Sveriges 100 mest populära podcasts

P3 ID

P3 ID

Starka berättelser om vår tids mest spännande personer. Hör historien bakom kändisskapet. Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Caroline Pouron

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/p3id

Avsnitt

Gérard Depardieu ? skådespelargigantens fall

Han börjar på botten, hittar räddningen i skådespeleriet och blir en av Frankrikes mest folkkära personer. Sedan kommer våldtäktsanklagelserna, en efter en.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Med över 250 filmer på cv:t har Gérard Depardieu haft en karriär som få andra. Sedan genombrottet i Bertrand Bliers ?Flörtkulorna? (1974) har han hunnit spela präst, pundare och allt däremellan. Under nästan ett halvt sekel har han, med sin alldeles särskilda slags frenesi, varvat prestigefilmer med fåniga familjekomedier. Han har gestaltat några av den europeiska historiens mest framträdande karaktärer ? och länge betraktas han som något av en fransk nationalklenod.

Men idag är bilden av den tidigare så folkkära skådespelaren en annan. 

Efter dussintals fylleskandaler, en flytt till Ryssland och en uppmärksammad bromance med Vladimir Putin finner sig Depardieu nu även vadandes i våldtäktsanklagelser och polisutredningar.

Det här är en historia om dysfunktionalitet, att tvingas bli vuxen alldeles för tidigt och att återuppfinna sig själv på nytt, utan att egentligen förändras ett dugg.

I avsnittet medverkar bland andra Cecilia Blomberg, programledare och kritiker på Sveriges Radios kulturredaktionen, och Helena Lindblad, filmredaktör på Dagens Nyheter.

Avsnittet gjordes våren 2024 av Dist.

Programledare: Vendela Lundberg

Avsnittsmakare: Hateff Mousaviyan

Slutmix: Fredrik Nilsson

Ljudklippen i avsnittet är hämtade från Sveriges Radio, France24, Complément d?Enquête, The Tonight Show with Jay Leno, The Late Show with David Letterman, Golden Globe, AFP, Al Jazeera, The Hollywood Reporter, ?Les Valseuses?, ?Cyrano de Bergerac?, ?Green Card?, ?Asterix och Obelix möter Caesar?.

Boken ?Ça s?est fait comme ça? och dokumentären ?L?homme dont le père ne parlait pas? har varit till särskilt stor hjälp under arbetet. 

2024-06-10
Länk till avsnitt

Mako Komuro ? den japanska prinsessan och kampen för kärleken

Historien om ett uråldrigt kejsardöme och ett förhållande som skapat rubriker världen över om skulder, monarkins framtid och en hästsvans.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

2021 framträder ett äkta par för en presskonferens på ett hotell i Tokyo: Mako och Kei Komuro. De är stiligt men diskret klädda och har gift sig under enkla omständigheter. Hon är prinsessa och syster till en blivande kejsare, men traditionella dräkter och bröllopsritualer lyser med sin frånvaro.

När paret Komuro pratat färdigt och bugat för pressen lämnar de landet. Efter sig lämnar de åratal av skriverier, hungriga tabloider och besvikna rojalister.

Vad har hänt?

I avsnittet hörs bland andra Thomas Ekholm, forskningskoordinator på Göteborgs universitet och Japan-expert, Yukiko Duke, journalist och författare samt Ebba Kleberg von Sydow, journalist och programledare för Sveriges Radios podcast Monarkerna.

Programledare och producent: Vendela Lundberg
Avsnittsmakare: Alice Dadgostar
Tekniker: Fredrik Nilsson

Avsnittet producerades våren 2024 av Dist.

Ljudklipp är hämtade från DW News, Sveriges Radio, BBC, CBS, Access Hollywood, TT, Reuters, University of Leicester, Daily Mail, Metro

2024-05-27
Länk till avsnitt

Kate Moss ? heroin chic och rock'n'roll

Berättelsen om en av de största modellerna genom tiderna, en tuff bransch, bad boys och skandaler.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Kate Moss är 50 år och fortfarande en stark referens inom populärkulturen.
Hon upptäcktes på en flygplats som 14-åring och slog igenom ett par år senare och blev ansiktet utåt för heroin chic.

Moss är en av världens mest kända och bäst betalda modeller genom tiderna, men i medier har hennes liv också handlat om hennes val av män, kokainskandaler och trashade hotellrum.

I avsnittet hörs bland andra modevetaren Emily Dahl, kultur- och modejournalisten Kristofer Anderson och kulturjournalisten Andres Lokko, som träffat Kate Moss vid flera tillfällen.


Avsnittet gjordes våren 2024 av Dist.

Programledare och producent: Vendela Lundberg
Avsnittsmakare: Sally Henriksson
Slutmix: Fredrik Nilsson

Ljudklippen som hörs kommer från Sveriges Radio, SVT, AP, BBC Desert Island Discs, W magazine och Vogue, Youtube och Channel 4 The Big Breakfast.

2024-05-13
Länk till avsnitt

Salman Rushdie ? Fatwan, knivattacken och Satansverserna

Det här är en berättelse om ett religiöst krig mot en bestseller, som kostat människor livet.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.


Den framgångsrike indiskfödde författaren fick i början av 80-talet ett sensationellt genomslag med sin roman Midnattsbarnen. Han blev känd som en uppburen intellektuell debattör tills publiceringen av Satansverserna, som skapade protester över hela världen och gjorde Salman till en bricka i ett storpolitiskt spel. Han tvingades hålla sig gömd under många år efter att iranske ayatollan Khomeni utfärdat en Fatwa, en uppmaning om att världens muslimer ska mörda Rushdie och människor kopplade till hans nya roman Satansverserna.  

I augusti 2022 är det som att Salmans förflutna hinner ikapp honom, när han utsätts för en knivattack. Det här är en historia om den intellektuella provokatören som blivit en symbol för yttrandefrihetens gränser.

Avsnittet är gjort våren 2024 av produktionsbolaget DIST.

I avsnittet medverkar Expressens kulturchef Victor Malm, journalisten och författaren Ulrika Knutson och Rouzbeh Parsi som är programchef vid Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet vid Utrikespolitiska Institutet.

Programledare: Vendela Lundberg
Avsnittsmakare och reporter: Carl-Johan Ulvenäs
Ljudmix: Fredrik Nilsson


Ljudklippen i programmet är hämtade från Pathe, Sveriges Radio, Sveriges Television, BBC, Deutsche Welle, BBC, NBC, ABC, CBS, France24, Le Monde, The Telegraph, Universal, HBO, CNN, TVO, The Booker Prizes, ICA, AP, AFP.

2024-04-29
Länk till avsnitt

Poddtips: Ny dokumentär om Taylor Swift

Hör hur Taylor Swift blev världens största popstjärna i ett unikt dubbelavsnitt från P3 Musikdokumentär.

I avsnitt 1 hör du om Amerikas hämndlystna sweetheart, en saga om hur en mobbad tonårstjej förälskar sig i country och förtrollar en hel värld med sina personliga låttexter.

Avsnitt 2 hör du unikt i Sveriges Radio Play. Taylor Swift ger sig in i politiken samtidigt som hennes musikaliska framgångar bara växer. Konspirationsteorier börjar florera, och de handlar om att Taylors nya relation med amerikanska fotbollsspelaren Travis Kelce är ett PR-trick. Det sägs att den uttalade Trump-kritikern Taylor Swift i själva verket är en så kallad psy-op, skapad för att se till att Joe Biden vinner det stundande presidentvalet och att Super Bowl-finalen därför är riggad.

2024-04-19
Länk till avsnitt

Françoise Bettencourt Meyers ? världens rikaste kvinna

Berättelsen om L'Oréal-arvtagerskan och hur en konflikt mellan mor och dotter mynnar ut i Frankrikes Watergate.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

I slutet av 2023 rapporterar Bloomberg att Françoise Bettencourt Meyers (f. 1953) är den första kvinnan att nå en förmögenhet på 100 miljarder dollar. Hon är arvtagerska till kosmetikagiganten L'Oréal och håller sig ytterst anonym.

Men hemma i Frankrike är namnet Bettencourt förknippat med skandal.

P3 ID tecknar ett porträtt av trasiga familjerelationer och rivalitet i fransk överklassmiljö. Det handlar också om en omfattande politisk skandal där de förmögna och de folkvalda tycks ha varit tätt sammanbundna. En historia om skattekonton i Schweiz, hemliga inspelningar och att föredra böcker framför mingel.

I avsnittet hörs bland andra Cecilia Blomberg, programledare för P1 Kultur och Alice Petrén, författare och före detta Sveriges Radio-korrespondent.

Programledare och producent: Vendela Lundberg
Avsnittsmakare: Alice Dadgostar
Tekniker: Fredrik Nilsson

Avsnittet producerades vintern 2024 av Dist.

Boken ?The Bettencourt Affair? av Tom Sancton har varit till stor hjälp under researcharbetet.

Ljudklipp är hämtade från Bloomberg, Sveriges Radio, AFP, ?The billionaire, the butler and the boyfriend? (Netflix), France 2, Euronews, AP Archive

2024-04-15
Länk till avsnitt

James Gandolfini ? Tony Soprano in i evigheten

Med stort våldskapital och existentiell ångest gick hans maffiaboss rakt genom rutan i 86 timslånga avsnitt. Det här är berättelsen om New Jersey-sonen som blev Tony Soprano med hela världen.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Som ung älskar James Gandolfini känslan av att stå på scen. Men för en invandrarson i arbetarklassens New Jersey är det långt ifrån någon självklarhet att våga drömma om en framtid i showbiz. Det är inte förrän han i vuxen ålder flyttar till New York som han till slut väljer att satsa på skådespeleriet.

På teaterskolan Actor's Playhouse drillas Gandolfini i den så kallade Meisnertekniken, en form av method acting genom vilken han lär sig att tämja sin ilska och bli ett med sina impulser. Det här är lärdomar som tids nog ska ta honom till den absoluta toppen.

Mellan åren 1999 och 2007 spelar Gandolfini rollen som maffiabossen Tony Soprano i HBO:s succéserie ?The Sopranos?. Rolltolkningen är vida ansedd som en av de mest ikoniska genom tv-historien och blir kronan på verket i hans karriär.

Sommaren 2013 dör James Gandolfini plötsligt, till följd av en hjärtinfarkt, under en far och son-resa till Rom. Han är då 51 år gammal ? och det är hans tonårige son som hittar honom på hotellrummet.

I avsnittet medverkar Kerstin Gezelius, filmkritiker på Dagens Nyheter, och Mustafa Al-Mashhadani, skådespelare och regissör.

Programmet innehåller spoilers.

Programledare: Vendela Lundberg
Avsnittsmakare och reporter: Hateff Mousaviyan
Ljudmix: Fredrik Nilsson

Ljudklippen i programmet är hämtade från HBO, ABC News, Inside the Actors Studio, Late Night with Seth Meyers, CNN, CNBC, CBS Sunday Morning, ?The Sopranos?, ?True Romance?, ?The Juror?, ?Alive Day Memories? och ?The Many Saints of Newark?.

2024-04-01
Länk till avsnitt

Del 1: Aleksej Navalnyj ? uppkomsten, nationalismen och motståndet

Berättelsen om den ryska oppoitionspolitikern Aleksej Navalnyj som var en nagel i ögat på Putins regim ända in i döden.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Aleksej Navalnyj föds in i Sovjetunionen, och tar sina första steg in i politiken samtidigt som Vladmir Putin kliver in i Kreml.

Navalnyj ska komma att viga sitt liv åt att kämpa mot korruption och för ett öppet och fritt Ryssland, och åt att försöka störta Putin från makten.

Hör berättelsen om hur Navalnyj blev Putins fiende nummer ett, varför han har anklagats för att vara nationalist och hur han fört sin kamp i stark och farlig motvind - ofta under Kafka-liknande rättsprocesser.

I avsnittet hörs bland andra Sveriges Radios Fredrik Wadström, tidigare Rysslandskorrespondent, och den frilansande journalisten Maria Georgieva som även hon varit korrespondent i Ryssland, och som träffat Navalnyj vid flera tillfällen.

Avsnittet gjordes vintern 2024 av Dist.

Programledare och avsnittsmakare: Vendela Lundberg
Reporter/producent: Sally Henriksson
Slutmix: Fredrik Nilsson

I programmet hörs klipp från Sveriges Radio, BBC, 60 minutes, Navalnyjs Youtubekanal och Daniel Rohers dokumentär Aleksej Navalnyj ? de sista dagarna i frihet.

2024-03-18
Länk till avsnitt

Kung Frederik X ? skandalprinsen, sportprinsen, folkets kung

Berättelsen om kronprinsen av Danmark som sågs som en strulig partyprins men förvandlades till en folkkär kung.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Kung Frederik X övertog tronen i januari 2024. Då hade hans mor Drottning Margrethe II varit Danmarks regent i 52 år.

Med sin fru, drottning Mary, vid sin sida mottog han folkets jubel. Men så har det inte alltid varit.

Som ung var kronprins Frederik obekväm i sin roll och kallades inte sällan för öknamn som partyprinsen och skandalprinsen.

En berättelse om ett annorlunda, färgstarkt och omtyckt kungahus, och om slitningar i en av Nordens mest kända familjer.

I avsnittet hörs bland andra hovreportern Sara Ericsson ?Royalistan?, och Sveriges Radios Danmarkskorrespondent Samuel Larsson.

Avsnittet gjordes vintern 2024 av Dist.

Programledare och producent: Vendela Lundberg
Avsnittsmakare: Sally Henriksson
Slutmix: Fredrik Nilsson

Biografin ?Under Bjælken? av Jens Andersen har varit till särskild hjälp under arbetet med detta avsnitt. Det har även SRF research och Danmarks Radios arkiv varit.

I programmet hörs klipp från Danmarks Radio, Sveriges Radio, TV2, SVT, Netflix, Ekstrabladet, RTVE och CBS.

2024-03-04
Länk till avsnitt

Bret Easton Ellis ? i huvudet på ?Mr American psycho?

Bret Easton Ellis anser sig ha blivit svartlistad av både litteraturvärlden och av Hollywood med 30 år emellan. P3 ID möter kultförfattaren som skildrar sex, knark och seriemördare.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Bret Easton Ellis är bara 21 år gammal när han slår igenom med romanen ?Less than zero?. Plötsligt är han hela sin generations röst, när han skildrar unga, vackra och rika ungdomar som känner absolut... ingenting. Några år senare fångar han återigen tidsandan med boken ?American psycho?, en roman som beskrivs som så våldsam att hans eget förlag inte vill ha med den att göra.

P3 ID möter en författare som med böcker som "Rules of Attraction?, ?Glamourama? och ?Lunar Park?, har förfärat och charmat både läsare och kritikerkåren i snart ett halvt sekel. I en intim intervju med P3 ID:s Vendela Lundberg berättar han om åren som litteraturens it-boy, om att bli cancelled, om att åldras ? och om att kallas för reaktionär och bitter.

Med den nya romanen ?Skärvorna? har Ellis gjort comeback och återvänder till 80-talets Los Angeles, en lika förförisk som farlig miljö där en seriemördare sätter skräck i staden.

I avsnittet medverkar också författarna Tone Schunnesson och Stefan Lindberg.

Programledare och avsnittsmakare: Vendela Lundberg

Producent: Sally Henriksson

Ljudmix: Fredrik Nilsson

Ljudklippen i programmet är från Sveriges Radio, BBC 4, Charlie Rose on PBS, Fox News, ljudboken ?The Shards? från W.F. Howes, ljudboken ?The Secret History? från Harper Audio samt filmerna ?Less Than Zero?, ?American Psycho?, ?The informers? och ?The Canyons?.

2024-02-19
Länk till avsnitt

Magda Gad ? helvetet tur och retur

Sanningstörstande och ståndaktigt rapporterar hon från några av världens mest utsatta platser. Men vem är egentligen personen bakom de gripande, och ibland våghalsiga, reportagen?

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

I det här avsnittet berättar den prisbelönta krigskorrespondenten om uppväxten i Falun och hur föräldrarnas stora omvärldsintresse fick henne att lyfta blicken mot fjärran redan från tidig ålder. Vi får också höra om människorna, mötena och platserna som har format Magda Gad ? och vad det är som driver henne till att fortsätta rapportera om, och från, några av vår tids värsta krigszoner.

P3 ID om Magda Gad bygger på en rad intervjuer gjorda av journalisten Hateff Mousaviyan. Samtalen med Magda äger rum under hösten och vintern 2023, mot en fond av pågående krig, konflikter och naturkatastrofer.

I avsnittet medverkar bland andra Magnus Alselind, f.d. redaktionschef på Expressen, Maria Edström, lektor i journalistik vid Göteborgs universitet, och Stefanie Glinski, krigskorrespondent och fotograf.

Programledare: Vendela Lundberg
Avsnittsmakare och reporter: Hateff Mousaviyan
Producent: Sally Henriksson
Ljudmix: Fredrik Nilsson

Ljudklippen i programmet är hämtade från Expressen, Sveriges Radio, BBC, Wall Street Journal, CBC, TV4 och SVT.

2024-02-05
Länk till avsnitt

Javier Milei ? motorsågsmannen som tog över Argentina

Historien om en outsider i läderjacka som vill skaka om Latinamerikas tredje största ekonomi.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Enligt Javier Milei har han två följeslagare som aldrig svikit honom i livet: lillasystern, ?el jefe? Karina Milei och mastiffhunden Conan, döpt efter filmkaraktären Conan barbaren.

Med vild frisyr, motorsåg och aggressiva utspel har anarkokapitalisten och abortmotståndaren Javier Milei röstats fram till Argentinas president. P3 ID tecknar ett porträtt av en excentrisk statsman och ett oprövat kort, som tar makten i ett land sargat av inflation, fattigdom och politikerförakt. En berättelse om tantrasex, kloning och drömmen om amerikanska dollar.

I avsnittet hörs bland andra Sveriges Radios P3-korrespondent Love Lyssarides och Andrés Rivarola, professor i latinamerikastudier och docent i ekonomisk historia vid Stockholms universitet.

Programledare: Vendela Lundberg
Avsnittsmakare: Alice Dadgostar
Producent: Sally Henriksson
Tekniker: Fredrik Nilsson

Avsnittet producerades vintern 2023 av Dist.

Ljudklipp är hämtade från A24, Channel 4, Sveriges Radio, egna inspelningar av Sveriges Radios Love Lyssarides, TV4, Tucker Carlson på X, AP, Canal KZO, América TV, Crónica HD, France 24, Bloomberg och La Voz.

2024-01-22
Länk till avsnitt

Sofia Coppola ? flickorna, fadern och tomheten

Berättelsen om nepobabyn som gått i sin berömda faders fotspår, men sin egen väg - och blivit en av vår tids stora regissörer.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Sofia Coppola föds in i en familj med flera generationer av filmskapare och kompositörer, som dotter till den berömde Francis Ford Coppola.

I slutet av 90-talet får hennes debutfilm The virgin suicides premiär och redan här sätter hon tonen för en estetik och ett par teman som ska komma att bli hennes signum. Genom åren ska Sofia Coppola komma att bli känd för sina svala filmkaraktärer, den välvalda musiken och de snygga kameravinklarna, men framförallt för hur hon återkommande skildrar tillvaron ur flickors och unga kvinnors perspektiv.

Med filmer som The virgin suicides, Lost in translation och Marie Antoinette har hon fortsatt att bevisa att hon är en filmskapare i sin egen rätt. Och gått i bräschen för andra kvinnliga regissörer.

2023 fick hennes senaste film Priscilla premiär, om Priscilla Presleys äktenskap med Elvis.

Men frågan är vad den drygt 50-åriga Sofia Coppola ska göra härnäst? Har hon stagnerat eller kan hon fortsätta att skildra flickorna?

Hör filmskribenten Tobias Norström och regissören Lisa Langseth, bakom filmer som Hotell och Till det som är vackert, samt succéserien Kärlek och anarki.

Avsnittet gjordes hösten/vintern 2023 för Studio Olga.

Programledare och producent: Vendela Lundberg
Avsnittsmakare: Sally Henriksson
Slutmix: Fredrik Nilsson

Boken ?Archive? av Sofia Coppola har varit särskilt till hjälp och inspiration i arbetet med det här avsnittet.

I programmet hörs klipp från AP, Armchair expert, NPR Fresh Air, Howard Stern, Lost in translation, The Virgin Suicides, Marie Antoinette, Bling ring, De bedragna, Priscilla, Somewhere, Gudfadern-trilogin, Hearts of darkness, Amerikanska filminstitutet, Oscars och Sveriges Radio.

2024-01-08
Länk till avsnitt

Camilla Läckberg ? deckardrottningen, varumärket och fejderna

I huvudet på en av Sveriges bäst säljande författare som inte ångrar ett skvatt.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

2023 firar Camilla Läckberg 20 år som författare. Ändå svarar hon sällan på frågor om sina böcker i svenska medier ? istället handlar det om fastigheter, skilsmässor och dispyter med olika mediemän. Är allt i själva verket helt enligt plan?

P3 ID följer författaren genom barndomens Fjällbacka, intresset för mordgåtor och de omåttligt framgångsrika marknadsföringsstrategierna. Vad säger hon om eviga rykten om spökskriverier, sociala medier och kändisar som inte vill låta sig fotograferas på galapremiärer?

Det handlar om sorgen efter en pappa, vilka likheter Camilla har med sin hämndlystna karaktär Faye och att festa med Svenska Akademien. Dessutom får vi svar på varför Johnny Depps tavelsamling ?Friends and heroes? hänger i Villa Lumos.

I avsnittet hörs bland andra Dagens Nyheters litteraturkritiker Lotta Olsson, författaren Henrik Fexeus och Camillas make, MMA-fightern Simon Sköld.

Programledare: Vendela Lundberg
Avsnittsmakare: Alice Dadgostar
Producent: Sally Henriksson
Tekniker: Fredrik Nilsson

Avsnittet producerades hösten/vintern 2023 av Studio Olga.

Ljudklipp är hämtade från Sveriges Radio, Aftonbladet TV, SVT, Filip & Fredriks podcast, Alex & Sigges podcast, Daily Mail, Sweetwater/Svensk Filmindustri/TV4, Instagram-konton tillhörande Simon Sköld respektive Sofie Sarenbrant, Strix Television, CNBC.

2023-12-25
Länk till avsnitt

Angela Davis ? aktivist, ikon och FBI:s mest eftersökta

Berättelsen om aktivisten som jagades av FBI och blev en internationell frihetssymbol på kuppen.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Angela Davis växer upp i rasmotsättningarnas Alabama under 40- och 50-talet. Det här är en tid då Ku Klux Klan försöker skrämma svarta familjer till tystnad och politikerna i sydstaterna verkar göra sitt bästa för att bevara status quo.

Med tiden kommer Angela Davis att snöa in på en akademisk bana. Hon studerar filosofi under några av Europas största namn inom området.

På hemmaplan bubblar det samtidigt av rörelser som på olika sätt har börjat ta upp kampen för den afro-amerikanska saken. Men att bara iaktta dessa rörelser på håll räcker inte. Angela Davis vill vara där, sida vid sida med de andra medborgarrättsaktivisterna.

Väl tillbaka i USA hamnar Davis snart i hetluften på flera fronter.

Efter påtryckningar från Kaliforniens guvernör, och USA:s framtida president, Ronald Reagan sparkas den öppet kommunistiska Angela Davis från sin lärartjänst på UCLA.

Snart finner hon sig dessutom anklagad för medhjälp till mord, efter att ett vapen registrerat i hennes namn använts under ett dödligt gisslandrama på västkusten. Davis går under jord och hamnar på FBI:s ?most wanted?-lista.

Efter en två månaders katt-och-råtta-lek med myndigheterna hamnar Angela Davis till slut i fängelse. Fallet blir en följetong i media och världen över demonstreras det för att hon ska släppas fri.

P3 ID om Angela Davis är en berättelse om aktivism, rasism och ideologiska bataljer genom decennier.

I avsnittet hörs bland andra Sveriges Radio-journalisten Fernando Arias och dokumentärfilmaren Göran Hugo Olsson.

Programledare: Vendela Lundberg?
Avsnittsmakare: Hateff Mousaviyan?
Producent: Sally Henriksson?
Tekniker: Fredrik Nilsson

Avsnittet producerades vintern 2023 av Studio Olga.

Ljudklippen är hämtade från ljudboksversionen av Angela Davis självbiografi, dokumentärerna ?The Black Power Mixtape? och ?Free Angela Davis and All Political Prisoners?, CBS, CNN, The Smithsonian/Lost Tapes, Kino Library, Associated Press, Pacifica Radio Archive, ABC News, SVT och Sveriges Radio.

2023-12-11
Länk till avsnitt

Michel Houellebecq ? Frankrikes enfant terrible, kapitalism och sex

Berättelsen om en kedjerökande, litterär sensation som utnämnts till profet och som samtidigt gjort sig känd för islamofobiska uttalanden och en mystisk porrfilm.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Romanen ?Elementarpartiklarna? ges ut 1998 och blir Michel Houellebecqs stora genombrott. I hemlandet Frankrike rasar debatten om de grafiska sexscenerna, kritiken mot den frigjorda 68-rörelsen och kloning som förökningsalternativ till sex. Vad är det Houellebecq vill säga, egentligen?

Med åren gör fransmannen internationell succé med böcker som ofta utspelar sig i framtiden men som sägs sätta fingret på samtiden. De kretsar kring djupt ensamma, vita medelklassmän i en liberal och sekulariserad västvärld ? på väg åt skogen.

På kultursidorna figurerar han numera som Nobelpriskandidat.

Parallellt med sina huvudkaraktärer åldras även författaren: Efter ?Förinta? (2022) anklagas den kroniska cynikern (tillika romantikern) för att ha blivit väl sentimental. Han gör också rasistiska uttalanden om ett ?folkutbyte? i Frankrike och dyker upp i en trailer till en erotisk film, skapad av ett holländskt konstnärskollektiv. Det får omvärlden att undra om fransmannens glansdagar är räknade.

Samtidigt verkar allt Michel Houellebecq önskar sig vara lite gemenskap, vacker musik och verktyg att hantera att döden med.

I avsnittet hörs bland andra litteratur- och teaterkritikern Mikaela Blomqvist, kulturjournalisten Cecilia Blomberg samt författaren och översättaren Kristoffer Leandoer.

Programledare: Vendela Lundberg
Avsnittsmakare: Alice Dadgostar
Producent: Sally Henriksson
Tekniker: Fredrik Nilsson

Avsnittet producerades hösten 2023 av Studio Olga.

I programmet läser Jonathan Bengtsson utdrag ur böckerna ?Konkurrens till döds? (Ellerströms), i översättning av Kennet Klemets, och ?Elementarpartiklarna? (Albert Bonniers) samt ?Plattform? (Albert Bonniers), i översättning av Anders Bodegård.

Ljudklipp är hämtade från BBC, Sveriges Radio, Euronews, AFP, filmen ?Kidnappningen av Michel Houellebecq? (Les Films du Worso, La Sept), France 24, Canal+, TMC, RMC och Louisiana Channel.

2023-11-27
Länk till avsnitt

Del 1: Elon Musk ? techmiljardären och drömmen om Mars

Berättelsen om den kontroversielle miljardären som tagit sig från en olycklig uppväxt i Sydafrika till tech-kung i Silicon Valley. Nu drömmer han om att ta mänskligheten till Mars.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Elon Musk vill bygga en stad på Mars. Han dejtar filmstjärnor och popartister. Han har fått människor att associera elbilar med snabbhet och lyx. Han har kallats för verklighetens Ironman ? och vill inom en snar framtid operera in chip i människors hjärnor.

I första avsnittet om Elon Musk möter vi en av vår tids mest våghalsiga och ifrågasatta entreprenörer. Från en olycklig barndom i Sydafrika till 90-talets internetboom i Silicon Valley. Från misslyckade raketuppskjutningar till ikonstatus ? och ett offentligt sammanbrott i media.

Det här avsnittet publicerades första gången i mars 2020, det här är en uppdaterad version från november 2023.

Del 2 om Elon Musk finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

Programledare & redaktör: Vendela Lundberg 
Avsnittsförfattare & reporter: Axel Winqvist
Producent: Mathilda von Essen 
Exekutiv Producent: Ulla Svensson
Tekniker: Fredrik Nilsson

Ljudklippen i dokumentären är hämtade från: Fox, ABC News, CNN, Space X, MTV, 60 Minutes, Associated Press, CBS, Saturday Night Live i NBC, CNBC, SXSW Conference, The Terminator, Bloomberg News, Now you Know, Dokumentären Revenge of the Electric Car av Chris Paine, NBC, Vator och The late show with Stephen Colbert.

Biografin Elon Musk: Tesla, SpaceX och jakten på en fantastisk framtid av Ashlee Vance har varit särskilt hjälpsam under arbetet.

2023-11-06
Länk till avsnitt

Quentin Tarantino ? våld, fötter och Weinstein

Han är regissören bakom storverk som Pulp Fiction och Kill Bill. Hör berättelsen om filmnörden som gjort ultravåldet mainstream och dominerat Hollywood i decennier.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Under 30 år har filmmakaren Quentin Tarantino karvat fram sin unika plats i Hollywood. Hans filmer har belönats med flera Oscars och Harvey Weinstein har kallat honom lika viktig för filmbolaget Miramax som Musse Pigg var för Disney.

Det var den numer sexualbrottsdömde och ökände filmproducenten Weinstein som producerade alla Tarantinos filmer - fram till #metoo-upproret 2018. Han var ett slags fadersfigur för Tarantino, som växte upp med en frånvarande pappa och B-filmer istället för vänner som sällskap.

P3 ID om Quentin Tarantino handlar om ett svekfullt Hollywood och den ibland gränslösa relationen som kan uppstå mellan skådespelare och regissör, men också mellan regissör och filmproducent. Om filmer som är fulla av referenser till filmhistorien, medvetna musikval och ofta närbilder på nakna fötter. Och om Tarantinos övertygelse om att få skildra våld, sex och knark precis så grafiskt och brutalt som han vill.

Nu sägs det att han bara har en enda film kvar i sig. 

I avsnittet hörs bland andra skådespelaren och modellen Christina Lindberg och filmvetaren och journalisten Emma Gray Munthe.

Avsnittet gjordes av Studio Olga hösten 2023

Programledare och avsnittsmakare: Vendela Lundberg

Producent: Sally Henriksson och Carl-Johan Ulvenäs

Ljudmix: Fredrik Nilsson

Ljudklippen i programmet är från SVT, Sveriges Radio, WTF with Marc Maron, The Howard Stern Show, The Q&A with Jeff Goldsmith, The Joe Rogan Experience, KILL BILL: VOL. 1 Featurette - The Making Of, Directors Guild of America och Channel 4.2023-10-23
Länk till avsnitt

Muammar al-Gaddafi ? från befriare till förgörare

Muammar al-Gaddafi var den spektakuläre revolutionären som skulle leda det libyska folket till frihet. Men han blev i stället deras plågoande, och gjorde sig dessutom ovän med nästan hela världen.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

I oktober 2011 fruktar en man för sitt liv, gömd i ett avloppsrör i öknen utanför den libyska staden Sirte. Högt ovanför honom patrullerar Nato-plan luftrummet. På marken närmar sig en grupp fientliga soldater. Det finns ingenstans att fly för mannen i röret. Han heter Muammar al-Gaddafi, och är Libyens ledare. Han var en beduin som blev soldat, och som togs emot som en hjälte av sitt folk när han störtade landets kung 42 år tidigare. Men hösten 2011 har han drivit sitt Libyen till inbördeskrig, och folkets välvilja har sinat.

Han var revolutionären som blev diktator, och som väckte omvärldens vrede när han finansierade terrorstämplade frihetsrörelser ? men som till slut bjöds in i värmen igen och knöt vänskapsband med flera västerländska stormakter.

P3 ID om Muammar al-Gaddafi är berättelsen om en egensinnig politiker och självutnämnd tänkare som försökte hitta en ny väg till demokrati, och om hur det som en gång var världens fattigaste land kastats mellan hopp och förtvivlan i över 100 års tid.

Hör om hur en oblodig statskupp och drömmar om arabisk enighet förvandlades till ett terrorvälde där ingen kunde lita på sin granne längre, om hur terrordåd som Lockerbieattentatet 1988 ritade om den politiska världskartan, om hur Gaddafis sinne för rampljuset skilde honom åt från andra politiker, och om hur ett möte mellan den libyska ledaren och en av Sveriges kändaste journalister urartade fullständigt.

Avsnittet gjordes av Studio Olga hösten 2023

Programledare: Vendela Lundberg

Avsnittsmakare och reporter: Patrick Stanelius

Producent: Sally Henriksson

Ljudmix: Fredrik Nilsson

I programmet medverkar även Jan Guillou, journalist och författare som träffat Muammar al-Gaddafi personligen, och Aron Lund, analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut FOI.

Ljudklippen i avsnittet är hämtade från Sveriges Radio, CNN, BBC, Sky News, The Telegraph, Youtube, AP och dokumentären "Evolution of Evil: Colonel Gaddafi ? terror of the Middle East?.

Böckerna "Libya from colony to revolution? (Ronald Bruce St John), ?Villebråden i Khadaffis harem? (Annick Cojean), ?The green book? (Muammar al-Gaddafi), och tidskriften ?Världspolitikens dagsfrågor ? Moammar al-Gaddafi, diktatorn som omfamnas av väst? (Aron Lund)" har varit till hjälp i arbetet med detta avsnitt.

2023-10-09
Länk till avsnitt

Drew Barrymore ? mommy issues, Spielberg och Hollywoods wild child

Historien om hur flickan från E.T. blev rebell, fick en hel generation att leka Charlie's Angels och återuppstod som talkshowvärd.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

När Drew Barrymore blir myndigförklarad i slutet av 80-talet är hon 14 år gammal. Hon har hunnit bli en världsberömd filmstjärna, festa med Hollywoods gräddhylla och hamnat på behandlingshem för alkohol -och narkotikamissbruk.

Redan som sjuåring har hon också, i några av landets största tv-program, fått frågor om sitt kärleksliv.

Drygt 30 år senare beskrivs Barrymore som America's sweetheart och Ellen DeGeneres efterföljare. Hon skapar också stor besvikelse i branschen när hon planerar att sända sin talkshow, trots den stora strejken i Hollywood.

Hur gick det till?

P3 ID om Drew Barrymore är en berättelse om en splittrad familj, att bli vuxen för tidigt och att hålla sig aktuell i fyra årtionden. Det handlar också om de romantiska komediernas storhetstid, att visa brösten för David Letterman och ett viralt klipp om hur härligt regnet är i Los Angeles.

I avsnittet hörs bland andra Michelle Hallström, kulturjournalist och programledare för Paparazzipodden, och Aricia Skidmore-Williams, komiker och programledare för podcasten Even the rich.

Programledare: Vendela Lundberg
Avsnittsmakare: Alice Dadgostar
Producent: Sally Henriksson
Tekniker: Fredrik Nilsson

Avsnittet producerades sommaren 2023 av Studio Olga.

Böckerna ?Wildflower? av Drew Barrymore och ?Little girl lost? av Drew Barrymore och Todd Gold har varit till stor hjälp under researcharbetet.

Ljuden är hämtade från CNN, CBS, NBC, ABC, Universal Pictures, Warner Bros., The Drew Barrymore show, The Howard Stern show, Entertainment Tonight, Saturday Night Live, The Oprah Winfrey show, New Line Cinema, MTV, Late show with David Letterman, Columbia Pictures, Chicks in the office, Flower Films, Sveriges Radio, filmerna ?E.T.?, ?Poison Ivy?, ?Never been kissed?, ?The wedding singer?, ?50 first dates?, ?Charlie's Angels? och ?Donnie Darko?

2023-09-25
Länk till avsnitt

Jevgenij Prigozjin ? Wagnerledaren som utmanade Putin

Hör berättelsen om fängelsekunden som tog köksvägen till Putin och grundade en ökänd legostyrka. Mannen som utmanade makten i Kreml och föll.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Jevgenjij Prigozjin föds 1961 i Leningrad, numer Sankt Petersburg. Under många år driver han restauranger och cateringbolag. Genom dessa verksamheter stiftar han bekantskap med flera viktiga personer inom den ryska maktsfären ? och snart går han under smeknamnet ?Putins kock?.

Ett halvår in i Rysslands invasion av Ukraina 2022 tar Jevgenij Prigozjin klivet ut ur skuggorna och erkänner sig vara ledare för den grupp ryska legosoldater som går under namnet Wagner. Prigozjin och hans soldater har då länge varit verksamma i bland annat Syrien och flera afrikanska länder.

Efter att han på midsommarafton 2023 öppet kritiserar det ryska försvarsministeriet tror flera att han är en ?dead man walking?.
Ett par månader senare störtar hans privatjet mot marken i lågor norr om Moskva. Ombord finns Prigozjin och flera av hans närmaste inom Wagnergruppen.

I avsnittet hörs bland andra Sveriges Radios Fredrik Wadström och frilansjournalisten Maria Georgieva.

Programledare: Vendela Lundberg
Reporter och avsnittsmakare: Hateff Mousaviyan
Producent: Sally Henriksson
Tekniker: Fredrik Nilsson

Avsnittet producerades hösten 2023 av Studio Olga.

Klippen är hämtade från Sveriges Radio, France24, The Guardian, SVT, CBS, MSNBC, CNN, BBC, ABC News, NBC News och Telegram.

2023-09-11
Länk till avsnitt

Hasbulla ? internetfenomenet från Dagestan

Berättelsen om hur en kortväxt kille från den ryska landsbygden blev hela nätets favoritmeme.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

När Hasbulla Magomedov föds 2002 befinner sig hans hemprovins, Dagestan, i ett turbulent geopolitiskt läge. Det andra Tjetjenienkriget står runt hörnet och oroligheterna hänger i luften. Men den unge Hasbulla låter sig inte tyngas ner. Han drömmer om ett liv i sus och dus. Om snabba bilar, hårda fighter och adrenalinkickar.

Trött på att bli orättvist behandlad och retad för sin ringa längd väljer Hasbulla i tonåren att hoppa av sina koranstudier. Lite på måfå börjar han istället att spela in roliga klipp med sin mobil ? klipp som inom loppet av bara några veckor kommer att göra honom viral.

P3 ID om Hasbulla är berättelsen om en av vår tids mest mytomspunna internetkändisar. Det handlar om kontextlös glädjespridning, om att bli kattmynta för algoritmerna och att kritiseras för att göra kortväxta människor till åtlöje.

I avsnittet hörs bland andra Max V Karlsson, journalist på Dagens ETC, Angelica Cisalli, komiker, och Paul del Valle, UFC-kommentator på Viaplay och programledare för MMA-podden.

Programledare och producent: Vendela Lundberg
Reporter och avsnittsmakare: Hateff Mousaviyan
Tekniker: Fredrik Nilsson

Avsnittet producerades sommaren 2023 av Studio Olga.

Klippen i avsnittet är hämtade från Hasbullas Instagram/Youtube, Sundae Conversation with Caleb Pressley, UFC, Ashab Tamaevs youtubekanal, Abdu Roziks youtubekanal, The Schmo, Hotboxin? with Mike Tyson, Sveriges Radio, France24 och The Sydney Morning Herald.

2023-08-28
Länk till avsnitt

Joe Rogan ? poddvärldens största makthavare

Berättelsen om hur en kampsportsmästare blev sitt eget mäktiga mediehus, gjorde en miljarddeal med Spotify och fick forskare att se rött.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Joe Rogan (f. 1967) växer upp i Boston som en osäker kille. Men efter att ha funnit mening i kampsporten taekwando, ger han sig ut i världen med nytt självförtroende. Joe satsar på att bli stand up-komiker och det ska visa sig att hans förmåga att snacka inför publik är stor. Så stor att han drygt 30 år senare fått ett osannolikt genomslag med konceptet "bara samtal", rökt gräs i direktsändning med Elon Musk och hamnat i stormens öga under en global pandemi.

P3 ID om Joe Rogan är en berättelse om när underhållning blir politik på hög nivå. Det handlar också om hur träning kan förändra en människa från grunden, konspirationsteorier och ett företag som säljer gummivaginor.

I avsnittet hörs bland andra Martin Gelin, författare och Dagens Nyheters New York-korrespondent, samt Paul Del Valle, programledare för MMA-podden.  

Programledare och producent: Vendela Lundberg
Avsnittsmakare: Alice Dadgostar
Tekniker: Fredrik Nilsson

Avsnittet producerades sommaren 2023 av Studio Olga.

Ljuden är hämtade från CNN, BBC, NBC, The Verge, The Joe Rogan Experience, Lex Fridman Podcast, The Oil and Whiskey Podcast, Sveriges Radio, MTV, Youtube-kontot UFC, Rolling Stone, Hollywood Reporter

2023-08-14
Länk till avsnitt

Lindsay Lohan ? flykten från Hollywood, party och paparazzis

Berättelsen om hur en älskad barnstjärna föll offer för 00-talets hårdnackade kändiskultur

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Los Angeles, 2009.  En vit, brummande Maserati rullar in i ett parkeringsgarage och en grupp paparazzifotografer rör sig hungrigt mot bilen. En rödhårig kvinna öppnar dörren och kliver ut. Hon är klädd i en grå flanellskjorta och har en glittrig paljettväska slängd över armen. Fotograferna börjar skrika. 

Kvinnan som fångas på bild heter Lindsay Lohan. Hon är vid det här tillfället tjugotre år gammal och har varit skådis sen barnsben. Lohan har gjort succé med filmer som Föräldrafällan och Mean Girls, men vid den här tiden är Lohan mer känd för sitt vilda partyliv, sina rattfyllor och sitt drogmissbruk. Under decenniet som följer kommer Lohan väcka uppmärksamhet för ett möte med Turkiets president Erdogan, ett viralt klipp med en flyktingfamilj i Moskva ? och en nattklubb på Mykonos i Grekland. 

P3 ID om Lindsay Lohan är en berättelse om 00-talets hårdnackade kändiskultur och Lohans kamp för att få tillbaka sin karriär. 

I avsnittet hörs filmkritikern Caroline Hainer och Veckorevyns chefredaktör Irena Pozar.

Avsnittet gjordes av Studio Olga våren 2023

Programledare: Carl-Johan Ulvenäs

Avsnittsmakare och reporter: Axel Winqvist 

Producent: Carl-Johan Ulvenäs

Ljudmix: Fredrik Nilsson

Ljudklippen I programmet är hämtade från: The Oprah Winfrey Network, Hollywood TV, Fox News, CNN, NBC,  The Tonight Show, Jimmy Carter, MTV, CBS Sunday Morning, SNL,  5 Eyewitness News, Living Lohans, ABC, Late night with David letterman, Good Morning Britain, Huffington Post, The Tonight Show starring Jimmy Fallon, That?s 70s Show, Good Morning America, Kennedy, Georgia Rule, Scary Movie 5, The Canyons och Disneyfilmerna The Parent Trap, Mean Girls, Life Size och Herbie Fully Loaded. 

2023-07-31
Länk till avsnitt

Mark Zuckerberg ? Facebook och fosterlandet

Han har hyllats för att ha förändrat hur vi kommunicerar med varandra men också anklagats för att sprida desinformation, manipulera val och ha en skadlig inverkan på samhället.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Mark Zuckerberg (född 1984) är entreprenören som från sitt studentrum på Harvard, förändrade hur människor interagerar med varandra. 

Uppvuxen i en välbärgad förort till New York blev Mark Zuckerberg snabbt medveten om potentialen i tekniken. Efter år av experiment i pojkrummet, lanserar han vintern 2004 thefacebook.com, en internkatalog för Harvards elever. Plattformen växer snabbt och inom bara några år börjar Mark Zuckerbergs fritidsprojekt påverka politiken, tekniksektorn och vardagslivet för en stor del av världens befolkning.

P3 ID om Mark Zuckerberg är en historia om innovation, envishet och oanade konsekvenser.

I avsnittet hörs bland annat Karin Pettersson, kulturchef Aftonbladet och Björn Jeffery, techanalytiker på Svenska Dagbladet. 

Programledare och avsnittsmakare: Carl-Johan Ulvenäs
Reporter: Alice Dadgostar
Producent: Vendela Lundberg 
Tekniker: Fredrik Nilsson

Avsnittet producerades 2023 av Studio Olga

Ljud från:AP, Sveriges Radio, California Dental Association, Master of Scale, facebook, CNN, Bloomberg, Derek Franzese, CBS, Vator News, Y combinator, Makers, FORA.tv, NBC, Channel 4, Mashable, TODAY, Washington Post, Fox News, Techonomy, The Guardian, TV 4, AP, Comedy Central, Paramount Pictures, Recode, Lex Friedman.

Böckerna: Facebook ? Den nakna sanningen av Sheera Frenkel & Cecilia Kang och The Accidental Billionaires av Ben Mezrich har varit till stor hjälp under researchen av det här programmet.

2023-07-17
Länk till avsnitt

Yoko Ono ? avantgarde, aktivist och för alltid Lennons fru

Hon har anklagats för att ha splittrat Beatles och reducerats till John Lennons fru. Men Yoko Ono har alltid gått sin egen väg och vigt sitt liv åt konsten, musiken och freden.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Yoko Ono är en avantgardistisk konstnär och fredsaktivist som skapar verk med humor och lekfullhet, men också med starka budskap.

Hon blev känd för hela världen genom sin relation med John Lennon, och har gång på gång anklagats för att ha varit den som splittrade The Beatles.

Under åren har den snart 90-åriga Yoko Ono provocerat och väckt starka känslor.

I avsnittet hörs Samanda Ekman, kulturreporter som bland annat har podden Till sängs, och Elisabeth Millqvist, museichef Moderna museet Malmö och tidigare konstnärlig ledare på Wanås konsthall där Yoko Ono finns representerad sedan 2011.

Avsnittet gjordes av Studio Olga våren 2023.

Programledare: Carl-Johan Ulvenäs

Avsnittsmakare och reporter: Sally Henriksson

Producent: Carl-Johan Ulvenäs

Ljudmix: Fredrik Nilsson

Ljudklippen i programmet är hämtade från Sveriges Radio, BBC, Louisiana channel, New York Times, Freedom forum, Tom Cottle: Up close, Dick Cavett show, Geraldo CBS, ABC, Mike Douglas show och CNN.

Boken "Yoko Ono: Collector of skies" har varit till hjälp i researcharbetet.

2023-07-03
Länk till avsnitt

Dalai Lama ? frihetssymbol i exil och västvärldens lyckoguru

Han har tilldelats Nobels fredspris, kallats för en ulv i munkkläder och skapat kontroverser. Tibets högste andlige ledare kan vara den sista Dalai Lama.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Redan som tvåårig liten pojke utsågs Tenzin Gyatso till den fjortonde Dalai Lama, och därmed Tibets högste andlige och politiska ledare.

Genom åren har han blivit en världskändis, skrivit en rad böcker med olika livsråd och turnerat jorden runt med föreläsningar och samtal.

För den kinesiska regeringen är han ett rött skynke, och för exiltibetaner ett hopp om ett mer självständigt Tibet. Sedan 1959 lever han i exil i norra Indien.

Dalai Lama har flera gånger varit i blåsväder. Senast vinter 2023 då ett videoklipp där han ber en ung pojke att suga på hans tunga spreds som en löpeld.

Han är den fjortonde Dalai Lama, och kanske också den sista.

I avsnittet hörs kulturreportern Nanna Olasdotter, oberoende kinaanalytikern Kristina Sandklef och TV4-programledaren Malou von Sivers som har intervjuat Dalai Lama två gånger.

Avsnittet gjordes av Studio Olga våren 2023

Programledare: Carl-Johan Ulvenäs

Avsnittsmakare och reporter: Sally Henriksson

Producent: Carl-Johan Ulvenäs

Ljudmix: Fredrik Nilsson

Klippen i avsnittet kommer från Efter tio TV4, Sveriges Radio, CNN, BBC, AP, Reuters, Youtube, Good Morning Britain, Nyhetsmorgon TV4.

Böckerna "Dalai Lama - mitt land, mitt folk", "In exile from the land of snows", "Dalai Lama" av Bertil Lintner och "Dalai lama: en auktoriserad biografi" har varit till hjälp i arbetet med det här avsnittet.

2023-06-19
Länk till avsnitt

Leonardo DiCaprio ? den siste playboyen

Historien om hur en rufsig kille från Los Angeles blev "king of the world".

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

I maj 2023 går skådespelaren Leonardo DiCaprio på röda mattan i Cannes för premiären av ännu en storfilm. Han är mer än van vid att flankeras av branschens största namn, liksom horder av fans och fotografer.

I nästan hela sitt liv har Leo befunnit sig i filmens värld. Han har blivit nominerad till otaliga priser, orsakat kaos i Tokyo och som klimataktivist skakat hand med politiker i Vita Huset. Han har också blivit (ö)känd för att aldrig dejta någon över 25.

Ändå är han fortfarande något av en gåta.

P3 ID om Leonardo DiCaprio är en berättelse om filmkonst, privatliv, 90-talets Sunset Boulevard, Leomania ? och grabbarna i det omhuldade The Pussy Posse.

I avsnittet medverkar kulturjournalisterna och programledarna Margrét Atladottir och Christina Jeurling Birro.

Programledare: Carl-Johan Ulvenäs
Avsnittsmakare: Alice Dadgostar
Producent: Carl-Johan Ulvenäs
Ljudmix: Fredrik Nilsson

Klippen i avsnittet är hämtade från CBS, PBS, NBC, ABC, AP, MTV News, KCTV5, GQ, Richard Engfors, OWN TV, Columbia Pictures, Warner Bros, United Artists, 20th Century Fox, Paramount, 60 minutes Australia, The Joe Rogan Experience och Festival de Cannes.

2023-06-05
Länk till avsnitt

Simone Biles ? gymnastiken, rekorden och övergreppsskandalen

Berättelsen om hur tidernas främsta gymnast blev ansiktet utåt för psykisk ohälsa bland elitidrottare.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Simone Biles (född 1997) är en amerikansk gymnast.

Efter en turbulent första tid i livet adopteras den 3-åriga Simone Biles av sin morfar i Texas. Ett par år senare, under en dagsutflykt med förskolan, finner hon sig förtrollad av redskapen och rörelserna i den lokala gymnastikhallen. När hon själv, på ren instinkt, går bort till barnavdelningen och lyckas kopiera de äldre gymnasterna står det snabbt klart att hon besitter en talang utöver det vanliga.

Idag är Biles att betrakta som en gigant inom den artistiska gymnastiken. Med sina 7 OS-medaljer och 19 VM-guld har hon förändrat sporten i grunden. Men bakom framgångarna döljer sig länge ett okänt mörker.

P3 ID om Simone Biles är en berättelse om naturbegåvning, uppoffringar och vilja. Det handlar också om en av idrottshistoriens mest omfattande övergreppsskandaler, psykisk ohälsa och att lära sig lyssna på sin inre röst.

I avsnittet hörs bland annat Linn Nenzén, programledare och reporter på Radiosporten, och Göran Kenttä, idrottspsykolog och forskare vid Gymnastik- och Idrottshögskolan.

Programledare: Carl-Johan Ulvenäs
Avsnittsmakare och reporter: Hateff Mousaviyan
Producent: Carl-Johan Ulvenäs
Tekniker: Fredrik Nilsson

Avsnittet producerades 2023 av Studio Olga

Ljudklippen i programmet är hämtade från dokumentären ?Simone vs Herself?, IOC, NBC, WTHR, USA Gymnastics, Universal Sports, CBS, Al Jazeera, Sky News och Sveriges Radio.

2023-05-22
Länk till avsnitt

Benjamin Netanyahu ? Israels starke man

Elitsoldat, managementkonsult, premiärminister Benjamin Netanyahu har kallats både för politisk trollkarl och seglivad överlevare. Men när Israel kokar står han inför sin största kris i karriären.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Våren 2023 fyller Israel 75 år som självständig nation. Samtidigt fylls gatorna i landets städer med hundratusentals ilskna demonstranter som protesterar mot landets nya, ultrakonservativa, regering. I fokus står ett lagförslag som ska minska högsta domstolens politiska inflytande i Israel, något som många befarar kommer undergräva demokratin i landet.

Reformförslaget drivs på av landets premiärminister Benjamin Netanyahu ? eller Bibi, som han kallas. Älskad, hatad, skandalomsusad och spektakulär ? i snart tre decennier har Netanyahu arbetat för att bli solen som den israeliska politiken kretsar kring.

Han är den förste premiärministern i Israel som är född efter att landet blev självständigt, och även den premiärminister som suttit längst på sin post i landet. Han har stångats med amerikanska presidenter och anklagats för att uppvigla till mord. Men han har aldrig fått utstå sådan massiv kritik, både inifrån och utanför Israel, som nu. Hur många äss har egentligen Netanyahu kvar i sin politiska rockärm?

P3 ID bläddrar bakåt i Benjamin Netanyahus familjealbum, från uppväxtåren i New York och Philadelphia, till krigsfronten i Israel ? fram till det politiska kaoset som råder sedan valet hösten 2022. Hör om tragedierna, intrigerna och framgångarna som formade Netanyahu, och i förlängningen hela Israel.

Avsnittet gjordes av Studio Olga våren 2023

Programledare: Carl-Johan Ulvenäs

Avsnittsmakare och reporter: Patrick Stanelius

Producent: Carl-Johan Ulvenäs

Ljudmix: Fredrik Nilsson

I programmet medverkar även Cecilia Uddén, Mellanösternkorrespondent Sveriges Radio, och Benjamin Katzeff-Silberstein, doktor i historia och forskare vid Tel Aviv University

Ljudklippen i avsnittet är hämtade från Sveriges Radio, CNN, Sky News, NBC, Fox News, Youtube, AP och dokumentärerna "King Bibi" och "PBS Frontline: Netanyahu at war".

Böckerna "Bibi: My story" (Benjamin Netanyahu),"Bibi: The turbulent life and times of Benjamin Netanyahu" (Anshel Pfeffer), och "Den perfekta konflikten: Israel?Palestinafrågan inifrån" (Johan Berggren) har varit till hjälp i arbetet med detta avsnitt.

2023-05-08
Länk till avsnitt

David Miscavige ? scientologi, maktspel och Hollywood

Han är scientologiledaren som beskrivs som paranoid, lynnig och maktgalen. På senare år har tidigare medlemmar stämt honom och organisationen, men Miscavige går inte att nå.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

I snart fyra decennier har David Miscavige varit i praktiken den högste ledaren för Scientologikyrkan. Avhoppare beskriver organisationen som en sekt och Miscavige som en hårdför ledare som styr med järnhand.

Han har blivit allt mindre synlig i det offentliga och när det amerikanska rättsväsendet försökt delge honom stämningar om människohandel har han inte kunnat nås.

Hans fru, Shelly Miscavige, har inte heller synts till i offentligheten på länge och tidigare medlemmar anklagar Miscavige för att ligga bakom hennes försvinnande.

Mike Rinder, som skrivit "A billion years", var under många år en av Scientologikyrkans högst uppsatta och jobbade sida vid sida med Miscavige. Här berättar han om sina upplevelser av Miscavige hårda ledarstil och scientologins baksidor.

Miscavige är också nära vän med Tom Cruise och Scientologikyrkan har flera medlemmar bland kändisar i Hollywood. Journalisten Magnus Sundholm, som bott i Los Angeles i över 30 år och har podden "Livet i La la land" förklarar de nära banden mellan rörelsen och Hollywood, och beskriver vänskapen med Cruise.

Avhopparen Dan Koon har också arbetat nära David Miscavige och skrivit boken "Ruthless" tillsammans med Davids pappa Ron Miscavige.

Avsnittet gjordes av Studio Olga våren 2023

Programledare: Carl-Johan Ulvenäs

Avsnittsmakare och reporter: Sally Henriksson

Producent: Carl-Johan Ulvenäs

Ljudmix: Fredrik Nilsson

Ljudklippen i avsnittet är hämtade från ABC, CNN, 7news, Youtube, Granada TV, och dokumentären "Going Clear" från HBO.

Böckerna "Ruthless" (Dan Koon och Ron Miscavige) och "A billion years" (Mike Rinder) har varit till hjälp i arbetet med detta avsnitt.
2023-04-24
Länk till avsnitt

Evin Ahmad ? Shakespeare, Snabba Cash och den inre kärringen

Hon är författaren och skådespelaren som porträtterat allt från Hamlet till techentrepenören Leya och samtidigt känt sig märkt av etiketter. En berättelse om frihet, evig identitetskris och att axla en huvudroll.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Evin Ahmad (f. 1990) har synts på filmduken och teaterscenen i halva sitt liv. Efter scenskolan släpper hon sin debutroman, medverkar i uppmärksammade tv-serier och vinner pris för sina skådespelarinsatser.

Men skuldkänslorna är samtidigt stora ? för att vara den som fick chansen.

P3 ID om Evin Ahmad är en historia om att mäta sig i prestationer, upplevelsen av att få huvudrollen i en internationell tv-serie och att ha gått på fler begravningar än bröllop. Det handlar också om att bli genomskådad av en schaman, att ha sitt postnummer som hemland och att skapa sin egen karaktär.

I avsnittet medverkar Evin Ahmad, skådespelaren och artisten Pablo Leiva Wenger, regissören Rojda Sekersöz, dramaturgen Anneli Dufva och manusförfattaren Oskar Söderström.

Programledare: Carl-Johan Ulvenäs
Avsnittsmakare: Vendela Lundberg och Alice Dadgostar
Ljuddesign: Carl-Johan Ulvenäs och Alice Dadgostar
Producent: Carl-Johan Ulvenäs
Ljudmix: Fredrik Nilsson

Klippen i avsnittet är hämtade från Sveriges Radio, Expressen, SVT, Folkteatern, Netflix, Storytel, Tre Vänner AB, 2afilm AB samt ljudboken "En dag ska jag bygga ett slott av pengar" från Natur och Kultur.

Boken "En dag ska jag bygga ett slott av pengar" av Evin Ahmad har varit till särskilt stor hjälp under researcharbetet.

2023-04-10
Länk till avsnitt

Sam Bankman-Fried ? kryptokungens kraschlandning

Historien om den rekordunga dollarmiljardären som sågs som kryptobranschens underbarn, tills den dag då allt kraschade. Nu riskerar han 115 år i fängelse.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Sam Bankman-Fried bokstavligen föddes in i Silicon Valley och började tidigt intressera sig för effektiv altruism och för att tjäna pengar på handel med kryptovalutor.

Han grundade Alameda research och sedan FTX som skulle komma att bli en av världens största kryptobörser, med den egna valutan FTT.
Det gjorde honom till dollarmiljardär.

När kryptobranschen svajade 2022 fick han smeknamnet The white knight of crypto, för att han räddade andra kryptobolag i kris.

Men i november 2022 föll allt samman. På en vecka gick FTX från ett bolag värderat till 32 miljarder dollar till ett bolag med stora skulder, där såväl investerare och privatpersoner förlorat enorma summor.

Nu utreds han misstänkt för bedrägeri och riskerar att dömas till 115 år i fängelse.

Avsnittet gjordes vintern 2023 av Studio Olga.

Medverkande är Gunnar Harrius, ekonomijournalist och programledare för Kapitalet och Kryptoteket, Sophia Sinclair, techreporter på Svenska Dagbladet och Kjell A Nordström, ekonom och författare.

Programledare och producent: Carl-Johan Ulvenäs
Avsnittsmakare: Sally Henriksson
Ljudmix: Fredrik Nilsson

Klippen i avsnittet är hämtade från Sveriges Radio, BBC, CNN, Forbes, Reuters, New York Times, Bloomberg, CNET och CNBC.

2023-03-27
Länk till avsnitt

Mia Khalifa ? den ångerfulla porrstjärnan

Hon var världens mest sedda porrskådis som 21-åring. Sedan hängdes hon ut på nätet, mordhotades av IS-sympatisörer och blev en högljudd kritiker av porrindustrins villkor.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Mia Khalifa (född 1993) är influencer, webcam-modell och f.d. porrstjärna.

Strax efter att hennes familj lämnar det konfliktdrabbade Libanon för USA inträffar 11 september-attackerna. Terrorattentatet blir starten på en period av ökad xenofobi och misstro gentemot personer med rötter i Mellanöstern. För den unga Mia Khalifa, som redan mobbas för sin övervikt och sina glasögon, spär det här på känslan av utanförskap i det nya hemlandet.

Vändningen kommer under hennes tid på college. Efter att ha rasat i vikt och förstorat brösten blir Mia plötsligt föremål för mäns åtrå. När en främmande man kommer fram på stan och erbjuder henne jobb som nakenmodell ser hon sin chans. Bara några veckor senare medverkar Mia i sin första vuxenfilm.


P3 ID om Mia Khalifa är en historia om porr, politik och religion. Det handlar också om internet som skampåle, om dubbelmoral, maktrelationer och att försöka börja om på nytt.


I avsnittet hörs bland annat Nora Adin Fares, reporter på Dagens Nyheter.


Programledare: Carl-Johan Ulvenäs

Avsnittsmakare och reporter: Hateff Mousaviyan

Producent: Carl-Johan Ulvenäs

Tekniker: Fredrik Nilsson

Avsnittet producerades 2023 av Studio Olga

Ljudklippen i programmet är hämtade från: BBC, BangBros, Sveriges Radio, National Geographic, Girlboss Radio, Evie Magazine, Complex, Ziwe, TMZ, Megan Abbot, samt Mia Khalifas konton på TikTok, Youtube och Instagram.

2023-03-13
Länk till avsnitt

Lena Dunham ? Girls, dreven och ursäkterna

Historien om underbarnet från New York som blev "a voice of a generation" med sin epokgörande tv-serie för att sedan bli ökänd för alla gånger hon sagt förlåt.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Lena Dunham (f. 1986) är regissören, manusförfattaren och skådespelaren som skapar Girls, en av 10-talets mest omtalade tv-serier, innan hon fyllt 25. Hon kröns till "queen of comedy" och hyllas för sina banbrytande kvinnoporträtt och skarpa blick på samtiden, sex och relationer.

Samtidigt kantas Dunhams karriär av hälsoproblem, hård kritik och anklagelser bland annat om rasism. Gång efter annan följs uppmärksammade inlägg och uttalanden av offentliga ursäkter.

P3 ID om Lena Dunham är en berättelse om skapande, sociala medier och några av vår tids mest brännande kulturfrågor.

I avsnittet medverkar Lydia Farran-Lee, kulturreporter på SVT och Adam Cwejman, liberal debattör och politisk redaktör på Göteborgs-Posten

Avsnittet gjordes av Studio Olga vintern 2022/2023

Programledare: Carl-Johan Ulvenäs
Avsnittsmakare: Alice Dadgostar
Producent: Carl-Johan Ulvenäs
Ljudmix: Fredrik Nilsson

Klippen i avsnittet är hämtade från Sveriges Radio, Daily Mail, The 92nd Street Y, podcasten Women of the hour, Guggenheim Museum, Youtubekontot criterioncollection, IFC Films, PressPausPlay, Graham Bensingers podcast, Talk easy with Sam Fragoso, CBS, Bafta, MGM Studios, HBO, United Artists, Cosmopolitan, The Drew Barrymore show, Channel 4

Boken "Not that kind of girl" av Lena Dunham har varit till särskilt stor hjälp under researcharbetet.

2023-02-27
Länk till avsnitt

Andrew Tate ? männens självpåtagne riddare

Han är en av världens mest virala personer och har både fascinerat och upprört med sina livsråd om allt från hur man blir en rik Top G till hur kvinnor ska hanteras.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Andrew Tate har kallats för såväl internets läskigaste man som ansiktet utåt för manlig toxicitet. Han är en före detta kickboxare som blivit utkastad ur dokusåpan Big Brother, drivit webcam-verksamhet och blivit en självhjälpsguru för mängder med killar och unga män världen över.

Men det var i december som Tate blev ett namn långt utanför de yngre generationerna när han gav sig in i ett Twitterbråk med klimataktivisten Greta Thunberg, och kort därefter greps av rumänsk polis misstänkt för våldtäkt, människohandel och organiserad brottslighet.

Hör berättelsen om mannen som blivit en förebild för många unga män som vill bli en Top G med dyra klockor, snabba bilar och snygga brudar. Men som också väcker avsky med sina misogyna inlägg och aggressiva framtoning.

Medverkande i programmet är Max V Karlsson, ledarskribent och reporter Dagens ETC, medieforskaren Anja Hirdman och Expressens kulturchef Victor Malm.

Avsnittet gjordes av Studio Olga vintern 2023.

Programledare: Carl-Johan Ulvenäs

Avsnittsförfattare och reporter: Sally Henriksson

Producent: Carl-Johan Ulvenäs

Ljudmix: Fredrik Nilsson

Ljudklippen i avsnittet är hämtade från Sveriges radio, VICE dokumentärfilm "The dangerous rise of Andrew Tate", Rumble, Youtube, Vimeo, Fresh & fit podcast, Sky, Poli?ia Român? och Channel 5.

2023-02-13
Länk till avsnitt

Jack Ma ? miljardären som flög för nära solen

Han är engelskaläraren som blev en av världens rikaste människor, men som gjorde sig ovän med makten i Kina och plockades ner på jorden igen.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Den 11 november 2020 slår den kinesiska e-handelsjätten Alibabas årliga shoppinghögtid Singles Day ett svindlande försäljningsrekord.

Företagets grundare Jack Ma har blivit synonym med framgång i Kina. Han är en världskändis som trivs i rampljuset, van vid att skaka hand med presidenter och vimla med Hollywoodstjärnor.

Men när Alibabas kunder handlar varor för drygt 56 miljarder dollar den där novemberdagen 2020 är Jack Ma mystiskt försvunnen. Snart börjar det spekuleras i vad som egentligen har hänt med den kinesiske miljardären.

I P3 ID om Jack Ma skildras historien om hans uppgång och fall. Efter att ha vuxit upp i fattigdom i ett Kina som trasats sönder av kulturrevolutionen blir han plötsligt det osannolika ansiktet utåt för en ny revolution i landet ? IT-revolutionen i slutet av 90-talet.

Hör berättelsen om hur en tanig kille från staden Hangzhou, som fick nej på varje jobb han sökte i sin ungdom, upptäckte internet och därefter tog sig an de amerikanska giganterna Ebay och Amazon ? och segrade.

Jack Ma har själv sagt att den fiktiva filmfiguren Forrest Gump är hans idol, och hans egen livshistoria ska visa sig ha flera likheter med Tom Hanks älskade rollprestation.

För likt Gump blir Ma ständigt underskattad av sin omgivning ? tills han råkar göra sig ovän med fel personer i den kinesiska maktsfären.

Medverkar i avsnittet gör Kristina Sandklef, oberoende Kinaanalytiker, Johan Lagerkvist, professor i Kinas språk och kultur vid Stockholms universitet, och Duncan Clark, internetkonsult och vän till Jack Ma.

Avsnittet gjordes av Studio Olga vintern 2023

Programledare: Carl-Johan Ulvenäs

Avsnittsförfattare och reporter: Patrick Stanelius

Producent: Carl-Johan Ulvenäs

Ljudmix: Fredrik Nilsson

Ljudklippen i avsnittet är hämtade från: Sveriges Radio, ABC, NBC, Bloomberg, Youtube samt dokumentärfilmen "Crocodile in the Yangtze ? The Alibaba story".

Boken "Alibaba: The house that Jack Ma built", av Duncan Clark, har också varit till hjälp under arbetet med det här avsnittet.

2023-01-30
Länk till avsnitt

Tiger Woods ? golfens skandalomsusade frälsare

Han är golfstjärnan som revolutionerade en hel sport, men som fick se sitt eftermäle vittra sönder av skador och skandaler.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Tiger Woods räknas som världens genom tiderna bästa golfspelare och beskrivs ha förändrat sporten. 

Som barn tränades han av sin pappa Earl, som med sin bakgrund som elitsoldat i den amerikanska militären, använde sig av oortodoxa sätt att förbereda Tiger för framtida mentala prövningar. 

Med ett psyke av stål, teknisk skicklighet och en överlägsen fysisk styrka blir Tiger runt millenieskiftet mer eller mindre oslagbar på golfplanen. 

Han är den första golfaren med afroamerikansk och asiatisk bakgrund att vinna tävling efter tävling och slå de flesta rekord som funnits inom sporten. 

Med sina framgångar lyckas Tiger både modernisera och popularisera sporten, men gör en karriärmässig tvärvändning efter en uppmärksammad otrohetsskandal. 

Efter år av skador och skandaler återvänder Tiger till toppen, men är nära att mista allt återigen i en bilolycka. 

I avsnittet hörs: Farrell Evans, sportjournalist och Martin Hardenberger, chefredaktör på Svenska Golfmagasinet

Programledare och avsnittsförfattare: Carl-Johan Ulvenäs

Reporter: Alice Dadgostar 

Producent: Patrik Stanelius 

Tekniker: Fredrik Nilsson

Avsnittet producerades 2023 av Studio Olga

Ljudklippen i programmet är hämtade från: CNN, CBS, ABC, AP, NBC, Trans world sports, Sveriges Radio, TMC, Golfing World, ESPN, The Masters, USGA, PGA Tour, OWN, World Golf Hall of Fame.

I vår research har vi bland annat haft nytta av böckerna "Training a Tiger" av Earl Woods och "Unprecedented" av Tiger Woods och Lorne Rubenstein.

2023-01-16
Länk till avsnitt

Gwyneth Paltrow ? Goop, Hollywood och Harvey Weinstein

Filmstjärnan som sadlade om till en både avgudad och hånad livsstils-entreprenör.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Gwyneth Paltrow är kändisbarnet blev en av nittiotalets it-girls.

Med roller i filmer som Emma, The Talented Mr Ripley och Shakespeare in Love blev hon en uppburen karaktärsskådespelare, men bytte filmkarriären mot en framtid som livsstils-entreprenör med företaget Goop. Ett företag som även kritiserats hårt för vilseledande marknadsföring.

Hon fick sin skådespelarkarriär delvis uppbyggd av den sexbrottsdömde filmproducenten Harvey Weinsten och blev senare en bidragande orsak till hans fall.

Avsnittet gjordes av Studio Olga hösten 2022

Programledare: Carl-Johan Ulvenäs
Avsnittsmakare: Klara Fredén
Producent: Carl-Johan Ulvenäs & Axel Winqvist
Ljudmix: Fredrik Nilsson

Medverkande: Caroline Hainer kulturjournalist och författare och Helena Kopp Kallner gynekolog och forskare.

Klippen i avsnittet är hämtade från: BBC, New Line Cinema, AP, Universal, Oscars, Coldplay, New York Times, Sveriges Radio, Netflix, Jimmy Kimmel, Howard Stern Show, CBS, AP archive, Holly Willoughbys podcast: By the light if the moon, Entertainment tonight, NBC Today, Entertainment tonight, Cityline, ABC, New York Times Events, CBS Morning, Netflix, Aftonbladet TV, Spence School

Boken She said: Breaking the Sexual Harassment Story That Helped Ignite a Movement av Jodi Kantor och Megan Twohey har varit stor hjälp i researcharbetet.

2023-01-02
Länk till avsnitt

Silvio Berlusconi ? Italiens eviga comeback kid

Han har varit Italiens rikaste och mäktigaste man med stort inflytande över såväl politiken och medierna, som fotbollsvärlden. En historia om en underhållare och entreprenör som aldrig är uträknad.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

När högernationalistiska Giorgia Meloni blir Italiens premiärminister 2022, är Silvio Berlusconi nästan 90 år gammal. Men han är fortfarande ledare för sitt egenstartade, liberalkonservativa parti Forza Italia ? som ingår i regeringskoalitionen.

Under sina dryga 60 år som yrkesverksam i ett Italien där politiken många gånger präglas av kaos, har Berlusconi bland annat gjort Milan till en storklubb och stöpt om ett helt lands tv-kultur. Därtill har han varit inblandad i ett otaligt antal rättsprocesser, lekt tittut med både Vladimir Putin och Angela Merkel och gett uttrycket bunga bunga ett ansikte. Hur gick det till?

I avsnittet medverkar författaren och Italienkännaren Anders Bergman samt dokumentärfilmaren Erik Gandini.

Avsnittet gjordes av Studio Olga hösten och vintern 2022

Programledare: Carl-Johan Ulvenäs
Avsnittsmakare: Alice Dadgostar
Producent: Carl-Johan Ulvenäs & Vendela Lundberg
Ljudmix: Fredrik Nilsson

Klippen i avsnittet är hämtade från Sveriges Radio, AP Archive, CNN, CBS, Corriere della Sera, Youtube-kontot AC Milan, RAI, BBC, VICE, australiensiska Today, Silvio Berlusconis Twitter

Böckerna "Italienaren" av Kristina Kappelin och "Berlusconi ? miljardären som skakade om världen" av Alan Friedman har varit till särskilt stor hjälp under researcharbetet.

2022-12-19
Länk till avsnitt

PODDTIPS: Vikingar

P3 ID vill tipsa om Vikingar, en podd där Gustaf Skarsgård väcker vikingarna till liv! Hör om episka slag, orädda upptäckare och politiska intriger från vikingatidens guldålder.

Med inspiration från fornnordiska och isländska sagor berättar Vikingar i dramatiserad form de fantastiska historierna om Ragnar Lodbrok, Gudrid Thorbjörnsdotter, Ingegerd Olofsdotter och Harald Hårdråde. Gustaf Skarsgårds inläsning varvas med en skådespelare som agerar huvudperson, intervjuad som i en modern dokumentär. Vikingatiden har sällan känts så nära våra dagar som här.

2022-12-12
Länk till avsnitt

Carolina Gynning ? går genom eld

Hon är konstnärssjälen som vunnit Big Brother, kallats skandaldrottning och blivit folkkär. En berättelse om glamour, ensamhet och självporträtt.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Carolina Gynning (f. 1978) blir tidigt modellscoutad och bestämmer sig för att lämna Skåne, och ge sig ut i världen. När hon går in i Big Brother-huset i början av 2000-talet har hon gjort nedslag i bland annat Milano, Paris och Playboy mansion i Los Angeles.

Sedan dess har hon blivit programledare, framgångsrik konstnär och entreprenör. Ett mångbottnat liv, som samtidigt präglats av rastlöshet, ensamhet och ångest.

I avsnittet medverkar Carolina Gynning, skulptören Agneta Gynning, mediapersonligheten Hannah Widell, fotografen Elisabeth Ohlson Wallin samt filmregissören och manusförfattaren Jesper Ganslandt.

Avsnittet gjordes av Studio Olga hösten 2022

Programledare: Carl-Johan Ulvenäs
Avsnittsmakare: Alice Dadgostar
Producent: Carl-Johan Ulvenäs & Vendela Lundberg
Ljudmix: Fredrik Nilsson

Klippen i avsnittet är hämtade från Sveriges Radio, Kanal 5, TV4, NRJ samt filmerna "Blondie", "Triangle of Sadness" och "Ils se marièrent et eurent beaucoup d'enfants".

Böckerna "Ego girl" och "Ego woman" av Carolina Gynning och Ingrid Carlqvist har varit till särskilt stor hjälp under researcharbetet.

2022-12-05
Länk till avsnitt

Jair Bolsonaro ? beväpnad med bibel och memes

Berättelsen om hur den tidigare militärkaptenen gick från vilt svingande politisk outsider till att bli ledare för världens femte största land.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Redan under sin tid i armén upplever Jair Bolsonaro att hans hemland är på väg att utvecklas i helt fel riktning. Sedan dess har han ägnat större delen av sitt vuxna liv åt att längta tillbaka till militärdiktaturens Brasilien. 

P3 ID om Jair Bolsonaro är en historia om politiska och religiösa övertygelser. Det är också en berättelse om högerpopulism, skenande polarisering, klimatkamp, kulturkrig och kraften i sociala medier. 

I avsnittet medverkar Lotten Collin, programledare för Konflikt i P1 och tidigare Latinamerikakorrespondent på Sveriges Radio, och Henrik Brandão Jönsson, journalist, författare och Dagens Nyheters korrespondent i Sydamerika.

Avsnittet gjordes av Studio Olga hösten 2022

Programledare: Carl-Johan Ulvenäs

Avsnittsmakare: Hateff Mousaviyan

Producent: Vendela Lundberg

Ljudmix: Fredrik Nilsson

Klippen i avsnittet är hämtade från AFP, BBC, Al Jazeera, Rede TV, Poder360, ABC News, SBT News, Bloomberg, TVPT, France24, Silas Malafaia Oficial (Youtube), Partido Social Liberal (Youtube), Felipe Vieira (Youtube) och Sveriges Radio.

Boken "Beef, Bible & Bullets: Brazil in the age of Bolsonaro" av Richard Lapper och BBC:s dokumentärserie "Rise of the Bolsonaros" har varit till särskilt stor hjälp under researcharbete.

2022-11-21
Länk till avsnitt

En hälsning från redaktionen

En kort nyhet och lite om vad som väntar i framtiden

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Vendela försvinner på tjänstledighet en tid och ersätts av Carl-Johan Ulvenäs.

2022-11-14
Länk till avsnitt

David Beckham ? fotbollshunk, stilikon och Qatar-ambassadör

Han är den fotbollstokige Londongrabben vars drömmar gick i uppfyllelse, superstjärnan som banade väg för en ny sorts sportprofil, och blev den hårt kritiserade ambassadören för Gulfstaten Qatar.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

I oktober 2021 presenteras fotbollsikonen David Beckham som det nya ansiktet utåt för Qatar, och fotbolls-VM som arrangeras i landet 2022.

Beckham blir snart hårt kritiserad av människorättsorganisationer som Amnesty och Human Rights Watch, som hävdar att han bidrar till att skönmåla ett land där migrantarbetare tvingas arbeta under omänskliga förhållanden.

Det är inte första gången David Beckham hamnar i mitten av en kritikstorm.

Under sin karriär har han blivit hånad, hatad, och hotad.

Men han har också lyfts upp som en av de bästa spelarna i sin generation, med en lika känslig som världsberömd högerfot. Och tillsammans med sin fru Victoria Beckham ? Posh Spice ? bröt han ny mark som fotbollsvärldens första spelare med popstjärnestatus.

I P3 ID om David Beckham skildras hans resa från Londonförorten Chingford, och mamma Sandras söndertrampade rabatter, till den absoluta toppen av den europeiska klubbfotbollen ? och vidare till det lukrativa avtalet med Qatar.

Hör om topparna, dalarna, och skandalerna ? bråken, otrohetsryktena, kidnappningsförsöken, och anklagelserna om "sportswashing".

Medverkar i avsnittet gör Olof Lundh, sportjournalist och författare, och Margrét Atladottir, programledare i P3.

Avsnittet gjordes av Studio Olga hösten 2022.

Programledare: Vendela Lundberg

Avsnittsförfattare och reporter: Patrick Stanelius

Producent: Vendela Lundberg

Exekutiv producent: Carl-Johan Ulvenäs

Ljudmix: Fredrik Nilsson

Ljudklippen i avsnittet är hämtade från: Sveriges Radio, BBC, Sky Sports, ITV, Youtube.

Böckerna "Both feet on the ground" av David Beckham och "My autobiography" av Alex Ferguson har också varit till hjälp under arbetet med det här avsnittet.

2022-11-07
Länk till avsnitt

Prinsessan Latifa ? flykten från Dubai

Hon är prinsessan som tröttnade på att vara en lyxfågel i en guldbur, och som bestämde sig för att ta sig ur sin pappa, emirens, järngrepp. Det här är den osannolika berättelsen om hennes flyktförsök.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

I mars 2018 nås världen av ett rop på hjälp i form av ett videomeddelande på Youtube.

I videon syns en 32-årig kvinna presentera sig som Latifa bint Mohammed Al Maktoum, prinsessa av Dubai. Hon är dotter till shejk Mohammed bin Rashid Al Maktoum, och säger att hon hålls inlåst mot sin vilja.

Meddelandet publiceras en vecka efter att Latifa och hennes finländska vän Tiina Jauhiainen förts bort av kommandosoldater, efter en vågad flykt på land och till sjöss.

Plötsligt frågar sig nyhetsredaktioner världen över: Vem är egentligen Latifa, och kan hennes berättelse verkligen stämma?

Hennes pappa är emir av Dubai, och en av Förenade Arabemiratens mäktigaste män. Han är en hängiven ridsportsfantast och har goda relationer till Väst, inte minst till det brittiska hovet.

Men ett år efter Latifas försvinnande skakas Dubais kungafamilj av ännu en skandal, när emirens hustru, prinsessan Haya, rymmer med deras två barn.

P3 ID om prinsessan Latifa är en historia om franska ex-spioner, undervattensfarkoster, capoeira och fallskärmshoppning ? och mycket mer.

Medverkar i avsnittet gör Tiina Jauhiainen, vän till Latifa och med under flyktförsöket, och Amal Aziz, Mellanösternkännare.

Avsnittet gjordes av Studio Olga hösten 2022.

Programledare: Vendela Lundberg

Avsnittsförfattare och reporter: Patrick Stanelius

Producent: Vendela Lundberg

Ljudmix: Fredrik Nilsson

Ljudklippen i avsnittet är hämtade från: Sveriges Radio, BBC, Nine Network, RTE, ITV, Dubai Women Establishment, Instagram, Youtube.

Boken "My story" av shejk Mohammed bin Rashid Al Maktoum har också varit till hjälp under arbetet med det här avsnittet.

2022-10-24
Länk till avsnitt

Marine Le Pen ? högernationalismens grande dame

Berättelsen om makthavaren som växer upp i den franska extremhögerns huvudnäste, vars politiska karriär för alltid kommer att förknippas med hennes kontroversielle far vare sig hon vill eller inte.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Marine Le Pen är 8 år gammal när hon vaknar mitt i natten av att någon har försökt spränga hennes familjehem i bitar med en stor laddning dynamit. Attentatet är riktat mot hennes pappa, Jean-Marie Le Pen. Han är grundare av det högernationalistiska partiet Nationella Fronten och är känd för sina många kontroversiella uttalanden.

Med tiden ska även Marine själv bli något av en vattendelare inom fransk politik. När hon 2011 tar över Nationella Fronten efter sin far, inleds en satsning på att försöka avdemonisera partiet för att kunna nå ut till en större del av befolkningen. Men arvet efter pappa Jean-Maries många grodor väger tungt ? och Marine kommer hela tiden närmare punkten då hon måste göra upp med honom, en gång för alla.

P3 ID om Marine Le Pen är en historia om svek, skandaler och en europeisk högerpopulism på frammarsch.

Medverkar i avsnittet gör Fanny Härgestam, frilansjournalist och Le Pen-kännare, och Marie Nilsson Boij, sydeuropakorrespondent på Sveriges Radio.

Avsnittet gjordes av Studio Olga hösten 2022.

Programledare: Vendela Lundberg

Avsnittsförfattare och reporter: Hateff Mousaviyan

Producent: Vendela Lundberg och Patrick Stanelius

Exekutiv producent: Carl-Johan Ulvenäs

Ljudmix: Fredrik Nilsson

Ljudklippen i avsnittet är hämtade från: Sveriges Radio, INA, France 2, TF1, RTL, JHM, France 24, Sky News, Instagram.

Böckerna "À contre flots" av Marine Le Pen och "En by i Champagne" av Fanny Härgestam har varit till särskilt stor hjälp under arbetet med det här avsnittet.

2022-10-10
Länk till avsnitt

Charles III ? kung till sist

Historien om monarken som fått stryk av skolkamrater, manglats av tabloidpressen, sökt andlig tröst hos gurus och stått i centrum för en enormt uppmärksammad otrohetsskandal.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

När Storbritanniens drottning Elizabeth II dör i början av september 2022, är hennes äldsta son Charles 74 år gammal. Prinsen av Wales ska bli kung.

Han är en man som fått vänta i decennier på sitt livs kärlek. Han har kallats för både blyg och känslig, för en action man och en affärsman som ofta talar först och tänker sen. Kommer Charles klara av jobbet? 

I avsnittet medverkar James Savage, chefredaktör för webbtidningen The Local i Sverige, hovreportrarna Sara Ericsson och Roger Lundgren samt arkitekten Aleksander Wolodarski.

Avsnittet gjordes av Studio Olga hösten 2022.
Programledare: Vendela Lundberg
Avsnittsmakare: Patrick Stanelius, Vendela Lundberg, Carl-Johan Ulvenäs & Alice Dadgostar
Producent: Carl-Johan Ulvenäs
Ljudmix: Fredrik Nilsson

Ljudklippen är hämtade från BBC, Sveriges Radio, AP Archive, Reuters, CBS, Sky News

2022-09-26
Länk till avsnitt

Carrie Fisher ? rebellen, demonerna och Star Wars

Berättelsen om en skådespelerska, författare och komiker som i hela sitt vuxna liv var prinsessan Leia med en hel värld samtidigt som hon brottades med psykisk ohälsa och missbruksproblem.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

När den första Star Wars-filmen går upp på biograferna 1977 kan ingen ana vilken betydelse den kommer få. Den omedelbara ikonen, prinsessan Leia, spelas av Carrie Fisher (1956-2016). Hon är dotter till Hollywoodstjärnorna Debbie Reynolds och Eddie Fisher, ett par som senare figurerar i en av 50-talets största kändisskandaler.

Carrie gör sig med tiden känd som framgångsrik författare, (galg)humorist, så kallad manusdoktor och förgrundsfigur i debatten om psykisk ohälsa ? men i mångas ögon är hon för alltid den unga, vackra rymdprinsessan.

P3 ID om Carrie Fisher är en historia om en mansdominerad filmbransch, åldrande, skrivande, spruckna förhållanden, de starka banden mellan mamma och dotter samt konsten att kunna berätta om vad som helst på ett roligt sätt.

I avsnittet medverkar bland andra Aftonbladet-redaktören och Star Wars-kännaren Tove Björnlundh och filmkritikern Tobias Norström.

Avsnittet gjordes av Studio Olga sommaren 2022.
Programledare: Vendela Lundberg
Avsnittsmakare: Alice Dadgostar & Patrick Stanelius
Producent: Vendela Lundberg & Carl-Johan Ulvenäs
Ljudmix: Fredrik Nilsson

Ljudklippen är hämtade från Star Wars-filmerna, Singin' in the rain (1952), Cleopatra (1963), dokumentären Bright Lights (2016, HBO), CNN, BBC, These old broads (2001), scenföreställningen Wishful Drinking (HBO, 2010), Wishful Drinking (ljudbok), Shampoo (1975), Postcards from the edge (1990), Under the rainbow (1981), Hollywood Vice Squad (1986), MTV, NBC, CBS, ABC, The Oprah Winfrey show

Böckerna Wishful Drinking och The princess diarist av Carrie Fisher var till stor hjälp under researcharbetet.

2022-09-12
Länk till avsnitt

Rama X ? Thailands stenhårde playboykung

Berättelsen om den skandalomsusade kronprinsen som växte upp i skuggan av en älskad kung, och som blev historiskt impopulär när han själv tog över tronen av Thailand.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Våren 2020 skakas Thailands huvudstad Bangkok av demonstrationer. Demonstranterna uttrycker sitt missnöje mot den sittande regeringen. Men de kraftiga protesterna innebär också ett nytt kapitel i Thailands historia. Trots att landets hårda majestätslagar innebär fängelse för den som uttalar sig negativt om kungafamiljen så riktas nu kritik och ilska öppet mot kungahuset. Anledningen stavas Maha Vajiralongkorn, eller Rama X, landets regent som tog över efter sin pappa, den omtyckte kung Bhumibol år 2016. Rama X är utbildad stridspilot och beryktad tjejtjusare. Han har anklagats för att hellre vistas på ett lyxhotell i södra Tyskland, omgiven av vackra kvinnor, än att synas och bry sig om folket i sitt hemland. Och på kort tid har han lyckats rasera sin pappa kung Bhumibols eftermäle. Det här är den, för många, okända berättelsen om ett land vars stormiga moderna historia går stick i stäv med bilden av ett sorglöst semesterparadis.

I avsnittet medverkar:

Karin Zackari, doktor i mänskliga rättigheter och expert på Thailands historia
Andrew MacGregor Marshall, journalist och författare

Avsnittet gjordes av Studio Olga sommaren 2022.
Programledare: Vendela Lundberg
Avsnittsmakare och reporter: Patrick Stanelius och Sally Henriksson
Ljudmix: Fredrik Nilsson

Klippen är hämtade från Sveriges Radio, France 24, The New York Times, Nine Network, Al Jazeera, Channel 4, CNA, Bloomberg, BBC, Thai PBS World, AP, VOA

Böckerna "A kingdom in crisis" och "The king never smiles" har varit till extra stor hjälp under researcharbetet

2022-08-29
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.