Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Chef Dilemma

Chef Dilemma

Chef Dilemma är podden som går fram med machete i floskeldjungeln. Här möter Chefs chefredaktör Cissi Elwin förebilderna och ledarna som dagens chefer ser upp till. De delar med sig av konkreta tips och ärliga berättelser från sin egen verklighet. Varje avsnitt tar avstamp i verkliga dilemman från chefer i hela Sverige.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

chef.se

Avsnitt

Avsnitt 20: Ruben Östlund, regissör

Efter en minst sagt tuff filminspelning, mitt under brinnande pandemi, så klipper Ruben Östlund nu sin kommande film Triangle of sadness, med bland andra Henrik Dorsin och Woody Harrelson.

Han berättar om sin karriärstrategi och hur han sätter mål för att nå hela vägen fram till prestigefyllda priser, som Guldpalmen i Cannes och en Oscarsnominering.
"I början så vill man visa de jävlarna. Men sedan inser man att man är en av jävlarna, som någon annan vill visa."

Han är känd för att vara krävande. Rekordet är 120 omtagningar av en scen. "Det är jobbigt när man spelar in en scen som är precis tillräckligt bra för att man inte ska behöva ta om den. Helvete, nu måste jag leva med den här skitscenen!"

I veckans chefsdilemma ger han råd till en chef som står mitt uppe i viktigt jobb när det ringer från förskolan och en ynklig liten son måste hämtas.

2021-01-19
Länk till avsnitt

Avsnitt 19: Cecilia Beck-Friis, vd Hemnet

Många vill byta bostad under pandemin.
?Vi har rekordnivåer på utbud och priser. Vår trafik har exploderat?, säger Cecilia Beck-Friis, vd på Hemnet.

Hon gjorde raketkarriär på TV4, från telefonväxeln till jobbet som vice vd. Många trodde att hon var nästa vd. Men då sa hon upp sig.
?Jag tappade bort mig själv. Det var mycket output och lite input."
Jobbstoppet på åtta månader gav en nystart.
?Jag skulle gärna göra det igen. Hoppa ut i inget, och se vart det leder.?

Hon berättar om sina erfarenheter av att bygga en stark ledningsgrupp, om rekrytering och onboarding digitalt och att hon ser mindre team bli starkare under pandemin, men att företagskulturen riskerar att ta stryk.

I veckans chefsdilemma ger hon råd till en chef som inte får dela viktig information med sin ledningsgrupp och märker att det underminerar honom.

2021-01-05
Länk till avsnitt

Avsnitt 18: Vahid Zohali, Sverigechef IBM

Vahid Zohali kom som ensamkommande till Sverige i tonåren, efter en dödligt farlig flykt.
Idag är han Sverigechef för den globala it-jätten IBM.
?Jag började från minus. Jag kunde inte ens språket", säger han och berättar om vägen in i det svenska samhället.

I en diskussion om AI, robotisering och det ledarskap som behövs i de möjligheter som pandemin öppnar för, så kommer han in på sitt största dilemma som chef: ?Det är att få folk att INTE stirra sig blinda på transformationen. Se bortom transformationen?, uppmanar han.

I veckans chefsdilemma ger han råd till en chef som tvivlar på sin magkänsla vid en rekrytering.

2020-12-22
Länk till avsnitt

Avsnitt 17: Åsa Paborn, direktor Stockholms Stadsmission

Pandemin drabbar Stockholm hårt, med ökande utslagning och matfattigdom. Åsa Paborn, ny direktor för Stockholms Stadsmission, har fått en tuff jobbstart med distansjobb och slutkörda medarbetare. 

?Vi ser mycket elände, men också mycket hopp. Så ljuset överväger?, säger hon om arbetet med utsatta, som ligger rätt i tiden och gör det lätt att rekrytera, både volontärer och för anställning.

I veckans chefsdilemma lotsar hon en chef rätt när värderingar ställs mot viktiga intäkter.

2020-12-08
Länk till avsnitt

Avsnitt 16: Anna Wikland, Sverigechef Google

?Det finns otroligt stora möjligheter i den snabba digitaliseringen, med AI och automatisering?, säger Googles Sverigechef Anna Wikland. Bland annat 100 000 nya svenska jobb, netto. Men då behöver alla chefer och ledare ta tillvara dem. Nu. Hon berättar hur.

Hon förklarar också hur man mäter om en chef är bra och tipsar om knepet som gjorde Googles videomöten så mycket bättre. En varning utfärdas också för det som på Google kallas ?the hippo?.

Vi får höra om mardrömschefen som knäckte hennes självförtroende och om varför hon började gråta inför alla på ett måndagsmöte.

I veckans chefsdilemma försöker hon komma åt vad problemet är med en medarbetare som drar sig undan.

2020-11-24
Länk till avsnitt

Avsnitt 15: Jarno Vanhatapio, vd och grundare Na-kd

?Det spelar ingen roll hur många miljardbolag jag skapar. Jag har alltid känt mindervärdeskomplex?, säger Jarno Vanhatapio, grundare och vd för globala modeföretaget och e-handeln Na-kd och tidigare för Nelly.com.

Na-kd har nått två miljarder i omsättning på fem år. Jarno Vanhatapio berättar om vad som krävts för att nå dit och hur det är att leda när ett entreprenörsbolag blir storbolag.

Han berättar om hur han har lärt sig "svälja den fulaste grodan först", om livsprioriteringar och hur han gör för att vara lycklig. 

I veckans chefsdilemma ger han råd till en entreprenör som tröttnat på att behöva dra det tyngsta lasset av medgrundarna.

2020-11-10
Länk till avsnitt

Avsnitt 14: Patrik Hofbauer, vd Svenska Spel

?Nu förändras ledarskapet i grunden.? Det säger Svenska Spels vd och koncernchef Patrik Hofbauer om det han med coronakrisen ser hända, både hos sig själv och runt omkring.

?Vi har självledarskap på ett annat sätt nu. Vi levererar som aldrig förr. Jag lovar att produktiviteten i bolaget är högre än den var förut.?

Nu finns annat vi behöver se upp med, menar han. Som jobbglädje, teamkänsla, tillit och att fortsätta vara modiga. 

I veckans chefsdilemma ger han råd om hur en person ska hantera att chefen slirar med etiken. 

2020-10-27
Länk till avsnitt

Avsnitt 13: Björn Frantzen, kock

När stjärnkocken Björn Frantzén gör sin första poddintervju någonsin, så tar han oss med ner i ledarskapets avgrundsmörker. Han visar de egna ärren och berättar om åren i de internationella toppkrogarnas kök, med chefer som knivskär och brännmärker medarbetare och droger var en del av arbetets vardag.

?Om du är i den miljön så tror du till slut att den är normal. Det som pågår i ett källarkök i London, det blir din värld. Man blir hjärntvättad.?

Han berättar om sina drivkrafter, sitt eget ledarskap och det personliga priset för tre stjärnor i Guide Michelin.

Han delar också med sig av rådet som vände hans eget ledarskap: ?Det ändrade mitt sätt 100 procent.?

I veckans chefsdilemma ger han råd till en chef som måste få ett utmattat team att växla upp.

2020-10-13
Länk till avsnitt

Avsnitt 12: Martin Lundstedt, vd och koncernchef Volvo

Martin Lundstedt, vd och koncernchef på Volvo, berättar i sin första långa poddintervju någonsin om sina lärdomar under coronakrisen och vad som blir viktigt framåt för koncernen, som tillverkar bland annat lastbilar, bussar och maskiner.

?Det kommer att komma regniga dagar och då tror jag att väl investerad tid tillsammans, i små eller stora team, är viktigt?, säger han och menar att både han själv och synen på ledarskap förändras av krisen.

?Partnerskap är det nya ledarskapet. De bolag och organisationerna som folk vill ?hänga med? kommer att vinna framöver.?

?Jag har väldigt stor respekt för första och andra linjens ledarskap och chefsskap. Det är där ´the magic happens´.?

 Han ger öppet en bild av sig själv och hur han är som chef.

?Jag känner mig ganska fri som person. Jag vill inte bli satt i ett fack bara för att jag har det här jobbet som jag har.?

I veckans chefsdilemma ger han råd till en chef som är ny i en ledningsgrupp där det verkar som att besluten fattas någon annan stans.

2020-09-29
Länk till avsnitt

Avsnitt 11: Maria Mindhammar, generaldirektör Arbetsförmedlingen

Maria Mindhammar, generaldirektör för Arbetsförmedlingen, visste att hon axlade ett tufft jobb med kraftiga nedskärningar, reformering och politisk turbulens.

Tre månader senare toppades de utmaningarna med en global pandemi och rekordhöga arbetslöshetssiffror i spåren.

?Jag var jättefrustrerad vid tillfällen och kände mig rätt liten ibland. Sedan blev jag rätt ensam också.?

?Men man måste sätta sig över allt det där. På något sätt måste man bara köra.?

Förmågan att röja hinder för medarbetare är hennes superkraft som ledare och hon har inga problem med att ändra sig, eller ?ombestämma? sig, som hon säger.

I veckans chefsdilemma ger hon råd till en chef som behöver ge medarbetare besked ? utan att ha några svar att ge.

2020-09-15
Länk till avsnitt

Avsnitt 10: Åsa Bergman, vd Sweco

Åsa Bergman är vd och koncernchef för Sweco, Nordens största teknikkonsult. Förra året blev hon utsedd till näringslivets mäktigaste kvinna.

Hon har det övergripande ansvaret för 70 000 pågående projekt, 17 000 medarbetare och verksamhet i 14 länder.
Hur planerar hon sin tid och prioriterar i det jätteuppdraget?

?Vi har ett recept som gör oss bättre än våra konkurrenter?, säger hon. Ett recept som Åsa Bergman delar med sig av, liksom hur hon bygger starka team.

Efter snart 30 år på samma bolag fortsätter hon vara nyfiken.
?Säger du något udda blir jag väldigt intresserad och tänker: vad är det jag inte har förstått??

I veckans chefsdilemma ger hon råd till en chef som har en medarbetare som smiter undan.

2020-03-03
Länk till avsnitt

Avsnitt 9: Mattias Andersson, teaterchef Dramaten

Mattias Andersson är Dramatens nya konstnärliga ledare och teaterchef. Nationalscenen hamnade i fokus under metoo, och den förre teaterchefen tvingades avgå.

Hur tänker han om arbetsmiljö och gränsdragningar, på en arbetsplats som ska tänja gränser och ge konstnärlig höjd?
?Det är totalt otänkbart att någon ung kille som kommer in här i dag skulle bete sig som ett svin och börja kasta saker.?

Han menar att ett stort gemensamt projekt kan ge en bra start för en ny chef, pratar om chefsrollens ensamhet och den tvekan han kände i klivet från prisad dramatiker och regissör till att bli chef.
?Jag försöker tänka på Dramaten som ett stort regiuppdrag, att jag ska regissera en teater i fyra år.?

I veckans chefsdilemma ger han råd om hur en chef kan hantera en kärleksrelation mellan medarbetare.

2020-02-20
Länk till avsnitt

Avsnitt 8: Lotta Lyrå, vd Clas Ohlson

Lotta Lyrå, vd för detaljhandelskedjan Clas Ohlson, pratar om att balansera nya och gamla affärer med Chefs chefredaktör Cissi Elwin.

Hennes lugn som chef är en tydlig tillgång i den stora omställning som handeln går igenom.

?Om man ska hitta en röd tråd i mitt liv så är det att jag ofta kommit till miljöer där jag känt mig som en udda fågel?, säger Lotta Lyrå när hon berättar om sin bakgrund.

Och just ja, hon sjunger en snutt också.

I veckans chefsdilemma ger hon råd till en chef som behöver få tid att tänka strategiskt, men som hela tiden hamnar i brandkårsutryckningar.

2020-02-04
Länk till avsnitt

Avsnitt 7: Hélène Barnekow, vd Microsoft Sverige

Hélène Barnekow, vd för Microsoft Sverige, pratar med Chefs chefredaktör Cissi Elwin om hur hon prioriterar mellan nya och gamla affärer.

Hon delar med sig av den 50-30-20-regel som hon använder när hon ska prioritera sin tid och berättar vad som har fungerat för henne som förändringsledare för att få med sig sina medarbetare.

Med en internationell chefskarriär bakom sig ger hon sin syn på svenskt ledarskap och på varför svenska företag ofta fegar ur när det kommer till att ta ställning i samhällsfrågor.

I veckans chefsdilemma ger hon råd till en chef som vill ta ett jobb utomlands, men har en sambo som inte vill flytta.

2020-01-21
Länk till avsnitt

Avsnitt 6: Janne Andersson, förbundskapten

Janne Andersson, förbundskapten för herrlandslaget i fotboll, är en vinnarskalle. Han lät aldrig lät sina barn vinna mot honom i spel, berättar han för Chefs chefredaktör Cissi Elwin.

Janne Andersson delar med sig av sin favoritklyscha och förklarar hur han jobbar med coachning och det mentala hos landslagsspelarna och var han som ledare lägger sitt fokus. Det finns tre saker som det svenska landslaget kan vara världsbäst på, menar han, och som går att applicera på allt ledarskap.

Han berättar om vad han borde förbättra som chef. Dessutom förklarar han varför kritiken från Zlatan tog så hårt och hur han ser på mångfald.

I veckans chefsdilemma ger han råd till en chef som behöver hantera en medarbetare som inte alls är nöjd med sin roll.

2020-01-07
Länk till avsnitt

Avsnitt 5: Linda Waxin, entreprenör

Entreprenören Linda Waxin hade ett toppjobb som vd, men gick i tillfällig pension som 33-åring. Livskrisen efter hennes pappas död fick henne att säga upp sig. Något hon tycker fler chefer borde göra. ?I call bullshit på det där att inte ha råd?.

För Chefs chefredaktör Cissi Elwin berättar hon om hur hon gjorde upp med sitt prestationsberoende och omvärderade sin syn på framgång.

I veckans chefsdilemma ger Linda Waxin råd till en chef som har tappat sitt driv, och berättar hur hon själv skaffat koll på sitt energiuttag, med röda och gröna timmar.

Linda Waxin stod i frontlinjen under #metoo och jobbar idag hårt för att öka kvinnligt ägande, med tankesmedjan Ownershift.

Med sin tech-startup Matching ID vill hon förändra rekryteringsbranschen.

2019-12-27
Länk till avsnitt

Avsnitt 4: Antje Jackelén, ärkebiskop

Ärkebiskop Antje Jackelén träffar Chefs chefredaktör Cissi Elwin i en extralång julspecial av Chef Dilemma och förklarar bland annat varför Greta Thunberg är profetisk.

I en orolig tid behöver chefer ta ett steg fram, ta ställning och bli ledare, menar hon. Då funkar det inte med näringslivstoppar som bara kan prata pengar och golf: ?Vi vill ju ha ledare som är helt och fullt människor och inte någon sorts teknokratiska robotar.?

Hon delar med sig av sina egna chefserfarenheter, allt från en jobbig uppsägning av en medarbetare, till hur hon tänker om feedback, stresshantering och hopp som ledarskapsverktyg. Kyrkans ?snällhetskultur? utreds också.

Vilka ledarskapsklyschor slänger man sig med i kyrkan?

Vad händer när ärkebiskopen blir riktigt arg?

I veckans Chefsdilemma ger Antje Jackelén ger råd till en chef med klimatmedvetna medarbetare, som behöver ta ställning till om han kan lägga upp bilder från julens Sydafrikaresa på Instagram.

2019-12-10
Länk till avsnitt

Avsnitt 3: Annie Lööf, partiledare Centerpartiet

Centerns partiledare Annie Lööf berättar för Chefs chefredaktör Cissi Elwin om den tuffa tiden när hon själv skulle växa in i sin chefsroll och om sina erfarenheter av skillnader mellan hur vi ser på manligt och kvinnligt ledarskap.

Hon avslöjar vilka ledarskapsklyschor hon inte riktigt kan sluta använda och vad hon retar sig på i sina debatter med SD:s Jimmie Åkesson.

Annie Lööf berättar också om metoden för att coacha medarbetare som förändrade mycket.

Vilket är Annie Lööfs egna största chefsdilemma?

Hur länge har hon tänkt sitta kvar som partiledare?

Hur planerar hon sin föräldraledighet nu när familjen får tillökning i vår?

Annie Lööf ger också karriärråd till en erfaren medarbetare som märker att hon håller på att bli omkörd av nyanställd påläggskalv, i veckans Chefsdilemma.

2019-11-25
Länk till avsnitt

Avsnitt 2: Petter Stordalen, affärsman

Häng med i ett hisnande intensivt och engagerat samtal om ledarskap, affärer och relationer, mellan Chefs chefredaktör Cissi Elwin och investeraren och hotellmagnaten Petter Stordalen. Ett nedslag i en turbulent tid för den norske mångmiljardären, som precis köpt Ving och, som det visar sig ett par dagar efter intervjun, står i begrepp att berätta om att han och hustrun Gunhild Stordalen ska separera.  "Jag är aldrig stressad", försäkrar han. 

Vilket är Petter Stordalens egna största chefsdilemma?

Hur går köpet av Ving ihop med hans miljösamvete?

Han berättar om nya boken och satsningen på bokförlagsbranschen och hur det är att lämna över hotellverksamheten till sina barn.

Det blir också ett samtal om val som kommer med ett pris. Han beskriver en magisk tid, mitt i det mörka med Gunhilds sjukdom. 

Vi får veta varför han bara ser snälla saker på film och tv och vilken sorts personer som är allra bäst att anställa. 

Och varför kan han inte bara vara nöjd och stanna upp?

Petter Stordalen peppar också en chef i veckans Chefsdilemma, som tvekar om att ta ett nytt chefsjobb: ?Hon tänker för svenskt.?

 

2019-11-12
Länk till avsnitt

Avsnitt 1: Anders Thornberg, rikspolischef

Möt en öppen och ärlig rikspolischef i ett samtal med Chefs chefredaktör Cissi Elwin. Här berättar Anders Thornberg om sina svåraste dilemman som chef, om stoltheten över att vara polis, om sitt ledarskap och att ta sig an gigantiska utmaningar.

Misstag behöver tillåtas i alla organisationer ? men kan få fruktansvärda konsekvenser när de begås av poliser. Hur tänker Anders Thornberg om polisens ?no-blame culture??

Polisen har gått igenom den största omorganisationen i myndighetssveriges historia. Vilka lärdomar från den kan rikspolischefen dela med sig av till andra chefer?

Kommer fler poliser minska brottsligheten?

Rekordmånga nya poliser ska rekryteras, hur går det med det? Hur ska de användas?

Hur hanterar han att beslut från ledningen bara uppfattas som ?pigga förslag? av medarbetare?

Vad kommer åt honom och vad gör honom ledsen?

Trots att han lever i ständig beredskap, med det värsta bara en telefonsignal bort, är stoltheten över att vara polis påtaglig: det ska stå "Anders Thornberg, Polis" på hans gravsten.

Anders Thornberg ger också råd till en nybliven chef som har svårt att tygla sitt humör i avsnittets chefsdilemma: När topplocket ryker ? hur arg får en chef bli? ?Jag känner igen mig i det här."

2019-11-05
Länk till avsnitt

Trailer: Premiär för nya ledarskapspodden Chef Dilemma

Missa inte när Cissi Elwin möter toppchefer i den nya podden Chef Dilemma. Här delar ledarna som chefer ser upp till med sig av öppna och ärliga berättelser från sin egen verklighet. I varje avsnitt ställs de inför verkliga dilemman, från chefer i hela Sverige.

Först ut som gäst i Chef Dilemma är rikspolischef Anders Thornberg. Framöver får du möta hotellmagnaten Petter Stordalen, Centerpartiets Annie Lööf, Microsofts vd Hélène Barnekow, ärkebiskop Antje Jackelén och Volvos vd Martin Lundstedt, liksom Janne Andersson, förbundskapten för herrlandslaget i fotboll, Lotta Lyrå, vd Clas Ohlson och entreprenören Linda Waxin, mfl.

Chef Dilemma är en ny ledarskapspodd från Chef som sponsras av Skandia.

Se mer om Chef på chef.se

2019-10-28
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.