Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Ortodox kristen tro

Ortodox kristen tro

Vad är egentligen ortodox kristendom? Ortodox betyder "rätt lära" och "rätt lovsång". Hur tar sig en sådan tro uttryck i Sverige idag? Fader Mikael, ortodox präst, går igenom olika teman och ämnen som rör den Ortodoxa Kyrkan.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

anchor.fm/mikael-f344lthammar

Avsnitt

09 ortodoxins styrkor - vänner svarar

Jag frågade mina ortodoxa vänner vad de tyckte bäst om med Ortodoxa Kyrkan. Vänner från alla möjliga olika bakgrunder svarade, och det var så uppmuntrande att ta del av. Nu delar jag med mig till dig som lyssnar, och hoppas att även du gläds av svaren!
2020-03-14
Länk till avsnitt

08 tvivel: förbjudet eller en möjlighet?

Kan man tvivla på olika sätt? Har det att göra med den tro på vilken man tvivlar? Vad ska man göra om man märker att man tvivlar? Är Gud arg för att man tvivlar? Dessa frågor, och fler, trevar jag mig igenom i detta avsnitt.
2020-03-05
Länk till avsnitt

07 fasta: lärdomar och misslyckanden - ett samtal med hustrun

Frida och jag samtalar om våra erfarenheter kring den ortodoxa fastan. Vad är det? Vad är egentligen viktigt? Vad är syftet? Hur gör barnen?
2020-02-22
Länk till avsnitt

06 förfastans pedagogik

Fyra söndagar före det att stora fastan (före påsk) inleds får ortodoxa kristna en påminnelse om vad fastan handlar om. Det är ?Publikanen och fariséns söndag?, ?Förlorade sonens söndag?, ?Domsöndagen? och ?Förlåtelsens söndag?. I och med dessa fyra söndagar uppvisar Kyrkan sin stora pastorala och pedagogiska förmåga.
2020-02-14
Länk till avsnitt

05 varför blev du ortodox?

Jag får ofta frågan varför jag valde att bli just ortodox. Det är inte alltid tillfället lämpar sig för det lite längre svaret, så jag brukar få nöja mig med att jag sökte genuin, ursprunglig och apostoliskt kristen tro, och fann den i Ortodoxa Kyrkan. I detta avsnitt ger jag den lite längre versionen: varför väljer någon att bli ortodox i Sverige idag?
2020-02-07
Länk till avsnitt

04 bibeln

?Tror ni ortodoxa på Bibeln??, frågar somliga. ?Ja, det var vi som skrev den?, svarar jag. I detta avsnitt pratar jag om Bibelns plats i den Ortodoxa Kyrkan, samt om hur ortodoxa kristna läser och förstår den Heliga Skrift.
2020-01-29
Länk till avsnitt

03 tio år som ortodoxa - ett samtal med hustrun

Min hustru Frida och jag samtalar om våra tio år som ortodoxa. Vad är styrkor med ortodox tro? Vad gillar vi? Vad är svårt? Vi hinner beröra många ämnen, vissa mer än andra.
2020-01-23
Länk till avsnitt

02 Ortodoxa Kyrkan och andra svenska kristna samfund

Jag försöker behandla ett känsligt ämne, nämligen det faktum att Ortodoxa Kyrkan tror sig vara den ?enda, heliga, allmänneliga och apostoliska kyrkan? som Trosbekännelsen talar om. Vilka följder får det i synen på andra kristna? Hur blir det i Sverige? Håll ut genom hela avsnittet om du blir provocerad - en gång i tiden var jag lika provocerad som du. Sen blev jag ortodox. Skriv till [email protected] om du har frågor eller kommentarer.
2020-01-16
Länk till avsnitt

01 presentation och vision

I ett trevande inledande avsnitt presenterar jag mig själv och varför jag gör denna podd. Jag berättar om vilka jag gör podden för och vilka ämnen jag kommer ta upp. Du når mig på [email protected] (musik: Humble Stream and Field: Heart don?t fail me)
2020-01-12
Länk till avsnitt

Om podden och dess författare.

Fader Mikael beskriver i korthet syftet med podden.
2020-01-09
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.