Sveriges 100 mest populära podcasts

Chef Dilemma

Chef Dilemma

Chef Dilemma är podden där du får träffa de hetaste och mest intressanta ledarna just nu. Här möter Chefs chefredaktör Cissi Elwin förebilder och ledare som delar med sig av konkreta tips och ärliga berättelser. I varje avsnitt ställs de också inför olika chefsdilemman.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

chef.se/chefdilemma/

Avsnitt

Bonus: Handels rektor Lars Strannegård tipsar om 3 kulturupplevelser som gör dig till en bättre chef

Lars Strannegård, rektor på Handelshögskolan i Stockholm, menar bestämt att chefer behöver mer konst, teater, musik och litteratur för att bli riktigt bra ledare. 
Så vilka tre riktigt bra kulturupplevelser kan han rekommendera för just chefer? Hör hans tips!

Lyssna på hela intervjun med Lars Strannegård i Chef Dilemma, där han intervjuas av Cissi Elwin.

2021-09-28
Länk till avsnitt

Avsnitt 30: Lars Strannegård, rektor Handelshögskolan i Stockholm

Lars Strannegård är rektor för Handelshögskolan i Stockholm där en lång rad näringslivstoppar och framgångsrika ledare har fått sin utbildning. Ändå är Handels inte en elitskola, menar han.

Han går hårt åt det nuvarande betygssystemet och berättar om sin egen period med urusla skolbetyg.

Lars Strannegård ser brister i den egna verksamheten. 
?Vi är bland de sämsta i Sverige på att rekrytera från icke studievana miljöer", konstaterar han och och berättar vad skolan gör för att försöka få mer mångfald.

Handelshögskolan i Stockholm har 1600 elever och är rankad som Nordens främsta handelshögskola. När framtidens chefer formas här får de med sig fyra grundvärden för ett ledarskap som ska klara extremt snabb förändring. ?Att vara empatisk är helt centralt.? 

Att få långsiktighet i en verksamhet som till största delen finansieras med donationer är ett dilemma som ofta får Lars Strannegård att ligga sömnlös.
Han kan också, trots att han är professor i ledarskap, stöta på problem som chef för alla de supersmarta och välartikulerade akademiker "som kan se beslut från rektor som ett första inlägg på ett seminarium".

Cissi Elwin ställer honom inför en rad knepiga chefsdilemman: 
Hur hanterar han en student som har fuskat sig in på skolan? Eller en klimatprotest i skolans lokaler som involverar både elever, råolja och megafoner? Och vad säger han till en viktig finansiär som ber om en utbildningsplats till sitt barnbarn?

2021-09-21
Länk till avsnitt

Bonus: Sveriges Radios vd Cilla Benkö om hur du blir en riktigt vass förändringsledare

Sveriges Radios vd Cilla Benkö jobbar i ett snabbt föränderligt medielandskap där ständig innovation är helt nödvändigt.
Vad vill hon ge för råd till chefer som vill bli riktigt duktiga förändringsledare?

Lyssna på hela intervjun med Cilla Benkö i Chef Dilemma, där hon intervjuas av Cissi Elwin.

2021-09-14
Länk till avsnitt

Avsnitt 29: Cilla Benkö, vd Sveriges Radio

Ett dilemma just nu för Cilla Benkö, vd för Sveriges Radio (SR), är de nya hybridarbetssätten. Det finns nya förväntningar på att kunna dela arbetstiden mellan jobbet och hemmet.
?Chefer känner ett tryck från medarbetarna. Men vi får inte fastna i lösningar som blir bra för en enskild individ. Vi måste tänka på företaget.?

Som vd för Sveriges Radio sedan 2012 och chef för 2000 medarbetare på 50 platser i landet har hon hanterat en rad kriser. Nu senast har det handlat om rasismanklagelser internt och kritik mot en reporter som var vän med den person som granskats, som klassats som en säkerhetsrisk av Säpo.
Hur gör hon för att hålla huvudet kallt när det stormar?

Cilla Benkö blev Årets Chef 2017. Vad gör henne till en bra ledare och vad har hon fått kämpa med?
?Jag har en snabb hjärna?, säger hon och förklarar hur hon lärt sig att inte alltid rusa på, utan hitta ett ledarskap där också andra får plats.

Cissi Elwin ställer henne inför flera knepiga dilemman: en medarbetare som vägrar covid-vaccin och en annan som trampar snett i sociala medier. Hur tar hon itu med en chef som skäller ut sina medarbetare inför andra och vilket lunchgäng väljer hon: chefskollegorna eller de nya vikarierna?

2021-09-07
Länk till avsnitt

Bonus: Kumlaanstaltens chef Jacques Mwepus råd till chefer med medarbetare som har riskfyllda jobb

Kriminalvården är hårt pressad. På Kumlaanstalten, där över 500 av Sveriges farligaste brottslingar avtjänar sina straff, är det kraftig överbeläggning och trängsel. Riskerna ökar för irritation och våld. Vad har anstaltschefen Jacques Mwepu för råd till chefer med medarbetare som kan utsättas för våld och risker i sitt jobb?

2021-06-29
Länk till avsnitt

Avsnitt 28: Jacques Mwepu, Kriminalvårdschef för Kumlaanstalten

När polisen och rättssystemet är framgångsrika i sitt arbete ökar trycket på den svenska kriminalvården.

Jacques Mwepu är anstaltschef på högsäkerhetsanstalten Kumla, som är Sveriges största. Nu finns här mer än 500 intagna, grovt kriminella personer.

Här jobbar också över 500 anställda. Överbeläggning gör tillvaron inne på Kumlaanstalten mer riskfylld och svårjobbad.

?Vi får mer och mer svårt att ha kontroll över våra avdelningar. Intagna jobbar med otillåten påverkan på väldigt hög nivå. Våra medarbetare utsätts för trakasserier. Intagna ger sig på varandra, på ett sätt som vi inte har sett tidigare.?

Nya tuffare förutsättningar försvårar vård och att öppna för en väg mot ett annat liv än det kriminella.

?Intagna som vill jobba med förändringar ges inte den möjligheten. Det där bekymrar mig.?

Hur tänker Kumlaanstaltens chef kring hårdare straff? Och vilka lösningar ser han på gängkriminalitet och en mer effektiv svensk kriminalvård?

Jacques Mwepu berättar också om varför han tvingades fly från Kongo-Kinshasa och om han mött rasism.

Cissi Elwin ställer honom inför ett par knepiga chefsdilemma. Hur hanterar han en medarbetare som har blivit rädd för att göra sitt jobb och hur argumenterar han för att få loss mer resurser till verksamheten?

2021-06-22
Länk till avsnitt

Bonus: Astra Zenecas Katarina Ageborg ger råd till chefer i kritiserade verksamheter

Astra Zeneca har varit extremt uppmärksammat under pandemin. 

Hur har Katarina Ageborg, vd för Astra Zeneca i Sverige, förhållit sig till all turbulens kring företagets vaccin? Vad kan hon ge för råd till chefer som behöver leda en verksamhet som samtidigt är väldigt kritiserad?

2021-06-15
Länk till avsnitt

Avsnitt 27: Katarina Ageborg, Sverige-vd Astra Zeneca

Hur är det att leda medarbetare på ett bolag som hamnar mitt i en mediestorm? Det vet Katarina Ageborg, Sverige-vd på Astra Zeneca.
?Det är minst sagt jobbigt, för att man vill ju känna sig stolt 24/7 över sitt företag."

Läkemedelsjätten, med över 70 000 medarbetare globalt och över 7000 i Sverige, har både kramats och kritiserats under den minst sagt turbulenta vaccin-resan.
Katarina Ageborg berättar om upplevelserna av den första tidens hjältestatus när vaccinet togs fram, och hur det sedan vände med biverkningsrapporter och försenade EU-leveranser.
Hur håller man modet och motivationen uppe hos medarbetare då?

Utöver jobbet som Sverige-vd sitter Katarina Ageborg med i koncernledningen som global hållbarhetschef och Chief Compliance Officer. Så utöver att ratta den svenska verksamheten ska hon vässa miljömål, hålla rent för korruption och försöka se till att fattiga i Afrika och Asien får tillgång till hälsovård.
Hur prioriterar hon i allt det?

Programledare Cissi Elwin ställer henne också inför flera knepiga chefsdilemman. Hur hanterar hon en ohälsosam medarbetare, mansplaining i ett möte och en lysande, men otrevlig, forskare som inte fungerar i sitt team?

2021-06-08
Länk till avsnitt

Bonus: Så håller du huvudet kallt i kris ? råd från sjukhusdirektör Björn Zoëga

Björn Zoëga, sjukhusdirektör på Karolinska Universitetssjukhuset, har lyckats vända miljardunderskott till plus, fått en skandalverksamhet att rulla på igen och samtidigt styrt över det sjukhus i Sverige som har vårdat flest covidpatienter under pandemin. Här är några erfarenheter och lärdomar från kriserna han har hanterat.

2021-06-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 26: Björn Zoëga, sjukhusdirektör Karolinska Universitetssjukhuset

När Björn Zoëga, sjukhusdirektör på Karolinska, tillträdde 2019 visste han att det nya jobbet skulle bli en rejäl utmaning. Det skandalomsusade sjukhuset gick med miljardförlust och verksamheten drunknade i dyra konsultnotor.

Men uppdraget var ännu tuffare än han hade förväntat sig:
?Det här var mycket värre än jag trodde. Jag visste att de hade problem, men det var mycket fler problem än jag trodde.?

Björn Zoëga berättar om tvåårsplanen som vände miljardunderskotten till vinst.

Han håller inte med om bilden av underfinansierad sjukvård och tycker att det finns en offerroll inom vården.
?Jag tycker det finns på flera ställen?, säger han och utvecklar hur han menar.

Björn Zoëga berättar också om tiden när pandemin tog fart.
?Vi räknade ihop att vi hade 86 dagar i rad när vi jobbade mer än 12 timmar per dygn.?
?Jag tänkte: Kommer jag att dö av det här??

Han berättar också om sina knep för att slippa långa och tråkiga möten och tar itu med flera dilemman: som en toppkirurg på väg att bli utbränd till hur han ställer sig till att ordna mysmiddag hemma för ledningsgruppen.

2021-05-25
Länk till avsnitt

Bonus: Så sätter Vattenfalls vd Anna Borg effektiva mål

Lär dig sätta effektiva mål. Vattenfalls vd och koncernchef Anna Borg berättar hur hon själv tänker och gör för att sätta utmanande och motiverande mål, och skapar förståelse och engagemang för att nå hela vägen fram.

2021-05-18
Länk till avsnitt

Avsnitt 25: Anna Borg, vd och koncernchef Vattenfall

Svensk energiförsörjning är en laddad framtidsfråga. Där har Anna Borg, vd och koncernchef för Vattenfall, en huvudroll.

När Vita Huset och Joe Biden nyligen kallade världsledare till klimatkonferens var det Vattenfalls Anna Borg som fick representera blågult. Nyfikenheten är stor på hur svensk industri innoverar med el.

Hon ser just nu många ljuspunkter i klimatomställningen.
?Jag tycker att det finns väldigt mycket hopp. Det händer så många saker samtidigt. Jag tror att det kommer att gå snabbare än vad vi kanske tror.?

Lyssnare får veta hur hon tänker när Vattenfall sätter sina mål och vad hon som Vattenfallsveteran tog med sig tillbaka från två år i entreprenörsvärlden, som Nordenchef för Klarna.

Cissi Elwin ställer också Anna Borg inför en rad knepiga chefsdilemman:
Kan hon låta bli att styra upp uselt organiserad service på krogen när hon är ute med vänner?
Är det okej att be medarbetare att lajka Vattenfall mer i sociala kanaler?
Tvekar hon när en supertalang sladdar in till anställningsintervjun i en bränsleslukande Ferrari?

2021-05-11
Länk till avsnitt

Bonus: 3 frågor Pär Svärdson ställer på anställningsintervjuer

Tre frågor hjälper Apoteas vd och grundare Pär Svärdson att avgöra om en kandidat borde gå vidare under en anställningsintervju.

Vad skulle du svara på hans kluriga frågor?

2021-05-04
Länk till avsnitt

Avsnitt 24: Pär Svärdson, vd Apotea

Pär Svärdson har som grundare och vd för först nätbokhandeln Adlibris, och nu nätapoteket Apotea, kallats svensk e-handelskung.

Han menar att mycket av ledarskap och organisation tar form i informella möten.

?Det är det som kittar ihop organisationen. Om bara arbetsuppgiften blir kvar, så blir organisationen väldigt svag. Så jag tror att vi behöver ha extra mycket AW framöver?, säger Pär Svärdson om tiden efter pandemin.

Under förra årets blixtsnabba tillväxt ökade personalstyrkan med 50 procent. Kritiska röster höjdes om dålig arbetsmiljö på lagret i Morgongåva, där över 900 personer arbetar idag. Pär Svärdson berättar om mediegranskningen som följde och vad den har fått för konsekvenser.

Vi får veta varför han har så många äldre kvinnor i styrelsen, att han aldrig har haft en helledig dag och varför han alltid klär sig i blå pikétröja.

Och hur blir det med Apoteas börsnotering?

Cissi Elwin ställer Pär Svärdson inför flera knepiga dilemman: en medarbetare som planerar en egen konkurrerande verksamhet, några landkrabbor i ledningen som plötsligt vill gå iland under kickoffens kappsegling och en stylist som föreslår en aprikosfärgad läderblazer och lätt contouring vid en pressfotografering.

2021-04-27
Länk till avsnitt

Bonus: 3 tips på ledarskapsböcker från Jonas Tellander

Vilka ledarskapsböcker har hjälpt Storytels grundare och vd Jonas Tellander att bli en bättre chef och företagsledare?

Här får du tre snabba boktips som gör skillnad för ditt ledarskap!

2021-04-20
Länk till avsnitt

Avsnitt 23: Jonas Tellander, vd Storytel

Jonas Tellander är vd och grundare för snabbväxande ljud- och e-boktjänsten Storytel.

Han berättar om vad som gjorde att han orkade han hålla fast vid sin idé under fattigåren som entreprenör.

Efter köpet av anrika bokförlaget Norstedts oroade han sig för att fucka upp, och fick hantera en rejäl kulturkrock. ?Jag insåg att det inte är värt kampen att försöka få ihop två kulturer som i grunden är ganska olika.?

Ljudbokskungen förklarar varför han betalar sina barn för att läsa ? inte lyssna ­? på böcker.

Vi får veta vad han är stolt över som chef och hur han hanterar att vara introvert som ledare.

Cissi Elwin ställer honom också inför några dilemman: en censurförfrågan vid en storaffär, en pågående me too-skandal i lokalerna och ett blixtinsatt möte med en blivande Nobelpristagare som han aldrig har hört talas om. Han får också hantera att hans eget barn vill bli fattig poet. 

2021-04-13
Länk till avsnitt

Bonus: 3 karriärtips från Lisa Gunnarsson

Vill du få fart på din karriär? Då är det tre saker som är extra viktiga att tänka på, menar Linkedins Nordenchef Lisa Gunnarsson.

Här får du tre råd på under tre minuter!

2021-04-06
Länk till avsnitt

Avsnitt 22: Lisa Gunnarsson, Nordenchef Linkedin

Lisa Gunnarsson, Nordenchef på Linkedin, ser arbetsmarknadstrender från första parkett. Två färdigheter har blivit allra mest eftertraktade i rekryteringar under pandemin ? medarbetare som är både digitalt flytande och som har uthållighetskunskaper.  

?Pandemin har varit som en tidsmaskin, både för maktskiften och digitalisering och hur ledarskapet har förändrats?, säger hon.

Lisa Gunnarsson blev chef redan som 23-åring och berättar om tiden som ny chef: ?Jag skulle kunna skriva en katastrofhandbok eller nåt??

Hon är måldriven och mycket välplanerad och har aldrig mer än 10 mejl i inkorgen.

Cissi Elwin ställer henne inför en rad tuffa jobbdilemman: en lökig kampanj som huvudkontoret i USA vill rulla ut, en mörkad graviditet, en flextidsfifflande medarbetare och en tom vodkaflaska på kontorets toalett.

2021-03-30
Länk till avsnitt

Avsnitt 21: Micael Bydén, ÖB

Överbefälhavare Micael Bydén har utsetts till Årets Chef 2021 och är glad och rörd i samtalet med Chefs chefredaktör Cissi Elwin.
"Vi är väldigt känslosamma i Försvarsmakten", förklarar han. 

Han berättar om sitt favoritgodis, en irriterande ovana han gjort sig av med och vad som gör honom riktigt arg.

Försvarsmaktens rekryteringsproblem, hur det kommer sig att medarbetarna inte säger du till honom och varför det är självklart för honom att gå i Prideparaden är annat som avhandlas.

ÖB berättar om pappans viktiga råd när han valde mellan militären och att bli kock på Esso-macken i Gnarp, och om det dåliga samvetet för alla de gånger han valde jobbet före barnen.

Ledarskap som backar hem för mycket och ibland gömmer sig bakom ord som självledarskap ger han inte mycket för.
"Kontroll för mig är något väldigt fint. Ett sätt att visa engagemang."

ÖB ställs också inför en rad kniviga chefsdilemman: tomatsås på uniformen, värnpliktiga veganer som vägrar läderkängor, en fräckis om snygga tjejer på en middag och ett telefonsamtal från en mycket ledsen son precis när ett viktigt NATO-möte ska börja.

2021-03-16
Länk till avsnitt

Avsnitt 20: Ruben Östlund, regissör

Efter en minst sagt tuff filminspelning, mitt under brinnande pandemi, så klipper Ruben Östlund nu sin kommande film Triangle of sadness, med bland andra Henrik Dorsin och Woody Harrelson.

Han berättar om sin karriärstrategi och hur han sätter mål för att nå hela vägen fram till prestigefyllda priser, som Guldpalmen i Cannes och en Oscarsnominering.
"I början så vill man visa de jävlarna. Men sedan inser man att man är en av jävlarna, som någon annan vill visa."

Han är känd för att vara krävande. Rekordet är 120 omtagningar av en scen. "Det är jobbigt när man spelar in en scen som är precis tillräckligt bra för att man inte ska behöva ta om den. Helvete, nu måste jag leva med den här skitscenen!"

I veckans chefsdilemma ger han råd till en chef som står mitt uppe i viktigt jobb när det ringer från förskolan och en ynklig liten son måste hämtas.

2021-01-19
Länk till avsnitt

Avsnitt 19: Cecilia Beck-Friis, vd Hemnet

Många vill byta bostad under pandemin.
?Vi har rekordnivåer på utbud och priser. Vår trafik har exploderat?, säger Cecilia Beck-Friis, vd på Hemnet.

Hon gjorde raketkarriär på TV4, från telefonväxeln till jobbet som vice vd. Många trodde att hon var nästa vd. Men då sa hon upp sig.
?Jag tappade bort mig själv. Det var mycket output och lite input."
Jobbstoppet på åtta månader gav en nystart.
?Jag skulle gärna göra det igen. Hoppa ut i inget, och se vart det leder.?

Hon berättar om sina erfarenheter av att bygga en stark ledningsgrupp, om rekrytering och onboarding digitalt och att hon ser mindre team bli starkare under pandemin, men att företagskulturen riskerar att ta stryk.

I veckans chefsdilemma ger hon råd till en chef som inte får dela viktig information med sin ledningsgrupp och märker att det underminerar honom.

2021-01-05
Länk till avsnitt

Avsnitt 18: Vahid Zohali, Sverigechef IBM

Vahid Zohali kom som ensamkommande till Sverige i tonåren, efter en dödligt farlig flykt.
Idag är han Sverigechef för den globala it-jätten IBM.
?Jag började från minus. Jag kunde inte ens språket", säger han och berättar om vägen in i det svenska samhället.

I en diskussion om AI, robotisering och det ledarskap som behövs i de möjligheter som pandemin öppnar för, så kommer han in på sitt största dilemma som chef: ?Det är att få folk att INTE stirra sig blinda på transformationen. Se bortom transformationen?, uppmanar han.

I veckans chefsdilemma ger han råd till en chef som tvivlar på sin magkänsla vid en rekrytering.

2020-12-22
Länk till avsnitt

Avsnitt 17: Åsa Paborn, direktor Stockholms Stadsmission

Pandemin drabbar Stockholm hårt, med ökande utslagning och matfattigdom. Åsa Paborn, ny direktor för Stockholms Stadsmission, har fått en tuff jobbstart med distansjobb och slutkörda medarbetare. 

?Vi ser mycket elände, men också mycket hopp. Så ljuset överväger?, säger hon om arbetet med utsatta, som ligger rätt i tiden och gör det lätt att rekrytera, både volontärer och för anställning.

I veckans chefsdilemma lotsar hon en chef rätt när värderingar ställs mot viktiga intäkter.

2020-12-08
Länk till avsnitt

Avsnitt 16: Anna Wikland, Sverigechef Google

?Det finns otroligt stora möjligheter i den snabba digitaliseringen, med AI och automatisering?, säger Googles Sverigechef Anna Wikland. Bland annat 100 000 nya svenska jobb, netto. Men då behöver alla chefer och ledare ta tillvara dem. Nu. Hon berättar hur.

Hon förklarar också hur man mäter om en chef är bra och tipsar om knepet som gjorde Googles videomöten så mycket bättre. En varning utfärdas också för det som på Google kallas ?the hippo?.

Vi får höra om mardrömschefen som knäckte hennes självförtroende och om varför hon började gråta inför alla på ett måndagsmöte.

I veckans chefsdilemma försöker hon komma åt vad problemet är med en medarbetare som drar sig undan.

2020-11-24
Länk till avsnitt

Avsnitt 15: Jarno Vanhatapio, vd och grundare Na-kd

?Det spelar ingen roll hur många miljardbolag jag skapar. Jag har alltid känt mindervärdeskomplex?, säger Jarno Vanhatapio, grundare och vd för globala modeföretaget och e-handeln Na-kd och tidigare för Nelly.com.

Na-kd har nått två miljarder i omsättning på fem år. Jarno Vanhatapio berättar om vad som krävts för att nå dit och hur det är att leda när ett entreprenörsbolag blir storbolag.

Han berättar om hur han har lärt sig "svälja den fulaste grodan först", om livsprioriteringar och hur han gör för att vara lycklig. 

I veckans chefsdilemma ger han råd till en entreprenör som tröttnat på att behöva dra det tyngsta lasset av medgrundarna.

2020-11-10
Länk till avsnitt

Avsnitt 14: Patrik Hofbauer, vd Svenska Spel

?Nu förändras ledarskapet i grunden.? Det säger Svenska Spels vd och koncernchef Patrik Hofbauer om det han med coronakrisen ser hända, både hos sig själv och runt omkring.

?Vi har självledarskap på ett annat sätt nu. Vi levererar som aldrig förr. Jag lovar att produktiviteten i bolaget är högre än den var förut.?

Nu finns annat vi behöver se upp med, menar han. Som jobbglädje, teamkänsla, tillit och att fortsätta vara modiga. 

I veckans chefsdilemma ger han råd om hur en person ska hantera att chefen slirar med etiken. 

2020-10-27
Länk till avsnitt

Avsnitt 13: Björn Frantzen, kock

När stjärnkocken Björn Frantzén gör sin första poddintervju någonsin, så tar han oss med ner i ledarskapets avgrundsmörker. Han visar de egna ärren och berättar om åren i de internationella toppkrogarnas kök, med chefer som knivskär och brännmärker medarbetare och droger var en del av arbetets vardag.

?Om du är i den miljön så tror du till slut att den är normal. Det som pågår i ett källarkök i London, det blir din värld. Man blir hjärntvättad.?

Han berättar om sina drivkrafter, sitt eget ledarskap och det personliga priset för tre stjärnor i Guide Michelin.

Han delar också med sig av rådet som vände hans eget ledarskap: ?Det ändrade mitt sätt 100 procent.?

I veckans chefsdilemma ger han råd till en chef som måste få ett utmattat team att växla upp.

2020-10-13
Länk till avsnitt

Avsnitt 12: Martin Lundstedt, vd och koncernchef Volvo

Martin Lundstedt, vd och koncernchef på Volvo, berättar i sin första långa poddintervju någonsin om sina lärdomar under coronakrisen och vad som blir viktigt framåt för koncernen, som tillverkar bland annat lastbilar, bussar och maskiner.

?Det kommer att komma regniga dagar och då tror jag att väl investerad tid tillsammans, i små eller stora team, är viktigt?, säger han och menar att både han själv och synen på ledarskap förändras av krisen.

?Partnerskap är det nya ledarskapet. De bolag och organisationerna som folk vill ?hänga med? kommer att vinna framöver.?

?Jag har väldigt stor respekt för första och andra linjens ledarskap och chefsskap. Det är där ´the magic happens´.?

 Han ger öppet en bild av sig själv och hur han är som chef.

?Jag känner mig ganska fri som person. Jag vill inte bli satt i ett fack bara för att jag har det här jobbet som jag har.?

I veckans chefsdilemma ger han råd till en chef som är ny i en ledningsgrupp där det verkar som att besluten fattas någon annan stans.

2020-09-29
Länk till avsnitt

Avsnitt 11: Maria Mindhammar, generaldirektör Arbetsförmedlingen

Maria Mindhammar, generaldirektör för Arbetsförmedlingen, visste att hon axlade ett tufft jobb med kraftiga nedskärningar, reformering och politisk turbulens.

Tre månader senare toppades de utmaningarna med en global pandemi och rekordhöga arbetslöshetssiffror i spåren.

?Jag var jättefrustrerad vid tillfällen och kände mig rätt liten ibland. Sedan blev jag rätt ensam också.?

?Men man måste sätta sig över allt det där. På något sätt måste man bara köra.?

Förmågan att röja hinder för medarbetare är hennes superkraft som ledare och hon har inga problem med att ändra sig, eller ?ombestämma? sig, som hon säger.

I veckans chefsdilemma ger hon råd till en chef som behöver ge medarbetare besked ? utan att ha några svar att ge.

2020-09-15
Länk till avsnitt

Avsnitt 10: Åsa Bergman, vd Sweco

Åsa Bergman är vd och koncernchef för Sweco, Nordens största teknikkonsult. Förra året blev hon utsedd till näringslivets mäktigaste kvinna.

Hon har det övergripande ansvaret för 70 000 pågående projekt, 17 000 medarbetare och verksamhet i 14 länder.
Hur planerar hon sin tid och prioriterar i det jätteuppdraget?

?Vi har ett recept som gör oss bättre än våra konkurrenter?, säger hon. Ett recept som Åsa Bergman delar med sig av, liksom hur hon bygger starka team.

Efter snart 30 år på samma bolag fortsätter hon vara nyfiken.
?Säger du något udda blir jag väldigt intresserad och tänker: vad är det jag inte har förstått??

I veckans chefsdilemma ger hon råd till en chef som har en medarbetare som smiter undan.

2020-03-03
Länk till avsnitt

Avsnitt 9: Mattias Andersson, teaterchef Dramaten

Mattias Andersson är Dramatens nya konstnärliga ledare och teaterchef. Nationalscenen hamnade i fokus under metoo, och den förre teaterchefen tvingades avgå.

Hur tänker han om arbetsmiljö och gränsdragningar, på en arbetsplats som ska tänja gränser och ge konstnärlig höjd?
?Det är totalt otänkbart att någon ung kille som kommer in här i dag skulle bete sig som ett svin och börja kasta saker.?

Han menar att ett stort gemensamt projekt kan ge en bra start för en ny chef, pratar om chefsrollens ensamhet och den tvekan han kände i klivet från prisad dramatiker och regissör till att bli chef.
?Jag försöker tänka på Dramaten som ett stort regiuppdrag, att jag ska regissera en teater i fyra år.?

I veckans chefsdilemma ger han råd om hur en chef kan hantera en kärleksrelation mellan medarbetare.

2020-02-20
Länk till avsnitt

Avsnitt 8: Lotta Lyrå, vd Clas Ohlson

Lotta Lyrå, vd för detaljhandelskedjan Clas Ohlson, pratar om att balansera nya och gamla affärer med Chefs chefredaktör Cissi Elwin.

Hennes lugn som chef är en tydlig tillgång i den stora omställning som handeln går igenom.

?Om man ska hitta en röd tråd i mitt liv så är det att jag ofta kommit till miljöer där jag känt mig som en udda fågel?, säger Lotta Lyrå när hon berättar om sin bakgrund.

Och just ja, hon sjunger en snutt också.

I veckans chefsdilemma ger hon råd till en chef som behöver få tid att tänka strategiskt, men som hela tiden hamnar i brandkårsutryckningar.

2020-02-04
Länk till avsnitt

Avsnitt 7: Hélène Barnekow, vd Microsoft Sverige

Hélène Barnekow, vd för Microsoft Sverige, pratar med Chefs chefredaktör Cissi Elwin om hur hon prioriterar mellan nya och gamla affärer.

Hon delar med sig av den 50-30-20-regel som hon använder när hon ska prioritera sin tid och berättar vad som har fungerat för henne som förändringsledare för att få med sig sina medarbetare.

Med en internationell chefskarriär bakom sig ger hon sin syn på svenskt ledarskap och på varför svenska företag ofta fegar ur när det kommer till att ta ställning i samhällsfrågor.

I veckans chefsdilemma ger hon råd till en chef som vill ta ett jobb utomlands, men har en sambo som inte vill flytta.

2020-01-21
Länk till avsnitt

Avsnitt 6: Janne Andersson, förbundskapten

Janne Andersson, förbundskapten för herrlandslaget i fotboll, är en vinnarskalle. Han lät aldrig lät sina barn vinna mot honom i spel, berättar han för Chefs chefredaktör Cissi Elwin.

Janne Andersson delar med sig av sin favoritklyscha och förklarar hur han jobbar med coachning och det mentala hos landslagsspelarna och var han som ledare lägger sitt fokus. Det finns tre saker som det svenska landslaget kan vara världsbäst på, menar han, och som går att applicera på allt ledarskap.

Han berättar om vad han borde förbättra som chef. Dessutom förklarar han varför kritiken från Zlatan tog så hårt och hur han ser på mångfald.

I veckans chefsdilemma ger han råd till en chef som behöver hantera en medarbetare som inte alls är nöjd med sin roll.

2020-01-07
Länk till avsnitt

Avsnitt 5: Linda Waxin, entreprenör

Entreprenören Linda Waxin hade ett toppjobb som vd, men gick i tillfällig pension som 33-åring. Livskrisen efter hennes pappas död fick henne att säga upp sig. Något hon tycker fler chefer borde göra. ?I call bullshit på det där att inte ha råd?.

För Chefs chefredaktör Cissi Elwin berättar hon om hur hon gjorde upp med sitt prestationsberoende och omvärderade sin syn på framgång.

I veckans chefsdilemma ger Linda Waxin råd till en chef som har tappat sitt driv, och berättar hur hon själv skaffat koll på sitt energiuttag, med röda och gröna timmar.

Linda Waxin stod i frontlinjen under #metoo och jobbar idag hårt för att öka kvinnligt ägande, med tankesmedjan Ownershift.

Med sin tech-startup Matching ID vill hon förändra rekryteringsbranschen.

2019-12-27
Länk till avsnitt

Avsnitt 4: Antje Jackelén, ärkebiskop

Ärkebiskop Antje Jackelén träffar Chefs chefredaktör Cissi Elwin i en extralång julspecial av Chef Dilemma och förklarar bland annat varför Greta Thunberg är profetisk.

I en orolig tid behöver chefer ta ett steg fram, ta ställning och bli ledare, menar hon. Då funkar det inte med näringslivstoppar som bara kan prata pengar och golf: ?Vi vill ju ha ledare som är helt och fullt människor och inte någon sorts teknokratiska robotar.?

Hon delar med sig av sina egna chefserfarenheter, allt från en jobbig uppsägning av en medarbetare, till hur hon tänker om feedback, stresshantering och hopp som ledarskapsverktyg. Kyrkans ?snällhetskultur? utreds också.

Vilka ledarskapsklyschor slänger man sig med i kyrkan?

Vad händer när ärkebiskopen blir riktigt arg?

I veckans Chefsdilemma ger Antje Jackelén ger råd till en chef med klimatmedvetna medarbetare, som behöver ta ställning till om han kan lägga upp bilder från julens Sydafrikaresa på Instagram.

2019-12-10
Länk till avsnitt

Avsnitt 3: Annie Lööf, partiledare Centerpartiet

Centerns partiledare Annie Lööf berättar för Chefs chefredaktör Cissi Elwin om den tuffa tiden när hon själv skulle växa in i sin chefsroll och om sina erfarenheter av skillnader mellan hur vi ser på manligt och kvinnligt ledarskap.

Hon avslöjar vilka ledarskapsklyschor hon inte riktigt kan sluta använda och vad hon retar sig på i sina debatter med SD:s Jimmie Åkesson.

Annie Lööf berättar också om metoden för att coacha medarbetare som förändrade mycket.

Vilket är Annie Lööfs egna största chefsdilemma?

Hur länge har hon tänkt sitta kvar som partiledare?

Hur planerar hon sin föräldraledighet nu när familjen får tillökning i vår?

Annie Lööf ger också karriärråd till en erfaren medarbetare som märker att hon håller på att bli omkörd av nyanställd påläggskalv, i veckans Chefsdilemma.

2019-11-25
Länk till avsnitt

Avsnitt 2: Petter Stordalen, affärsman

Häng med i ett hisnande intensivt och engagerat samtal om ledarskap, affärer och relationer, mellan Chefs chefredaktör Cissi Elwin och investeraren och hotellmagnaten Petter Stordalen. Ett nedslag i en turbulent tid för den norske mångmiljardären, som precis köpt Ving och, som det visar sig ett par dagar efter intervjun, står i begrepp att berätta om att han och hustrun Gunhild Stordalen ska separera.  "Jag är aldrig stressad", försäkrar han. 

Vilket är Petter Stordalens egna största chefsdilemma?

Hur går köpet av Ving ihop med hans miljösamvete?

Han berättar om nya boken och satsningen på bokförlagsbranschen och hur det är att lämna över hotellverksamheten till sina barn.

Det blir också ett samtal om val som kommer med ett pris. Han beskriver en magisk tid, mitt i det mörka med Gunhilds sjukdom. 

Vi får veta varför han bara ser snälla saker på film och tv och vilken sorts personer som är allra bäst att anställa. 

Och varför kan han inte bara vara nöjd och stanna upp?

Petter Stordalen peppar också en chef i veckans Chefsdilemma, som tvekar om att ta ett nytt chefsjobb: ?Hon tänker för svenskt.?

 

2019-11-12
Länk till avsnitt

Avsnitt 1: Anders Thornberg, rikspolischef

Möt en öppen och ärlig rikspolischef i ett samtal med Chefs chefredaktör Cissi Elwin. Här berättar Anders Thornberg om sina svåraste dilemman som chef, om stoltheten över att vara polis, om sitt ledarskap och att ta sig an gigantiska utmaningar.

Misstag behöver tillåtas i alla organisationer ? men kan få fruktansvärda konsekvenser när de begås av poliser. Hur tänker Anders Thornberg om polisens ?no-blame culture??

Polisen har gått igenom den största omorganisationen i myndighetssveriges historia. Vilka lärdomar från den kan rikspolischefen dela med sig av till andra chefer?

Kommer fler poliser minska brottsligheten?

Rekordmånga nya poliser ska rekryteras, hur går det med det? Hur ska de användas?

Hur hanterar han att beslut från ledningen bara uppfattas som ?pigga förslag? av medarbetare?

Vad kommer åt honom och vad gör honom ledsen?

Trots att han lever i ständig beredskap, med det värsta bara en telefonsignal bort, är stoltheten över att vara polis påtaglig: det ska stå "Anders Thornberg, Polis" på hans gravsten.

Anders Thornberg ger också råd till en nybliven chef som har svårt att tygla sitt humör i avsnittets chefsdilemma: När topplocket ryker ? hur arg får en chef bli? ?Jag känner igen mig i det här."

2019-11-05
Länk till avsnitt

Trailer: Premiär för nya ledarskapspodden Chef Dilemma

Missa inte när Cissi Elwin möter toppchefer i den nya podden Chef Dilemma. Här delar ledarna som chefer ser upp till med sig av öppna och ärliga berättelser från sin egen verklighet. I varje avsnitt ställs de inför verkliga dilemman, från chefer i hela Sverige.

Först ut som gäst i Chef Dilemma är rikspolischef Anders Thornberg. Framöver får du möta hotellmagnaten Petter Stordalen, Centerpartiets Annie Lööf, Microsofts vd Hélène Barnekow, ärkebiskop Antje Jackelén och Volvos vd Martin Lundstedt, liksom Janne Andersson, förbundskapten för herrlandslaget i fotboll, Lotta Lyrå, vd Clas Ohlson och entreprenören Linda Waxin, mfl.

Chef Dilemma är en ny ledarskapspodd från Chef som sponsras av Skandia.

Se mer om Chef på chef.se

2019-10-28
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.