Sveriges 100 mest populära podcasts

Medieborgarpodden

Medieborgarpodden

En podcast producerad av Statens medieråd om livet på nätet med fokus på medie- och informationskunnighet. Podden tar upp ämnen såsom källkritik, vilseledande nyheter och information, relationer online samt demokrati och upphovsrätt. Programledare är Helena Dal.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

medieborgarpodden.libsyn.com/website

Avsnitt

Avsnitt 20. Instagrammålet - en dokumentärpodd om förtal

I december 2012 skakas Göteborg av oroligheter utanför flera skolor. Bakgrunden är ett anonymt konto på bildappen Instagram som uppmanar andra att sprida elaka rykten. Hundratals unga, främst tjejer hängs ut med både namn och bild. Vi får reda på skillnaden på förolämpning och vad som är olämpligt eller olagligt? Och var gränsen går för yttrandefrihet och förtal? En dokumentärpodd om förtal

2020-09-17
Länk till avsnitt

Avsnitt 19. Dokumentärpodd om Bungy-jump fallet

20-åriga Rebecka Johansson filmade när hennes australiska kompis hoppade bungyjump. Då händer det som inte får hända - linan går av? som ett mirakel överlever kompisen. Flera hundra olika mediebolag både i Sverige och runt om i världen visar klippet utan Rebeckas medgivande. Får man använda de bilder och filmklipp som finns på nätet hur som helst? Vad är det som gäller när man länkar till andras material ? behöver man tillstånd eller räcker det med att uppge var de kommer ifrån? En dokumentärpodd om upphovsrätt.

2020-09-17
Länk till avsnitt

Avsnitt 18. Dokumentärpodd om Swefilmer-målet

Swefilmer var en webbplats där besökarna, utan filmbolagens tillstånd kunde strömma tusentals filmer och TV-serier helt gratis. Vad är det som skyddas av lagen om upphovsrätt? Får man tillgängliggöra eller strömma andras litterära eller konstnärliga verk? Lyssna på en dokumentärpodd om upphovsrätt.

2020-09-17
Länk till avsnitt

Avsnitt 17. Har konspirationsteorier alltid funnits?

Vi träffar Annika Rabo, professor i socialantropologi på Stockholms universitet, som är med i ett tvärvetenskapligt och internationellt nätverk vars syfte är att ge en omfattande förståelse för konspirationsteorier. I denna podd får du en fördjupad syn kring konspirationsteorier och en historisk tillbakablick. 

2020-09-17
Länk till avsnitt

Avsnitt 16. Hur ska vi bemöta konspirationsteorier?

I det här avsnittet fortsätter diskussionen om konspirationsteorier. Panelen besvarar frågor som: Hur slår man hål på sammansvärjningar? Vilka är farorna? Konkreta exempel på mytbildningar varvas med tips till pedagoger och föräldrar om hur man kan bemöta konspirationsteorier. Under ledning av journalisten och författaren Lisa Bjurwald levereras svaren av folkbildaren Maria-Pia Cabero och nätforskaren Marcin de Kaminski.

2020-09-17
Länk till avsnitt

Avsnitt 15. Tar desinformation nya former under en pandemi?

Vi träffar Frederick Fooy, expert på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, och diskuterar hur desinformation och propaganda delvis tar sig nya former under en pandemi likt covid-19. Är informationspåverkan nödvändigtvis alltid fientlig? Vi pratar om botar, hur olika narrativ sprids och om konspirationsteorier som anspelar på känsla kontra förnuft.     

2020-09-17
Länk till avsnitt

Avsnitt 14. Styr verkligen algoritmer mig?

Varför behöver vi algoritmer? I detta avsnitt träffar vi professor Jutta Haider vid högskolan i Borås och frågar om algoritmers betydelse och påverkan. Vi diskuterar allt från filterbubblor, algoritmers prioritering av värdeladdade ord till om man kan säga att algoritmer är som publicistiska filter? 

2020-09-17
Länk till avsnitt

Avsnitt 13. Hur kan en konspirationsteori få fäste?

I detta avsnitt diskuterar vi vidare om hur vi kan hamna att tro på olika konspirationsteorier. Och vad är en filterbubbla? Hör diskussionen mellan journalisten Lisa Bjurwald, folkbildaren Maria-Pia Cabero och nätforskare Marcin de Kaminski.

2020-09-17
Länk till avsnitt

Avsnitt 12. Lär dig känna igen en konspirationsteori!

I detta avsnitt får du svar på hur du kan känna igen en konspirationsteori. Hör journalisten Lisa Bjurwald, folkbildaren Maria-Pia Cabero och nätforskaren Marcin de Kaminski ge konkreta exempel på konspirationsteorier som spänner över tid och nationsgränser och hur saga tas för verklighet.

2020-09-17
Länk till avsnitt

Är unga bättre på källkritik?

Källkritik - krångligt eller lätt? Rosaline Marbinah från LSU stöttar några av poddens unga lyssnare när de är frustrerade över att boomers inte är så bra på källkritik.

2019-12-16
Länk till avsnitt

Satir eller rasism, det är frågan!

Carina Milde från Demokratilabbet tar sig an tre mycket kniviga frågor om livet på internet. Om konstiga saker som kan hända i ens Facebook-flöde, om youtubers och om den där roliga seriestrippen är satir eller rasism.

2019-12-16
Länk till avsnitt

Går det att känna igen ett propagandatroll?

Medieborgarpodden diskuterar informationspåverkan, vad det är, hur man kan identifiera det och vad man kan göra åt det. Med oss i studion har vi Irene Christensson, analytiker på Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap MSB.

Samtalsledare i avsnittet är journalisten och mediekonsulten Mikael Zackrisson

2019-12-13
Länk till avsnitt

Vad är Digitala fotspår?

Vill du förstå varför du hela tiden får upp information/reklam om en vara när du redan köpt den? Martin Törnros besöker Medieborgarpodden och förklarar varför det blir såhär. Du får även källkritiska tips om hur att värdera information på nätet.

 

 

2019-12-13
Länk till avsnitt

Konsten att tala om för någon att de delat fejk news

Viralgranskarexperten Åsa Larsson besöker Medieborgarpodden för att stötta och ge handfasta råd till oss medieborgare som undrar över hur man kan bli en rutinerad faktagranskare.

2019-12-13
Länk till avsnitt

Konspirationsteorier med Jack Werner och Henrik Nyberg

Falska nyheter och konspirationsteorier har blivit en allt större del av vår vardag på nätet. Det är lätt att se det som ett hot, men samtidigt har konspirationsteorier, eller vandringssägner som man också kan kalla dem, alltid varit en del av människans historieberättande. Och vi kan lära oss mycket om samhället idag genom att studera och diskutera dem. Henrik Nyberg på Mediekompass och Jack Werner, känd från Viralgranskaren och Creepypodden, besöker Medieborgarpodden för att djupdyka i ämnet. Samtalsledare i avsnittet är journalisten och mediekonsulten Mikael Zackrisson.

2019-12-12
Länk till avsnitt

Får jag sprida memes hur som helst?

I och med internets framväxt går vi alla från att inte bara passivt konsumera media, utan vi producerar också i många fall vår egen media -- och vi publicerar den på nätet. Det gör att vi borde bli mer kunniga inom området upphovsrätt. Får man egentligen skapa ett meme av en bild man hittar? Får man ens dela memes som andra delar? Catharina Ekdahl från PRV reder ut hur det ligger till.

2019-12-12
Länk till avsnitt

Experternas tid är förbi

Vilken ynnest att få poddbesök av Eleonor Grenholm, som jobbar med folkbibliotekens projekt Digital Först, för om någon är bra på att besvara kluriga frågor på ett lättbegripligt sätt så är det hon! Hör henne berätta om tillförlitliga källor och hur man kan skärskåda sina sökresultat.  

2019-12-12
Länk till avsnitt

Om att lära för livet

Medieborgarpodden har några uppföljningsfrågor till Ann Wiklund, som gästade avsnitt 2 och där pratade om vikten av att lära för livet. Innebär det att man aldrig får ta sin examen och sluta plugga? Eller talar vi om ett lärande som man finner utanför skolbänken? Vi reder ut detta tillsammans med Ann.

2019-12-12
Länk till avsnitt

MIK och demokratin

Hur ska man definiera medie- och informationskunnighet och hur utmanar bristen på dessa kunskaper och färdigheter demokratin? Anette Novak, direktör Statens medieråd och processledaren Ann Wiklund möts i ett samtal om MIK. Samtalsledare i avsnittet är journalisten och mediekonsulten Mikael Zackrisson.

2019-12-12
Länk till avsnitt

Hur många vet vad MIK betyder?

Vi presenterar Medieborgarpodden och det första avsnittet i en poddserie om medie- och informationskunnighet - och genast blir det problem. För hur många vet egentligen vad MIK betyder? Direktör Anette Novak klargör MIK-begreppet. 

2019-12-09
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.