Sveriges 100 mest populära podcasts

Filterpodden

Filterpodden

I Filterpodden diskuterar magasinet Filters redaktion egna och andras avslöjanden och reportage, ibland med inbjudna gäster. En högtidsstund för alla som är intresserade av undersökande journalistik och mediekritik.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

magasinetfilter.se

Avsnitt

#66 Så fick Sverige världens bästa förlossningsvård

Journalisten Maja Larsson, aktuell med den Augustprisnominerade fackboken Kläda blodig skjorta ? svenskt barnafödande under 150 år, gästar podden. Hon och Madelene pratar om hur dagens förlossningsvård är ett resultat av det tidiga 1900-talets hygienvurm, 1970-talets frigjorda förlossningar och 1990-talets kundtillvända vård. Dessutom: kokain i livmoderhalsen, kåta barnmorskor och lianer i förlossningsrummet.
2022-11-04
Länk till avsnitt

#65 Vilda spekulationer om Nord Stream

Mattias vädrar sin frustration över att medier och experter hoppar över naturliga förklaringsmodeller när de resonerar om orsaken till Nord Stream-explosionerna. Tillsammans med Oskar prövar han olika tänkbara scenarion ? och berättar varför han är glad att händelsen utreds av Säpo och inte av Försvarsmakten. Dessutom: James Bond, Göran Persson och cirkusdirektören Östlund.
2022-10-21
Länk till avsnitt

#64 Lita på minnet? Glöm det!

Mattias intervjuar rättspsykologen Julia Korkman om vårt förrädiska minne, hur påverkansbara våra hågkomster är och varför både polisen och rättsväsendet så ofta värderar vittnesmål helt fel. Dessutom: Ruben Östlunds intellekt, kräkfest och Madelenes barndom.
2022-10-07
Länk till avsnitt

#63 Vattenkanoner ? nej tack!

Madelene intervjuar dialogpolisen Fredrik Dahlgren, som menar att påskkravallerna är ett bevis för att polisen inte bör använda hårdare tag mot demonstranter och upprorsmakare. Mattias pratar om Kalla faktas program Terapeuten, som förtjänstfullt avslöjar vilka charlataner som kan dölja sig bakom den icke-skyddade titeln terapeut. Dessutom: hejkon-bejkoninstitut, prisnomineringar och Mattias musmatta.
2022-09-23
Länk till avsnitt

#62 Partiernas rappakalja om elkrisen

Mattias konstaterar att valrörelsen »är en pina för en kritiskt tänkande människa« och förklarar hur nästan samtliga partier gör sig skyldiga till körsbärsplockning av fakta när de debatterar valets just nu hetaste fråga. Oskar och Mattias pratar också om domen mot Estoniafilmarna och avfärdar argumentet att de borda ha friats med hänvisning till yttrandefriheten och allmänintresset. Dessutom: köpstarka tyskar, Bolunds batterier och argumentationsdarwinism.
2022-09-09
Länk till avsnitt

#61 Psykisk sjukdom och danska smiskfester

Mattias reder ut varför arvet trumfar miljön med psykiatern Simon Kyaga, aktuell med boken Ekvillibirum ? sambandet mellan kreativitet och galenskap. Oskar håller sig till ett liknande tema då han med anledning av den nya säsongen av Riket berättar om arbetsmiljön på Lars von Triers produktionsbolag Zentropa. Madelene går igenom märkliga valaffischer. Dessutom: Filteranorexi, arsenik och en kampanjidé till centern om de vill annonsera på Pornhub.
2022-08-26
Länk till avsnitt

#60 DN:s vurmande för flumpsykologi

Christopher intervjuar komikern och kryptoprofilen Mårten Andersson om hur det känns att ha förlorat 1,5 miljoner kronor i kryptokraschen. Madelene har tagit reda på mer om de 100 vattenlösa kommunerna i Frankrike och Mattias är upprörd över svenska tidningars okritiska hållning till psykoanalysen. Dessutom: neurofeedback, spirituell komedi och Alex Schulmans divan.
2022-08-12
Länk till avsnitt

#59 Syna skitsnacket!

Madelene och Mattias pratar om det nya numrets omslagsjobb, som handlar om hur man ska lära sig sortera bland alla »vetenskapliga« argument som flyger omkring i samhällsdebatten. Mattias berättar om sin Umeåresa till professor Martin Rosvall som är expert på att avfärda bullshit. Dessutom går Mattias igenom två sensationella nyheter ? de döda arenabyggarna inför Qatar-VM och självmordsvågen bland Iphonetillverkare ? som faktiskt inte bygger på några sensationella uppgifter. Dessutom: kungen, mumiequiz och fjällrödingens kannibalism.
2022-07-29
Länk till avsnitt

#58 Experternas sommarguide

Oskar, Madelene och Mattias inspirerar er till en kul semester genom att gå igenom sina favorittips från Experternas sommarguide i det senaste numret. Var hittar du den bästa tunnbrödsrullen? Vilken är norra Europas bäst bevarade konsthemlighet? Och var kan du se 6 000 år gamla älghällristningar? Dessutom: Pettsonbygge i Värmland, underjordiska attraktioner och Mattias önskan om en vanlig jävla pizza.
2022-07-15
Länk till avsnitt

#57 Sprutattacker eller getingstick?

Mattias och Madelene pratar om de påstådda sprutattacker som det rapporteras om från europeiska festivaler och nattklubbar. Mattias masshysteriradar larmar rejält. Han går också igenom de misstänkta UFO-bilderna från amerikanska marinen. Dessutom: inskränkningar i aborträtten, kärnkraft och hattnålsanfall.
2022-07-01
Länk till avsnitt

#56 En outsinlig källa av galenskap

Madelene och Oskar har sett Fallet Carlos på SVT och funderar på om Dokument inifrån fastnat i ett manér. Serien får dem också att minnas andra tillfällen då polisen tagit hjälp av medium och sierskor när utredningarna kört fast. Madelene har slukat Expressens granskning av alternativmedicinkedjan FunMed och Oskar vet varför recensionerna av Louis CK senaste show är så detaljfattiga.

Dessutom: Nordkoreansk censur, tankeläsning i krig och oregano som medicin.

2022-06-17
Länk till avsnitt

#55 Sabaya och den konstiga kulturdebatten

Madelene och Mattias diskuterar Kvartals avslöjanden om dokumentärfilmen Sabaya ? kan verkligen kulturjournalisterna som deltagit i debatten efter publiceringen mena att det inte spelar någon roll om en dokumentär är sanningsenlig eller ej? Christopher intervjuar trädgårdsjournalisten Lena Israelsson om hur hon kom på att ekologiska näringsprodukter innehåller det giftiga bekämpningsmedlet pyralider.

Dessutom: Stoffe och Kenta, Sanna Nielsens förstörda spabesök och Mattias 22 år gamla sommarprat.

Följ länken för att läsa vår sommarguide med 167 tips ? du behöver bara registrera ett gratiskonto! https://magasinetfilter.se/guider/experternas-semestertips-sverige/

2022-06-03
Länk till avsnitt

#54 Att välja kön på sitt kommande barn

Madelene intervjuar journalisten Anne Lichtenstein, som i nya numret av Filter skrivit en text om sitt kontroversiella beslut att genomföra en IVF-behandling på Cypern för att få möjligheten att välja ett flickembryo. Mattias nagelfar populära myter i actionfilmer och vi följer upp tidigare reportage om utmattningssyndrom, apatiska barn och skärmtid. Dessutom: skyddsvästar, sömnmedel för elefanter och amerikanska turister på buffé.
2022-05-20
Länk till avsnitt

#53 Macchiarini, enhörningar och stridsdelfiner

Oskar, Madelene och Mattias pratar med journalisten och djurnörden Erik Nilsson om Rysslands så kallade stridsdelfiner, och får på köpet lära sig andra knasiga saker om djur ? som att en forskare försökt lära delfiner att prata genom blåshålet, att en gorilla har stämts för sexuella trakasserier och att en gris dömts till döden genom hängning. Mattias söker svaret på varför Paolo Macchiarini kunde bli en sådan superstjärna, trots att han borde varit lätt att genomskåda. Dessutom: Annie Lööfs energidryck, styggelsen frozen yoghurt och faran med buzzwords.


2022-05-06
Länk till avsnitt

#52 Cannabis, drönare och kronprinsessparet

Madelene intervjuar Johan Wicklén om hans nya reportagebok Vi ger oss aldrig ? Så gick det till när Sverige förlorade kriget mot knarket, Mattias är upprörd över SVT:s drönarrapportering och avslöjar även sina varma känslor för kronprinsessparet. Dessutom: the bullshit asymmetry principle, Girig-Sverige och Thomas Petterssons bristande buggkunskaper.
2022-04-22
Länk till avsnitt

#51 Gretas föregångare: Barnens Regnskog

Mattias förklarar varför tyska Der Spiegels Ukrainarapportering är bland det bästa man kan läsa just nu. Oskar gillar reportageboken Smärtans imperium om dynastin bakom opioidepidemin. Mattias intervjuar journalisten Marcus Haraldsson, som skrivit ett reportage om de svenska lågstadiebarn som ville rädda costaricansk regnskog ? och startade en global massrörelse. Dessutom: Guldspadenominering, Efterlystbesök och gången då Björn Runge avkrävde Mattias ett omdöme om sin dogmafilm.
2022-04-08
Länk till avsnitt

#50 Förnuft och magkänsla

Mattias frågar ut Madelene om hennes nya reportage om tarmflorahajpen och de bolag som skott sig på den. Madelene intervjuar också Marcus Larsson på tankesmedjan Balans om hur de lyckats vända debatten om marknadsskolan. Dessutom: den ukrainska läroplanen, falukorv mot astma och en anekdot om när Janne Josefsson skulle köpa ett kylskåp på Kvibergs marknad.
2022-03-24
Länk till avsnitt

#49 Ericsson och terrorsekten

Mattias intervjuar Fredrik Laurin om Uppdrag Gransknings senaste avslöjande: att Ericsson bidragit till att finansiera IS. Madelene och Mattias diskuterar jakten på »Putins nyttiga idioter« och berättar om nya detaljer kring elbilsbolaget Uniti. Dessutom: historiens sämsta mediehantering, relationstips och ett gött prenumerationserbjudande.
2022-03-10
Länk till avsnitt

#48 »Dumhuvudet var jag«

Med anledning av Rysslands invasion av Ukraina rannsakar Mattias sig själv, och går igenom varför han var så övertygad om att det aldrig skulle ske ett storskaligt angrepp mot hela Ukraina. Han håller däremot fast vid att den svenska oron för en attack mot våra gränser är irrationell.
2022-02-25
Länk till avsnitt

#47 Finns det något vaccin mot infodemin?

Mattias och Emma Frans summerar två år av coronapräglad infodemi ? och reder ut varför Katarina Gospic är farligare än Joe Rogan. Christopher berättar för Madelene om tyska antroposofiska »slottsockupanter«. Mattias hintar även om en kommande uppföljning till granskningen av elbilsbolaget Uniti som ni inte vill missa. Dessutom: bajstrattar, räddad regnskog och coronaflyktingar i Paraguay.
2022-02-10
Länk till avsnitt

#46 Sveriges Elizabeth Holmes

Madelene och Mattias diskuterar drönaren som var ett ambulansflygplan och rättar sig själva om hemvärnet. Mattias pratar även med frilansjournalisten Nikolai Atefie om hans granskning i nya numret av Filter ? är det hajpade svenska elbilsbolaget Uniti bara en bluff? Dessutom: PornHub och Mattias illa dolda skadeglädje.
2022-01-27
Länk till avsnitt

#45 Måndag hela veckan

Mattias pratar om den förutsägbara svenska reaktionen på Rysslands hot mot Ukraina, och håller det för otroligt att det pågår en synkroniserad drönarattack mot oss. Oskar berättar om sitt reportage om fusk i antikbranschen. Dessutom: luftvärnsrobotar i hemvärnet och den lille havfruens förlorade huvud.
2022-01-20
Länk till avsnitt

# 44 Det osmickrande porträttet

Mattias ställer Oskar och Madelene mot väggen i det rafflande quizet: Hände det 2020 eller 2021? Oskar och Madelene diskuterar även årets bästa kulturporträtt, och Christopher intervjuar professor Fredrik Nyström, som ger dig lite bättre samvete för dina brutna nyårslöften. Dessutom: Björn Ranelid, Succession och tjuvnyp mot Anders Hansen.
2021-12-30
Länk till avsnitt

#43 Wind of Chang

Oskar och Madelene diskuterar inflytandet den kontroversielle chefredaktören på Nyheter Idag, Chang Frick, har över svensk media. Madelene intervjuar även forskaren Elza Dunkels om Facebookvisselblåsare och Squid Game-lekar. Dessutom: Skandiamannenloppet, ostbågshållning och vinförsäljning mot corona.
2021-12-16
Länk till avsnitt

#42 Det norska Kevinfallet

Madelene följer upp Uppdrag Gransknings program Transbarnen, Oskar är betagen av Beatlesdokumentären Get Back och Mattias intervjuar journalisten Anna Nordbeck om Dokument inifråns senaste serie Fallet Silje. Dessutom: Madelenes inbillade kändisskap och påhittade TV-pitchar som Görans Gillingerstuga och I Agnes våld.
2021-12-02
Länk till avsnitt

#41 Utbrändhetsepidemin

Redaktionen gästas av psykiatriprofessor Christian Rück och diskuterar det kommande numrets granskning av utmattningssyndrom, en diagnos som ger fler sjukskrivningar än alla cancerformer tillsammans. Ur innehållet: stavgång, validitetsprövning och positiv stress.
2021-11-18
Länk till avsnitt

#40 TV-special: Den osannolika mördaren

Filterredaktionen diskuterar den nya Netflixserien Den osannolika mördaren med journalisten Thomas Pettersson, vars bok om Palmemordet ligger till grund för dramat. Hur förhåller sig den fiktiva serien till fakta? Och är Mattias Göransson verkligen så gammal och trött som han skildras? Ur innehållet: Stig Engströms terapisessioner, betydelsebärande promenader och Robert Gustafssons teorier.
2021-11-04
Länk till avsnitt

#39 Pascalidou, kronisk borrelia och Bulletin

Redaktionen bjuder på ett »mediekritikbonanza« och diskuterar de senaste veckornas journalistiska magplask: Expressens närgångna rapportering från en försvunnen 13-årings hemkomst, SVT:s kvacksalveridokumentär Fästingkriget och drevet mot Skolverkets förintelserollspel. Ur innehållet: Bulletins miljoner, Voltairecitat och avprogrammering.
2021-10-21
Länk till avsnitt

#38 Märkliga klimatmärkningar

Redaktionen diskuterar granskningen »Miljövänligt« med skribenten och bonden Ann-Helen Meyer von Bremen. Hur smarta är egentligen siffrorna bakom den klimatmärkta maten? Ur innehållet: Homer Simpson-dieten, dokumentär wrestling och svårsmält ost.
2021-10-07
Länk till avsnitt

#37 Estonia ? stor special om tankefelen

Redaktionen går igenom fakta kring Estonias förlisning och slår hål på teorierna om rampen, ubåten, den militära lasten och mycket annat som förs fram i bland annat dokumentären »Estonia ? fyndet som ändrar allt«. Kort sagt: en checklista till hur du känner igen och avfärdar intellektuellt snömos i detta och många andra fall. Ur innehållet: cirkelresonemang, ad hoc-hypoteser och bortvalda överlevare.
2021-09-23
Länk till avsnitt

#36 Journalist eller aktivist?

Filterredaktionen har tagit sitt konsumentupplysningsansvar och slukat 13 timmars dokumentärfilm om 11 septemberattackerna. Det leder till diskussioner om tittarkontrakt, opartiskhet och om det går att förena journalistik och aktivism. Ur innehållet: President Agent Orange, kashmirgetter och George W. Bushs ledarskapsmanual.
2021-09-09
Länk till avsnitt

#35 Den perfekta stormen

Föga förvånande gick Filterredaktionen igång på den nya boken Konspirationsfeber, och bjöd in författaren Kent Werne till poddstudion. Han förklarar varför pandemin gynnade konspirationsteoretiker, på vad sätt olika idéer korsbefruktar varandra och hur World Economic Forum lyckades spä på rädslan för ett globalt maktövertagande. Ur innehållet: rymdödlor, pedofilringar och anti-vaxxare.
2021-08-26
Länk till avsnitt

#34 Medicinmän och breda penseldrag

Filterredaktionen lyssnar på SvD-podden Medicinmannen och kommenterar händelseutvecklingen kring apatiska barn-skandalen, Havannasyndromet och M/S Estonia. Ur innehållet: kaninhål, kokta metalfans och en Foiliehatt.
2021-08-12
Länk till avsnitt

#33 Klickhoror och miljökämpar

Filterredaktionen undersöker om tabloidsajten Nyheter24 är »Sveriges största talangpool«, hjärt- och lungräddar en bohuslänsk sjö och filosoferar om evolutionen. Ur innehållet: grönfläckiga paddor, vettenskoterattackerande karpar och spritsugna myggor.
2021-07-08
Länk till avsnitt

#32 Pennalism och polisutredningar

Filterredaktionen diskuterar två dokumentärer på SVT Play, På djupt vatten och Utpekad, och följer upp förra avsnittets Danmarksquiz med en frågesport om Sverige. Ur innehållet: generationskrockar, osmarta kampanjer och en hatattack mot drönarbilder. ?Foto: Showtime/SVT?.
2021-06-17
Länk till avsnitt

#31 Sex, lögner och post-it-lappar

Filterredaktionen utser sig själva till »det intellektuella Flashback« och diskuterar det nya numrets reportage om sexdockor, knark och mordfall. Ur innehållet: censurerade omslag, Danmarks-quiz och forskningsfusk.
2021-06-03
Länk till avsnitt

#30 Vanföreställningar och yogakonspirationer

Filterredaktionen plöjer granskningar av alternativsvängen, tittar på SVT-dokumentären »De utvalda barnen« och läser UFO-reportage. Ur innehållet: astralkroppar, pedofilsekter och ett skitdyrt USB-minne.
2021-05-21
Länk till avsnitt

#29 Kryptovalutor och spättafiléer

#29 Kryptovalutor och spättafiléerFilterredaktionen diskuterar DNA-teknik som lösning på kalla fall, Netflixdokumentären Seaspiracy och det enda killar älskar mer än »äkta« carbonara: kryptovalutor. Ur innehållet: Malinmordet, Dogecoin, frysta spättafiléer.
2021-05-06
Länk till avsnitt

#28 Trump och Bert ? lika som bär?

#28 Trump och Bert ? lika som bär?Filterredaktionen och journalisten Björn Häger minns partiet Ny demokratis uppgång och fall, och drar paralleller till Trumprörelsens kaotiska upplösning. Ur innehållet: grävskopattacker, riksdagsfyllor och Bert Karlssons vita tubsockor på talarstolen.
2021-04-15
Länk till avsnitt

#27 Hur förhör man barn?

Med anledning av vår granskning av fallet Mikael diskuterar psykologiforskaren Sara Landström och Filterredaktionen barnförhör och de vanliga misstag som förhörsledare begår. Ur innehållet: fallen Kevin och McMartin, alternativa hypoteser och falska minnen.
2021-04-08
Länk till avsnitt

#26 När socialtjänsten skadar barn

Filterredaktionen diskuterar sin granskning av fallet Mikael, där en pappa friats från övergreppsanklagelser i fyra olika instanser ? men ändå inte tillåts träffa sitt barn. Ur innehållet: riskbedömningar, prestigefällor och en »urfreudiansk sörpa«.Prenumerera på Filter: https://magasinetfilter.se/prenumeration/
2021-03-25
Länk till avsnitt

#25 Johan Mjällby på flugsvamp

Filterredaktionen pratar om den vederlagda diagnosen Shaken Baby Syndrome och hyllar Uppdrag gransknings reportage om ämnet. Dessutom konfronteras chefredaktör Mattias Göransson med sin hybris. Ur innehållet: toalettredigering, sanningsbegreppet och Sveriges herrlandslag i fotbolls-VM 2002.
2021-03-04
Länk till avsnitt

#24 Den sannolika mördarens metod

Filterredaktionen och författaren Thomas Pettersson skärskådar hur och varför Stig Engström dag för dag ändrade sin berättelse efter Palmemordet, och hur hans så kallade förväxlingsstrategi egentligen växte fram. Dessutom premiärspelar Mattias Göransson sin discodänga »Eftervärldens dom«. Ur innehållet: bevisvärdering, lögnens anatomi och åtta nya kapitel.
2021-02-18
Länk till avsnitt

#23 Du har inte adhd

Filterredaktionen och journalisten Katarina Bjärvall diskuterar överdiagnostiseringen av adhd och att allt fler unga vuxna nu vill bli av med diagnoser som de inte känner igen sig i. Dessutom tar redaktionen upp rättegången mot de två Estoniafilmarna om brott mot gravfridslagen. Ur innehållet: vårdbehovsparadoxen, Discoverys kanalmix och Leif Pagrotskys giftmordsliknelse.
2021-02-04
Länk till avsnitt

#22 »En enstaka studie gjord på schimpanser«

Filterredaktionen diskuterar avdiagnostisering av adhd, förklarar hur bristen på jämförelsematerial är en gemensam nämnare för flera svenska skandaler och svarar på lyssnarnas frågor efter SVT-dokumentären Palmemördaren. Ur innehållet: predikosjukor, förväxlingsstrategin och Sveriges inofficiella ordningsman.
2021-01-21
Länk till avsnitt

#21 Julspecial: årets bästa och sämsta knäck

Filterredaktionen diskuterar Rättegångspoddens magplask i fallet Johanna Möller, förklarar hur gruppterapi gjort Estoniavittnesmål opålitliga och delar ut sina egna Stora journalistpriser. Ur innehållet: Dokument inifråns kanonår, en ny sorts krimserie och den syrliga surpuppan Cantwell.
2020-12-17
Länk till avsnitt

#20 Bransch på steroider

Gjorde Filter i fallet Skandiamannen sig skyldiga till samma sorts skakiga bevisföring som vi anklagar Estoniadokumentären för? Därtill förklarar redaktionen varför du inte kommer att använda ditt bidragsfinansierade gymkort nästa år heller. Ur innehållet: förlustaversion, ingripandepoliser och engångsbetalningar.Prenumerera på Filter här: https://order.flowy.se/offsidepress/Filter
2020-12-03
Länk till avsnitt

#19 Estonia ? fyndet som inte ändrar någonting

Filterredaktionen diskuterar vår granskning av den prisbelönta dokumentärserien om Estonia och redogör för den skakiga grund som serien vilar på. Ur innehållet: frågetecken kontra utropstecken, juryarbete och Janne Josefssons ilska.Läs granskningen »Bländverk« här: https://magasinetfilter.se/reportage/blandverk/
2020-11-19
Länk till avsnitt

#18 Estonia och konspirationerna

Inför en kommande granskning diskuterar Filterredaktionen förlisningen av Estonia och varför det nationella traumat utgör en så god grogrund för konspirationsteorier. Ur innehållet: körsbärsplockning, bogvisir och tyska ingenjörer.
2020-11-05
Länk till avsnitt

#17 Strålande tider för 5G-skeptikerna

Filterredaktionen och journalisterna Frans Bryngel och Marcus Admund Funck diskuterar den växande antistrålningsrörelse som förklarat krig mot mobilmaster, forskning och den nya 5G-etableringen. Ur innehållet: trollattacker, hjärncancerfusk och den kokta grodan.
2020-10-22
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.