Sveriges 100 mest populära podcasts

Fokuspodden

Fokuspodden

Vi både breddar och fördjupar, ger analyser och sätter fokus på samhällsfrågor, politik, kultur och vetenskap.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

fokuspodden.libsyn.com/website

Avsnitt

28: Mäns livskriser, tarotkort och den tredje åldern

Efter 55 går många in i en ny fas i livet. I en ny bok, "Alla dessa dagar som kom och gick", skildras mäns övre medelålder naket och självrannsakande. Joachim Berner, tidigare chefredaktör på bland annat DN och Expressen, har varit med om ett fall från hög höjd i karriären och blev sedan andligt sökande. Johan Norberg, jazzmusiker som spelat med stora stjärnor, tackade nej till flotta erbjudanden funderar på om han fegat ur. Joachim Berner står på huvudet och drar tarotkort ? medan Norberg fyller upp livets tomhet med familj och barn. Att gå in i en ny livsfas är en omställning - hur hanterar man det bäst? Programledare: Nina Solomin.

2022-11-18
Länk till avsnitt

27: Hur tryggt är Sverige?

Siffror från BRÅ visar att utsattheten för brott har minskat de senaste tre åren. Samtidigt slår vi rekord i dödsskjutningar och sprängningar. Vi pratar om hur vi har det med tryggheten i Sverige, vilken påverkan personrånen har på unga personers politiska sympatier och var det säljs knark i Borrby. Och vilken effekt på befolkningen får ett större yttre hot som risken för världskrig? Med tre skåningar i studion reder vi dessutom ut huruvida Skåne bli en egen stat. 

Gäster: David Eberhard, överläkare i psykiatri, Ann Heberlein, författare och Johan Hakelius, politisk chefredaktör Fokus. Programledare: Nina Solomin, kulturredaktör Fokus.

2022-11-03
Länk till avsnitt

26: "Vita medelålders män är körda i konstvärlden"

Konstkritikern Mårten Arndtzén har skrivit en bok om Lars Vilks, Moderna museet och Rondellhunden: "Kombinationen av rädsla och politisk motvilja höll Vilks effektivt ute från konstvärlden i 14 år", säger han i detta poddsamtal. "Vi ska inte glömma att motståndet mot Vilks också handlat om pur rädsla", säger Karin Olsson, bitr chefredaktör på Expressen. "Ärligt talat räcker det med att vara vit medelålders man för att att vara körd i konstvärlden - du behöver inte ens rita rondellhundar", konstaterar Johan Hakelius. Dessutom gör han en politisk spaning om hur det är med partierna på vänsterkanten - kommer C att fortsätta köra huvudet i väggen? Sitter Nooshi Dadgostar löst eller ej? Varför gillade ingen Mp i valrörelsen? Programledare: Nina Solomin

2022-10-21
Länk till avsnitt

25: "Könsbyteslagen bygger på ideologi, inte vetenskap"

Det ska bli lättare att byta juridiskt kön, enligt ett lagförslag från den avgående regeringen. Men är det oproblematiskt att alla från 16 år ska kunna byta kön utan diagnos eller utredning? Dagens gäster anser att föreställningen om att könet sitter i hjärnan och är frikopplat från biologi handlar om ideologisk övertygelse och saknar vetenskaplig grund. Emelie Köhler har själv påbörjat ett könsbyte och ångrat sig. Tanja Olsson Blandy har i många år arbetat med jämställdhetsfrågor inom Regeringskansliet och har följt den nya könsbyteslagens väg från spektakulära utredningar till dagens förslag. Vilka slutsatser kan Sverige dra av att Storbritannien har stängt landets transvårdsklinik? Och hur lämpligt är det att RFSL med sin radikala agenda i transfrågan haft en så central roll i de statliga utredningarna? Gäster: Emelie Köhler, Tanja Olsson Blandy och Johan Hakelius. Programledare: Nina Solomin. 

2022-10-07
Länk till avsnitt

24: Nationalstatens återkomst

Vad är egentligen nationalism? Är den sund eller skadlig? Hur förhåller den sig till idén om nationalstaten? Och varför är det så svårt att prata om de här frågorna i Sverige?

Gäster: Mauricio Rojas, docent i ekonomisk historia, migrationspolitisk talesperson för Liberalerna och just återinvald i Riksdagen. Björn Östbring, doktor i statsvetenskap, aktuell med boken ?Nationalstaten? på Fri Tanke förlag. Johan Hakelius, politisk chefredaktör, Fokus.

Programledare: Jon Åsberg

 

2022-09-23
Länk till avsnitt

23: "Alla partier har bidragit till problemen de nu ska lösa"

En frihetlig feminist-socialist och två vita medelålders män analyserar valrörelsen 2022: problemen, skamgreppen, klädstilarna, korvarna. Var Magdalena Anderssons uttalande om Somalitowns rasistiskt? Vad kännetecknar en valrörelse som addresserar gigantiska problem ? som nästan alla partier varit med och skapat? Vi klämmer på alla ömma punkter. Dessutom: Vem vinner nästa val ? 2026? Gäster: Anna-Klara Bratt, chefredaktör Fempers Nyheter, Erik Hörstadius, redaktör Fokus, Johan Hakelius, politisk chefredaktör Fokus. Programledare: Nina Solomin

 

2022-09-09
Länk till avsnitt

22: "Alla borde intressera sig för Palmemordet"

Det konstiga är inte att så många, oftast män, intresserar sig för det olösta statsministermordet, utan att de ofta avfärdas som foliehattar eller konspirationsteoretiker. Det säger författaren Lena Andersson, aktuell med en "konspirationsroman" baserad på mordet på Olof Palme. Vad berättar hanteringen av Palmemordet ? och Estoniakatastrofen för den delen ? om Sverige? Gäster: Lena Andersson, författare, Mats Holm, redaktör på Fokus, Johan Hakelius politisk chefredaktör på Fokus. Programledare: Nina Solomin.

2022-08-26
Länk till avsnitt

21: Politikerna ångrar sig och flirtar med vanligt folk

Politiker från höger till vänster har börjat flirta med vanligt folk. För tretton år sedan ansågs sådant vara nazistiskt. Vad beror denna omsvängning på? Dessutom berättar Chang Frick om sin avsky för medelklassen, Lotta Gröning om maktelitens identitetskris och Johan Hakelius analyserar Daniel Suhonens (S) angrepp på sitt eget parti. Gäster: Chang Frick, Nyheter Idag, Lotta Gröning, riksdagskandidat L, Johan Hakelius, Fokus. Programledare: Nina Solomin.

2022-08-12
Länk till avsnitt

20: Mat, motstånd och biggest loser

Vad styr forskningen om mat och varför har fett varit så förbjudet? Det finns ett motstånd inom kostforskningen inför att undersöka vissa områden. Dessutom: Vad är fejkad mat? Är kaffe nyttigt och ger ett långt liv. Konsten att vinna biggest loser. Smör och vispgrädde - inte så farligt som du tror. Ett mumsigt sista avsnitt för säsongen. Fokuspodden är tillbaka i början av augusti!

Gäster: Ann Fernholm, författare till boken Fejkmaten, Erik Hörstadius, redaktör Fokus och vinnare av Biggest Loser, samt Johan Hakelius, politisk chefredaktör Fokus. Programledare: Nina Solomin

 

2022-06-17
Länk till avsnitt

19: Självcensur ? en svensk folksjukdom?

Är självcensur en svensk folksjukdom? Och går den i så fall att bota? Författaren Torbjörn Elensky och Sakine Madon, politisk chefredaktör på UNT och aktuell med boken ?Inget är heligt?, diskuterar den märkliga omständigheten att svenskarna är världens mest rationella och individualistiska folk, men samtidigt livrädda för att påpeka problem eller tycka olika.

Programledare: Jon Åsberg. Sidekick: Johan Hakelius.

2022-06-03
Länk till avsnitt

18: Striden på Konstfack - ett år senare

Namnet på utställningssalen Vita havet är inte rasistiskt, skrev en professor på Konstfack i en debattartikel i DN 2021. För det fick hon betala ett högt pris, trots att hon hade rätt i sak. Hur går det till när aktivister med extrema åsikter får stöd inne på en myndighet? Varför är det så få som säger ifrån? Gäster: Sara Kristoffersson, professor i design på Konstfack, Lars Åberg, journalist och författare och Johan Hakelius, politisk chefredaktör Fokus. Programledare: Nina Solomin.

2022-05-20
Länk till avsnitt

17: Hen och dem ? om språkets politiska sprängkraft

Vilka språkfel retar upp svenska folket allra mest? Vilket ord stör sig Sverigedemokrater på ? och vilket ord får Johan Hakelius blodtrycksmätare att börja brumma? Vi pratar om varför ?Fokus? är ett problematiskt uttryck och om varför myndigheter bör undvika en ideologisering av språket. Ett alldeles för flamsigt och underhållande avsnitt om språk och politik. Dessutom en seriös spaning om Vänsterpartiets knepiga läge inför valet. Gäster: Anders Svensson, chefredaktör Språktidningen, Mats Holm, redaktör Fokus, Johan Hakelius, politisk chefredaktör Fokus. Programledare: Nina Solomin

 

2022-05-06
Länk till avsnitt

16: "Man står inte riktigt ut"

På kort tid har Sverige genomgått stora förändringar. Det skapar en saknad hos många svenskar, efter ett folkhem som inte längre finns. Är den känslan pinsam? Och varför vill Nationalmuseum dekonstruera Anders Zorns verk Midsommardans? Gäster: Katarina Barrling och Cecilia Garme aktuella med boken Saknad. På spaning efter landet inom oss, Johan Hakelius, politisk chefredaktör Fokus. Dessutom den sedvanliga inrikespolitiska spaningen ? borde M och S gå ihop i en samlingsregering? Programledare: Nina Solomin.

2022-04-22
Länk till avsnitt

15: "Politiken har saknat konsekvensanalys"

Förr genomfördes samhällsreformer med stor hänsyn till vilka praktiska effekter de skulle få. Men sedan nittiotalet tar politiker beslut på nya sätt. Den ideologiska visionen blev det viktiga, och konsekvensanalyserna saknas. I dag tampas Sverige med stora brister på områden som försvar, skola och integration.  Gäster: Carl Hamilton, författare till nyutkomna boken "De ofelbara", Lotta Gröning, riksdagskandidat L, Johan Hakelius politisk chefredaktör för Fokus. Programledare: Nina Solomin
2022-04-08
Länk till avsnitt

14: "Ryssland får inte bli ett Nordkorea"

Kriget i Ukraina beror till stor del på att Väst inte enades mot Putin när Ryssland annekterade Krim 2014. Nu måste EU och USA börja planera för en relation till Ryssland efter kriget, så att inte landet blir ett nytt Nordkorea vid vår gräns. Och hur ser den historiska relationen ut mellan Ukraina och Ryssland? Gäster: Carolina Vendil Pallin, FOI, Peter Johnsson, författare till Ukraina i historien, Johan Hakelius, politisk chefredaktör Fokus. Programledare: Jon Åsberg

2022-03-25
Länk till avsnitt

13: Vem vill försvara Sverige vid invasion?

6 av 10 svenskar är beredda att aktivt försvara Sverige vid en utländsk invasion. Allra minst försvarsvilja har unga människor. Men alla svenskar mellan 16-70 tillhör enligt lag totalförsvaret. Föräldrar förväntas i en krigssituation lämna sina barn på dagis för att strida eller göra den uppgift som de fått. Är det ett realistiskt scenario, i vårt individualistiska land? Gäster: Arméchef Karl Engelbrektson, kolumnist Susanna Popova, pol chefred Fokus Johan Hakelius. Programledare: Nina Solomin.

2022-03-11
Länk till avsnitt

Nya Fokuspodden 12: Yttrandefrihet, foliehattar och poddare

Borde poddar och sociala medier styras upp mer? Eller ska vaccinskeptiker få sprida sina tvivel ohämmat? Yttrandefrihetsexpert Nils Funcke, kolumnist Anna Björklund och Fokus Johan Hakelius diskuterar bla Joe Rogan och Alexander Pärleros, som kritiserats hårt för att de haft vaccinskeptiska gäster i sina poddar. Var går gränserna för yttrandefrihet och vem bestämmer vad som är skadlig information? Dessutom: vad menade Anna Björklund med att skriva att hon hatar Annie Lööf? Och spred Aftonbladet desinformation när de publicerade Jan Guillous krönika om islamistgranskaren Sofie Löwenmark? Programledare: Nina Solomin

2022-02-25
Länk till avsnitt

Nya Fokuspodden 11: Våldsspiralen kan brytas ? men det kräver stora insatser

46 avlidna i 305 skjutningar förra året. Sprängningar. Barnfamiljer rånas i hemmet. Går spiralen att bryta? Ja, med rätt åtgärder. Det säger Paulina Brandberg, Årets svensk och åklagare samt Anders Burén, tidigare hög polischef.

2022-02-11
Länk till avsnitt

Nya Fokuspodden 10: Vad hände med invandringsfrågan?

För Olof Palme var det självklart att invandringen till Sverige skulle vara restriktiv. Sedan hans dagar har migrationspolitiken gradvis blivit alltmer generös, med kulmen på 2010-talet. Samtidigt har opinionsundersökningar visat att denna politik inte haft folkligt stöd. Hur har debatten kring invandringsfrågan varit? Och vad är egentligen problemet med en omfattande invandring? Gäster: Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, Erik Hörstadius, redaktör Fokus och Johan Hakelius, politisk chefredaktör Fokus. Programledare: Nina Solomin
2022-01-28
Länk till avsnitt

Nya Fokuspodden 9: Identitetspolitiken - en rå maktstrid?

Är vi på väg in i ett paradigmskifte där hudfärg och representation blir viktigare än meriter? Och varför har TV 4 en språkskola där man undervisar tittarna om vilka ord de ska använda? Vi kikar närmare på den identitetspolitiska idévärld som fått allt starkare fäste på många områden i samhället. Gäster: Anna-Karin Wyndhamn, Göteborgs universitet, Johan Hakelius, Politisk chefredaktör Fokus. Programledare: Nina Solomin. 

2022-01-14
Länk till avsnitt

Nya Fokuspodden 8: Maktspel, kaos och väljarförakt!

Magdalena Andersson kommer att sitta kvar. Länge. Det är en av slutsatserna i Fokus nyårspanel, som sammanfattar 2021 och blickar fram mot valåret 2022. Gäster: Lotta Gröning, riksdagskandidat för Liberalerna, Linn Svansbo, vice ordförande Reformisterna, samt Johan Hakelius, politisk chefredaktör för Fokus. Programledare: Jon Åsberg

2021-12-28
Länk till avsnitt

Nya Fokuspodden 7: Kulturmän talar ut om skönhet och åldrande

?Jag liknar alltmer en piggvar.? ?Blir alltmer spolformad.? Kvinnor startade skönhetsdebatten - men vad säger de medelålders männen? Hör författarna Mikael Timm, Mats Holm och Johan Hakelius berätta naket och ärligt om åldrande, utseendekomplex och falnande skönhet. Dessutom: politisk spaning och julkantat extramaterial. Programledare: Nina Solomin.

2021-12-16
Länk till avsnitt

Nya Fokuspodden 6: "Döden ger mig en kick"

Hon har svept döda kroppar, pratat med ledsna anhöriga och organiserat begravningar i tio år. Anna Nachman berättar varför detta har fått henne att känna sig mer levande än någonsin. Dessutom: Erik Hörstadius funderar över Public Service och hur journalistik bör bedrivas. Programledare: Nina Solomin

2021-12-02
Länk till avsnitt

Nya Fokuspodden 5: Vi pratar porr och politik

?Killarna försvann in i porr och spel och kom aldrig tillbaka", säger Anna Björklund om hur det var i skolan på 00-talet när iPhone kom. Anna-Lena Lodenius berättar om Sveriges mest porrliberala era - då aktivister krävde samlagsrum på skolorna och studenter låg med varann offentligt. Barnpornografi blev tillåtet. ?Länder där alkohol och porr är lagligt är bättre länder än de med förbud?, konstaterar Erik Hörstadius, politisk redaktör på Fokus. Har han rätt? Programledare: Nina Solomin

2021-11-18
Länk till avsnitt

NYA Fokuspodden 4: Varför är tacksamhet så känsligt?

Författaren Lena Andersson fick som barn lära sig att vara tacksam mot Staten och socialdemokratin. Ex-polisen Mustafa Panshiri är tacksam för att han får leva i Sverige ­? det provocerar många bland andra generationens invandrare. Politisk spaning med Johan Hakelius: Nya cementvänstern ska locka över betongsossarna. Programledare: Nina Solomin.

 

2021-11-04
Länk till avsnitt

NYA Fokuspodden Avsnitt 3 Hur ska vi komma till rätta med segregationen?

Knarkhandeln växte och bilarna brann, sedan lämnade han miljonprogrammet. ?I vissa områden i Sverige har vi i dag en failed state. Det är jävligt allvarligt?, säger Daniel Suhonen, chef på tankesmedjan Katalys. Sofie Löwenmark, Doku, beskriver förslumningen av Göteborg. Johan Hakelius gör en färganalys av Miljöpartiet. Programledare: Nina Solomin

2021-10-21
Länk till avsnitt

Nya Fokuspodden. Avsnitt 2

Vad är kärlek? Ann Heberlein och Jens Liljestrand svarar på frågan. Det handlar om hundar, och om att gnugga ryggrad med en annan man på tantrakurs i en svensk skog. Dessutom: Politiska spaning med Johan Hakelius: Resonemangsäktenskapet mellan M och SD. Kommer det att störas av S uppvakting från vänster? Programledare: Nina Solomin

 

2021-10-08
Länk till avsnitt

Nya Fokuspodden Avsnitt 1

Det är ingen stor grej att skjuta ihjäl någon, tycker gängkriminella idag. Hur viktigt är det att brottslingar får sitt straff ? och att brottsoffret får upprättelse, eller rentav hämnd? Gäster: Per Bauhn, professor i praktisk filosofi och Paulina Brandberg, åklagare. Dessutom: Könssegregationen i svensk politik. Siktar C på att bli ett kvinnoparti? Politisk spaning med Johan Hakelius. Programledare: Nina Solomin.

2021-10-08
Länk till avsnitt

Karantänpodden #4: Är Dostojevskijs roman verkligen nihilistisk?

Vad vill Fjodor Dostojevskij egentligen med sin roman ?Anteckningar från källarhålet? (i nyöversättning: ?En underjordisk dagbok?)?  I sista avsnittet av Karantänpodden pratar Nina van den Brink och Mats Holm om den sista delen av romanen och funderar över hur villkoren för den kärlekshistoria som nästan inträffar ser ut. Och är romanen verkligen nihilistisk?

2020-06-03
Länk till avsnitt

Karantänpodden #3: Klassåterträffar

Nina van den Brink och Mats Holm läser vidare på Fjodor Dostojevskijs ?Anteckningar från källarhålet?. I detta tredje avsnitt är det de fem första kapitlen i romanens andra del som får oss att fundera Källarmannen får oss att tänka på klassåterträffar och en duellerande inställning till livet. Vi funderar också över vad som hänt med romanen när den nyöversatts och fått en ny titel: ?En underjordisk dagbok?.

2020-05-27
Länk till avsnitt

Karantänpodden #2: Källarmannen söker sin frihet

I del 2 av Karantänpodden diskuterar Mats Holm och Nina van den Brink hur Källarmannen söker sin frihet i en värld där förnuftet härskar.

Lyssna på första avsnittet här

2020-05-18
Länk till avsnitt

Karantänpodden #1: Få hjälp i isoleringen av Dostojevskij

Källarmannen i Fjodor Dostojevskijs verk ?Anteckningar från källarhålet? är en av litteraturens stora gestalter. Från ett tillstånd av självvald isolering utformar han sina idéer om livet och mänskligheten. Nina van den Brink, kulturredaktör, och Mats Holm, reporter, läser och diskuterar vad det ryska mästerverket har att säga oss i tider av mer påtvingad isolering.

2020-05-07
Länk till avsnitt

Fejkkött: Från linsgryta till blödande burgare värda miljarder

Den gröna matbranschen är hetare än någonsin. Alla större matvarukedjor vittnar om en efterfrågan från sina kunder samtidigt som att Silicon Valley-företag som Impossible Foods och Beyond Meat driver utvecklingen av köttsubstitut. 

Hur ser framtiden ut för växtbaserat protein? Och hur kommer det sig att till och med Scan håller på att utveckla ett vegetariskt alternativ?

I veckans Fokuspodden medverkar ekonomiredaktör Emanuel Sidea och matkännaren Gustaf Nilsson.

2020-02-19
Länk till avsnitt

Fokuspodden #5: Brist på testosteron? Oron säljer läkemedel som aldrig förr

I Fokuspodden är det testosteron-läkemedel som diskuteras. Ett nödvändigt preparat eller äter svenska män det i överdrivna mängder?

2019-11-29
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.