Sveriges 100 mest populära podcasts

P1 Dokumentär: Miniserie

P1 Dokumentär: Miniserie

Serier i kortformat för dig som älskar dokumentärer om samhällets mörka sidor. Här hör du berättelserna om kriminaliteten och utsattheten som påverkar människors liv. Ansvarig utgivare: Karin Lindblom

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/default.aspx?programid=5319

Avsnitt

Barnen mitt i våldet: Gömda under sängen | Del 1/3

Joel och Olle, fyra och sex år gamla, gömmer sig under sängen när deras mamma blir misshandlad. De är övertygade om att hon kommer dö.

För vart tionde barn i Sverige är hemmet inte en trygg plats, utan en plats där våldet blivit en del av deras vardag. Ofta är det en väl bevarad hemlighet men i domar och förundersökningar kan man läsa om barn som larmar 112, barn som gömmer sig, skyddar sina syskon och går emellan med fara för sina egna liv.Joel och Olle har en hemlighet med sin pappa. Han slår dem när mamma Karin inte är där, och han slår henne framför dem.Stort trauma för barn som bevittnar våldAtt se en närstående bli utsatt för våld är minst lika skadligt för barnen som om de själva blir slagna. Olle och Joel bär på ett stort trauma och när polisen kom och grep deras pappa så rycktes barnen och mamman bort från allt.Idag har Karin och hennes söner ett nytt liv på en ny ort, men lever ännu med djupa spår.Namnen i dokumentären är fingerade.Barnen mitt i våldet är en dokumentärserie i tre delar av Pernilla Wadebäck i samarbete med Tredje Statsmakten Media.Producent: Magnus Arvidson Slutmix: Fredrik NilssonProgrammet gjordes 2023.Om du eller någon du känner mår dåligt finns det hjälp att få.Här finns några kontaktvägar:BRIS barnens rätt i samhället, hjälp för barn och unga. https://www.bris.seBUP  barn och ungdomspsykiatri  https://www.bup.seJourhavande medmänniska https://www.jourhavande-medmanniska.se
2023-01-31
Länk till avsnitt

Hästkarlar och stalltjejer: Hästkarlarnas revansch | Del 3/3

Tomas är nere på botten efter granskningar och en förlorad tränartitel. Trots vittnesmålen om utnyttjanden vill han nu slå tillbaka.

Manliga toppryttare och tränare inom ridsporten är få och de behandlas ibland som idoler. Inom ridsporten finns en kultur av trakasserier, utnyttjanden och övergrepp som är vardag för många hästtjejer.Trots polisutredningar, avstängningar och vittnesmål om övergrepp har männen i flera fall fått behålla sina tränarlicenser, kunnat fortsätta tävla och fått olika uppdrag.Ryttarna kan fortsätta tävla i SverigeUnder sommaren 2022 stängs två toppryttare i Sverige av från visst tävlande, efter uppgifter om olämpligt sexuellt beteende mot olika tjejer. Reportrar Annelie Frank och Sigrid Edsenius Producent: Ylva Lindgren Slutmix: Tor SigvardsonProgrammet gjordes 2022 och 2023
2023-01-24
Länk till avsnitt

Hästkarlar och stalltjejer: Tjejerna anmäler | Del 2/3

Isabella är glad och förhoppningsfull när hon får jobb på en känd ryttares gård. Men det ändras snabbt när han ger sig på henne.

2019 åker Isabella till en känd ryttares gård för att vara arbetande elev. Hon jobbar från tidig morgon till sen kväll och har ansvar för ett tiotal hästar. När ryttaren gör sexuella närmanden berättar hon för Svenska Ridsportförbundet och hoppas på stöd och konsekvenser för ryttaren. Men först när ryttaren anmäls till det internationella ridsportförbundet FEI händer det något. Ville hindra att fler tjejer utsättsInom ridsporten utsätts många unga tjejer för sexuella trakasserier, utnyttjanden och olämpliga relationer. Männen som utnyttjar sina positioner som lärare, tränare eller arbetsgivare stoppas sällan.Men en del unga tjejer säger ifrån och väljer att anmäla eller att gå ut och berätta offentligt.Efter att jag varit där har nya, unga tjejer åkt till honom. Jag tänkte att det kanske de ska stoppa, säger Isabella.P1 Dokumentär har sökt ryttaren utan framgång. Reportrar Annelie Frank och Sigrid Edsenius Producent: Ylva Lindgren Slutmix: Tor SigvardsonProgrammet gjordes 2022.
2023-01-17
Länk till avsnitt

Hästkarlar och stalltjejer: Toppryttarnas makt | Del 1/3

Sexuella trakasserier och utnyttjanden är vardag för många unga tjejer inom ridsporten. Och något som männen i eliten ofta kommer undan med.

I stall och på tävlingsplatser finns tusentals kvinnor och tjejer, alla förenade i sin kärlek till hästar och ridning. Männen är få. Men ändå finns det på många ställen en kultur av sexuella trakasserier, utnyttjanden och övergrepp.En hopptränare kritiseras för att inleda relationer med flera av sina elever. I mitten av 00-talet anklagas han för sexuellt utnyttjande mot en 15-åring. Han nekar till anklagelserna och hävdar att det varit fråga om samtycke.Dokumentärserien Hästkarlar och stalltjejer handlar om kulturen har accepterats inom ridsporten. Det handlar om män som varit och är framstående inom sporten. I flera fall handlar det om personer som ridit i svenska landslag och utnyttjat sin position i förhållande till unga tjejer som varit anställda, praktikanter eller ridelever. Reportrar Annelie Frank och Sigrid Edsenius Producent: Ylva Lindgren Slutmix: Tor SigvardsonProgrammet gjordes 2022.
2023-01-10
Länk till avsnitt

Ung och fattig ? gänget eller laget | Del 3/3

Diego åker till Göteborgs rika stadsdelar och begår rån för att tjäna snabba pengar. Till slut måste han välja mellan fotbollen och gänget.

Diego är offensiv mittfältare och viktig i laget. Men fotbollen är inte hans enda lojalitet. Vid sidan av planen lockar vännerna i gänget och de snabba pengarna. Vilken roll kan fotbollen spela som motvikt till fattigdom och kriminalitet?Ung och fattig är en dokumentärserie i tre delar av Ulrika Nandra. I Göteborgsförorterna Biskopsgården och Backa möter vi några av de barn som växer upp i risk för fattigdom. Om barnfattigdom i SverigeVart femte barn i Sverige växer upp i det som kallas risk för fattigdom eller relativ fattigdom. Det innebär att familjens inkomster understiger 60 procent av medianinkomsten i landet. Bland barn till föräldrar födda utomlands är siffrorna ännu högre. Producent: Martin Jönsson Slutmix: Henrik HenrikssonEn produktion från 2021.
2023-01-03
Länk till avsnitt

Ung och fattig ? lillebrors kamp | Del 2/3

När Jacks storebror tröttnade på sina trasiga kläder valde han kriminaliteten. Tre år senare lever hela familjen under hot på hemlig adress.

Jack fick aldrig gå i simskola och tvingades sluta med fotbollen. Hans ensamstående mamma hade inte råd. Hans storebror har börjat sälja droger för att tjäna snabba pengar men när han hamnar i konflikt med gänget rycks hela familjen upp. Jack slits mellan ekonomisk utsatthet och viljan att göra rätt.  Ung och fattig är en dokumentärserie i tre delar av Ulrika Nandra. I Göteborgsförorterna Biskopsgården och Backa möter vi några av de barn som växer upp i risk för fattigdom. Om barnfattigdom i SverigeVart femte barn i Sverige växer upp i det som kallas risk för fattigdom eller relativ fattigdom. Det innebär att familjens inkomster understiger 60 procent av medianinkomsten i landet. Bland barn till föräldrar födda utomlands är siffrorna ännu högre. Ung och fattig är en dokumentärserie i tre delar av Ulrika Nandra.Producent: Martin Jönsson Slutmix: Henrik HenrikssonEn produktion från 2021.
2022-12-27
Länk till avsnitt

Ung och fattig ? Fatmas trasiga skor | Del 1/3

När Fatma slutar nian ser hon fram emot att resa och köpa skor. Men hon har inte råd och sommaren blir inte som hon hoppats på.

Vännerna åker på semester, shoppar och badar. Själv blir Fatma kvar på sin gård i Biskopsgården, Göteborg, och har inte ens råd med en spårvagnsbiljett. Det här är berättelsen om ett Sverige där vart femte barn lever i risk för fattigdom och där sommarlovet kan bli den värsta tiden på året.Om barnfattigdom i SverigeVart femte barn i Sverige växer upp i det som kallas risk för fattigdom eller relativ fattigdom. Det innebär att familjens inkomster understiger 60 procent av medianinkomsten i landet. Bland barn till föräldrar födda utomlands, som många är i Biskopsgården, är siffrorna ännu högre. Ung och Fattig är en dokumentärserie i tre delar av Ulrika Nandra.Producent: Martin Jönsson Slutmix: Henrik Henriksson En produktion från 2021.
2022-12-20
Länk till avsnitt

Våldsmonopolet ? Fängslad och dödssjuk | del 3/3

2016 sätts Michelle i en fyllecell hos polisen i Lund. Hon har tagit en överdos, men får inte sjukvård. Några timmar senare är hon död.

Sedan 2015 har 38 personer dött i polisens arrestceller, enligt siffror från Polisens avdelning för särskilda utredningar. De har avlidit av alkohol- eller narkotikaförgiftning eller av sjukdom. Det gäller både brottsmisstänkta och personer som omhändertagits för att de varit påverkade.Mamman kritisk mot fyllecellerEn av de som är kritiska mot att berusade eller narkotikapåverkade personer tas om hand av polisen är Michelles mamma Ann-Sofi Ekholm. Polisen förstod aldrig att Michelle hade tagit en överdos metadon. De tog hand om henne för att hon inte kunde ta hand om sig själv. Men de kunde inte heller ta hand om henne, med facit i hand, säger Ann-Sofi Ekholm.  Systemet med fylleceller hos polisen har fått kritik från många håll och under lång tid. Det har kritiserats av anhöriga, poliser, politiker och Justitieombudsmannen.Våldsmonopolet är en dokumentärserie i tre delar av Sigrid Edsenius. Producent: Anna Frey [email protected] Slutmix: Tor Sigvardson Programmet gjordes 2022
2022-12-13
Länk till avsnitt

Våldsmonopolet ? Antons död | del 2/3

Hösten 2021 dör 32-årige Anton i samband med ett polisingripande på ett vandrarhem i Nybro. Hans mamma Mari undrar vad det var som hände.

De senaste tio åren har minst 85 personer dött i samband med polisens ingripanden. Det visar siffror från Rättsmedicinalverket och Polisen. Händelserna betraktas som olyckor, utredningar har lagts ned och nästan ingen har ställts till svar för det som hände.Dog när polisen ingrepEn av personerna bakom statistiken är Anton. I november 2021 larmas SOS om att en kvinna tros ha tagit en överdos på ett vandrarhem i Nybro. Polis skickas för att bistå ambulans på plats då SOS fått besked om att kvinnans pojkvän, Anton, är våldsam. Poliserna får ner Anton, men han kämpar emot. Dagen efter får hans mamma Mari besked om att hennes son dött i samband med ett polisingripande.P1 Dokumentär Miniserie söker svaren om vad som orsakade Antons död.Våldsmonopolet är en serie i tre delar av Sigrid Edsenius. Producent: Anna Frey [email protected] Slutmix: Tor Sigvardson
2022-12-06
Länk till avsnitt

Våldsmonopolet ? Nedslagen i arresten | del 1/3

En morgon vaknar Daniel i polisens fyllecell i Halmstad. Han blir snart anklagad för våld mot tjänsteman, men det är något som inte stämmer.

De senaste åren har antalet anmälningar mot polisen ökat. Det handlar om glömda vapen, poliser som läst utredningar utan behörighet men också om misshandel och tjänstefel. Bara tre procent av anmälningarna leder till åtal.Beviset som friade DanielDaniel minns inte våldet själv och förnekar brott, men han och många omkring honom tror att han är skyldig. Tills ett bevis kommer fram som visar att Daniel tvärtom är ett brottsoffer. Annars skulle det säkert se helt annorlunda ut idag. Då skulle man garanterat blivit dömd för det är ord mot ord. Polisens ord väger ju alltid tyngre.Våldsmonopolet är en serie i tre delar av Sigrid Edsenius. Producent: Anna Frey [email protected] Slutmix: Johanna Carrell Fotnot: P1 Dokumentär Miniserie har sökt den dömda polisen, som valt att inte medverka i dokumentären. Fallet har ännu inte avgjorts i hovrätten.
2022-11-29
Länk till avsnitt

Våldsam ung kärlek ? En ond spiral | Del 3/3

På en parkeringsplats blir Olivia misshandlad av sin pojkvän. Men det är inte första gången hon fått stryk. Bland både offer och förövare har många blivit slagna som barn.

Jag fick en sjuk tanke första gången jag fick en ordentlig smäll av min partner. Det var: fuck you, min morsa slår hårdare, säger Olivia.Olivia växte upp med en våldsam mamma. Hon blev utsatt för våld av sin första pojkvän och skulle med tiden komma att hamna i nya relationer som följde samma mönster. Jag höll ihop och ursäktade våldet i hopp om att det bara skulle lösa sig.  Hur börjar våld i nära relationer?Våld i nära relationer mellan unga är vanligare än vad forskarna hittills trott. Men våldet uppstår inte ur ett vakuum. Forskning från Stockholms universitet har visat att våldet går i arv och att de personer som själva upplevt våld som barn, i högre utsträckning tar våldet med sig in i sina egna nära relationer. Det finns ett starkt samband mellan att vuxit upp med våld i hemmet och sedan bli utsatt eller utöva våld i sin första kärleksrelation. Det är en markant ökad risk för att utsättas senare i livet om man har gjort det tidigt, säger Carolina Överlien, professor i socialt arbete.Vändpunkten blev ett brevFör Olivia kom vändpunkten i form av ett brev, från hennes bonuspappa Christer. Efter en våldsam uppväxt och flera destruktiva relationer lyckades hon till slut gå vidare. Det brevet räddade mig. Att få den bekräftelsen, att våldet inte är okej och att det är okej att det inte är okej. Då visste jag att jag inte var ensam, säger Olivia.Mår du dåligt av din relation?Besök ungarelationer.se. Här finns även stöd för föräldrar.Våldsam ung kärlek är en serie i tre delar av Ulrika Nandra.Slutmix: Bengt PetterssonProducent: Martin Jönsson [email protected]: Olivia och Christer heter egentligen något annat.
2022-11-22
Länk till avsnitt

Våldsam ung kärlek ? Strypsex och blåmärken | Del 2/3

Dagen efter att Ines fyllt 15 år tvingas hon till sitt första samlag. Bland unga tjejer har nästan varannan upplevt sexuellt våld.

Väldigt tidigt förstod jag att tjejen ska gå med på allting. Sex ska vara grovt. Om det är sex utan våld är det inte bra sex. Men vill jag verkligen det? säger Ines.Forskarna är eniga: våld i ungas nära relationer är lika vanligt som bland vuxna. I en studie från Stockholms universitet framkommer att det sexuellt våldet är särskilt framträdande bland unga. Var tredje person mellan 15 och 19 år som deltog i studien svarade att de hade egna erfarenheter av sexuellt våld. Sett bara till tjejerna hade 44 procent, nästan varannan, blivit utsatt för sexuellt våld. Det är framför allt tjejer som blir utsatta. Det var ett av de viktigaste fynden i studien, att det handlade om så många tjejer, och att det sker upprepade gånger och på ett systematiskt sätt, säger professor och forskningsledare Carolina Överlien.Vad är våld i nära relationer?Våld i nära relation kan se ut på olika sätt. Det kan bland annat vara psykiskt, fysiskt, sexuellt, digitalt eller ekonomiskt. I studien från Stockholms universitet framgår att varannan av de tillfrågade i åldrarna 15 till 19 hade upplevt psykiskt våld som kränkningar, manipulation, kontroll eller hot. Var tredje hade upplevt olika sorters sexuellt våld. En av sex hade upplevt fysiskt våld. Alla de här våldstyperna kan vara oerhört negativa på olika sätt. Sexuellt våld är vanligtvis en väldigt utsatt situation och det är stor risk att man lider men av det. Men psykiskt våld, fysiskt våld eller sexuellt våld: man kan må precis lika dåligt, säger Filip Broström, psykolog verksam vid mottagningen Alternativ Till Våld (ATV) i Jönköping.Mår du dåligt av din relation?Besök ungarelationer.se. Här finns även stöd för föräldrar.Våldsam ung kärlek är en serie i tre delar av Ulrika Nandra.Producent: Martin Jönsson [email protected]: Bengt PetterssonFotnot: Ines heter egentligen något annat.
2022-11-15
Länk till avsnitt

Våldsam ung kärlek ? Du tillhör bara mig | Del 1/3

Lauras pojkvän Amar blir ibland vild av svartsjuka. Våld i ungas nära relationer är minst lika vanligt som mellan vuxna.

Jag får en jättestor ilska i mig, jag blir vild när jag blir svartsjuk. Kärlek kan göra ont faktiskt, säger 18-årige Amar.Amar och hans flickvän Laura har varit ihop sen de gick i mellanstadiet. Under åren har de bråkat mycket. Vid ett antal tillfällen har det blivit fysiskt, med puttar och fasthållningar. Då älskade jag honom med hjärtat men jag hatade honom i huvudet. Man borde aldrig ta till våld men det har hänt oss båda, säger Laura, 17.Utbrett våld i nära relationI slutet av I slutet av 2021 avslutades den största kvantitativa svenska forskningsstudien som gjorts, med fokus enbart på våld i ungas nära relationer. Studien resulterade i en avhandling, skriven av Sibel Korkmaz. Forskningsledare har varit Carolina Överlien, professor i socialt arbete vid Stockholms universitet och verksam på Nasjonalt Kunskapssenter om Vold og Traumatisk Stress (NKTVS) i Oslo. Vi visste inte att våldet var så omfattande för unga för vi hade aldrig gjort studier på det. Det första vi måste göra är att inse att det här är en problematik som förekommer i ungas relationer och att det finns i minst lika stor omfattning som bland vuxna, säger hon.Vad är våld i nära relationer?Våld i nära relation kan se ut på olika sätt. Det kan bland annat vara psykiskt, fysiskt, sexuellt, digitalt eller ekonomiskt. I studien från Stockholms universitet framgår att varannan av de tillfrågade i åldrarna 15 till 19 hade upplevt psykiskt våld som kränkningar, manipulation, kontroll eller hot. Var tredje hade upplevt olika sorters sexuellt våld. En av sex hade upplevt fysiskt våld. Det är det psykologiska våldet som de unga berättar mest om. Det handlar inte om en enstaka taskig kommentar, utan det är ett systematiskt kränkande och nedvärderande språk, eller att begränsa en annans liv i så stor utsträckning att de inte kan leva på ett normalt sätt. Det fysiska våldet är det minst förekommande i våra studier.Mår du dåligt av din relation?Besök ungarelationer.se. Här finns även stöd för föräldrar.Våldsam ung kärlek är en serie i tre delar av Ulrika Nandra.Producent: Martin Jönsson [email protected]: Bengt PetterssonFotnot: Amar och Laura heter egentligen något annat.
2022-11-08
Länk till avsnitt

Jägaren på Snapchat - Avslöjad | Del 3/3

Med hjälp av mobilen tar sig en 28-årig förövare in flickrummen, där mamma och pappa tror att deras barn är som tryggast. Barnens agerande kommer spela en avgörande roll i att hans grips och avslöjas.

I det tredje avsnittet har polisens högar av anmälningar växt och det går att börja se ett mönster. De inleder spaning mot den misstänkta gärningsmannen och planerar ett tillslag. När offren senare möter förövaren i rätten blir de förvånade - han är inte alls så som de föreställt sig.  I tre avsnitt berättar P1 Dokumentär miniseries Pernilla Wadebäck historien om Jägaren på Snapchat, en av de största nätbrottshärvorna i Sverige på senare år. Och fallet, som berör över hundra barn, sätter fingret på säkerhetsproblem med Snapchat.Vart femte barn i åldern 8 till 11 använder snapchat dagligen och bland de lite äldre, de mellan 12 och 22 där är det sju av tio som snapar med sina vänner varje dag, enligt Internetstiftelsen. Men där barnen finns, där finns också förövarna. Medverkande Lars Uggla - utredare vid polisens IT-brottscentrum i Göteborg  Maria Gustafsson - barnförhörsledare vid IT-brottscentrum i Göteborg  Ylva Lundgren - kammaråklagare i Skövde Klara - brottsoffer Klaras mamma  Kim - brottsoffer  Arbetsledaren och chefen på mannens fd arbetsplats Organisationer och myndigheter som jobbar mot sexuella övergrepp mot barn:BRIS - Barnens rätt i Samhället.Ecpat - Mot sexuell exploatering av barn.Storasyster - ett samhälle fritt från sexuella hot, tvång och övergrepp.Preventell - Nationell hjälplinje för personer med självupplevt riskbeteende, tvångsmässig upptagenhet av sexuella tankar och handlingar, sexuellt intresse för barn och impulser att tvinga någon till sex. Reporter: Pernilla Wadebäck Producent: Magnus Arvidson Slutmix: Fredrik NilssonProgrammet gjordes 2022 av Tredje Statsmakten media AB
2022-10-25
Länk till avsnitt

Jägaren på Snapchat - Dubbellivet | Del 2/3

Han är uppskattad av arbetskamraterna men lever ett dubbelliv. Men när han kommer hem från jobbet blir han "Nicole", "Linus" och "Peter" på Snapchat och tar kontakt med barn i jakt på nakenbilder.

I det andra avsnittet får vi höra "Kim" berätta om hur hon drogs in i härvan men också om polisens jakt på förövaren. Flera utredningar inleds men läggs ner. Men när högen med anmälningar växer börjar polisen se ett mönster. Snart är de gärningsmannen på spåren. I tre avsnitt berättar P1 Dokumentär miniseries Pernilla Wadebäck historien om Jägaren på Snapchat, en av de största nätbrottshärvorna i Sverige på senare år. Och fallet, som berör över hundra barn, sätter fingret på säkerhetsproblem med Snapchat.Vart femte barn i åldern 8 till 11 använder snapchat dagligen och bland de lite äldre, de mellan 12 och 22 där är det sju av tio som snapar med sina vänner varje dag, enligt Internetstiftelsen. Men där barnen finns, där finns också förövarna. Medverkande Lars Uggla, polis och utredare vid regionalt IT-brottscentrum i Göteborg Kim - brottsoffer (Kims röst har lästs in av en annan person) Johanna Lätth - psykolog Kriminalvården och Karolinska Institutet Sara, Michaela och Bana - ungdomar om Snapchat Arbetsledaren på mannens fd arbetsplats Organisationer och myndigheter som jobbar mot sexuella övergrepp mot barn:BRIS - Barnens rätt i Samhället.Ecpat - Mot sexuell exploatering av barn.Storasyster - ett samhälle fritt från sexuella hot, tvång och övergrepp.Preventell - Nationell hjälplinje för personer med självupplevt riskbeteende, tvångsmässig upptagenhet av sexuella tankar och handlingar, sexuellt intresse för barn och impulser att tvinga någon till sex. Reporter: Pernilla Wadebäck Producent: Magnus Arvidson Slutmix: Fredrik NilssonProgrammet gjordes 2022 av Tredje Statsmakten media AB
2022-10-18
Länk till avsnitt

Jägaren på Snapchat - Hemligheten | Del 1/3

En 28-årig man går under flera identiteter och lockar barn med pengar, alkohol och droger. När han inte får som han vill hotar han sprida nakenbilder på dem. Vem kan stoppa honom?

I tre avsnitt berättar P1 Dokumentär miniseries Pernilla Wadebäck historien om Jägaren på Snapchat, en av de största nätbrottshärvorna i Sverige på senare år. Och fallet, som berör över hundra barn, sätter fingret på säkerhetsproblem med Snapchat.Vart femte barn i åldern 8 till 11 använder snapchat dagligen och bland de lite äldre, de mellan 12 och 22 där är det sju av tio som snapar med sina vänner varje dag, enligt Internetstiftelsen. Men där barnen finns, där finns också förövarna.I det första avsnittet berättar vi om kaoset som bryter ut på en Högstadieskola när det kommer fram att någon skickar runt nakenbilder på barnen via Snapchat, dessutom verkar flera av bilderna vara tagna inne på tjejernas omklädningsrum. Samtidigt dyker flera olika profiler upp på Snapchat som tar kontakt med hundratals barn över Sverige.Medverkande: Ylva Lundgren - kammaråklagare i Skövde Klara - brottsoffer  Sara, Michaela och Bana - ungdomar om Snapchat Arbetsledaren på mannens fd arbetsplats  Susanne - högstadierektor Organisationer och myndigheter som jobbar mot sexuella övergrepp mot barn:BRIS - Barnens rätt i Samhället.Ecpat - Mot sexuell exploatering av barn.Storasyster - ett samhälle fritt från sexuella hot, tvång och övergrepp.Preventell - Nationell hjälplinje för personer med självupplevt riskbeteende, tvångsmässig upptagenhet av sexuella tankar och handlingar, sexuellt intresse för barn och impulser att tvinga någon till sex. Reporter: Pernilla Wadebäck Producent: Magnus Arvidson Slutmix: Fredrik NilssonProgrammet gjordes 2022 av Tredje Statsmakten media AB
2022-10-11
Länk till avsnitt

När gängen flyttar norrut - Unga rekryteras | Del 3/3

Polisen ser hur mellanstadiebarn i Söderhamn sysslar med narkotika och lockas av gängens livsstil. Samtidigt blir antalet kriminella fler och fler i länet. Och gängvåldet drabbar nya platser.

I Andersbergs centrum, bara några kilometer från Gävles stadskärna, hänger ungdomarna på kvällarna. Det går rykten om att man kan tjäna grova pengar på att hjälpa gängen. Trots försök att fånga upp sysslolösa ungdomar innan de hamnar i fel sammanhang ser både polis och socialtjänst en alarmerande situation. Mellanstadiebarn lockas av gängens kriminella livsstil och tioåringar rekryteras.Och när fler ansluter sig till gängen drabbar våldet nya, ännu mindre orter. Den lilla kuststaden Söderhamn är näst på tur. Det här är den sista delen i en serie om hur gängen flyttar från storstäderna, norrut. Programmet är gjort 2022.Reporter: Gustaf WallinderProducent: Anna Frey och Magnus Arvidson Slutmix: Elvira Björnfot
2022-10-04
Länk till avsnitt

EXTRA: Nu har en av polismördarna i Malexander släppts. Hör ena polisens dotter.

Idag, 3 oktober 2022, kom nyheten att Andreas Axelsson, en av de tre polismördarna, släppts ur fängelset. Det känns overkligt, säger Sara Borén Jedebäck, dotter till polisen Olle Borén. Hör serien.

När nazisterna är klara ligger två poliser avrättade mitt i sommaridyllen. Nu 20 år senare ska gärningsmännen snart släppas. Sara var 11 år när hon förlorade sin pappa - polisen Olle Borén. Över 20 år har gått sen skotten i Malexander - snart är gärningsmännen fria - men hur har det gått för de som var barn och unga vuxna och som tvingades växa upp i skuggan av ett av landets mest brutala brott? Hur har de gjort för att överleva och gå vidare?I det första programmet möter du Sara Borén Jedebäck som var 11 år gammal när hennes pappa - polisen Olle Borén mördades.Reporter: Pernilla WadebäckProducent: Magnus ArvidsonSlutmix: Nima Shams
2022-10-03
Länk till avsnitt

När gängen flyttar norrut - Gängmordet | Del 2/3

Konflikterna om narkotika och pengar eskalerar. Ett gäng splittras och motsättningarna kulminerar i ett mord. Polis och åklagare tror sig ha löst brottet, men det visar sig vara svårare än man trott.

Det uppstår splittringar inom ett av Gävlegängen. Man är oense och lurar varandra på pengar. Konflikterna verkar olösliga. Forna vänner och tidigare medlemmar av samma gäng skjuter nu på varandra. Och snart är Gävles första gängrelaterade mord ett faktum.Och när polis och åklagare tror sig ha löst brottet, får historien en ny vändning.Det här är den andra delen i en serie om hur gängen flyttar från storstäderna, norrut. Programmet är gjort 2022.Reporter: Gustaf WallinderProducent: Anna Frey och Magnus ArvidsonSlutmix: Tor Sigvardson
2022-09-27
Länk till avsnitt

När gängen flyttar norrut - Gängkriget i Gävle| Del 1/3

Sommaren 2020 blossar en gängkonflikt upp i Gävle. Plötsligt är skjutningar en del av vardagen i bostadsområden där pensionärer och barnfamiljer bor. Polisen försöker stoppa utvecklingen.

Gästrikestaden Gävle har tidigare varit förskonat från gängkriminalitet, men sommaren 2020 eskalerar en konflikt mellan två rivaliserande kriminella falanger. Polisen ska komma att kalla det gängkrig, och utropar rött läge. Antalet vapen i staden exploderar och skjutningar sker på öppen gata. Man misstänker att det är en konflikt om vem som ska styra narkotikahandeln i staden.Men vilka är egentligen de nya gängen? Och varför har de kommit hit? Det finns en utbredd tystnadskultur bland medlemmarna och ingen vill prata. Så hur ska polisen kunna stoppa utvecklingen?Det här är den första delen i en serie om hur gängen flyttar från storstäderna, norrut. Programmet är gjort 2022.Reporter: Gustaf WallinderProducent: Anna Frey och Magnus Arvidson Slutmix Tor Sigvardson
2022-09-20
Länk till avsnitt

Det delade Borlänge - Vem tror du att du är? | Del 3/3

20-åriga Khulud växer upp med känslan av att alltid vara utanför. Efter studenten tänker hon att lämna Borlänge. Men en händelse får henne att ändra sig. Kanske går saker att förändra.

Borlänge är en mångkulturell stad och har under lång tid tagit emot flyktingar. Idag har var fjärde borlängebo utländsk bakgrund och många av dem bor i miljonprogrammen i Borlänge västra där arbetslösheten är hög, utbildningsnivån låg och barnfattigdomen stor jämfört med andra bostadsområden i kommunen.Under barndomen vågade Khulud och hennes vänner aldrig ha några drömmar - det var bara "svenskar" som kunde bli något. Går det att ta sig ur utanförskapet? Hur ska hon göra för att bli insläppt i alla rum hon vill komma in i?Det här är den tredje delen av tre i en serie om det uppdelade Borlänge, ett program som följer 20-åriga Khulud i Jakobsgårdarna.Reporter: Clara Fritzon Producent: Ylva Lindgren Slutmix: Tor SigvardsonProgrammet gjordes 2022
2022-09-13
Länk till avsnitt

Det delade Borlänge - Tomt på hemmaläktaren | Del 2/3

17-åriga Simona har blivit fotbollstränare för ett flicklag i Borlänge. Men det innebär mycket mer jobb än hon trott. Vem skjutsar eller kollar utrustningen när flickornas föräldrar sällan syns till?

Borlänge har ett rikt föreningsliv med många olika sporter men skillnaderna mellan hur många barn med utländsk bakgrund som är aktiva i en idrott jämfört med barn med svensk bakgrund är stora. Flicklaget Forssa BKs hemmaplan är Sportfältet, som ligger precis intill det utsatta området Tjärna Ängar där många av flickorna bor. Men trots det kommer få föräldrar och tittar på matcherna. Hur viktigt är föräldrarnas engagemang? Och vad händer med dom som inte har råd med benskydd?Det här är den andra delen av tre i en serie om det uppdelade Borlänge, ett program som följer 17-åriga Simona i Tjärna Ängar. Reporter: Clara Fritzon Producent: Ylva Lindgren Slutmix: Tor SigvardsonProgrammet gjordes 2022.
2022-09-06
Länk till avsnitt

Det delade Borlänge - Ta dig härifrån! | Del 1/3

16-åriga Shugri kommer från en somalisk familj i Borlänge. På lektioner, raster och hemma pratar hon somaliska. Hur ska hon integreras? Ett tips kastar hennes liv i en ny riktning.

Borlänge är en typisk bruksort som började växa fram med stora pappers- och stålindustrier. På 1970- och 80-talet behövdes nya, billiga hyreslägenheter till arbetarna i nya bostadsområden och det är i framförallt i dom områdena som människor som kommit från andra länder nu bosatt sig.  I Jakobsgårdarna som också kallas "Jax" har 54 procent av invånarna utländsk bakgrund. Men vad händer när snart ingen i ens klass pratar svenskar, varken på raster eller fritiden? När de som är födda i Sverige ändå läser "svenska som andraspråk". Hur ska de som vill integreras i det svenska samhället göra? Det här är första delen av tre i en serie om det uppdelade Borlänge, ett program som följer 16-åriga Shugri i Jakobsgårdarna. Reporter: Clara Fritzon Producent: Magnus Arvidson Slutmix: Tor SigvardsonProgrammet gjordes 2022.
2022-08-30
Länk till avsnitt

Försvunnen ? Händelsekod 9003 | Del 3/3

De letar i regn och kyla, alla med samma mål - att hitta den försvunne. Men bakom kulisserna i sökorganisationerna pågår bråk om pengar och konkurrens. Och kampen att hitta Therese är inte över.

I tredje delen av serien Försvunnen om vad som driver de frivilliga sökarna - om hur polisen letar och om anhöriga som hamnar däremellan. Daniel Brodin har haft framträdande roller i sökorganisationerna Missing People och FIKK och polisinspektör Anders Leicht har utvecklat en modell för att bättre kunna hitta försvunna personer. Försvunnen är en serie i tre delar av Pernilla Wadebäck. Producent: Magnus Arvidson Slutmix: Michael Johansson
2022-08-29
Länk till avsnitt

Försvunnen ? Vem letar efter Therese? | Del 2/3

40-åriga tvåbarnsmamman Therese har varit spårlöst försvunnen i över ett år. Men varför är det så få som letar? Polisen får in ett borttappat tips och de anhörigas hopp väcks till liv igen.

I andra delen av serien Försvunnen får vi följa i spåren efter ett olöst försvinnande. Therese Lidberg har varit anmäld saknad i över ett år och vänner och familj vill få reda på vad som hänt och få ett avslut. Vad ledde fram till Therese försvinnande i Lidköping och varför har hon inte hittats? Försvunnen är en serie i tre delar av Pernilla Wadebäck. Producent: Magnus Arvidson Slutmix: Michael Johansson
2022-08-29
Länk till avsnitt

Försvunnen ? Hitta Wilma | Del 1/3

En dag är Lindas 17-åriga dotter spårlöst borta. Snart letar ett helt samhälle och det blir en kamp mot klockan för att hitta henne vid liv.

Vad händer när en person plötsligt försvinner, vem letar och hur lägger man upp sökandet om det saknas spår? I P1 Dokumentär miniserie Försvunnen får vi följa fallen som det skrivs om i media men också fallen där de anhöriga letar i det tysta. I första delen "Hitta Wilma" berättar Linda Andersson för första gången i Sveriges Radio om sökandet efter sin 17-åriga dotter: "Du är ute och letar och så kommer mörkret, du jobbar liksom mot mörkret", säger Wilmas mamma. Försvunnen är en serie i tre delar av Pernilla Wadebäck. Producent: Magnus Arvidson Slutmix: Nima Shams
2022-08-23
Länk till avsnitt

Ätstört internet ? De giftiga algoritmerna | Del 3/3

I ett stort, grått hus i Dublin kämpar hundratals moderatorer mot triggande bilder på Instagram. På en vårdavdelning i Stockholm kämpar Siri fortfarande mot sociala mediers dragningskraft.

Ätstörningar i sociala medier Det här är berättelsen om ett ätstört internet där tusentals sociala medier-konton och techjättarnas algoritmer driver unga allt längre in i anorexian. Söker man på Youtube kommer det upp hur mycket som helst. Och videor om anorexia får extremt mycket visningar. De innehåller små saker som en person med ätstörningar fångar upp. Jag kan nog tyvärr ha triggat andra, säger Marika Yngvesson, som själv publicerade videor på Youtube när hon var sjuk i anorexia. Hit kan du vända dig om du eller någon i din närhet har en ätstörning: 1177 Frisk och fri Ätstört internet är en serie av Lasse Edfast. Producent: Martin Jönsson Originalmusik: Sebastian Bergström Slutmix: Bengt Pettersson
2022-05-31
Länk till avsnitt

Ätstört internet ? Triggers | Del 2/3

I matsalen serveras sex måltider om dagen, men Siri vägrar äta. Runt henne brusar rösterna från en hemlig värld på internet, som triggar henne allt längre in i anorexian.

Jag sökte upp andra med ätstörningar. Det kunde räcka med att jag skrev in bokstaven A så dök det upp anorexia. Det som var det mest sjuka, det var det jag ville ha, säger Siri. Ätstörningar i sociala medier Det här är berättelsen om ett ätstört internet där tusentals sociala medier-konton och techjättarnas algoritmer driver unga allt längre in i anorexian. Söker man på Youtube kommer det upp hur mycket som helst. Och videor om anorexia får extremt mycket visningar. De innehåller små saker som en person med ätstörningar fångar upp. Jag kan nog tyvärr ha triggat andra, säger Marika Yngvesson, som själv publicerade videor på Youtube när hon var sjuk i anorexia. Hit kan du vända dig om du eller någon i din närhet har en ätstörning: 1177 Frisk och fri Ätstört internet är en serie av Lasse Edfast. Producent: Martin Jönsson Slutmix: Bengt Pettersson Originalmusik: Sebastian Bergström Göteborg, april 2021.
2022-05-31
Länk till avsnitt

Ätstört internet ? En hemlig värld | Del 1/3

I sociala medier berättar unga personer om sina ätstörningar. De visar bilder på lår, armar och nyckelben. 13-åriga Siri inspireras av det hon ser i sin telefon. Ett halvår senare riskerar hon att dö.

Så fort man tittar på en video så dyker det upp tjugo till. Från en dag till en annan hade jag full koll på var jag hittade allting. Det var där det började, säger Siri. Det här är berättelsen om ett ätstört internet där tusentals sociala medier-konton och techjättarnas algoritmer driver unga allt längre in i anorexian. Hit kan du vända dig om du eller någon i din närhet har en ätstörning: 1177 Frisk och fri Ätstört internet är en serie av Lasse Edfast. Producent: Martin Jönsson Slutmix: Bengt Pettersson Originalmusik: Sebastian Bergström Göteborg, april 2021.
2022-05-24
Länk till avsnitt

Hästkarlar och stalltjejer: Hästkarlarnas revansch | Del 3/3

Tomas är nere på botten efter att ha blivit granskad och fråntagen sin tränarlicens. Trots att många unga tjejer berättat om utnyttjanden och övergrepp bestämmer sig för att försöka slå tillbaka.

Manliga toppryttare och tränare inom ridsporten är få och de behandlas ibland som idoler. Inom ridsporten finns en kultur av trakasserier, utnyttjanden och övergrepp som är vardag för många hästtjejer.Trots polisutredningar, avstängningar och vittnesmål om övergrepp har männen i flera fall fått behålla sina tränarlicenser, kunnat fortsätta tävla och fått olika uppdrag.Reportrar Annelie Frank och Sigrid Edsenius Producent Ylva Lindgren Slutmix Tor SigvardsonProgrammet gjordes 2022.
2022-05-03
Länk till avsnitt

Hästkarlar och stalltjejer: Tjejerna anmäler | Del 2/3

Isabella åker till en känd ryttares gård för att bli ridelev och samtidigt jobba på gården. Hon är glad och förhoppningsfull. Men det ändras snabbt när ryttaren ger sig på henne.

Inom ridsporten är sexuella trakasserier, utnyttjanden och olämpliga relationer något som många unga tjejer utsätts för. Männen som utnyttjar sina positioner som lärare, tränare eller arbetsgivare stoppas sällan. Men en del unga tjejer säger ifrån och väljer att anmäla eller att gå ut och berätta offentligt. Den andra delen av Hästkarlar och stalltjejer handla om tjejerna som inte accepterar övergrepp och trakasserier.Reportrar Annelie Frank och Sigrid Edsenius Producent Ylva Lindgren Slutmix Tor SigvardsonProgrammet gjordes 2022.
2022-05-03
Länk till avsnitt

Hästkarlar och stalltjejer: Toppryttarnas makt | Del 1/3

Inom ridsporten är sexuella trakasserier och utnyttjanden en del av vardagen för många unga tjejer. Något som männen i hästsportens elit ofta kommer undan med.

I stall och i ridhus och på tävlingsplatser finns tusentals kvinnor och tjejer, alla förenade i sin kärlek till hästar och ridning. Männen är få. Men ändå finns där på många ställen en kultur av trakasserier, utnyttjanden och övergrepp som är vardag för många av  tjejerna.I flera fall har männen fått behålla både sina tränarlicenser, kunnat fortsätta tävla och fått olika uppdrag från Svenska ridsportförbundet.Reportrar Annelie Frank och Sigrid Edsenius Producent Ylva Lindgren Slutmix Tor SigvardsonProgrammet gjordes 2022.
2022-05-03
Länk till avsnitt

Beställningsmordet i Malmö ? Priset för ett liv | Del 3/3

Vem är det som har satt ett pris på Ahmeds huvud? Mer än ett år efter mordet är beställarens identitet är fortfarande okänd. Men så gör polisen ett viktigt genombrott, på en flight över Europa.

Det här är berättelsen om ett kontraktssmord för en halv miljon kronor och om polisens arbete för att stoppa det dödliga våldet i Malmö. Det räcker att man gör en liten skitgrej. Helt plötsligt har de lagt ett kontrakt på dig och du ska skjutas, säger Glen Sjögren, polis i Malmö.Beställningsmordet i Malmö är en serie av Lotta Malmstedt.Slutmix: Adam SamuelssonProducent: Martin JönssonMalmö, april 2022.
2022-04-26
Länk till avsnitt

Beställningsmordet i Malmö ? Varför dödades Ahmed? | Del 2/3

Ahmed mördades i mars 2017. Men varför ville någon ta livet av en till synes obetydlig 23-åring?

Det här är berättelsen om en mångårig konflikt som slutade med döden och om en plats i Sverige där våld och kriminalitet blivit en del av många barns uppväxt. Beställningsmordet i Malmö är en serie av Lotta Malmstedt.Slutmix: Adam SamuelssonProducent: Martin JönssonMalmö, april 2022.
2022-04-19
Länk till avsnitt

Beställningsmordet i Malmö ? Ett brott planeras | Del 1/3

Ahmed hade ett pris på sitt huvud och sköts till döds 2017. Mord i gängmiljö klaras sällan upp, men när polisen kommer in i en krypterad telefon, rullas en kallblodig planering upp.

Lojalitet finns inte. Även om de hela tiden pratar om "min bror, han skulle aldrig svika mig". Jo, det skulle han om någon hade givit honom tillräckligt mycket pengar, säger Sigrun Hilmarsdottir Sigurdsson, före detta arbetsförmedlare i Rosengård.Beställningsmordet i Malmö är en berättelse om gängvåldets dolda mekanismer och om mordplanerna som avslöjades i en organisation där stora pengar köper människors liv.En serie av Lotta Malmstedt.Slutmix: Adam SamuelssonProducent: Martin JönssonMalmö, april 2022
2022-04-12
Länk till avsnitt

Svensk sexhandel: Razzian mot massagesalongerna | Del 3/3

Polisen misstänker att thaimassagesalongerna fungerar som förtäckta bordeller. Nu börjar jakten på de som tjänar stora pengar och i en jätterazzia avslöjas vilka sexköparna är.

I Västsverige har en kvinna byggt upp en thaimassagekedja men innanför väggarna erbjuds kunderna "blowjobs" och "happy endings". På en annan plats kan polisen koppla över 60 sexköpare till en enda prostituerad som säljer sex via en hemsida. Nu görs två stora razzior som avslöjar sexköparna. Vilka är männen som köper sex?Efter att det här programmet sänts har ägarinnan till thaimassagesalongerna även dömts i hovrätten, där fastställdes straffet på 3 år och 3 månaders fängelse samt utvisning. Reporter: Pernilla Wadebäck Producent: Magnus ArvidsonEtt program från Tredje Statsmakten media AB. Slutmix Fredrik Nilsson.   
2022-04-05
Länk till avsnitt

Svensk sexhandel: Kvinnorna och hallicken | Del 2/3

Paulina får ett mejl från en kvinna som skriver att hon är livrädd, fast i en lägenhet med en hallick som utsätter henne för sadistiska övergrepp. Den den här gången ska han inte komma undan.

"Sveriges värsta sexförbrytare"Redan 2005 döms en hallick till 14 års fängelse för bland annat grova våldtäkter och koppleri. Nu träder två av hans offer fram och berättar hur de blev manipulerade in i prostitution. Paulina Bengtsson och trebarnsmamman Kicki Wallström vittnade då mot mannen och fick honom dömd.Dömd för nya brott - gamla offer får nyckelrollEfter drygt nio år i fängelset blir mannen villkorligt frigiven 2014 - nästan fem år i förtid. Kriminalvården skriver i ett utlåtande att återfallsrisken bedöms som hög och det ska visa sig att de får rätt. Han byter namn och återfaller snart i nya sexualbrott. Under tiden har ett av hans gamla offer, Paulina Bengtsson, skrivit en bok. Uppmärksamheten runt boken Utnyttjad, våldtagen och såld ska hjälpa till att avslöja och rädda nästa offer, som för första gången ställer upp på intervju i dokumentären. Reporter: Pernilla Wadebäck Producent: Magnus ArvidsonEtt program från Tredje Statsmakten media AB. Slutmix Fredrik Nilsson.
2022-03-29
Länk till avsnitt

Svensk sexhandel: Rädda min lillasyster | Del 1/3

En dag får Anna veta en mörk hemlighet. Hennes lillasyster, som är i tonåren, säljer sex via annonser på nätet. Nu börjar storasyster en kamp för att försöka rädda henne bort från sexköparna.

Lillasyster säljer sex mot sin viljaAnnas lillasyster är i övre tonåren och lägger ut sexannonser på nätet och säljer sig till män. Men egentligen vill hon inte, att prostituera sig är en del av ett självskadebeteende, berättar hennes storasyster. - Hon stänger av, just i den stunden stänger hon av alla jobbiga känslor, kan tänka att det är det enda hon duger till för det är det enda hon kan. Sex kan fungera som självskadebeteendeCecilia Fredlund är specialistläkare inom psykiatrin i Linköping och forskar kring unga som säljer sex som kan fungera som ett självskadebeteende och ha samma funktion som de som skär eller bränner sig. Det finns sexköpare som aktivt letar unga tjejer som mår dåligt och där det är uppenbart att de har sex för att skada sig. Cecilia Fredlund menar att här borde samhället gå in och markera när såna sexköpare åker fast.- Utifrån lagen så tänker jag att personer med sexuellt självskadebeteende som utnyttjas att det egentligen skulle bli strängare straff, precis som man ser en person som är alkoholpåverkad som är i en extra utsatt position.Fler åker fast för prostitutionÅr 2021 lagfördes 841 sexköpare. Det är nästan en fördubbling jämfört med året innan. Den större delen av prostitutionen har för länge sen flyttat från gatan till internet, till sajter som fungerar som bordeller. Den som åker fast för sexköp får böter eller fängelse i högst ett år. Reporter: Pernilla Wadebäck Producent: Magnus ArvidsonEtt program från Tredje Statsmakten media AB. Slutmix Fredrik Nilsson.
2022-03-22
Länk till avsnitt

Ung Gangster ? Ungt blod | Del 3/3

En cross rullar ut. Föraren skjuter sina skott och försvinner snabbt därifrån. För 16-årige Samir är våldet ett ständigt hot men också en möjlighet att ta sig upp och konkurrera ut dem som styr nu.

Om en yngre person vill ta över från en äldre, såklart måste han gå och skaffa en gun och klippa honom. För när du har tagit honom, då kan du ta hans plats. Det är döda eller bli dödad, säger Samir. I P1 Dokumentär Miniserie Ung Gangster hör du om tonåringarna i de kriminella nätverken. Nu berättar de för första gången om baksidorna i ett livsfarligt spel. Gängkrig i Göteborgs förorter Det är alltid krig, stress, panikångest. Jag har alltid någonting på mig, en kniv eller en gun, jag går aldrig naken. Varje dag är en stor risk för att bli klippt, säger Samir. Killarna i serien berättar också om sina drömmar om att ta över makten från de som styr gängen i deras område idag. Vi är den nya generationen, det unga blodet. Vi vill åt tronen, den plats som de äldre sitter på, säger 18-årige David. Ung Gangster är en serie av Karwan Faraj. Rahmoni, Samir, David och Mustafa är fingerade namn och vi har bytt ut deras röster. Producent: Martin Jönsson Slutmix: Bengt Pettersson Göteborg, mars 2021.
2022-03-15
Länk till avsnitt

Ung Gangster ? Börja från botten | Del 2/3

Mellan höghusen hörs visslingar. Unga pojkar spanar åt de kriminella nätverken och varnar när polisen kommer. Efter fyra år i gänget har David lyckats jobba sig upp i den kriminella hierarkin.

Det börjar med att du tjuvar en cykel. De vet att om du tjuvar en cykel, då är du kapabel att tjuva nåt annat också. De kanske visar dig lite pengar, lite guld. Kom, du är med oss! Det är så du rekryteras, säger 18-årige David. Unga killar i kriminella gäng I P1 Dokumentär Miniserie Ung Gangster hör du tonåringarna berätta för första gången om brotten de begår och om livet som fotsoldater i de kriminella nätverken. Ibland frågar min mamma: är du kriminell? Men jag tycker inte det jag gör är kriminellt. Att sälja på gatan det är att tjäna pengar, säger 16-årige Mustafa. Ung Gangster är en serie av Karwan Faraj. Rahmoni, Samir, David och Mustafa är fingerade namn och vi har bytt ut deras röster. Producent: Martin Jönsson Slutmix: Bengt Pettersson Göteborg, mars 2021.
2022-03-08
Länk till avsnitt

Ung Gangster ? Gatan | Del 1/3

De står på torget, på parkeringen och vid skolan. Gängen lockar unga med löften om snabba pengar och en kriminell karriär. När 15-årige Rahmonis mamma får problem med hyran, tar han första klivet in.

Man har det tufft hemma och måste försörja familjen på nåt sätt. Så den vägen man måste välja är genom narkotika och sånt, säger Rahmoni.I P1 Dokumentär miniserie - Ung Gangster - hör du om tonåringarna som rekryteras till kriminella gäng. Nu berättar de för första gången själva om brotten de begår och om livet inuti de kriminella nätverken.Knarkhandeln i kriminella gäng Det gick från små gram till större, det gick från grönt till brunt till koks och tabletter. Sen blev det mer allvarligt: personrån, misshandel, grov misshandel och vapen och skit. Så man växte upp för snabbt, säger 16-årige Samir.Ung Gangster är en serie av Karwan Faraj.Rahmoni, Samir, David och Mustafa är fingerade namn och vi har bytt ut deras röster.Producent: Martin JönssonSlutmix: Bengt PetterssonGöteborg, mars 2021.
2022-03-01
Länk till avsnitt

Ovaccinerad - Sjuksköterskan Jenny: Jag kände mig pressad att vaccinera mig | Del 3/3

Även bland läkare och sjuksköterskor finns det de som själva tvekar inför vaccinet, vårdens främsta vapen mot pandemin. Sjuksköterskan Jenny Borsgård i Luleå tvekade inför att ta sprutan.

De läkare och sjuksköterskor som valt att inte vaccinera sig talar ofta tyst om det. Inom vården är det extra tabu att inte vilja ta vaccinet, att ifrågasätta massvaccineringen och att undra över biverkningar. Sjuksköterskan Jenny Borsgård tror varken på konspirationsteorier eller alternativmedicin men har varit tveksam inför att ta covidvaccinet. Läkare ger legitimitet Några få läkare och sjuksköterskor har under pandemin tagit klivet ut i offentligheten och bildat covidvaccinkritiska organisationer. De fyller en viktig funktion för att skänka legitimitet till den rörelse som ifrågasätter vaccinet. Reporter Sigrid Edsenius Producent Ylva Lindgren Slutmix Tor Sigvardsson Programmet är gjort 2022
2022-02-22
Länk till avsnitt

Ovaccinerad ? De tveksamma: Jag är rädd för biverkningar | Del 2/3

Linda som bor i en liten by i Småland tvekar inför vaccinet. Hon tror att det kan finnas biverkningar på lång sikt. Och när hennes dotter bestämmer sig för att ta sprutan blir hon livrädd.

Under 2021 tar de allra flesta vuxna vaccin mot Covid -19. Men några människor tvekar inför att ta sprutan. Tanken på vaccinet mot svininfluensan, att mest äldre personer blir allvarligt sjuka och en misstänksamhet mot myndigheter är något som får mer än var tionde vuxen svensk att avstår från sprutan. Jag är rädd för vad som ska hända med min kropp, jag är rädd för biverkningarna, säger Linda som bor i en by utanför Högsby i Småland.Vaccinet delar SverigeHur många som vaccinerar sig skiljer sig mellan olika orter. Utbildningsnivå och tilltro till samhället är faktorer som påverkar hur många som vaccinerar sig. I Högsby kommun där Linda bor är andelen vaccinerade jämförelsevis låg. Här är också valdeltagandet lågt något som kan ses som ett mått på tilltro till samhället.Reporter Sigrid Edsenius Producent Ylva Lindgren Slutmix Tor Sigvardsson
2022-02-15
Länk till avsnitt

Ovaccinerad ? Aktivisterna | Del 1/3

Anders Sydborg tycker att covidvaccinet är en bluff. Filip tror att vårt samhälle snart kommer att kollapsa. De är två av allt fler som protesterar mot covidvaccin och pandemirestriktioner under 2021.

Under 2021 blir aktivisterna som propagerar mot covidvaccin och restriktioner allt mer högljudda. Tillsammans marscherar New age-influerade alternativmedicinare med antivaxxare och konspirationsteoretiker mot vaccinet och restriktionerna. Snart dyker allt fler nazister upp vid demonstrationerna.  Spretig antivaxx-rörelseCovidvaccinets motståndare är en spretig rörelse som är oense om mycket - men de har flera gemensamma tankar. Det handlar om prepping, samhällets undergång och olika konspirationsteorier om världens ordning och om vaccinet. I miniserien "Ovaccinerad" möter vi aktivister, skeptiker och vårdpersonal som alla är oroliga över en sak: vaccinet. Reporter: Sigrid EdseniusProducent: Ylva LindgrenEn programserie från 2022.
2022-02-08
Länk till avsnitt

Återkallad diagnos ? Jag vill ha upprättelse | Del 3/3

I två decennier levde Helena med diagnoser som senare skulle visa sig inte stämma. Men när diagnoserna till slut tas bort, finns frågorna kvar.

Varför fanns det ingen som räddade den här tjejen? Varför fanns det ingen som förstod henne? Varför lät folk den här tjejen må så dåligt?Helena blev mobbad i skolan och utsattes för sexuella kränkningar av en i skolpersonalen. När hon var 13 år fick hon diagnosen atypisk autism och placerades i särskolan. Tjugo år senare har hon stämt träff med kommunen där hon växte upp. Jag vill fråga hur det kunde gå till så här. Det känns som att tjugo år av mitt liv har stulits och det är ingen som ansvarar för det. Jag vill ha min upprättelse, säger Helena.Diagnosens baksidorI P1 Dokumentär miniserie Återkallad diagnos möter vi barnen som upplevt baksidorna med att växa upp med en diagnos. Vi hör forskarna som ifrågasätter varför vi i Sverige lägger skulden på barnen och som varnar för en framtida skandal.Reporter: Hedvig NilssonProducent: Martin JönssonSlutmix: Bengt PetterssonEn programserie från 2022.
2022-02-01
Länk till avsnitt

Återkallad diagnos ? Medicinen gav mig dödsångest | Del 2/3

Tiotusentals barn och unga i Sverige får narkotikaklassade mediciner. De behandlas för en neuropsykiatrisk diagnos. Men tänk om diagnosen inte stämmer?

Det blev helt fel i huvudet. Det märktes att medicinen inte gjorde det den skulle. För det var ju inte sådan som jag var, säger Cassandra, 29, som fick diagnosen ADHD när hon var 16.Antalet barn som får en neuropsykiatrisk diagnos som ADHD eller Asperger har ökat under 2000-talet. Men de senaste åren syns en ny trend: allt fler personer som fått en diagnos som barn vill få diagnosen avskriven när de blir vuxna. Det är bara dåligt att ha en diagnos, känns det som. ADHD:n sätter stopp, säger 23-åriga Josefin i Gävle. Diagnosens baksidorI P1 Dokumentär miniserie Återkallad diagnos möter vi barnen som upplevt baksidorna med att växa upp med en diagnos. Vi hör forskarna som ifrågasätter varför vi i Sverige lägger skulden på barnen och som varnar för en framtida skandal.Reporter: Hedvig NilssonProducent: Martin JönssonSlutmix: Bengt PetterssonEn programserie från 2022.
2022-01-25
Länk till avsnitt

Återkallad diagnos ? Tjugo stulna år | Del 1/3

Helena är ett av tiotusentals barn som diagnosticerats för en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Två decennier senare försöker hon bli fri. Och hon är långt ifrån ensam.

Antalet barn som får en neuropsykiatrisk diagnos som ADHD eller Asperger har ökat under 2000-talet. Men de senaste åren syns en ny trend: allt fler personer som fått en diagnos som barn vill få diagnosen avskriven när de blir vuxna. De här diagnoserna har inte hjälpt mig nåt i vuxenlivet utan de har bara förstört. Det känns som att tjugo år av mitt liv har stulits, säger Helena, 33. Diagnosens baksidorI P1 Dokumentär miniserie Återkallad diagnos möter vi barnen som upplevt baksidorna med att växa upp med en diagnos. Vi hör forskarna som ifrågasätter varför vi i Sverige lägger skulden på barnen och som varnar för en framtida skandal. Reporter: Hedvig NilssonProducent: Martin JönssonSlutmix: Bengt PetterssonEn programserie från 2022.
2022-01-18
Länk till avsnitt

Tramadoltjejerna ? Drogskolan | Del 3/3

Det första Julia, 12, gör när hon släpps ut från ungdomshemmet är att testa tramadol. Hon har lyssnat på de äldres drogprat. Väl ute faller hon snabbt ner i ett blandmissbruk.

Redan när Julia är sex år har socialtjänsten kontakt med henne och hennes föräldrar. Det är svåra och många konflikter hemma, Julia får utbrott på skolan och föräldrarna anses inte kunna ta hand om henne. Hon rymmer från familjehemmet hon placeras i och den sista utvägen är låsta ungdomshem som drivs av Statens institutionsstyrelse. Där blir hon i två år. Under åren på Sis-hemmen säger Julia själv att hon lär sig allt om droger och kriminalitet. Det var alltid drogsnack. Dygnet runt. Snack om droger, prostitution, vad de ska göra när de kommer ut, sådana saker. Under den långa tiden programmerades jag så jag var färdigutbildad kriminell och narkoman. Det var som att det var ingen skillnad på mig och de då. När Julia kommer åter bor hemma hos sin mamma börjar hon direkt att köpa droger. Den lättaste att få tag på är det narkotikaklassade läkemedlet tramadol. Tramadolet var så lättillgängligt. Lättare att få tag på tramadol än godis. Alla hade det där jag bodde, varenda en. Man kunde liksom  gå ner till de framför ICA så hade dom. Det var det enklaste, säger Julia. Ganska snart slutar tramdolet att ge den effekt Julia söker och hon börjar blanda droger. Det går snabbt utför och under de kommande tio åren provar hon det mesta. Till slut injicerar hon heroin. När flera av hennes vänner dör i överdoser förstår hon att det snart kan vara hon som ligger där på bårhuset. Och motivationen att bli drogfri börjar spira efter många misslyckade avgiftningar och behandlingar. Reporter: Christine Odén Producent: Sofia Kottorp Slutmix: Mats Larsson Programmet är gjort 2020.
2022-01-11
Länk till avsnitt

Tramadoltjejerna ? Begravningen | Del 2/3

Längst fram i kapellet står en ljus kista fullklottrad med personliga meddelanden. I kistan, klädd i sin bästa klänning, ligger 17-åriga Emilia, död i en överdos.

När Emilia hittas livlös i en soffa är hon den andra tonårsflickan i Göteborg på bara några dagar som dör i en överdos. Emilia har vid det laget kämpat mot missbruket sedan 12-årsåldern. Jag visste det här, jag visste att det skulle bli dödlig utgång, säger hennes mamma Linda. Precis som för många andra unga tjejer började Emilias missbruk med drogen Tramadol, en smärtstillande men också prestationshöjande opioid som kan jämföras med heroin. Jag förstår tjusningen med att testa Tramadol: Jag fick ju bättre betyg här, jag klarade av skolan mycket bättre. Men vänta nu, mina pengar räcker inte, jag kan inte gå och lägga mig utan tabletter. Börjar du med Tramadol medicinerar du dig själv till döden, säger poliskommissarie Mika Jörnelius. Användandet av Tramadol bland unga ökar. Undersökningar visar att den som tar Tramadol är mer benägen att testa andra tyngre droger. För Emilia var det till slut en överdos rökheroin som tog hennes liv.   Hon tackade mig för att jag alltid har stått vid hennes sida. Jag säger inte att hon gjorde det medvetet, att hon tog sitt liv. Men hon hade en längtan att gå vidare, för att hon inte orkade längre. Reporter: Ulrika Nandra Producenter: Martin Jönsson och Sofia Kottorp Slutmix: Elvira Björnfot
2022-01-04
Länk till avsnitt

Tramadoltjejerna ? Gratiskartan | Del 1/3

När 13-åriga Vilda ska köpa cannabis i Nordstan blir hon erbjuden en gratiskarta Tramadol. Sedan går allt fort utför mot ett svårt blandmissbruk som hon nu kämpar mot varje dag.

Cannabis var den först drogen Vilda började med. Då var hon 11 år. När hon sedan som 13-åring blev erbjuden en gratiskarta Tramadol gick det fort. Det är som världens kortaste centimeter. Jag trodde aldrig att jag skulle bli beroende av droger, säger Vilda. När Vilda berättar om vilka droger hon tagit blir listan lång: cannabis, tramadol, ecstasy, tjack, kokain, LSD, lyrica, blå, antipsykotiska läkemedel, någon annans ADHD-medicin. Ibland köper hon droger för sina fickpengar, ibland handlar hon på krita, men hon blir också erbjuden droger. Ibland med sex som motkrav. När Vilda berättar om sin kamp mot drogerna är det en mörk bild där den rätta hjälpen från myndigheterna som socialtjänst och BUP tar lång tid med utredningar och handläggningstider, besök som Vilda inte tycker ger något. Mini-Maria är en ungdomsmottagning för unga med drogproblem och finns i Göteborg, Malmö och Stockholm. Alexander Holmstedt, psykaitrisköterska vid Mini-Maria i Malmö delar bilden Vilda ger. Vi har tydligt sett att när unga väl går över gränsen från cannabis till Tramadol blir det en väldigt mycket större risk för att snabbt hamna i ett blandmissbruk. Det vi också har sett är att tidigare arbetssätt är otillräckliga och det krävs helt andra arbetsmetoder för den här gruppen som tar Tramadol och blandar drogerna. Tramadol, det smärstillande opiodläkemedlet har ökat explosionsartat de senaste tio åren. Under 2019 beslagtogs nära en miljon tabletter. För många unga är Tramadol vägen in i ett djupt blandmissbruk och till och med död. Under 2019 dog 126 unga mellan 15-29 år av överdoser. Gör vi ingenting nu kommer vi har en större grupp opioid- och benso (bensodipiaziner) missbrukare än vad vi har sett tidigare, säger Alexander Holmstedt som initierade Tramadolprojektet, en kartläggning och forskningsstudie över Tramadol bland unga i Sverige. Reporter: Ulrika Nandra Producenter: Sofia Kottorp och Martin Jönsson  Slutmix: Elvira Björnfot Programmet är gjort 2020
2021-12-28
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.