Sveriges 100 mest populära podcasts

FollowTheMoney

FollowTheMoney

Nyhetsbyrån Direkts utrikesredaktör Joakim Rönning och Direkt Studios programledare och ankare Martin Nilsson, båda välbekanta ansikten från finansprogrammet Trading Direkt, blir mer djuplodande än vanligt - men på ett mer alldagligt språk än vad som är regel i finansbranschen. Häng med!

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

soundcloud.com/user-652939661

Avsnitt

100. Havannasyndromet och terrorbalansen: Masspsykos eller rysk gasattack mot börsfesten?

Börsfesten tog abrupt slut en kort bit in på 2022 och efter en stegring i inflation och räntor var det till slut Vladimir Putins indirekta hot att stänga av elen som fick efterfestens sist kvarvarande deltagare att fundera på refrängen. Krigets återvändande till Europa, i form av en rysk invassion av Ukraina, spred uppenbarligen skräck över börsinvesterarnas känslostämning och tycktes vara dödsstöten mot de rekordhöga värderingarna. Men hur låg det till egentligen, var risken för krig i Europa med avstängd energiförsörjning som följd en reell risk eller rörde det sig om att ett så kallat Havannasyndrom som smittat börsen och satt psyken och känslor i spel? Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen, av och med programledare Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning, som är tillbaka i Ryssland, eller Ukraina närmare bestämt, men som också går till Mellanöstern för att rota i en historisk ledtråd för att bedöma energikrisens fortsättning.
2022-01-25
Länk till avsnitt

99. Korruption en ny OS-gren: Diktaturer, sportswashing och hur idrott och politik visst hör ihop

Idrott och politik hör inte ihop, brukar det heta när idrottens potentater inom världsorganisationer såsom Fifa och Internationella olympiska kommittén försvarar sina beslut att lägga mästerskap i auktoritära länder. Men under de senaste åren har det kunnat konstateras att skandaltätheten och korruptionen inom idrotten lett till att en slående mängd av dessa gubbar numer tillhör en växande elefantkyrkogård. Något tycks vara på väg att hända i sportens världsordning, där "sportswashing" blivit en alltmer välanvänd glosa och så väl fans som atleter syns ta upp kampen mot de odemokratiska krafterna. Men är det genomgående, eller lurar det något större i vassen när nu FBI tagit i med hårdhandskarna och OS återvänt till demokratier i de senaste avgörandena? OS i Peking är det mest aktuella exemplet, och vad avser världens största evenemang, fotbolls VM, så står totalitära Qatar som värdland 2022. Har Mellanösterns regimer och de andra diktaturerna en gemensam plan som förklarar maktgreppet över idrotten, där striden om Europas fotbollsklubbar utkämpas mellan fans och medlemmar och de oljestinna statskassorna på Arabhalvön? Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med programledare Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning.
2022-01-19
Länk till avsnitt

98. CCCP, CCP och Nato: Kriget om klämstaterna Ukraina och Kazakstan

Svensk försvarsdebatt vaknade med ett ryck när det nya året 2022 skulle ta sin början och plötsligt var så väl dags- som kvällspress fullt upptagna med att ropa "ryssen kommer". Det "säkerhetspolitiska läget" bestod plötsligt inte längre bara av ett lynnigt Ryssland och cyberattacker mot Coop, utan av en kravlista mot försvarsalliansen Nato med punkter som för första gången på mycket länge innebar explicita hot mot Europa och där Sveriges suveränitet ifrågasattes. Kunde Ryssland verkligen mena allvar med det plötsligt uppskruvade tonläge som för svenska medier tycktes komma som blixt från klar himmel? Var det egentligen inte bara ännu ett spratt från en president Vladimir Putin, som ånyo noterade svaga opinionssiffror och behövde ett slagfält att samla befolkningen bakom? Här för att demontera frågeställningarna om ett nytt eventuellt stundande storkrig i Europa, är utrikesredaktör Joakim Rönning och Martin Nilsson, som är programledare för FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen.
2022-01-12
Länk till avsnitt

97. Andan i flaskhalsen: Krig, handelsfred och hur logistik gick från sömnigt till sexigt

Bland all elände och bedrövelse som pandemin förde med sig var det förmodligen mest skadliga symtomet för världsekonomin inte virusets dödliga lunginflammation, utan det faktum att handeln tappat andan. Något så stillsamt ointressant som godslogistik var plötsligt en högpolitisk fråga, med säkerhetspolitiskt eftertryck, men också i en fråga där fiender mer eller mindre tvingades att samverka för att hålla ekonomin flytande på de gigantiska båtar som i dag till 90 procent utgör vår handel. Flaskhalsar i leveranskedjorna är något vi - och många andra - pratat oss hesa om under pandemin, men nu är det dags att gå till botten med frågan och titta närmare på hur det blev så här. Kommer den just nu så kritiserade just-in-time-lagerhållningen över huvud taget komma tillbaka, eller väntar en ny kostsam standard för att säkerställa att företagen inte hamnar i samma situation igen och riskerar vår varuförsörjning, fortsatta tillväxt och välfärdsökning? Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen, av och med programledare Martin Nilsson, och utrikesredaktör Joakim Rönning.
2022-01-05
Länk till avsnitt

96. UFO-invasionen: Ett hyperaktuellt världsekonomiskt tankeexperiment

Ända sedan mänsklighetens begynnelse har vi blickat upp mot skyn och undrat vad som egentligen finns där ute. Frågan som i dag främst tycks intressera gräddan av världens rikaste män - entreprenörer varav flera engagerar sig i utforskningen av vad som finns inom och bortom vårt solsystem - liknar nästan religion i sin strävan att söka svar på det oförklarliga. Kärnfrågan om människan är ensam i universum eller inte är, i alla fall hittills, betraktad som evig. I takt med att kulturen bearbetar ufon och utomjordingar i fiktiva tv-serier och med konspirationsteori har digitaliseringen gjort att volymen av nya och svårförklarade vittnesmål aviserade av högt uppsatta militära befälhavare nu också rönt uppmärksamhet ända upp i den amerikanska kongressen. Politikerna kräver och har också börjat få redogörelser och offentliggöranden från de hemligaste av hemliga myndigheter om icke-identifierade flygfarkoster som bryter mot fysikens lagar som vi känner dem. Samtidigt gnuggar deltagarna i den nya, företagsdrivna, rymdkapplöpningen händerna i en tävling som trappats upp med bolag som Spacex, Blue Origin och Virgin Galactic. Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen, som öppnar en Pandoras ask av ufologisk konspirationsteori för ett tankeexperiment av sällan skådat slag. Vi, som frågar oss vad som skulle hända med vår världsordning om det visade sig att vi inte är ensamma i universum, är programledare Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning.
2021-12-29
Länk till avsnitt

95. Världshandeln på populisternas altare: Levande, död eller återfödd globalisering?

Handeln och globaliseringen fick sig en rejäl törn under slutet av 2010-talet och i stället för att resa sig som en fågel Fenix ur askan i elden blev inledningen av 2020-talet ännu värre, med en krasch närapå ner till nollpunkten för allt vad export- och import av varor mellan länder innebar. Flera bedömare och agitatorer på de politiska kanterna var inte sena med att förklara globaliseringen färdig för altaret när pandemins lieman satte världsekonomin i ett skruvstäd. Vad vet vi egentligen om globaliseringens skick - vad händer om handeln får en permanent låsning? Är globala handelskrig och isolation något nytt eller är det en välbekant utveckling vi nu går till mötes och som vi kan prognosticera efter? Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med programledare Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning.
2021-12-22
Länk till avsnitt

94. Ukraina och invasionsvintern: Jaktlysten rysk isbjörn lurar i Nordostpassagens arktiska vår

Mitt i den smällkalla vintern 2021 vaknade den ryska björnen mer irriterad än på länge. Frågan om Ukraina stod i centrum och med ny truppmobilisering vid grannlandets gräns varslade plötsligt rysskännare om att invasionskrig i Europa var under uppsegling för första gången sedan kalla krigets slut - och då genom att Europas största land förberedde sig på att skicka in arméförband i Europas näst största land. På helt andra breddgrader märktes en annan typ av björn föra det kallaste av krig om en region som under lång tid vilat slumrande i idet, men som genom klimatförändringar och nyutvecklad vapenteknik blivit ett av geopolitikens mest intressanta områden för agendasättandet i den framtida världshegemonin, både geopolitiskt och ekonomiskt. Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med programledare Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning, som i det här avsnittet vrider jordgloben på sned och inleder med att konstatera att isbjörnarnas kylslagna hemman hettat upp - och då inte bara av klimatförändringar.
2021-12-08
Länk till avsnitt

93. Erdoganomics i sprickan mellan öst och väst: Receptbelagd inflation till Europas sjuke man?

Avsnittet är Sponsrat av IG: www.ig.com/se?CHID=122&QPID=37893 Risken för en djup ekonomisk kris med hyperinflation, kollapsad valuta och nya storskaliga protester lyftes dagligen fram som ett alltmer troligt scenario på bron mellan Europa och Mellanöstern, där den diktatorslike presidenten Recep Tayyip Erdogan befäst sitt grepp om Turkiet. Men envåldshärskaren Erdogan har avvärjt oppositionen gång efter gång och till och med genomfört en konstitutionell omstöpning för att säkra tronen. Den liberala finansvärldens oro över det folkrika landets president och dennes omvända uppfattning om förhållandet mellan inflation och ränta förebådas dock kunna bli hans fall, i takt med att matpriserna ökar samtidigt som centralbankens oberoende tycks vara ett minne blott och västvärldens banker tvekar om att ge förnyat förtroende till landet under den rebelliske presidentens styre. Hur långt kan han gå egentligen, mannen som av belackarna kallas för sultan-pretendent? Kommer han göra Turkiet stort igen genom skapandet av en ny osmansk dynasti, eller ska landet ännu en gång förfalla ekonomiskt och kallas för Europas sjuke man? Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med programledare Martin Nilsson, och utrikesredaktör Joakim Rönning.
2021-12-01
Länk till avsnitt

EXTRAPODD | Omikron: Kaosets budbärare - eller en räddande ängel?

Avsnittet är Sponsrat av IG: www.ig.com/se?CHID=122&QPID=37893 En nyupptäckt virusmutation, B.1.1.529, slog i fredags klorna i nyhetsflödet och orsakade ånyo skräck och vanmakt i samhällen och finansmarknader. Oljepriserna rasade och börshandlare flydde från alla sorters risktillgångar och när röken lagt sig tävlade analytiker och strateger om att förutsäga vad som väntar och när finansmarknaderna kan känna fast mark under fötterna igen. Till och med oljekartellen Opec+ agerade på det nya viruset och senarelade produktionsbeslut för att den här gången agera utifrån fakta och hindra en kollaps likt den under våren 2020 när pandemin bröt ut, vilket kanske kunde få tjäna som en termometer på hur marknadens oro skulle komma att hanteras framåt. Hur skiljer sig egentligen tillvägagångssätten nu jämfört med vid pandemins intåg - och hur rädda behöver vi vara för virusets åverkan på allt från liv och hälsa till aktieportfölj och plånbok? Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med mig, programledare Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning, med ett extrainsatt omikron-avsnitt som börjar med en i många öron nog ganska kontroversiell spaning om att den här virusmutationen skulle kunna vara något positivt.
2021-11-29
Länk till avsnitt

92. Galenskapens historia: Konglomeratismens styckmördare och serieförvärvarnas liv och död

Avsnittet är Sponsrat av IG: www.ig.com/se?CHID=122&QPID=37893 I en värld med superlåga räntor, gratis pengar och frodiga börsvärderingar står vi nu mitt i ett skeende liknande det som senast när det bar iväg söderut för en av våra mest omhuldade företagsstrukturer, som dessutom tenderat att ständigt ta sig nya former. Vi pratar om konglomeraten, vars tidevarv återigen är nu. Trots att få bevis finns för att de synergieffekter som existerar i teorin när flera bolag samlas under gemensam fana i generella termer är verkliga, så tycks växande omsättningar och högre vinster på pappret fortfarande attraktivt för börsens investerare. Flera av våra största succéer på svensk börs är så kallade förvärvskonglomerat, som lockat till sig så väl professionella miljardärer som småsparare på jakt efter avkastning och samtidigt tycks flera av de allra mest utbombade industrikonglomeraten, bolag som tyska Thyssenkrupp och amerikanska GE, ha letat sig ut mot en ny vår efter årtionden på konkursens rand genom att gå motsatt väg och stycka upp verksamheter. Vad kan vi egentligen utläsa av händelseförloppet - rör det sig om en så kallad "kanariefågel i kolgruvan" eller har vi hittat stordriftsfördelarnas magiska formel? Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med programledare Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning som i avsnitt 92 avhandlar sanning och myt kring konglomerat och den galna historien bakom serieförvärvande bolag.
2021-11-24
Länk till avsnitt

91. Maslows finanshierarki: Från de eviga domedagsprofeterna till de fåfänga kryptoapornas inflation

Avsnittet är Sponsrat av IG: www.ig.com/se?CHID=122&QPID=37893 Ju bättre vi har det desto mer vill vi ha: Mycket vill ha mer och fan vill ha fler. Ordspråket anspelar på dödssynden girighet, och att den som redan har mycket och ändå inte är nöjd kommer att hamna i helvetet enligt den regelbok som kallas bibeln. Fåfängans och egots makt och vanmakt verkar kanske som allra starkast i finansvärlden, där tillgångarna flödar och känslor - sentiment - är en mer påverkande faktor än nog någon egentligen vill erkänna. Det vet alla som köpt och vunnit eller förlorat på börsen eller kryptomarknaden de senaste åren. Och nog finns det skäl att ifrågasätta den alltmer framträdande strukturen i dagens investerarklimat, där erfarna förståsigpåare sågar de skyhöga värderingarna längs fotknölarna och sprider övertygelse om att vi är i en "everything"-bubbla som kommer explodera likt en vätebomb förr eller senare, medan någon på andra sidan av handlarkollektivets känslospektrum glatt sätter sprätt på avkastningen från meme-aktiernas senaste uppvärdering med ett köp av en ny digital kryptoapa till kostnaden 80 miljoner dollar. Hur huvudlös är egentligen marknaden just nu, efter 15 år av exemplariska investeringsförutsättningar och gigantiska uppvärderingar? Svaret tycktes av debatten hösten 2021 att vila på den stora fråga som tornade upp sig och blev alltmer svårhanterlig för såväl centralbankschefer som politiker: Är den plötsliga inflationen en temporär chock orsakad av pandemin eller här för att stanna? Det är ämnet för avsnitt 91 av FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med programledare Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning.
2021-11-17
Länk till avsnitt

EXTRAPODD | Lundin, svart guld och ett blodbad i Afrika: Folkrättsåtalet mot Sveriges egen oljeprins

Avsnittet är Sponsrat av IG: www.ig.com/se?CHID=122&QPID=37893 Den svenska oljeindustrins mäktigaste man åtalas för medhjälp till ett folkrättsbrott med tusentals dödsoffer mitt i ett Afrika sönderslitet i råvaruförbannelsens mörker. Rubriken är i det närmaste som hämtad från en Hamiltonfilm, men nu har den långa utredningen hos den internationella åklagarkammaren nått i mål och den 11 november väcktes åtalet mot Ian Lundin, rockstjärnan i den gigantiska Lundinsfären och ordförande i Lundin Energy. Åtalet är unikt, och följer efter årtionden av affärer i högriskområden som gjort familjen Lundin ofantligt rik, men också omåttligt kontroversiell. Nu riskerar arvtagaren ett långt fängelsestraff för brottsanklagelser rörande händelser från 25 år tillbaka i tiden. Vad var det som hände egentligen, och varifrån kommer alla konspirationsteorier? Det ska vi föröka reda ut i det här extrainsatta avsnittet av FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen, och med "vi" menas programledare Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning.
2021-11-11
Länk till avsnitt

90. Diktatorernas chicken race om EU-kandidaterna: Balkankrisen och Lukasjenkos flyktingutpressning

Avsnittet är Sponsrat av IG: www.ig.com/se?CHID=122&QPID=37893 Mitt i Europa blåste det upp till storm på flera fronter under hösten 2021. Lagom till dess att vintern nalkades kunde en ny flyktingkris konstateras vara ett faktum med tusentals migranter fast i ett ingenmansland mellan å ena sidan EU-medlemmen Polens arméförband och Belarus diton efter en operation som beskrevs som statsfinansierad flyktingsmuggling. EU visste inte råd, och de misslyckade sanktioner som riktats mot Europas siste diktator Aleksandr Lukasjenko efter ännu en omisskännelig valstöld under 2020 skrattades ut i Moskva och Minsk, och de allt djärvare hybriddiktaturerna tog de stora demokratiernas bekymmersamma utveckling som ett klartecken för att öppna för ytterligare händelseutveckling i sydöstra Europa. FN varslade plötsligt om att risken för nytt krig mellan de nu EU-medlemskapsköande länderna på västra Balkan inte varit så här hög sedan regionens etniska konflikter ledde till krig, förföljelser, folkmord och den största flyktingvågen sedan andra världskriget på 90-talet. Har EU:s expansion gått för långt, eller för långsamt, i den fundamentala strävan att hålla fred och friheten i skick på kontinenten där nu ryskt och kinesiskt inflytande blir allt tydligare och kampen om östra Europas geopolitiska ingenmansland ska avgöras? Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med programledare Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning.
2021-11-10
Länk till avsnitt

89. Mytologisk krispsykologi: Herkules, hydran och FN-toppmötets nya sista klimat-chans

Avsnittet är Sponsrat av IG: www.ig.com/se?CHID=122&QPID=37893 FN:s klimatkonferenser beskrivs ständigt som "sista chansen" att åstadkomma de förändringar som krävs för att leda till den varaktiga hållbarhet vi måste få till innan det är för sent att hålla havslinjen nere, och vi ska göra det med ett regelbaserat angreppssätt. Samtidigt står finansmarknaderna nära rekordnivåer och det pratas om att vi är på väg att få genomleva ett nytt "glatt 20-tal", där vi nu ska få njuta högkonjunkturens frukter likt människor kunde göra för 100 år sedan. Då slutade alltihop i en förödande spekulativ bubbla och den finansiella kollaps som banade väg för nazister, kommunister och totalt krig och en helt ny världsordning. Läget är sedan dess stabilare än någonsin, och det tycks finnas driv åt så väl marknadsliberalisering som åtstramningar för att tömma systemet på risk. Men de alltmer globala utmaningarna är minst lika stora, och alltmer gemensamma i en fragmanterad världsordning som nu slåss mot en hydra som närts av klimathotande koldioxid. Är klimathydran lika besvärlig att tas med som i den grekiska myten, som väl få minns hur den slutar, och går den att betvinga med nutida regelbaserade förhållningssätt i ett FN bestående av representanter från så vitt skilda politiska system? Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med programledare Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning.
2021-11-03
Länk till avsnitt

88. Nato ur balans efter Kinas hypersoniska missilchock - har andra kalla kriget startat?

Avsnittet är Sponsrat av IG: www.ig.com/se?CHID=122&QPID=37893 Initierade rapporter från Financial Times har under hösten berättat om att Kina uppfunnit en science fiction-lik kärnvapenbestyckad rymdmissil som kan kringgå alla världens luftvärnsförsvar och slå till var som helst, när som helst. USA:s och Natos generaler och vapenstrateger famlar hittills i mörkret efter en förklaring av hur missilen, som tycks bryta mot fysikens lagar, ens är möjlig samtidigt som den interna oordningen inom Nato blivit allt stökigare trots president Donald Trumps sorti där det mesta kom att handla om just Kina snarare än den tidigare primära antagonisten Ryssland. Den regelbaserade världsordningen har förfallit, och med ett upprustande Kina på väg mot världsdominans i vapentekniken är den nukleära balansen på väg att tippa över - och därmed också den yttersta påtryckningsmakten inom allt från politiska till ekonomiska frågor om hur världen ska formas kring oss. Kräver Kinas upprustning att övriga stormakter nu trappar upp takten i racet om framtidens militära maktmedel, och att vi är på väg in i ny kapprustning med rymdvapen i fokus, eller har det andra kalla kriget redan startat? Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med programledare Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning.
2021-10-27
Länk till avsnitt

87. Polsk riksdag om Montesquieus principer: Hotas fredsprojektet EU av antidemokratiskt förräderi?

Avsnittet är Sponsrat av IG: www.ig.com/se?CHID=122&QPID=37893 Brexit var nätt och jämnt lagt till handlingarna under hösten 2021, samtidigt som hotet om "grexit" och "italeave" hade börjat kännas avlägset, när plötsligt en uppslitande konflikt med rötter i östra Europa nådde kokpunkten och risken för en ny splittring tycktes närmast oundviklig. Över huvudet på rasande politiker i Bryssel konstaterade bedömare att en polsk sorti - ett Polexit - inte längre såg annat än högst sannolikt ut och farhågan växte dessutom för att blocket inte bara hotades av Warsawa-regeringens sorti - utan att en sådan också förebådade ytterligare avhopp från dessutom nyinvalda medlemsländer i det forna östblocket. Kärnan i konflikten var de maktdelningsprinciper som vilat till grund för demokratier i hela världen ända sedan upplysningstiden och Montesquieus dagar. De själva grundstenarna som freds- och demokratiprojektet EU vilade på hade nu blivit stötestenar, där raseriet österifrån hörs ljuda om att Europa inte kommer överleva bakom enad front utan reformer och nya statuter som ger medlemsländer utvidgad rätt att diktera lagar som frångår EU:s nuvarande förhållningssätt till unison lag och rätt. Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen, av och med programledare Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning.
2021-10-20
Länk till avsnitt

86. Farliga strömmar i Taiwan-sundet: Väntar fortsatt kallt eller hett krig om "det andra Kina"?

Avsnittet är Sponsrat av IG: www.ig.com/se?CHID=122&QPID=37893 Ända sedan kalla krigets dagar på 1950 -talet har Taiwan befunnit sig mitt i ett ingenmansland mellan den kinesiska och den amerikanska intressesfären. Mellan kommunism och kapitalism, och själv valt det senare. Nu är ön, vars befolkning vill vara självständig, en rik och mäktig men onekligen också svag länk i en kedja vars brott skulle äventyra hela världsordningen och under inledningen av 2020-talet kunde supermakterna ännu en gång konstateras rusta ikapp för att vrida makten över världens viktigaste handelsfarled ur fiendens grepp. I det ena lägrets ögon har Taiwan aldrig varit något annat än en kinesisk provins tillhörande Folkrepubliken Kina. I det andras är det en liberal demokrati vars trygghet försäkras av västmakterna och USA:s sjunde flotta, som nu seglar upp till en ny kris i Taiwansundet, mitt i en era då den livsviktiga handelsvägen i Sydkinesiska havsregionen har blivit ännu mer ömtålig efter en förödande pandemi. Västvärldens allierade satsar fortsatt på handelsförbindelser och mjuk diplomati för att bringa ordningen åter till ett fritt Taiwan. Men frågan är om de allierades engagemang är tillräckligt, med ett Kina som talar allt mer tydligt om att man kommer göra vad som krävs för att Taiwans framtid ska vara som införlivat i folkrepubliken under Pekings obestridliga och diktatoriska myndighet, även om detta leder till våldsam och militär konflikt. Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen, av och med programledare Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning. I avsnitt 86 ställs frågan om var Taiwan egentligen hör hemma, och om svaret kommer leda till ett fortsatt kallt eller ett nytt hett krig när kedjan väl brister.
2021-10-13
Länk till avsnitt

EXTRAPODD | Fallet (i) Aegirbio: Hur börssuccén rasade in i Sveriges största bedrägerihärva

Avsnittet är Sponsrat av IG: www.ig.com/se?CHID=122&QPID=37893 Under våren 2021 steg en ny stjärna på den svenska småspararnas himmel, när diagnostikbolaget Aegirbio blev en pandemivinnare utan dess lika med ett börsvärde som gick från 50 miljoner till 5 miljarder. Men på bara två månader, efter att avtal med Folkhälsomyndigheten tecknats och miljonbeställningar börjat strömma in från Asien, så rasade allt, och de svenska småspararna satt återigen med svarte Petter på hand när aktiekursen kraschade med över 80 procent. Särskilt den senaste veckan har varit mardrömslik för Aegirbio, och vi är här för att sammanfatta: Vad är det som hänt och vem bär ansvaret för den stora kollapsen? Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen, av och med programledare Martin Nilsson, och utrikesredaktör Joakim Rönning.
2021-10-08
Länk till avsnitt

85. Centralbankernas husprisrusande miljonprogram vs gängkrigens betonggrå dito: Ojämlikhet forever?

Avsnittet är Sponsrat av IG: www.ig.com/se?CHID=122&QPID=37893 Tesen att bostadsmarknaden är trasig har i många länder kommit att bli ett av få påståenden som kunnat förena parter över den politiska höger-vänsterskalan i ett allt mer infekterat och polariserat debattklimat. Frågan om vad som ska göras är förvisso ständigt brännhet, men oftast faller reformförslagen ner i den storpolitiska malpåsen. Vårens svenska regeringskris kan tjäna som exempel. En statsminister avsatt i misstroendeförklaring på initiativ från forna vapenbröder i Vänsterpartiet speglar också frågans komplexitet. Hyresmarknaden fortsätter gå på kryckor med svårt underutbud medan miljonprogrammens gamla paniksatsningar på stora betonggrå kaserner och de sentida gängkrigen tjänar som en dyster påminnelse om hur snett det kan gå och hur viktig frågan är för hela samhället. De vidgande klyftorna som följt bostadsmarknadens utveckling går lätt att reflektera i hur priserna på privat lägenhetsägande skenat vidare i innerstädernas till synes konstanta urbaniseringsvåg - och med det blivit allt mer oåtkomliga för den som står just utanför. Inte ens en pandemi lyckades välta komplexet - utfallet blev i stället helt tvärt om när covid-19 mot alla prognoser blev en turbo för priserna. Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med programledare Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning, som frågar sig om det finns något tak för hur högt en bostadsmarknad kan gå, om det finns en lösning på krisen där förstagångsköpare nu sliter sitt hår och om det går att hitta någon historisk tröst bortom den marknadshausse som ofta beskrivs som unik.
2021-10-06
Länk till avsnitt

84. Joe Biden på konkursens rand och Boris Johnson med tom bensinpump i hand

Avsnittet är Sponsrat av IG: www.ig.com/se?CHID=122&QPID=37893 Världsekonomins trevande efter fotfäste under hösten 2021, ett år som färgats av pandemin, fälldes plötsligt av en energikris som kom att spridas globalt i allt högre hastighet. Plötsligt var det inte bara klimatets förespråkare som fick genomslag i debatten när omställningen började skörda offer i form av tillväxten. Exempel hittades i Kina, där el-ransoneringen redan satts i verket, ungefär samtidigt som bilder från Storbritannien vittnade om drivmedelspanik vid landets bensinmackar. Blott ett år efter brexit fick EU-vänner nu skrocka av självbelåtenhet åt den brittiska regeringen. Kort efter att premiärminister Boris Johnson slagit sig för bröstet med gröna satsningar och lagar för att säkerställa koldioxidneutralitet nalkades dessutom värdskap för FN-klimattoppmötet i Glasgow, där nu deltagarna eventuellt skulle få hålla värmen med kolenergi. Men risken att för att skrattet skulle fastna i halsen på EU-vänner och globala klimatförespråkare kunde alltså konstateras vara hög i det närmast ironiska skede världsekonomin befann sig i efter pandemin. För lagom till dess att alla skulle ha elbil och industrierna slet med grön ståltillverkning som för bara några år sedan kallats omöjlig och absurd, stod i princip hela världen med underutvecklade elnät med sinande kraft samtidigt som logistiknät och leverantörskedjor fastnat upp till halsen i sirap. Och på ett annat håll i ekonomin rullade en alltmer svårsåld noteringsvåg, med bolag som Polestar och ett förgrönat Volvo Cars ämnade att slå mynt ur den gröna revolutionens era av transportlösningar, in över börsmarknaden samtidigt som amerikanska politiker närmade sig konkursens rand och inte tycktes kunna dra jämnt om att upprätta en grön budget, eller någon budget alls, och således var dagar från en konkurs av världens mest stabila tillgång: Amerikanska statsobligationer. Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med programledare Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning.
2021-09-29
Länk till avsnitt

83. Europas energi- och omställningskris: Mörkgrönt eller bara mörkt när gaslarmet ljuder?

Avsnittet är Sponsrat av IG: www.ig.com/se?CHID=122&QPID=37893 Europa stod mitt i en kraftig ekonomisk återhämtning från pandemin när vintern plötsligt nalkades och ett antal sammanfallande faktorer renderade i en energikris. Det var en energikris som många röster inom så väl näringslivet som energilobbyn gastat om i flera år. Energimixen med allt större andel av grönt i blandningen var del av bekymret, och i den råvarubransch som alltid varit själva mittpunkten för geopolitisk konflikt skramlades med vapen som den här gången antagit gasform. Gaslarm hade nämligen hörts ljuda från hjärtat av Europa, i Tyskland, ända sedan en japansk tsunami utlöst en politisk lavin i kärnkraftsfrågan under 2011. Men hur blev hela Europa försänkt i krisen, kommer det innebära att invånare och företag snart får uppleva blackouter - och vilken påverkansmakt får energikungen Vladimir Putin om den omstridda gasledningen Nord Stream 2 öppnar? Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med programledare Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning.
2021-09-22
Länk till avsnitt

82. (N)Evergrande och finansrymdens svarta skuldhål - väntar en Kinautlöst Lehman-kris?

Avsnittet är Sponsrat av IG: www.ig.com/se?CHID=122&QPID=37893 Kinesiska kommunistpartiets krafttag i ekonomin, där techbolag och deras chefer jagades med blåslampa under hösten 2021, kom i början av september att överskuggas av en akut skuldkris i fastighetsgiganten Evergrande Group - ett av världens i tillgångar räknat största fastighetsbolag. Plötsligt slogs rubriker upp om att "Kinas Lehman Brothers-krasch" stundade, att ett skuldhål skulle öppnas upp i den ekonomiska rymden och suga in världsfinansen i nästa globala kris, just när pandemins nödläge började tona ut. Kina har precis som många andra länder i världen - inte minst Sverige - en historia av kollapsande fastighetsbolag. Men hur har Evergrande kunnat bli så gigantiskt, skuldsatt och farligt? I det här avsnittet av FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med programledare Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning, ställs frågan om vad det egentligen är som händer i Kina, om regeringen kommer kliva in och rädda Evergrande eller om samma utveckling som bedömare i världens finansmedier varslat om faktiskt är vad som nu kommer ske.
2021-09-15
Länk till avsnitt

81. Wall Street med gräddångest i Silicon Valley - till undsättning för Europas startup-scen

Avsnittet är Sponsrat av IG: www.ig.com/se?CHID=122&QPID=37893 Över gräddan av världens högst värderade bolag skiner en slående realitet, som varit gällande sedan de globala techbolagen fick sitt stora genombrott under 2010-talet. Bland de tio högst värderade företagen i världen lyser nämligen det rika Europa - världens efter USA näst mest välbärgade ekonomiska område - med sin fullständiga frånvaro. Trots att den svenska techscenen ofta omtalas som världsunik är fortfarande USA med sitt Silicon Valley den oomstridda ledaren inom mjuk- och hårdvaruutveckling i sin helhet, och just utvecklingen av enheter och verktyg som ska göra oss digitalare har blivit en storpolitisk fråga som inkluderar alla välutvecklade länder. Men 2021 har det i coronavirusets spår tyckts hända något som tycks kunna indikera att vinden har vänt för Europa. Och den främsta orsaken till det bär färgerna blått och gult. Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med programledare Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning.
2021-09-08
Länk till avsnitt

80. ESG-finansens gröna fantasi: Wall Streets skenbart världsförbättrande bedrägeri?

Avsnittet är Sponsrat av IG: www.ig.com/se?CHID=122&QPID=37893 Genom att driva upp kostnader för smutsiga bolag skulle världsfinansens hållbarhetsfigurer skapa incitamentsstrukturer för att driva kapital till nödvändiga investeringar i världs- och klimatförbättrande verksamheter inom ramen för vad som inryms under akronymen ESG. Intresset för de påstått hållbara ESG-fonderna, som marknadsförs av samma finansvärlds fondbolag, har också charmat allmänheten och blivit en mycket populär sparform de senaste åren och dessutom genererat kraftig avkastning för dem som investerat. Men samtidigt gror misstron mot idén om hållbar finans som rätt väg att gå för att eller är det bara ännu ett snillrikt men den här gången domedagslikt skådespel, en grön hägring Wall Street nyttjar för att dra ut avgifter för att placera våra pengar? Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med programledare Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning.
2021-09-01
Länk till avsnitt

79. Vaccinekonomins moralförfall: Rikemansbarnens boosters eller fattigas immunitet?

Avsnittet är Sponsrat av IG: www.ig.com/se?CHID=122&QPID=37893 För västs räkning var vaccinframgångarna närapå redo för skörd med en återhämtning i full gång under hösten 2021, samtidigt som en ny våg, med farligare och mer smittsamt virus, träffade det södra halvklotets låginkomstländer. Kritiken mot det norra halvklotets hamstring av vaccin spred sig i takt med att läget förvärrades för de sämre ställde, i takt med att pandemins epicentrum flyttade. I stället för Wuhan, Lombardiet, New York i första vågen och Rio de Janeiro och New Dehli i den andra, kom nyhetsreportagen om sinande lager av syrgas och sjukvårdskollaps från Nairobi och Jakarta, och från statistiken formulerades den sorgesamma idén om att det som brutit ut inte skulle kallas något annat än ett vaccin-apartheid. Vad är det som händer i virusets väg, och vad har egentligen de välbestälda länderna att vinna på att lägga vantarna på fem gånger mer vaccin än vad som går att nyttja, och varför produceras och distribueras det ännu inte tillräckligt? Det frågar vi oss i det här avsnittet av FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen, av och med mig programledare Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning.
2021-08-25
Länk till avsnitt

78. Islamisternas heliga krig och oheliga allianser: Maktspel, girighet och talibaner

Avsnittet är Sponsrat av IG: www.ig.com/se?CHID=122&QPID=37893 Under hösten 2021 tog en ny våg av konflikt greppet om den sårbara regionen i Centralasien och när vi sekulära västerlänningar försökte hitta förklaringen till de oheliga allianser som återigen färgade Afghanistans jord blodröd. Farhågor om att den islamistiska terrorn skulle sprida sig var högt på agendan, och därmed sattes fingret på roten till det snåriga politiska mysteriet Afghanistan och kopplingen till närliggande länder i den muslimska världen. Kartan berättar inte hela bilden och förklaringsmodellen om USA:s hunger efter olja haltar. För att reda ut begreppen om de oheliga allianser mellan världsmakter och terrorstater som möjliggjort talibanernas förhatliga återkomst måste vi gå till botten, och försöka förklara varför vi i väst, med USA i spetsen, tycks blunda för Saudiarabiens extremistiska och kvinnoförtryckande regim samtidigt som vi förfäras mangrant över talibaner? Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med mig, programledaren Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning.
2021-08-18
Länk till avsnitt

EXTRAPODD | Kabul har fallit: Afghanistan och Biden-doktrinen - slutet för Pax Americana?

Avsnittet är Sponsrat av IG: www.ig.com/se?CHID=122&QPID=37893 Stormakten USA har förlorat sitt längsta krig och sällar sig nu till raden av imperier som gått till Afghanistan för att dö. Rubriker av den arten prydde tidningssidor och nyhetssändningar i USA:s rivaler i kampen om att sätta dagordningen för världsherraväldet efter att Kabul fallit i händerna på talibanerna söndagen den 15 augusti 2021. Går det att hävda att den Biden-doktrin som anammats i Afghanistan - denna elefantkyrkogård för imperier - blir slutpunkten för vad som sedan andra världskrigets slut kommit att kallas för Pax Americana? Och vad väntar nu för afghanerna under överinseendet av den kvinnoförtryckande islamistregim som också härbärgerade de män som kom att känneteckna vad modern terrorism innebär i samband med attackerna mot World Trade Center den 11 september 2001? Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med programledare Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning, som i dag fyra månader senare återvänder till Centralasien.
2021-08-16
Länk till avsnitt

77. Hyperdigitaliseringens post-pandemiska slagfält: Metaverse-kampen om framtiden

Avsnittet är Sponsrat av IG: www.ig.com/se?CHID=122&QPID=37893 Samtidigt som pandemin satte handklovar på den fysiska ekonomin i inledningen av coronakrisen uppstod en explosion i efterfrågan mot den mest futuristiska delen av vår ekonomi. Efter sex kvartal i pandemin, vars orkanvindar format ett ekonomiskt landskap likt ett ekonomiskt Edens lustgård för techbolag, tycktes vinden till sist ha mojnat. Pandemin blev en dödlig global kris som kom att bygga om det globala näringslivet och ekonomin, men parallellt med den digitalekonomiska boomen följde också ett rekordsnabbt materialiserande av djupgående problem för våra demokratier. Hur ska vi hädanefter hantera den nya normaliteten med kapitalstarka globala techbolag som med vårt uttryckta godkännande övervakar oss och samlar in identitetskodad användardata i realtid, kan vi göra något för att utvecklingen inte ska ske på bekostnad av vår demokrati, eller är vi på väg att skapa digitala diktaturer i vad som kommit att kallas för The Metaverse? De frågorna ställer programledaren Martin Nilsson utrikesredaktör Joakim Rönning i det här avsnittet av FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen.
2021-08-11
Länk till avsnitt

EXTRAPODD | Sent skall syndaren vakna: Kalla kårar från FN:s klimatlarm

Avsnittet är Sponsrat av IG: www.ig.com/se?CHID=122&QPID=37893 FN:s klimatpanel IPCC slår i en lika omfattande som alarmerande rapport fast att vi är på väg att missa utsläppsmål som satts upp för att hindra allt extremare väder och en förödande höjning av havsnivån. Rapporten släpps mitt i ett nyhetsflöde färgat i apokalyptiskt brandgult. Ändå fortsätter vi utvinna och bränna mer fossila bränslen som olja, gas och metan. Det här är ett extraavsnitt av FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen, av och med mig, programledare Martin Nilsson, och utrikesredaktör Joakim Rönning, där vi frågar oss vad ska vi göra, och varför gör vi det inte?
2021-08-09
Länk till avsnitt

EXTRAPODD | Börsfrossan i den anti-osynliga handens kommunistiska strypgrepp

Avsnittet är Sponsrat av IG: www.ig.com/se?CHID=122&QPID=37893 Utvecklingsmarknadernas börser har varit bland de svagaste i världen hittills i år, och orsaken till det stavas Kina. De senaste veckorna har den Xi Jinping-ledda regeringen kanske mer än någonsin bidragit till att befästa bilden om att utvecklingen för enskilda aktier i kommunistländer kan te sig betydligt mer oförutsägbart än i västerlandets demokratier. Det regimangrepp mot techsektorn som ägt rum har varit en gåta för europeiska och amerikanska investerare med innehav i moderna Kinas tech-titaner, Alibaba, Tencent och Baidu. Vad är det egentligen frågan om, vill inte regeringen att bolagen, som många trodde skulle definiera framtidens Kina, ska lyckas och därigenom bidra till att lyfta den tillväxt som alltmer krampaktigt försöker hålla sig vid målet kring i en större kontext av moderna ekonomier enorma 5 procent? I det här avsnittet av FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med programledare Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning får du veta allt om vad det är som just nu försiggår i den kinesiska cyberrymd vari kommunistpartiets dominans gjort sig allt mer påtaglig, och om de aktiefall som även spillt över hela vägen till svenska börsen.
2021-08-05
Länk till avsnitt

SOMMARSERIE 4/4 Tigrar visar vägen ur krigens djungel: Asean, selektiv liberalisering och superappar

Avsnittet är Sponsrat av IG: www.ig.com/se?CHID=122&QPID=37893 Ända sedan Marco Polos dagar har sagor om landet där solen alltid stiger - den "bortre orienten" i öst - intresserat och inspirerat drömska västerlänningar. Ibland lite för mycket, vilket lett till stora omvälvande konflikter och blodiga krig i den region som blivit vår absolut största tillväxtmotor. Trots det - eller kanske på grund av - mytologiseringen av bortre Asien, har vi svårt att förstå tankesätt och utveckling i den fragmenterade regionen. Därför är det dags för FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med mig, programledaren Martin Nilsson, och utrikesredaktör Joakim Rönning, att ta avstamp för den efterlängtade sommarserie som inleds här och nu, och då tar sikte på att gå på djupet om historien, makten och storfinansen i detta Asien. Vi uppmanar alla att spetsa öronen och tillåta sig att bli en västerländsk Marco Polisk drömmare i fyra avsnitt, för nu ska vi prata om draken Kina, om det ständigt imperiedrömmande Japan, om balansbrädan däremellan i det delade Korea och om hur konfliktytor blivit permanentade in till moderna tiders handelsbord efter århundraden av schismer och åminnelser av blodiga övergrepp. Det blir en resa längs sidenvägar till lands och till sjöss, med och mot kommunister med machete i hand under Indokinas krigshärjade djungeltak och ut i superapparnas cyberrymd i Indonesien, Malaysia och Vietnam. Och vi ska så klart också prata om Sydostasiens tigerekonomier Taiwan, Singapore och Hongkong. I detta fjärde avslutande avsnitt möter vi en region som reser sig från århundraden kuvade av inre och yttre fiender och i flera fall utvecklas från bondesamhällen till hypermoderna stater i rekordfart.
2021-08-04
Länk till avsnitt

SOMMARSERIE 3/4 - Vietnamkriget: Ho Chi Minh, Pol Pot och sin stocks blodröda källa

Avsnittet är Sponsrat av IG: www.ig.com/se?CHID=122&QPID=37893 Ända sedan Marco Polos dagar har sagor om landet där solen alltid stiger - den "bortre orienten" i öst - intresserat och inspirerat drömska västerlänningar. Ibland lite för mycket, vilket lett till stora omvälvande konflikter och blodiga krig i den region som blivit vår absolut största tillväxtmotor. Trots det - eller kanske på grund av - mytologiseringen av bortre Asien, har vi svårt att förstå tankesätt och utveckling i den fragmenterade regionen. Därför är det dags för FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med mig, programledaren Martin Nilsson, och utrikesredaktör Joakim Rönning, att ta avstamp för den efterlängtade sommarserie som inleds här och nu, och då tar sikte på att gå på djupet om historien, makten och storfinansen i detta Asien. Vi uppmanar alla att spetsa öronen och tillåta sig att bli en västerländsk Marco Polisk drömmare i fyra avsnitt, för nu ska vi prata om draken Kina, om det ständigt imperiedrömmande Japan, om balansbrädan däremellan i det delade Korea och om hur konfliktytor blivit permanentade in till moderna tiders handelsbord efter århundraden av schismer och åminnelser av blodiga övergrepp. Det blir en resa längs sidenvägar till lands och till sjöss, med och mot kommunister med machete i hand under Indokinas krigshärjade djungeltak och ut i superapparnas cyberrymd i Indonesien, Malaysia och Vietnam. Och vi ska så klart också prata om Sydostasiens tigerekonomierna Taiwan, Singapore och Hongkong. I detta tredje avsnitt tar vi tu med den blodigaste perioden i regionens moderna tid. För första gången vill vi varna känsliga lyssnare. Och det är inte bara de japanska generalernas fel, utan också något män som Ho Chi Min, Robert McNamara och Pol Pot är högst bidragande till.
2021-07-28
Länk till avsnitt

SOMMARSERIE 2/4 - Hur kartritarnas spac-bubbla gav oss moderna aktiebolag

Avsnittet är Sponsrat av IG: www.ig.com/se?CHID=122&QPID=37893 Ända sedan Marco Polos dagar har sagor om landet där solen alltid stiger - den "bortre orienten" i öst - intresserat och inspirerat drömska västerlänningar. Ibland lite för mycket, vilket lett till stora omvälvande konflikter och blodiga krig i den region som blivit vår absolut största tillväxtmotor. Trots det - eller kanske på grund av - mytologiseringen av bortre Asien, har vi svårt att förstå tankesätt och utveckling i den fragmenterade regionen. Därför är det dags för FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med programledaren Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning, att ta avstamp för den efterlängtade sommarserie som inleds här och nu, och då tar sikte på att gå på djupet om historien, makten och storfinansen i detta Asien. Vi uppmanar alla att spetsa öronen och tillåta sig att bli en västerländsk Marco Polisk drömmare i fyra avsnitt, för nu ska vi prata om draken Kina, om det ständigt imperiedrömmande Japan, om balansbrädan däremellan i det delade Korea och om hur konfliktytor blivit permanentade in till moderna tiders handelsbord efter århundraden av schismer och åminnelser av blodiga övergrepp. Det blir en resa längs sidenvägar till lands och till sjöss, med och mot kommunister med machete i hand under Indokinas krigshärjade djungeltak och ut i superapparnas cyberrymd i Indonesien, Malaysia och Vietnam. Och vi ska så klart också prata om Sydostasiens tigerekonomierna Taiwan, Singapore och Hongkong. I avsnitt två beger vi oss söderut i regionen, men olikt historiens europeiska kolonialister i en jakt på förförståelse för just de vågor av imperialism som européerna sköljde över regionen mellan 1500- och 1800-talen - vågor som faktiskt ledde till skapandet av moderna aktiebolag.
2021-07-21
Länk till avsnitt

SOMMARSERIE 1/4 - Imperiedrömmarna i den gamla orienten: Sidenvägens söndrande stormakter

Avsnittet är Sponsrat av IG: www.ig.com/se?CHID=122&QPID=37893 Ända sedan Marco Polos dagar har sagor om landet där solen alltid stiger - den "bortre orienten" i öst - intresserat och inspirerat drömska västerlänningar. Ibland lite för mycket, vilket lett till stora omvälvande konflikter och blodiga krig i den region som blivit vår absolut största tillväxtmotor. Trots det - eller kanske på grund av - mytologiseringen av bortre Asien, har vi svårt att förstå tankesätt och utveckling i den fragmenterade regionen. Därför är det dags för FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med mig, programledaren Martin Nilsson, och utrikesredaktör Joakim Rönning att ta avstamp för den efterlängtade sommarserie som inleds här och nu, och då tar sikte på att gå på djupet om historien, makten och storfinansen i detta Asien. Vi uppmanar alla att spetsa öronen och bli en västerländsk Marco Polisk drömare i fyra avsnitt, för nu ska vi prata om draken Kina, om det ständigt imperiedrömande Japan, om balansbrädan däremellan i det delade Korea och om hur konfliktytor blivit permanentade in i den moderna tidens handelsbord efter århundraden av schismer och åminnelser av blodiga övergrepp. Det blir en resa längs sidenvägar till lands och till sjöss, med och mot kommunister med machete i hand under Indokinas krigshärjade djungeltak och ut i superapparnas cyberrymd i Indonesien, Malaysia och Vietnam. Och vi ska så klart också prata om Sydostasien, tigerekonomierna Taiwan, Singapore och Hongkong.
2021-07-13
Länk till avsnitt

76. Exit från brexit: Bäddat för ny blodig konflikt i Nordirland?

Avsnittet är Sponsrat av IG: www.ig.com/se?CHID=122&QPID=37893 I samband med brexit blev piskades ånyo liv i den bortglömda Nordirlandskonflikten, i samband med att hot om skarpa gränser på ön började segla upp i takt med att den brittiska regionen plötsligt blev ett ingenmansland där EU:s yttre gräns skulle definieras. Under våren 2021, strax efter ett provisoriskt avtal, blossade också skärmytslingar upp och nya bomber detonerade. Europas medier drog omedelbart upp oroligheternas Belfast och Londonderry på löpsedlarna igen. Vad är det som håller på att hända egentligen - trappas en ny spiral av terror och våldsdåd upp i Västeuropas yttersta hörn? Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med mig, Martin Nilsson, och utrikesredaktör Joakim Rönning. I det här avsnittet ska vi titta närmare på vad den irländska oron bottnar i och ställa oss frågan om det verkliga hotet mot den brittiska stabiliteten vilar någon annanstans än på den bångstyriga gröna ön?
2021-07-07
Länk till avsnitt

75. Stimulansjaktens abstinensbesvär: Regeringskollapsen som ingen brydde sig om

Avsnittet är Sponsrat av IG: www.ig.com/se?CHID=122&QPID=37893 Sommaren 2021 ställdes en strid om marknadshyror på sin spets i riksdagen och renderade i en politisk kris av sällan skådat slag, med ett misstroendevotum mot statsministern där Vänsterpartiet anslöt sig till ett högerkonservativt block lett av Sverigedemokrater. Regeringen med finansminister Magdalena Anderssoon red ut till statsminister Stefan Löfvens försvar och hävdade att draget att avsätta statsministern var särskilt olämpligt mitt i en ekonomisk kris. Men finansmarknaderna i sin helhet tog utvecklingen med en lång utdragen gäspning och börsen hackade i ett trist och lågvolatilt spann trots krisrubrikerna och det faktum att ordningen rubbats mitt i en pandemi. Vad är det börsen väntar på, och vem i vår moderna värld sitter på startpistolen för rörelserna i den dynamiska finansverkligheten där penning- och finanspolitik blivit allt mindre åtskiljda?
2021-06-30
Länk till avsnitt

74. Korruption, kaos och corona i Bolsonaros Brasilien

Avsnittet är Sponsrat av IG: www.ig.com/se?CHID=122&QPID=37893 För vissa länder i världen tycks valet stå helt fritt: Antingen nyttjar vi en av världens starkaste råvarutillgångar till att skapa en världsledande ekonomi, eller så förankrar vi samhället i en stat genomsyrad av korruption och handikappar oss i ojämlikheten. Det finns ett land som vi alltmer sällan pratar om som stämmer in bättre än de flesta andra vad gäller just detta, och det är ett land som kommit ytterst nära målet. I det här avsnittet av FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen, ska vi prata om korruption, eller vad vi egentligen pratar om när vi pratar om korruption. Vad vore väl då bättre än att ta avstamp i sambakarnevalernas och Copacabanas Rio de Janeiro. Det gigantiska, sorglösa och roliga Brasilien är ett land av tvära kast och nu står vi återigen där i brytpunkten. Den sydamerikanska jätten har glidit allt längre från hoppet om att bli en tänkbar motor för hela världens tillväxt, men nu kan snart en ny resa börja ur coronans spillror. Den okuvlige högerpopulisten Jair Bolsonaro skulle städa upp statsapparaten och de demokratiska institutionerna från presidentposten, men sen kom just coronan och kaoset. Ska Bolsonaro trots störtdykande förtroende klamra sig fasat vid makten i val och lyckas, eller är armékaptenen Bolsonaro resultatet av något värre och på väg att befästa greppet kring makten med andra medel?
2021-06-23
Länk till avsnitt

73. Riskbegreppets revolution: Två-tre First North-bolag, en spac och lite Doge

Avsnittet är Sponsrat av IG: www.ig.com/se?CHID=122&QPID=37893 Finansmarknadernas kolossala värdeutveckling under 10- och början av 20-talet fick många att börja skruva på sig och inför den generellt svaga sommarsäsongen under 2021. Börsen trevade och själva riskbegreppet ifrågasattes, ett begrepp som redan genomgått en reformation sedan senaste finanskrisen i fråga om att låta historiska utfall få tolkningsföreträde för framtidsscenarion varom det enda säkra är att prognoser blir osäkra. Så: Vad blir den moderna definitionen av risk? Hur ska vi hantera den i en ekonomi där vi blivit beroende av vår stimulans-fix, och är vi verkligen så korkade att vi inte lever som vi lär av eviga deviser som att våra egna liv har ett oändligt värde? Det frågar sig programledare Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning i det här avsnittet av FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen.
2021-06-16
Länk till avsnitt

72. Wuhan-labb, kaninhål och halvledare: Cover-up, konspirationer eller konsensus?

Avsnittet är Sponsrat av IG: www.ig.com/se?CHID=122&QPID=37893 Anklagelser om att coronaviruset läckt från ett bio hazard-laboratorium i Wuhan togs först emot som ett illasinnat rykte, när det uppgavs av den inte alltid sanningsenlige presidenten Donald Trump. Därför slog beskedet ned som en bomb ett drygt år senare, när efterträdaren Joe Biden gav order till underrättelsetjänst om att utreda noggrannare om virusets ursprung för att ta reda på om patient noll ändå smittats under experiment på det misstänkta labbet mitt i virusutbrottets epicentrum. Hur skulle den mardröm te sig där misstankarna besannade sig att Kina medvetet dolt sanningen om covid-19? I det här avsnittet av FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med programledare Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning, ska vi dyka ner i och därefter försöka gräva oss upp ur det kaninhål som hypoteserna och konspirationsteorierna kring virusets ursprung kommit att utgöra och även ställa oss frågan om hur halvledarkrisens epicentrum i Taiwan relaterar till den stormiga virusdiplomati som i sin tur formats under pandemin.
2021-06-09
Länk till avsnitt

EXTRAPODD | Miljonärsskatt, ISK-fnatt och Twitterdebatt: Socialdemokratisk rävsax i småspararfrågan?

Avsnittet är Sponsrat av IG: www.ig.com/se?CHID=122&QPID=37893 Finansminister Magdalena Andersson och en arbetsgrupp inom Socialdemokraterna har kommit fram till ett sätt att minska klyftor och tvinga allt rikare rika bidra till ökad välfärd med en så kallad miljonärsskatt. Detaljerna om vem som tillhör de rikas skara var initialt mycket vaga, och när sedan den förvirrade debatten löpte vidare in bland planer på att beskatta de hos småsparare så omhuldade ISK-kontona för aktie- och fondsparande så var det som att alla fördämningar brast. Först i kritikledet stod högerns ledarskribenter, som hävdade att miljonärsskatten som den förklarats hittills är ett skott i egen fot, och därefter följde en rik fora av allt från oförstående högerpolitiker som varnade för kapitalflykt innan sparekonomerna red ut till ISK-kontots räddning. Men kommer det här verkligen att bli av, och är Sverige ens tillräckligt stort för att ta itu med ideologiska världsfrågor som ekonomisk jämlikhet på egen hand? De frågorna ställs ett extraavsnitt av FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med programledare Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning. För att utröna saken ställs frågan delvis genom åminnelsen tillbaka till hur en tidigare vänstervåg inom svensk finanspolitik försökte ställa om till jämlikhet. Spetsa därför öronen och höra efter om ekot från de släggor som då delades ut från de politiska höger/vänster-lägren dröjt sig kvar ända till den rond som nu ska till att börja.
2021-06-04
Länk till avsnitt

71. Reddit-dårarna och AMC: En (o)hodlbar ap-revansch eller biografens renässans?

Avsnittet är Sponsrat av IG: www.ig.com/se?CHID=122&QPID=37893 Samtidigt som prisuppgången i kryptovalutor började tackla av under våren 2021 började intresset för de så kallade meme-aktierna Gamestop och AMC Entertainment att frodas igen. Medan hedgefondmäklarna ånyo slet sitt eventuellt kvarvarande hår så firade Reddit-investerarna och slipade nya knivar för att hämnas på Wall Street. Sist slutade det - åtminstone temporärt - i tårar för samma Wallstreetbets- och Superstonks-apor, men fanns det skäl att tro på att nästa vända skulle sluta annorlunda? Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med programledare Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning.
2021-06-02
Länk till avsnitt

70. Bitcoin vs valutahegemonin: Svart guld i de gröna revolutionernas penningtvätt

Avsnittet är Sponsrat av IG: https://www.ig.com/se?CHID=122&QPID=37893 De digitala valutornas markanta fall från toppnoteringarna i april 2021 var finansmediernas favorit-story under våren. Samtidigt som de utlösande faktorerna bakom bitcoins allt annat än gröna framställningsmetoder gavs stor uppmärksamhet fick den andra stora problemställningen vila i skymundan. Men i tät förbindelse till de gröna bekymren finns en angelägenhet som i förlängningen kanske blir ännu mer besvärande för oss alla om kryptomarknaden växer: Penningtvätten. Då inte främst den darknet-handel det pratades mest om, utan den som nyttjades av skurkstater. Vad ligger bakom argumentet att kryptoblockkedjor nyttjas för att destabilisera en rådande global hegemoni och har vi anledning att oroa oss? Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med programledare Martin Nilsson, och utrikesredaktör Joakim Rönning. I det här avsnittet begrundas den frågan utifrån en helt annan historia där en grön revolution kopplat till oljan - det svarta guldet - blev ursprungskällan när det potenta valutavapnet kom att destabilisera den globala ordningen.
2021-05-26
Länk till avsnitt

69. Det heliga techkriget: Gaza, Israels soldatentreprenörer och vapendiplomatins frälsning

Avsnittet är Sponsrat av IG: www.ig.com/se?CHID=122&QPID=37893 Konflikten i det heliga landet har ännu en gång blossat upp, där Israel och den terrorstämplade palestinska motståndsrörelsen Hamas ånyo utbyter slag med ett lika omätligt civilt lidande som alltid blir följden av bombregn. Utvecklingen tycks oändlig, förvisso cyklisk till sin gestaltning, men fredsmäklarna verkar aldrig kunna stoppa våldet. Därför gör FollowTheMoney, av och med programledare Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning, som brukligt och vadar in ibland de hittills outgrundliga tvistefrågorna. Är Israel och Palestina dömda till ändlös konflikt, vilka kan vara vinnare på våldet och är det huvud taget möjligt att hitta en lösning på ett till synes otröstligt dilemma med religiösa, sekteristiska och ekonomiska motiv?
2021-05-19
Länk till avsnitt

EXTRAPODD: Elon Musk, bitcoin-lappkastet och varför nästa kryptohausse kanske inte stavas Dogecoin

Avsnittet är Sponsrat av IG: www.ig.com/se?CHID=122&QPID=37893 Vd Elon Musks Twitterinlägg om att Tesla inte längre accepterar bitcoin som betalmedel, blott en och en halv månad efter bolagets uppmärksammande ställningstagande att öppna för elbilsköp med digitaltillgången, togs emot med chock, vrede och vanmakt hos kryptovalutafalangen på torsdagen. Priset rasade och spekulationen gick varm kring var Tesla nu skulle fästa blicken - mot ett miljövänligare digitalt alternativ. Var det här bara nästa steg i "Dogecoin to the moon"-kampanjen, trots de uppmärksammade uttalandena som fällde meme-valutan under hans framträdande i Saturday Night Live? Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med programledare Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning, som i det här extraavsnittet avhandlar oregerliga kryptotroll, digitala banditer, marknadsmanipulatörer och en helt annan kryptovaluta som kanske är just den Elon Musk nu är på väg att fiska upp?
2021-05-14
Länk till avsnitt

68. Länge leve Kongo - länge leve Afrika

Avsnittet är Sponsrat av IG: www.ig.com/se?CHID=122&QPID=37893 Subsahariska Afrika kommer se den lägsta tillväxten av alla regioner globalt under 2021, när världsekonomin ska hasa sig upp på fötter igen ur spillrorna av coronans år 2020. Det menar i alla fall IMF i en ny prognos, och därför ska vi prata om ett bortglömt och trasigt land på denna i sig alltför sällan uppmärksammade kontinent - Afrika - utan vars tillgångar moderniseringen aldrig kunnat ske i den takt vi sett de senaste decennierna. För trots IMF:s dystra spådom gryr solen över Afrikas största och viktigaste land - Kongo - en sol vars strålar ofrånkomligt kommer komma hela världen till gagn när lyst genom korruptionens djungel och lett landet ur råvaruförbannelsens mörker. Kongo är ett land berövat allt, inklusive sin egen rättmätiga modernisering och ekonomiska frihet från kolonialismens fortsatt kleptokratiska klor. Men utan Kongo fungerar inte Afrika, den kontinent där vi redan nu vet att framtiden måste finnas om världsekonomins tillväxt ska fortsätta i en tillnärmelsevis liknande takt som den gjort sedan den moderna historiens stora krig lades till handlingarna. Afrika är den region vi pratat minst om i den här podden, och det skäms vi över. Men nu blir det verkligen ändring på det. Äntligen ska vi prata om Kongo, mitt i ett Afrika som måste få blomstra, i den här podden som heter FollowTheMoney av och med programledare Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning.
2021-05-12
Länk till avsnitt

67. En sjuk återhämtning: Pandemibörsen, rekordslakten och vinstjakten

Avsnittet är Sponsrat av IG: www.ig.com/se?CHID=122&QPID=37893 Vinstrekord, börsrekord och aktieåterköpsrekord. Det råder fullständig rekordfeber i finansvärlden när första kvartalets delårsrapporter börjar läggas till handlingarna våren 2021, blott ett år efter att hela världen tog tvärstopp. Vad var orsak och verkan - var vinstchocken ett resultat av att centralbanker och politiker började vräka ut stödpengar för att rädda ekonomin eller hade bolagen helt sonika groomat analytiker med farhågor om att allt var på väg åt fanders? Eller var det något ännu mer komplext där någon till sist skulle få ta konsekvenserna av rekordjakten? Det här avsnittet av FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med programledaren Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning, tar sats mot att reda ut just det och klara ut hur det är möjligt att ingen etablerad siare förutspått den här närmast makabra utvecklingen.
2021-05-05
Länk till avsnitt

66. Undergången: Pentagons trädkramare mot civilisationens dollarstinna övermod

Avsnittet är Sponsrat av IG: www.ig.com/se?CHID=122&QPID=37893 Som genom varseblivning har alla mänskliga civilisationer sedan Mesopotamien och framåt haft en föreställning gemensamt. Djävlas man med underjorden så gör man det helt på egen risk. Ändå har vi gång efter annan i historien tenderat att se bort från denna fruktan. Med dollartecken i ögonen och en övertro på våra egna förmågor har dock den moderna människan avfärdat naturens stränga begränsningar, lekt med underjordens mytologiska väsen och satt klimatet och vår blotta existens på spel - något som till och med världsbörsernas yrvakna oljebolag till sist nu har fått inse. I alla fall på pappret. Jo, för nu ska vi prata olja och klimat, men det är inte den vanliga diskussionen om FN:s Parisavtal och tvågradersmål för att hindra havslinjens höjning. Det här avsnittet av FollowTheMoney av och med programledaren Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning handlar om hur civilisationer går under - något som alltid blivit konsekvensen för samhällen som misslyckats med att tämja den natur vi är del av - och vem som ligger bakom den här berättelsen är ingen mindre än ledningen över världens mest oljekonsumerande organisation: Det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon.
2021-04-28
Länk till avsnitt

65. Sunk cost Al-Qaida: USA-imperiet mot egengrävd grav i krigsherrarnas bakgård Afghanistan

Avsnittet är Sponsrat av IG: https://www.ig.com/se?CHID=122&QPID=37893 Det är känt som krigsherrarnas oregerliga bakgård, en plats där falnande supermakter aldrig tycks kunna undvika att gräva sin egen grav. Ja, det är Afghanistan vi pratar om, där mängder av imperier fallit samman, och den här gången tycks turen ha kommit till USA. President Joe Biden har tillkännagett att loppet är kört och att USA kommer lämna Afghanistan efter exakt 20 år av strider som förvandlades från en snabb hämndaktion mot terrorsekten Al-Qaida till ett evigt krig som tre olika presidenter fick ärva. Afghanistan har ännu en gång kommit att bevisa sig som en administrativ omöjlighet för världens i sin tid mäktigaste land, och de amerikanska kostnaderna har växt sig större i finansiella mått än för hela återuppbyggnationen av Europa efter andra världskriget, och i människoliv räknat fatalare än något annat pågående krig med amerikansk inblandning. Hur blev det så här, varför har Joe Biden bestämt sig för att just nu, till slut, dra USA ur det sitt längsta krig, vad blir konsekvenserna för maktordningen i den sköra och allt geopolitiskt hetare intressantare regionen, och hur ska det gå för afghanerna? Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med programledaren Martin Nilsson, och utrikesredaktör Joakim Rönning.
2021-04-21
Länk till avsnitt

EXTRAPODD: Dödsruna över Ponzikungen Bernie Madoff - finansgeniernas antihjälte

Avsnittet är Sponsrat av IG: https://www.ig.com/se?CHID=122&QPID=37893 En geniförklarad finansman gick ur tiden den 14 april 2021. Ja, geniförklarad är kanske att ta i, för det epitetet kom att bytas ut 2008, när Bernie Madoff och världens genom tiderna största finansskandal avslöjades för en hel värld. Omfattningen var enorm, och de skinnade offren fanns i alla världsdelar. Vem var han, hur blev det möjligt för honom att upprätta det största pyramidspelet i historien och vad kan vi lära oss av det i en tid av börshajp, uppköpsskalbolag och kryptovalutor? Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med mig, programledaren Martin Nilsson, och utrikesredaktör Joakim Rönning.
2021-04-16
Länk till avsnitt

64. Coronakapitalismen: Tänk om vi gör allt helt fel just nu?

Detta avsnitt är sponsrat av IG: https://www.ig.com/se?CHID=122&QPID=37893 Tidigt i den coronavirusutlösta krisen dammade lobbyister i alla läger av sina kostymer och begav sig till Rosenbad, Vita huset och andra makthögsäten för att vädra sina påverkansidéer i akt och mening för att skapa nödvändig förändring. Inte bara för att förkorta krisen och rädda oss från katastrof, utan också för att tjäna affärsmässiga intressen. Trenden var också tydlig när vaccinvinden vände: Det enda budordet var spendera. Spendera, spendera och spendera världsekonomin in i en ny era, men varningsropen dröjde inte om risken för att en överstimulerad ekonomi snabbt förvandlas till en värre plåga än pandemin själv. Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen, av och med programledaren Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning, som i det här avsnittet tar fasta på den katastrof många tror, eller kanske felaktigt förletts att tro, att vi är fortfarande är mitt uppe i.
2021-04-14
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.