Sveriges 100 mest populära podcasts

Fria Barn

Fria Barn

Fria Barn är podcasten om fritt lärande - på svenska. Vi tar upp olika aspekter av fritt lärande, däribland unschooling, demokratiska skolor och hemundervisning. Podcastens kärndeltagare är: - Jens Peter De Pedro är mjukvaruutvecklare för barn, med bas i New York. - Anna Brix Thomsen är lärare och utbildare med erfarenhet av både unschooling och demokratiska friskolor. - Rebecka Koritz är fd lärare och driver Explora, Mexikos första Agile Learning Center som bygger på principer av fritt lärande.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

tankesmedjantillit.se

Avsnitt

Avsnitt 10: En skola ur tiden -ett samtal om skolans potentiella roll i samhället

Erika och Rebecka från Tankesmedjan Tillit möter skolveteranerna Wern Palmius och Lennart Mogren i ett brett samtal om skola. Ett samtal som Jens Peter utropat till ett av sina favoritavsnitt!

Wern och Lennart levererar en fin mix av skolsystemskritik och vision i samtalet med Rebecka och Erika.

Wern Palmius, för många känd som speciallärare och tidigare rådgivare på Specialpedagogiska Myndigheten SPSM, har prisats för att ha visat mod att ta ställning för de mest utsatta elevernas rättigheter, och för sin förmåga att vägleda föräldrar och skolpersonal i att göra detsamma.

Lennart Mogren är den pensionerade läraren och filmaren som skrivit boken ?Sluta skolan!?.

Här är länk till boken: http://www.wordgame.se/sluta/index.html

2021-05-06
Länk till avsnitt

Avsnitt 9: Vuxna skandinaviska oskolare.

I det här avsnittet får du en unik möjlighet att lyssna på två vuxna skandinavier som oskolades som barn.

Ett samtal med Viktoria och Kai, som berättar om hur det var att växa upp som oskolad i Sverige och Norge, och hur det har påverkat deras liv. 

Hur såg deras dagar ut? Hur skiljde det sig när de bodde i Skandinavien jämfört med andra länder? Hur såg deras sociala liv och relationer ut, och hur ser dom på det idag? Hur funkade det internationella oskolnings-communityt runt millenieskiftet? Vad tyckte dom om den period då de gick i skolan?  Hur har deras barndom med fritt lärande påverkat vilka de är idag?    

Ett långt skandinaviskt avsnitt som berör många aspekter av oskolning. Vår danska Anna Brix Thomsen leder samtalet.

Vill du höra mer av Viktoria?  Hon kommer att återkomma till Fria Barn längre fram i säsongen tillsammans med sin pappa Magnus, en pionjär och betydelsefull person för vårt svenska oskolnings-community, i ett långt, viktigt och inspirerande samtal om deras resa, om skolsystemet och om oskolning genom livet.

----------------------------------------------------------------------

Mer information om självstyrt lärande hittar du på www.tankesmedjantillit.se och vår Fb-sida . På vår Instagram delar vi med oss av Tillits arbete och våra oskolarliv från olika delar av världen.

Får du frågor? Vill du veta mer kring temat i avsnittet? Kontakta oss på [email protected] eller skriv till oss på sociala medier!                                                                                                                                                                                                                                   

2020-11-08
Länk till avsnitt

Avsnitt 8: Resan mot förändring börjar med oss.

När Micke Gunnarsson bjöd in Anna Brix Thomsen för att medverka i ett livesamtal på hans Instagram blev det så bra att vi spelade vi in det.  Det blev ett fint samtal om livet, döden och några av de viktigaste existentiella frågorna i livet.

Ett samtal utan manus, utan plan. Det är ett rörande samtal med mycket djup och ödmjuk närvaro, med teman om hur man bäst bemöter en tonåring, och hur viktigt det är att börja en resa mot förändring med sig själv.

Vill ni höra mer av Micke, kolla in avsnitt sju av vår podd där han medverkar i ett samtal med Jens Peter och Rebecka!

Anna är utbildad lärare och sociolog och jobbar dagligen med att stötta vuxna i att utveckla deras bemötande av barn. Anna är aktivist och driver frågor inom alternativa utbildningsformer och föräldraskap. Anna kan ni följa på www.instagram.com/annabrixthomsen

Micke Gunnarsson är föreläsare, författare och stor inspiratör på sociala medier där han aktiv att diskutera med föräldrar, pedagoger och ungdomar kring frågor som rör livet, skola, välmående, föräldraskap och relationer.har en bred bakgrund.

 Mer om Micke kan ni läsa här: https://mickegunnarsson.se/om-mej/ 

Här kan ni följa Micke: www.instagram.com/mickegunnarsson

Facebook: www.facebok.com/mickegunnarsson.page

Vill du läsa mer om oss?

www.tankesmedjantillit.se

https://www.facebook.com/tankeskedjantillit/

www.instagram.com/tankesmedjantillit

2020-09-08
Länk till avsnitt

Avsnitt 7: "Det finns inget facit för livet" -samtal med Micke Gunnarsson

Rebecka och Jens Peter från Fria Barn möter Micke Gunnarsson.

Vi vill våra barn väl och att det ska gå bra för dom i livet. Men gå bra, vad betyder det egentligen? Varför lever vi så mycket för framtiden? Och varför är vi så fixerade vid framtiden och så rädda för att vi (eller våra barn) ska välja fel?

Micke Gunnarsson är trebarnspappa, föreläsare, författare och stor inspiratör på sociala medier där han är aktiv att diskutera med föräldrar, pedagoger och ungdomar kring frågor som rör livet, skola, välmående, föräldraskap och relationer.

I det här avsnittet pratar Micke bland annat om varför vi inte kan leva med en önskan om att ha ett facit för livet där vi kan se vad våra handlingar och val leder till. Och om varför vi behöver ha tillit till livet och processen.

Ett samtal om föräldraskap, skola, välmående och livet.

Vill du veta mer om Rebecka och Jens Peters tankar om vad som händer när vi vuxna är in och petar i våra barns liv och lärande? Lyssna på tidigare avsnitt med henne, Anna och JP där de pratar om fria barn, samtyckesprincipen och självstyrt lärande.

Här kan ni läsa mer om Micke och hans bakgrund: 

https://mickegunnarsson.se/om-mej/

Och här kan ni följa Micke:

Mickes instagram: https://www.instagram.com/mickegunnarsson

Facebook: https://www.facebook.com/mickegunnarsson.page/

Vill du läsa mer om oss?

www.tankesmedjantillit.se

https://www.facebook.com/tankesmedjantillit/

www.instagram.com/tankesmedjantillit

2020-04-24
Länk till avsnitt

Avsnitt 6: Konsten att avskola sig.

AVSKOLNING/DESCHOOLING

Fria Barn-gänget möts i ett samtal om avskolning.

Avskolning är ett ämne som berör både barn, vuxna och samhället i stort, och är både ett mentalt och kulturellt arbete och paradigmskifte. Ett arbete som vi förmodligen aldrig blir helt färdiga med.

Är du i början av din process har du kanske börjat identifiera programmeringar och gamla övertygelser om vad barn behöver och hur inlärning går till. Och är du långt kommen i avskolningsprocessen så vet du att det fortsätter att dyka upp gamla programmeringar och tankesätt att göra upp med.

Vi pratar om hur barnen läker sina sår från skolsystemet, hur vi vuxna kan förhålla oss till deras avskolningsprocess, men framförallt hur vår egen avskolningsprocess kan se ut.

Det här är vårt första avsnitt om avskolning, men absolut inte det sista!

Vill du fördjupa dig i avskolning? På vår blogg delar vi med oss av våra tips! https://www.tankesmedjantillit.se/blogg

Här hittar du oss:

Vill du komma i kontakt med oss? Du når oss på [email protected]

Facebook: www.facebook.com/tankesmedjantillit

Missa inte vår Hemmasittarkväll den 4 mars: https://www.facebook.com/events/2556925867959654/

2020-02-28
Länk till avsnitt

Avsnitt 5: Vad kan vi göra för att förbättra matematikundervisningen?

Den här veckan träffar vi Sverker och Gebe för att prata om matematikens betydelse i skolan!

Generellt sett så sätts matematiken på en piedestal i skolvärlden, och pratas om som ett av de viktigare ämnen som vi lär ut. I det här avsnittet pratar vi om vad som funkar bra i undervisningen, och vad som funkar mindre bra. Vi berör också inlärningsteorier kring matematik som Sverker har visat på i många fall är efterhandskonstruktioner för att rättfärdiga att vi har så mycket matematik som vi har i skolan.

Det är ett samtal med högt i tak, även om det i många fall blir lite dystert när vi ser på hur verkligheten ser ut i dagens skolor.

Du hittar oss som gör den här podcasten på:  

Tankesmedjan Tillit: https://www.tankesmedjantillit.se/

Jens Peter: https://www.facebook.com/jensito

Rebecka: https://www.facebook.com/rebeckakoritz/

Anna: https://www.facebook.com/AnnaDestonia... 

Helena: https://www.facebook.com/HelenaRothCh... 

Caspian: https://www.facebook.com/caspian.almerud

Länkar till saker som omnämns i det här avsnittet:

Sverkers texter:

https://pedagogiskamagasinet.se/tag/sverker-lundin/

Studien som nämns i avsnittet: 

https://www.psychologytoday.com/us/blog/freedom-learn/201003/when-less-is-more-the-case-teaching-less-math-in-school 

2019-12-08
Länk till avsnitt

Avsnitt 4: Akademisk prestation garanterar inte välmående.

Den här veckan träffar vi Hanna. Hon är 15 år, och har haft en otroligt tuff skolgång på många sätt. Vi pratar med henne om hur en skola designad för alla skulle kunna se ut, hur hon som särbegåvad och autist önskat att vuxna hade bemött henne under grundskoletiden och så pratar vi om hur svårt det är att ifrågasätta skolsystemet som vi har idag.

Det här avsnittet kändes otroligt viktigt att göra. Hanna har haft det otroligt tufft i skolan på alla möjliga sätt trots, eller kanske på grund utav sin begåvning. Det blir en viktig insikt kring hur akademisk prestation inte alltid avgör en välfungerande skolgång. Och såklart så pratar vi en hel del om hur Hanna har det i sin nuvarande skola, där hon får den hjälp hon behöver och mår bättre. Det finns många viktiga lärdomar här, både för skola, föräldrar och alla som är intresserade utav utbildning.

2019-12-02
Länk till avsnitt

Avsnitt 3: Livet för föräldrar till hemmasittare.

I det här avsnittet av Fria Barn träffar vi två mammor till barn som sällan går till skolan, så kallade hemmasittare. 

Anna-Lena och Emma har båda erfarenheter utav att med alla möjliga medel få sina barn att gå till skolan. De har båda fått jobba otroligt hårt för att få skola, socialen och sin sociala omgivning att förstå hur deras situation ser ut hemma utifrån att deras barn inte vill eller kan gå i den typen av skola som erbjuds dem. 

Vi pratar om deras erfarenheter, om vad de tror skulle behöva ändras och om vad deras barn själva säger att de behöver. Både Anna-Lena och Emma ger sina bilder av utmaningarna och förhoppningsvis kan det här avsnittet dels hjälpa dig som sitter i en liknande situation men också rikta en lampa mot vilka konsekvenser skolplikt kan få. 

Skulle du ha några generella frågor, önskemål om ämnen du vill att vi tar upp, direkta frågor till oss som gör avsnittet eller feedback så når du oss på [email protected] 

2019-11-25
Länk till avsnitt

Avsnitt 2: Fria barn i en naturlig omgivning.

I det här avsnittet fortsätter vi att prata om olika utbildningsformer, om hur lärande faktiskt sker oavsett vad som händer runt oss och så tar vi upp hur vuxna kan förhålla sig till fritt lärande för barn.

2019-11-18
Länk till avsnitt

Avsnitt 1: Vad är Fria Barn?

Första avsnittet av Fria Barn handlar om vår syn på vad fria barn är, vad den här podcasten ska handla om och vad det är vi ser framför oss i Tankesmedjan Tillit.

2019-11-10
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.