sjukdom. I det här avsnittet samtalar han med sin egen läkare, Marie Rydén, chef för Kognitiva Mottagningen på Karolinska Sjukhuset i Solna. Det var Marie Rydén som gav honom det drabbande beskedet, och nu möts de igen. Marie förklarar vilken sjukdom han drabbats av. Och Henrik försöker hitta förklaring och möjlig tröst.
2019-10-26
Länk till avsnitt

Va, har jag fel diagnos?!

Professor Henrik Zetterberg är en av Sveriges ledande forskare inom Alzheimer, den enda av världens stora sjukdomar som ännu inte har någon bot. Han leder ett team på ett 80-tal forskare som inom kort kommer att presentera en världssensation. Att kunna spåra Alzheimer via ett enkelt blodprov. I det här första avsnittet förklarar Henrik Zetterberg för programledaren Henrik Frenkel att han kanske inte har Alzheimer, utan en helt annan variant. Och att han själv har Alzheimer i familjen. Hör också Henrik Zetterberg själv berätta om hur han fick ett av de största forskningsanslagen mot Alzheimer?av legenden Bill Gates.
2019-10-11
Länk till avsnitt

Trailer ? Hjälp jag har Alzheimer

Jag har fått diagnosen MCI och trolig Alzheimer. I min nya poddserie träffar jag läkare, forskare, kända personer som fått sjukdomen, anhöriga och många andra. Jag vill veta vad som ska hända med mig, varför jag har fått sjukdomen och om det finns bot i sikte. Men den riktar sig även till alla er som tycker att ni är glömska, och någon gång undrat om ni inte har "Alzheimer light??
2019-10-02
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.