Sveriges 100 mest populära podcasts

P3 ID

P3 ID

Starka berättelser om vår tids mest spännande personer. Hör historien bakom kändisskapet. Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Caroline Pouron

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/p3id

Avsnitt

TIPS: P3 ID om Angela Davis finns nu i Sveriges Radio Play

P3 ID släpps numera en vecka tidigare i Sveriges Radio Play.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

I dag släpper vi ett avsnitt om aktivisten Angela Davis.

Berättelsen om akademikern och filosofiprofessorn som i decennier fört kampen för svartas rättigheter, men också för andra grupper som kvinnor och transpersoner.

En kamp som ska leda till en plats på FBI:s ?most wanted?-lista, fängelse och ikonstatus som en global frihetssymbol.

2023-12-04
Länk till avsnitt

Michel Houellebecq ? Frankrikes enfant terrible, kapitalism och sex

Berättelsen om en kedjerökande, litterär sensation som utnämnts till profet och som samtidigt gjort sig känd för islamofobiska uttalanden och en mystisk porrfilm.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Romanen ?Elementarpartiklarna? ges ut 1998 och blir Michel Houellebecqs stora genombrott. I hemlandet Frankrike rasar debatten om de grafiska sexscenerna, kritiken mot den frigjorda 68-rörelsen och kloning som förökningsalternativ till sex. Vad är det Houellebecq vill säga, egentligen?

Med åren gör fransmannen internationell succé med böcker som ofta utspelar sig i framtiden men som sägs sätta fingret på samtiden. De kretsar kring djupt ensamma, vita medelklassmän i en liberal och sekulariserad västvärld ? på väg åt skogen.

På kultursidorna figurerar han numera som Nobelpriskandidat.

Parallellt med sina huvudkaraktärer åldras även författaren: Efter ?Förinta? (2022) anklagas den kroniska cynikern (tillika romantikern) för att ha blivit väl sentimental. Han gör också rasistiska uttalanden om ett ?folkutbyte? i Frankrike och dyker upp i en trailer till en erotisk film, skapad av ett holländskt konstnärskollektiv. Det får omvärlden att undra om fransmannens glansdagar är räknade.

Samtidigt verkar allt Michel Houellebecq önskar sig vara lite gemenskap, vacker musik och verktyg att hantera att döden med.

I avsnittet hörs bland andra litteratur- och teaterkritikern Mikaela Blomqvist, kulturjournalisten Cecilia Blomberg samt författaren och översättaren Kristoffer Leandoer.

Programledare: Vendela Lundberg
Avsnittsmakare: Alice Dadgostar
Producent: Sally Henriksson
Tekniker: Fredrik Nilsson

Avsnittet producerades hösten 2023 av Studio Olga.

I programmet läser Jonathan Bengtsson utdrag ur böckerna ?Konkurrens till döds? (Ellerströms), i översättning av Kennet Klemets, och ?Elementarpartiklarna? (Albert Bonniers) samt ?Plattform? (Albert Bonniers), i översättning av Anders Bodegård.

Ljudklipp är hämtade från BBC, Sveriges Radio, Euronews, AFP, filmen ?Kidnappningen av Michel Houellebecq? (Les Films du Worso, La Sept), France 24, Canal+, TMC, RMC och Louisiana Channel.

2023-11-27
Länk till avsnitt

TIPS: P3 ID om Michel Houellebecq finns nu i Sveriges Radio Play

P3 ID släpps från och med nu en vecka tidigare i Sveriges Radio Play.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

I dag släpper vi ett avsnitt om den kontroversiella franska författaren Michel Houellebecq.

Berättelsen om en kedjerökande, litterär sensation som utnämnts till profet och möjlig Nobelpristagare, men också gjort sig känd för sina sexskildringar, islamofobiska uttalanden och en mystisk porrfilm.

2023-11-20
Länk till avsnitt

Del 1: Elon Musk ? techmiljardären och drömmen om Mars

Berättelsen om den kontroversielle miljardären som tagit sig från en olycklig uppväxt i Sydafrika till tech-kung i Silicon Valley. Nu drömmer han om att ta mänskligheten till Mars.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Elon Musk vill bygga en stad på Mars. Han dejtar filmstjärnor och popartister. Han har fått människor att associera elbilar med snabbhet och lyx. Han har kallats för verklighetens Ironman ? och vill inom en snar framtid operera in chip i människors hjärnor.

I första avsnittet om Elon Musk möter vi en av vår tids mest våghalsiga och ifrågasatta entreprenörer. Från en olycklig barndom i Sydafrika till 90-talets internetboom i Silicon Valley. Från misslyckade raketuppskjutningar till ikonstatus ? och ett offentligt sammanbrott i media.

Det här avsnittet publicerades första gången i mars 2020, det här är en uppdaterad version från november 2023.

Del 2 om Elon Musk finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

Programledare & redaktör: Vendela Lundberg 
Avsnittsförfattare & reporter: Axel Winqvist
Producent: Mathilda von Essen 
Exekutiv Producent: Ulla Svensson
Tekniker: Fredrik Nilsson

Ljudklippen i dokumentären är hämtade från: Fox, ABC News, CNN, Space X, MTV, 60 Minutes, Associated Press, CBS, Saturday Night Live i NBC, CNBC, SXSW Conference, The Terminator, Bloomberg News, Now you Know, Dokumentären Revenge of the Electric Car av Chris Paine, NBC, Vator och The late show with Stephen Colbert.

Biografin Elon Musk: Tesla, SpaceX och jakten på en fantastisk framtid av Ashlee Vance har varit särskilt hjälpsam under arbetet.

2023-11-06
Länk till avsnitt

Tips: Hela berättelsen om Elon Musk hör du bara i Sveriges Radio Play

Nu släpper vi berättelsen om Elon Musk i två delar. Den andra delen hör du exklusivt i Sveriges Radio Play.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Elon Musk är miljardären som har kallats för världens rikaste man, fått elbilar att förknippas med lyxig action och vill operera in chip i mänskliga hjärnor.

Han köpte Twitter och döpte om det till X, syftet med affären var att rädda civilisationen.

Men hans största dröm är att ta mänskligheten till Mars.

I två avsnitt berättar vi om hur offentlighetens Elon Musk har förvandlats från en driven innovatör och skicklig affärsman till en loose cannon och starkt polariserande kraft i USA och i världspolitiken.

Lyssna på avsnitt två av P3 ID om Elon Musk i Sveriges Radio Play.

2023-11-06
Länk till avsnitt

Quentin Tarantino ? våld, fötter och Weinstein

Han är regissören bakom storverk som Pulp Fiction och Kill Bill. Hör berättelsen om filmnörden som gjort ultravåldet mainstream och dominerat Hollywood i decennier.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Under 30 år har filmmakaren Quentin Tarantino karvat fram sin unika plats i Hollywood. Hans filmer har belönats med flera Oscars och Harvey Weinstein har kallat honom lika viktig för filmbolaget Miramax som Musse Pigg var för Disney.

Det var den numer sexualbrottsdömde och ökände filmproducenten Weinstein som producerade alla Tarantinos filmer - fram till #metoo-upproret 2018. Han var ett slags fadersfigur för Tarantino, som växte upp med en frånvarande pappa och B-filmer istället för vänner som sällskap.

P3 ID om Quentin Tarantino handlar om ett svekfullt Hollywood och den ibland gränslösa relationen som kan uppstå mellan skådespelare och regissör, men också mellan regissör och filmproducent. Om filmer som är fulla av referenser till filmhistorien, medvetna musikval och ofta närbilder på nakna fötter. Och om Tarantinos övertygelse om att få skildra våld, sex och knark precis så grafiskt och brutalt som han vill.

Nu sägs det att han bara har en enda film kvar i sig. 

I avsnittet hörs bland andra skådespelaren och modellen Christina Lindberg och filmvetaren och journalisten Emma Gray Munthe.

Avsnittet gjordes av Studio Olga hösten 2023

Programledare och avsnittsmakare: Vendela Lundberg

Producent: Sally Henriksson och Carl-Johan Ulvenäs

Ljudmix: Fredrik Nilsson

Ljudklippen i programmet är från SVT, Sveriges Radio, WTF with Marc Maron, The Howard Stern Show, The Q&A with Jeff Goldsmith, The Joe Rogan Experience, KILL BILL: VOL. 1 Featurette - The Making Of, Directors Guild of America och Channel 4.2023-10-23
Länk till avsnitt

Muammar al-Gaddafi ? från befriare till förgörare

Muammar al-Gaddafi var den spektakuläre revolutionären som skulle leda det libyska folket till frihet. Men han blev i stället deras plågoande, och gjorde sig dessutom ovän med nästan hela världen.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

I oktober 2011 fruktar en man för sitt liv, gömd i ett avloppsrör i öknen utanför den libyska staden Sirte. Högt ovanför honom patrullerar Nato-plan luftrummet. På marken närmar sig en grupp fientliga soldater. Det finns ingenstans att fly för mannen i röret. Han heter Muammar al-Gaddafi, och är Libyens ledare. Han var en beduin som blev soldat, och som togs emot som en hjälte av sitt folk när han störtade landets kung 42 år tidigare. Men hösten 2011 har han drivit sitt Libyen till inbördeskrig, och folkets välvilja har sinat.

Han var revolutionären som blev diktator, och som väckte omvärldens vrede när han finansierade terrorstämplade frihetsrörelser ? men som till slut bjöds in i värmen igen och knöt vänskapsband med flera västerländska stormakter.

P3 ID om Muammar al-Gaddafi är berättelsen om en egensinnig politiker och självutnämnd tänkare som försökte hitta en ny väg till demokrati, och om hur det som en gång var världens fattigaste land kastats mellan hopp och förtvivlan i över 100 års tid.

Hör om hur en oblodig statskupp och drömmar om arabisk enighet förvandlades till ett terrorvälde där ingen kunde lita på sin granne längre, om hur terrordåd som Lockerbieattentatet 1988 ritade om den politiska världskartan, om hur Gaddafis sinne för rampljuset skilde honom åt från andra politiker, och om hur ett möte mellan den libyska ledaren och en av Sveriges kändaste journalister urartade fullständigt.

Avsnittet gjordes av Studio Olga hösten 2023

Programledare: Vendela Lundberg

Avsnittsmakare och reporter: Patrick Stanelius

Producent: Sally Henriksson

Ljudmix: Fredrik Nilsson

I programmet medverkar även Jan Guillou, journalist och författare som träffat Muammar al-Gaddafi personligen, och Aron Lund, analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut FOI.

Ljudklippen i avsnittet är hämtade från Sveriges Radio, CNN, BBC, Sky News, The Telegraph, Youtube, AP och dokumentären "Evolution of Evil: Colonel Gaddafi ? terror of the Middle East?.

Böckerna "Libya from colony to revolution? (Ronald Bruce St John), ?Villebråden i Khadaffis harem? (Annick Cojean), ?The green book? (Muammar al-Gaddafi), och tidskriften ?Världspolitikens dagsfrågor ? Moammar al-Gaddafi, diktatorn som omfamnas av väst? (Aron Lund)" har varit till hjälp i arbetet med detta avsnitt.

2023-10-09
Länk till avsnitt

Drew Barrymore ? mommy issues, Spielberg och Hollywoods wild child

Historien om hur flickan från E.T. blev rebell, fick en hel generation att leka Charlie's Angels och återuppstod som talkshowvärd.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

När Drew Barrymore blir myndigförklarad i slutet av 80-talet är hon 14 år gammal. Hon har hunnit bli en världsberömd filmstjärna, festa med Hollywoods gräddhylla och hamnat på behandlingshem för alkohol -och narkotikamissbruk.

Redan som sjuåring har hon också, i några av landets största tv-program, fått frågor om sitt kärleksliv.

Drygt 30 år senare beskrivs Barrymore som America's sweetheart och Ellen DeGeneres efterföljare. Hon skapar också stor besvikelse i branschen när hon planerar att sända sin talkshow, trots den stora strejken i Hollywood.

Hur gick det till?

P3 ID om Drew Barrymore är en berättelse om en splittrad familj, att bli vuxen för tidigt och att hålla sig aktuell i fyra årtionden. Det handlar också om de romantiska komediernas storhetstid, att visa brösten för David Letterman och ett viralt klipp om hur härligt regnet är i Los Angeles.

I avsnittet hörs bland andra Michelle Hallström, kulturjournalist och programledare för Paparazzipodden, och Aricia Skidmore-Williams, komiker och programledare för podcasten Even the rich.

Programledare: Vendela Lundberg
Avsnittsmakare: Alice Dadgostar
Producent: Sally Henriksson
Tekniker: Fredrik Nilsson

Avsnittet producerades sommaren 2023 av Studio Olga.

Böckerna ?Wildflower? av Drew Barrymore och ?Little girl lost? av Drew Barrymore och Todd Gold har varit till stor hjälp under researcharbetet.

Ljuden är hämtade från CNN, CBS, NBC, ABC, Universal Pictures, Warner Bros., The Drew Barrymore show, The Howard Stern show, Entertainment Tonight, Saturday Night Live, The Oprah Winfrey show, New Line Cinema, MTV, Late show with David Letterman, Columbia Pictures, Chicks in the office, Flower Films, Sveriges Radio, filmerna ?E.T.?, ?Poison Ivy?, ?Never been kissed?, ?The wedding singer?, ?50 first dates?, ?Charlie's Angels? och ?Donnie Darko?

2023-09-25
Länk till avsnitt

Jevgenij Prigozjin ? Wagnerledaren som utmanade Putin

Hör berättelsen om fängelsekunden som tog köksvägen till Putin och grundade en ökänd legostyrka. Mannen som utmanade makten i Kreml och föll.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Jevgenjij Prigozjin föds 1961 i Leningrad, numer Sankt Petersburg. Under många år driver han restauranger och cateringbolag. Genom dessa verksamheter stiftar han bekantskap med flera viktiga personer inom den ryska maktsfären ? och snart går han under smeknamnet ?Putins kock?.

Ett halvår in i Rysslands invasion av Ukraina 2022 tar Jevgenij Prigozjin klivet ut ur skuggorna och erkänner sig vara ledare för den grupp ryska legosoldater som går under namnet Wagner. Prigozjin och hans soldater har då länge varit verksamma i bland annat Syrien och flera afrikanska länder.

Efter att han på midsommarafton 2023 öppet kritiserar det ryska försvarsministeriet tror flera att han är en ?dead man walking?.
Ett par månader senare störtar hans privatjet mot marken i lågor norr om Moskva. Ombord finns Prigozjin och flera av hans närmaste inom Wagnergruppen.

I avsnittet hörs bland andra Sveriges Radios Fredrik Wadström och frilansjournalisten Maria Georgieva.

Programledare: Vendela Lundberg
Reporter och avsnittsmakare: Hateff Mousaviyan
Producent: Sally Henriksson
Tekniker: Fredrik Nilsson

Avsnittet producerades hösten 2023 av Studio Olga.

Klippen är hämtade från Sveriges Radio, France24, The Guardian, SVT, CBS, MSNBC, CNN, BBC, ABC News, NBC News och Telegram.

2023-09-11
Länk till avsnitt

Hasbulla ? internetfenomenet från Dagestan

Berättelsen om hur en kortväxt kille från den ryska landsbygden blev hela nätets favoritmeme.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

När Hasbulla Magomedov föds 2002 befinner sig hans hemprovins, Dagestan, i ett turbulent geopolitiskt läge. Det andra Tjetjenienkriget står runt hörnet och oroligheterna hänger i luften. Men den unge Hasbulla låter sig inte tyngas ner. Han drömmer om ett liv i sus och dus. Om snabba bilar, hårda fighter och adrenalinkickar.

Trött på att bli orättvist behandlad och retad för sin ringa längd väljer Hasbulla i tonåren att hoppa av sina koranstudier. Lite på måfå börjar han istället att spela in roliga klipp med sin mobil ? klipp som inom loppet av bara några veckor kommer att göra honom viral.

P3 ID om Hasbulla är berättelsen om en av vår tids mest mytomspunna internetkändisar. Det handlar om kontextlös glädjespridning, om att bli kattmynta för algoritmerna och att kritiseras för att göra kortväxta människor till åtlöje.

I avsnittet hörs bland andra Max V Karlsson, journalist på Dagens ETC, Angelica Cisalli, komiker, och Paul del Valle, UFC-kommentator på Viaplay och programledare för MMA-podden.

Programledare och producent: Vendela Lundberg
Reporter och avsnittsmakare: Hateff Mousaviyan
Tekniker: Fredrik Nilsson

Avsnittet producerades sommaren 2023 av Studio Olga.

Klippen i avsnittet är hämtade från Hasbullas Instagram/Youtube, Sundae Conversation with Caleb Pressley, UFC, Ashab Tamaevs youtubekanal, Abdu Roziks youtubekanal, The Schmo, Hotboxin? with Mike Tyson, Sveriges Radio, France24 och The Sydney Morning Herald.

2023-08-28
Länk till avsnitt

Joe Rogan ? poddvärldens största makthavare

Berättelsen om hur en kampsportsmästare blev sitt eget mäktiga mediehus, gjorde en miljarddeal med Spotify och fick forskare att se rött.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Joe Rogan (f. 1967) växer upp i Boston som en osäker kille. Men efter att ha funnit mening i kampsporten taekwando, ger han sig ut i världen med nytt självförtroende. Joe satsar på att bli stand up-komiker och det ska visa sig att hans förmåga att snacka inför publik är stor. Så stor att han drygt 30 år senare fått ett osannolikt genomslag med konceptet "bara samtal", rökt gräs i direktsändning med Elon Musk och hamnat i stormens öga under en global pandemi.

P3 ID om Joe Rogan är en berättelse om när underhållning blir politik på hög nivå. Det handlar också om hur träning kan förändra en människa från grunden, konspirationsteorier och ett företag som säljer gummivaginor.

I avsnittet hörs bland andra Martin Gelin, författare och Dagens Nyheters New York-korrespondent, samt Paul Del Valle, programledare för MMA-podden.  

Programledare och producent: Vendela Lundberg
Avsnittsmakare: Alice Dadgostar
Tekniker: Fredrik Nilsson

Avsnittet producerades sommaren 2023 av Studio Olga.

Ljuden är hämtade från CNN, BBC, NBC, The Verge, The Joe Rogan Experience, Lex Fridman Podcast, The Oil and Whiskey Podcast, Sveriges Radio, MTV, Youtube-kontot UFC, Rolling Stone, Hollywood Reporter

2023-08-14
Länk till avsnitt

Lindsay Lohan ? flykten från Hollywood, party och paparazzis

Berättelsen om hur en älskad barnstjärna föll offer för 00-talets hårdnackade kändiskultur

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Los Angeles, 2009.  En vit, brummande Maserati rullar in i ett parkeringsgarage och en grupp paparazzifotografer rör sig hungrigt mot bilen. En rödhårig kvinna öppnar dörren och kliver ut. Hon är klädd i en grå flanellskjorta och har en glittrig paljettväska slängd över armen. Fotograferna börjar skrika. 

Kvinnan som fångas på bild heter Lindsay Lohan. Hon är vid det här tillfället tjugotre år gammal och har varit skådis sen barnsben. Lohan har gjort succé med filmer som Föräldrafällan och Mean Girls, men vid den här tiden är Lohan mer känd för sitt vilda partyliv, sina rattfyllor och sitt drogmissbruk. Under decenniet som följer kommer Lohan väcka uppmärksamhet för ett möte med Turkiets president Erdogan, ett viralt klipp med en flyktingfamilj i Moskva ? och en nattklubb på Mykonos i Grekland. 

P3 ID om Lindsay Lohan är en berättelse om 00-talets hårdnackade kändiskultur och Lohans kamp för att få tillbaka sin karriär. 

I avsnittet hörs filmkritikern Caroline Hainer och Veckorevyns chefredaktör Irena Pozar.

Avsnittet gjordes av Studio Olga våren 2023

Programledare: Carl-Johan Ulvenäs

Avsnittsmakare och reporter: Axel Winqvist 

Producent: Carl-Johan Ulvenäs

Ljudmix: Fredrik Nilsson

Ljudklippen I programmet är hämtade från: The Oprah Winfrey Network, Hollywood TV, Fox News, CNN, NBC,  The Tonight Show, Jimmy Carter, MTV, CBS Sunday Morning, SNL,  5 Eyewitness News, Living Lohans, ABC, Late night with David letterman, Good Morning Britain, Huffington Post, The Tonight Show starring Jimmy Fallon, That?s 70s Show, Good Morning America, Kennedy, Georgia Rule, Scary Movie 5, The Canyons och Disneyfilmerna The Parent Trap, Mean Girls, Life Size och Herbie Fully Loaded. 

2023-07-31
Länk till avsnitt

Mark Zuckerberg ? Facebook och fosterlandet

Han har hyllats för att ha förändrat hur vi kommunicerar med varandra men också anklagats för att sprida desinformation, manipulera val och ha en skadlig inverkan på samhället.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Mark Zuckerberg (född 1984) är entreprenören som från sitt studentrum på Harvard, förändrade hur människor interagerar med varandra. 

Uppvuxen i en välbärgad förort till New York blev Mark Zuckerberg snabbt medveten om potentialen i tekniken. Efter år av experiment i pojkrummet, lanserar han vintern 2004 thefacebook.com, en internkatalog för Harvards elever. Plattformen växer snabbt och inom bara några år börjar Mark Zuckerbergs fritidsprojekt påverka politiken, tekniksektorn och vardagslivet för en stor del av världens befolkning.

P3 ID om Mark Zuckerberg är en historia om innovation, envishet och oanade konsekvenser.

I avsnittet hörs bland annat Karin Pettersson, kulturchef Aftonbladet och Björn Jeffery, techanalytiker på Svenska Dagbladet. 

Programledare och avsnittsmakare: Carl-Johan Ulvenäs
Reporter: Alice Dadgostar
Producent: Vendela Lundberg 
Tekniker: Fredrik Nilsson

Avsnittet producerades 2023 av Studio Olga

Ljud från:AP, Sveriges Radio, California Dental Association, Master of Scale, facebook, CNN, Bloomberg, Derek Franzese, CBS, Vator News, Y combinator, Makers, FORA.tv, NBC, Channel 4, Mashable, TODAY, Washington Post, Fox News, Techonomy, The Guardian, TV 4, AP, Comedy Central, Paramount Pictures, Recode, Lex Friedman.

Böckerna: Facebook ? Den nakna sanningen av Sheera Frenkel & Cecilia Kang och The Accidental Billionaires av Ben Mezrich har varit till stor hjälp under researchen av det här programmet.

2023-07-17
Länk till avsnitt

Yoko Ono ? avantgarde, aktivist och för alltid Lennons fru

Hon har anklagats för att ha splittrat Beatles och reducerats till John Lennons fru. Men Yoko Ono har alltid gått sin egen väg och vigt sitt liv åt konsten, musiken och freden.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Yoko Ono är en avantgardistisk konstnär och fredsaktivist som skapar verk med humor och lekfullhet, men också med starka budskap.

Hon blev känd för hela världen genom sin relation med John Lennon, och har gång på gång anklagats för att ha varit den som splittrade The Beatles.

Under åren har den snart 90-åriga Yoko Ono provocerat och väckt starka känslor.

I avsnittet hörs Samanda Ekman, kulturreporter som bland annat har podden Till sängs, och Elisabeth Millqvist, museichef Moderna museet Malmö och tidigare konstnärlig ledare på Wanås konsthall där Yoko Ono finns representerad sedan 2011.

Avsnittet gjordes av Studio Olga våren 2023.

Programledare: Carl-Johan Ulvenäs

Avsnittsmakare och reporter: Sally Henriksson

Producent: Carl-Johan Ulvenäs

Ljudmix: Fredrik Nilsson

Ljudklippen i programmet är hämtade från Sveriges Radio, BBC, Louisiana channel, New York Times, Freedom forum, Tom Cottle: Up close, Dick Cavett show, Geraldo CBS, ABC, Mike Douglas show och CNN.

Boken "Yoko Ono: Collector of skies" har varit till hjälp i researcharbetet.

2023-07-03
Länk till avsnitt

Dalai Lama ? frihetssymbol i exil och västvärldens lyckoguru

Han har tilldelats Nobels fredspris, kallats för en ulv i munkkläder och skapat kontroverser. Tibets högste andlige ledare kan vara den sista Dalai Lama.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Redan som tvåårig liten pojke utsågs Tenzin Gyatso till den fjortonde Dalai Lama, och därmed Tibets högste andlige och politiska ledare.

Genom åren har han blivit en världskändis, skrivit en rad böcker med olika livsråd och turnerat jorden runt med föreläsningar och samtal.

För den kinesiska regeringen är han ett rött skynke, och för exiltibetaner ett hopp om ett mer självständigt Tibet. Sedan 1959 lever han i exil i norra Indien.

Dalai Lama har flera gånger varit i blåsväder. Senast vinter 2023 då ett videoklipp där han ber en ung pojke att suga på hans tunga spreds som en löpeld.

Han är den fjortonde Dalai Lama, och kanske också den sista.

I avsnittet hörs kulturreportern Nanna Olasdotter, oberoende kinaanalytikern Kristina Sandklef och TV4-programledaren Malou von Sivers som har intervjuat Dalai Lama två gånger.

Avsnittet gjordes av Studio Olga våren 2023

Programledare: Carl-Johan Ulvenäs

Avsnittsmakare och reporter: Sally Henriksson

Producent: Carl-Johan Ulvenäs

Ljudmix: Fredrik Nilsson

Klippen i avsnittet kommer från Efter tio TV4, Sveriges Radio, CNN, BBC, AP, Reuters, Youtube, Good Morning Britain, Nyhetsmorgon TV4.

Böckerna "Dalai Lama - mitt land, mitt folk", "In exile from the land of snows", "Dalai Lama" av Bertil Lintner och "Dalai lama: en auktoriserad biografi" har varit till hjälp i arbetet med det här avsnittet.

2023-06-19
Länk till avsnitt

Leonardo DiCaprio ? den siste playboyen

Historien om hur en rufsig kille från Los Angeles blev "king of the world".

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

I maj 2023 går skådespelaren Leonardo DiCaprio på röda mattan i Cannes för premiären av ännu en storfilm. Han är mer än van vid att flankeras av branschens största namn, liksom horder av fans och fotografer.

I nästan hela sitt liv har Leo befunnit sig i filmens värld. Han har blivit nominerad till otaliga priser, orsakat kaos i Tokyo och som klimataktivist skakat hand med politiker i Vita Huset. Han har också blivit (ö)känd för att aldrig dejta någon över 25.

Ändå är han fortfarande något av en gåta.

P3 ID om Leonardo DiCaprio är en berättelse om filmkonst, privatliv, 90-talets Sunset Boulevard, Leomania ? och grabbarna i det omhuldade The Pussy Posse.

I avsnittet medverkar kulturjournalisterna och programledarna Margrét Atladottir och Christina Jeurling Birro.

Programledare: Carl-Johan Ulvenäs
Avsnittsmakare: Alice Dadgostar
Producent: Carl-Johan Ulvenäs
Ljudmix: Fredrik Nilsson

Klippen i avsnittet är hämtade från CBS, PBS, NBC, ABC, AP, MTV News, KCTV5, GQ, Richard Engfors, OWN TV, Columbia Pictures, Warner Bros, United Artists, 20th Century Fox, Paramount, 60 minutes Australia, The Joe Rogan Experience och Festival de Cannes.

2023-06-05
Länk till avsnitt

Simone Biles ? gymnastiken, rekorden och övergreppsskandalen

Berättelsen om hur tidernas främsta gymnast blev ansiktet utåt för psykisk ohälsa bland elitidrottare.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Simone Biles (född 1997) är en amerikansk gymnast.

Efter en turbulent första tid i livet adopteras den 3-åriga Simone Biles av sin morfar i Texas. Ett par år senare, under en dagsutflykt med förskolan, finner hon sig förtrollad av redskapen och rörelserna i den lokala gymnastikhallen. När hon själv, på ren instinkt, går bort till barnavdelningen och lyckas kopiera de äldre gymnasterna står det snabbt klart att hon besitter en talang utöver det vanliga.

Idag är Biles att betrakta som en gigant inom den artistiska gymnastiken. Med sina 7 OS-medaljer och 19 VM-guld har hon förändrat sporten i grunden. Men bakom framgångarna döljer sig länge ett okänt mörker.

P3 ID om Simone Biles är en berättelse om naturbegåvning, uppoffringar och vilja. Det handlar också om en av idrottshistoriens mest omfattande övergreppsskandaler, psykisk ohälsa och att lära sig lyssna på sin inre röst.

I avsnittet hörs bland annat Linn Nenzén, programledare och reporter på Radiosporten, och Göran Kenttä, idrottspsykolog och forskare vid Gymnastik- och Idrottshögskolan.

Programledare: Carl-Johan Ulvenäs
Avsnittsmakare och reporter: Hateff Mousaviyan
Producent: Carl-Johan Ulvenäs
Tekniker: Fredrik Nilsson

Avsnittet producerades 2023 av Studio Olga

Ljudklippen i programmet är hämtade från dokumentären ?Simone vs Herself?, IOC, NBC, WTHR, USA Gymnastics, Universal Sports, CBS, Al Jazeera, Sky News och Sveriges Radio.

2023-05-22
Länk till avsnitt

Benjamin Netanyahu ? Israels starke man

Elitsoldat, managementkonsult, premiärminister Benjamin Netanyahu har kallats både för politisk trollkarl och seglivad överlevare. Men när Israel kokar står han inför sin största kris i karriären.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Våren 2023 fyller Israel 75 år som självständig nation. Samtidigt fylls gatorna i landets städer med hundratusentals ilskna demonstranter som protesterar mot landets nya, ultrakonservativa, regering. I fokus står ett lagförslag som ska minska högsta domstolens politiska inflytande i Israel, något som många befarar kommer undergräva demokratin i landet.

Reformförslaget drivs på av landets premiärminister Benjamin Netanyahu ? eller Bibi, som han kallas. Älskad, hatad, skandalomsusad och spektakulär ? i snart tre decennier har Netanyahu arbetat för att bli solen som den israeliska politiken kretsar kring.

Han är den förste premiärministern i Israel som är född efter att landet blev självständigt, och även den premiärminister som suttit längst på sin post i landet. Han har stångats med amerikanska presidenter och anklagats för att uppvigla till mord. Men han har aldrig fått utstå sådan massiv kritik, både inifrån och utanför Israel, som nu. Hur många äss har egentligen Netanyahu kvar i sin politiska rockärm?

P3 ID bläddrar bakåt i Benjamin Netanyahus familjealbum, från uppväxtåren i New York och Philadelphia, till krigsfronten i Israel ? fram till det politiska kaoset som råder sedan valet hösten 2022. Hör om tragedierna, intrigerna och framgångarna som formade Netanyahu, och i förlängningen hela Israel.

Avsnittet gjordes av Studio Olga våren 2023

Programledare: Carl-Johan Ulvenäs

Avsnittsmakare och reporter: Patrick Stanelius

Producent: Carl-Johan Ulvenäs

Ljudmix: Fredrik Nilsson

I programmet medverkar även Cecilia Uddén, Mellanösternkorrespondent Sveriges Radio, och Benjamin Katzeff-Silberstein, doktor i historia och forskare vid Tel Aviv University

Ljudklippen i avsnittet är hämtade från Sveriges Radio, CNN, Sky News, NBC, Fox News, Youtube, AP och dokumentärerna "King Bibi" och "PBS Frontline: Netanyahu at war".

Böckerna "Bibi: My story" (Benjamin Netanyahu),"Bibi: The turbulent life and times of Benjamin Netanyahu" (Anshel Pfeffer), och "Den perfekta konflikten: Israel?Palestinafrågan inifrån" (Johan Berggren) har varit till hjälp i arbetet med detta avsnitt.

2023-05-08
Länk till avsnitt

David Miscavige ? scientologi, maktspel och Hollywood

Han är scientologiledaren som beskrivs som paranoid, lynnig och maktgalen. På senare år har tidigare medlemmar stämt honom och organisationen, men Miscavige går inte att nå.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

I snart fyra decennier har David Miscavige varit i praktiken den högste ledaren för Scientologikyrkan. Avhoppare beskriver organisationen som en sekt och Miscavige som en hårdför ledare som styr med järnhand.

Han har blivit allt mindre synlig i det offentliga och när det amerikanska rättsväsendet försökt delge honom stämningar om människohandel har han inte kunnat nås.

Hans fru, Shelly Miscavige, har inte heller synts till i offentligheten på länge och tidigare medlemmar anklagar Miscavige för att ligga bakom hennes försvinnande.

Mike Rinder, som skrivit "A billion years", var under många år en av Scientologikyrkans högst uppsatta och jobbade sida vid sida med Miscavige. Här berättar han om sina upplevelser av Miscavige hårda ledarstil och scientologins baksidor.

Miscavige är också nära vän med Tom Cruise och Scientologikyrkan har flera medlemmar bland kändisar i Hollywood. Journalisten Magnus Sundholm, som bott i Los Angeles i över 30 år och har podden "Livet i La la land" förklarar de nära banden mellan rörelsen och Hollywood, och beskriver vänskapen med Cruise.

Avhopparen Dan Koon har också arbetat nära David Miscavige och skrivit boken "Ruthless" tillsammans med Davids pappa Ron Miscavige.

Avsnittet gjordes av Studio Olga våren 2023

Programledare: Carl-Johan Ulvenäs

Avsnittsmakare och reporter: Sally Henriksson

Producent: Carl-Johan Ulvenäs

Ljudmix: Fredrik Nilsson

Ljudklippen i avsnittet är hämtade från ABC, CNN, 7news, Youtube, Granada TV, och dokumentären "Going Clear" från HBO.

Böckerna "Ruthless" (Dan Koon och Ron Miscavige) och "A billion years" (Mike Rinder) har varit till hjälp i arbetet med detta avsnitt.
2023-04-24
Länk till avsnitt

Evin Ahmad ? Shakespeare, Snabba Cash och den inre kärringen

Hon är författaren och skådespelaren som porträtterat allt från Hamlet till techentrepenören Leya och samtidigt känt sig märkt av etiketter. En berättelse om frihet, evig identitetskris och att axla en huvudroll.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Evin Ahmad (f. 1990) har synts på filmduken och teaterscenen i halva sitt liv. Efter scenskolan släpper hon sin debutroman, medverkar i uppmärksammade tv-serier och vinner pris för sina skådespelarinsatser.

Men skuldkänslorna är samtidigt stora ? för att vara den som fick chansen.

P3 ID om Evin Ahmad är en historia om att mäta sig i prestationer, upplevelsen av att få huvudrollen i en internationell tv-serie och att ha gått på fler begravningar än bröllop. Det handlar också om att bli genomskådad av en schaman, att ha sitt postnummer som hemland och att skapa sin egen karaktär.

I avsnittet medverkar Evin Ahmad, skådespelaren och artisten Pablo Leiva Wenger, regissören Rojda Sekersöz, dramaturgen Anneli Dufva och manusförfattaren Oskar Söderström.

Programledare: Carl-Johan Ulvenäs
Avsnittsmakare: Vendela Lundberg och Alice Dadgostar
Ljuddesign: Carl-Johan Ulvenäs och Alice Dadgostar
Producent: Carl-Johan Ulvenäs
Ljudmix: Fredrik Nilsson

Klippen i avsnittet är hämtade från Sveriges Radio, Expressen, SVT, Folkteatern, Netflix, Storytel, Tre Vänner AB, 2afilm AB samt ljudboken "En dag ska jag bygga ett slott av pengar" från Natur och Kultur.

Boken "En dag ska jag bygga ett slott av pengar" av Evin Ahmad har varit till särskilt stor hjälp under researcharbetet.

2023-04-10
Länk till avsnitt

Sam Bankman-Fried ? kryptokungens kraschlandning

Historien om den rekordunga dollarmiljardären som sågs som kryptobranschens underbarn, tills den dag då allt kraschade. Nu riskerar han 115 år i fängelse.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Sam Bankman-Fried bokstavligen föddes in i Silicon Valley och började tidigt intressera sig för effektiv altruism och för att tjäna pengar på handel med kryptovalutor.

Han grundade Alameda research och sedan FTX som skulle komma att bli en av världens största kryptobörser, med den egna valutan FTT.
Det gjorde honom till dollarmiljardär.

När kryptobranschen svajade 2022 fick han smeknamnet The white knight of crypto, för att han räddade andra kryptobolag i kris.

Men i november 2022 föll allt samman. På en vecka gick FTX från ett bolag värderat till 32 miljarder dollar till ett bolag med stora skulder, där såväl investerare och privatpersoner förlorat enorma summor.

Nu utreds han misstänkt för bedrägeri och riskerar att dömas till 115 år i fängelse.

Avsnittet gjordes vintern 2023 av Studio Olga.

Medverkande är Gunnar Harrius, ekonomijournalist och programledare för Kapitalet och Kryptoteket, Sophia Sinclair, techreporter på Svenska Dagbladet och Kjell A Nordström, ekonom och författare.

Programledare och producent: Carl-Johan Ulvenäs
Avsnittsmakare: Sally Henriksson
Ljudmix: Fredrik Nilsson

Klippen i avsnittet är hämtade från Sveriges Radio, BBC, CNN, Forbes, Reuters, New York Times, Bloomberg, CNET och CNBC.

2023-03-27
Länk till avsnitt

Mia Khalifa ? den ångerfulla porrstjärnan

Hon var världens mest sedda porrskådis som 21-åring. Sedan hängdes hon ut på nätet, mordhotades av IS-sympatisörer och blev en högljudd kritiker av porrindustrins villkor.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Mia Khalifa (född 1993) är influencer, webcam-modell och f.d. porrstjärna.

Strax efter att hennes familj lämnar det konfliktdrabbade Libanon för USA inträffar 11 september-attackerna. Terrorattentatet blir starten på en period av ökad xenofobi och misstro gentemot personer med rötter i Mellanöstern. För den unga Mia Khalifa, som redan mobbas för sin övervikt och sina glasögon, spär det här på känslan av utanförskap i det nya hemlandet.

Vändningen kommer under hennes tid på college. Efter att ha rasat i vikt och förstorat brösten blir Mia plötsligt föremål för mäns åtrå. När en främmande man kommer fram på stan och erbjuder henne jobb som nakenmodell ser hon sin chans. Bara några veckor senare medverkar Mia i sin första vuxenfilm.


P3 ID om Mia Khalifa är en historia om porr, politik och religion. Det handlar också om internet som skampåle, om dubbelmoral, maktrelationer och att försöka börja om på nytt.


I avsnittet hörs bland annat Nora Adin Fares, reporter på Dagens Nyheter.


Programledare: Carl-Johan Ulvenäs

Avsnittsmakare och reporter: Hateff Mousaviyan

Producent: Carl-Johan Ulvenäs

Tekniker: Fredrik Nilsson

Avsnittet producerades 2023 av Studio Olga

Ljudklippen i programmet är hämtade från: BBC, BangBros, Sveriges Radio, National Geographic, Girlboss Radio, Evie Magazine, Complex, Ziwe, TMZ, Megan Abbot, samt Mia Khalifas konton på TikTok, Youtube och Instagram.

2023-03-13
Länk till avsnitt

Lena Dunham ? Girls, dreven och ursäkterna

Historien om underbarnet från New York som blev "a voice of a generation" med sin epokgörande tv-serie för att sedan bli ökänd för alla gånger hon sagt förlåt.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Lena Dunham (f. 1986) är regissören, manusförfattaren och skådespelaren som skapar Girls, en av 10-talets mest omtalade tv-serier, innan hon fyllt 25. Hon kröns till "queen of comedy" och hyllas för sina banbrytande kvinnoporträtt och skarpa blick på samtiden, sex och relationer.

Samtidigt kantas Dunhams karriär av hälsoproblem, hård kritik och anklagelser bland annat om rasism. Gång efter annan följs uppmärksammade inlägg och uttalanden av offentliga ursäkter.

P3 ID om Lena Dunham är en berättelse om skapande, sociala medier och några av vår tids mest brännande kulturfrågor.

I avsnittet medverkar Lydia Farran-Lee, kulturreporter på SVT och Adam Cwejman, liberal debattör och politisk redaktör på Göteborgs-Posten

Avsnittet gjordes av Studio Olga vintern 2022/2023

Programledare: Carl-Johan Ulvenäs
Avsnittsmakare: Alice Dadgostar
Producent: Carl-Johan Ulvenäs
Ljudmix: Fredrik Nilsson

Klippen i avsnittet är hämtade från Sveriges Radio, Daily Mail, The 92nd Street Y, podcasten Women of the hour, Guggenheim Museum, Youtubekontot criterioncollection, IFC Films, PressPausPlay, Graham Bensingers podcast, Talk easy with Sam Fragoso, CBS, Bafta, MGM Studios, HBO, United Artists, Cosmopolitan, The Drew Barrymore show, Channel 4

Boken "Not that kind of girl" av Lena Dunham har varit till särskilt stor hjälp under researcharbetet.

2023-02-27
Länk till avsnitt

Andrew Tate ? männens självpåtagne riddare

Han är en av världens mest virala personer och har både fascinerat och upprört med sina livsråd om allt från hur man blir en rik Top G till hur kvinnor ska hanteras.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Andrew Tate har kallats för såväl internets läskigaste man som ansiktet utåt för manlig toxicitet. Han är en före detta kickboxare som blivit utkastad ur dokusåpan Big Brother, drivit webcam-verksamhet och blivit en självhjälpsguru för mängder med killar och unga män världen över.

Men det var i december som Tate blev ett namn långt utanför de yngre generationerna när han gav sig in i ett Twitterbråk med klimataktivisten Greta Thunberg, och kort därefter greps av rumänsk polis misstänkt för våldtäkt, människohandel och organiserad brottslighet.

Hör berättelsen om mannen som blivit en förebild för många unga män som vill bli en Top G med dyra klockor, snabba bilar och snygga brudar. Men som också väcker avsky med sina misogyna inlägg och aggressiva framtoning.

Medverkande i programmet är Max V Karlsson, ledarskribent och reporter Dagens ETC, medieforskaren Anja Hirdman och Expressens kulturchef Victor Malm.

Avsnittet gjordes av Studio Olga vintern 2023.

Programledare: Carl-Johan Ulvenäs

Avsnittsförfattare och reporter: Sally Henriksson

Producent: Carl-Johan Ulvenäs

Ljudmix: Fredrik Nilsson

Ljudklippen i avsnittet är hämtade från Sveriges radio, VICE dokumentärfilm "The dangerous rise of Andrew Tate", Rumble, Youtube, Vimeo, Fresh & fit podcast, Sky, Poli?ia Român? och Channel 5.

2023-02-13
Länk till avsnitt

Jack Ma ? miljardären som flög för nära solen

Han är engelskaläraren som blev en av världens rikaste människor, men som gjorde sig ovän med makten i Kina och plockades ner på jorden igen.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Den 11 november 2020 slår den kinesiska e-handelsjätten Alibabas årliga shoppinghögtid Singles Day ett svindlande försäljningsrekord.

Företagets grundare Jack Ma har blivit synonym med framgång i Kina. Han är en världskändis som trivs i rampljuset, van vid att skaka hand med presidenter och vimla med Hollywoodstjärnor.

Men när Alibabas kunder handlar varor för drygt 56 miljarder dollar den där novemberdagen 2020 är Jack Ma mystiskt försvunnen. Snart börjar det spekuleras i vad som egentligen har hänt med den kinesiske miljardären.

I P3 ID om Jack Ma skildras historien om hans uppgång och fall. Efter att ha vuxit upp i fattigdom i ett Kina som trasats sönder av kulturrevolutionen blir han plötsligt det osannolika ansiktet utåt för en ny revolution i landet ? IT-revolutionen i slutet av 90-talet.

Hör berättelsen om hur en tanig kille från staden Hangzhou, som fick nej på varje jobb han sökte i sin ungdom, upptäckte internet och därefter tog sig an de amerikanska giganterna Ebay och Amazon ? och segrade.

Jack Ma har själv sagt att den fiktiva filmfiguren Forrest Gump är hans idol, och hans egen livshistoria ska visa sig ha flera likheter med Tom Hanks älskade rollprestation.

För likt Gump blir Ma ständigt underskattad av sin omgivning ? tills han råkar göra sig ovän med fel personer i den kinesiska maktsfären.

Medverkar i avsnittet gör Kristina Sandklef, oberoende Kinaanalytiker, Johan Lagerkvist, professor i Kinas språk och kultur vid Stockholms universitet, och Duncan Clark, internetkonsult och vän till Jack Ma.

Avsnittet gjordes av Studio Olga vintern 2023

Programledare: Carl-Johan Ulvenäs

Avsnittsförfattare och reporter: Patrick Stanelius

Producent: Carl-Johan Ulvenäs

Ljudmix: Fredrik Nilsson

Ljudklippen i avsnittet är hämtade från: Sveriges Radio, ABC, NBC, Bloomberg, Youtube samt dokumentärfilmen "Crocodile in the Yangtze ? The Alibaba story".

Boken "Alibaba: The house that Jack Ma built", av Duncan Clark, har också varit till hjälp under arbetet med det här avsnittet.

2023-01-30
Länk till avsnitt

Tiger Woods ? golfens skandalomsusade frälsare

Han är golfstjärnan som revolutionerade en hel sport, men som fick se sitt eftermäle vittra sönder av skador och skandaler.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Tiger Woods räknas som världens genom tiderna bästa golfspelare och beskrivs ha förändrat sporten. 

Som barn tränades han av sin pappa Earl, som med sin bakgrund som elitsoldat i den amerikanska militären, använde sig av oortodoxa sätt att förbereda Tiger för framtida mentala prövningar. 

Med ett psyke av stål, teknisk skicklighet och en överlägsen fysisk styrka blir Tiger runt millenieskiftet mer eller mindre oslagbar på golfplanen. 

Han är den första golfaren med afroamerikansk och asiatisk bakgrund att vinna tävling efter tävling och slå de flesta rekord som funnits inom sporten. 

Med sina framgångar lyckas Tiger både modernisera och popularisera sporten, men gör en karriärmässig tvärvändning efter en uppmärksammad otrohetsskandal. 

Efter år av skador och skandaler återvänder Tiger till toppen, men är nära att mista allt återigen i en bilolycka. 

I avsnittet hörs: Farrell Evans, sportjournalist och Martin Hardenberger, chefredaktör på Svenska Golfmagasinet

Programledare och avsnittsförfattare: Carl-Johan Ulvenäs

Reporter: Alice Dadgostar 

Producent: Patrik Stanelius 

Tekniker: Fredrik Nilsson

Avsnittet producerades 2023 av Studio Olga

Ljudklippen i programmet är hämtade från: CNN, CBS, ABC, AP, NBC, Trans world sports, Sveriges Radio, TMC, Golfing World, ESPN, The Masters, USGA, PGA Tour, OWN, World Golf Hall of Fame.

I vår research har vi bland annat haft nytta av böckerna "Training a Tiger" av Earl Woods och "Unprecedented" av Tiger Woods och Lorne Rubenstein.

2023-01-16
Länk till avsnitt

Gwyneth Paltrow ? Goop, Hollywood och Harvey Weinstein

Filmstjärnan som sadlade om till en både avgudad och hånad livsstils-entreprenör.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Gwyneth Paltrow är kändisbarnet blev en av nittiotalets it-girls.

Med roller i filmer som Emma, The Talented Mr Ripley och Shakespeare in Love blev hon en uppburen karaktärsskådespelare, men bytte filmkarriären mot en framtid som livsstils-entreprenör med företaget Goop. Ett företag som även kritiserats hårt för vilseledande marknadsföring.

Hon fick sin skådespelarkarriär delvis uppbyggd av den sexbrottsdömde filmproducenten Harvey Weinsten och blev senare en bidragande orsak till hans fall.

Avsnittet gjordes av Studio Olga hösten 2022

Programledare: Carl-Johan Ulvenäs
Avsnittsmakare: Klara Fredén
Producent: Carl-Johan Ulvenäs & Axel Winqvist
Ljudmix: Fredrik Nilsson

Medverkande: Caroline Hainer kulturjournalist och författare och Helena Kopp Kallner gynekolog och forskare.

Klippen i avsnittet är hämtade från: BBC, New Line Cinema, AP, Universal, Oscars, Coldplay, New York Times, Sveriges Radio, Netflix, Jimmy Kimmel, Howard Stern Show, CBS, AP archive, Holly Willoughbys podcast: By the light if the moon, Entertainment tonight, NBC Today, Entertainment tonight, Cityline, ABC, New York Times Events, CBS Morning, Netflix, Aftonbladet TV, Spence School

Boken She said: Breaking the Sexual Harassment Story That Helped Ignite a Movement av Jodi Kantor och Megan Twohey har varit stor hjälp i researcharbetet.

2023-01-02
Länk till avsnitt

Silvio Berlusconi ? Italiens eviga comeback kid

Han har varit Italiens rikaste och mäktigaste man med stort inflytande över såväl politiken och medierna, som fotbollsvärlden. En historia om en underhållare och entreprenör som aldrig är uträknad.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

När högernationalistiska Giorgia Meloni blir Italiens premiärminister 2022, är Silvio Berlusconi nästan 90 år gammal. Men han är fortfarande ledare för sitt egenstartade, liberalkonservativa parti Forza Italia ? som ingår i regeringskoalitionen.

Under sina dryga 60 år som yrkesverksam i ett Italien där politiken många gånger präglas av kaos, har Berlusconi bland annat gjort Milan till en storklubb och stöpt om ett helt lands tv-kultur. Därtill har han varit inblandad i ett otaligt antal rättsprocesser, lekt tittut med både Vladimir Putin och Angela Merkel och gett uttrycket bunga bunga ett ansikte. Hur gick det till?

I avsnittet medverkar författaren och Italienkännaren Anders Bergman samt dokumentärfilmaren Erik Gandini.

Avsnittet gjordes av Studio Olga hösten och vintern 2022

Programledare: Carl-Johan Ulvenäs
Avsnittsmakare: Alice Dadgostar
Producent: Carl-Johan Ulvenäs & Vendela Lundberg
Ljudmix: Fredrik Nilsson

Klippen i avsnittet är hämtade från Sveriges Radio, AP Archive, CNN, CBS, Corriere della Sera, Youtube-kontot AC Milan, RAI, BBC, VICE, australiensiska Today, Silvio Berlusconis Twitter

Böckerna "Italienaren" av Kristina Kappelin och "Berlusconi ? miljardären som skakade om världen" av Alan Friedman har varit till särskilt stor hjälp under researcharbetet.

2022-12-19
Länk till avsnitt

PODDTIPS: Vikingar

P3 ID vill tipsa om Vikingar, en podd där Gustaf Skarsgård väcker vikingarna till liv! Hör om episka slag, orädda upptäckare och politiska intriger från vikingatidens guldålder.

Med inspiration från fornnordiska och isländska sagor berättar Vikingar i dramatiserad form de fantastiska historierna om Ragnar Lodbrok, Gudrid Thorbjörnsdotter, Ingegerd Olofsdotter och Harald Hårdråde. Gustaf Skarsgårds inläsning varvas med en skådespelare som agerar huvudperson, intervjuad som i en modern dokumentär. Vikingatiden har sällan känts så nära våra dagar som här.

2022-12-12
Länk till avsnitt

Carolina Gynning ? går genom eld

Hon är konstnärssjälen som vunnit Big Brother, kallats skandaldrottning och blivit folkkär. En berättelse om glamour, ensamhet och självporträtt.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Carolina Gynning (f. 1978) blir tidigt modellscoutad och bestämmer sig för att lämna Skåne, och ge sig ut i världen. När hon går in i Big Brother-huset i början av 2000-talet har hon gjort nedslag i bland annat Milano, Paris och Playboy mansion i Los Angeles.

Sedan dess har hon blivit programledare, framgångsrik konstnär och entreprenör. Ett mångbottnat liv, som samtidigt präglats av rastlöshet, ensamhet och ångest.

I avsnittet medverkar Carolina Gynning, skulptören Agneta Gynning, mediapersonligheten Hannah Widell, fotografen Elisabeth Ohlson Wallin samt filmregissören och manusförfattaren Jesper Ganslandt.

Avsnittet gjordes av Studio Olga hösten 2022

Programledare: Carl-Johan Ulvenäs
Avsnittsmakare: Alice Dadgostar
Producent: Carl-Johan Ulvenäs & Vendela Lundberg
Ljudmix: Fredrik Nilsson

Klippen i avsnittet är hämtade från Sveriges Radio, Kanal 5, TV4, NRJ samt filmerna "Blondie", "Triangle of Sadness" och "Ils se marièrent et eurent beaucoup d'enfants".

Böckerna "Ego girl" och "Ego woman" av Carolina Gynning och Ingrid Carlqvist har varit till särskilt stor hjälp under researcharbetet.

2022-12-05
Länk till avsnitt

Jair Bolsonaro ? beväpnad med bibel och memes

Berättelsen om hur den tidigare militärkaptenen gick från vilt svingande politisk outsider till att bli ledare för världens femte största land.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Redan under sin tid i armén upplever Jair Bolsonaro att hans hemland är på väg att utvecklas i helt fel riktning. Sedan dess har han ägnat större delen av sitt vuxna liv åt att längta tillbaka till militärdiktaturens Brasilien. 

P3 ID om Jair Bolsonaro är en historia om politiska och religiösa övertygelser. Det är också en berättelse om högerpopulism, skenande polarisering, klimatkamp, kulturkrig och kraften i sociala medier. 

I avsnittet medverkar Lotten Collin, programledare för Konflikt i P1 och tidigare Latinamerikakorrespondent på Sveriges Radio, och Henrik Brandão Jönsson, journalist, författare och Dagens Nyheters korrespondent i Sydamerika.

Avsnittet gjordes av Studio Olga hösten 2022

Programledare: Carl-Johan Ulvenäs

Avsnittsmakare: Hateff Mousaviyan

Producent: Vendela Lundberg

Ljudmix: Fredrik Nilsson

Klippen i avsnittet är hämtade från AFP, BBC, Al Jazeera, Rede TV, Poder360, ABC News, SBT News, Bloomberg, TVPT, France24, Silas Malafaia Oficial (Youtube), Partido Social Liberal (Youtube), Felipe Vieira (Youtube) och Sveriges Radio.

Boken "Beef, Bible & Bullets: Brazil in the age of Bolsonaro" av Richard Lapper och BBC:s dokumentärserie "Rise of the Bolsonaros" har varit till särskilt stor hjälp under researcharbete.

2022-11-21
Länk till avsnitt

En hälsning från redaktionen

En kort nyhet och lite om vad som väntar i framtiden

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Vendela försvinner på tjänstledighet en tid och ersätts av Carl-Johan Ulvenäs.

2022-11-14
Länk till avsnitt

David Beckham ? fotbollshunk, stilikon och Qatar-ambassadör

Han är den fotbollstokige Londongrabben vars drömmar gick i uppfyllelse, superstjärnan som banade väg för en ny sorts sportprofil, och blev den hårt kritiserade ambassadören för Gulfstaten Qatar.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

I oktober 2021 presenteras fotbollsikonen David Beckham som det nya ansiktet utåt för Qatar, och fotbolls-VM som arrangeras i landet 2022.

Beckham blir snart hårt kritiserad av människorättsorganisationer som Amnesty och Human Rights Watch, som hävdar att han bidrar till att skönmåla ett land där migrantarbetare tvingas arbeta under omänskliga förhållanden.

Det är inte första gången David Beckham hamnar i mitten av en kritikstorm.

Under sin karriär har han blivit hånad, hatad, och hotad.

Men han har också lyfts upp som en av de bästa spelarna i sin generation, med en lika känslig som världsberömd högerfot. Och tillsammans med sin fru Victoria Beckham ? Posh Spice ? bröt han ny mark som fotbollsvärldens första spelare med popstjärnestatus.

I P3 ID om David Beckham skildras hans resa från Londonförorten Chingford, och mamma Sandras söndertrampade rabatter, till den absoluta toppen av den europeiska klubbfotbollen ? och vidare till det lukrativa avtalet med Qatar.

Hör om topparna, dalarna, och skandalerna ? bråken, otrohetsryktena, kidnappningsförsöken, och anklagelserna om "sportswashing".

Medverkar i avsnittet gör Olof Lundh, sportjournalist och författare, och Margrét Atladottir, programledare i P3.

Avsnittet gjordes av Studio Olga hösten 2022.

Programledare: Vendela Lundberg

Avsnittsförfattare och reporter: Patrick Stanelius

Producent: Vendela Lundberg

Exekutiv producent: Carl-Johan Ulvenäs

Ljudmix: Fredrik Nilsson

Ljudklippen i avsnittet är hämtade från: Sveriges Radio, BBC, Sky Sports, ITV, Youtube.

Böckerna "Both feet on the ground" av David Beckham och "My autobiography" av Alex Ferguson har också varit till hjälp under arbetet med det här avsnittet.

2022-11-07
Länk till avsnitt

Prinsessan Latifa ? flykten från Dubai

Hon är prinsessan som tröttnade på att vara en lyxfågel i en guldbur, och som bestämde sig för att ta sig ur sin pappa, emirens, järngrepp. Det här är den osannolika berättelsen om hennes flyktförsök.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

I mars 2018 nås världen av ett rop på hjälp i form av ett videomeddelande på Youtube.

I videon syns en 32-årig kvinna presentera sig som Latifa bint Mohammed Al Maktoum, prinsessa av Dubai. Hon är dotter till shejk Mohammed bin Rashid Al Maktoum, och säger att hon hålls inlåst mot sin vilja.

Meddelandet publiceras en vecka efter att Latifa och hennes finländska vän Tiina Jauhiainen förts bort av kommandosoldater, efter en vågad flykt på land och till sjöss.

Plötsligt frågar sig nyhetsredaktioner världen över: Vem är egentligen Latifa, och kan hennes berättelse verkligen stämma?

Hennes pappa är emir av Dubai, och en av Förenade Arabemiratens mäktigaste män. Han är en hängiven ridsportsfantast och har goda relationer till Väst, inte minst till det brittiska hovet.

Men ett år efter Latifas försvinnande skakas Dubais kungafamilj av ännu en skandal, när emirens hustru, prinsessan Haya, rymmer med deras två barn.

P3 ID om prinsessan Latifa är en historia om franska ex-spioner, undervattensfarkoster, capoeira och fallskärmshoppning ? och mycket mer.

Medverkar i avsnittet gör Tiina Jauhiainen, vän till Latifa och med under flyktförsöket, och Amal Aziz, Mellanösternkännare.

Avsnittet gjordes av Studio Olga hösten 2022.

Programledare: Vendela Lundberg

Avsnittsförfattare och reporter: Patrick Stanelius

Producent: Vendela Lundberg

Ljudmix: Fredrik Nilsson

Ljudklippen i avsnittet är hämtade från: Sveriges Radio, BBC, Nine Network, RTE, ITV, Dubai Women Establishment, Instagram, Youtube.

Boken "My story" av shejk Mohammed bin Rashid Al Maktoum har också varit till hjälp under arbetet med det här avsnittet.

2022-10-24
Länk till avsnitt

Marine Le Pen ? högernationalismens grande dame

Berättelsen om makthavaren som växer upp i den franska extremhögerns huvudnäste, vars politiska karriär för alltid kommer att förknippas med hennes kontroversielle far vare sig hon vill eller inte.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Marine Le Pen är 8 år gammal när hon vaknar mitt i natten av att någon har försökt spränga hennes familjehem i bitar med en stor laddning dynamit. Attentatet är riktat mot hennes pappa, Jean-Marie Le Pen. Han är grundare av det högernationalistiska partiet Nationella Fronten och är känd för sina många kontroversiella uttalanden.

Med tiden ska även Marine själv bli något av en vattendelare inom fransk politik. När hon 2011 tar över Nationella Fronten efter sin far, inleds en satsning på att försöka avdemonisera partiet för att kunna nå ut till en större del av befolkningen. Men arvet efter pappa Jean-Maries många grodor väger tungt ? och Marine kommer hela tiden närmare punkten då hon måste göra upp med honom, en gång för alla.

P3 ID om Marine Le Pen är en historia om svek, skandaler och en europeisk högerpopulism på frammarsch.

Medverkar i avsnittet gör Fanny Härgestam, frilansjournalist och Le Pen-kännare, och Marie Nilsson Boij, sydeuropakorrespondent på Sveriges Radio.

Avsnittet gjordes av Studio Olga hösten 2022.

Programledare: Vendela Lundberg

Avsnittsförfattare och reporter: Hateff Mousaviyan

Producent: Vendela Lundberg och Patrick Stanelius

Exekutiv producent: Carl-Johan Ulvenäs

Ljudmix: Fredrik Nilsson

Ljudklippen i avsnittet är hämtade från: Sveriges Radio, INA, France 2, TF1, RTL, JHM, France 24, Sky News, Instagram.

Böckerna "À contre flots" av Marine Le Pen och "En by i Champagne" av Fanny Härgestam har varit till särskilt stor hjälp under arbetet med det här avsnittet.

2022-10-10
Länk till avsnitt

Charles III ? kung till sist

Historien om monarken som fått stryk av skolkamrater, manglats av tabloidpressen, sökt andlig tröst hos gurus och stått i centrum för en enormt uppmärksammad otrohetsskandal.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

När Storbritanniens drottning Elizabeth II dör i början av september 2022, är hennes äldsta son Charles 74 år gammal. Prinsen av Wales ska bli kung.

Han är en man som fått vänta i decennier på sitt livs kärlek. Han har kallats för både blyg och känslig, för en action man och en affärsman som ofta talar först och tänker sen. Kommer Charles klara av jobbet? 

I avsnittet medverkar James Savage, chefredaktör för webbtidningen The Local i Sverige, hovreportrarna Sara Ericsson och Roger Lundgren samt arkitekten Aleksander Wolodarski.

Avsnittet gjordes av Studio Olga hösten 2022.
Programledare: Vendela Lundberg
Avsnittsmakare: Patrick Stanelius, Vendela Lundberg, Carl-Johan Ulvenäs & Alice Dadgostar
Producent: Carl-Johan Ulvenäs
Ljudmix: Fredrik Nilsson

Ljudklippen är hämtade från BBC, Sveriges Radio, AP Archive, Reuters, CBS, Sky News

2022-09-26
Länk till avsnitt

Carrie Fisher ? rebellen, demonerna och Star Wars

Berättelsen om en skådespelerska, författare och komiker som i hela sitt vuxna liv var prinsessan Leia med en hel värld samtidigt som hon brottades med psykisk ohälsa och missbruksproblem.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

När den första Star Wars-filmen går upp på biograferna 1977 kan ingen ana vilken betydelse den kommer få. Den omedelbara ikonen, prinsessan Leia, spelas av Carrie Fisher (1956-2016). Hon är dotter till Hollywoodstjärnorna Debbie Reynolds och Eddie Fisher, ett par som senare figurerar i en av 50-talets största kändisskandaler.

Carrie gör sig med tiden känd som framgångsrik författare, (galg)humorist, så kallad manusdoktor och förgrundsfigur i debatten om psykisk ohälsa ? men i mångas ögon är hon för alltid den unga, vackra rymdprinsessan.

P3 ID om Carrie Fisher är en historia om en mansdominerad filmbransch, åldrande, skrivande, spruckna förhållanden, de starka banden mellan mamma och dotter samt konsten att kunna berätta om vad som helst på ett roligt sätt.

I avsnittet medverkar bland andra Aftonbladet-redaktören och Star Wars-kännaren Tove Björnlundh och filmkritikern Tobias Norström.

Avsnittet gjordes av Studio Olga sommaren 2022.
Programledare: Vendela Lundberg
Avsnittsmakare: Alice Dadgostar & Patrick Stanelius
Producent: Vendela Lundberg & Carl-Johan Ulvenäs
Ljudmix: Fredrik Nilsson

Ljudklippen är hämtade från Star Wars-filmerna, Singin' in the rain (1952), Cleopatra (1963), dokumentären Bright Lights (2016, HBO), CNN, BBC, These old broads (2001), scenföreställningen Wishful Drinking (HBO, 2010), Wishful Drinking (ljudbok), Shampoo (1975), Postcards from the edge (1990), Under the rainbow (1981), Hollywood Vice Squad (1986), MTV, NBC, CBS, ABC, The Oprah Winfrey show

Böckerna Wishful Drinking och The princess diarist av Carrie Fisher var till stor hjälp under researcharbetet.

2022-09-12
Länk till avsnitt

Rama X ? Thailands stenhårde playboykung

Berättelsen om den skandalomsusade kronprinsen som växte upp i skuggan av en älskad kung, och som blev historiskt impopulär när han själv tog över tronen av Thailand.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Våren 2020 skakas Thailands huvudstad Bangkok av demonstrationer. Demonstranterna uttrycker sitt missnöje mot den sittande regeringen. Men de kraftiga protesterna innebär också ett nytt kapitel i Thailands historia. Trots att landets hårda majestätslagar innebär fängelse för den som uttalar sig negativt om kungafamiljen så riktas nu kritik och ilska öppet mot kungahuset. Anledningen stavas Maha Vajiralongkorn, eller Rama X, landets regent som tog över efter sin pappa, den omtyckte kung Bhumibol år 2016. Rama X är utbildad stridspilot och beryktad tjejtjusare. Han har anklagats för att hellre vistas på ett lyxhotell i södra Tyskland, omgiven av vackra kvinnor, än att synas och bry sig om folket i sitt hemland. Och på kort tid har han lyckats rasera sin pappa kung Bhumibols eftermäle. Det här är den, för många, okända berättelsen om ett land vars stormiga moderna historia går stick i stäv med bilden av ett sorglöst semesterparadis.

I avsnittet medverkar:

Karin Zackari, doktor i mänskliga rättigheter och expert på Thailands historia
Andrew MacGregor Marshall, journalist och författare

Avsnittet gjordes av Studio Olga sommaren 2022.
Programledare: Vendela Lundberg
Avsnittsmakare och reporter: Patrick Stanelius och Sally Henriksson
Ljudmix: Fredrik Nilsson

Klippen är hämtade från Sveriges Radio, France 24, The New York Times, Nine Network, Al Jazeera, Channel 4, CNA, Bloomberg, BBC, Thai PBS World, AP, VOA

Böckerna "A kingdom in crisis" och "The king never smiles" har varit till extra stor hjälp under researcharbetet

2022-08-29
Länk till avsnitt

Del 2: Familjen Sackler ? pillerdynastin och den amerikanska opioidkrisen

Berättelsen om hur de hemlighetsfulla grundarna av ett smärtstillande läkemedel blir miljardärer och generösa filantroper för att sedan beskrivas som medskyldiga till en epidemi.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Länge är den förmögna familjen Sackler främst kända för sina generösa donationer till elituniversitet och muséer ? namnet pryder salar och gallerier världen över. Det är få som lägger märke till att det är delar av familjen Sackler som ligger bakom läkemedelsbolaget Purdue Pharma och den starka, smärtstillande tabletten OxyContin.

Men i takt med att den så kallade opioidkrisen eskalerar i USA, riktas alltmer strålkastarljus mot läkemedelsindustrin och den aggressiva marknadsföringen av opioider, som många menar banade väg för en epidemi. De uppmärksammade protesterna mot familjen leds bland andra av en känd fotograf.

I avsnittet medverkar författaren och The Guardian-reportern Chris McGreal, författaren och frilansjournalisten Jonas Cullberg, Sveriges Radios hälsokorrespondent Sara Heyman och Vanity Fair-reportern Bethany McLean.

Avsnittet gjordes av Studio Olga våren 2022.
Programledare: Vendela Lundberg
Avsnittsmakare och reporter: Alice Dadgostar
Ljudmix: Fredrik Nilsson

Klippen är hämtade från Sveriges Radio, Youtube-kontot Sandi Bachom, ABC, dokumentären "Crime of the century" (HBO) av Alex Gibney, Pro Publica, New York Times, CBC, CBS, I On Cinema, podcasten Lushkills, dokumentären "It's a hard truth, ain't it" av Madeleine Sackler, CNBC, tv-serien "Dopesick", Reuters och AP

Böckerna "Empire of Pain" av Patrick Radden Keefe, "Pain Killer" av Barry Meier och "En amerikansk epidemi" av Jonas Cullberg var till stor hjälp under researcharbetet.

2022-08-15
Länk till avsnitt

Del 1: Familjen Sackler ? pillerdynastin och den amerikanska opioidkrisen

Berättelsen om hur de hemlighetsfulla grundarna av ett smärtstillande läkemedel blir miljardärer och generösa filantroper för att sedan beskrivas som medskyldiga till en epidemi.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

De tre bröderna Sackler växer upp under 30-talet i ett New York präglat av den stora depressionen. Det är kärva tider, men de unga männen är ambitiösa och utbildar sig till läkare. I synnerhet en av dem, storebrodern Arthur, är också mycket intresserad av ett annat ämne: reklam.

Att förena medicin med marknadsföring på Arthurs vis ska visa sig vara en närmast revolutionerande idé, där en av nycklarna är att bredda marknaden. Delar av familjen Sackler, och deras läkemedelsbolag Purdue, ska snart tjäna stora pengar på sin uppfinningsrikedom ? både vad gäller nya läkemedel och säljtrick. Med åren blir de kända för att donera enorma summor till elituniversitet och muséer världen över.

Drygt 25 år efter lanseringen av det smärtstillande läkemedlet OxyContin menar många att Purdue banade väg för den så kallade opioidkrisen i USA, som lett till hundratusentals människors död.

Hur gick det till?

I avsnittet medverkar författaren och The Guardian-reportern Chris McGreal, författaren och frilansjournalisten Jonas Cullberg samt Sveriges Radios hälsokorrespondent Sara Heyman.

Avsnittet gjordes av Studio Olga våren 2022.
Programledare: Vendela Lundberg
Avsnittsmakare och reporter: Alice Dadgostar
Ljudmix: Moa Hamner

Klippen är hämtade från CBS, "Mad men", Fox News, C-Span, PBS, Pro Publica

Böckerna "Empire of Pain" av Patrick Radden Keefe, "Pain Killer" av Barry Meier och "En amerikansk epidemi" av Jonas Cullberg var till stor hjälp under researcharbetet.

2022-08-01
Länk till avsnitt

Steve Jobs ? framtidsvisioner och humörsvängningar

Berättelsen om hur den stora tech-VD:n skapade sitt företag Apple och fick ett kultliknande följe.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Steven "Steve" Jobs (1955-2011) växer upp i efterkrigstidens Silicon Valley i Kalifornien. Omgiven av innovation och en utbredd teknikoptimism börjar han snart att intressera sig för datorer. Det är en hobby som kommer att följa honom livet ut ? från det första sommarjobbet, till de nästan väckelsemöte-liknande produktpresentationerna som han senare kommer att hålla som vd på det egna bolaget Apple.

Det här är en berättelse om mannen som skulle komma att i det närmaste helgonförklarad för sitt revolutionerande av tech-industrin. Steve Jobs kommer att bli älskad för sina visioner. Men han kommer också anklagas för att bete sig som en skitstövel mot folk i sin närhet ? och tvingas bort från sin eget företag.

I avsnittet medverkar Sven Carlsson, techreporter på Sveriges Radio, och Sophia Sinclair, techreporter på Svenska Dagbladet.

Klippen är hämtade från Apple, dokumentären "The Man in the Machine", Bloomberg Businessweek, NPR, Lunds universitet, Stanford Business School, Wild Ride with Steve-O, ABC News, CNBC, AP och Sveriges Radio.

I vår research har vi haft särskild nytta av Walter Isaacsons biografi "Steve Jobs".

Avsnittet gjordes av Studio Olga sommaren 2022.

Programledare: Vendela Lundberg

Avsnittsmakare och reporter: Hateff Mousaviyan

Tekniker: Moa Hamner

2022-07-18
Länk till avsnitt

Heidi Fleiss ? Hollywoods ökända bordellmamma

Historien om en av 90-talets mest uppmärksammade skandaler i USA om 27-åringen som skapade Hollywoods ökända prostitutionsring.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Hon föds med en näsa för både fara och affärer, och växer upp i 60-talets bohemiska Los Feliz i Los Angeles. Hon hamnar tidigt i dåligt sällskap. Efter ett möte med flera tveksamma typer och en mystisk bordellmamma, dras hon in i Los Angeles prostitutionsvärld.

Snart är hon bordellmamma själv, känd för att attrahera bara de rikaste eller mest berömda kunderna.

Under två år var hon den regerande Madamen, som bordellmamma också kan kallas, i Hollywood. När Heidi Fleiss är blott 27 år gammal, häktas hon misstänkt för bland annat koppleri och blir en mediasensation.

Hennes många rättsprövningar blir till en följetong i pressen.

P3 ID berättar en historia om sex, droger och smutsiga pengar där flera kända namn mer eller mindre frivilligt dyker upp. En berättelsen om baksidan av drömmarnas stad.

2022-07-04
Länk till avsnitt

Hugh Hefner ? playboyen som blev sitt eget varumärke

En historia om Playboys framgångar, nakenmodellernas superera och mörka anklagelser. Det här är berättelsen om mannen som grundat ett av världens mest kända varumärken.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Det första numret av Playboy släpps 1953 i efterkrigstidens USA och blir snabbt en stor framgång ? trots det på många sätt puritanska samhällsklimat som råder då.

Hugh Hefner är grundaren och det starka, ständigt strålande, ansiktet utåt som knäcker koden för den ultimata herrtidningen. Playboy ska sedan komma att inspirera andra magasin i decennier framåt.

Hefner lever också ett Playboy-liv fullt ut på sitt mansion i Los Angeles, dit kändisarna vallfärdar för fester och filmkvällar och för att umgås med de vackra modellerna.

Många drömmer om ett liv som Hefs, men flera år efter hans död ska det komma att riktas mörka anklagelser mot honom och andra personer kring Playboy mansion.

Hör violinisten Linda Lampenius som fotograferats för tidningen, blev en nära vän till Hefner och under flera år levde på Playboy mansion, den tidigare flickfotografen och Moore-grundaren Bingo Rimèr som marknadsförde sig själv som Sveriges Hugh Hefner och medieforskaren Anja Hirdman.

Ljudklippen är hämtade från Secrets of Playboy, Hugh Hefner: Playboy, aktivist and rebel, Los Angeles Times, New York Times och Sveriges Radio.

Avsnittet gjordes av Studio Olga våren 2022.
Programledare: Vendela Lundberg
Avsnittsmakare och reporter: Sally Henriksson
Ljudmix: Fredrik Nilsson

2022-06-20
Länk till avsnitt

Ruben Östlund ? kungen av dålig stämning

Historien om hur en skidkille från Göteborgs skärgård tog hem ett av filmvärldens mest prestigefyllda pris två gånger.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Ruben Östlund växer upp med sin mamma och katten Bilbo på Styrsö. Kärleken till skidåkning och kameran tar honom så småningom hela vägen till filmregiutbildningen i Göteborg. Tillsammans med sin nyfunna vän och medarbetare Erik Hemmendorff bestämmer sig Ruben för att de ska göra film helt efter egen devis. De är fast beslutna om att visa hur folk är i verkligheten, och att revoltera mot (hatfenomenen) mysig biostämning och stora känslor. Publiken och kritikerna visar sig till en början vara svåra att charma men snart är Erik och Ruben på väg till Cannes.

Under åren som följer står deras filmer i centrum för debatter om bland annat rasism, klass, den moderna mansrollen, människor i grupp ? och plågsamt stel stämning.

I maj 2022 blir Ruben Östlund en av bara nio regissörer i världen som kan titulera sig som tvåfaldig Guldpalmen-vinnare. Samtidigt brottas han med nidbilden av det manliga skapargeniet.

Det här är en dokumentär om regissören som vill göra sextio omtagningar innan han blir nöjd. Den producerades våren 2022.

I avsnittet medverkar:

Ruben Östlund
Erik Hemmendorff, manusförfattare och producent
Andreas Franck, ljudtekniker
Fanni Metelius, skådespelare, manusförfattare och regissör
Emma Engström, producent och reporter på Sveriges Radios kulturredaktion
Julian Hase, skapare av Youtube-serien Ruby

Avsnittet gjordes av Studio Olga våren 2022.
Programledare: Vendela Lundberg
Avsnittsmakare och reporter: Alice Dadgostar
Ljudmix: Fredrik Nilsson

Klippen är hämtade från Film Stockholm, Sveriges Radio, Ruben Östlunds filmer (Plattform produktion), Debatt och Guldbaggegalan i SVT, Los Angeles Times, Youtube-konton Screenslam och Ruby

2022-06-06
Länk till avsnitt

Roman Abramovitj ? oligarken som kallats för "Putins plånbok"

Berättelsen om hur en föräldralös pojke gick från att sälja leksaksdockor på marknaden till att bli en av världens rikaste män.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Roman Abramovitj växer upp i 70-talets Sibirien. Lagom till att han blir vuxen kollapsar Sovjetunionen. I den stunden förändras precis allt.

Inspirerad av den nya, ryska entreprenörsandan sniffar Roman upp affärsmöjligheter både till höger och vänster. Tillsammans med sin mentor Boris Berezovsky köper han upp det statliga oljebolaget Sibneft ? och finner sig snart på förnamnsbasis med hela den politiska eliten.

När Roman Abramovitj köper den engelska fotbollsklubben Chelsea vid 36-års ålder är han en av världens rikaste män. Samtidigt väcks det nu frågor om hans kopplingar till Kreml. Det är frågor som kommer att bubbla upp till ytan igen, drygt 20 år senare, när Romans gamle vän Vladimir Putin ger order om att invadera Ukraina.

I avsnittet medverkar SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg, Sportexpressens Therese Strömberg och Ekots ekonomikommentator Kristian Åström.

Avsnittet gjordes av Studio Olga våren 2022.
Programledare: Vendela Lundberg
Avsnittsmakare och reporter: Hateff Mousaviyan
Ljudmix: Fredrik Nilsson

Klippen är hämtade från BT Sport, BBC, SVT, beIN Sports, Sky Sports, Al Jazeera, The Guardian och Sveriges Radio.

Boken "Abramovich: The Billionaire from Nowhere" av Dominic Midgley och Chris Hutchins var till extra stor hjälp under researcharbetet.

2022-05-23
Länk till avsnitt

Camilla Henemark ? den ultimata divan, kungaskandalen och livets hårda skola

Hon var popdrottningen La Camilla med hela Europa och en av Sveriges största kändisar. Sedan dess har hon plockats ned från tronen flera gånger, varit hemlös och indragen i en skandal med Kungen.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Camilla Henemark blev La Camilla med svenska folket under 80- och 90-talen då hon var en av medlemmarna i Army of Lovers. Hon var också modell och superkändis, ständigt omtalad i skvallerpressen.

Det här är berättelsen om ett fartfyllt liv som rör sig mellan musikscenen och psykiatriska avdelningar, ett liv i rampljuset och hemlöshet.

I ett intimt porträtt berättar Camilla Henemark om sin storhetstid, kungaskandalen och hur tillvaron ser ut i dag.

Avsnittet gjordes av Studio Olga våren 2022 och publicerades 9 maj 2022.

Programledare och producent: Vendela Lundberg

Avsnittsmakare och reporter: Sally Henriksson

Ljudmix: Fredrik Nilsson

Övriga inblandade i redaktionen: Hateff Mousaviyan och Axel Winqvist

I programmet medverkar stylisten/dj:n/90-tals-konnässören Tommie X och tidigare programledaren, modellen och artisten Kajsa Mellgren, som också arbetat med Army of Lovers.

I vår research har vi haft nytta av biografin Adjö det ljuva livet av Carina Nunstedt och Camilla Henemark.

Ljudklippen i avsnittet är från SVT, Sveriges Radio, Now tv och TV3.

Behöver du någon att prata med? Det finns stödlinjer att ringa, helt anonymt, för att prata om att man mår dåligt!

Ring Mind självmordslinjen, numret är 901 01. Det går också bra att chatta eller mejla.

SPES, numret är 020 -18 18 00 . För dig som förlorat en anhörig i suicid.

Jourhavande medmänniska, numret är 08-702 16 80.

2022-05-09
Länk till avsnitt

Steve-O ? anarki, cirkus och häftstift i pungen

Berättelsen om en aspirerande stuntmans längtan efter att stå i centrum och hur Jackass vilda och lite äckliga upptåg tog MTV och en hel generation med storm.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Stephen "Steve-O" Glover växer upp under 80-talet med rockbandet Mötley Crue som idoler. Han är full av idéer men har svårt att hitta ett sammanhang som passar honom. Han har dock en ägodel som aldrig sviker: sin skateboard. Steve inser snart också att hans stora talang är att: slå sig.

Via en clownutbildning, och många farliga stunts för skejttidningen Big Brother, hittar Steve snart sitt sammanhang i Jackass-gänget ? stuntmännen som skulle bli tv-kändisar. Med sina program på MTV och senare långfilmer, kommer de att kultförklaras, kallas en sensation och skapa ramaskri hos kritiker.

P3 ID om Steve-o är en historia om ett humorfenomen som ledde raka vägen till det efterlängtade kändisskapet, men också till den bottenlösa avgrunden och senare: återhämtningen.

I avsnittet medverkar före detta MTV-reportern Gideon Yago, kulturjournalisten Fredrik Wikingsson och frilansjournalisten och tv-skribenten Jimmy Håkansson.

Avsnittet gjordes av Studio Olga vintern 2022.
Programledare: Vendela Lundberg
Reporter: Alice Dadgostar
Ljudmix: Fredrik Nilsson

Klippen är hämtade från The Joe Rogan Experience, "Back to the future", In depth with Graham Bensinger, Fuel TV, "Jackass" och "Wildboyz" samt "MTV special" i MTV, MTV Video Awards, H3 Podcast, High Chaparall i Kanal 5, Filmkrönikan i SVT, Jay Leno show, Too Late with Adam Carolla, Youtube-kanalen steveo, NBC Philadelphia, The Howard Stern show, "Jackass 3D"

Boken "Professional idiot: A memoir" av Stephen Glover och David Peisner var till stor hjälp under researcharbetet.

2022-04-25
Länk till avsnitt

Mohamed Salah ? Egyptens Messi och arabvärldens hopp

Berättelsen om den egyptiske anfallsstjärnans krokiga väg till toppen. Från den arabiska våren till Champions League och kultstatus i Liverpool.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Som 20-åring lämnar den egyptiske fotbollsspelaren Mohamed Salah (född 1992) sitt turbulenta hemland bakom sig för att följa sina proffsdrömmar i Europa. Knappt ett decennium senare har den ödmjuke målsprutan vunnit såväl Premier League som Champions League med sitt klubblag Liverpool, och på kuppen blivit en nationalikon i Egypten.

Det här är berättelsen om hur han tog sig från de dammiga grusplanerna i hembyn till den moderna fotbollens absoluta toppskikt. Det handlar också om att komma ihåg sina rötter, den omöjliga kravbilden som uppstår när man börjar betraktas som ambassadör för en hel religion och vad det innebär att vara en inspirationskälla för sin generations post-revolutionära drömmar.

I avsnittet medverkar Gilda Hamidi-Nia, utrikesreporter på SVT, och Rami Shaaban, före detta fotbollsproffs.

Klippen i programmet är hämtade från BeIN Sports, CNN, Modern Sport, Chelsea TV, Sky Sports, Napoleon Hill, On Time Sports, LFCTV, BBC, Redmen TV, GQ, BT Sport, Amazon Prime Sport och Sveriges Radio.

Avsnittet gjordes av Studio Olga våren 2022 och publicerades 11 april 2022.

Programledare: Vendela Lundberg

Avsnittsmakare och reporter: Hateff Mousaviyan

Ljudmix: Fredrik Nilsson

2022-04-11
Länk till avsnitt

Marina Abramovi? ? att offra allt för konsten

Berättelsen om en av väldens mest kända performancekonstnärer som i konstens namn utsatt sig för svåra prövningar och smärta. Om passion och konst på liv och död.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Hon har överlämnat sig och sin kropp helt i publikens händer på ett galleri i Italien, vandrat Kinesiska muren för att göra slut, skrubbat ruttnande skelettdelar och skrikit tills hon svimmat.

Den serbiska performancekonstnären Marina Abramovi? har sedan 70-talet levt efter devisen "konsten framför allt" och fascinerat publik över hela världen.

Här är berättelsen om hennes kärva uppväxt, ikoniska konstverk, kärlekssorg, mot- och framgångar.

I avsnittet medverkar Lena Essling, intendent på Moderna museet och Nanna Olasdotter Hallberg, kulturreporter på P3.

Klippen är hämtade från Vice Tv, Louisiana Channel, Ted talk, Moderna museet, The artist is present, MoMa, Sex and the city och Sveriges Radio.

I vår research har vi också haft nytta av Marina Abramovi?s självbiografi "Gå genom väggar".

Avsnittet gjordes av Studio Olga vintern 2022 och publicerades 28 mars 2022.

Programledare: Vendela Lundberg

Avsnittsmakare och reporter: Sally Henriksson

Ljudmix: Fredrik Nilsson

2022-03-28
Länk till avsnitt

Volodymyr Zelenskyj ? clownen som blev Rysslands måltavla

Historien om den ukrainska komikern, skådespelaren och mediamannen som gick från att spela president på tv till att bli president i verkligheten.

Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

Volodymyr Zelenskyj, uppvuxen i en ukrainsk industristad, utbildar sig till jurist. Men det är som entertainer, tillsammans med kollegorna i humorgruppen Kvartal 95, han kommer göra kometkarriär. Särskilt uppmärksammad blir han i tv-serien Folkets tjänare, där han spelar en lärare som plötsligt blir president. Snart suddas gränsen mellan verklighet och fiktion ut.

Utan ideologisk ståndpunkt eller politisk erfarenhet, vinner Zelenskyj stort i presidentvalet 2019. Han lovar att bekämpa korruptionen i landet och skapa fred i öst.

Drygt tre år senare ser han ut att gå till historien som en besvikelse. Men i slutet av februari 2022 förändras allt.

I programmet hörs Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier på Utrikespolitiska institutet, Fredrik Wadström, medarbetare på Sveriges Radios kulturredaktion och Ukrainakännare, Valeria Helander, undersökande reporter på SVT med specialkunskaper om Ryssland och Lubna El-Shanti, Östersjökorrespondent på Sveriges Radio.

Ljudklippen är hämtade från Sveriges Radio, AP, NBC, 1+1, Euronews, BBC, Sky News.

Avsnittet publicerades den 17 mars 2022.

2022-03-16
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.