Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

FollowTheMoney

FollowTheMoney

Nyhetsbyrån Direkts utrikesredaktör Joakim Rönning och Direkt Studios programledare och ankare Martin Nilsson, båda välbekanta ansikten från finansprogrammet Trading Direkt, blir mer djuplodande än vanligt - men på ett mer alldagligt språk än vad som är regel i finansbranschen. Häng med!

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

soundcloud.com/user-652939661

Avsnitt

51. Den nya religionen: Gud, klimatbubblan, djävulen och bitcoin

Den som är satt i skuld är icke fri, är ord som blivit närmast bevingade i Sverige efter att ha lämnat socialdemokratiske statsministern Göran Perssons läppar år 1997. Statskassan hade då sanerats för att "rädda landets ekonomi". I alla fall enligt Göran Persson. Stabila finanser i botten och att var man och kvinna är skyldig att lämna tillbaks det som lånats är en hörnsten och ett moraliskt rättesnöre av närmast religiös art i våra samhällen i dag. Hur kan det vara så, samtidigt som vi kombinerar världens mest skuldsatta globalekonomi och i-länder som i princip saknat tillväxt de senaste 10 åren med närmast dagliga börsrekord som få vet vad de egentligen bottnar i, samtidigt som världen är på väg att kvävas i klimathotande koldioxid? Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med mig Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning. I dag ska Sveriges trendigaste podd prata om pengar som blivit religion och ett djävulens kreditsystem som hotar att ta livet av vår gemensamma valutagud och allt det vi drömmer om.
2021-01-13
Länk till avsnitt

50. Pengar överallt! Men var är dom?

Ett scenario med hastigt ökande varupriser är ständigt ett av de främsta hoten mot moderna ekonomier. När samhällen ska återhämta sig från det fundamentala skitår som var 2020 fanns dock nätt och jämnt några sådana farhågor alls med i bilden. För trots att pandemin ryckte inte bara liv och lem från oss, utan också en hel del trovärdighet rörande det finansiella systemet. Börserna rusade ikapp till nya rekord trots att eländet och separationen från den fundamentala realekonomin på gator och torg utkristalliserade sig tydligare än någonsin. Rekordstora penningsummor hade tryckts upp för att rädda systemet, men det var få som förstod var pengarna egentligen tagit vägen. Hur gick det ihop, att ingen egentligen oroade sig för att något illavarslande låg dolt i sambandet som fått alla tillgångars värden att stiga, förutom värdet på pengarna själva? Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med mig Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning. I det här avsnittet ska vi försöka klara ut just det ovan nämnda och ge lösningen på gåtan om de skenande priserna på aktier, bostäder, guld, silver och bitcoin - och FRAMFÖR ALLT vad det faktum att världens rikaste kines Jack Ma plötsligt är spårlöst försvunnen (jodå, just han, e-handelsbolaget Alibabas grundare som vi ju känner från bara några avsnitt tillbaka) kan säga oss om var vi är på väg.
2021-01-06
Länk till avsnitt

49. Rip Warren Buffetts filosofi - leve vinstlösa vinnares magi?

2020 blev ett år av mastiga börsuppvärderingar i tillväxtaktier och digitala bolag där i princip samtliga i toppen av vinnarlistorna också gjorde enorma förluster. Parallellt med de vinstlösa vinnarna konstaterades de klassiskt välansedda börsvärderingsmetoderna helt ha kommit på skam och många förklara de så kallade "nyckeltalen", grunden för fundamentalanalysen, för döda och daterade. De så kallade värdeinvesterarna, med förgrundsfiguren Warren Buffett i spetsen, fastnade i björnidet under hela 2020, när marknadens aktier blev allt dyrare och den vinst som kan väntas per investerad krona föll allt längre från vad vi brukade kalla för verkligheten. Hur blev det så här? Vad var det egentligen som hände under 2020 - och är det en ny normal vi måste anpassa oss efter, eller kommer de konservativa investmentmogulerna snart säga vad var det vi sa när andra försöker resa sig ur spillrorna av en stundande bubbelsmäll och finanskrasch? Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med programledare Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning.
2020-12-30
Länk till avsnitt

48. Björnen sover inte: Cozy Bear och hackningen av storfinansen

En hemlig underrättelseoperation från fientlig makt har orsakat en osynlig inre blödning i de säkerhetsklassade informationssystem som upprätthåller USA:s och Europas ordning och säkerhet via myndigheter och storföretag. Det låter som ett filmmanus, inledningen på en mardrömslik science fiction-thriller kanske, men nu har det faktiskt hänt. En spionageattack så stor att den till och med skulle kunna ha hotat världsfreden har inträffat. Som tur är har attacken skett inuti maskinernas cyberrymd, där nu IT-forensiker jobbar dag och natt med att spåra upp och kasta ut angripare som under lång tid haft tillgång till stats- och bolagshemligheter. Vilka är det som brutit sig in och stulit data från regeringar, säkerhetstjänster och utländska så väl som svenska börsbolag, utan att de flesta av de ens vet om det själva ännu trots att det gått flera veckor sedan avslöjandet? Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen, av och med programledare Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning. I det här avsnittet pratar vi om den eventuellt värsta och mest framgångsrika hackningskampanjen i modern tid.
2020-12-23
Länk till avsnitt

47. Brexorcism: (Un?)rule Britannia i historiens trassligaste skilsmässa

"Brexitkaoset är över oss!" Det är ord som skrivits ut så många gånger att väl nästan ingen längre orkar bry sig. Men ändå vore det näst intill oansvarigt att inte prata om det just nu, och hitta motiveringen till varför åt alla som på grund av att brexitförhandlare från såväl EU och Storbritannien ropat vargen kommer så många gånger känner att det nog egentligen inte ens spelar någon roll. Kanske finns svaret på varför i frågan om roll - för visst har väl Storbritannien svårare än nånsin att hitta sin plats i världen just nu? Vad hände med det en gång så väldiga riket, världshistoriens största imperium, och vad händer med dess pålitligt stabila pund när brexit väl är klart? För någon gång blir det väl det? Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med programledare Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning.
2020-12-15
Länk till avsnitt

46. George Soros, rysskräcken och EU:s cleantech-miljarder

De östeuropeiska EU-medlemmarna Ungern och Polen, två forna Sovjetstater som de senaste åren tagit formen av allt mer radikalt konservativa motståndare till det liberala västs inflytande, har satt sig på tvären och hotar fälla den gröna EU-budgeten i sin helhet. Den har kallats EU:s Green new deal - en Marshallhjälp för att dra blockets ekonomi upp ur coronapandemins spillror med gröna satsningar värda 750 miljarder euro - och allt såg ut att vara klart. Men sedan hände något och nu står det största stödpaketet i regionens historia och faller med ett tillhörande krav om mänskliga och demokratiska rättigheter för mottagarländer och alltsammans skylls på finansmannen George Soros. Men, vem är han, den så konspirationsberyktade finansmannen? Vad väntar nu för ett EU som ännu inte ens hunnit igenom brexitkalabaliken - är regionen på väg att splittras för gott? Och vad händer i cleantechsektorn om alla de investeringar som skulle kanaliseras in från budgeten nu helt uteblir? Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med mig, programledare Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning.
2020-12-08
Länk till avsnitt

45: Yellenomics: Lindans mellan penning- och finanspolitik

FOLLOWTHEMONEY BEKLAGAR SVAG LJUDKVALITET DETTA AVSNITT! VI ÄR SNART TILLBAKA I DEN VANLIGA STUDION! Tillträdande president Joe Bidens har presenterat sitt kabinett och av beskedet att döma kommer amerikanska centralbankens första kvinnliga ordförande och första kvinnliga finansminister vara samma person. Janet Yellens namn är inte okänt för någon med makroekonomiskt intresse efter hennes år som Federal Reserves ordförande - hon älskas av Wall Streets bankirer och är också ett aktat namn inom akademin. Men hur kommer hennes finanspolitik se ut, när hon återinträder som en av världsekonomins mäktigaste på andra sidan av den ridå som ju i alla fall till dess att Donald Trump blev president varit en helig gränslinje mellan Vita huset och Fed: Kommer barriären nu monteras ned? Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen, av och med programledaren Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning, här för att reda ut vad som väntar av det vi härmed myntar som Yellenomics.
2020-12-02
Länk till avsnitt

44. Exit Friedman enter Marx - Hongkong, Taiwan och världen i Kinas skruvstäd?

I en allt tätare handelskonflikt mellan Kina och väst har den demokratiska fyrbåken Hongkong haft världens blickar vända mot sig sedan protestvågen blossade upp under 2019. Upplopp och våldsamma konfrontationer mellan demonstranter och kravallutrustad polis pågick i staden i över ett år till dess att Pekingregimens hårda nypor till sist kväste yttrandefriheten. Kommunistpartiets stärkta grepp märks nu också av inom Hongkongs finansvärld, något som inte minst Kinas motsvarighet till Klarna blivit varse. Men trots att det rekordnoteringsaktuella fintechbolaget, som heter Ant Group, fick känna på riset så har effekterna hittills varit långt ifrån lika förödande som många hade trott. Fokus riktas nu mot Taiwan, där en mångårig demokratirörelse mot Pekings högljudda protester hävdat att ön är ett eget land som inte alls tillhör Folkrepubliken Kina. Kan alltihop kanske tas som ett omen om en pågående rörelse i världsmaktsordningen där västvärldens och demokratins ekonomiska maktsställning till slut faller med början i det maktvakuum som ett omstritt amerikanskt presidentval försatt oss i och ett Kina som nyss var ett u-land sätter globalekonomin i ett totalitärt skruvstäd? Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med programledaren Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning.
2020-11-18
Länk till avsnitt

43. Rip Republikanerna - leve Don Trump?

Tvärt emot vad många hade förutsett lättnadsrusade världsbörserna ikapp sedan det amerikanska presidentvalet klarnat och Joe Biden ställt sig på tröskeln till Vita huset. Det inbördeskrigsscenario som många befarat besannades inte, i alla fall inte direkt, och trots att vapnen skramlade i det rättsliga efterspelet fanns det veckan efter folkomröstningen få bedömare som trodde att Donald Trump skulle kunna hålla sig kvar vid makten. Hur blev det egentligen så, och vad var det som gjorde att valet inte utmynnade i börskaos - trots att läget länge var just tämligen oklart. Och vad är det som nu väntar den icke-återvalde presidenten, det parti han gjort till sitt och världens största ekonomi? De frågorna ställs i det här avsnittet av FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med programledaren Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning.
2020-11-11
Länk till avsnitt

42. Hjärntvätt i Vita huset med Twitters Rasputin

Makthungriga databolag som Facebook, Twitter och Google, bolag som tagit makten över det skrivna ordet, har kommit att bli en hätskt omdebatterad fråga i den valrörelse som nu nått sitt slut och medialandskapet utgörs av mer svårnavigerad terräng än någonsin. Osvuret är alltid bäst, så Nyhetsbyrån Direkts utrikesredaktör Joakim Rönning och programledaren Martin Nilsson nöjde sig med att konstatera att när avsnitt 42 släpptes så hade det kunnat stå klart vem som blir USA:s president de kommande fyra åren. Och om man skulle tro på den fria världens ledare ?president Donald Trump - så hade han redan vunnit långt innan de avgörande rösterna ännu hade räknats. Vad som samtidigt stod desto klarare var att valets aktörer ? kandidater så väl som möjliggörande institutioner och media - skulle komma att anklagas för att i ondo ha försökt eller lyckats otillbörlig påverkan av amerikanska väljare med på vägen till valurnorna. Debatten om påverkan av väljare och till och med hjärntvätt av amerikaner startar knappast här och nu. Inte minst med Cambridge-Analyticas ökända Facebook-propaganda till Trumps förmån 2016 i ryggsäcken, och dessutom med en lång historia av de amerikanska underrättelsetjänsternas science fiction-försök att hitta ett sätt att styra människors tankeverksamhet. Finns det en koppling däremellan, som förklarar varför USA:s politiker numer rent av hatar rollen det utskällda och datamaktshungriga Sillicon Valley utgör i kampen om väljarna, och som i kombination med dunkla myndighetskontakter gör att de folkvalda får svindel? Ta på er foliehatten så ska vi se om utrikesredaktör Joakim Rönning kan klä av er densamma, i avsnitt 42 av FollowTheMoney: Hjärntvätt i Vita huset med Twitters Rasputin. FollowTheMoney är en podcast om makt, storfinans och börsen där Martin Nilsson agerar programledare.
2020-11-04
Länk till avsnitt

41. Anarkokapitalisterna, krisen och kryptodrottningen på Brunkebergstorg

Om vi tar i från tårna kan vi säga att de digitala pengarna snart är här och att det härmed gryr en omstöpning av det finansiella systemet som är så fundamental att världen inte sett maken till det sedan Bretton Woods och guldmyntfoten lades på historiens soptipp - och covid-pandemin är som vanligt att beskylla. I spåren av att fenomen som kryptovalutor och bitcoin, anarkokapitalister och decentraliserad finans tonat fram de senaste åren har nu yrvakna centralbanker världen över skyndat till med pilotprojekt för att också tillse statliga alternativ för e-kronor och digitala dollar. Jo då, Sverige och Riksbanken var trots allt piggast - och skrattades ut - men sedan kom pandemin och de svårdistribuerade stora stödåtgärderna med den. Är digitala centralbankspengar lösningen? Eller handlar det här avsnittet bara om en yrvaken reaktion FRÅN OSS på att flera av världens stora fintechbolag nu rusar in i kryptomarknaden och skjuter upp Bitcoin till de högsta nivåerna på flera år? Ja-a, lyssna så får ni väl se, det här är i alla fall FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med programledaren Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning.
2020-10-28
Länk till avsnitt

40. Trump-Biden 2020: Prolog till inbördeskrig eller stimulerande presidentval?

Amerikanerna går till val om några veckor, och samtidigt som coronapandemin rasar har frågan om presidentskapet seglat upp som i alla fall den näst mest betydande för världsbörsernas fortsatta utveckling. Wall Street tycks ha vänt hoppet mot Demokraternas Joe Biden, samtidigt som andra lyfter fram att president Donald Trumps skattesänkningar är vad som ska fortsätta elda på uppgångstrenden. Samtidigt har många lyft fram att de stimulanspaket som troligtvis väntar om Demokraterna avgår med segern kommer gynna börsen. Men börsens framtid kanske blir helt sekundär i ett större scenario, om vi närmar oss den historiska brytpunkt som det nu varnas för efter en vår av splittring, protester och en president som tycks kommendera högerextremister att "göra sig redo" inför valet. Samtidigt som finanstyckare riktar fokus mot vem som är bästa börsalternativet har nämligen olyckskorparna börjat varsla om hög risk för en stökig maktöverföring där den yttersta risken är ett inbördeskrig i världens mäktigaste demokrati. Därför ställer sig FollowTheMoneys programledare och utrikesredaktör Joakim Rönning frågan: Vart är USA på väg egentligen, och hur påverkas börsen vid olika valutfall och därigenom också våra stora svenska bolag? FollowTheMoney är Nyhetsbyrån Direkts podcast om makt, storfinans och börsen.
2020-10-21
Länk till avsnitt

39. Krig till varje (Nobel)pris: En azerisk-armenisk mardröm i Nagorno-Karabach

I början av året varnade Opec för att priskraschen i olja kommer väcka sovande konflikter till liv i redan krigs- och korruptionspräglade regioner med stora oljeintressen. Varningen var inte då riktad särskilt mot Kaukasus, där högintensiva strider nu blossat upp mellan grannländerna Azerbaijdzjan och Armenien. Striderna har redan vållat hundratals dödsoffer, inklusive civila, och väckt intresset hos makthungriga stormakter. Men vad handlar alltihop om, och vad har den så här års alltid lika aktuella Nobelkommittén egentligen för koppling till den krutdurk som efter hundratals år av söndring och förhärskande nu har exploderat? Jo då, det finns en tydlig sådan, och den hittar vi som vanligt genom att FollowTheMoney, som Nyhetsbyrån Direkts podcast heter, och den görs av programledaren Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning. Rättelse: Joakim blandar ihop namn och nämner fel broder Lundin i avsnittet. Den som berörs i avsnittet är inte Lukas Lundin, utan Ian Lundin, ordförande i Lundin Energy.
2020-10-14
Länk till avsnitt

38. IPO-hetta: Skalbolag köps upp av uppköpsskalbolag?

Krisen är uppfinningarnas moder, brukar det heta, men det var nog få som trodde att den pandemi vi var mitt uppe i under 2020 skulle bädda för renässans och innovation på marknaden för börsnoteringar. Intresset för att notera bolag kyldes ned till permafrostnivå i vårvinterns börskrasch, men sedan dess har den snabbt blivit hetare än helvetet, och nu flockas inte bolagen längre bara kring konventionella noteringsformer med investmentbankirerna hack i häl. Finansvärldens intresse för direktnoteringar har uppnått en så hög intensitet under året att de så kallade uppköpsskalbolagen har fått börsklippare att tvingas fylla på ordförrådet med akronymer som SPAC och DPO. Uppköpsskalbolag ? som ibland tyckts ta in bolag som inte är så mycket mer än just tomma skal. Låter det krångligt? Det är det också, men här för att reda ut begreppen finns FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen, av och med mig Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning.
2020-10-07
Länk till avsnitt

37. Ingen fälld, ingen glömd: I insiderhärvornas spår

Antalet dömda för insiderbrott i Sverige har de senaste åren varit lätträknade. Det har däremot inte insiderhärvorna och antalet personer som figurerar i utredningar kring den lilla andelen av alla fall som tas upp av ekobrottsutredare. Fenomenet är förmodligen det idag vanligaste ekobrottet i finansmarknadens kontorsmiljöer, men ändå omgärdas det inte sällan med en air av djärv slughet som det inte alltid ses ner på i finanskretsar. Varför är det så, och varför fälls så fruktansvärt få som grips mot misstanke för att ha gjort sig skyldiga till det kanske största hotet mot trovärdigheten i vårt finansiella system? Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med mig, Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning.
2020-09-30
Länk till avsnitt

36. All makt åt blankarmaffian, vår befriare

Med 10-talets börsrusning i ryggen har de giriga skojarna stått på kö för att sätta bluffbolag på börsen. Därmed har också jaktmarkerna för det moderna ekosystemet av börsgranskare växt explosionsartat. Men det är inte bara media och myndigheter som avtäcker och avslöjar bedragarna. Floran av blankare, som tjänar pengar på kursnedgång i enskilda aktier, har blivit en ofta bespottad krets. De senaste åren har fenomenet dock skördat uppmärksammade framgångar och vält omkull multimiljardbolag på löpande band. Faktum är att en blankarfirma kommit från ingenstans, blivit hetaste nyhetsstoff och raderat ut stora börsvärden den senaste veckan. Vilka är dessa bolag som lurar brallorna av oss, och vilka är blankarfirmorna och hedgefonderna som står på andra planhalvan? Och framför allt: Hur kan man ställa sig bakom påståendet att dom båda faktiskt är nödvändiga? Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen, av och med programledaren Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning.
2020-09-23
Länk till avsnitt

35. Den 15 september 2020: Dagen D i apparnas världskrig

Det har under den senaste tiden brutit ut appkrig på flera håll i vår omvärld, där teknikekonomin nu plötsligt blivit en högst väsentlig del i arsenalen av bestraffnings- och sanktionsåtgärder mellan länder. Till och med i verkliga och dödliga strider, och alla tycks rikta dessa vapnen mot Kina. I dagens avsnitt ska vi prata om vad som hände den 15 september 2020 - som pekats ut som dagen d för Huawei och Tiktok. Det rör sig inte bara två av världens hetaste techbolag, utan också två världsekonomiska fenomen som anklagas för att vara kommunistpartiets tentakler ämnade att ta maktgrepp över det digitala jordklotet. Eller är allt det bara lögn? Kan USA:s sanktionsangrepp mot Huawei och Tiktok - där världens största telefontillverkare nu i princip förbjuds tillverka telefoner - sluta i en självuppfyllande profetia där techbolagen drivs in i kommunistpartiets värmande famn? Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med programledaren Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning.
2020-09-16
Länk till avsnitt

34. Nervgift och naturgas: Om Rysslands lömskaste vänner och fiender

Råvarumarknaden har återigen hamnat i blickfånget för flera av världens just nu mest aktuella maktdemonstrationer. Allra mest så med den väldiga grannen i öst i centrum. Jo, vi måste faktiskt tala om Ryssland igen, som nu återigen misstänks ha förgiftat oppositionens ledarfigur Aleksej Navalnyj. Och jo, det kan visst ha satt betydligt viktigare händelseförlopp i verket för hela Europa när dominobrickorna plötsligt satts i svang i diktaturgrannen Belarus. Vad är det som händer, och hur vågar vi påstå att Rysslands mest lömska förrädare inte heter varken Aleksej eller Vladimir? Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen. I dag kopplar vi greppet om en bångstyrig råvarumarknad som allt för länge hamnat i skymundan av oljan. Det är dags att prata om Ryssland igen. Det är dags att prata om världens just nu viktigaste rörledning, som löper utanför den svenska kusten genom Östersjön.
2020-09-09
Länk till avsnitt

33. RIP Abenomics?

I mitten av 00-talet fick en fundamental kris världens då näst största ekonomi att gå i bräschen för allt vad djärva ekonomiska idéer kallades, allt det som i dag kallas modern penningpolitik. Årtionden av stagnation förbyttes i återhämtning, tillväxt och börsyra, men nu står Japan återigen inför monumentala vägval. Med en pandemi på halsen och en rad hotande konflikter i närområdet har landets reformivrande ledare - Abenomics-metodikens mästare - insjuknat och hastigt tvingats avgå. Världskänt både för sin konservatism och futurism samtidigt har förändringens vind blåst snålt över den stigande solens rike de senaste 30 åren och kunnat konstateras ha gett en närmast kuslig föraning om vad som väntar oss andra industrialiserade länder. Men vad händer nu, efter att premiärminister Shinzo Abe lämnat ett enormt hål efter sig i det motsägelsefulla Japan? Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med programledaren Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning, som frågar sig om det slutligen har blåst upp till storm och splittring innuti Japan och till öppen konflikt med dess allt mäktigare grannländer - konflikter som kan komma att drabba oss allihop?
2020-09-02
Länk till avsnitt

32. Konfliktmineralerna och moderniseringens förbannelser

Herraväldet över råvarorna har i människans hela historia utgjort skäl för maktkamp, krig och förödelse. Det var särskilt sant när vita män plundrade Afrika, men det är också sant idag, när dyrbara olje- och gastillgångar ständigt blir geopolitiskt sprängstoft. I handelskrigets tidevarv befarar många dock att en helt annan resurs än de mest förekommande nu ska hamna i konfliktlinjen. Det är en resurs som är avgörande för vår tids viktigaste teknikutveckling, där Sverige tidigare spelat en högst avgörande roll. Vad händer nu, om monopolistiska Kina triggas att stoppa export av ingredienser kritiska för modern omställning, från grön omställning och smart teknik till fred i världen? Det här är Follow The Money, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med programledaren Martin Nilsson och Nyhetsbyrån Direkts utrikesredaktör, Joakim Rönning.
2020-08-26
Länk till avsnitt

SOMMARSERIE 3/3 Mannen, myten, Magnitskij: Penningtvättshjältar eller bedragare

Det har beskrivits som en rysk människorättshjältes död, när Sergej Magnitskij mördades i Butyrkafängelset i Moskva i november 2009. Dödsfallet har väckt stor uppmärksamhet internationellt och Bill Browders kampanj för Magnitskij fått en helt egen lag uppkallad efter sig i bland annat USA, i dag ofta nyttjad mot diktatorer och allehanda människorättsförbrytare runtom i världen. Bill Browders framgångar med att straffa de förbrytare som först låg bakom förskingring av hans 230 miljoner skattedollar och därefter mördade revisorn och visselblåsaren Sergej Magnitskij när han på egen hand ertappat och just skulle avslöja personerna bakom har dock lyst med sin frånvaro, och nu ska vi rikta blicken mot fallet i sig. Hur ligger det egentligen till med Bill Browders bakgrund, och vem är det egentligen som smutskastar vem? Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storpolitik och finans av och med programledaren Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning, som i det tredje och sista avsnittet av sommarserien gräver djupare i fallet Magnitskij och ställer sig frågan: Är Bill Browder egentligen en skojare?
2020-07-22
Länk till avsnitt

SOMMARSERIE 2/3 Bill Browder: En man med många ansikten

Vi avslutade avsnitt ett i FollowTheMoneys sommarserie med att berätta om hur ryska oligarker sedan slutet på 90-talet tagit sin tillflykt till London, och hur samma stad de senaste 20 åren blivit en kuliss för ett flertal uppmärksammade spionmord och oförklarliga försvinnanden. En som i stället helt och hållet för egen maskin har tvingats att försvinna är Bill Browder. Den jagade finansmannen reste i motsatt riktning från London till Moskva för snart 30 år sedan i hopp om att finna guld när Ryssland öppnades upp efter Sovjets fall - och han fann det. Men vad som nästan lät för bra för att vara sant skulle också visa sig vara just det, och när allt kraschade samman fördes Bill Browder ut på en äventyrlig kamp mot Putins Ryssland. Vad var det egentligen som hände, och hur kom en hoper självutnämnt renhåriga nordiska banker att falla pladask från sina höga moralhästar och dras i smutsen? Det här är avsnitt två i FollowTheMoneys sommarserie om Bill Browder och de nordiska storbankerna, av och med programledare Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning. Dagens avsnitt är en berättelse om kommunistiska genier, girighet och om den största penningtvättshärvan i Europas historia.
2020-07-15
Länk till avsnitt

SOMMARSERIE 1/3 Oligarkernas jaktmark: En grogrund för nordisk penningtvätt

Den baltiska penningtvättshärvan kom med flera nordiska banker involverade att helt dominera nyhetsflödet under slutet av 2010-talet, då hela världens finansmedier vände sina blickar mot banker som Swedbank, SEB, Nordea och Danske Bank. Härvans magnitud var närmast astronomisk och det svenska anseendet som moralisk väktarstat drogs i smutsen. En av de främsta uppgiftslämnarna var dock inte varken svensk, balt eller ryss, utan amerikan. Eller är han egentligen britt, finansmannen Bill Browder? Som självutnämnd penningtvättsjägare kom han samtidigt som den jättelika härvan rullades upp att göra en stor figur av sig. Han tycktes samtidigt vara en man med många ansikten och en rafflande livshistoria. Vem är han, egentligen, den omtalade miljardären? Den saken ska vi försöka klarlägga i en tredelad serie, som tar oss från den svenska myllan, ut i en rysk maffiavärld, hela vägen in i Vita huset och tillbaka igen. Först av allt ska vi titta närmare på det land och det gangsterlika system som utgjorde spelplats för penningtvätten: Ryssland och den ryska ekonomin. Det här är avsnitt ett som vanligt av och med Nyhetsbyrån Direkts programledare Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning.
2020-07-07
Länk till avsnitt

31. Den stora monopolstriden: Utvecklas, dominera eller dö

Förvärvsaktiviteten i storbolagsvärlden brukar öka väsentligt i kristider och nu går ryktessnurran varm kring vilka bolag som ska giftas ihop som en konsekvens av coronakrisen. De senaste åren har dock en lång rad fusioner stoppats av myndigheter, vilket rört upp känslor inte minst i Europa. EU-kommissionen, som sitter på den exekutiva makten för att bevara konsumenternas intressen och främja en innovativ affärsmiljö i regionen, har utsatts för häftig kritik från både politiker och bolag som ansett att behovet av att effektivisera för att behålla konkurrenskraft står högre än risken att mångfalden hotas. Det bärande skälet är en kraftigt ökad konkurrens från delar av världen som saknar dylika grundvalar som EU och resten av västvärlden, grundvalar ämnade att stoppa monopolism och marknader som dikteras av totaldominanta bolag. Det här är FollowTheMoney, en podcast från Nyhetsbyrån Direkt om makt, storfinans och börsen av och med programledaren Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning. I dagens avsnitt ställs frågan om EU-kommissionen är på väg att hjälpa en kinesisk drake att bränna ner de klassiska europeiska konglomeraten efter pandemin, eller om det egentligen är USA som ruvar på det största hotet, ett hot som de senaste 30 åren fött fram en närmast total makt i kriget om den digitala världen
2020-06-30
Länk till avsnitt

30. House of Wirecards - en sedelärande tysk finansbluff

Trots offensiva satsningar, rika kassakistor och ett anrikt industriellt förflutet har Tyskland aldrig kunnat mäta sig med den övriga välutvecklade världen inom finans. Saken har inte minst kommit att bekräftas av de närmast kollapsade bankjättarna Deutsche Bank och Commerzbank, men under 2010-talet fick tyskarna förnyat råg i ryggen när det obskyra fintechbolaget Wirecard steg upp som en komet på den tyska finanshimlen. Wirecard har de senaste två åren haft en gjuten plats i det anrika huvudindexet DAX30 på Frankfurtbörsen, men samtidigt har rapportering utomlands väckt skandalrykten till liv - alltmedan den tyska finanspressen hållit knäpptyst. Sommaren 2020 briserade så bomben. Wircard, som skulle få plånböcker - papperskontanter och mynt - att försvinna ur var mans och kvinnas ficka, har nu i stället lyckades trolla bort pengar helt och hållet. I alla fall sina egna. Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med programledare Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning. I avsnitt 30 berättas en sedelärande hisoria om tysk finans, preussisk ordning, stängda och rivaliteten i ett Finanseuropa som vissa nu hävdar kanske fått sin en egen Enron-skandal.
2020-06-24
Länk till avsnitt

29. Covid-19 och den avskyvärda börsuppgången

Under våren 2020 tävlade domedagsprofeterna om att ge den mest ödesmättade prognosen för det förfärliga depressionsår som väntade i spåren av coronapandemins härjningar. Men sedan hände något drastiskt. Framåt sommaren vände allt fler av belackarna raskt på klacken och spådde nu plötsligt betydligt muntrare utsikter, i alla fall för världens börser. Samtidigt stod många framträdande investerarlegender kvar med skägget i brevlådan och kallade uppgången för avskyvärd och spekulativ, vilket skulle rendera i rubriker om den mest hatade tjurrusningen någonsin efter att indexen klättrat tillbaka upp och i vissa fall förbi nivåerna från innan viruskrisen bröt ut. Vad är det som händer egentligen, och vad ligger bakom den avskydda uppvärderingen? Det här är är FollowTheMoney, en podcast från Nyhetsbyrån Direkt om makt, storfinans och börsen, av och med programledaren Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning.
2020-06-17
Länk till avsnitt

28. Vätgashaussen: Nikola, Tesla och Nikola Tesla

Mitt i en coronapandemin som burit död och förödelse med sig, har dollartecknen växt sig allt större hos klimatinvesterare världen över. Vid sidan av armodet kring viruset har hoppet om en ny grön giv växt, med målet att totalrenovera energisystemet till en koldioxidfri framtid i skick att ducka annalkande klimatkatastrofer. Fordonslandet USA:s största tillverkare heter inte längre Ford och General Motors och när nu de frustande diesel-V8:orna byts ut mot el- och vätgasdrift har Tesla och nyss börsnoterade Nikola kommit ut på banan. Tesla och Nikola är till börsvärdet USA:s just nu största fordonsbolag, och börsrekorden har avlöst varandra. Elon Musks vision når dagligen nya höjder, men det är runt Nikola de allra största rubrikerna slagits upp, när frågetecknen rätats ut till utropstecken och börskursen dubblats sedan noteringen. Trots att bolaget ännu inte ens har någon serieproduktion är börsvärdet nu större än den framtida konkurrenten AB Volvo - som väl också satsat tungt i ett vätgassamarbete med största rivalen Daimler? De nordiska bolagen har trots USA-hajpen tyckts gå i bräschen - med börssuccéer som Powercell, Nel, Cell Impact och Metacon, som nu ska växla upp pilotprojekt till vad som alltmer börjar likna industriell verksamhet. EU har mitt i krisen gått i första ledet för att ge näringslivet stöd i klimatomställningen, medan USA blivit alltmer distanserat i klimatfrågan under en alltmer kritiserad president Donald Trump. Flera bolag, internationella som svenska, finns som synes med i loppet om vätgassuccén... Eller fiaskot? Jo, i det är vad som väntar, i alla fall om man ska tro på den nämnde batteriförespråkaren Elon Musk. Det här är FollowTheMoney, en podcast från Nyhetsbyrån Direkt om makt, storfinans och börsen, av och med programledaren Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning.
2020-06-10
Länk till avsnitt

27. Makt, blod och pengar: Berättelsen om en kronprins

En någorlunda fri och hållbar framtid i Saudiarabien tycktes länge lika osannolik som en modern energimarknad utan ökenlandets till synes ändlösa rikedomar av det svarta guldet. Men i början av 2018, sedan en ung visionär blivit ny ledare över den gamla skurkstaten, anade västerländska investerare plötsligt en ny vår i Mellanöstern. Med tunga investeringar i flera haussade techbolag beskrevs den unge kronprinsen Mohammed bin Salman som en hyllad reformator, och även svenska bolag lät sig tjusas, strax innan journalistblod renderade i eftertankens kranka blekhet och en dominoeffekt av misslyckanden kring en allt mer impulsiv tyran. Det här är FollowTheMoney, en podcast om storpolitik, finans och den svenska börsen. I dag berättar vi historien om en kronprins uppgång och fall. Det är en historia om oljepengar, blod och ett fantasilöst näringsliv, och så funderar vi på om väst någonsin kommer se åt Saudiarabien med blida ögon igen, om allierade USA kommer att återvinna förtroendet, eller om nya allianser i världsordningen nu är på väg att formeras.
2020-06-03
Länk till avsnitt

26. Made in China: Mittens rike mot maktens centrum?

Med en mer stabil världsordning än någonsin har en övergång från den liberala demokratin tyckts närmast omöjlig de senaste 50 åren. Historien har dock lärt oss att stormaktstider alltid kommer och går och många bedömare spår nu att "Made in China"-konceptet snart inte bara är en intern kinesisk angelägenhet. Belackare mot den västerländska agendans hållbarhet hävdar att en ny vår av totalitär dominans av världsherraväldet med detta kommer att spridas österifrån, något som ger kalla kårar hos många liberaldemokratiskt fostrade västerlänningar. Men långt ifrån alla. I flera av EU:s grundarländer finns ett nyväckt och alltmer spirande intresse för det kinesiska. Folkrepubliken Kina har lika otvetydigt som plötsligt blivit en maktfaktor att räkna med inom teknik, kultur och affärsliv, med konglomerat som Huawei, Tencent och Alibaba. I en våg av investeringar, där pengar som genererats till landet från multinationella bolags fabriker, lägger Kina nu under sig storföretag och infrastruktur när kapitalet återinvesteras i hela världen. Vad är det som händer i världsordningen när Mittens rike nu sprider sitt evangelium? Riskerar den USA-dominerade västerländska demokratin att falla i censur och omskolning, samtidigt som en Pekingledd global Handynasti breder ut sig i både den fysiska och digitala världen? Det här är FollowTheMoney, en podcast från Nyhetsbyrån Direkt om makt, storfinans och börsen, av och med programledaren Martin Nilsson och nyhetsbyråns utrikesredaktör Joakim Rönning. Avsnitt 26 handlar om regimspionage mot andra länders befolkningar, intellektuella stölder och om vad som står på spel när kontinenterna kopplas samman i en ny sidenväg.
2020-05-27
Länk till avsnitt

25. Maffian, människohandeln och börsbolagens barnarbetare

Flera hjälporganisationer har de senaste veckorna hävdat att det coronavirusutlösta kaoset oundvikligen varslar om goda tider för det moderna slaveriet, där människohandlare och maffia står som vinnare på ena sidan av ekvationen, aningslösa börsbolag står på den andra och de allra mest fattiga och utsatta sitter fastklämda i mitten. Det är redan konstaterat att de svåra förhållandena i världsekonomin orsakar lidande för den reglerade vita ekonomin, i vars ställe den svarta ekonomin nu vädrar morgonluft och breder ut sig i det vakuum som skapats av pandemins härjningar. Näringslivets lönsamhetsförutsättningar pressas från flera håll och multinationella bolag med globala leverantörskedjor gör allt för att dryga ut vinstmarginalen. Trots att den humanistiskt inriktade trenden bland storbolagen är tydlig finns således också en ökad risk för nya skandaler i våra stora börsbolag, som trots hundrasidiga hållbarhetsrapporter ständigt ertappas med omänskliga arbetsförhållanden i utvecklingsländer. Hur kan det vara möjligt att världens största företag fortfarande brottas med samma problematik ? slaveri ? trots ett drygt århundrade av gemensamma fördömanden? Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storpolitik och börsen. I det 25:e avsnittet pratar programledaren Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning om maffians infiltration av den moderna ekonomin och om den grövsta organiserade brottsligheten som finns.
2020-05-20
Länk till avsnitt

24. Legosoldaterna, invasionen och kampen om världens rikaste fattiga land

Rubrikmakare världen över lade pannor i djupa veck morgonen den 6 maj, när venezuelanska propagandister hävdade att militären slagit ned ett Vita huset-initierat kuppförsök. Kunde det vara sant? Flera amerikanska elitsoldater hade uppenbarligen gripits och paraderades nu i Venezuelas medier efter en nattlig eldstrid med flera döda längs kusten utanför Caracas. Enligt venezuelanska staten rörde det sig om militärer som varit ute efter att lägga vantarna på världens största oljereserv som vilat som en förbannelse under ett numer svältfött Venezuela. Men när krutröken skingrades var det en helt annan bild som tonade fram. Vad som utspelat sig utanför Caracas morgonen den 4 maj såg mer och mer ut som en skattjakt av privata lycksökare från ett säkerhetsföretag snarare än ett regelrätt invasionsförsök. Vad var de egentligen ute efter ? priset på diktatorns huvud, oljan eller Rambolik ära och berömmelse? I avsnitt 24 av FollowTheMoney - en podcast från Nyhetsbyrån Direkt Martin Nilsson och byråns utrikesredaktör Joakim Rönning - avhandlas den allra mest ljusskygga delen av försvarsindustrin, där det inte säljs vilka vapen som helst utan elitsoldater av kött och blod. Fenomenet i sig är ingenting nytt, men användandet av moderna legoknektar är i dag utbrett bland världsmakterna, där ljusskygga verksamheter som amerikanska Blackwater och ryska Wagner Group hyr ut tjänster till invaderande styrkor men verkar utan flagg och helt andra moraliska koder än reguljära trupper. Hur ser framtidens krigsindustri egentligen ut när världens fattiga länder söndrats och härjats av ett coronavirusutbrott som kanske öppnat för invasion av högstbjudande?
2020-05-13
Länk till avsnitt

23. Guldruschen: Valutakollapsens början eller bara vanlig alkemi?

På några månader under pandemivåren 2020 steg priset på den ädlaste av de brett handlade metallerna allt närmare de högsta nivåerna på ett årtionde. Samtidigt som en viruspandemi spred skräck på finansmarknaderna och i princip alla andra tillgångsslag rasade, repade guldinvesterare mod och analytikerna tävlade i att ge den mest rosenskimrande utsikten för priset. Men sambanden var inte solklara och många ställde sig frågan om vad det egentligen är som väntar för vår viktigaste ädelmetall; alla valutors moder vars skimrande och förrädiska natur förtrollat människan in i allt från alkemisk genialitet till girig dumhet under årtusenden. Står ett nytt paradigmskifte för dörren, där bilden om det mytiska värdet ska blekna och så kallade säkra hamnar ska svämmas över i pandemins flodvåg? FollowTheMoney är en podcast från Nyhetsbyrån Direkt, Nordens ledande nyhetsbyrå inom ekonomi och finans, av och med programledaren Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning.
2020-05-06
Länk till avsnitt

22. En kinesisk zombieinvasion och skuldexplosion

Ett Damoklessvärd i form av ständigt tilltagande skuldbörda dinglade över världsekonomin långt innan pandemikrisen exploderade under våren 2020 och skulle återföra farhågor om att en dold skuldbubbla snart hotade att explodera. Något som till stor del förenade de båda systemhoten, viruset och skuldbubblan, var epicentret Kina varifrån coronaviruset började spridas vintern 2019. Kina var även mitt i riskzonen för en lika allvarlig smitta, som lika ofrånkomligt hotade sprida sig gestaltad av zombiebolag skapade av årtionden av återupplivning, där skulderna flyttats över till det kommunistiska enpartiväldets banker. Fanns risken för att en finansiell zombiepandemi skulle dra världsekonomin i en ofrånkomlig depression efter att det verkliga virusets härjningar lugnat sig, eller var alltsammans bara en illasinnad konspirationsmyt? I det senaste avsnittet av FollowTheMoney, en podcast från Nyhetsbyrån Direkt om finans, storpolitik och börsen, ställer sig programledaren Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning den nämnda frågan och funderar på om zombieföretag nu även riskerar bli ett faktum i väst när världsekonomins maktspelare räddar bolag från undergången och gör vad Kina gjort sedan marknadsliberaliseringen. Eller är det egentligen så att vi står mitt i apokalypsen, utan att vi ännu har förstått det?
2020-04-29
Länk till avsnitt

21. Gratis olja!? Hur vi drunknade i svart guld

Du vet var du hörde det först: Oljepriserna kan mycket väl vända till minus. I tidigare avsnitt av FollowTheMoney har det till synes omöjliga scenariot redan avhandlats - och skrattats ut - men på måndagen i vecka 17 blev skräckscenariot plötsligt till verklighet. Eller? hur var det egentligen? Det har blåst upp till en perfekt storm för det svarta guldet, där pinade innehavare plötsligt skänkte bort kontrakt och betalade för det, i akt och mening för att slippa att bli dränkta i fysisk råolja. Hur är det ens möjligt att något sådant kan ske, undrade många samtidigt som allmänmedier världen över flashade ut nyheten utan att närmare bistå med förklaring av hela den komplexa bild som gjorde det möjligt. Pannor har dock lagts i djupa veck även hos oljehandlare och analytiker för att uttyda orsak och verkan - och inte minst för att spå när den historiska krisen kan nå en botten i graferna. Och när den geopolitiska kartan ritas om efter krisen - är oljeberoende diktaturer, länder och kartellorganisationer som Saudiarabien, Ryssland Opec ofrånkomligt körda i botten? I det dagsfärska avsnittet av Nyhetsbyrån Direkts podcast FollowTheMoney, med nyhetsankaret Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning, kan du höra mer om vad som egentligen pågår i världens största råvarumarknad.
2020-04-22
Länk till avsnitt

20. Exsufflationens epok - jordmån för farliga idéer

Ända sedan Platons dagar har det sagts att den nödställde ofta blir ovanligt uppfinningsrik. Under pandemivåren 2020 verkade kärnan av det synnerligen begagnade ordspråket mer aktuellt än någonsin, när företag och hushåll skulle räddas undan från något som bara veckor tidigare närmast upplevts som en omöjlighet: En epokgörande ekonomisk depression, massarbetslöshet och stagnation. Men vad var det för idéer som slog rot och vad var det för begrepp som skulle födas fram i viruskrisens paradigmskifte? Ekonomin går genom cykler - långa så väl som korta - och när centralbanker tömt sina arsenaler med kraftiga stödköp i marknaden och räntesänkningar till under nollan så ställdes frågan: Vad skulle bli nästa penningpolitiska vapen. Analytikerna varslade om att pandemin banat väg för deflation kombinerat med stagnation - ett scenario som det till skillnad från den motsatta stagflationen saknas ett beskrivande ord för. Hur ser en modernare penningpolitik ut egentligen, och vad var det som ledde dithän att ett skifte såg ut att komma allt närmare, där andra nyord som helikopterpengar och medborgarlön tedde sig allt verkligare. Och är det så som det har sagts: Att den uppfinningsrikedom som föds i nöd alltför ofta frambringar farliga idéer?
2020-04-15
Länk till avsnitt

19. Bailout 2020: Att rädda en sjuk ekonomi

De finansiella stödpaketen stod som spön i backen under en pandemikatastrof som tornade upp sig under den absoluta inledningen av 2020-talet. Goda råd var dyra och likt så ofta i tider av kris uppmätta i skattepengar som skulle fördelas till de nödställda. Världen över skyndade regeringar till med lån ämnade att rädda de bolag som plötsligt stod några veckor från konkurs. Den ekonomiska härdsmältan var verklig och kännbar för alla parter i det finansiella systemet, från utdelningslösa ägare till arbetstagare som blev av med jobb och många hushåll därigenom plötsligt stod utan tryggad försörjning, vilket drog ekonomin djupare ner i den onda spiralen. Men kan finanspolitik rädda en ekonomi från ett aldrig tidigare skådat scenario där efterfrågan försvunnit, mitt i en epokgörande pandemi där nationalekonomer skriker för full hals att åtgärderna är på väg att bli mer kostsamma än smittan själv både räknat i människoliv och finansiella kostnader? Historiens domar över tidigare försök att rädda företag från konkurs - där räddningspaket lämnats i utbyte mot statligt inflytande har vilat tungt över dem som fattat besluten ? inte minst efter vågen av bank-bailouter från den förra krisen. Hur väljs de bolag ut som ska räddas den här gången, och är det ens rimligt eller lämpligt att staten går in och kräver bestämmanderätt i privata bolag? Till syvende och sist måste frågan också ställas: Är pandemikrisen ens jämförbar med tidigare kollapser, eller väger våra skattepengar den här gången för lätt i kampen att rädda världsekonomin undan en analkande katastrof?
2020-04-08
Länk till avsnitt

18. Pandemin, oljekrisen och den nya världsordningen

Den ekonomiska katastrofen gjorde sig påmind på samtliga världens marknader under våren 2020, när länder förbjöd medborgare att leva sina vardagsliv under pandemin orsakad av covid-19. Men på den globalt viktigaste råvarumarknaden nådde spänningarna aldrig tidigare skådade proportioner. Ända sedan coronavirusutbrottet i Kina under årets absoluta inledning hade det bespottade men för den moderna världen livsnödvändiga svarta guldet fallit brant, priset raderade ut nära 70 procent på bara några dagar, och i mars stod oljebranschen plötsligt med den egna handelsvaran upp över öronen. Fler och fler oljebranschaktörer drog sina sista andetag - men inte av coronaviruset i sig utan som drunkningsoffer i den egna handelsvaran. Priskraschen var brutalare än någonsin tidigare och kedjeeffekterna har slagit världens förståsigpåare med häpnad sedan efterfrågekraschen följts av en maktstrid mellan några av världens mäktigaste producentländer ? skurkstaterna Saudiarabien och Ryssland. Hur länge kan priskraschen fortsätta innan det innebär dödsstöten för hela oljebranschen - och vad är det för världsordning vi kommer se när coronapandemins ekonomiska katastrofscenario kan betraktas i backspegeln och maktstriden i världens viktigaste råvarumarknad är över?
2020-04-01
Länk till avsnitt

17. Pandemistriden: Döden, jobben eller en ny svensk modell

Det var ännu långt kvar tills det skulle gå att bedöma kostnaderna från pandemins härjningar när debatten bara några veckor efter att coronautbrottet nått Europa under våren 2020 skulle komma att ta en tvär gir in på ekonomispåret och landa i en moraletisk mardröm. De omfattande karantänsrekommendationerna för att dämpa smittspridningen blandades upp med allt fler kritiska röster - nationalekonomer, företagare och en amerikansk president som menade att dödligheten av att svälta ut hela världsekonomin med långvarig karantän ofrånkomligt välter världsekonomin i depression och därmed renderar i livshotande konsekvenser för mångdubbelt fler än de som riskeras av själva pandemin. På hemmaplan var trots allt den svenska staten trots allt relativt sparsmakade i sina restriktionsåtgärder jämfört med övriga Europa, där till och med grannländerna stängde skolor och gränser medan Sverige avvaktade med drakoniska åtgärder. Men hur är det egentligen, stämmer det att ekonomin ofrånkomligen måste offras på pandemins altare för att besegra covid-19 och företagen plötsligt står utan både efterfrågan och produktion, eller finns det en alternativ väg att gå? Kan det rent av vara så att förutsättningarna finns för att en ny svensk modell snabbt kan byggas upp, där den svenska industrin blir spjutspets i den stridslinje som hela världen nu samlat sig bakom bortom alla debatter: Själva kampen mot viruset. FollowTheMoney är en podcast från Nyhetsbyrån Direkt - Nordens ledande nyhetsbyrå inom ekonomi och finans - av och med programledaren Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning.
2020-03-25
Länk till avsnitt

16. Skräck, panik och kreditmarknader frysta till is

Under vårvintern besannades till synes alla farhågorna i ett värsta tänkbart scenario på en gång. Världen stod plötsligt mitt i en pandemikris, som länge negligerats som en inte helt ovanlig släng av influensa i bortre orienten. Pandemin utvecklade sig med blixtens hastighet till en global finansiell panik, där yrvakna centralbanker och regeringar tvingades skynda till. Men inget tycktes hjälpa mot de skoningslösa börsras som fortsatte dag efter dag. Frågan väcktes om det redan var för sent och vi bara sett början av en härdsmälta på världens finansmarknader. I avsnitt 16 frågar sig programledaren Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning vad det är som händer när de svårt nödställda företagens kreditlinor - hela obligationemarknaden - plötsligt fryser till is. Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen från Nyhetsbyrån Direkt, Nordens ledande nyhetsbyrå inom ekonomi och finans.
2020-03-18
Länk till avsnitt

15. Presidenterna, coronaviruset och Big Bad Pharma

Den amerikanska läkemedelsmarknaden är hårt ansatt av en allt mer enig opinion. 80 procent av väljarna har angett att sänkta medicinpriser är huvudfrågan inför det stundande presidentvalet och bolagen hotas av kraftiga reformer och ett rubbat status quo. I bakgrunden finns ett faktum att amerikaner betalar multum för sina mediciner. Det är en konsekvens av frihetsivran med hoppet ställt till en öppen kapitalism - idéer som gått i baklås när de kombinerats med häftiga patentlängder och fri prissättning. Men vad är det som väntar för branschen, som täljt guld med fällkniv i den gigantiska USA-marknaden, och hur direkt är hotet egentligen? Både Republikanernas president Donald Trump och Demokraternas mest trolige kandidat, Joe Biden, har lyft att det dysfunktionella systemet inom kort ska ses över. Men vad händer om socialiststämplade Bernie Sanders spurtar i mål som segrare med löften om att krossa girigheten och den fortsatt helt legala korruption som kringgärdar Big Bad Pharma? En alternativ utveckling är att opinionens vindar vänder, och att läkemedelsbranschen tragikomiskt nog plötsligt sitter med trumf på hand. Jakten på ett vaccin mot en global pandemi blir allt mer bråd och läkemedelsbolagen har ju alltid hävdat att de är beroende av sina höga marginaler för att forska fram botemedel till svåra sjukdomar och epidemier. Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och svenska börsen av och med Nyhetsbyrån Direkts utrikesredaktör Joakim Rönning och programledaren Martin Nilsson.
2020-03-11
Länk till avsnitt

14. Coronakrisen: Har börsraset nått botten ännu?

Vecka 9 och 10 år 2020 bestod rubrikerna i världspressen av en enda sak: Coronavirus, och finansmarknadernas yrvakna svar blev en säljhets vars motsvarighet vi inte sett sedan den senaste finanskrisen 12 år tidigare. Nu tävlar analytiker, sparekonomer och investerare i att förutspå hur långt det är kvar tills raset når sin botten och vi kan blåsa faran över. Många ställer sig samtidigt frågan hur mycket värde vi egentligen kan tillmäta prognoser kring ett så komplext skeende som en global pandemi, med kedjor som bryts i sina svagaste länkar och vållar dominoeffekter som är tillsynes omöjliga att förutspå. Prognosmakarnas sentida renommé kan dessutom ifrågasättas. Krisen i aktiemarknaden dröjde ju långt efter att faktum var klarställt kring att viruset faktiskt smittat tiotusentals kineser och andra tillgångsmarknader uppvisade svaghet desto mer direkt. Finns det något att hämta därur, när man ska bedöma prognosernas tillförlitlighet? I avsnitt 14 plockar programledaren Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning återigen upp epidemin och ställer sig frågan alla vill ha reda på: Vad är det som händer, när vet vi hur stora effekterna blir och har börsen rasat färdigt? Dessutom tas frågan upp om det är så att den perfekta stormen i marknaden bäddat för det ökända fenomenet analytikermassage.
2020-03-04
Länk till avsnitt

13. Coronafeber: En börskrasch i realtid eller ännu ett hack i kurvan?

En yrvaken börsmarknad klappade hastigt ihop fullständigt måndagen den 24:e februari, när börsen såldes av med den största kraften sedan det chockerande utfallet i brexitomröstningen 2016. Men vad var det som hände egentligen? Visste inte marknadens aktörer att viruset varit en högst väsentlig faktor att prisa in sedan länge, tre månader efter utbrottet i Kina? Det här är Followthemoney, en podcast från Nyhetsbyrån Direkt, Nordens ledande nyhetsbyrå inom ekonomi och finans. Vi pratar om makt, storfinans och svenska börsen. I dagens avsnitt frågar vi oss om börsfesten är slut nu, efter att ha eldats på av billig likviditet från centralbankerna ett decennium, eller om viruset blott triggat en övergående rethosta och bara gör ännu ett hack i kurvan. Podcasten görs av programledaren Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning.
2020-02-26
Länk till avsnitt

12. Flygbranschen: Ur askan i elden - eller dömd till evigt krisläge?

Flyghistorien är en ökenvandring längs en stig kantad av skelett från kostsamma misslyckanden. Det sa en brittisk premiärminister redan på 60-talet, långt innan ett pärlband av flygbolagsjättar skulle komma att kraschlanda i kampen om resenärerna. De senaste tio åren har i snitt ett flygbolag gått i konkurs varannan månad och inte sällan har de dukat under efter stora och oförutsägbara omvärldshändelser. Vårt eget SAS har störtat runt 95 procent på börsen sedan finanskrisen och pressas under våren 2020 av inställda linjer till Kina i spåren av coronaviruset. Kan vi vara på väg åt något annat håll än att allt fler och allt större bolag står på tur? Flygets marginaler pressas ständigt, men just nu tycks omvärlden särskilt omild mot branschen. Svensk flygskam har blivit ett världsfenomen, flygplanstillverkaren Boeing genomlever sin värsta kris hittills och kampen mot fackförbund förs med kniven mot strupen, fjärran den luxuösa profil kring livet i skyn som skapades under 70-talets glada dagar. Samtidigt har lågprisbolagens framfart de senaste tio åren varit skoningslös mot Europas tidigare dominanter som SAS, Lufthansa, British Airways och Air France, vid sidan av faktumet att de statssponsrade Mellanösternjättarna lagt beslag på långdistansflyget. Goda råd är dyra och frågan måste ställas om flyget mot alla odds kan resa sig ur askan likt en fågel fenix och till sist få vingar som faktiskt bär, eller om branschen som vi känner den är på väg mot avgrunden. Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och svenska börsen från Nyhetsbyrån Direkt, Nordens ledande nyhetsbyrå inom ekonomi och finans. Podden görs av utrikesredaktör Joakim Rönning och programledaren Martin Nilsson.
2020-02-19
Länk till avsnitt

11. Tesla: Patenterad nyckel till framtiden eller en stor fet bluff?

Ett börsrally på flera hundra procent ledde under vårvintern 2020 till att Teslas börsvärde, blott 17 år efter bolagets bildande, blev näst störst i världen. Detta trots en försvinnande låg marknadsandel. Teslas rusning har rört upp känslor i hela världen och delat investerare och analytiker i två läger medan vd Elon Musk uppfyllt sitt löfte om att "bränna blankarna" ? dem som aldrig trott att raketutvecklingen skulle vara möjlig. Men hur ligger det till egentligen, har Elon Musk tagit patent på nyckeln till framtiden, eller är allt bara en enda stor fet bluff? I skymundan har samtidigt en av de globalt största börssuccéerna de senaste åren växt fram i vår egen svenska mylla, med en närliggande men avvikande affärsidé. Vätgasbolaget Powercell får efter en rusning på nästan 4.000 procent sedan börsnoteringen 2014 Teslas börsrally att blekna, mot bakgrund av samma behov att elektrifiera fordonsbranschen. Kan det vara så att det snarare är före detta Volvo-bolaget Powercell som sitter på klimatgåtans svar och kommer revolutionera allt som har med transport att göra? Det här är FollowTheMoney, av och med Nyhetsbyrån Direkts programledare Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning. FollowTheMoney är en podd in makt, storfinans och svenska börsen från Nordens ledande nyhetsbyrå inom ekonomi och finans. Det tionde avsnittet tar avstamp i det glödande stålbad som klassiska fordonstillverkare som Volvo, Volkswagen och Daimler har dragits in i och blickar mot vad som väntar i en mobilitetsbransch som vi alla berörs av.
2020-02-12
Länk till avsnitt

10. Coronavirus: Lätt börshypokondri eller en kommande finanspandemi?

I början av 2020 var det muntra tongångar på världens börsgolv. Statistik från industrin uppvisade tecken på att konjunkturvändningen uppåt var ett faktum i så väl Europa som Asien, särskilt för världens största fabriksnation Kina. Men profetian om lättnad kom plötsligt på skam när en svart svan landade mitt i världshavet - en svart svan med coronavirus från Kina. Börserna darrade initialt betänkligt av minsta vink om att sjukan var på väg att bli en global pandemi och stora delar av januari månads uppgångar raderades ut efter att utbrottet tillkännagavs av Kina. Där står miljonstäder i karantän, städer med produktion till stora börsbolag ? bland annat de svenska. Samtidigt som coronaviruset breder ut sig över världen frågar sig Nyhetsbyrån Direkts studioankare Martin Nilsson utrikesredaktör Joakim Rönning om vi faktiskt har anledning att oroa oss, om världens börser har gått och blivit hypokondriker och vilka bolag som kan tänkas tjäna på den hälsokris som nu även kommit till Sverige. FollowTheMoney är en podcast om makt, storfinans och svenska börsen från Nyhetsbyrån Direkt, Nordens ledande nyhetsbyrå inom ekonomi och finans.
2020-02-05
Länk till avsnitt

9. Kryptoterroristerna: Den bitcoindopade cyberondskans axelmakter

De makropolitiska orosmolnen har hopat sig runt världen de senaste åren. Nya hot mot globalekonomin och världsordningen har utgjorts av ett handelskrig och en ny våg av väpnad konflikt i Mellanöstern. Men det kanske största hotet mot världens stabilitet finns kanske i skuggorna, något som aktualiserats flera gånger de senaste åren. Det finns nämligen ett mycket enklare sätt att attackera fiender än med bomber och granater som är både enklare, billigare och som oftast leder till en mycket större förödelse, i alla fall för det finansiella systemet. Det nionde avsnittet handlar om bitcoindopade hackare från cyberondskans axelmakter, och om några svenska börsbolag som försöker dra vinning av kampen.
2020-01-29
Länk till avsnitt

8. Cleantechboomen: Värper grönsvarta svanar guldägg?

"Svarta svanar" har länge varit ett välkänt begrepp i ekonomivärlden för att beskriva risken för oförutsedda krishändelser som hotar det finansiella systemet. Men den här gången är svanen kanske snarare grön, när behovet av att byta ut smutsiga koldioxidutsläpp mot gröna energialternativ, samtidigt som skogsbränder färgar kvällshimlen blodröd världen över. Det här är FollowTheMoney, en podcast där vi pratar makt, storfinans och svenska börsen. Jag heter Martin Nilsson, jag är studioankare och programledare på Nyhetsbyrån Direkt, Nordens ledande nyhetsbyrå inom ekonomi och finans, med mig har jag utrikesredaktör Joakim Rönning. Idag ska vi prata om en helt ny bransch som kallas cleantech, som växt fram mot en fond av det senaste decenniets klimatkatastrofer, och ställa oss frågan om det verkligen är där vi kommer hitta lösningen på klimatekvationen?
2020-01-22
Länk till avsnitt

7. Cannabiskollapsen och e-cigarettdöden: En ny syndig tobaksvår

En våg av marijuanalegalisering i Nordamerika under 2010-talet ledde under 2018 till att en helt ny bransch fick vingar och när bolagen flyttade in på börsen sköt kurserna snabbt i höjden. Några av de mest omtalade cannabisbolagen blev 2018 års stora kursvinnare när flera av de största bolagens börsvärden tiofaldigades. Cannabishajpen nådde också snart Sverige, där flera aktier blev bland de mest köpta och eftersökta även bland svenska småsparare på Avanza och Nordnet. 2019 brast plötsligt bubblan och kursslakten skördade skoningslöst offer genom sektorn. Men vad var det som hände egentligen? Nyhetsbyrån Direkts utrikesredaktör Joakim Rönning och programledaren Martin Nilsson dyker ner i en obelyst historia om hur girighet och övertro på det som kom att kallas cannabusiness nu gått upp i e-cigarettånga, om ond bråd död och om en otippad och syndig vinnare: Tobaksbranschen. FollowTheMoney är en podcast om makt, storfinans och svenska börsen från Nyhetsbyrån Direkt, Nordens ledande nyhetsbyrå inom ekonomi och finans.
2020-01-15
Länk till avsnitt

6. World War III: Ett krigsindustriellt komplex

Den militära stormakten USA har under två presidentadministrationer misslyckats i försök att dra sig tillbaka från de två längsta militära kampanjerna i landets historia. Kampanjerna har förts med den krutdurk som är Mellanöstern som skådeplats och haft en jakt på terrorister och massförstörelsevapen som förevändning. Men är det verkligen så enkelt? Samtidigt som söktermen "World War III" trendar på Twitter ställer vi oss frågan vad det militärindustriella komplexet är för något, om det eviga kriget är en ofrånkomlighet, varför upprustningen av världsmakterna nått sin högsta nivå sedan det senaste världskriget tog slut, och vilka det är som vinner på den ökade hotnivån - inkluderat en hoper svenska börsbolag. Det här är FollowTheMoney, en podcast där vi pratar makt, storfinans och svenska börsen av och med Joakim Rönning, utrikesredaktör på Nyhetsbyrån Direkt och studioankaret och programledaren Martin Nilsson. FollowTheMoney är en produktion från Nyhetsbyrån Direkt och Direkt Studios.
2020-01-08
Länk till avsnitt

5. Matrixillusionen: Det blinda racet mot 5G och framtiden

Visionärerna talar om en snart ankommande teknologisk revolution och en verklighet som för bara några tiotals år sedan hade kallats magi. Den femte generationens höghastighetstelekom har en kapacitet som ska möjliggöra artificiell intelligens, bilar som kör av sig själva, total robotifiering av industrin och smarta uppkopplade städer. Möjliggörare är telekomsektorn och svenska Ericsson är återigen i centrum genom den kommande generationsväxling som ska leda till ett helt nytt samhälle, knappt 20 år efter att ha varit en drivande faktor i den IT-hausse som slutade i ett blodbad på Wall Street kring slutet av förra sekelskiftet. Hur ska det bli den här gången; öppnar 5G verkligen dörren till i en futuristisk Matrixtillvaro, vad för risker bär den kommande revolutionen med sig? Det enda som i ett tillräckligt långt tidsperspektiv är säkert är att allting förr eller senare kommer att förändras. I det femte avsnittet av FollowTheMoney skiljer Nyhetsbyrån Direkts utrikesredaktör Joakim Rönning och studioankaret Martin Nilsson ut förhoppningar från fria fantasier i fråga om självkörande bilar, sakernas internet och artificiell intelligens. FollowTheMoney är en podcast om makt, storfinans och svenska börsen av och med Martin Nilsson, studioankare och programledare på Nyhetsbyrån Direkt, Nordens ledande nyhetsbyrå inom ekonomi och finans, och byråns utrikesredaktör Joakim Rönning
2019-12-27
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.