Sveriges 100 mest populära podcasts

Allt du behöver veta om ny teknik

Allt du behöver veta om ny teknik

Sveriges största techredaktion med gäster berättar, förklarar och analyserar vetenskapliga och tekniska genombrott som leder till nya sätt att tänka och hur det påverkar vår vardag.    

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

nyteknik.se/podcast/

Avsnitt

#68-Här är Sveriges 33 mest lovande och innovativa startups 2021. Trender, teknik, potential och riskkapital.

Efter omfattande research, analyser och diskussioner har Ny Tekniks experter för fjortonde året i rad gallrat fram Sveriges 33 mest lovande startups 2021. I det här avsnittet berättar vi om årets vinnare, om innovationerna och framtidspotential. Gäst är Anders Thoresson, ordförande för Ny Tekniks researchgrupp, som berättar om årets arbete och om de tydliga tekniktrenderna (ai, elektrifiering och vattenteknik) som råder just nu.

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-10-21
Länk till avsnitt

#67 - Thomas Lind, chef för cement för Heidelberg Cement norra Europa, gästar Ny Tekniks podcast. Allt om cementkrisen och framtiden för Cementa i Sverige

Den svenska cementkrisen diskuteras på hög politisk nivå.

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-10-15
Länk till avsnitt

#66 - Ulrika Matsgård,vd Flygbolaget BRA och hållbarhetschefen Maria Fiskerud om framtiden för inrikesflyget, radering av ordet flygskam och konsten att locka fler att välja gröna flygningar.

Den här veckan är podden på Flygbolaget BRAs huvudkontor på Bromma flygplats. Veckans gäster är Urika Matsgård som är vd på BRA och Maria Fiskerud, hållbarhetschef på samma bolag.

Pandemin slog hårt mot Bra som tvingades säga upp i stort sett all personal, genomföra en rekonstruktion och se sina plan stå stilla på marken i mer än ett år.

Men nu flyger planen igen och förhoppningarna är stora på att inrikesflyget ska lyfta till nivåerna före pandemin under kommande år.

Ulrika och Maria är nya på sina poster och i det här avsnittet berättar de varför de är övertygade om att Bromma flygplats fortsätter att vara i drift in på 2030-talet trots ett politiskt inriktningsbeslut att avveckla Bromma så snart som möjligt.

Vi får reda på varför man inte ska känna flygskam och varför det finns goda utsikter för ett miljövänligt flygande under 2020-talet.

Vi pratar om satsningen på propellerplan med bioflygbränsle, om investeringar i elflyg från den svenska tillverkaren Heart Aerospace och öppningen av nya linjer till norra Sverige.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-10-08
Länk till avsnitt

#65 - Så bra (och dåliga) är Apples nya mobiler. Ny Tekniks experter Simon Campanello och Kalle Wiklund testar och analyserar.

Den 14 september lanserade Apple nya produkter. Och som vanligt fick lanseringen av den senaste versionen av Iphone störst uppmärksamhet.

Hur bra är egentligen Iphone 13, Iphone 13 Pro, Iphone 13 Pro Max och Iphone mini?

Vad är styrkorna och svagheterna hos de nya produkterna?

Vad innebär uppgraderingen till IoS 15?

Hur ser framtiden och intresset för Apples produkter ut?

Ny Tekniks techreportrar och mobilspecialister Kalle Wiklund och Simon Campanello har testat alla versioner av Iphone 13 och de är dagens gäster i podden.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-09-30
Länk till avsnitt

#64- Elektronikexperten Thorbjörn Ebefors om varför alla pratar om halvledare just nu.

Den här veckan tittar vi närmare på hur bristen på halvledare uppstått. Bristen på de små och relativt billiga halvledarna gör att vi exempelvis får vänta längre än vanligt på nya datorer, nya mobiler och bila. Varför är problemet så stort som nu? Varför passade en del på att hamstra halvledare under pandemin medan andra nu står tomhänta? Vad är egentligen en halvledare och varför är så många beroende av produkterna? Och vad händer på den svenska marknaden. Har våra cirka 100 halvledarföretag någon chans att bli en stor aktör på den globala marknaden? Och vad innebär beslutet att EU ska bli självförsörjande på halvledare? Svaren får vi av entreprenörer och elektronikexperten Thorbjörn Ebefors.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-09-23
Länk till avsnitt

#63 - Klara Palmberg Broryd, forskare och ingenjör med expertis på komplexitet och komplexa system

Vi har den här veckan bjudit in författaren, forskaren, ingenjören och förändringsmästaren Klara Palmberrg Broryd som är aktuell med sin bok om just komplexitet och snart tar klivet över till Näringsdepartementet för att hantera statens ägarportfölj.

Klara berättar vad komplexitet är, vad det inte är.

Varför den som testar mest vinner i längden och varför man ska starta ett komplext projekt med personer som vill.

Varför det är viktigt att söka fler perspektiv före trygghet

Och hur vet man om man är på rätt väg i ett komplext projekt?

Vilka konkreta exempel finns där Klara själv dragit nytta av sin forskning i yrkeslivet, inte minst som förändringsdirektör på Nacka Kommun.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-09-16
Länk till avsnitt

#62 - 33 frågor som samhällsbyggnad till Ann-Louise Lökholm Klasson, Sverigechef på Sweco.

Sweco är en dominerande aktör bland samhällsbyggnadsföretagen. Det finns över hela Sverige och är inblandade i stora infrastrukturprojekt och samhällsinvesteringar där inte minst digital teknik, materialval och hållbarhetskraven får en allt större betydelse.

I det här avsnittet ställer vi 33 frågor om Sweco, om ledarskap, om samhällsutveckling, om utmanande infrastrukturprojekt och lite till.

Ann-Louise levererar svaren.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-09-09
Länk till avsnitt

#61 - Maria Sunér, vd på gruvindustrins branschorganisation Svemin om kampen för fler svenska gruvor och dagsbrott

Vi tar pulsen Maria Sunér som är vd på gruvindustrins branschorganisation Svemin. Den internationella investeringsviljan i svensk gruvindustri minskar stadigt.

Mycket beroende på för krångliga och utdragna tillståndsprocesser enligt svensk gruvnäring.

Det här sker samtidigt som efterfrågan på metaller och mineral ökar stadigt i takt med den pågående elektrifieringen och digitaliseringen av samhället.

Vad måste då göras för att vi ska kunna utnyttja vårt mineral- och metallrika land mer och bättre?

Och är det ur en miljö- och hållbarhetsaspekt verkligen vettigt att öka utvinningen av metaller och mineral när det ofta innebär att stora markområden och sjöar påverkas negativt?

Och hur ser relationen ut med Naturskyddsföreningen som protesterar vilt när nya gruvor och dagsbrott planeras?

Ska gruvindustrin satsa ännu mer på lobbyism och påverkan för att tillståndsprocesserna ska bli så som det önskar?

Varför är Cementakrisen en hjärtefråga för Svemin?

Det här och mycket mera diskuterar vi med Maria Sunér.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-09-03
Länk till avsnitt

#60 - Biologitalangen Julian Malmberg om experimenten för att lösa gåtan om Bockstensmannen.

18-årige Julian Malmberg hamnade nyligen på en tredje plats i en stor internationell tävling arrangerad i Hong Kong för unga forskare med sitt projekt Bockstensmannen.  I det här avsnittet berättar Julian om sitt stora biologiintresse, om resultatet från sina experiment i sökandet efter gåtan med Bockstensmannen och varför man måste hitta sitt inre kall för att få bra studieresultat och veta vad man vill göra i livet. 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-06-24
Länk till avsnitt

#59 - Med påfylld kassa ska forskaren Mamoun Taher ta grafenföretaget Grapmatech till en internationell expansion.

Mamoun Taher är kemiforskaren från Uppsala som utvecklat en ny form av grafen. Övertygad om att hans forskning kan leda till något stort och revolutionerande startade han för fyra år sedan företaget Graphmatech. Nyligen fick företaget in ytterligare 84,5 miljoner kronor från investerare. Vad pengarna ska användas till? Svaret får du i det här avsnittet. Vi får även en förklaring till vad grafen är?

Varför upptäckten av materialet belönades med nobelpriset i Kemi 2010?Hur det kom sig att Mamoun startade forskning inom det här området?

Hur grafen används i dag och vad kan det användas till i framtiden?

När kommer batterier med grafen?

Vad är fejkgrafen?

Och mycket mera såklart.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-06-17
Länk till avsnitt

#58 - Johan Christenson, vd och Grundare av svenska molnleverantören City Network om kampen mot molnjättarna.

David mot Goliat på den globala molnmarknaden. Så kan kampen mellan lilla svenska City Network och AWS, Google och Microsoft beskrivas. Trots det är grundaren Johan Christenson fast övertygad om att City Network kan bli den aktören som Europa saknar och behöver för att skapa en bättre balans på en marknad som domineras av amerikanska och kinesiska företag. Men hur ska det gå till? Krävs det omfattande regulatoriska och politiska beslut som försvårar att persondata inom EU förs över till USA? Ska en kommun, myndighet eller ett företag använda amerikanska eller kinesiska molntjänster? Kan EU och USA komma överens om ett nytt digitalt handelsavstal? Varför har Europa ingen global aktör på den här viktiga marknaden? Hur ser teknikutvecklingen ut inom molntjänster? Ja det här och mycket mera diskuterar vi med Johan.

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-06-10
Länk till avsnitt

#57 - Erik Martinson, vd på Svea Solar och Sveriges supertalang 2021

På sju år har Svea Solar växt från 0 till 1,3 miljarder kronor i omsättning. Företaget är störst på marknaden för solcellsinstallationer. Inte minst tack vare ett återförsäljaravtal med Ikea. Grundaren Erik Martinson beskrivs som en av Sveriges mest spännande entreprenörer med stora visioner. Målet är att inom ett par år vara störst i Europa inom solceller och sedan ska världen erövras. Vansinne eller inte? Erik utsågs nyligen till årets supertalang av Nova Talent och det här avsnittet berättar han om varför det är så viktigt att växa snabbt, varför de inte har egna fabriker för tillverkning av solpaneler, laddboxar och batterier, om det stora rekryteringsbehovet som finns framöver, om hans bästa tips till att som funderar på att investera i solceller och köpa en elbil, om tekniktrender och utmaningar. Och mycket mera.

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-06-03
Länk till avsnitt

#56 - Amina Manzoor om livet och utmaningarna som vetenskapsjournalist under pandemin.

Amina Manzoor har under det senaste året varit en av Sveriges mest synliga och populära coronajournalister. Nyligen prisades hon av IVA för vetenskaplighet inom journalistiken och är högaktuell med en ny bok om pandemier med fokus på covid-19. De senaste sex åren har Amina verkat som medicinreporter på Dagens Nyheter men värvades snabbt av Expressen när hon kände att hon inte kunde jobba kvar på DN på grund av interna orsaker. Vi pratar med Amina om hur det är att vara vetenskapsjournalist i en tid där åsikter snabbt blir fakta i den sociala debatten. Hur det är att förflytta sig från Dagens Medicins publik med främst experter till bredare massmedier som DN och Expressen. Om hanteringen av informationskällor, studier och expertutlåtande i en tid där alla och ingen har fullständiga svar.

Om utmaningarna att berätta, förklara och förenkla komplicerade och komplex information från forskare för vanligt folk. Vi pratar kurvor, statistik, dödstal och Amina ger sin syn på den svenska strategin, munskyddskav och lockdowns men även vilka ämnen hon ser fram mot att rapportera om när pandemirapporteringen klingar av.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-05-27
Länk till avsnitt

#55 - Sten Forsberg, veteranen inom svensk bilförsäljning om trender och utmaningar på den svenska bilmarknaden.

Nyligen lanserades ID-4. Den bästa bilupplevelsen någonsin enligt vår gäst Sten Forsberg. Han pratar såklart i egen sak. Sten är en veteran inom Bilsverige och är i dag Sverigechef på Volkswagen. I det här avsnittet synar vi bland annat...

...Volkswagens utveckling av elbilar.

...Allmänna trender på den svenska bilmarknaden.

...Hur viktigt det är för Volkswagen att bli nummer ett inom elbilar i Sverige.

...Laddhybridernas roll i den pågående omställningen.

...De negativa konsekvenserna av regeringens beslutade förändringar vad gäller förmånsbeskattning och det så kallade bonusmalussystemet.

...Förväntningarna på batterisamarbetet med svenska Northvolt

...Utvecklingen av snabbladdning runt om i Sverige

...Hur bilhandlarna tacklar utvecklingen när allt fler köper sin bil online.

...och mycket mera såklart.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-05-20
Länk till avsnitt

#54 - Stefan Jansson, batterifantasten som byggt upp energilagringsbolaget Polarium till ett miljardbolag på kort tid.

Batterientreprenören Stefan Jansson har i dolda utvecklat energilagringsföretaget Polarium till ett miljardbolag. Nu hägrar kanske en börsnotering och en snabbare global expansion av verksamheten. Att sälja energilagring som tjänst har visat sig ligga rätt i tiden.

I det här avsnittet pratar vi med Stefan om varför han ängnat i stort sett hela sitt yrkesliv åt batteriteknik.

Hur det kommer sig att Polarium har Vargas Holding som delägare. Vargas Holding är ju drivande kraften bakom Northvolt och H2 Green Steel.

Vi diskuterar fördelarna med att ersätta blybatterier med litiumbatterier när det kommer till reservkraft för exempelvis basstationer.

Vi tar oss igenom Polariums tillverkningsprocedur och hur intresset för tekniken ökat år för år.

Utmaningarna och svårigheterna att bygga lätta och effektiva system för energilagring.

Vi hinner även med en framtidspaning där Stefan ger sin syn på batteriutvecklingen kommande 5 till 10 år.

Och mycket mera såklart.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-05-13
Länk till avsnitt

#53 - Magnus Groth, vd på Essity. om toapapper i halm, blöjor med sensorer, digitala torksystem och pandemins oväntade effekt.

"Vi är en vaccinvinnare". Det är ett av budskapen när Essitys vd Magnus Groth gästar podden. Det globala hygienproduktsföretaget upplevde oväntade effekter i verksamheten på grund av pandemin. Rusningen efter toapapper i inledningen av 2020 vände till minskad efterfrågan på torkpapper och näsdukar när folk slutade resa och äta på restauranger. Magnus Groth ser framför sig ett lyft i försäljningen när vaccineringen slår igenom på allvar. Samtidigt pågår en omfattande omställning mot mer hållbar produktion - bland annat att tillverka toapapper av halm istället för färskt trä, att utveckla mer intelligenta produkter som smarta blöjor och interaktiva torksystem och investera mer i ai-utveckling. Det här och mycket mera pratar vi med Magnus om. Vi försöker även krypa under skalet på en av Stockholmsbörsen mäktigaste ledare som ogärna är pratar om sin person.

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-05-06
Länk till avsnitt

#52 - Jan Moström, vd på LKAB om omvandlingen från miljöbov till klimathopp.

LKAB är inne i vad ni själva kallar för det största industriprojektet i svensk historia. Övergången till fossilfri produktion är ett försök att minska klimatpåverkan men även att öka lönsamheten. Går de här målen verkligen att förena. Den som svarar på detta är LKABs vd Jan Moström. Vi får även svar på..

...Hur det gick det till när klimatproblemet tog sig in i styrelserummet och och hur LKAB ska gå från att vara ett klimatproblem till att till en viktig del på lösningen med klimatutsläppen?

 ...LKAB räknar med att omställningen till fossilfri produktion ska kosta 400 miljarder kronor. Var kommer dessa pengar ifrån?

 ...Vilken är den enskilt största utmaningen i omställningen?

...Vad Jan Moström anser om att börsnotera en verksamhet som LKAB som kräver enorm långsiktighet och mycket kapital.

...Vilken roll har LKAB i övergången fossilfri produktion av stål och vad konkurrensen från H2 Green Steel innebär

...Hur LKABs behov av mer digitalisering (ai, robotik, självkörande fordon, mm) ser ut kommande år.

och mycket mera.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-04-29
Länk till avsnitt

#51 - Intervju med Emma Nehrenheim, professorn och hållbarhetschefen om utmaningen med Northvolts återvinningsplaner.

Podden besöker Northvolt i Västerås för att reda på hur det går med bygget av batterifabrikerna, vad som sker på marknaden, hur battericeller tillverkas, var de ska användas och syna just återvinningsprojektet Revolt lite extra. Den som ger oss svaren är professor Emma Nehrenheim som tagit klivet från ABB till rollen som hållbarhetschef på Northvolt. Vi diskuterar...

...hur man bygger en battericell

...hur man utvinner metaller från gamla batterier som kan användas i tillverkningen av nya batterier.

...vad som fick Emma att själv söka upp Northvolt och säga att hon vill leda satsningen på återvinning av batterier.

...hur processen för att utvinna just litium går till.

...om arbetet att få rätt miljötillstånd för batteriåtervinning.

...om framtidsplanerna för storskalig batteriproduktion.

...om möjligheterna att använda närproducerade råvaror.

...och mycket mera.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-04-22
Länk till avsnitt

#50 - Intervju med 18-åriga Alice Heiman som tävlar med sin ai-bot i VM för unga forskare.

Extra avsnitt. Inspirerande intervju med 18-åriga Alice Heiman som tävlar med sin ai-bot i VM för unga forskare.

-Om att känna sig udda och upptäckten att det finns fler unga personer som älskar programmering.

-Om att gå ut med A i betyg i alla ämnen i grundskolan och att gå naturvetenskapligt program på Viktor Rydbergs gymnasium i Stockholm.

-Om att plocka upp datorn på lektionen i högstadiet och skriva kod som löser mattetalen i stället för att lösa det manuellt (enklare och roligare).

-Om att plötsligt inse att man kan bli vad man vill och drömmen om att studera på MIT i USA.

-Om varför hon valde att utveckla en ai-bot som tog henne till landslaget för Unga forskare.

-Om hennes syn på teknikutvecklingen, appar som hon använder dagligen och hur via poddar lär sig nytt


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-04-19
Länk till avsnitt

#49- Utvecklaren och pappan Christian Landgren om frustrationen som ledde till bygget av en egen skolplattform.

En keps med texten "Skrota skolplattformen" blev startskottet för ett gäng utvecklare som tröttnat på Stockholm stads skolplattform, en plattform som har kostat cirka en miljard i utveckling och drift sedan 2012. Christian Landgren är en av de mest aktiva i projektet och en av många frustrerade föräldrar som har tvingats in i Stockholms skolplattform. I det här avsnittet pratar vi om.

-Varför har han tillsammans med ett tiotal utvecklare skapat den Öppna skolplattformen?

-Hur Stockholm stad ständigt försöker stänga ner Öppna skolplattformen.

-Hur dagens upphandlingshandlingsregler inte är anpassade för modern systemutveckling.

-Om relationen till Stockholms stads it-experter och beslutsfattare.

-Om anstormningen av förfrågningar om att använda Öppna skolplattformen i andra kommuner.

-Om den heta debatten på Twitter mellan parterna.

-Hur hanteringen av personuppgifter går till.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-04-15
Länk till avsnitt

#48 - Sveriges IT-kung Kalle Hultenheim om Ateas makt, it-trender och utmaningarna som it-köparna står inför kommande år.

Den här veckan gästas vi av Carl-Johan Hultenheim. Eller Kalle som han kallats sedan liten. Kalle är otvivelaktigt Sveriges IT-kung. De senaste åtta åren har han varit vd på Atea Sverige men växlar nu upp till rollen som operativ chef för hela Ateakoncernen. Under Kalles tid har Ateas svenska verksamhet vuxit från åtta till 16 miljarder kronor i omsättning.

Mer än hälften av omsättningen kommer från offentlig sektor. Men vad vår vi skattebetalare egentligen för pengarna?Blir vår vardag bättre med Atea som leverantör av it-tjänster, eller är de för stora?Hur är det att vara Sveriges största brygga mellan multinationella it-jättar och svenska it-köpare?Hur är det att vara bland de första att få insyn teknikutvecklingen som sker hos exempelvis Microsoft, IBM, Dell, Cisco, Apple med flera?Vilka är de stora it-trenderna och utmaningarna framåt?Hur stor betydelse har den omtalade Atea-kulturen där de själva bland annat kallar sig för svenska landslaget i it-infrastruktur medan konkurrenterna kallar dem för smurfar och sektliknande kultur?

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-04-08
Länk till avsnitt

#47 - Snillet Calle Lagercrantz om varför han grundat "stålets Tesla", H2 Green Steel och batteritillverkaren Northvolt.

Är Calle Lagercrantz på väg att bli Sveriges nya industristjärna? Med ungefär samma affärslogik som de stora techbolagen använder har Calle Lagercrantz startat Sverige två mest spännande startups: Northvolt och H2 Green Steel, men även doldisen Polarium. Med H2 Green Steel ska han göra det bruna stålet grönt och vara igång med fossifri stålproduktion i Boden redan om tre år.

Hur ska detta gå till?Varför väljer han att starta projekt som kräver tiotals miljarder i kapital?Hur såddes fröet till Northvolt och H2 Green Steel?Hur är det att arbeta med politikerna i Norrland för att få rätt tillstånd och kommunal stöttning?Vilken är nästa bransch han ser stor potential att bygga en global aktör?Varför har han värvat Peter Calsson som vd på Northvolt och Scanias avgående vd Henrik Henriksson till vd-tjänsten på H2 Green Steel?Hur ska de tillverka det gröna stålet i Boden?Hur använder de modern teknik som digitala tvillingar, ai, Iot och data analytics i bygget av nya bolag i svensk basindustri?Och mycket mera.

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-04-01
Länk till avsnitt

Bonus: Peter Gärdenfors, professor i kognitionsvetenskap om vad som händer när vi lyssnar mer på röst än vad vi läser text.

Bonusavsnitt: Peter Gärdenfors, professor i kognitionsvetenskap vid Lunds universitet om vad som händer när vi lyssnar mer än vad vi läser.

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-03-25
Länk till avsnitt

Bonus: Johan Seidefors, nordisk innehållschef på Spotify, om poddtrender, bättre ljud och satsningen på proffsproducerade poddar.

Spotify har de senaste åren köpt upp poddbolag för flera miljarder. Bolaget ser en ljus framtid i ljudmediet vid sidan om den traditionella musikplattformen. Till skillnad mot nya aktörer på som satsar på korta ljudsnuttar, mer interaktivitet och livesamtal vill Spotify öka den egna produktionen av dyrare och mer välproducerade poddar. Johan Seidefors, nordisk innehållschef på Spotify, tar oss igenom Spotifys syn på poddmarknaden och hur Spotify ska bli en dominant poddaktör.

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-03-25
Länk till avsnitt

Bonus: Entreprenören Johanna Hoof om förhoppningarna på den egenutvecklade sociala ljudappen Logcast.

Johanna Hoof har tillsammans med Leni Andronicos under drygt ett års tid arbetat med att utveckla den sociala ljudappen Logcast. Betversionen har fått positiv respons från den viktiga målgruppen kreatörerna. Målet är att appen ska attrahera 100 000 användare vid året slut. I det här bonusavsnittet berättar Johanna om arbetet med Logcast och hur appen fungerar.

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-03-25
Länk till avsnitt

Bonus: Entreprenören Jessica Mansourati berättar allt du behöver veta om den svenska ljudappen Nibble.

Med ljudappen Nibble ska Jessica Mansourati och hennes team försöka erövra världen med en social ljudnätverk där användarna delar korta ljud- och röstinspelningar (ofta inspelade direkt med mobilen in i appen) med varandra eller till sin följare.Jessica beskriver appen som Tiktoks och Clubhouse bebis. I det här bonusavsnittet får du lära dig mer om hur Nibble fungerar.

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-03-25
Länk till avsnitt

Bonus: Allt du behöver veta om Clubhouse med Ny Teknisk expert Peter Ottsjö

Ny Tekniks expert Peter Ottsjö ger oss detaljerna man ska känna till för att använda den nya sociala ljudappen Clubhouse.

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-03-25
Länk till avsnitt

#46 - Ljudets framtid ? samtal, interaktivitet, snuttar och superproduktioner.

Utvecklingen av ljudmediet har fram till i dag dominerats av ljudböcker, poddar och smarta assistenter. Men nu tyder mycket på att vi är i starten på en omfattande ljudrevolution. Nästa fas omfattar proffsigare produktioner och inte minst mer interaktiva och sociala ljudappar. Där kanske amerikanska Clubhouse blivit mest uppmärksammat den senaste tiden. I det här avsnittet tar vi reda på hur och varför ljud spås bli nästa sociala boom. Vi har bjudit in fem personer med olika perspektiv på ljudutvecklingen just nu.

Johan Seidefors, nordisk innehållschef på Spotify, berättar om musikjättens satsningar på egna proffsproducerade poddar, om poddtrender och om de senaste uppköpen av olika poddbolag.Peter Ottsjö, expert på Ny Teknik, berättar om fenomenet Clubhouse och dess plats på den nya ljudkartan.Jessica Mansourari, grundare av Nibble, berättar om varför hon tror på en ljudapp som beskrivs som om Tiktok och Clubhouse hade fått en bebis och varför de tror starkt korta ljudsnuttar istället för avancerade poddproduktioner.Johanna Hoof, medgrundare av Logcast, har tillsammans med kollegan Leni Andronicos under ett års tid utvecklat en ljudapp som ska koppla samman kreatörer med fans med hjälp av korta ljudklipp och interaktivitet.Peter Gärdenfors, professor i kognitionsvetenskap vid Lunds universitet, berättar om skillnaderna med att ta till sig information via text, ljud eller video och vad som sker med vårt medvetande när vi lyssnar mer än vad vi läser.

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-03-25
Länk till avsnitt

#45 - Scanias vd Henrik Henriksson om mutor, batterifabriker, nytt jobb och hur pandemin gjort Scania starkare.

Scanias vd Henrik Henriksson avgår i maj för att bli vd på hajpade H2 Green Steel. I det här avsnittet tar vi oss igenom elva betydande händelser för Scania det senaste året och låter Henrik Henriksson förklara och berätta hur händelserna har förändrat och gjort Scania urstarka efter ett turbulent och pressat pandemiår. Vi pratar bland annat om:

Hur illa det egentligen var våren och sommaren 2021 när beskedet om att tio procent av personalstyrkan, 5000 personer, skulle sägas upp.Om hur det kändes när Scania för första gången sedan 90-talet redovisade ett negativt kvartalsresultat. Var krisen djupare än vi förstodOm lanseringen av Scanias första el-lastbilar och bygget av en egen batterifabrik.Om varför han skrivit en bok om hållbart ledarskap.Om hur han vi världens största lastbilstillverkare att skriva under ett avtal om fossilfria fordon 2040.Om projektet med självkörande lastbilar mellan Södertälje och Jönköping.Om varför han efter 24 år på Scania väljer att bli vd på H2 Green Steel.Om ett urstarkt årsresultat trots alltOm komponentbrist och mutkultur i Scanias indiska verksamhet.

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-03-18
Länk till avsnitt

#45 - Allt om poddar, poddteknik och "big business" med Acast CTO Johan Billgren.

Konkurrens på poddmarknaden hårdnar. Svenska Acast med medgrundaren och teknikchefen Johan Billgren i spetsen investerar för fullt för att bibehålla och stärka positionen som en av de största aktörerna på poddmarknaden. I det här avsnittet tar vi bland annat reda på:

Hur det gick till när Acast startade.Vad som kännetecknar Acast företagskultur.Varför ljud och röst är på väg att bli big business.Hur poddarnas ekosystem fungerar och vilken roll Acast ska ha i framtiden.Snabblektion i poddens historia.Vilka som är de stora tekniktrenderna inom poddindustrin.Är avancerade och dyra produktioner nästa steg för att kunna tjäna pengar på poddar.Vilka som är Johan Billgren favoritpoddar just nu.

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-03-11
Länk till avsnitt

Trailer: Allt om poddar, poddteknik och "big business" med Acast CTO Johan Billgren.

Konkurrens på poddmarknaden hårdnar. Svenska Acast med medgrundaren och teknikchefen Johan Billgren i spetsen investerar för fullt för att bibehålla och stärka positionen som en av de största aktörerna på poddmarknaden. I det här avsnittet tar vi bland annat reda på:

Hur det gick till när Acast startade.Vad som kännetecknar Acast företagskultur.Varför ljud och röst är på väg att bli big business.Hur poddarnas ekosystem fungerar och vilken roll Acast ska ha i framtiden.Snabblektion i poddens historia.Vilka som är de stora tekniktrenderna inom poddindustrin.Är avancerade och dyra produktioner nästa steg för att kunna tjäna pengar på poddar.Vilka som är Johan Billgren favoritpoddar just nu.

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-03-11
Länk till avsnitt

#43 - Digitaliseringsstjärnan Claudia Olsson om digitalt ledarskap och digitalt lärande under och efter pandemin.

Vi är många som det senaste året bytt arbetsplatsen mot hemmakontoret. Digitala möten har blivit en del av vår vardag. Effektivt på många sätt. Dränerande på andra sätt.

Så hur ska man göra för att få en bra digital arbetsdag och vad som krävs av ledarskapet i en digital arbetsvardag? Digitaliseringsstjärnan Claudia Olsson har svaren.

 Hon hon berättar bland annat...

om vad som krävs av chefer när gruppen bara möts digitalt.Vad som kännetecknar en bra digital ledare och varför så kallade power skills bara blir viktigare och viktigare.Varför är det så viktigt att arbeta extra mycket med empati och vara noga med hur man kommunicerar i skrift när alla sitter hemma?Hur olika påverkar hemförhållanden möjligheterna att driva en verksamhet åt samma håll?

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-03-04
Länk till avsnitt

#42 - Nu startar bygget av 5G på allvar - så här ska det gå till. Tele2:s nätchef Björn Lindberg berättar och förklarar.

Hur ska det gå till när Sveriges täcks med de nya 5g-näten? I det här avsnittet pratar vi med Tele2:s nätchef Björn Lindberg som är ansvarig för Tele2 och Telenors gemensamma 5g-utbyggnad.

Vi lära oss hur utrullningen kommer gå till steg för steg.Vilka som är utmaningarna med just 5G och vilken kapacitet som slutkonsumenterna kan förvänta sig.Varför små byar kommer få 5g före vissa större städerHur PTS beslut att utesluta utrustning från Huawei och ZTE påverkar uppgradering av existerande basstationer och bygget av nya basstationer.Givetvis får vi svar på när hela befolkningen kan använda 5g.Och mycket mera.

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-02-25
Länk till avsnitt

#41- Så skapade han Bluetooth, stor intervju med prisade Ericssoningenjören Sven Mattisson.

Runt om i världen kopplas dagligen flera miljarder prylar ihop med varandra med Bluetooth-teknik. Upphovsmannen och Bluetooths fader Sven Mattisson gästar podden den här veckan. Det här är Ericssoningenjörens berättelse om hur hans idéer var avgörande för utvecklingen av Bluetooth och hur tekniken förändrat vårt vardagliga liv.

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-02-18
Länk till avsnitt

#40 - Chalmers framtid med rektor Stefan Bengtsson

Kaffe- och resekostnaderna har rasat dramatiskt under den pågående pandemin. En liten hjälp på vägen att få budgeten i balans för Sveriges nästa största tekniska universitet.

Som bekant är Chalmers en betydelsefull motor i skapande av morgondagens entreprenörer. Men även en livsviktig institution för svensk forskning och utveckling, inte minst i samverkan med näringslivet. Trots tuffa tider planerar Chalmers att öka antalet studenter från dagens 10 000 till cirka 11 500 inom några år.

I dagens avsnitt träffar vi Chalmers rektor Stefan Bengtsson som nyligen förlängde sitt uppdrag till 2024.

Hur ska Chalmers fortsätta vara en attraktiv skola för tekniktalanger?Vad krävs av en rektor och administrationen för att stärka Chalmers ställning internationellt?Inom vilka områden kan Chalmers göra störst skillnad?Det och mycket mer får vi svar på i samtalet med Stefan.

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-02-11
Länk till avsnitt

#39-Volvo Lastvagnars "Gudfader" Lars Stenqvist (CTO) & Jessica Sandström (produktchef) om tunga satsningen på elektriska lastbilar.

Podden besöker Volvo Lastvagnar i Göteborg för att prata med Volvoingenjörernas "gudfader" Lars Stenqvist och produktchefen Jessica Sandström.Lastbilstillverkaren slog nyligen till med en oväntat bra resultat för fjolårets sista kvartal. En kombination av en oväntad köplust bland kunderna och kostnadsbesparingar ligger bakom resultatet.

Vi pratar mycket om Volvos pågående och tunga elektrifiering av latsbilar,Om trycket från uppstickare som Tesla, Einride och Nikola Motors.Om Volvo känner sig stressade av Scanias offentliga offensiv mot att en dag bara tillverka eldrivna lastbilar.Om vad som ska komma ur samarbetet med Daimler i den gemensamma utvecklingen av bränsleceller.Om Volvos syn på vätgas som framtida drivmedel och om svårigheterna att ta självkörande lastbilar i drift på allvar.Och mycket mera såklart,

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-02-04
Länk till avsnitt

#38 - Allt du borde veta om vätgas med Ny Tekniks experter Johan Kristensson och Linda Nohrstedt.

Den här veckan lärs vi oss allt vi borde veta om vätgas. Ny Tekniks experter Linda Nohrstedt och Johan Kristensson svarar på viktiga frågor om vätgas. Bland annat:

Varför är vätgas så hett just nu?

Hur används vätgas idag?

Vilken roll kan vätgas ha i ett framtida energisystem?

Vilka är fördelarna och nackdelarna med vätgas?

Hur stora miljövinster kan man man uppnå med vätgas som energibärare?

Hur mycket energi går det åt för att göra vätgas?

Vilka är de största vätgasaktörerna på den svenska marknaden?


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-01-28
Länk till avsnitt

#37-Katarina Gospic, hjärnforskare och författare, om digitala utmaningar för hjärnan.

Hjärnforskaren, författaren och entreprenören Katarina Gospic är aktuell med en ny bok. Digital Tsunami -revolutionen som kan rasera eller rädda världen. Den digitala utvecklingen blir allt med utmanande för den mänskliga hjärnan. Det är ett samtal om varför Katarina anser att fler måste ta klivet från att vara så kallade app native till digital native. Om dåliga och bra digitala kalorier. Om sociala krediter, datasmulor, social vr och digital hygien. Om att ta makten över sina digitala spår och givetvis om hur utvecklingen av AI ger oss chansen att bli smartare men sannolikheten kanske är att vi fördummas på grund av den snabba teknikutvecklingen.

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-01-21
Länk till avsnitt

#36 - Professorn och kosmologen Katie Mack om mörk materia, vakuumförfall och universums yttersta öde.

Den här veckan har poddens medarbetare Ania Obminska intervjuat kosmologen och professorn Katie Mack. Hon forskar bland annat i mörk materia och vakuumförfall. Nu är hon aktuell med en ny bok med titeln ?The end of everything?. Som titeln antyder handlar boken om universums yttersta öde. Häng med på ett intressant samtal om teorierna om hur universum en dag dör, hur det är att forska om detta och hur hon arbetar för att ens kunna uttala sig om universums slut. Frågorna är många och svaren långt ifrån givna.

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-01-14
Länk till avsnitt

#35 - Ulrika Lindstrand, ordförande Sveriges Ingenjörer om ingenjörsmarknaden 2021.

Innovationer löser problem. För att lösa problemen krävs skickliga ingenjörer. Men hur står det egentligen till med den svenska ingenjörskåren? Den här veckan gästas podden av Ulrika Lindstrand, ordförande Sveriges Ingenjörer. Förutom att vi ber Ulrika att sammanfatta ingenjörsåret 2020 och diskutera de tydligaste ingenjörstrenderna kommande år får vi även chansen att lära känna kemiingenjören Lindstrand lite bättre. Vi får bland annat veta varför hon gillar fyrverkerier, vill ha kvar kärnkraften och dissar plastskatten som infördes i våras. Vi diskuterar även:

Hur de svenska ingenjörslönerna står sig i en internationell jämförelse.Om varför Sveriges Ingenjörer envist nöter budskapet att det inte råder ingenjörsbrist i Sverige samtidigt som exempelvis stora industriföretag har otroligt svårt att hitta rätt kompetens i urvalet på den svenska marknaden.Vad hon tror krävs för att vi ska få flera ingenjörer med efterfrågade kunskaper inom elektronik, elektrifiering och batteriteknik?Vilka kompetenser ska en ung ingenjör ha för att ha en framgångsrik karriär.Vad politikerna måste göra för att vi ska fortsätta vara en viktig kunskapsnation.

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-01-07
Länk till avsnitt

#34 - Därför är 2020 ännu ett fantastiskt teknikår. Ny Tekniks Per Danielson och Peter Ottsjö förklarar varför.

Många beskriver med all rätt 2020 som ett riktigt skitår. Det som började så lovande slogs i kras när den pågående coronapandemin slog till mot jordens befolkning. Men ser man till den tekniska utvecklingen är 2020 långt ifrån ett skitår. Tvärtom. Ny Tekniks Peter Ottsjö och Per Danielson listar och går igenom tio teknikhändelser som förklarar varför.

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-12-31
Länk till avsnitt

#33 - Rymden del 2: Christer Fugelsang om varför människan måste ut mer i rymden.

Christer Fuglesang blev historisk när han 2006 som förste svensk och astronaut på NASA fick resa till den internationella rymdstationen ISS.I det här avsnittet berättar han och svara på frågor om varför det är så viktigt att människan fortsätter att ta sig längre och längre ut i rymden. Han berättar bland annat:

...Om varför han väldigt gärna skulle åka till Månen eller Mars.

...Om varför han är skeptiskt till att vi skickar bemannade raketer till Mars under 2020-talet.

...Om hur viktiga Elon Musk, Richard Branson och Jeff Bezos är för utvecklingen av rymdindustrin.

...Om liv på andra planeter och i andra galaxer.

...Om sin syn på svenska rymdaktiviteter och vad som borde göras.

...Om vad som krävs av ett rymdteam på en resa till Mars.

och mycket mera såklart.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-12-24
Länk till avsnitt

#32 - SPECIAL: Allt du behöver veta om coronavaccin - Ny Teknisk experter reder ut och berättar.

Sverige och världen står inför en massvaccinering mot en sjukdom som vi bara för ett år sedan inte ens hade hört talas om. Vaccin mot covid 19 har tagits fram på rekordtid.

I det här avsnittet synar vi den här utvecklingen.

Hur har vaccinen tagits fram?Hur fungerar de olika vaccinen?Hur har de testats?Kan man lita på testerna när utvecklingen gått så mycket snabbare än normalt?Vilket skydd ger vaccinen mot coronaviruset?Och kommer folk att vilja vaccinera sig?

Gäster i podden är Ny Tekniks reportrar Ania Obminska och Linda Nohrstedt som ska ge oss hela berättelsen.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-12-17
Länk till avsnitt

#31 - It-säkerhetsexperten David Jacoby om hackarnas måltavlor 2021 och hur man bäst skyddar sig mot attacker.

It-säkerhetsåret 2020 har präglats av avancerade phishingkampanjer, ännu mer ransomware, kontokapningar och en pandemi som öppnat dörren till för en helt ny typ av attacker. Vilka är hackarnas måltavlor 2021 och hur ska vi skydda oss? En av Sveriges mest välkända it-säkerhetsexperter, David Jacoby, ger oss svaren. Vi får även veta....

...hur det kommer sig att David tog sig in den svenska hackereliten.

...varför han valt att arbeta på den goda sidan av hackerkulturen.

...hur ofta man ska byta lösenord och hur lösenord ska vara uppbyggda.

...varför han tycker att Apple är ett säkrare alternativ än Windowsdatorer,

...om utvecklingen av ransomware och malware-attacker.

...om hemmajobbaren verkligen är en måltavla för illasinnade hackare.

...hur det i ung ålder kändes att pekas ut som en av Sveriges farligaste hackare.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-12-10
Länk till avsnitt

#30 - Vad händer innanför dörrarna på Sveriges största börsbolag? Atlas Copcos affärsområdeschef Henrik Elmin ger oss svaren.

Med 39000 anställda, en årsomsättning på drygt 100 miljarder kronor och ett börsvärde på cirka 390 miljarder kronor är Atlas Copco en gigant inom svensk industri.

I det här avsnittet gästas vi av Atlas Copcos Henrik Elmin. Han är en veteran inom koncernen och i dag chef för affärsområdet industriteknik.

Det här blir ett samtal om varför Atlas Copco klarat sig relativt bra under den pågående pandemin?Varför de hellre vill kalla sig för ett hightechbolag än verkstadskoncern.Vi diskuterar hur deras egen produktutveckling blir allt mer automatiserad och elektrifierad.Vi synar de fyra affärsområdena vakumteknik, kompressorteknik, industriteknik och energiteknik. Det kanske inte låter så skojigt för den som inte köper produkter av Atlas copco. Men misströsta inte. Henrik ger oss en bra bild över hur stora delar av Atlas copcos produkter utgör navet för andra mer kundnära namnkunniga tillverkningsföretag.Henrik berättar även varför Atlas copco köper allt fler mjukvarubolag och hur trenden om att allt fler väljer att flytta sin produktion från Asien till Europa och USA spelar Atlas copco rakt i händerna.

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-12-03
Länk till avsnitt

#29 - Intervju med Petter Bedoire, CTO på Saab Group, om spionage från NSA, combat cloud, ubåtsbyggen och kampen om stridsflygaffärer.

Den här veckan gästas podden av Saabs teknikchef Petter Bedoire. Det här är ett samtal om hur Saabs ständigt utsetts för industrispionage och vad hans team gör för att motverka angrepp. Inte minst den senaste tidens uppmärksammade fall där amerikanska NSA påstås ha drivit omfattande signalspaning när Saab förhandlade om att sälja Gripen till Danmark. Danskarna valde till slut istället att köpa 27 stycken F35-stridsflygplan från USA. I det här avsnittet får du höra Petters reaktion på den här informationen.

Vi diskuterar utvecklingen av de nya ubåtarna Blekinge och Skåne som exempelvis blir ännu svårare att upptäcka än föregångaren Gotland.Vi diskuterar det som kallas Sveriges största industriorder - det vill säga leveransen av 36 Gripenplan till Brasilien till ett värde av 40 miljarder kronor.Vi går igenom de tydligaste trenderna inom försvarsindustrin och var Saab investerar sina pengar för att lyckas behålla sin ställning som en leverantör i världsklass i allt de gör.Vi diskuterar om utvecklingen mot att bli ett allt mer mjukvarubaserad försvarskoncern.

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-11-26
Länk till avsnitt

#28 - Jon Karlung, vd på Bahnhof, om varför han aldrig slutar slåss för nätneutralitet, rätt till digital anonymitet och aldrig räds en konflikt.

Ända sedan Jon Karlung klev in som vid på internetoperatören Bahnhof för 24 år sedan har tagit stark ställning för rätten till digital anonymitet. Kanske ännu mer aktuellt i dag än då. Trots det har debatten klingat av men Jon ger inte upp kampen. I det här avsnittet berättar han bland annat om:

...varför Bahnhof just nu rear ut bredbandsutrustning från Huawei.

...utvecklingen av fake news och hur han testade begreppet redan 1997 genom en snillrik kupp där han lurade världspressen att Kambodjas diktator Pol Pot fått asyl i Sverige.

...hur han sakta men säkert lyckats bygga upp Bahnhof till ett miljardföretag.

...vikten att alltid vara en outsider och försvara privatpersoners digitala integritet.

...hur dagens streamingtjänster utvecklats till ett stort problem för användarna och hur det kan utvecklas till en ny fildelningstrid.

...sina digitala verktyg i vardagen.

...övervakningshoten från Kina och USA.

...hur Bahnog är på väg att förvandlas från webbhotell till en egen molnleverantör (med garanterad datalagring i Sverige).

...varför han inte ser något bra med en framtid dominerad av digitala möten.

...varför han bara anställer teknisk personal som har en huministisk touch.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-11-19
Länk till avsnitt

#27 - ENGLISH VERSION. Interview with Jessica Meir, NASA astronaut about being back on earth and longing to get back in space as soon as possible.

The international space station was Jessica Meir´s home for seven months. Now she is back on earth and trying to figure out how to handle the desire to get back in space as soon as possible. She has her eyes be on the next space journey to the Moon but she also tell us that she would not hesitate to accept a ticket to Mars. In this episode Jessica give us her insights about the daily life on the space station, how it was to be be in space while the coronavirus started to spread around the world, what kind of experiments she and her fellow astronauts and cosmonauts conducted, insights about her three spacewalks and about mistakes that happened while she was at the space station. And much more of course!

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-11-12
Länk till avsnitt

#27 - Astronauten Jessica Meir om livet på rymdstationen och längtan efter att få resa till månen inom ett par år.

Efter sju månader på den internationella rymdstationen ISS är svensk-amerikanska astronauten Jessica Meir tillbaka på jorden. Samtidigt som hon försöker hitta rutinerna på jorden vill hon återvända till rymden så snart som möjligt. I det här avsnittet förklarar hon varför och svarar bland annat på följande frågor:

Hur är det dagliga livet på rymdstationen?Nasa planerar att skicka en besättning till månen inom ett par år - varför vill hon så gärna vara med på den resan?Hur ser hon på att en dag få resa med den första bemannade rymdfärden till mars?Vilka existentiella frågor uppstod när hon såg ner på jorden samtidigt som coronapandemin slog till med full kraft på jorden?Hur var hennes tre rymdpromenader?Och vad tycker hon om uppståndelsen när hon och kollegan Christina Koch genomförde den första helt kvinnliga rymdpromenaden?Hur har hennes syn på människor förändras efter sju månader i rymden?

Och mycket mera.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-11-12
Länk till avsnitt

#26 - Sveriges främsta motorjournalist Felix Björklund går igenom och listar årets bästa elbilar.

Felix Björklund, en av Sveriges främsta motorjournalister, testar och skriver om i stort sett alla laddbara bilar som är på väg ut på marknaden. För andra året i rad har han sammanställt en lista med årets tio bästa elbilar. Vi går igenom hela listan och Felix förklarar de olika modellernas styrkor och svagheter. Vi får även svar på frågor som:

Behåller Tesla Model 3 topplatsen från 2019 på listan?Varför är inte elbilsköpare lika varumärkestrogna som köpare av bensin- och dieselbilar?Hur ska man tänka när man ska köpa en elbil?Hur viktig är räckvidden när han gör testerna?Vilka är de tydligaste trenderna på elbilsmarknaden?Varför är det så tyst om självkörande bilar?Vad händer på elbilsmarknaden 2021?Vad är status på den befintliga laddningsinfrastrukturen?

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-11-05
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.