Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Chef Dilemma

Chef Dilemma

Chef Dilemma är podden som går fram med machete i floskeldjungeln. Här möter Chefs chefredaktör Cissi Elwin förebilderna och ledarna som dagens chefer ser upp till. De delar med sig av konkreta tips och ärliga berättelser från sin egen verklighet. Varje avsnitt tar avstamp i verkliga dilemman från chefer i hela Sverige.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

chef.se

Avsnitt

Avsnitt 10: Åsa Bergman, vd Sweco

Åsa Bergman är vd och koncernchef för Sweco, Nordens största teknikkonsult. Förra året blev hon utsedd till näringslivets mäktigaste kvinna.

Hon har det övergripande ansvaret för 70 000 pågående projekt, 17 000 medarbetare och verksamhet i 14 länder.
Hur planerar hon sin tid och prioriterar i det jätteuppdraget?

?Vi har ett recept som gör oss bättre än våra konkurrenter?, säger hon. Ett recept som Åsa Bergman delar med sig av, liksom hur hon bygger starka team.

Efter snart 30 år på samma bolag fortsätter hon vara nyfiken.
?Säger du något udda blir jag väldigt intresserad och tänker: vad är det jag inte har förstått??

I veckans chefsdilemma ger hon råd till en chef som har en medarbetare som smiter undan.

2020-03-03
Länk till avsnitt

Avsnitt 9: Mattias Andersson, teaterchef Dramaten

Mattias Andersson är Dramatens nya konstnärliga ledare och teaterchef. Nationalscenen hamnade i fokus under metoo, och den förre teaterchefen tvingades avgå.

Hur tänker han om arbetsmiljö och gränsdragningar, på en arbetsplats som ska tänja gränser och ge konstnärlig höjd?
?Det är totalt otänkbart att någon ung kille som kommer in här i dag skulle bete sig som ett svin och börja kasta saker.?

Han menar att ett stort gemensamt projekt kan ge en bra start för en ny chef, pratar om chefsrollens ensamhet och den tvekan han kände i klivet från prisad dramatiker och regissör till att bli chef.
?Jag försöker tänka på Dramaten som ett stort regiuppdrag, att jag ska regissera en teater i fyra år.?

I veckans chefsdilemma ger han råd om hur en chef kan hantera en kärleksrelation mellan medarbetare.

2020-02-20
Länk till avsnitt

Avsnitt 8: Lotta Lyrå, vd Clas Ohlson

Lotta Lyrå, vd för detaljhandelskedjan Clas Ohlson, pratar om att balansera nya och gamla affärer med Chefs chefredaktör Cissi Elwin.

Hennes lugn som chef är en tydlig tillgång i den stora omställning som handeln går igenom.

?Om man ska hitta en röd tråd i mitt liv så är det att jag ofta kommit till miljöer där jag känt mig som en udda fågel?, säger Lotta Lyrå när hon berättar om sin bakgrund.

Och just ja, hon sjunger en snutt också.

I veckans chefsdilemma ger hon råd till en chef som behöver få tid att tänka strategiskt, men som hela tiden hamnar i brandkårsutryckningar.

2020-02-04
Länk till avsnitt

Avsnitt 7: Hélène Barnekow, vd Microsoft Sverige

Hélène Barnekow, vd för Microsoft Sverige, pratar med Chefs chefredaktör Cissi Elwin om hur hon prioriterar mellan nya och gamla affärer.

Hon delar med sig av den 50-30-20-regel som hon använder när hon ska prioritera sin tid och berättar vad som har fungerat för henne som förändringsledare för att få med sig sina medarbetare.

Med en internationell chefskarriär bakom sig ger hon sin syn på svenskt ledarskap och på varför svenska företag ofta fegar ur när det kommer till att ta ställning i samhällsfrågor.

I veckans chefsdilemma ger hon råd till en chef som vill ta ett jobb utomlands, men har en sambo som inte vill flytta.

2020-01-21
Länk till avsnitt

Avsnitt 6: Janne Andersson, förbundskapten

Janne Andersson, förbundskapten för herrlandslaget i fotboll, är en vinnarskalle. Han lät aldrig lät sina barn vinna mot honom i spel, berättar han för Chefs chefredaktör Cissi Elwin.

Janne Andersson delar med sig av sin favoritklyscha och förklarar hur han jobbar med coachning och det mentala hos landslagsspelarna och var han som ledare lägger sitt fokus. Det finns tre saker som det svenska landslaget kan vara världsbäst på, menar han, och som går att applicera på allt ledarskap.

Han berättar om vad han borde förbättra som chef. Dessutom förklarar han varför kritiken från Zlatan tog så hårt och hur han ser på mångfald.

I veckans chefsdilemma ger han råd till en chef som behöver hantera en medarbetare som inte alls är nöjd med sin roll.

2020-01-07
Länk till avsnitt

Avsnitt 5: Linda Waxin, entreprenör

Entreprenören Linda Waxin hade ett toppjobb som vd, men gick i tillfällig pension som 33-åring. Livskrisen efter hennes pappas död fick henne att säga upp sig. Något hon tycker fler chefer borde göra. ?I call bullshit på det där att inte ha råd?.

För Chefs chefredaktör Cissi Elwin berättar hon om hur hon gjorde upp med sitt prestationsberoende och omvärderade sin syn på framgång.

I veckans chefsdilemma ger Linda Waxin råd till en chef som har tappat sitt driv, och berättar hur hon själv skaffat koll på sitt energiuttag, med röda och gröna timmar.

Linda Waxin stod i frontlinjen under #metoo och jobbar idag hårt för att öka kvinnligt ägande, med tankesmedjan Ownershift.

Med sin tech-startup Matching ID vill hon förändra rekryteringsbranschen.

2019-12-27
Länk till avsnitt

Avsnitt 4: Antje Jackelén, ärkebiskop

Ärkebiskop Antje Jackelén träffar Chefs chefredaktör Cissi Elwin i en extralång julspecial av Chef Dilemma och förklarar bland annat varför Greta Thunberg är profetisk.

I en orolig tid behöver chefer ta ett steg fram, ta ställning och bli ledare, menar hon. Då funkar det inte med näringslivstoppar som bara kan prata pengar och golf: ?Vi vill ju ha ledare som är helt och fullt människor och inte någon sorts teknokratiska robotar.?

Hon delar med sig av sina egna chefserfarenheter, allt från en jobbig uppsägning av en medarbetare, till hur hon tänker om feedback, stresshantering och hopp som ledarskapsverktyg. Kyrkans ?snällhetskultur? utreds också.

Vilka ledarskapsklyschor slänger man sig med i kyrkan?

Vad händer när ärkebiskopen blir riktigt arg?

I veckans Chefsdilemma ger Antje Jackelén ger råd till en chef med klimatmedvetna medarbetare, som behöver ta ställning till om han kan lägga upp bilder från julens Sydafrikaresa på Instagram.

2019-12-10
Länk till avsnitt

Avsnitt 3: Annie Lööf, partiledare Centerpartiet

Centerns partiledare Annie Lööf berättar för Chefs chefredaktör Cissi Elwin om den tuffa tiden när hon själv skulle växa in i sin chefsroll och om sina erfarenheter av skillnader mellan hur vi ser på manligt och kvinnligt ledarskap.

Hon avslöjar vilka ledarskapsklyschor hon inte riktigt kan sluta använda och vad hon retar sig på i sina debatter med SD:s Jimmie Åkesson.

Annie Lööf berättar också om metoden för att coacha medarbetare som förändrade mycket.

Vilket är Annie Lööfs egna största chefsdilemma?

Hur länge har hon tänkt sitta kvar som partiledare?

Hur planerar hon sin föräldraledighet nu när familjen får tillökning i vår?

Annie Lööf ger också karriärråd till en erfaren medarbetare som märker att hon håller på att bli omkörd av nyanställd påläggskalv, i veckans Chefsdilemma.

2019-11-25
Länk till avsnitt

Avsnitt 2: Petter Stordalen, affärsman

Häng med i ett hisnande intensivt och engagerat samtal om ledarskap, affärer och relationer, mellan Chefs chefredaktör Cissi Elwin och investeraren och hotellmagnaten Petter Stordalen. Ett nedslag i en turbulent tid för den norske mångmiljardären, som precis köpt Ving och, som det visar sig ett par dagar efter intervjun, står i begrepp att berätta om att han och hustrun Gunhild Stordalen ska separera.  "Jag är aldrig stressad", försäkrar han. 

Vilket är Petter Stordalens egna största chefsdilemma?

Hur går köpet av Ving ihop med hans miljösamvete?

Han berättar om nya boken och satsningen på bokförlagsbranschen och hur det är att lämna över hotellverksamheten till sina barn.

Det blir också ett samtal om val som kommer med ett pris. Han beskriver en magisk tid, mitt i det mörka med Gunhilds sjukdom. 

Vi får veta varför han bara ser snälla saker på film och tv och vilken sorts personer som är allra bäst att anställa. 

Och varför kan han inte bara vara nöjd och stanna upp?

Petter Stordalen peppar också en chef i veckans Chefsdilemma, som tvekar om att ta ett nytt chefsjobb: ?Hon tänker för svenskt.?

 

2019-11-12
Länk till avsnitt

Avsnitt 1: Anders Thornberg, rikspolischef

Möt en öppen och ärlig rikspolischef i ett samtal med Chefs chefredaktör Cissi Elwin. Här berättar Anders Thornberg om sina svåraste dilemman som chef, om stoltheten över att vara polis, om sitt ledarskap och att ta sig an gigantiska utmaningar.

Misstag behöver tillåtas i alla organisationer ? men kan få fruktansvärda konsekvenser när de begås av poliser. Hur tänker Anders Thornberg om polisens ?no-blame culture??

Polisen har gått igenom den största omorganisationen i myndighetssveriges historia. Vilka lärdomar från den kan rikspolischefen dela med sig av till andra chefer?

Kommer fler poliser minska brottsligheten?

Rekordmånga nya poliser ska rekryteras, hur går det med det? Hur ska de användas?

Hur hanterar han att beslut från ledningen bara uppfattas som ?pigga förslag? av medarbetare?

Vad kommer åt honom och vad gör honom ledsen?

Trots att han lever i ständig beredskap, med det värsta bara en telefonsignal bort, är stoltheten över att vara polis påtaglig: det ska stå "Anders Thornberg, Polis" på hans gravsten.

Anders Thornberg ger också råd till en nybliven chef som har svårt att tygla sitt humör i avsnittets chefsdilemma: När topplocket ryker ? hur arg får en chef bli? ?Jag känner igen mig i det här."

2019-11-05
Länk till avsnitt

Trailer: Premiär för nya ledarskapspodden Chef Dilemma

Missa inte när Cissi Elwin möter toppchefer i den nya podden Chef Dilemma. Här delar ledarna som chefer ser upp till med sig av öppna och ärliga berättelser från sin egen verklighet. I varje avsnitt ställs de inför verkliga dilemman, från chefer i hela Sverige.

Först ut som gäst i Chef Dilemma är rikspolischef Anders Thornberg. Framöver får du möta hotellmagnaten Petter Stordalen, Centerpartiets Annie Lööf, Microsofts vd Hélène Barnekow, ärkebiskop Antje Jackelén och Volvos vd Martin Lundstedt, liksom Janne Andersson, förbundskapten för herrlandslaget i fotboll, Lotta Lyrå, vd Clas Ohlson och entreprenören Linda Waxin, mfl.

Chef Dilemma är en ny ledarskapspodd från Chef som sponsras av Skandia.

Se mer om Chef på chef.se

2019-10-28
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.