Sveriges 100 mest populära podcasts

Brôta på!

Brôta på!

Ståuppkomikern Ina Lundström och GP:s Kristian Wedel är sällan överens, men en sak har de gemensamt: Ett närmast osunt intresse för Göteborg (de vägrar att säga ?Götet?) och allt som är göteborgskt. I Brôta på pratar de om Göteborgs historia som du aldrig hört den förut. Vi utlovar historiska rallarslagsmål, svaret på frågan om huruvida det finns intelligent liv i Göteborg, och kanske också en senkommen ursäkt till Frederikshavnsborna, för allt elände göteborgare utsatt dem för genom åren.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

gp.se/

Avsnitt

Säsongsavslutning: Vi behöver vitsdetoxa!

Göteborg fyller 400 år, men vad ger man en 400-åring som åtminstone tror att den har allt?

Ina och Kristian ger sig ut på jakt efter den perfekta presenten till Göteborg, och kanske är det dags att Göteborgarna tar tillbaka sin humor, utan att ta till vitsar?

 

2021-08-12
Länk till avsnitt

Avsnitt tjugo: Integration åt göteborgarna

Göteborg fyller 400 år, men vad ger man en 400-åring som åtminstone tror att den har allt?

Ina och Kristian ger sig ut på jakt efter den perfekta presenten till Göteborg, och kanske är det dags att göteborgarna äntligen kommer samman?

2021-07-28
Länk till avsnitt

Avsnitt nitton: Ge Beda en park!

Göteborg fyller 400 år, men vad ger man en 400-åring som åtminstone tror att den har allt?

Ina och Kristian ger sig ut på jakt efter den perfekta presenten till Göteborg, och kanske är det dags att Beda får den hyllning hon förtjänar?

2021-07-14
Länk till avsnitt

Avsnitt arton: Fotbollsframgångar till Göteborg!

Klang och jubel! Allas vårt Göteborg fyller 400 år, men vad ger man en 400-åring som åtminstone tror att den har allt?

Ina och Kristian ger sig ut på jakt efter den perfekta presenten till Göteborg, och nog är vi svältfödda på riktigt stora fotbollsframgångar?

2021-06-30
Länk till avsnitt

Avsnitt sjutton: Mer sill på krogen!

Klang och jubel! Allas vårt Göteborg fyller 400 år, men vad ger man en 400-åring som åtminstone tror att den har allt?

Ina och Kristian ger sig ut på jakt efter den perfekta presenten till Göteborg, och vad skulle passa bättre än att återintroducera en klassiker på stadens alla krogar?

2021-06-16
Länk till avsnitt

Avsnitt sexton: Göteborgarna som förändrade världen

Ribban för att omnämnas i Brôta på har aldrig legat högre. Göteborgare som bara är göteborgare göre sig icke besvär när Ina och Kristian ger sig ut på jakt efter göteborgarna som förändrat världen, en jakt som tar oss ända till de olympiska spelen. 

2020-12-17
Länk till avsnitt

Avsnitt femton: Svartklubbar och lönnkrogar

Ordet ?svartklubb? för tankarna till nutidens alternativa klubbscen, men krögare som letat vägar runt alkohollagstiftningen har funnits i åtminstone ett par hundra år. I Majorna duggade krogarna tätt, och lönnkrogarna kanske ännu tätare. Ina Lundström och Kristian Wedel dammsuger historien på dem som gjort det till en sport att ordna halvt eller helt olagliga festmöjligheter.
2020-12-03
Länk till avsnitt

Avsnitt fjorton: Göteborgska vänsterprassel

Ina Lundström och Kristian Wedel kastar sig över det delikata ämnet "Göteborgska vänsterprassel". Men diskussionen tar en oväntad vändning när det visar sig att Ina Lundström är häpnadsväckande lik 1700-talsslottsfrun Christina Hall på Gunnebo. Veckans avsnitt av Brôta på tassar runt i den allra ljusskyggaste av miljöer. 

2020-11-19
Länk till avsnitt

Avsnitt tretton: Göteborgarnas Stockholmskomplex

Varför är vi göteborgare så besatta av Stockholm medan stockholmarna å sin sida knappt har lagt märke till att Göteborg existerar? I veckans Brôta på fördjupar sig Ina Lundström och Kristian Wedel i ett pinsamt göteborgskt mysterium. Men det finns faktiskt också historiska exempel på motsatsen - det vill säga en Göteborgsbesatthet hos stockholmarna. 

2020-11-05
Länk till avsnitt

Avsnitt tolv: Folkkära banditer

I dagens säsongstart av Bröta på står brottsligheten i fokus. Och Ina Lundström och Kristian Wedel kan inte låta bli att känna lätt sympati för en del av de historiska bovarna. Eller vad sägs om dynamitarden Bildsköne Bengtsson? Andra säsongens premiäravsnitt kryllar av smugglarkungar och kapare, så håll till godo! 
2020-10-22
Länk till avsnitt

Säsongsavslutning: Varför heter stadsdelarna som de gör?

Ligger Mariaplan i Kungsladugård eller Majorna, och hur mycket kan mäklare tillåtas döpa om områden för att kränga lägenheter? De stora frågorna gnager i Ina och Kristian. Tillsammans söker de svaret på varför stadens områden heter som de gör.

2020-06-03
Länk till avsnitt

Avsnitt elva: Göteborgs största världsexporter

Kullager och bilar är kanske det första man tänker på när det gäller göteborgska världsexporter, men så har det inte alltid sett ut. Kristian berättar om en tid då de västsvenska exportvarorna var grovhuggna och bleknade bredvid allt härligt som importerades. Ina slår ett slag för det immateriella och presenterar ett ofta förbisett band som själva grundplåten för den svenska musikexporten. 

2020-05-27
Länk till avsnitt

Avsnitt tio: Lisebergsabstinensen

Liseberg! Gråtande barn, spirande kärlek, gröna kaniner och en färggrann historia. Under en vår som präglas av pandemin drabbas Ina och Kristian av samvetskval. Inte kan man väl, som man planerat, göra ett avsnitt om Lisebergs sämsta attraktioner genom tiderna? 

Nej! Gör det i stället bekvämt i soffan och följ med på en nostalgitripp på Lisebergs alla märkliga och underhållande historiska bakgator. Nostalgitåget avgår från Lillköping.  

2020-05-20
Länk till avsnitt

Avsnitt nio: Hur mycket evenemangsstad är Göteborg egentligen?

Göteborg slår sig ofta för bröstet som "evenemangsstad". Stämmer det med verkligheten, och vad definierar egentligen ett evenemang? Ina och Kristian plockar fram evenemangspärlorna i Göteborgs historia, och korar evenemangens evenemang.

2020-05-13
Länk till avsnitt

Avsnitt åtta: Göteborgska vandringssägner

Ina och Kristian ger sig ut på hal is. Det finns inget hedervärt i att sticka hål på en god historia, men det är svårt att undvika när diskussionsämnet är göteborgska myter och vandringssägner. Följ med in i en värld befolkad av vattensalamandrar, kungliga oäkta söner och Poseidons eventuella peniskomplex.

2020-05-06
Länk till avsnitt

Avsnitt sju: Naturhistoriska museet ? himmel eller helvete?

Naturhistoriska museet har en självklar plats i Ina och Kristians göteborgska medvetande. Men av vitt skilda anledningar.

Kristian älskar museet och historierna bakom föremålen, medan Ina inte kan dölja sitt äckel inför den Malmska valen. Men kanske kan den oäkta sonen till en björnjägare omvända henne?

2020-04-29
Länk till avsnitt

Avsnitt sex: Finns det intelligent liv i Göteborg?

Smarta Göteborgare finns det gott om, det vet ju alla som bor i staden. Men omvärlden verkar ha en annan bild av göteborgaren: Det är en sorglös och glad, men korkad individ.

Kristian hittar förklenande omdömen om göteborgarna i historiska reseskildringar. Ina är övertygad om att även pratkvarnar kan var intelligenta.   

2020-04-22
Länk till avsnitt

Avsnitt fem: Den bästa, mest göteborgska, tiden

När var Göteborg egentligen som bäst? Eller, som mest göteborgskt? Ina drömmer om en tid då Radio Göteborg gjorde uppror och Blåvitt vann allt som gick. Kristian blickar långt bakåt i tiden och söker göteborgska ljusglimtar i ett europeiskt mörker.

2020-04-15
Länk till avsnitt

Avsnitt fyra: Kan det finnas mer än ett Göteborg?

Ina och Kristian ger sig ut på jakt efter världens olika Göteborg ? en skattjakt med oväntade resultat. Ina hittar ett land där Göteborg äntligen är större än Stockholm, och Kristian ställer sig den filosofiska frågan om vi verkligen bor i samma Göteborg som Gustav II Adolf grundlade. 

2020-04-08
Länk till avsnitt

Avsnitt tre: Förlåt oss, Fredrikshavn

Ina kräver en sanningskommission. Göteborgarna borde be om ursäkt för allt de utsatt Fredrikshamnsborna för genom åren! Kristian fokuserar hellre på allt ont som danskarna orsakat västkustborna de senaste 400 åren. Och kanske har Fredrikshamnsborna redan utkrävt en subtil hämnd?

2020-04-01
Länk till avsnitt

Avsnitt två: Göteborgska slagsmål genom tiderna

Handgemäng råder det inte brist på i den göteborgska historien. Men vilket är egentligen tidernas bästa slagsmål? Ina Lundström och Kristian Wedel sjunker ner i en värld där ett träben snabbt blir ett tillhygge och där fotbollsspelande amerikaner kan bli gnistan som tänder vredens eld i göteborgarnas sinnen. 

2020-03-25
Länk till avsnitt

Avsnitt ett: När blev Göteborgare roliga?

Göteborgshistorikern Kristian Wedel och ståuppkomikern Ina Lundström söker Göteborgshumorns källa. Ina känner sig som en gråtande steppande clown när hon försöker leva upp till den goa glada göteborgaren. Och Kristian har grävt i arkiven och hittat ett exakt datum då göteborgaren blev rolig.

2020-03-17
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.