Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Dokumentär: Jag var där

Dokumentär: Jag var där

En dokumentärpodd om Sveriges stora nyhetshändelser ? med människorna som blev en del av dramat. Från mord på statsministrar till kidnappningar och Sveriges största demonstration. Nyheterna drabbar oss intensivt och chockartat, men sedan bleknar de bort. Men för dem som var där stannar minnena alltid kvar. Den här podden är deras berättelser. Podcasten produceras av Mattias Bergman och Andreas Utterström.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

radioplay.se/podcast/jag-var-dar

Avsnitt

20. Mordfallet Esa Teittinen

Katarina Lagerwall är reporter på Dagens Nyheter, landets mest högprofilerade tidning. En dag får hon ett intressant brev från en man som sitter i fängelse sedan sju år. Han säger sig vara felaktigt dömd för mord. Katarina följer spåret. Men innan det här fallet är klart återstår hårt arbete och många nya turer.
2020-06-09
Länk till avsnitt

19. Göteborgskravallerna

Christina Hansen är 17 år och politiskt intresserad. Men när hon åkt till Göteborg för EU-toppmötet 2001 befinner hon sig plötsligt i en krigszon av kravaller, våld och kaos. Det kommer att få konsekvenser både för Göteborg, Sverige och henne.
2020-05-26
Länk till avsnitt

18. Massmordet på Utöya

Ali Esbati ser fram emot sommarlägret på Utöya utanför Oslo. Han ska tala inför norska socialdemokratiska ungdomar. Men den 22 juli 2011 blir en unik dag. Ali ska snart befinna sig öga mot öga med en av vår tids värsta massmördare.
2020-05-12
Länk till avsnitt

Ett meddelande om säsongen

Resten av säsongen kommer Jag var där släppas varannan vecka. Så nästa vecka får du ett spännande avsnitt om Utöya.
2020-05-05
Länk till avsnitt

17. Raoul Wallenberg

Han räddar tusentals ungerska judar undan Förintelsen. I dag är han en av våra mest hyllade hjältar. Men bakom den närmast mytiska figuren Raoul Wallenberg finns en människa av kött och blod. En som kvinnor beundrar, som rasar mot tyska nazister och bränner ut sig för att rädda liv. Gabriella Kassius är en av få som kan berätta om hur det var att arbeta med Wallenberg.
2020-04-28
Länk till avsnitt

16. Hjälten i Åbo

Hassan Zubier hyllas över hela Finland. När landet drabbas av sitt första terrordåd, på Salutorget i Åbo, kämpar han mitt i attacken för andra människors liv. Själv blir han mycket svårt skadad. Men sedan tar historien en vändning som ingen kunnat förutsäga. Observera att avsnittet innehåller detaljer som kan vara utmanande att höra.
2020-04-21
Länk till avsnitt

15. Kidnappningen av Erik Westerberg

En tidning skriver om rika, ung svenskar. Det blir starten på kidnappningen av Erik Westerberg, 22. Den ska pågå i fem dygn och alla är hårt pressade: brottslingar, familj och poliser. I centrum hamnar Stefan Mellström, som är expert på förhandlingar. Hur ska han få det här att sluta så bra som möjligt?
2020-04-07
Länk till avsnitt

14. U137

En sovjetisk ubåt går på grund långt in i Karlskrona skärgård. Är det spioneri eller klanteri? Neutrala Sverige har några svettiga dygn framför sig ? och plötsligt är hela världen i den lilla militärstaden.
2020-03-31
Länk till avsnitt

13. OS-bombaren

Som framgångsrik företagare är Olof Stenhammar en van säljare. Men hans kamp för att de olympiska spelen ska arrangeras i Stockholm är hård. Och just när han börjar känna medvind sker våldsamma dåd som hotar hans dröm.
2020-03-24
Länk till avsnitt

12. Lasermannen

John Ausonius sätter skräck i Stockholm under ett halvår. Han mördar en person och skottskadar tio. Vapenexperten Sonny Björk är en av de poliser som jagar Lasermannen. Han kommer att få hjälp från det mest oväntade håll.
2020-03-17
Länk till avsnitt

11 Filmen ?Sökarna? och Örnligan

Två unga män får chansen att göra sin första långfilm. Den speciella inspelningen liknar ingen annan i svensk historia. Och precis vid premiären grips huvudrollsinnehavaren, som begått flera våldsamma rån. Musse Hasselvall, 20 år med filmdrömmar, får jobba med filmen och en liten roll. Det blir en upplevelse att minnas.
2020-03-10
Länk till avsnitt

10. Estonia

Hundratals svenskar förlorar sina liv när färjan ?Estonia? förliser en stormig septembernatt. I iskallt vatten kämpar överlevande mot klockan. Torbjörn Olsen, ytbärgare, får ett uppdrag: rädda så många som möjligt. När du lyssnat på hans berättelse kan du se och läsa mer här: https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2014/09/mitt-mest-lyckade-uppdrag-vi-raddade-liv/
2020-01-21
Länk till avsnitt

9. Palmemordet

Strax innan Olof Palme mördas går han på bio. På raden bakom sitter Göran Åhgren, som både hörs som vittne i polisutredningen och bevakar den i egenskap av journalist på SVT.
2020-01-14
Länk till avsnitt

8. Terrordådet på Drottninggatan

Besarta Gashi är gravid och ute på stan för att köpa nya skor. Hon är bara centimeter från att dödas av lastbilen i terrorattacken på Drottninggatan. Men det är efteråt den verkliga kampen börjar, den som handlar om att sluta vara rädd.
2019-12-10
Länk till avsnitt

7. Löntagarfonderna

Högern har fått nog. Sossarna vill driva igenom ett politiskt förslag som ska flytta ägandet i företag från aktieägarna till fackförbunden. Som protest arrangeras Sveriges största demonstration med 75 000 människor. Janerik Larsson befinner sig mitt i tåget.
2019-12-03
Länk till avsnitt

6. Skandalboken om kungen

Boken ?Den motvillige monarken? skakar om den svenska monarkin med avslöjanden om svartklubbar och kaffeflickor. Men drevet går också mot författarna. Mitt i stormen står researchern Tove Meyer och undrar vad hon gett sig in i.
2019-11-26
Länk till avsnitt

5. Stureplansmorden

Efter de brutala morden på Stureplan är Guillermo Marquez Jara och Tommy Zethraeus Sveriges mest hatade och jagade män. Aftonbladets fotograf Fredrik Hjerling åker ut på ett tips - och hamnar mitt i det dramatiska gripandet.
2019-11-19
Länk till avsnitt

4. Fabian Bengtsson

När Sibadirektören Fabian Bengtsson kidnappas hamnar Dick Malmlund i en svår situation. Han är talesperson för Svensk Handel och den som svarar på journalisternas frågor. Men vad få vet är att Dick också har ett paralllellt uppdrag: som privatspanare.
2019-11-12
Länk till avsnitt

3. Anna Lindh

När utrikesminister Anna Lindh avlider är hon den andra höga politikern i vår tid som mördas. Och den här polisutredningen får absolut inte gå som efter Olof Palme. Överåklagaren Agneta Blidbergs ansvar är tungt. Rätt person måste hittas och dömas. Hur ska hon leda utredningen?
2019-11-05
Länk till avsnitt

2. Tsunamin

Flodvågskatastrofen 2004 drabbar tusentals svenskar på semester i Sydostasien. Anhöriga söker febrilt sina familjemedlemmar som drunknat, försvunnit eller hittats döda. Andreas Norman, 30, hamnar i ett slag mitt i den tunga uppgiften att se till att drunknade svenskar kan föras hem till sina efterlevande. Det blir en oförglömlig arbetsvecka. Observera att det här avsnittet innehåller detaljer som kan vara utmanande för yngre lyssnare att höra.
2019-10-29
Länk till avsnitt

1. Malexandermorden

Efter polismorden i Malexander 1999 jagar hela Sveriges poliskår gärningsmännen. Komikern Hasse Brontén, som då är polis, spanar utanför en lägenhet i Tyresö. Då kommer en av de jagade, Jackie Arklöv, rakt emot honom.
2019-10-22
Länk till avsnitt

Premiär!

Snart är det dags för Jag var där. En dokumentärpodd av Mattias Bergman och Andreas Utterström, hör från personer som var på plats under de nyhetshändelser vi aldrig glömmer.
2019-10-16
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.