Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Arkitektur berättar

Arkitektur berättar

Arkitektur och städer formar våra liv. Arkitektur förlag ger ut böcker som förklarar hur, vad och varför. Här kan du lyssna på berättelser om arkitektur och stadsbyggnad från Arkitektur förlag.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

arkitekturforlag.libsyn.com/website

Avsnitt

#3 Experimentet Nya Karolinska

Arkitektur berättar är en podcast från Arkitektur förlag med texter ur förlagets böcker och tidskriften Arkitektur. Köp böcker från Arkitektur förlag eller beställ en prenumeration eller lösnummer av tidskriften Arkitektur på Arkitektur.se

I det här avsnittet hör du två texter ur tidskriftens nummer 8 2019 med temat Hälsans pris. Först ett reportage av Ylva Frid om det nybyggda och omdiskuterade Nya Karolinska sjukhuset, NKS, och så en arkitekturkritik av Tomas Lewan av det färdiga husets gestalt. 

Under den senaste tiden har svensk vårdkapacitet prövats till det yttersta, och vi har med största sannolikhet de största utmaningarna framför oss i samband med Coronavirusets spridning. 

Förväntningarna är ? med rätta - höga på vårdens arkitektur: att sjukhusmiljöer underlättar vårdpersonalens arbete och bidrar till hög patientsäkerhet och kanske till och med snabbare tillfriskning. De nyaste sjukhusmiljöerna har en helt annan utformning än de sjukhus som byggdes på 1900-talet. Idag prioriteras separata patientrum, med hänsyn till smittspridning, och helt nya organisationsformer har satts i system, tydligast genomfört på NKS där arkitekturen följt en patientcentrerad vård runt vilken vården organiserar sig. 

Omställningen till det nya systemet har varit problematisk, trots att själva arkitekturen motsvarar beställarens önskemål. Det finns många ingångar att granska NKS som en tung samhällsinvestering, och här i Arkitektur Berättar ställer vi frågor utifrån själva byggnaden. Vad väntar vi oss av samhällsbärande arkitektur ? och motsvarar den våra förväntningar som brukare och ? faktiskt ? som beställare, eftersom vi i förlängningen gemensamt finansierar dessa anläggningar? 

Vikten av en fungerande vård har aldrig varit större än idag, då stora behov har visat sig redan innan Coronakrisen. Arkitektur berättar om centrala samhällsfunktioner genom tiderna, och i detta avsnitt handlar det om vårdens arkitektur. 

Inläsning Per Juhlin/Beppo Ljudproduktion

2020-03-27
Länk till avsnitt

Arkitektur berättar: Siri Derkert blästrar tunnelbanebetongen

Östermalmstorgs tunnelbana, Stockholm. Det finns många härliga foton på Siri Derkert, men inget slår bilden där konstnären i full rymddräkt lyfter en tung slang mot grottväggen av betong : här ska blästras ! Bilden togs 1965, inför invigningen av Östermalmstorgs tunnelbanestation. Siri Derkert har just fyllt 73 år. Hennes bästa tid är nu, liksom hela rikets. 1965 står Sverige på toppen av det som kallas rekordåren. Börsen, byggenskapen, exporten, synden, ungdomskravallerna och framtidstron blomstrade som aldrig förr.

Ulrika Knutson skriver om ett av 1960-talets främsta svenska konstverk, de blästrade betongväggarna på Östermalmstorgs tunnelbanestation av Siri Derkert. Texten ingår i boken "Tio byggnader som definierade 1960-talet. Den går att beställa på arkitektur.se/butik liksom den andra boken i serien "Tio byggandet som definierade 1920-talet".

2020-03-10
Länk till avsnitt

#1 Årstabron ? förunderlig ingenjörskonst

Årstabron sammanbinder Årsta med Södermalm i Stockholm. Bron invigdes 1929 som en del i tidens vilja att förbättra stadens infrastruktur. Men bron kom att bli så mycket mer. Statens Järnvägar kunde i sin nyktra avrapportering av den färdiga bron, i december 1929, inte låta bli att tillfoga epiteten "märkvärdig" och "förunderlig". Arkitekten Cyrillus Johansson ritade här en bro som i sin ena del hämtade sina förebilder från mycket äldre syskon i Europa, Mellanöstern och Mindre Asien ? den romerska akvedukten ? men i den andra ändrar skepnad och blir en stålbro, en modern upphöjd bro. Likt två ingenjörer från olika tider som utbyter material, den ena med sina historiska rötter i brännugnen, den andra i stålvalsen.

Texten är ett inläst utdrag ur boken Tio byggnader som definierade 1920-talet, boken i sin helhet kan beställas från arkitektur.se/butik eller på nätbutiker. Författare: Håkan Forsell Inläsare: Per Juhlin.

2020-02-06
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.