Sveriges 100 mest populära podcasts

Runacademy Löparpodden

Runacademy Löparpodden

Löparpodden

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

runacademy.se/loparpodden

Avsnitt

Avsnitt 37, säsong 3: Genernas påverkan på oss löpare!

Hur stor påverkan har egentligen våra gener över hur vi presterar som löpare? I det här avsnittet har vi intervjuat Mikael Matsson som är idrottsfysiolog och forskar inom gener och idrott på Stanford universitet i USA. När det kommer till träning så har vi alla olika förutsättningar och vi svarar alla olika på träning. Hur vet man vilken typ av träning som man själv svarar bäst på? I avsnittet får du många bra tips på hur du ska tänka för att få ut maximalt av just din träning!
2021-09-28
Länk till avsnitt

Avsnitt 36, säsong 3: Optimalt energiintag för löpare

Äntligen kommer här ett rykande färskt avsnitt av löparpodden efter sommaruppehållet. Nu när loppen äntligen sätter fart under hösten så är det fler som också börjar fundera hur man på bästa sätt ska ladda upp både inför och under ett lopp. För att få det bästa svaren har vi intervjuat en expert i området, nämligen Simon Gustafsson som är grundare till nutritionsbolaget Umara, utbildad biomedicinare och en supernörd till att läsa på den senaste forskningen kring energiintag för optimal prestation. Det blir ett mycket spännande avsnitt där vi slår hål på flera myter samtidigt som vi blir uppdaterad på en hel del nytt! Vi pratar om att många börjar fylla på med energi alldeles för sent i lopp, vad som är viktigt för att undvika magproblem och om det är någon fördel att träna på enbart vatten för att förbättra fettförbränning. Ett nyttigt avsnitt där alla har något att lära sig!
2021-08-24
Länk till avsnitt

Avsnitt 35, säsong 2: Våra bästa tips för sommarträningen!

Äntligen sommar och semestern väntar för många runt hörnet. Men hur ska man lättast få till träningen under semestertider när man kanske vill prioritera annat? I senaste avsnittet av löparpodden ger Petra Kindlund och Johanna Bäcklund dig sina bästa tips. Du får även många bra råd på hur du ska klara av att springa i värme samt hur du får till träningen på ett smidigt sätt. Ett inspirerande avsnitt som ger dig en extra boost till sommarens träning!
2021-06-22
Länk till avsnitt

Avsnitt 34, säsong 2: Mental träning för löpare

Hur stor betydelse har våra tankar för vår prestation? Kan det hjälpa att jobba med mental träning även som motionär? Hur ska man sedan tackla motgångar eller prestationsångest? Vi har pratat med en expert i området i form av forskaren Göran Kenttä som är högskolelektor på GIH. Han har dessutom skrivit ett flertal böcker inom mentalträning. Det blir ett väldigt lärorikt och nyttigt samtal som alla oavsett nivå kommer kunna ta lärdom av. Trevlig lyssning!
2021-06-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 33, säsong 2: Våra bästa motivationstips!

I det här avsnittet av löparpodden delar Petra Kindlund och Johanna Bäcklund med sig av sina absolut bästa motivationstips. Hur ska man sätta upp mål när det inte finns några lopp? Och hur ska motivera sig att ge sig ut när man har dagar då man inte alls känner för att springa? Vi ringer dessutom upp Erik Ahlström som är initiativtagare för ploggning och kollar vad det egentligen innebär. Johanna Bäcklund delar dessutom med sig av sin comeback efter sin långa skadeperiod. Vi lovar ett inspirerande avsnitt!
2021-05-12
Länk till avsnitt

Avsnitt 32, säsong 2: Covid-19 & Träning

Coronaviruset har under det senaste året påverkat oss alla på olika sätt. Det är därför viktigt att få information hur man skall tänka kring just träning om man blivit drabbad av covid-19. Går det att träna om man har Covid-19 utan några symtom? Hur ska man tänka när man vill komma tillbaka till träningen efteråt? I avsnittet ringer vi upp David Engstedt från Paliesius kliniken som har stor erfarenhet att hjälpa idrottare tillbaka till träningen efter de varit sjuka. Vi ringer även upp Helene Odenäng som berättar hur det har varit att komma tillbaka efter att hon hamnat på sjukhus. Ett väldigt spännande avsnitt!
2021-04-21
Länk till avsnitt

Avsnitt 31, säsong 2: Graviditet och Träning

Hur ska man tänka kring träning under en graviditet? I det här avsnittet ringer vi upp experten och barnmorskan Maria Wigbrant som slår hål på många myter när det kommer till träning och graviditet. Vi pratar bland annat om att det inte finns något samband med ökad risk för missfall utan snarare bara en massa fördelar av att träna under sin graviditet. Vi pratar även om vad för typ av träning som är bäst att köra samt vad man ska tänka på när man vill komma tillbaka efter en förlossning. Hur snabbt kan man börja springa igen? Vi diskuterar även hur man ska tänka kring träning när man vill bli gravid. Ett riktigt spännande och lärorikt avsnitt som berör alla även om du just nu inte själv är gravid.
2021-03-30
Länk till avsnitt

Avsnitt 30, säsong 2: Löpningens påverkan på hjärnans hälsa

Hur påverkas vår hjärnhälsa av träning? Vi har nu haft en superspännande intervju med forskaren Jenny Nyberg från Göteborgs universitet. Här pratar vi bland annat om hur träning kan minska sjukdomar som demens och depression samt att det ger effekt oavsett när i livet som man börjar träna. Träning förbättrar även koncentrationsförmågan och minnet som gör att du också blir effektivare i ditt arbete. Vi diskuterar även hur pandemin och framför allt då ensamhet påverkar hjärnans hälsa samt vilken betydelse våra löpargrupper har i dessa tider!
2021-03-09
Länk till avsnitt

Avsnitt 29, säsong 2: Hur påverkas löpningen av ålder?

Hur påverkas man som löpare av ålder? Är det någon speciell träningsform som man borde fokusera mer på när man blir äldre? I det här avsnittet ringer Petra Kindlund och Johanna Bäcklund upp Michael Tonkonogi som är professor i medicinsk idrottsvetenskap på Högskolan Dalarna. Han har även skrivit ett flertal böcker kring just ålder och träning. I detta avsnitt har vi en mycket intressant diskussion där vi bland annat får lära oss att det alltid är möjligt att utvecklas och bli starkare oavsett hur gammal man blir. Vi pratar även hur viktigt styrketräningen blir i takt med att man blir äldre och att det är viktigt att inte alltid äta samma frukost varje dag. Detta är helt klart ett av våra mest intressanta avsnitt i löparpodden som du verkligen inte borde missa!
2021-02-16
Länk till avsnitt

Avsnitt 28, säsong 2: Bästa utrustningen för löpare!

I senaste avsnittet av löparpodden snackar Petra Kindlund och Johanna Bäcklund om ett alltid lika omdebatterat ämne hos oss löpare ? nämligen utrustning. Vilken typ av utrustning måste man ha som löpare och vad kan vara bra men som egentligen inte är ett måste? Du får även många bra tips på hur du ska klä dig på bästa sätt för att klara av vinterlöpningen. I avsnittet kommer de även in på en del personliga ämnen där Petra bland annat avslöjar en extra spännande hemlighet. Du hittar avsnittet där poddar vanligtvis finns!
2021-01-26
Länk till avsnitt

Avsnitt 27, säsong 2: Bästa tipsen inför 2021

I avsnitt 27 av löparpodden ger Petra Kindlund och VM-löparen Johanna Bäcklund dig sina bästa tips för 2021. Vad krävs för att utvecklas som löpare och hur ska man sätta upp mål när det inte finns några lopp?Hur ska man sedan på bästa sätt kicka igång det nya året om man vill få en rejäl start?
2021-01-05
Länk till avsnitt

Avsnitt 26, säsong 2: Julstress och träning ? hur får man ihop det?

Det är lätt att känna sig stressad inför jul som gör att träningen prioriteras bort. Man skjuter istället på det till framtiden och tänker att man får ta nya tag nästa år. Men det är egentligen helt fel. Det är just när du är som mest stressad som du behöver träningen som allra mest då det gör dig lugnare. Däremot behöver träningen inte ta så mycket tid och det behöver inte bli sådan stor grej.
2020-12-15
Länk till avsnitt

Avsnitt 25, säsong 2: Vikt, kost och träning

I det 25:e avsnittet av löparpodden kommer Runacademys grundare Petra Kindlund tillsammans med Johanna Bäcklund att fokusera på ett känslosamt ämne för många löpare ? nämligen vikt och kost. Hur stor betydelse har egentligen vikten på ens prestation? Hur ska man göra om vikten driver än för långt så det inte blir hälsosamt? I avsnittet kommer du få en massa tips på hur du ska tänka för att optimera kosten för att få ut maximalt av din träning samtidigt som vi också ger en del tips om man önskar att gå ner i vikt. Detta blir ett lärorikt och viktigt avsnitt som berör oss alla!
2020-11-30
Länk till avsnitt

Avsnitt 24, säsong 2: Höstträning för löpare

I det 24 avsnittet av löparpodden kommer du få tips på inspirerande pass som du kan köra nu i höst och vinter. Vi pratar om olika typer av intervallpass, hur man kan kombinera styrka med löpning och så får du konkreta tips på olika pass.
2020-11-17
Länk till avsnitt

Avsnitt 23, säsong 2: Löparskador

I senaste avsnittet av löparpodden fokuserar Petra Kindlund och Johanna Bäcklund på löparskador. Vi möter alla motgångar i löpningen och får skador. Det är en tuff och jobbig tid när man inte kan springa. Vad kan man göra för att undvika skador? Hur ska man agera när man väl får en känning? Vad för typ av träning kan man köra om man inte kan springa?
2020-11-03
Länk till avsnitt

Avsnitt 22, säsong 2: Puls- och tröskelträning

I det 22:a avsnittet av löparpodden kommer vi att fördjupa oss i träningslära och fokusera extra mycket på pulsbaserad träning och tröskelträning.
2020-10-20
Länk till avsnitt

Avsnitt 21, säsong 2: Löpning mot smärta och utbrändhet

I det här avsnittet kommer vi att fokusera extra mycket på löpningens positiva effekter för hälsan. Löpträning handlar inte bara om prestation och att klara av vissa sträckor, det kan ha en mycket djupare betydelse än så.
2020-10-06
Länk till avsnitt

Avsnitt 20, säsong 2: Så hittar du rätt motivation!

I det 20:e avsnittet av löparpodden kommer Petra Kindlund och Johanna Bäcklund att ge sina främsta motivationstips.
2020-09-22
Länk till avsnitt

Avsnitt 19, säsong 2: Hur allt startade

Runacademy finns idag på 76 orter och har över 5000 löpare som springer i grupperna under varje termin. I det här avsnittet får du höra hur allt startade för 7 år sedan.
2020-09-08
Länk till avsnitt

Avsnitt 18, säsong 2: Våra 10 bästa löptips

I det här avsnittet av Löparpodden ger Petra Kindlund och Johanna Bäcklund sina 10 bästa löpartips.
2020-08-25
Länk till avsnitt

Avsnitt 17, säsong 2: Löparglädje

Nu är Runacademy löparpodd tillbaks efter ett sommaruppehåll. I det här avsnittet kommer Petra Kindlund och Johanna Bäcklund att prata om löparglädje.
2020-08-11
Länk till avsnitt

Avsnitt 16: Sommarträning

I det 16:e avsnittet av Runacademys löparpodd så fokusar Petra Kindlund och Johanna Bäcklund på sommarträning. Hur ska man få in träningen bland många andra aktiviteter som man vill göra under sommaren? Och hur ska man motivera sig när man helst vill ligga på stranden och lata sig? Johanna delar med sig om hur hon får till träning även fast hon tillbringar mycket tid på en liten ö på Åland där det enbart är möjligt att springa på trädgården. Petra berättar hur det kan vara utmanande att få in träningen för att anpassa sig till övriga i familjen. Du får även en hel del tips på hur man får till träning med hela familjen. Hur ska man sedan klara av att springa när det blir väldigt varmt? Vi ger en massa värdefulla tips som kommer att underlätta din träning i sommar!
2020-06-23
Länk till avsnitt

Avsnitt 15: Frågor & Svar

Nu är det dags för vårt allra första frågeavsnitt på löparpodden. Det här blir ett något annorlunda avsnitt där Runacademy grundaren Petra Kindlund och elitlöparen Johanna Bäcklund svarar på era vanligaste frågor. Hur vet man vilken fart man ska hålla när man springer tröskel? Vad gör man åt problem med benhinnor och så får du tips på alternativa träningsformer. Hur ska man lyckas komma igång med löpningen när man oftast bara misslyckas? Vad är sedan en Runstreak och hur gör man för att nå Runners High? Ett variationsrikt avsnitt som ger svar på många olika typer av frågor. Nytt för podden är att vi dessutom ringer några spännande samtal för korta intervjuer!
2020-06-10
Länk till avsnitt

Avsnitt 14: Personliga utmaningar

I det 14:e avsnittet av Löparpodden bjuder Runacademy grundaren Petra Kindlund och elitlöpare samt VM-löparen Johanna Bäcklund på ett väldigt personligt avsnitt. Johanna delar med sig om hur hon tänker kring att träna på elitnivå utan att kunna tävla och med den ovisshet som Coronaviruset medför. Petra berättar hur hon känner sig splittrad och hur hon tänker kring träning när hon samtidigt också har en önskan att bli gravid. Det pratas även om extrema dieter och så får ni som lyssnar självklart en hel del tips och råd. Ett avsnitt du inte vill missa!
2020-05-26
Länk till avsnitt

Avsnitt 13: Styrketräning för löpare

I det 13:e avsnittet av Runacademy Löparpodd är det fokus på styrketräning för löpare. I avsnittet är det Runacademys grundare Petra Kindlund och elitlöparen Johanna Bäcklund som diskuterar styrketräningens betydelse och vad för typ av övningar som är bäst för löpare att köra. De pratar även om hur man på bästa sätt kombinerar styrketräningen med löpning. Ett lärorikt avsnitt som kommer ge dig extra motivation att också själv få till styrketräningen i din vardag!
2020-05-12
Länk till avsnitt

Avsnitt 12: Mentala strategier

I det 12:e avsnittet av Runacademy Löparpodd ger Petra Kindlund och Johanna Bäcklund tips om mentala strategier för löpare. Hur stor påverkan har den mentala biten på träningsresultatet? Hur ska man mentalt orka kämpa vidare när det går trögt? Hur hanterar man negativa tankar? Det blir ett väldigt lärorikt och tankeväckande avsnitt som ger en hel del tips på hur du med bara tankens kraft kan bli en bättre löpare.
2020-04-28
Länk till avsnitt

Avsnitt 11: Återhämtning för löpare

I det 11 avsnittet av Runacademy Löparpodd diskuterar Petra Kindlund och Johanna Bäcklund om återhämtningens betydelse för löpare. Hur viktigt är det med återhämtning för att prestera och hur vet man om man är i balans mellan vila och träning? Vad händer sedan i kroppen om man inte får tillräckligt med återhämtning? Ett intressant ämne som berör oss alla som vill få ut fullt av vår vardag så väl som träning!
2020-04-14
Länk till avsnitt

Avsnitt 10: Hur påverkas vi löpare av Corona?

Det här är ett väldigt speciellt avsnitt av Runacademys Löparpodd då Petra Kindlund tillsammans med Johanna Bäcklund diskuterar coronaviruset och hur det påverkar oss löpare. Hur ska man hitta motivationen när alla lopp ställs in? Hur tänker vi kring fortsättningen av våra löpargrupper? Och hur ska man få till styrketräningen om man vill undvika att gå på gym? Ett spännande avsnitt som berör oss alla.
2020-03-31
Länk till avsnitt

Avsnitt 9: Löpningen förändrade Stefans liv

I det nionde avsnittet av Löparpodden träffar Petra Kindlund löparen Stefan Olsson och han delar med sig om hur löpningen förändrade hans liv.
2020-03-16
Länk till avsnitt

Avsnitt 8: Löpteknik för löpare

I det här avsnittet diskuterar Petra Kindlund och Johanna Bäcklund löpteknik. Hur viktigt är det med löpteknik hos löpare? Går det att göra förbättringar trots att man är äldre? Vad är sedan de vanligaste misstagen som många gör? Ett väldigt lärorikt och spännande avsnitt som du inte får missa!
2020-03-03
Länk till avsnitt

Avsnitt 7: Motivation för olika löpare

I det sjunde avsnittet av Löparpodden kommer du att få lära känna elitlöparen Johanna Bäcklund och Runacademys grundare Petra Kindlund mer på djupet. Båda två älskar att springa men är ändå väldigt olika som löpare. Petra springer helst i skogen och ser löpningen som ett sätt att uppleva fin natur medan Johanna helst nöter asfalt och har inget emot att springa på löpband. I avsnittet diskuterar de hur deras inställning till löpning skiljer sig åt och vad det är som driver just dem. Hur orkar Johanna att springa uppåt 15 mil i veckan? Vad motiverar Petra att erövra en brant och lång slalombacke i över tio omgångar? Ett inspirerande avsnitt som kommer göra att du själv blir extra löpsugen.
2020-02-19
Länk till avsnitt

Avsnitt 6: Löparskador och hur du undviker dem

I det sjätte avsnittet av löparpodden är det fokus på vanliga löparskador och hur man förebygger dem. Till vår hjälp har vi Erik Aschan som är fysioterapeut hos Camp Pro. Vad är det vanligaste löparskadorna hos löpare? Vad ska man göra om man börjar få känningar? Vad är viktigaste för att förebygga skador? Ett väldigt intressant och lärorikt avsnitt!
2020-02-03
Länk till avsnitt

Avsnitt 5: Kost för löpare!

I dagens avsnitt kommer Petra Kindlund som även är utbildad näringsfysiolog tillsammans med Johanna Bäcklund att diskutera kost. Hur påverkan kosten vårt träningsresultat? Kan det vara en fördel att träna innan frukost? Hur viktigt är det med kolhydrater som löpare? Detta och mycket mer tas upp i avsnittet!
2020-01-21
Länk till avsnitt

Avsnitt 4: Träningsupplägg

I det fjärde avsnittet av Runacademys löparpodd kommer Petra Kindlund tillsammans med Johanna Bäcklund att diskutera träningsupplägg och träningsplanering. Hur ska man komma igång med träningen på det nya året? Hur skiljer sig träningen åt beroende på vad man har för mål? Vad är vanligaste misstaget många gör?
2020-01-07
Länk till avsnitt

Avsnitt 3: Sanning och myter om träningslära

I vårt tredje avsnitt av löparpodden möter Runacademys grundare Petra Kindlund forskaren och experten Helena Wallin. Här gör dem en djupdykning i flera olika myter och sanningar kring träning. Är det bra att stretcha efter ett pass? Kan det vara farligt att träna när man är gravid? Hur hårt måste man träna för att det ska ha effekt? Detta och mycket mer kommer att tas upp i dagens avsnitt!
2019-12-20
Länk till avsnitt

Avsnitt 2: Intervallträning

Vad är fördelen med intervaller? Vad finns det för varianter av intervaller och hur lofta borde man köra? Hur hårt måste man springa på intervallerna? Och måste man verkligen springa intervaller? Det blir med andra orde ett väldigt intressant avsnitt där Johanna och Petra även delar med sig om sina vidrigaste så väl som sina bästa intervallpass.
2019-12-09
Länk till avsnitt

Avsnitt 1: Höst & Vinterträning

I det allra första avsnittet är det Runacademys grundare, Petra Kindlund, som diskuterar höst- och vinterlöpning med VM-löparen och kollegan Johanna Bäcklund. Hur ska man motivera sig att få till träningen när det är mörkt och kallt ute? Går det ens att springa när det är is och kyla? Vad är sedan det viktigaste att fokusera på under den här tiden på året?
2019-11-26
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.