Sveriges 100 mest populära podcasts

Studio Klassiker

Studio Klassiker

I Studio Klassiker pratar vi om livet med veteranbilar. Vi kör, vi mekar, vi våndas och diskuterar entusiastbilar i alla dess former. Medverkande är Carl Legelius, Claes Johansson, Fredrik Nyblad, Joakim Bergqvist och Calle Carlquist samt en rad spännande gäster. Välkommen att lyssna!

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

klassiker.nu/podcast

Avsnitt

Mercedes-Benz, Ingmar Bergmans bilar & älgskräck

Calle Carlquist berättar vad han gjorde den där dagen då Mercedes A-klass slog runt, Claes Johansson har varit i Ingmar Bergmans garage och Carl Legelius försöker förklara varför han alltid måste ha en bil med stjärna. Och när hörde du uttrycket "toppa ur bilen på Autobahn" senast? Nu har du chansen igen!
2021-10-08
Länk till avsnitt

Kändisbilar på Gotland, veteranbilsrallyn & en gratis Peugeot

Om konsten att välja bensinmack om bilen inte skulle starta efter tankning, gratisbilar och veteranbilsrallyn. Dessutom visar det sig att den professionelle tennisspelaren knappt hade hållit i ett racket. Medverkande: Claes Johansson, Fredrik Nyblad och Carl Legelius.
2021-09-24
Länk till avsnitt

Volvo-special ? okända cabrioleter, varierande värden och Rysslandsresa

VolvoKlassiker 2021 är ute och Fredrik Nyblad berättar om den unika prislistan för klassiska Volvo och Gustaf Sjöholm har varit i Ryssland med sin 240. Frans Johansson och Carl Legelius försöker komma överens om vilka Volvo som passar bäst utan tak.
2021-09-10
Länk till avsnitt

Bruksklassiker, udda taklaster & rökfria tvåtaktare

Går det att lasta en bil på takräcket, hur ska man tänka om ens klassiker bara har gått 11 mil mellan besiktningarna och går det att bli entusiastisk över en helt vanlig bruksbil? I detta avsnitt av Studio Klassiker berättar dessutom Claes Johansson om sina första erfarenheter av Triboron i tanken, Frans Johansson erkänner att han dödat en Opel Kadett, Fredrik Nyblad funderar över tappad styrning i en Volvo 145 och Carl Legelius ger oss en inblick i livet som bilförsäljare på 1980-talet.
2021-08-27
Länk till avsnitt

Extraavsnitt ? Klassikers bilråd rycker in!

I detta extrainsatta specialavsnitt av Studio Klassiker hittar redaktionen ett läsarbrev från 1990. Familjen Grönquist från Eskilstuna letar efter en ny familjebil men vad ska de välja? Med stort engagemang och en oväntad seriositet gör Carl Legelius, Claes Johansson och Joakim Bergqvist sitt yttersta för att hitta det bästa köpet. Bara det inte är försent...
2021-08-26
Länk till avsnitt

Svenska polisbilar, Plymouth Valiant & fjällkor

I veckans avsnitt pratar vi om svenska polisbilar från Plymouth Valiant via Porsche 911 till Volkswagen Typ 1. Vilken polisbil har varit den minsta omtyckta och körde verkligen trafikpolisen Ford Sierra Cosworth? Dessutom spanar vi in utländska poliskårer som köpte in både Volvo Amazon och Saab 99. Medverkande är polisbilsexperten Fredrik "GW" Nyblad samt aspiranterna Joakim Bergqvist och Carl Legelius.

2021-08-13
Länk till avsnitt

99 EMS vs. 142 GL, superlågmilare & Jösse Car Indigo 3000

Carl Legelius imponeras av två svenskar med elektronisk bränsleinsprutning och Joakim Bergqvist berättar historien om den svenska sportbilen Jösse Car Indigo 3000. Dessutom har Fredrik Nyblad hittat en Opel Kadett Caravan som gått 17,8 mil och en Honda Civic Wagon med 10,5 mil på mätaren!
2021-07-30
Länk till avsnitt

SAAB-special: Myterna, Per Eklunds 9-3 & Sonett-prototyperna

Ett nytt nummer av Saab Cars Magazine finns nu ute i butik och vi firar genom att prata 100 % Saab. Claes Johansson avslöjar nya fakta kring Sonett-prototyperna MFI-13 och Catherina eller var det kanske Catharina? Joakim Bergqvist har kört världens enda 98 ? en V4 som Combi Coupé medan Carl Legelius fascineras över Per Eklunds Pikes Peak-vinnare.
2021-07-16
Länk till avsnitt

Övergiven Bertonecoupé, biljakt på Östermalm & Vältklasse

Joakim Bergqvist beger sig till Gotland för att leta reda på Susanne Alfvengrens övergivna osthyvel och lyckas hitta en svårt bedagad Alfa Romeo 1300 GT Junior. Under tiden slår Carl Legelius till på en Mercedes A 140 som bara gått 1 804 mil men servats tolv gånger. Till sist gör Fredrik Nyblad allt för att inte köpa ytterligare en Volvo. 
2021-07-02
Länk till avsnitt

Bilbilder, mästerfotografen & den upprörda skylift-greven

I dagens avsnitt får vi besök av mästerfotografen Simon Hamelius och pratar bilfotografering. Hur tar man den bästa bilden och hur undviker man den sämsta? Dessutom har Joakim Bergqvist besökt den förbjudna kurvan medan Claes Johansson har försökt återskapa månen i ett grustag. Till sist berättar vi om den upprörda greven med skylift!


2021-06-18
Länk till avsnitt

Kungens BMW, ABBA-Amazonen & Astrid Lindgrens okända bil

Redaktionen gräver djupt i arkivet för att ta reda på vad dåtidens kändiselit körde för bilar. Vilken Rolls-Royce hade Henning Sjöström? Varför hade Jan-Öjvind Swahn två stycken Fiat 128? Och vad var det för speciellt med Kjerstin Dellerts Toyota Supra? Carl Legelius, Fredrik Nyblad, Claes Johansson och Joakim Bergqvist tror sig veta svaret.


2021-06-04
Länk till avsnitt

Körjournaler, originalkartonger och elbilen som var 50 år före Tesla

Vad gör man när en unik Saabdetalj går i betonggolvet, vad i hela friden är en Mars II Electric och måste man nollställa trippmätaren efter varje tankning? Claes Johansson, Calle Carlquist och Carl Legelius kommer in på många intressanta ämnen i detta avsnitt av Studio Klassiker. Dessutom uppslitande fakta om originalkartongen som Calle slängde.

2021-05-21
Länk till avsnitt

Toppola, annonsbegär & vad hände med Amazonen?

Calle Carlquist, Claes Johansson och Joakim Bergqvist försöker stilla sina annonsbegär genom att spana in gamla annonser. Vad hände egentligen med den där högerstyrda Volvo Amazonen med automatlåda? Vi tar reda på svaret! Dessutom blir det campingsnack med Toppola, biltält och sommarstugan du skruvar fast direkt på taket.


2021-05-07
Länk till avsnitt

Final i Klassikerkampen 90-tal

Calle Carlquist, Fredrik Nyblad och Joakim Bergqvist möts för en sista rond i Klassikerkampen 90-tal ? nu är det dags att räkna ihop poängen. Vilken bil vinner ? Audi TT, Volkswagen Golf Cab eller Volvo S80? Allt är osäkert in i det sista och tävlingsledningen Anders Helgesson och Carl Legelius gör inget för att lugna deltagarna.


2021-04-23
Länk till avsnitt

Annons-surfing, Opel mot Ford & suvar vi faktiskt gillar

Carl Legelius och Fredrik Nyblad avslöjar sina bästa bevakningar på Blocket, diskuterar Opel Commodore, suvar och hur man får bort röklukten ur en Volvo 940. Detta och mycket mer i det femtionde avsnittet av Studio Klassiker!
2021-04-09
Länk till avsnitt

Minusgrader i DKW, Saab 900 & ostartbar Maserati

Carl Legelius och Claes Johansson har kört en Auto-Union 1000 S i 25 minusgrader. I dagens avsnitt intervjuar de sig själva i dåtiden. Dessutom berättar Joakim Bergqvist om en traumatisk barnupplevelse innefattande en Maserati Bora och tipsar om Saab 900 som en prisvärd entusiastbil.
2021-03-26
Länk till avsnitt

Jon Remmers, projektbilar & handgranater i handbagaget

Vi får finbesök i form av Jon Remmers. Dessutom blir det minnesvärda projektbilar med söndertrampade bromsar, handgranater som handbagage och saudiarabienimporter. Till sist avslöjar Jon sitt nya projekt ? en ny entusiastbilsverkstad!

2021-03-12
Länk till avsnitt

Golf Mk2, sprayburkar & bortglömd Volvocoupé

Den skulle ersätta den legendariska P1800 men projektet lades ner i förtid, Fredrik Nyblad har forskat kring den bortglömda Volvocoupén P172. Kan en sprayburk ge samma resultat som en färgspruta? Joakim Bergqvist tror sig veta svaret. Dessutom lär Carl Legelius ut sina "bästa" spartips och så diskuterar vi Volkswagen Golf Mk2.
2021-02-26
Länk till avsnitt

Sifferkombinationer, horribla hyrbilar & Folkasug

Biltombolan är fullmatad med sifferkombinationer som avslöjar redaktionsmedlemmarnas allra innersta tankar. Dessutom får Carl Legelius ett enormt Volkswagensug, Joakim Bergqvist chockas över alla horribla hyrbilar i USA och vilken bilmodell var Claes Johansson först i världen med att krocka?
2021-02-12
Länk till avsnitt

Vinterrally, Folkabuss & P.G:s Volvo 780

Fredrik Nyblad förbereder sig för att köra vinterrally, Carl Legelius fascineras av P.G. Gyllenhammars gamla Volvo 780 och Joakim Bergqvist har kört en orenoverad Volkswagen Transport från 1954. Dessutom beger vi oss ut på shoppningsresa i en Renault 16, hittar jazzmusikerns Arne Domnérus gamla turnébuss och pratar om kandidaterna till Årets Klassiker!
2021-01-29
Länk till avsnitt

Filminspelning, jubileumsbilar & Jaguar E-Type

Nytt år innebär nya jubileum att fira och i dagens avsnitt är biltombolan fullmatad med årsmodeller som sätter redaktionen på ett rejält kunskapsprov. Dessutom berättar Joakim Bergqvist om den berömda svenska motorn som fick nytt liv i Kina. Carl Legelius minns Volvon som var lika rolig som en Alfa Romeo. Och hur är det förresten att vara bilstatist på en filminspelning? Fredrik Nyblad har testat. 2021-01-15
Länk till avsnitt

SAAB-special: 9-5 NG SportCombi, förserie-92 & Porsche 911

Redaktionen på Saab Cars Magazine har begett sig till den allra heligaste platsen ? Saab Car Museum i Trollhättan. Tillsammans med intendent Peter Bäckström diskuterar Claes Johansson och Joakim Bergqvist den hemmabyggda 9-5 NG SportCombin, 92:an med chassinummer 19 samt varför Porsche 911 är en bakvänd 900 Aero! 
2021-01-01
Länk till avsnitt

Afrikas Drottning, boktips & död Saab 93

Vad gör en bra motorbok? Vilka läsupplevelser har format Klassikerredaktionen? Och vad är det med folk som inte uppskattar en tvåtakts-Saab som fräser genom stan i december? Claes Johansson, Fredrik Nyblad och Carl Legelius tror sig veta svaret. 
2020-12-18
Länk till avsnitt

Blockettips, Borgwardlyx & bokstavskombinationer

Vilken bakluckebokstav är den tuffaste, varför lyckades inte Borgward med sin lyxmodell och hur togs de första stegen mot ökad bilsäkerhet? Det diskuterar Calle Carlquist och Carl Legelius i Studio Klassiker avsnitt 41. Dessutom pratas det Blockettips, Tucker och en kändis-Peugeot!
2020-12-04
Länk till avsnitt

Volvo Turbo+, sprängda bromsrör & rekordpriser

Carl Legelius minns en Simca för 1200 spänn med livsfarliga bromsar och Fredrik Nyblad har bevakat en Volvo 740 Turbo som nyligen såldes på auktion till rekordpriset 280 000 kronor! Dessutom avslöjar redaktionen sin favorit bland annonssidor, diskuterar premiärresan med tidningens nyrenoverade Range Rover och hyllar den hippa stadsjeepen från 1970-talet!
2020-11-20
Länk till avsnitt

Entusiastbil på vintern, MGA Twin Cam & Mantavitsar

Vilken bil ska du köra under vintern för att visa att du är en bilentusiast? Carl Legelius, Claes Johansson och Joakim Bergqvist radar upp sina favoriter. Dessutom blir det Citroën 2CV, MGA Twin Cam och en rad mindre underhållande Mantavitsar.
2020-11-06
Länk till avsnitt

Klassikerkampen-bilarna avslöjade!

Kombattanterna i KlassikerKampen KK90 offentliggörs! Har Joakim Bergqvist fått tag på världens enda Audi
TT utan spoiler? Hur lågt chassinummer har Calle Carlquist på sin sexcylindriga Volvo S80? Och har Fredrik Nyblads Volkswagen Golf Cabriolet verkligen ägts av den östtyska sångerskan Nina Hagen?
2020-10-23
Länk till avsnitt

Volvo "P1900" Sport, Pelle Petterson & Grålle

I detta avsnitt av Studio Klassiker gästas vi av Frans Johansson som hjälper oss att reda ut historien runt Volvos sportbilsprojekt och vi drar oväntade paralleller till ett annat svenskt märke. Dessutom traktorer och mopedkultur!
2020-10-09
Länk till avsnitt

Övergiven Volvosamling, förseriebilar & Lotus Esprit

Joakim kör Lotus Esprit och besöker en övergiven samling med unika Volvomodeller. Carl köper en modern entusiastbil och inleder jakten på Sveriges äldsta nya Mini Cooper. Fredrik gör en helomvändning bland sitt bilinnehav och försöker reda ut vilken modell ur Mercedes 124-serie som är den bästa. Dessutom blir det en ny omgång med biltombola och en mutskandal avslöjas i Klassikerkampen90!
2020-09-25
Länk till avsnitt

Falska halvkombi, rådjursincident & mopedutställning

Claes bygger mopedutställning, Joakim fascineras av en Volkswagen Typ 1 och Carl upprörs över halvkombibilar med sedanbakluckor. Dessutom några ledtrådar om bilarna i Klassikerkampen.
2020-09-11
Länk till avsnitt

Uppdatering i KK90

Ett extraavsnitt av Studio Klassiker om läget i Klassikerkampen 2020. I förra avsnittet fick tre redaktörer 20 000 kronor var att köpa bil för. Hur har det gått för dem?
2020-09-04
Länk till avsnitt

Klassikerkampen är igång!

Nu är det äntligen dags för årets Klassikerkamp att gå av stapeln! För en begränsad summa pengar ska tre redaktörer köpa varsin egen klassiker men tiden är knapp och reglerna stenhårda. I avsnitt 34 av Studio Klassiker avslöjas årets upplägg vilket ger tävlingsdeltagarna en rejäl retrochock.
2020-08-28
Länk till avsnitt

Nybörjarklassiker, bilreklam & Triumph

Redaktionen ställs inför den mycket svåra frågan: Vilken är egentligen den bästa nybörjarklassikern för 25 000, 50 000 och 100 000 kronor? Dessutom blir det favoriter från reklamvärlden och provstart att vår nyrenoverade biltombola. Medverkar gör Joakim Bergqvist, Calle Carlquist och Claes Johansson.

2020-08-14
Länk till avsnitt

Dubbelhytter, DKW Schnellaster & premiärstart av Lord GNU

Går det att köra en Volkswagen Transporter från baksätet? Hur många rutor har egentligen en DKW Schnellaster? Och varför slutade Alfa Romeo bygga skåpbilar? Dessutom blir det premiärstart av Lord GNU, en bortglömd småfranska med skinnklädsel och då biltombolan är på rundsmörjning drar vi fram broschyrlådan.

Medverkande är Claes Johansson, Joakim Bergqvist, Carl Legelius och Adam Nestor. 

2020-07-31
Länk till avsnitt

Drömgaraget, gubblösningar och okörbar Escort

Hur ska drömgaraget egentligen se ut och vilken är den bästa så kallade gubblösningen? Detta och mycket mer försöker redaktionsmedlemmarna Carl Legelius, Claes Johansson samt Joakim Bergqvist ge svar på. Dessutom blir det en fransk seriehjälte, en mycket svårdokumenterad Ford Escort och en ny spännande omgång med biltombola!
2020-07-17
Länk till avsnitt

Sta?nklappar, retrobilar & Volvo 240-bok

Vilka retrobilar vill vi se och vilka vill vi helst glömma? Vilket är det mest omtänksamma biltillbehöret? Och vad gjorde Fredrik på fel sida motorvägen i en Hindustan? Nytt avsnitt av Klassikers podcast med Joakim Bergqvist, Carl Legelius och Fredrik Nyblad.
2020-07-03
Länk till avsnitt

Motorproblem, världens längsta modellnamn & Opel Admiral

Calle Carlquist har upplevt drömbilen Opel Admiral, Joakim Bergqvist har varit ute på äventyr med en Volvo PV60 och Carl Legelius har äntligen fått köra sin förstabil. Dessutom blir det världens längsta (och vackraste) modellnamn, Osta-Kalles berömda Volvo-Woodie och biltombola med mittmotorsportbilen från Uddevalla!

2020-06-19
Länk till avsnitt

Näbbhuvar, flygande ärtsoppa & Ursaaben

I veckans avsnitt av Studio Klassiker har Claes Johansson tagit den unika Ursaaben till dess födelseplats på flygfabriken i Linköping. Carl Legelius och Fredrik Nyblad försöker reda ut vad uttrycken näbbhuv, pepper pot-wheels och guldfiskskålar kommer ifrån. I biltombolan diskuteras filmen om Tucker och varför Fiat Panda borde få en motsvarande. Till slut blir det livsmedelsincidenter i bilkupéer där den flygande ärtsoppan i supercharterbussen får en central roll.

2020-06-05
Länk till avsnitt

Högertrafik, Calle Carlquist & uppätna bandage

I nya avsnittet av Studio Klassiker pratar Carl Legelius och Calle Carlquist om allt från Range Rover till första testet av Mazda MX-5 1990. Dessutom kommer samtalet in på varför svenskarna köpte vänsterstyrda bilar även före högertrafikomläggningen och hur man köper en bil på Wordfeud...
2020-05-22
Länk till avsnitt

Biltombola, VW-reklam & stora sto?tfa?ngare

Nytt avsnitt av Studio Klassiker där vi som vanligt tar upp sådant som är svårt att inte tala om. Nu med ett nytt inslag ? biltombolan! Medverkande Joakim Bergqvist, Fredrik Nyblad och Carl Legelius
2020-05-08
Länk till avsnitt

Da?cktest, krockkuddar & Austin-Healey

Kan ett däck vara både tidstypiskt snyggt och bra på vägen? Vi diskuterar tillsammans med däcktestaren Nils Svärd från Vi Bilägare och funderar också på varför varken dubbeldäck eller Michelin TRX någonsin slog. Vi får en fråga om airbag i klassiska bilar och lyssnar på hur en Austin-Healey 100-Six låter. En podcast du inte får missa med andra ord!
2020-04-24
Länk till avsnitt

Raka D-stolpar, kombikarosser & Volvo 240

Studio Klassiker cirkulerar denna gång mycket kring den bil Fredrik Nyblad sänder ifrån: Volvo 240. Skapelsens krona enligt honom själv. Joakim Bergqvist och Claes Johansson är kanske lite mer avvaktande.

2020-04-17
Länk till avsnitt

Navkapselmuseum, glasfronter & Mercedes-Benz

I avsnitt 23 av Studio Klassiker rör sig samtalet mycket runt navkapslar, skärmkantskrom och utrustningsnivåer. Medverkande: Claes Johansson, Joakim Bergqvist och Carl Legelius.
2020-04-10
Länk till avsnitt

Tyska på dagis, fyrhjulsdrift & Quattro

I Studio Klassiker avsnitt 22 pratar vi syntetröster, damparfym och rallyljud. Intervju med läsaren och Audi Quattro-ägaren Jörgen Bergström ? känd från Läsarnas Klassiker!
2020-04-03
Länk till avsnitt

Mopedspecial!

I detta avsnitt av Studio Klassiker intar tre mopedslynglar i övre medelåldern studion! Medverkande Claes Johansson, Stefan Wulff och Lasse Schylander från tidningen Moped.
2020-03-27
Länk till avsnitt

Donatordelar, franska backspeglar & tjuvlånad Jaguar XJ220

Vad har Lotus Esprit och Saab 9000 för gemensam reservdel? Vilka franska backspeglar har använts av alla sportbilstillverkare? Och varför körde Calle Carlquist supersportbilen Jaguar XJ220 utan ägarinnans tillåtelse? I detta avsnitt får Carl Legelius och Joakim Bergqvist finbesök av Calle Carlquist samt Anders Helgesson från systertidningen Vi Bilägare. Tillsammans försöker de svara på dessa frågor samt ta reda på vilka delar som små sportbilsmärken har lånat från större biltillverkare.

2020-03-20
Länk till avsnitt

Karosskulörer, färgnamn & internkoder

Vilken är den vackraste lanseringskulören? Vilka märken hade färgerna Top Banana, Alabastergul och Norfolk Mustard? Och hur många lackstift behöver man egentligen ha till en Volkswagen Harlekin? Detta och andra otänkbara frågor reds ut i ett extra färgsprakande avsnitt av Studio Klassiker!
2020-03-13
Länk till avsnitt

Bilauktioner, snygg smuts & Norrlandskontakter

Carl Legelius och Claes Johansson försöker tillsammans med värderingsmannen Johan Ålander reda ut några av bilvärldens mest omdiskuterade frågor. Ska man elkonvertera en klassiker? Vilka är fördelarna med att sälja bilen på auktion? Varför blir klassiska bilar så snygga när de är smutsiga? Och vilken detalj fungerar alltid i en Saab 92?
2020-03-06
Länk till avsnitt

Polisbilar till film, vinnaren Volvo 142 & Ester

Hur förbereder man bilar till en filminspelning? Varför har Super 7 och Ester samma namnsdag? Och hur kom det sig att just Volvo 142S blev Årets Klassiker? I veckans avsnitt får Carl Legelius och Fredrik Nyblad finbesök i form av Thomas Näsström, vinnaren av Årets Klassiker 2020.
2020-02-28
Länk till avsnitt

Talövningar, skämskuddebilar & Austin-Martin

Säger man sittråeng eller sitroän? Bjoick eller Bjuck? Djup oenighet uppdagas i Klassikers podcast om hur märken och modeller uttalas. Dessutom tvingas redaktörerna erkänna vilka bilmodeller de gillar lite i hemlighet. Lyssna på senaste avsnittet av Studio Klassiker! Medverkande Joakim Bergqvist, Claes Johansson och Carl Legelius
2020-02-21
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.