Sveriges 100 mest populära podcasts

P3 ID

P3 ID

Starka berättelser om vår tids mest spännande personer. Hör historien bakom kändisskapet. Ansvarig utgivare: Caroline Pouron

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/p3id

Avsnitt

Simone Biles ? gymnastiken, rekorden och övergreppsskandalen

Berättelsen om hur tidernas främsta gymnast blev ansiktet utåt för psykisk ohälsa bland elitidrottare.

Simone Biles (född 1997) är en amerikansk gymnast.

Efter en turbulent första tid i livet adopteras den 3-åriga Simone Biles av sin morfar i Texas. Ett par år senare, under en dagsutflykt med förskolan, finner hon sig förtrollad av redskapen och rörelserna i den lokala gymnastikhallen. När hon själv, på ren instinkt, går bort till barnavdelningen och lyckas kopiera de äldre gymnasterna står det snabbt klart att hon besitter en talang utöver det vanliga.

Idag är Biles att betrakta som en gigant inom den artistiska gymnastiken. Med sina 7 OS-medaljer och 19 VM-guld har hon förändrat sporten i grunden. Men bakom framgångarna döljer sig länge ett okänt mörker.

P3 ID om Simone Biles är en berättelse om naturbegåvning, uppoffringar och vilja. Det handlar också om en av idrottshistoriens mest omfattande övergreppsskandaler, psykisk ohälsa och att lära sig lyssna på sin inre röst.

I avsnittet hörs bland annat Linn Nenzén, programledare och reporter på Radiosporten, och Göran Kenttä, idrottspsykolog och forskare vid Gymnastik- och Idrottshögskolan.

Programledare: Carl-Johan Ulvenäs
Avsnittsmakare och reporter: Hateff Mousaviyan
Producent: Carl-Johan Ulvenäs
Tekniker: Fredrik Nilsson

Avsnittet producerades 2023 av Studio Olga

Ljudklippen i programmet är hämtade från dokumentären ?Simone vs Herself?, IOC, NBC, WTHR, USA Gymnastics, Universal Sports, CBS, Al Jazeera, Sky News och Sveriges Radio.

2023-05-22
Länk till avsnitt

Benjamin Netanyahu ? Israels starke man

Elitsoldat, managementkonsult, premiärminister Benjamin Netanyahu har kallats både för politisk trollkarl och seglivad överlevare. Men när Israel kokar står han inför sin största kris i karriären.

Våren 2023 fyller Israel 75 år som självständig nation. Samtidigt fylls gatorna i landets städer med hundratusentals ilskna demonstranter som protesterar mot landets nya, ultrakonservativa, regering. I fokus står ett lagförslag som ska minska högsta domstolens politiska inflytande i Israel, något som många befarar kommer undergräva demokratin i landet.

Reformförslaget drivs på av landets premiärminister Benjamin Netanyahu ? eller Bibi, som han kallas. Älskad, hatad, skandalomsusad och spektakulär ? i snart tre decennier har Netanyahu arbetat för att bli solen som den israeliska politiken kretsar kring.

Han är den förste premiärministern i Israel som är född efter att landet blev självständigt, och även den premiärminister som suttit längst på sin post i landet. Han har stångats med amerikanska presidenter och anklagats för att uppvigla till mord. Men han har aldrig fått utstå sådan massiv kritik, både inifrån och utanför Israel, som nu. Hur många äss har egentligen Netanyahu kvar i sin politiska rockärm?

P3 ID bläddrar bakåt i Benjamin Netanyahus familjealbum, från uppväxtåren i New York och Philadelphia, till krigsfronten i Israel ? fram till det politiska kaoset som råder sedan valet hösten 2022. Hör om tragedierna, intrigerna och framgångarna som formade Netanyahu, och i förlängningen hela Israel.

Avsnittet gjordes av Studio Olga våren 2023

Programledare: Carl-Johan Ulvenäs

Avsnittsmakare och reporter: Patrick Stanelius

Producent: Carl-Johan Ulvenäs

Ljudmix: Fredrik Nilsson

I programmet medverkar även Cecilia Uddén, Mellanösternkorrespondent Sveriges Radio, och Benjamin Katzeff-Silberstein, doktor i historia och forskare vid Tel Aviv University

Ljudklippen i avsnittet är hämtade från Sveriges Radio, CNN, Sky News, NBC, Fox News, Youtube, AP och dokumentärerna "King Bibi" och "PBS Frontline: Netanyahu at war".

Böckerna "Bibi: My story" (Benjamin Netanyahu),"Bibi: The turbulent life and times of Benjamin Netanyahu" (Anshel Pfeffer), och "Den perfekta konflikten: Israel?Palestinafrågan inifrån" (Johan Berggren) har varit till hjälp i arbetet med detta avsnitt.

2023-05-08
Länk till avsnitt

David Miscavige ? scientologi, maktspel och Hollywood

Han är scientologiledaren som beskrivs som paranoid, lynnig och maktgalen. På senare år har tidigare medlemmar stämt honom och organisationen, men Miscavige går inte att nå.

I snart fyra decennier har David Miscavige varit i praktiken den högste ledaren för Scientologikyrkan. Avhoppare beskriver organisationen som en sekt och Miscavige som en hårdför ledare som styr med järnhand.

Han har blivit allt mindre synlig i det offentliga och när det amerikanska rättsväsendet försökt delge honom stämningar om människohandel har han inte kunnat nås.

Hans fru, Shelly Miscavige, har inte heller synts till i offentligheten på länge och tidigare medlemmar anklagar Miscavige för att ligga bakom hennes försvinnande.

Mike Rinder, som skrivit "A billion years", var under många år en av Scientologikyrkans högst uppsatta och jobbade sida vid sida med Miscavige. Här berättar han om sina upplevelser av Miscavige hårda ledarstil och scientologins baksidor.

Miscavige är också nära vän med Tom Cruise och Scientologikyrkan har flera medlemmar bland kändisar i Hollywood. Journalisten Magnus Sundholm, som bott i Los Angeles i över 30 år och har podden "Livet i La la land" förklarar de nära banden mellan rörelsen och Hollywood, och beskriver vänskapen med Cruise.

Avhopparen Dan Koon har också arbetat nära David Miscavige och skrivit boken "Ruthless" tillsammans med Davids pappa Ron Miscavige.

Avsnittet gjordes av Studio Olga våren 2023

Programledare: Carl-Johan Ulvenäs

Avsnittsmakare och reporter: Sally Henriksson

Producent: Carl-Johan Ulvenäs

Ljudmix: Fredrik Nilsson

Ljudklippen i avsnittet är hämtade från ABC, CNN, 7news, Youtube, Granada TV, och dokumentären "Going Clear" från HBO.

Böckerna "Ruthless" (Dan Koon och Ron Miscavige) och "A billion years" (Mike Rinder) har varit till hjälp i arbetet med detta avsnitt.
2023-04-24
Länk till avsnitt

Evin Ahmad ? Shakespeare, Snabba Cash och den inre kärringen

Hon är författaren och skådespelaren som porträtterat allt från Hamlet till techentrepenören Leya och samtidigt känt sig märkt av etiketter. En berättelse om frihet, evig identitetskris och att axla en huvudroll.

Evin Ahmad (f. 1990) har synts på filmduken och teaterscenen i halva sitt liv. Efter scenskolan släpper hon sin debutroman, medverkar i uppmärksammade tv-serier och vinner pris för sina skådespelarinsatser.

Men skuldkänslorna är samtidigt stora ? för att vara den som fick chansen.

P3 ID om Evin Ahmad är en historia om att mäta sig i prestationer, upplevelsen av att få huvudrollen i en internationell tv-serie och att ha gått på fler begravningar än bröllop. Det handlar också om att bli genomskådad av en schaman, att ha sitt postnummer som hemland och att skapa sin egen karaktär.

I avsnittet medverkar Evin Ahmad, skådespelaren och artisten Pablo Leiva Wenger, regissören Rojda Sekersöz, dramaturgen Anneli Dufva och manusförfattaren Oskar Söderström.

Programledare: Carl-Johan Ulvenäs
Avsnittsmakare: Vendela Lundberg och Alice Dadgostar
Ljuddesign: Carl-Johan Ulvenäs och Alice Dadgostar
Producent: Carl-Johan Ulvenäs
Ljudmix: Fredrik Nilsson

Klippen i avsnittet är hämtade från Sveriges Radio, Expressen, SVT, Folkteatern, Netflix, Storytel, Tre Vänner AB, 2afilm AB samt ljudboken "En dag ska jag bygga ett slott av pengar" från Natur och Kultur.

Boken "En dag ska jag bygga ett slott av pengar" av Evin Ahmad har varit till särskilt stor hjälp under researcharbetet.

2023-04-10
Länk till avsnitt

Sam Bankman-Fried ? kryptokungens kraschlandning

Historien om den rekordunga dollarmiljardären som sågs som kryptobranschens underbarn, tills den dag då allt kraschade. Nu riskerar han 115 år i fängelse.

Sam Bankman-Fried bokstavligen föddes in i Silicon Valley och började tidigt intressera sig för effektiv altruism och för att tjäna pengar på handel med kryptovalutor.

Han grundade Alameda research och sedan FTX som skulle komma att bli en av världens största kryptobörser, med den egna valutan FTT.
Det gjorde honom till dollarmiljardär.

När kryptobranschen svajade 2022 fick han smeknamnet The white knight of crypto, för att han räddade andra kryptobolag i kris.

Men i november 2022 föll allt samman. På en vecka gick FTX från ett bolag värderat till 32 miljarder dollar till ett bolag med stora skulder, där såväl investerare och privatpersoner förlorat enorma summor.

Nu utreds han misstänkt för bedrägeri och riskerar att dömas till 115 år i fängelse.

Avsnittet gjordes vintern 2023 av Studio Olga.

Medverkande är Gunnar Harrius, ekonomijournalist och programledare för Kapitalet och Kryptoteket, Sophia Sinclair, techreporter på Svenska Dagbladet och Kjell A Nordström, ekonom och författare.

Programledare och producent: Carl-Johan Ulvenäs
Avsnittsmakare: Sally Henriksson
Ljudmix: Fredrik Nilsson

Klippen i avsnittet är hämtade från Sveriges Radio, BBC, CNN, Forbes, Reuters, New York Times, Bloomberg, CNET och CNBC.

2023-03-27
Länk till avsnitt

Mia Khalifa ? den ångerfulla porrstjärnan

Hon var världens mest sedda porrskådis som 21-åring. Sedan hängdes hon ut på nätet, mordhotades av IS-sympatisörer och blev en högljudd kritiker av porrindustrins villkor.

Mia Khalifa (född 1993) är influencer, webcam-modell och f.d. porrstjärna.

Strax efter att hennes familj lämnar det konfliktdrabbade Libanon för USA inträffar 11 september-attackerna. Terrorattentatet blir starten på en period av ökad xenofobi och misstro gentemot personer med rötter i Mellanöstern. För den unga Mia Khalifa, som redan mobbas för sin övervikt och sina glasögon, spär det här på känslan av utanförskap i det nya hemlandet.

Vändningen kommer under hennes tid på college. Efter att ha rasat i vikt och förstorat brösten blir Mia plötsligt föremål för mäns åtrå. När en främmande man kommer fram på stan och erbjuder henne jobb som nakenmodell ser hon sin chans. Bara några veckor senare medverkar Mia i sin första vuxenfilm.


P3 ID om Mia Khalifa är en historia om porr, politik och religion. Det handlar också om internet som skampåle, om dubbelmoral, maktrelationer och att försöka börja om på nytt.


I avsnittet hörs bland annat Nora Adin Fares, reporter på Dagens Nyheter.


Programledare: Carl-Johan Ulvenäs

Avsnittsmakare och reporter: Hateff Mousaviyan

Producent: Carl-Johan Ulvenäs

Tekniker: Fredrik Nilsson

Avsnittet producerades 2023 av Studio Olga

Ljudklippen i programmet är hämtade från: BBC, BangBros, Sveriges Radio, National Geographic, Girlboss Radio, Evie Magazine, Complex, Ziwe, TMZ, Megan Abbot, samt Mia Khalifas konton på TikTok, Youtube och Instagram.

2023-03-13
Länk till avsnitt

Lena Dunham ? Girls, dreven och ursäkterna

Historien om underbarnet från New York som blev "a voice of a generation" med sin epokgörande tv-serie för att sedan bli ökänd för alla gånger hon sagt förlåt.

Lena Dunham (f. 1986) är regissören, manusförfattaren och skådespelaren som skapar Girls, en av 10-talets mest omtalade tv-serier, innan hon fyllt 25. Hon kröns till "queen of comedy" och hyllas för sina banbrytande kvinnoporträtt och skarpa blick på samtiden, sex och relationer.

Samtidigt kantas Dunhams karriär av hälsoproblem, hård kritik och anklagelser bland annat om rasism. Gång efter annan följs uppmärksammade inlägg och uttalanden av offentliga ursäkter.

P3 ID om Lena Dunham är en berättelse om skapande, sociala medier och några av vår tids mest brännande kulturfrågor.

I avsnittet medverkar Lydia Farran-Lee, kulturreporter på SVT och Adam Cwejman, liberal debattör och politisk redaktör på Göteborgs-Posten

Avsnittet gjordes av Studio Olga vintern 2022/2023

Programledare: Carl-Johan Ulvenäs
Avsnittsmakare: Alice Dadgostar
Producent: Carl-Johan Ulvenäs
Ljudmix: Fredrik Nilsson

Klippen i avsnittet är hämtade från Sveriges Radio, Daily Mail, The 92nd Street Y, podcasten Women of the hour, Guggenheim Museum, Youtubekontot criterioncollection, IFC Films, PressPausPlay, Graham Bensingers podcast, Talk easy with Sam Fragoso, CBS, Bafta, MGM Studios, HBO, United Artists, Cosmopolitan, The Drew Barrymore show, Channel 4

Boken "Not that kind of girl" av Lena Dunham har varit till särskilt stor hjälp under researcharbetet.

2023-02-27
Länk till avsnitt

Andrew Tate ? männens självpåtagne riddare

Han är en av världens mest virala personer och har både fascinerat och upprört med sina livsråd om allt från hur man blir en rik Top G till hur kvinnor ska hanteras.

Andrew Tate har kallats för såväl internets läskigaste man som ansiktet utåt för manlig toxicitet. Han är en före detta kickboxare som blivit utkastad ur dokusåpan Big Brother, drivit webcam-verksamhet och blivit en självhjälpsguru för mängder med killar och unga män världen över.

Men det var i december som Tate blev ett namn långt utanför de yngre generationerna när han gav sig in i ett Twitterbråk med klimataktivisten Greta Thunberg, och kort därefter greps av rumänsk polis misstänkt för våldtäkt, människohandel och organiserad brottslighet.

Hör berättelsen om mannen som blivit en förebild för många unga män som vill bli en Top G med dyra klockor, snabba bilar och snygga brudar. Men som också väcker avsky med sina misogyna inlägg och aggressiva framtoning.

Medverkande i programmet är Max V Karlsson, ledarskribent och reporter Dagens ETC, medieforskaren Anja Hirdman och Expressens kulturchef Victor Malm.

Avsnittet gjordes av Studio Olga vintern 2023.

Programledare: Carl-Johan Ulvenäs

Avsnittsförfattare och reporter: Sally Henriksson

Producent: Carl-Johan Ulvenäs

Ljudmix: Fredrik Nilsson

Ljudklippen i avsnittet är hämtade från Sveriges radio, VICE dokumentärfilm "The dangerous rise of Andrew Tate", Rumble, Youtube, Vimeo, Fresh & fit podcast, Sky, Poli?ia Român? och Channel 5.

2023-02-13
Länk till avsnitt

Jack Ma ? miljardären som flög för nära solen

Han är engelskaläraren som blev en av världens rikaste människor, men som gjorde sig ovän med makten i Kina och plockades ner på jorden igen.

Den 11 november 2020 slår den kinesiska e-handelsjätten Alibabas årliga shoppinghögtid Singles Day ett svindlande försäljningsrekord.

Företagets grundare Jack Ma har blivit synonym med framgång i Kina. Han är en världskändis som trivs i rampljuset, van vid att skaka hand med presidenter och vimla med Hollywoodstjärnor.

Men när Alibabas kunder handlar varor för drygt 56 miljarder dollar den där novemberdagen 2020 är Jack Ma mystiskt försvunnen. Snart börjar det spekuleras i vad som egentligen har hänt med den kinesiske miljardären.

I P3 ID om Jack Ma skildras historien om hans uppgång och fall. Efter att ha vuxit upp i fattigdom i ett Kina som trasats sönder av kulturrevolutionen blir han plötsligt det osannolika ansiktet utåt för en ny revolution i landet ? IT-revolutionen i slutet av 90-talet.

Hör berättelsen om hur en tanig kille från staden Hangzhou, som fick nej på varje jobb han sökte i sin ungdom, upptäckte internet och därefter tog sig an de amerikanska giganterna Ebay och Amazon ? och segrade.

Jack Ma har själv sagt att den fiktiva filmfiguren Forrest Gump är hans idol, och hans egen livshistoria ska visa sig ha flera likheter med Tom Hanks älskade rollprestation.

För likt Gump blir Ma ständigt underskattad av sin omgivning ? tills han råkar göra sig ovän med fel personer i den kinesiska maktsfären.

Medverkar i avsnittet gör Kristina Sandklef, oberoende Kinaanalytiker, Johan Lagerkvist, professor i Kinas språk och kultur vid Stockholms universitet, och Duncan Clark, internetkonsult och vän till Jack Ma.

Avsnittet gjordes av Studio Olga vintern 2023

Programledare: Carl-Johan Ulvenäs

Avsnittsförfattare och reporter: Patrick Stanelius

Producent: Carl-Johan Ulvenäs

Ljudmix: Fredrik Nilsson

Ljudklippen i avsnittet är hämtade från: Sveriges Radio, ABC, NBC, Bloomberg, Youtube samt dokumentärfilmen "Crocodile in the Yangtze ? The Alibaba story".

Boken "Alibaba: The house that Jack Ma built", av Duncan Clark, har också varit till hjälp under arbetet med det här avsnittet.

2023-01-30
Länk till avsnitt

Tiger Woods ? golfens skandalomsusade frälsare

Han är golfstjärnan som revolutionerade en hel sport, men som fick se sitt eftermäle vittra sönder av skador och skandaler.

Tiger Woods räknas som världens genom tiderna bästa golfspelare och beskrivs ha förändrat sporten. 

Som barn tränades han av sin pappa Earl, som med sin bakgrund som elitsoldat i den amerikanska militären, använde sig av oortodoxa sätt att förbereda Tiger för framtida mentala prövningar. 

Med ett psyke av stål, teknisk skicklighet och en överlägsen fysisk styrka blir Tiger runt millenieskiftet mer eller mindre oslagbar på golfplanen. 

Han är den första golfaren med afroamerikansk och asiatisk bakgrund att vinna tävling efter tävling och slå de flesta rekord som funnits inom sporten. 

Med sina framgångar lyckas Tiger både modernisera och popularisera sporten, men gör en karriärmässig tvärvändning efter en uppmärksammad otrohetsskandal. 

Efter år av skador och skandaler återvänder Tiger till toppen, men är nära att mista allt återigen i en bilolycka. 

I avsnittet hörs: Farrell Evans, sportjournalist och Martin Hardenberger, chefredaktör på Svenska Golfmagasinet

Programledare och avsnittsförfattare: Carl-Johan Ulvenäs

Reporter: Alice Dadgostar 

Producent: Patrik Stanelius 

Tekniker: Fredrik Nilsson

Avsnittet producerades 2023 av Studio Olga

Ljudklippen i programmet är hämtade från: CNN, CBS, ABC, AP, NBC, Trans world sports, Sveriges Radio, TMC, Golfing World, ESPN, The Masters, USGA, PGA Tour, OWN, World Golf Hall of Fame.

I vår research har vi bland annat haft nytta av böckerna "Training a Tiger" av Earl Woods och "Unprecedented" av Tiger Woods och Lorne Rubenstein.

2023-01-16
Länk till avsnitt

Gwyneth Paltrow ? Goop, Hollywood och Harvey Weinstein

Filmstjärnan som sadlade om till en både avgudad och hånad livsstils-entreprenör.

Gwyneth Paltrow är kändisbarnet blev en av nittiotalets it-girls.

Med roller i filmer som Emma, The Talented Mr Ripley och Shakespeare in Love blev hon en uppburen karaktärsskådespelare, men bytte filmkarriären mot en framtid som livsstils-entreprenör med företaget Goop. Ett företag som även kritiserats hårt för vilseledande marknadsföring.

Hon fick sin skådespelarkarriär delvis uppbyggd av den sexbrottsdömde filmproducenten Harvey Weinsten och blev senare en bidragande orsak till hans fall.

Avsnittet gjordes av Studio Olga hösten 2022

Programledare: Carl-Johan Ulvenäs
Avsnittsmakare: Klara Fredén
Producent: Carl-Johan Ulvenäs & Axel Winqvist
Ljudmix: Fredrik Nilsson

Medverkande: Caroline Hainer kulturjournalist och författare och Helena Kopp Kallner gynekolog och forskare.

Klippen i avsnittet är hämtade från: BBC, New Line Cinema, AP, Universal, Oscars, Coldplay, New York Times, Sveriges Radio, Netflix, Jimmy Kimmel, Howard Stern Show, CBS, AP archive, Holly Willoughbys podcast: By the light if the moon, Entertainment tonight, NBC Today, Entertainment tonight, Cityline, ABC, New York Times Events, CBS Morning, Netflix, Aftonbladet TV, Spence School

Boken She said: Breaking the Sexual Harassment Story That Helped Ignite a Movement av Jodi Kantor och Megan Twohey har varit stor hjälp i researcharbetet.

2023-01-02
Länk till avsnitt

Silvio Berlusconi ? Italiens eviga comeback kid

Han har varit Italiens rikaste och mäktigaste man med stort inflytande över såväl politiken och medierna, som fotbollsvärlden. En historia om en underhållare och entreprenör som aldrig är uträknad.

När högernationalistiska Giorgia Meloni blir Italiens premiärminister 2022, är Silvio Berlusconi nästan 90 år gammal. Men han är fortfarande ledare för sitt egenstartade, liberalkonservativa parti Forza Italia ? som ingår i regeringskoalitionen.

Under sina dryga 60 år som yrkesverksam i ett Italien där politiken många gånger präglas av kaos, har Berlusconi bland annat gjort Milan till en storklubb och stöpt om ett helt lands tv-kultur. Därtill har han varit inblandad i ett otaligt antal rättsprocesser, lekt tittut med både Vladimir Putin och Angela Merkel och gett uttrycket bunga bunga ett ansikte. Hur gick det till?

I avsnittet medverkar författaren och Italienkännaren Anders Bergman samt dokumentärfilmaren Erik Gandini.

Avsnittet gjordes av Studio Olga hösten och vintern 2022

Programledare: Carl-Johan Ulvenäs
Avsnittsmakare: Alice Dadgostar
Producent: Carl-Johan Ulvenäs & Vendela Lundberg
Ljudmix: Fredrik Nilsson

Klippen i avsnittet är hämtade från Sveriges Radio, AP Archive, CNN, CBS, Corriere della Sera, Youtube-kontot AC Milan, RAI, BBC, VICE, australiensiska Today, Silvio Berlusconis Twitter

Böckerna "Italienaren" av Kristina Kappelin och "Berlusconi ? miljardären som skakade om världen" av Alan Friedman har varit till särskilt stor hjälp under researcharbetet.

2022-12-19
Länk till avsnitt

PODDTIPS: Vikingar

P3 ID vill tipsa om Vikingar, en podd där Gustaf Skarsgård väcker vikingarna till liv! Hör om episka slag, orädda upptäckare och politiska intriger från vikingatidens guldålder.

Med inspiration från fornnordiska och isländska sagor berättar Vikingar i dramatiserad form de fantastiska historierna om Ragnar Lodbrok, Gudrid Thorbjörnsdotter, Ingegerd Olofsdotter och Harald Hårdråde. Gustaf Skarsgårds inläsning varvas med en skådespelare som agerar huvudperson, intervjuad som i en modern dokumentär. Vikingatiden har sällan känts så nära våra dagar som här.

2022-12-12
Länk till avsnitt

Carolina Gynning ? går genom eld

Hon är konstnärssjälen som vunnit Big Brother, kallats skandaldrottning och blivit folkkär. En berättelse om glamour, ensamhet och självporträtt.

Carolina Gynning (f. 1978) blir tidigt modellscoutad och bestämmer sig för att lämna Skåne, och ge sig ut i världen. När hon går in i Big Brother-huset i början av 2000-talet har hon gjort nedslag i bland annat Milano, Paris och Playboy mansion i Los Angeles.

Sedan dess har hon blivit programledare, framgångsrik konstnär och entreprenör. Ett mångbottnat liv, som samtidigt präglats av rastlöshet, ensamhet och ångest.

I avsnittet medverkar Carolina Gynning, skulptören Agneta Gynning, mediapersonligheten Hannah Widell, fotografen Elisabeth Ohlson Wallin samt filmregissören och manusförfattaren Jesper Ganslandt.

Avsnittet gjordes av Studio Olga hösten 2022

Programledare: Carl-Johan Ulvenäs
Avsnittsmakare: Alice Dadgostar
Producent: Carl-Johan Ulvenäs & Vendela Lundberg
Ljudmix: Fredrik Nilsson

Klippen i avsnittet är hämtade från Sveriges Radio, Kanal 5, TV4, NRJ samt filmerna "Blondie", "Triangle of Sadness" och "Ils se marièrent et eurent beaucoup d'enfants".

Böckerna "Ego girl" och "Ego woman" av Carolina Gynning och Ingrid Carlqvist har varit till särskilt stor hjälp under researcharbetet.

2022-12-05
Länk till avsnitt

Jair Bolsonaro ? beväpnad med bibel och memes

Berättelsen om hur den tidigare militärkaptenen gick från vilt svingande politisk outsider till att bli ledare för världens femte största land.

Redan under sin tid i armén upplever Jair Bolsonaro att hans hemland är på väg att utvecklas i helt fel riktning. Sedan dess har han ägnat större delen av sitt vuxna liv åt att längta tillbaka till militärdiktaturens Brasilien. 

P3 ID om Jair Bolsonaro är en historia om politiska och religiösa övertygelser. Det är också en berättelse om högerpopulism, skenande polarisering, klimatkamp, kulturkrig och kraften i sociala medier. 

I avsnittet medverkar Lotten Collin, programledare för Konflikt i P1 och tidigare Latinamerikakorrespondent på Sveriges Radio, och Henrik Brandão Jönsson, journalist, författare och Dagens Nyheters korrespondent i Sydamerika.

Avsnittet gjordes av Studio Olga hösten 2022

Programledare: Carl-Johan Ulvenäs

Avsnittsmakare: Hateff Mousaviyan

Producent: Vendela Lundberg

Ljudmix: Fredrik Nilsson

Klippen i avsnittet är hämtade från AFP, BBC, Al Jazeera, Rede TV, Poder360, ABC News, SBT News, Bloomberg, TVPT, France24, Silas Malafaia Oficial (Youtube), Partido Social Liberal (Youtube), Felipe Vieira (Youtube) och Sveriges Radio.

Boken "Beef, Bible & Bullets: Brazil in the age of Bolsonaro" av Richard Lapper och BBC:s dokumentärserie "Rise of the Bolsonaros" har varit till särskilt stor hjälp under researcharbete.

2022-11-21
Länk till avsnitt

En hälsning från redaktionen

En kort nyhet och lite om vad som väntar i framtiden

Vendela försvinner på tjänstledighet en tid och ersätts av Carl-Johan Ulvenäs.

2022-11-14
Länk till avsnitt

David Beckham ? fotbollshunk, stilikon och Qatar-ambassadör

Han är den fotbollstokige Londongrabben vars drömmar gick i uppfyllelse, superstjärnan som banade väg för en ny sorts sportprofil, och blev den hårt kritiserade ambassadören för Gulfstaten Qatar.

I oktober 2021 presenteras fotbollsikonen David Beckham som det nya ansiktet utåt för Qatar, och fotbolls-VM som arrangeras i landet 2022.

Beckham blir snart hårt kritiserad av människorättsorganisationer som Amnesty och Human Rights Watch, som hävdar att han bidrar till att skönmåla ett land där migrantarbetare tvingas arbeta under omänskliga förhållanden.

Det är inte första gången David Beckham hamnar i mitten av en kritikstorm.

Under sin karriär har han blivit hånad, hatad, och hotad.

Men han har också lyfts upp som en av de bästa spelarna i sin generation, med en lika känslig som världsberömd högerfot. Och tillsammans med sin fru Victoria Beckham ? Posh Spice ? bröt han ny mark som fotbollsvärldens första spelare med popstjärnestatus.

I P3 ID om David Beckham skildras hans resa från Londonförorten Chingford, och mamma Sandras söndertrampade rabatter, till den absoluta toppen av den europeiska klubbfotbollen ? och vidare till det lukrativa avtalet med Qatar.

Hör om topparna, dalarna, och skandalerna ? bråken, otrohetsryktena, kidnappningsförsöken, och anklagelserna om "sportswashing".

Medverkar i avsnittet gör Olof Lundh, sportjournalist och författare, och Margrét Atladottir, programledare i P3.

Avsnittet gjordes av Studio Olga hösten 2022.

Programledare: Vendela Lundberg

Avsnittsförfattare och reporter: Patrick Stanelius

Producent: Vendela Lundberg

Exekutiv producent: Carl-Johan Ulvenäs

Ljudmix: Fredrik Nilsson

Ljudklippen i avsnittet är hämtade från: Sveriges Radio, BBC, Sky Sports, ITV, Youtube.

Böckerna "Both feet on the ground" av David Beckham och "My autobiography" av Alex Ferguson har också varit till hjälp under arbetet med det här avsnittet.

2022-11-07
Länk till avsnitt

Prinsessan Latifa ? flykten från Dubai

Hon är prinsessan som tröttnade på att vara en lyxfågel i en guldbur, och som bestämde sig för att ta sig ur sin pappa, emirens, järngrepp. Det här är den osannolika berättelsen om hennes flyktförsök.

I mars 2018 nås världen av ett rop på hjälp i form av ett videomeddelande på Youtube.

I videon syns en 32-årig kvinna presentera sig som Latifa bint Mohammed Al Maktoum, prinsessa av Dubai. Hon är dotter till shejk Mohammed bin Rashid Al Maktoum, och säger att hon hålls inlåst mot sin vilja.

Meddelandet publiceras en vecka efter att Latifa och hennes finländska vän Tiina Jauhiainen förts bort av kommandosoldater, efter en vågad flykt på land och till sjöss.

Plötsligt frågar sig nyhetsredaktioner världen över: Vem är egentligen Latifa, och kan hennes berättelse verkligen stämma?

Hennes pappa är emir av Dubai, och en av Förenade Arabemiratens mäktigaste män. Han är en hängiven ridsportsfantast och har goda relationer till Väst, inte minst till det brittiska hovet.

Men ett år efter Latifas försvinnande skakas Dubais kungafamilj av ännu en skandal, när emirens hustru, prinsessan Haya, rymmer med deras två barn.

P3 ID om prinsessan Latifa är en historia om franska ex-spioner, undervattensfarkoster, capoeira och fallskärmshoppning ? och mycket mer.

Medverkar i avsnittet gör Tiina Jauhiainen, vän till Latifa och med under flyktförsöket, och Amal Aziz, Mellanösternkännare.

Avsnittet gjordes av Studio Olga hösten 2022.

Programledare: Vendela Lundberg

Avsnittsförfattare och reporter: Patrick Stanelius

Producent: Vendela Lundberg

Ljudmix: Fredrik Nilsson

Ljudklippen i avsnittet är hämtade från: Sveriges Radio, BBC, Nine Network, RTE, ITV, Dubai Women Establishment, Instagram, Youtube.

Boken "My story" av shejk Mohammed bin Rashid Al Maktoum har också varit till hjälp under arbetet med det här avsnittet.

2022-10-24
Länk till avsnitt

Marine Le Pen ? högernationalismens grande dame

Berättelsen om makthavaren som växer upp i den franska extremhögerns huvudnäste, vars politiska karriär för alltid kommer att förknippas med hennes kontroversielle far vare sig hon vill eller inte.

Marine Le Pen är 8 år gammal när hon vaknar mitt i natten av att någon har försökt spränga hennes familjehem i bitar med en stor laddning dynamit. Attentatet är riktat mot hennes pappa, Jean-Marie Le Pen. Han är grundare av det högernationalistiska partiet Nationella Fronten och är känd för sina många kontroversiella uttalanden.

Med tiden ska även Marine själv bli något av en vattendelare inom fransk politik. När hon 2011 tar över Nationella Fronten efter sin far, inleds en satsning på att försöka avdemonisera partiet för att kunna nå ut till en större del av befolkningen. Men arvet efter pappa Jean-Maries många grodor väger tungt ? och Marine kommer hela tiden närmare punkten då hon måste göra upp med honom, en gång för alla.

P3 ID om Marine Le Pen är en historia om svek, skandaler och en europeisk högerpopulism på frammarsch.

Medverkar i avsnittet gör Fanny Härgestam, frilansjournalist och Le Pen-kännare, och Marie Nilsson Boij, sydeuropakorrespondent på Sveriges Radio.

Avsnittet gjordes av Studio Olga hösten 2022.

Programledare: Vendela Lundberg

Avsnittsförfattare och reporter: Hateff Mousaviyan

Producent: Vendela Lundberg och Patrick Stanelius

Exekutiv producent: Carl-Johan Ulvenäs

Ljudmix: Fredrik Nilsson

Ljudklippen i avsnittet är hämtade från: Sveriges Radio, INA, France 2, TF1, RTL, JHM, France 24, Sky News, Instagram.

Böckerna "À contre flots" av Marine Le Pen och "En by i Champagne" av Fanny Härgestam har varit till särskilt stor hjälp under arbetet med det här avsnittet.

2022-10-10
Länk till avsnitt

Charles III ? kung till sist

Historien om monarken som fått stryk av skolkamrater, manglats av tabloidpressen, sökt andlig tröst hos gurus och stått i centrum för en enormt uppmärksammad otrohetsskandal.

När Storbritanniens drottning Elizabeth II dör i början av september 2022, är hennes äldsta son Charles 74 år gammal. Prinsen av Wales ska bli kung.

Han är en man som fått vänta i decennier på sitt livs kärlek. Han har kallats för både blyg och känslig, för en action man och en affärsman som ofta talar först och tänker sen. Kommer Charles klara av jobbet? 

I avsnittet medverkar James Savage, chefredaktör för webbtidningen The Local i Sverige, hovreportrarna Sara Ericsson och Roger Lundgren samt arkitekten Aleksander Wolodarski.

Avsnittet gjordes av Studio Olga hösten 2022.
Programledare: Vendela Lundberg
Avsnittsmakare: Patrick Stanelius, Vendela Lundberg, Carl-Johan Ulvenäs & Alice Dadgostar
Producent: Carl-Johan Ulvenäs
Ljudmix: Fredrik Nilsson

Ljudklippen är hämtade från BBC, Sveriges Radio, AP Archive, Reuters, CBS, Sky News

2022-09-26
Länk till avsnitt

Carrie Fisher ? rebellen, demonerna och Star Wars

Berättelsen om en skådespelerska, författare och komiker som i hela sitt vuxna liv var prinsessan Leia med en hel värld samtidigt som hon brottades med psykisk ohälsa och missbruksproblem.

När den första Star Wars-filmen går upp på biograferna 1977 kan ingen ana vilken betydelse den kommer få. Den omedelbara ikonen, prinsessan Leia, spelas av Carrie Fisher (1956-2016). Hon är dotter till Hollywoodstjärnorna Debbie Reynolds och Eddie Fisher, ett par som senare figurerar i en av 50-talets största kändisskandaler.

Carrie gör sig med tiden känd som framgångsrik författare, (galg)humorist, så kallad manusdoktor och förgrundsfigur i debatten om psykisk ohälsa ? men i mångas ögon är hon för alltid den unga, vackra rymdprinsessan.

P3 ID om Carrie Fisher är en historia om en mansdominerad filmbransch, åldrande, skrivande, spruckna förhållanden, de starka banden mellan mamma och dotter samt konsten att kunna berätta om vad som helst på ett roligt sätt.

I avsnittet medverkar bland andra Aftonbladet-redaktören och Star Wars-kännaren Tove Björnlundh och filmkritikern Tobias Norström.

Avsnittet gjordes av Studio Olga sommaren 2022.
Programledare: Vendela Lundberg
Avsnittsmakare: Alice Dadgostar & Patrick Stanelius
Producent: Vendela Lundberg & Carl-Johan Ulvenäs
Ljudmix: Fredrik Nilsson

Ljudklippen är hämtade från Star Wars-filmerna, Singin' in the rain (1952), Cleopatra (1963), dokumentären Bright Lights (2016, HBO), CNN, BBC, These old broads (2001), scenföreställningen Wishful Drinking (HBO, 2010), Wishful Drinking (ljudbok), Shampoo (1975), Postcards from the edge (1990), Under the rainbow (1981), Hollywood Vice Squad (1986), MTV, NBC, CBS, ABC, The Oprah Winfrey show

Böckerna Wishful Drinking och The princess diarist av Carrie Fisher var till stor hjälp under researcharbetet.

2022-09-12
Länk till avsnitt

Rama X ? Thailands stenhårde playboykung

Berättelsen om den skandalomsusade kronprinsen som växte upp i skuggan av en älskad kung, och som blev historiskt impopulär när han själv tog över tronen av Thailand.

Våren 2020 skakas Thailands huvudstad Bangkok av demonstrationer. Demonstranterna uttrycker sitt missnöje mot den sittande regeringen. Men de kraftiga protesterna innebär också ett nytt kapitel i Thailands historia. Trots att landets hårda majestätslagar innebär fängelse för den som uttalar sig negativt om kungafamiljen så riktas nu kritik och ilska öppet mot kungahuset. Anledningen stavas Maha Vajiralongkorn, eller Rama X, landets regent som tog över efter sin pappa, den omtyckte kung Bhumibol år 2016. Rama X är utbildad stridspilot och beryktad tjejtjusare. Han har anklagats för att hellre vistas på ett lyxhotell i södra Tyskland, omgiven av vackra kvinnor, än att synas och bry sig om folket i sitt hemland. Och på kort tid har han lyckats rasera sin pappa kung Bhumibols eftermäle. Det här är den, för många, okända berättelsen om ett land vars stormiga moderna historia går stick i stäv med bilden av ett sorglöst semesterparadis.

I avsnittet medverkar:

Karin Zackari, doktor i mänskliga rättigheter och expert på Thailands historia
Andrew MacGregor Marshall, journalist och författare

Avsnittet gjordes av Studio Olga sommaren 2022.
Programledare: Vendela Lundberg
Avsnittsmakare och reporter: Patrick Stanelius och Sally Henriksson
Ljudmix: Fredrik Nilsson

Klippen är hämtade från Sveriges Radio, France 24, The New York Times, Nine Network, Al Jazeera, Channel 4, CNA, Bloomberg, BBC, Thai PBS World, AP, VOA

Böckerna "A kingdom in crisis" och "The king never smiles" har varit till extra stor hjälp under researcharbetet

2022-08-29
Länk till avsnitt

Del 2: Familjen Sackler ? pillerdynastin och den amerikanska opioidkrisen

Berättelsen om hur de hemlighetsfulla grundarna av ett smärtstillande läkemedel blir miljardärer och generösa filantroper för att sedan beskrivas som medskyldiga till en epidemi.

Länge är den förmögna familjen Sackler främst kända för sina generösa donationer till elituniversitet och muséer ? namnet pryder salar och gallerier världen över. Det är få som lägger märke till att det är delar av familjen Sackler som ligger bakom läkemedelsbolaget Purdue Pharma och den starka, smärtstillande tabletten OxyContin.

Men i takt med att den så kallade opioidkrisen eskalerar i USA, riktas alltmer strålkastarljus mot läkemedelsindustrin och den aggressiva marknadsföringen av opioider, som många menar banade väg för en epidemi. De uppmärksammade protesterna mot familjen leds bland andra av en känd fotograf.

I avsnittet medverkar författaren och The Guardian-reportern Chris McGreal, författaren och frilansjournalisten Jonas Cullberg, Sveriges Radios hälsokorrespondent Sara Heyman och Vanity Fair-reportern Bethany McLean.

Avsnittet gjordes av Studio Olga våren 2022.
Programledare: Vendela Lundberg
Avsnittsmakare och reporter: Alice Dadgostar
Ljudmix: Fredrik Nilsson

Klippen är hämtade från Sveriges Radio, Youtube-kontot Sandi Bachom, ABC, dokumentären "Crime of the century" (HBO) av Alex Gibney, Pro Publica, New York Times, CBC, CBS, I On Cinema, podcasten Lushkills, dokumentären "It's a hard truth, ain't it" av Madeleine Sackler, CNBC, tv-serien "Dopesick", Reuters och AP

Böckerna "Empire of Pain" av Patrick Radden Keefe, "Pain Killer" av Barry Meier och "En amerikansk epidemi" av Jonas Cullberg var till stor hjälp under researcharbetet.

2022-08-15
Länk till avsnitt

Del 1: Familjen Sackler ? pillerdynastin och den amerikanska opioidkrisen

Berättelsen om hur de hemlighetsfulla grundarna av ett smärtstillande läkemedel blir miljardärer och generösa filantroper för att sedan beskrivas som medskyldiga till en epidemi.

De tre bröderna Sackler växer upp under 30-talet i ett New York präglat av den stora depressionen. Det är kärva tider, men de unga männen är ambitiösa och utbildar sig till läkare. I synnerhet en av dem, storebrodern Arthur, är också mycket intresserad av ett annat ämne: reklam.

Att förena medicin med marknadsföring på Arthurs vis ska visa sig vara en närmast revolutionerande idé, där en av nycklarna är att bredda marknaden. Delar av familjen Sackler, och deras läkemedelsbolag Purdue, ska snart tjäna stora pengar på sin uppfinningsrikedom ? både vad gäller nya läkemedel och säljtrick. Med åren blir de kända för att donera enorma summor till elituniversitet och muséer världen över.

Drygt 25 år efter lanseringen av det smärtstillande läkemedlet OxyContin menar många att Purdue banade väg för den så kallade opioidkrisen i USA, som lett till hundratusentals människors död.

Hur gick det till?

I avsnittet medverkar författaren och The Guardian-reportern Chris McGreal, författaren och frilansjournalisten Jonas Cullberg samt Sveriges Radios hälsokorrespondent Sara Heyman.

Avsnittet gjordes av Studio Olga våren 2022.
Programledare: Vendela Lundberg
Avsnittsmakare och reporter: Alice Dadgostar
Ljudmix: Moa Hamner

Klippen är hämtade från CBS, "Mad men", Fox News, C-Span, PBS, Pro Publica

Böckerna "Empire of Pain" av Patrick Radden Keefe, "Pain Killer" av Barry Meier och "En amerikansk epidemi" av Jonas Cullberg var till stor hjälp under researcharbetet.

2022-08-01
Länk till avsnitt

Steve Jobs ? framtidsvisioner och humörsvängningar

Berättelsen om hur den stora tech-VD:n skapade sitt företag Apple och fick ett kultliknande följe.

Steven "Steve" Jobs (1955-2011) växer upp i efterkrigstidens Silicon Valley i Kalifornien. Omgiven av innovation och en utbredd teknikoptimism börjar han snart att intressera sig för datorer. Det är en hobby som kommer att följa honom livet ut ? från det första sommarjobbet, till de nästan väckelsemöte-liknande produktpresentationerna som han senare kommer att hålla som vd på det egna bolaget Apple.

Det här är en berättelse om mannen som skulle komma att i det närmaste helgonförklarad för sitt revolutionerande av tech-industrin. Steve Jobs kommer att bli älskad för sina visioner. Men han kommer också anklagas för att bete sig som en skitstövel mot folk i sin närhet ? och tvingas bort från sin eget företag.

I avsnittet medverkar Sven Carlsson, techreporter på Sveriges Radio, och Sophia Sinclair, techreporter på Svenska Dagbladet.

Klippen är hämtade från Apple, dokumentären "The Man in the Machine", Bloomberg Businessweek, NPR, Lunds universitet, Stanford Business School, Wild Ride with Steve-O, ABC News, CNBC, AP och Sveriges Radio.

I vår research har vi haft särskild nytta av Walter Isaacsons biografi "Steve Jobs".

Avsnittet gjordes av Studio Olga sommaren 2022.

Programledare: Vendela Lundberg

Avsnittsmakare och reporter: Hateff Mousaviyan

Tekniker: Moa Hamner

2022-07-18
Länk till avsnitt

Heidi Fleiss ? Hollywoods ökända bordellmamma

Historien om en av 90-talets mest uppmärksammade skandaler i USA om 27-åringen som skapade Hollywoods ökända prostitutionsring.

Hon föds med en näsa för både fara och affärer, och växer upp i 60-talets bohemiska Los Feliz i Los Angeles. Hon hamnar tidigt i dåligt sällskap. Efter ett möte med flera tveksamma typer och en mystisk bordellmamma, dras hon in i Los Angeles prostitutionsvärld.

Snart är hon bordellmamma själv, känd för att attrahera bara de rikaste eller mest berömda kunderna.

Under två år var hon den regerande Madamen, som bordellmamma också kan kallas, i Hollywood. När Heidi Fleiss är blott 27 år gammal, häktas hon misstänkt för bland annat koppleri och blir en mediasensation.

Hennes många rättsprövningar blir till en följetong i pressen.

P3 ID berättar en historia om sex, droger och smutsiga pengar där flera kända namn mer eller mindre frivilligt dyker upp. En berättelsen om baksidan av drömmarnas stad.

2022-07-04
Länk till avsnitt

Hugh Hefner ? Playboyen som blev sitt eget varumärke

En historia om Playboys framgångar, nakenmodellernas superera och mörka anklagelser. Det här är berättelsen om mannen som grundat ett av världens mest kända varumärken.

Det första numret av Playboy släpps 1953 i efterkrigstidens USA och blir snabbt en stor framgång ? trots det på många sätt puritanska samhällsklimat som råder då.

Hugh Hefner är grundaren och det starka, ständigt strålande, ansiktet utåt som knäcker koden för den ultimata herrtidningen. Playboy ska sedan komma att inspirera andra magasin i decennier framåt.

Hefner lever också ett Playboy-liv fullt ut på sitt mansion i Los Angeles, dit kändisarna vallfärdar för fester och filmkvällar och för att umgås med de vackra modellerna.

Många drömmer om ett liv som Hefs, men flera år efter hans död ska det komma att riktas mörka anklagelser mot honom och andra personer kring Playboy mansion.

Hör violinisten Linda Lampenius som fotograferats för tidningen, blev en nära vän till Hefner och under flera år levde på Playboy mansion, den tidigare flickfotografen och Moore-grundaren Bingo Rimèr som marknadsförde sig själv som Sveriges Hugh Hefner och medieforskaren Anja Hirdman.

Ljudklippen är hämtade från Secrets of Playboy, Hugh Hefner: Playboy, aktivist and rebel, Los Angeles Times, New York Times och Sveriges Radio.

Avsnittet gjordes av Studio Olga våren 2022.
Programledare: Vendela Lundberg
Avsnittsmakare och reporter: Sally Henriksson
Ljudmix: Fredrik Nilsson

2022-06-20
Länk till avsnitt

Ruben Östlund ? kungen av dålig stämning

Historien om hur en skidkille från Göteborgs skärgård tog hem ett av filmvärldens mest prestigefyllda pris två gånger.

Ruben Östlund växer upp med sin mamma och katten Bilbo på Styrsö. Kärleken till skidåkning och kameran tar honom så småningom hela vägen till filmregiutbildningen i Göteborg. Tillsammans med sin nyfunna vän och medarbetare Erik Hemmendorff bestämmer sig Ruben för att de ska göra film helt efter egen devis. De är fast beslutna om att visa hur folk är i verkligheten, och att revoltera mot (hatfenomenen) mysig biostämning och stora känslor. Publiken och kritikerna visar sig till en början vara svåra att charma men snart är Erik och Ruben på väg till Cannes.

Under åren som följer står deras filmer i centrum för debatter om bland annat rasism, klass, den moderna mansrollen, människor i grupp ? och plågsamt stel stämning.

I maj 2022 blir Ruben Östlund en av bara nio regissörer i världen som kan titulera sig som tvåfaldig Guldpalmen-vinnare. Samtidigt brottas han med nidbilden av det manliga skapargeniet.

Det här är en dokumentär om regissören som vill göra sextio omtagningar innan han blir nöjd. Den producerades våren 2022.

I avsnittet medverkar:

Ruben Östlund
Erik Hemmendorff, manusförfattare och producent
Andreas Franck, ljudtekniker
Fanni Metelius, skådespelare, manusförfattare och regissör
Emma Engström, producent och reporter på Sveriges Radios kulturredaktion
Julian Hase, skapare av Youtube-serien Ruby

Avsnittet gjordes av Studio Olga våren 2022.
Programledare: Vendela Lundberg
Avsnittsmakare och reporter: Alice Dadgostar
Ljudmix: Fredrik Nilsson

Klippen är hämtade från Film Stockholm, Sveriges Radio, Ruben Östlunds filmer (Plattform produktion), Debatt och Guldbaggegalan i SVT, Los Angeles Times, Youtube-konton Screenslam och Ruby

2022-06-06
Länk till avsnitt

Roman Abramovitj ? oligarken som kallats för "Putins plånbok"

Berättelsen om hur en föräldralös pojke gick från att sälja leksaksdockor på marknaden till att bli en av världens rikaste män.

Roman Abramovitj växer upp i 70-talets Sibirien. Lagom till att han blir vuxen kollapsar Sovjetunionen. I den stunden förändras precis allt.

Inspirerad av den nya, ryska entreprenörsandan sniffar Roman upp affärsmöjligheter både till höger och vänster. Tillsammans med sin mentor Boris Berezovsky köper han upp det statliga oljebolaget Sibneft ? och finner sig snart på förnamnsbasis med hela den politiska eliten.

När Roman Abramovitj köper den engelska fotbollsklubben Chelsea vid 36-års ålder är han en av världens rikaste män. Samtidigt väcks det nu frågor om hans kopplingar till Kreml. Det är frågor som kommer att bubbla upp till ytan igen, drygt 20 år senare, när Romans gamle vän Vladimir Putin ger order om att invadera Ukraina.

I avsnittet medverkar SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg, Sportexpressens Therese Strömberg och Ekots ekonomikommentator Kristian Åström.

Avsnittet gjordes av Studio Olga våren 2022.
Programledare: Vendela Lundberg
Avsnittsmakare och reporter: Hateff Mousaviyan
Ljudmix: Fredrik Nilsson

Klippen är hämtade från BT Sport, BBC, SVT, beIN Sports, Sky Sports, Al Jazeera, The Guardian och Sveriges Radio.

Boken "Abramovich: The Billionaire from Nowhere" av Dominic Midgley och Chris Hutchins var till extra stor hjälp under researcharbetet.

2022-05-23
Länk till avsnitt

Camilla Henemark ? den ultimata divan, kungaskandalen och livets hårda skola

Hon var popdrottningen La Camilla med hela Europa och en av Sveriges största kändisar. Sedan dess har hon plockats ned från tronen flera gånger, varit hemlös och indragen i en skandal med Kungen.

Camilla Henemark blev La Camilla med svenska folket under 80- och 90-talen då hon var en av medlemmarna i Army of Lovers. Hon var också modell och superkändis, ständigt omtalad i skvallerpressen.

Det här är berättelsen om ett fartfyllt liv som rör sig mellan musikscenen och psykiatriska avdelningar, ett liv i rampljuset och hemlöshet.

I ett intimt porträtt berättar Camilla Henemark om sin storhetstid, kungaskandalen och hur tillvaron ser ut i dag.

Avsnittet gjordes av Studio Olga våren 2022 och publicerades 9 maj 2022.

Programledare och producent: Vendela Lundberg

Avsnittsmakare och reporter: Sally Henriksson

Ljudmix: Fredrik Nilsson

Övriga inblandade i redaktionen: Hateff Mousaviyan och Axel Winqvist

I programmet medverkar stylisten/dj:n/90-tals-konnässören Tommie X och tidigare programledaren, modellen och artisten Kajsa Mellgren, som också arbetat med Army of Lovers.

I vår research har vi haft nytta av biografin Adjö det ljuva livet av Carina Nunstedt och Camilla Henemark.

Ljudklippen i avsnittet är från SVT, Sveriges Radio, Now tv och TV3.

Behöver du någon att prata med? Det finns stödlinjer att ringa, helt anonymt, för att prata om att man mår dåligt!

Ring Mind självmordslinjen, numret är 901 01. Det går också bra att chatta eller mejla.

SPES, numret är 020 -18 18 00 . För dig som förlorat en anhörig i suicid.

Jourhavande medmänniska, numret är 08-702 16 80.

2022-05-09
Länk till avsnitt

Steve-O ? anarki, cirkus och häftstift i pungen

Berättelsen om en aspirerande stuntmans längtan efter att stå i centrum och hur Jackass vilda och lite äckliga upptåg tog MTV och en hel generation med storm.

Stephen "Steve-O" Glover växer upp under 80-talet med rockbandet Mötley Crue som idoler. Han är full av idéer men har svårt att hitta ett sammanhang som passar honom. Han har dock en ägodel som aldrig sviker: sin skateboard. Steve inser snart också att hans stora talang är att: slå sig.

Via en clownutbildning, och många farliga stunts för skejttidningen Big Brother, hittar Steve snart sitt sammanhang i Jackass-gänget ? stuntmännen som skulle bli tv-kändisar. Med sina program på MTV och senare långfilmer, kommer de att kultförklaras, kallas en sensation och skapa ramaskri hos kritiker.

P3 ID om Steve-o är en historia om ett humorfenomen som ledde raka vägen till det efterlängtade kändisskapet, men också till den bottenlösa avgrunden och senare: återhämtningen.

I avsnittet medverkar före detta MTV-reportern Gideon Yago, kulturjournalisten Fredrik Wikingsson och frilansjournalisten och tv-skribenten Jimmy Håkansson.

Avsnittet gjordes av Studio Olga vintern 2022.
Programledare: Vendela Lundberg
Reporter: Alice Dadgostar
Ljudmix: Fredrik Nilsson

Klippen är hämtade från The Joe Rogan Experience, "Back to the future", In depth with Graham Bensinger, Fuel TV, "Jackass" och "Wildboyz" samt "MTV special" i MTV, MTV Video Awards, H3 Podcast, High Chaparall i Kanal 5, Filmkrönikan i SVT, Jay Leno show, Too Late with Adam Carolla, Youtube-kanalen steveo, NBC Philadelphia, The Howard Stern show, "Jackass 3D"

Boken "Professional idiot: A memoir" av Stephen Glover och David Peisner var till stor hjälp under researcharbetet.

2022-04-25
Länk till avsnitt

Mohamed Salah ? Egyptens Messi och arabvärldens hopp

Berättelsen om den egyptiske anfallsstjärnans krokiga väg till toppen. Från den arabiska våren till Champions League och kultstatus i Liverpool.

Som 20-åring lämnar den egyptiske fotbollsspelaren Mohamed Salah (född 1992) sitt turbulenta hemland bakom sig för att följa sina proffsdrömmar i Europa. Knappt ett decennium senare har den ödmjuke målsprutan vunnit såväl Premier League som Champions League med sitt klubblag Liverpool, och på kuppen blivit en nationalikon i Egypten.

Det här är berättelsen om hur han tog sig från de dammiga grusplanerna i hembyn till den moderna fotbollens absoluta toppskikt. Det handlar också om att komma ihåg sina rötter, den omöjliga kravbilden som uppstår när man börjar betraktas som ambassadör för en hel religion och vad det innebär att vara en inspirationskälla för sin generations post-revolutionära drömmar.

I avsnittet medverkar Gilda Hamidi-Nia, utrikesreporter på SVT, och Rami Shaaban, före detta fotbollsproffs.

Klippen i programmet är hämtade från BeIN Sports, CNN, Modern Sport, Chelsea TV, Sky Sports, Napoleon Hill, On Time Sports, LFCTV, BBC, Redmen TV, GQ, BT Sport, Amazon Prime Sport och Sveriges Radio.

Avsnittet gjordes av Studio Olga våren 2022 och publicerades 11 april 2022.

Programledare: Vendela Lundberg

Avsnittsmakare och reporter: Hateff Mousaviyan

Ljudmix: Fredrik Nilsson

2022-04-11
Länk till avsnitt

Marina Abramovi? ? att offra allt för konsten

Berättelsen om en av väldens mest kända performancekonstnärer som i konstens namn utsatt sig för svåra prövningar och smärta. Om passion och konst på liv och död.

Hon har överlämnat sig och sin kropp helt i publikens händer på ett galleri i Italien, vandrat Kinesiska muren för att göra slut, skrubbat ruttnande skelettdelar och skrikit tills hon svimmat.

Den serbiska performancekonstnären Marina Abramovi? har sedan 70-talet levt efter devisen "konsten framför allt" och fascinerat publik över hela världen.

Här är berättelsen om hennes kärva uppväxt, ikoniska konstverk, kärlekssorg, mot- och framgångar.

I avsnittet medverkar Lena Essling, intendent på Moderna museet och Nanna Olasdotter Hallberg, kulturreporter på P3.

Klippen är hämtade från Vice Tv, Louisiana Channel, Ted talk, Moderna museet, The artist is present, MoMa, Sex and the city och Sveriges Radio.

I vår research har vi också haft nytta av Marina Abramovi?s självbiografi "Gå genom väggar".

Avsnittet gjordes av Studio Olga vintern 2022 och publicerades 28 mars 2022.

Programledare: Vendela Lundberg

Avsnittsmakare och reporter: Sally Henriksson

Ljudmix: Fredrik Nilsson

2022-03-28
Länk till avsnitt

Volodymyr Zelenskyj ? clownen som blev Rysslands måltavla

Historien om den ukrainska komikern, skådespelaren och mediamannen som gick från att spela president på tv till att bli president i verkligheten.

Volodymyr Zelenskyj, uppvuxen i en ukrainsk industristad, utbildar sig till jurist. Men det är som entertainer, tillsammans med kollegorna i humorgruppen Kvartal 95, han kommer göra kometkarriär. Särskilt uppmärksammad blir han i tv-serien Folkets tjänare, där han spelar en lärare som plötsligt blir president. Snart suddas gränsen mellan verklighet och fiktion ut.

Utan ideologisk ståndpunkt eller politisk erfarenhet, vinner Zelenskyj stort i presidentvalet 2019. Han lovar att bekämpa korruptionen i landet och skapa fred i öst.

Drygt tre år senare ser han ut att gå till historien som en besvikelse. Men i slutet av februari 2022 förändras allt.

I programmet hörs Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier på Utrikespolitiska institutet, Fredrik Wadström, medarbetare på Sveriges Radios kulturredaktion och Ukrainakännare, Valeria Helander, undersökande reporter på SVT med specialkunskaper om Ryssland och Lubna El-Shanti, Östersjökorrespondent på Sveriges Radio.

Ljudklippen är hämtade från Sveriges Radio, AP, NBC, 1+1, Euronews, BBC, Sky News.

Avsnittet publicerades den 17 mars 2022.

2022-03-16
Länk till avsnitt

Vladimir Putin ? från ansiktslös byråkrat till fruktad världsledare

Berättelsen om KGB-spionen som blev president, lovade ordning och stabilitet men nu har startat ett nytt krig.

Det är mycket man inte vet om Vladimir Putin, både som president och privatperson.

Redan när han utsågs till Jeltsins premiärminister och kronprins 1999, började arbetet med att bygga upp bilden av Putin som en stabil och stark ledare.

Från den påvra uppväxten i Leningrad (Sankt Petersburg) finns berättelser, många av dem från Putin själv, om hur han började med kampsport och fick svart bälte i judo, hur han slogs mot råttor och andra pojkar på innergården och hur han en dag som tonåring knallade upp på KGB:s antagningskontor och bad om att bli anställd.

Det här är berättelsen om KGB-spionen som blev politiker, chef för FSB, premiärminister och president. Om hårdför politik, stark retorik och om att gå från relativt okänd till paria bland andra världsledare.

I programmet hörs Sveriges Radios Rysslandskorrespondent Johanna Melén, SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg och Oscar Jonsson, doktor i krigsvetenskap och forskare på Försvarshögskolan.

Ljudklippen är hämtade från Sveriges Radio, CBS, BBC, RT, AP, Sky news.

I vår research har vi bland annat haft nytta av böckerna "Mannen utan ansikte" av Masha Gessen, "Putin direkt" av Natalija Gevorkjan, Natalja Timakova och Andrej Kolesnikov, samt "Mina ryska vänner" av Johanna Melén.

Avsnittet publicerades den 4 mars 2022.

2022-03-04
Länk till avsnitt

Will Smith ? familjevänlig rap, öppet förhållande och Fresh Prince

Berättelsen om den svordomsfria rapparen som blev Fresh Prince med hela den globala tv-publiken, och som sedan kalkylerade sig in i det absoluta toppskiktet av Hollywood.

Will Smith (f. 1968) är rappare, skådespelare och självhjälpsinspiratör, uppvuxen i Philadelphia.

I slutet av 80-talet skriver han och barndomsvännen DJ Jazzy Jeff in sig i musikhistorien, då de som första hiphop-akt någonsin vinner en Grammy. Vinsten borde förändra Wills liv till det bättre, men blir istället starten på ett mardrömslikt halvår.

Turen vänder 1989, då Will blir headhuntad av Quincy Jones. Den legendariske musikproducenten är på väg att ge sig in i tv-branschen och övertalar Will att spela huvudrollen i hans nya sitcom, The Fresh Prince of Bel-Air. Serien blir en omedelbar succé och plötsligt öppnar sig en hel värld av möjligheter i showbiz för den skådisdebuterande Will.

Drygt tre decennier senare befinner sig Will Smith i den absoluta toppen av Hollywood. Genom insatser i storfilmer som Bad Boys, Men in Black och Ali har han skaffat sig fans över hela världen ? och blivit kallad för "the most bankable star in the world" av tidningen Forbes.

Men när Will Smith, hösten 2021, släpper sin kritikerrosade självbiografi Will, förändras bilden av hans skämtsamma persona. För första gången öppnar den spexiga och självsäkra megakändisen på locket till sitt inre ? och avslöjar dramatiska detaljer om sin uppväxt som aldrig tidigare har varit kända för allmänheten.

I avsnittet hörs kulturjournalisten Anna Hellsten och Jonathan Rollins, komiker och poddare.

Programledare: Vendela Lundberg

Avsnittsförfattare och reporter: Hateff Mousaviyan

Avsnittet gjordes vintern 2022 av Studio Olga.

Ljudklippen i programmet är hämtade från: "The Fresh Prince of Bel-Air","Best Shape of My Life", Entertainment Tonight, The Arsenio Hall Show,"Bad Boys", "Ali","The Fresh Prince of Bel-Air Reunion", NPR:s Fresh Air, Ellen DeGeneres Show, Red Table Talks, The Oprah Conversation, "King Richard" och The Tonight Show Starring Jimmy Fallon.

2022-02-21
Länk till avsnitt

Anna Wintour ? Verklighetens djävul i Prada

Berättelsen om en av världens (ö) kändaste chefredaktörer, som i tre årtionden basat över magasinet som kallas modevärldens bibel.

Anna Wintour, dotter till en inflytelserik tidningsmakare, växer upp under det epokgörande swinging sixties i London, för att sedan ta sig till New York med siktet inställt på den absoluta toppen i modeindustrin. Hon blir tidigt omnämnd i pressen som en isdrottning, omgärdad av rykten om en skoningslös ledarstil - men hon blir också hyllad för sina nyskapande och modiga idéer. 

Hör P3 ID om verklighetens djävul i Prada, en mytomspunnen boss i page och stora, mörka solglasögon som blivit synonym med Vogue - men som också stått i centrum för hård kritik av bland andra djurrättsaktivister. 

I avsnittet hörs kulturjournalisten Kristofer Andersson och Susanne Ljung, modejournalist och programledare för Stil i P1. 

Programledare: Vendela Lundberg

Avsnittsförfattare och reporter: Alice Dadgostar

Ljuddesign och mix: Moa Hamner

Avsnittet gjordes vintern 2021 av Studio Olga.

Ljudklippen i programmet är hämtade från: ?The devil wears Prada?, CNN, CBS, ?Wall Street?, ?The september issue?, Youtube-användaren chicagospots, Bloomberg, Channel 4, Vogue, Seven Network, The Blast, BBC, The Economist, Hollywood Archives, E! News och Fashion Television.

2022-02-07
Länk till avsnitt

Anthony Bourdain ? Rock'n'roll-kockens osannolika resa

Berättelsen om den frispråkige kökschefen och författaren som blev folkkär genom sina jorden runt-resor på tv, och som sedan dog på toppen av sin karriär.

Anthony Bourdain (1956-2018) är kocken, författaren och programledaren som enligt Barack Obama ?gjorde oss alla lite mindre rädda för det okända?.

Under sin tidiga karriär tampas han i långa perioder med både alkoholproblem och ett tungt drogmissbruk, men när han vid 44 års ålder ger ut boken ?Kitchen Confidential? förändras hans liv för alltid.

Den osminkade skildringen av New Yorks restaurangvärld blir en internationell bästsäljare, och i media stämplas Anthony Bourdain som en ?kulinarisk badboy?.

Succén leder till att Anthony Bourdain får ett eget tv-program, där han reser jorden runt och upptäcker världen genom mat, dryck och möten med andra människor. Med tiden utvecklar han ett särget tilltal och ett socialt patos som kommer att göra honom folkkär långt utanför sitt hemlands gränser. 

Under 10-talet fullkomligt regnar det utmärkelser över Anthony Bourdain och hans CNN-serie ?Parts Unknown?. Men mer än 8 säsonger hinner det inte bli. 

Sommaren 2018 hittas Anthony Bourdain nämligen död på sitt hotellrum i Frankrike. Av allt att döma har han tagit sitt eget liv. Han lämnar efter sig sin 11-åriga dotter, Ariane ? och fans och vänner i chock.

I avsnittet hörs Jonas Cramby, författare och matskribent.

Programledare: Vendela Lundberg

Avsnittsförfattare och reporter: Hateff Mousaviyan

Tekniker: Fredrik Nilsson

Avsnittet gjordes vintern 2021 av Studio Olga.

Ljudklippen i programmet är hämtade från: CNN, CBC, NPR, ABC, The New Yorker Radio Hour, The Television Academy Foundation, Emmy TV, The Daily Show with Trevor Noah, Daily Mail, ?A Cook?s Tour?, ?No Reservations?, ?Parts Unknown? och ?Roadrunner?.


Journummer till stödlinjer

Behöver du någon att prata med? Det finns stödlinjer du kan vända dig till, helt anonymt, om du känner att du mår dåligt.

Du kan till exempel kontakta:

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80

Jourhavande präst nås via 112

2022-01-10
Länk till avsnitt

Arnold Schwarzenegger ? Stora muskler, svek och politik

Han är bodybuildern, filmstjärnan och politikern. Här är historien om en målmedveten österrikares liv i tre akter.

Redan som barn drömde Arnold Schwarzenegger om USA, och om att bli något stort. Tack vare sina framgångar som bodybuilder tog han sig dit.

Han har vunnit Mr Universe och Mr Olympia flera gånger, han har varit en av världens bäst betalda skådespelare, och han lyckades gå från Terminator till Governator.

Hör P3 ID om mannen som blivit den amerikanska drömmen personifierad, som gjort en osannolik karriär och gift in sig i Kennedy-klanen men som också har skapat skandalrubriker.

I programmet medverkar Roger Wilson, Sveriges Radios korrespondent i New York och kulturjournalist, och filmregissören och kritikern Stig Björkman.

Självbiografin "Total recall" har varit till stor hjälp i researcharbetet.

Programledare och producent: Vendela Lundberg

Avsnittsförfattare och reporter: Sally Henriksson

Slutmix: Fredrik Nilsson

Avsnittet gjordes vintern 2021 av Studio Olga.

Ljudklippen i avsnittet är hämtade från: BBC, CNN, Reuters, Pumping Iron, Terminator-filmerna, Hercules i New York, NBC, ABC, The Villain, Junior och Conan förgöraren.

2021-12-27
Länk till avsnitt

Sepp Blatter - FIFA-bossen och VM i bedrägeri

Historien om hur en schweizare blev mäktigast i fotbollsvärlden - för att sedan bli paria.

Han börjar som mittfältare i den lilla staden Visp i Schweiz, för att sedan nätverka sig upp till den absoluta toppen inom idrott. Det är på 70-talet som chefen Joao Havelange rekryterar Sepp Blatter till det internationella fotbollsförbundet - FIFA. Målet är att den ambitiöse Blatter ska få FIFA att växa, och det kommer han att lyckas med. 

Sepp Blatter är mannen som regerade över världens största sport i nästan 20 år - och skapade en miljardindustri. Han är en skicklig strateg som knutit kontakter med världsledare och haft siktet inställt på Nobels fredspris. 

Men han har basat över FIFA som kallats för "en global maffiaorganisation", där mutor för miljontals dollar florerat obehindrat. 2015 briserar korruptionskandalen med Sepp Blatter i centrum. 

P3 ID om Sepp Blatter är en historia om maktmissbruk, miljoner dollar och VM i Qatar. 

I programmet hörs bland annat fotbollsjournalisterna Philippe Auclair och Richard Henriksson. 

Reporter och avsnittsförfattare: Alice Dadgostar

Programledare och producent: Vendela Lundberg

Exekutiv producent: Axel Winqvist

Slutmix: Fredrik Nilsson

Avsnittet gjordes hösten 2021 av Studio Olga.

Ljudklippen är hämtade från Channel 4, BBC, The Telegraph, The Mob Museum, TV4, AP archive, PBS, CBC, CNN och SR. 

Boken ?The fall of the house of Fifa? av David Conn har varit till stor hjälp under researcharbetet.

2021-12-13
Länk till avsnitt

Meng Wanzhou ? Gripandet av Huaweis kronprinsessa och 5G-kriget

Berättelsen om hur den kinesiska teknikjättens finanschef sattes i husarrest i en kanadensisk lyxvilla och det högteknologiska kalla kriget som tog fart under tiden.

Meng Wanzhou, född 1972, växer upp i Shenzhen, den lilla hamnstaden som med tiden kommer att förvandlas till ett slags Kinas motsvarighet till Silicon Valley. Som dotter till multimiljardären och Huawei-grundaren Ren Zhengfei är hon med om att få bevittna både stadens, och Kinas, transformation på nära håll.

Efter studenten börjar Meng Wanzhou jobba som receptionist på sin pappas företag. Där får hon vara med om en historisk resa. När Huawei 2011 för första gången går ut med namn och bild på sina anställda, har Meng Wanzhou avancerat hela vägen till toppen.

Meng Wanzhous framgångssaga tycks bara fortsätta ? men så händer något som ska förändra precis allt. 2018 mellanlandar Meng Wanzhou i Kanada, när hon plötsligt grips av säkerhetspolis och begärs utlämnad till USA.

Gripandet av Meng Wanzhou utlöser en kedja av händelser som kommer att ge ringar på vattnet i flera år framöver. Det är en del av 5G-kriget, och början på ett storpolitiskt drama som snart ska göra livet till ett helvete för två kanadensiska affärsmän i Kina.

P3 ID om Meng Wanzhou är historien om hur den anonyma finanschefen blev "Huaweiprinsessan" med hela det kinesiska folket.

Det är också en historia om hemliga affärer, gisslandiplomati och Kinas framväxt som digital stormakt.

Programledare och producent: Vendela Lundberg

Avsnittsförfattare och reporter: Hateff Mousaviyan

Tekniker: Fredrik Nilsson

Avsnittet gjordes hösten 2021 av Studio Olga.

Ljudklippen i avsnittet är hämtade från: Sveriges Radio, BBC, Associated Press, CNBC, Global News, South China Morning Post, CGTV, Apple, Huawei och TH Entertainment.

2021-11-29
Länk till avsnitt

Pamela Anderson ? Sextapes, Assange och rock'n'roll

Berättelsen om en av 90-talets största sexsymboler och hennes vilda men också politiska liv.

Pamela Anderson, född 1967, växer upp i ett litet fiskeläge i västra Kanada. Hon blir upptäckt av en slump på en amerikansk fotboll-match och får snart sin första flygbiljett, en resa som leder till herrmagasinet Playboy och Hollywood. 

Under 90-talet ska hon bli känd som livräddaren CJ Parker i tv-såpan Baywatch, som ska bli den mest sedda tv-serien genom tiderna. Med en röd baddräkt och ett stort leende blir Pamela Anderson ett fenomen.

Men hennes liv i rampljuset ska kantas av flera skandaler, inte minst när en mycket privat film stjäls ur hennes hem. 

P3 ID om Pamela Anderson berättar historien om hur begreppet "sextape" letar sig in i stugorna, och om hur det gick till när en skakig film på två kändisar som har sex med varandra blev viral.

Det är också en historia om hur en skådespelerska leker med fördomar om sig själv, strider för djurens rätt och en dag, börjar besöka den inlåste Wikileaks-grundaren Julian Assange. 

Programledare och avsnittsförfattare: Vendela Lundberg

Producent: Sally Henriksson

Reporter: Alice Dadgostar

Tekniker: Fredrik Nilsson

Avsnittet gjordes hösten 2021 av Studio Olga.

Ljudklippen är från BBC, AP, NBC, The Chris Rock Show, Late Night with Conan O'Brien, 60 minutes Australia, Piers Morgan's Life Stories, Skavlan i SVT, Baywatch, Tummen mitt i handen, Barb Wire, V.I.P och Comedy Central. 

2021-11-15
Länk till avsnitt

Yahya Hassan ? Poesi, vrede och död

Berättelsen om den danske poeten som slog igenom som 18-åring, vars korta liv präglades av såväl berömmelse som kriminalitet och dödshot.

Yahya Hassan är den unge poeten som kom att leva ett kort, snabbt och hårt liv. 

När han 2013 debuterade med sin diktsamling tog han kulturvärlden med storm. Han var en poet med en sällsynt karisma, råhet och beckmörk svärta. En talang som plötsligt fick hela Danmark att prata om poesi. Men hans dikter och uttalanden om islam, och det han ansåg vara "religiöst hyckleri", ledde till kritik och till och med dödshot. Under lång tid levde han med säkerhetspoliser som ständiga följeslagare.

2019 gavs hans andra diktsamling ut, "Yahya Hassan 2", med en än mörkare bild av honom själv och samhället. Även den hyllades av kritikerna. Men Yahya Hassan själv, kommer känna sig som ett djur på zoo. 

Vid det laget hade Yahya Hassan dömts för flera brott, och vårdads i perioder på psykiatriska kliniker. Han hade också styrt in på en mer politisk bana, han senare gav upp. 

I april 2020 hittas han död i sin lägenhet, endast 24 år.

I avsnittet hörs Rakel Chukri, kulturreporter på Sydsvenskan, och Martin Krasnik, Yahya Hassans vän och chefredaktör för Weekendavisen. 

Programledare: Vendela Lundberg

Avsnittsförfattare: Sally Henriksson

Producent: Axel Winqvist och Vendela Lundberg

Tekniker: Fredrik Nilsson

Avsnittet gjordes hösten 2021 av Studio Olga.

Ljudklippen är från Danmark Radios dokumentär "Yahya Hassan ? Den fødte digter", dokumentären "Genfortælling", DR,  Weekendavisen, Louisiana Channel, ABC, France 24, Gyldendal och Sveriges Radio.

Behöver du någon att prata med? Det finns stödlinjer att ringa, helt anonymt, för att prata om att man mår dåligt!

Ring Mind självmordslinjen, numret är 901 01. Det går också bra att chatta eller mejla.

SPES, numret är 020 -18 18 00 . För dig som förlorat en anhörig i suicid.

Jourhavande medmänniska, numret är 08-702 16 80.

2021-11-08
Länk till avsnitt

PODDTIPS: Gräns

Förstå hur Sverige försvarar sig mot hoten som finns här och nu. En podd om säkerhetspolitik och maktspelen som sker i det dolda.

Den här veckan kommer det tyvärr inte något nytt avsnitt av P3 ID, men vi är tillbaka redan nästa vecka. Under tiden vill vi passa på att tipsa om en ny podd från Sveriges Radio: Gräns.

Gräns är en podd om hotbilden mot Sverige och stora försvars- och säkerhetsfrågor som påverkar Sverige. Om det som händer inom militären, underrättelseväsendet och under ytan medan livet i samhället pågår som vanligt.

2021-11-01
Länk till avsnitt

Jonas Åkerlund ? Musikvideor, metal och censur

Berättelsen om en av världens största musikvideoregissörer som med sin råa estetik, snabba klipp och opolerade humor ständigt väcker reaktioner.

Under flera decennier har han skapat uppseendeväckande musikvideor åt de allra största, som Roxette, Madonna, The Prodigy, Metallica, Lady Gaga och Beyoncé. Nu berättar Jonas Åkerlund om sin långa, stjärnspäckade karriär som fortfarande rusar på i snabb takt.

Han var trummis i det kultförklarade black metal-bandet Bathory och upptäckte filmandet under lumpen. Hans dyslexi har gjort att han alltid fått kämpa med orden, men kreativiteten och det visuella är hans stora styrkor.

Åkerlunds musikvideor har ofta väckt starka känslor och reaktioner, och inte sällan censurerats.

På senare år har han blivit känd för sina skruvade, ibland våldsamma, långfilmer som knarkkomedin Spun, Small apartments, Polar och metalskräckfilmen Lords of Chaos.

2022 kommer storsatsningen Clark, om brottslingen Clark Olofson, som är regisserad och skriven av Jonas Åkerlund.

I programmet hör du också stjärnstylisten Bea Åkerlund, Per Gessle, Jan Gradvall och Per Sinding Larsen.

Ljudklippen är från Jonas Åkerlunds musikvideor och filmer, NBC, Sen kväll med Luuk TV4, W Magazine, ZTV och MTV.

Programledare och producent: Vendela Lundberg

Avsnittsförfattare och reporter: Sally Henriksson

Tekniker: Fredrik Nilsson

Programmet är en produktion från produktionsbolaget OLGA, hösten 2021.

2021-10-18
Länk till avsnitt

Lewis Hamilton ? Formel 1-mästarens kamp

Berättelsen om tidernas mest framgångsrika F1-förare, som inte föddes med silversked i mun.

Lewis Hamilton har vunnit fler Grand Prix än någon annan förare i Formel 1:s historia. Men vägen dit har knappast varit någon dans på rosor.

 
För under vartenda lopp, under hela sin karriär, har Lewis nämligen varit den enda svarta föraren i startfältet. Det är en form av ensamhet som har kommit att prägla hans liv bakom ratten i snart 30 års tid ? från barndomens väderbitna go-kart-banor på den engelska landsbygden, till dagens dollardränkta race i städer som Dubai och Monaco.


Lewis Hamilton är samtidigt mer än bara en klassisk ?katt bland hermelinerna?-karaktär. Han är en internationell superstjärna, och en kronisk sökare, vars öde har fört honom in på såväl modeskapande som r&b och veganism.

 
För många är Lewis numera även en röst att räkna med när det kommer till frågor om rasism, mångfald och inkludering. Men det är långt ifrån alla inom F1-sfären som uppskattar hans politiska engagemang och oblyga uttalanden vid sidan av racingbanan.

 
I programmet medverkar Anna Andersson, motorsportsjournalist och Formel 1-krönikör på Sportbladet, och Björn Wirdheim, f.d racerförare och Formel 1-expert på Viasat Motor.


Programledare: Vendela Lundberg
Avsnittsförfattare: Hateff Mousaviyan
Exekutiv producent: Ulla Svensson
Tekniker: Fredrik Nilsson

Programmet är en produktion från produktionsbolaget OLGA

Ljudklippen i dokumentären är hämtade från: Sveriges Radio, BBC, Formula 1, ?Cool Runnings?, ITV, GQ, The Ellen DeGeneres Show, Graham Bensinger och CNN.

2021-10-04
Länk till avsnitt

Heath Ledger - Slocknad stjärna och Hollywoods hopp

Berättelsen om en oerhörd talang som dör, bara 28 år gammal, på toppen av sin karriär.

Heath Ledger föds 1979 i Perth, Australien. Han känner tidigt att staden är för långt ifrån resten av världen. Han har rätt: för Heath Ledger är som gjord för vita duken.

Han börjar som tonårsskådis i Sydney för att sedan ta sig an roller i Hollywood av knepigare och knepigare karaktär. Hans stora genombrott är som homosexuell cowboy i Brokeback Mountain men kändisskapet blir Heath aldrig tillfreds med.

P3 ID om Heath Ledger handlar om en skådespelare som med sitt karismatiska breda leende blev Hollywoods stora hopp, samtidigt som han gjorde sig omöjlig i filmfabriken.

En historia om nutida films otäckaste skurk och ett leende som syns tryckt på merchandise än idag. Men det är också en berättelse med ett tragiskt slut - om hur Heath Ledger dör, bara 28 år gammal, på toppen av sin karriär.

Ett program av: Vendela Lundberg

Producent: Sally Henriksson

Tekniker: Fredrik Nilsson

2021-09-20
Länk till avsnitt

Jordan Peterson - Maskulinitet, kött och livsregler

Berättelsen om hur en psykologiprofessor blev en guru inom självhjälp - för att sedan krascha själv.

Han är redan en kontroversiell debattör, på ett korståg mot politisk korrekthet. Men med självhjälpsboken 12 livsregler: Ett motgift mot kaos (2018) slår psykologiprofessorn Jordan Peterson igenom stort världen över. Boken innehåller inte bara råd kring hur människan bör leva, utan även en del samhällskritik - och plötsligt blir kanadensaren Peterson också en fadersgestalt för somliga, en sanningssägare som sägs ha förändrat människors liv.

P3 ID om Jordan Peterson handlar om en hur professor inte bara blir ett internetfenomen, utan en frontfigur för en hel mansrörelse. Med bibliska visdomar och uppfostrande regler som vapen har han startat krig mot vad han kallar "social justice warriors". 

Programmet bjuder på en berättelse om en diet med uteslutande rött kött, demonstrationer på universitet och stora filosofiska debatter. Men historien handlar också om hur Peterson alltmer desperat söker hjälp för sitt missbruk och sin depression. Det tar honom på en annorlunda resa till Ryssland och tillbaka.

2021-09-06
Länk till avsnitt

Martha Stewart ? Livsstilsgurun som fick skaka galler

Historien om hur världens kanske första influencer blev stenrik på att sälja idén om ett perfekt hem - för att sedan bli dömd till fängelse.

Hon är en av USA:s mest folkkära tv-profiler, den amerikanska kvinna som först tjänade ihop till en miljard - och en entreprenör som har kallats världens första influencer.

I över 40 har Martha Stewart försett den amerikanska medelklassen med livsstilsråd och husmorsknep. Men det är inte utan motgångar. Våren 2004, när hennes stjärna står som högst, blir Martha Stewart dömd till ett fem månaders långt fängelsestraff för ett ekobrott. När hon släpps ut från anstalten, har hon inte bara en fotboja runt ankeln. Hon har också ett livsstilsimperium i kris.

P3 ID om Martha Stewart handlar om en entreprenör som förstod pengavärdet i livsstilsråd och husmorsknep, när hemmafruidealen var på på väg att bli omoderna. Hon är bästis med Snoop Dogg, osams med Donald Trump och av somliga, anklagad för att sprida förlegade kvinnoideal.

I programmet hörs också tidningsmakaren och medialegendaren Amelia Adamo.

Ljudklippen är hämtade från: NPR, ABC Nightline, ABC News, Ekot, Bethenny, Watch What Happens, The Charlie Rose Show, PBS, BBC, CBS Sunday Morning och podcasten The Corp.

2021-06-21
Länk till avsnitt

George Soros - Konspirationsteoretikernas måltavla

Berättelsen om hur en nästan 90-årig miljardär blivit nationalisternas fiende.

Den 27 oktober 2018 ska tre olika judiska församlingar just börja sin sabbatsgudstjänst i synagogan Tree of Life i Pittsburgh. Fem minuter senare går en man beväpnad med flera skjutvapen in i byggnaden och dödar 11 människor.


Mördaren och terroristen Robert Bowers som genomför masskjutningen, har bara timmar tidigare varit aktiv på Gab, en plattform på sociala medier för folk som anser att yttrandefrihet inte finns på andra ställen. På Gab har Bowers delat hat och hot, ofta riktat mot judar.

Ett namn är särskilt förekommande i Bowers hatretorik. Gång på gång nämner han en man som han påstår styr media. Finansmannen och filantropen George Soros. En miljardär som har blivit ett rött skynke inte bara på hatsajter, utan också för världsledare som Viktor Orbán, Donald Trump och Recep Tayyip Erdo?an.

P3 ID om George Soros handlar om finansmannen som har gett bort miljarder och åter miljarder i sin strävan efter det han kallar för "det öppna samhället". Han har kallats för ?mannen som knäckte the bank of England? och hans namn är ständigt indraget i konspirationsteorier ? ofta med antisemitiska undertoner.

Ett program av: Vendela Lundberg

Producent: Axel Winqvist

Tekniker: Fredrik Nilsson

Exekutiv producent: Ulla Svensson

2021-06-07
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.