Sveriges 100 mest populära podcasts

SkivSnack

SkivSnack

Här träffar Stefan Sundberg artister och kända skivälskare som berättar om sin passion för musik i allmänhet och skivor i synnerhet. Vilka skivor som gjort starka avtryck och vilka favoriterna är...men även en och annan platta som inte fallit i god jord. Välkommen till SkivSnack! Tack till Taket (taket.info) för grafisk form.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

skivsnack.libsyn.com/website

Avsnitt

20. Svenska album fler borde upptäcka - med Stefan Sundström.

Vilka svenska plattor tycker vi har hamnat lite i skymundan och borde lyftas upp mer? I det här avsnittet sätter sig Stefan med en annan Stefan, Stefan Sundström, och botaniserar bland svenska album som de tycker fler borde upptäcka. Det blir allt ifrån småländskt groove till naturlyrik och instrumental musik från västkusten. Tack till taket.info för grafisk form. Foto: Jeanette Andersson

2021-09-29
Länk till avsnitt

19. Steve Lukather - Totomedlemmen, soloartisten och studiomusikern

Han har spelat på oändligt många album som studiomusiker, har varit den enda medlemmen i Toto som varit med i alla bandets uppsättningar och har en rykte som en av de mest slipade rockgitarristerna. SkivSnack möter Steve Lukather och pratar bl a om Totos nya liveplatta, om Steves förlorade skivsamling och om att bli äldre och se tillbaka på alla dumheter man gjort som ung. Steve berättar också om vilken platta han tycker borde finnas i varje skivsamling...och vilken är egentligen Totos mest underskattade skiva?

Tack till taket.info för grafisk form Foto: Alex Solca

2021-09-01
Länk till avsnitt

18. Jojje Wadenius - musiken och skivorna

En av Sveriges mest rutinerade musiker, Jojje Wadenius, gästar SkivSnack och pratar om sitt musikaliska liv samt några av alla de skivor han spelat på. Hör om livet med Blood Sweat and Tears, om hur Petter "snodde" Jojjes gitarrlick till "Vinden har vänt", hur Jojje hamnade på en skiva med Kent...och vad Donald och Walter i Steely Dan brukade göra för att "screw around" med sina medmusiker. Och hur gick det egentligen till när Jaco Pastorius dissade Jojjes basspel efter en spelning i Stockholm?

Tack till Taket för grafisk form

Foto: Carl Størmer

 
2021-06-16
Länk till avsnitt

17. Udda och bortglömd populärmusik med Sunkit

I 25 år har Burt von Bolton och Magnus Nilsson drivit klubben Sunkit där man rotar längst bak i loppisbackarna och letar fram "udda och bortglömd populärmusik". Musik som på ytan verkar skev och av tvivelaktig kvalitet men som Sunkit älskar förbehållslöst. Men...vem avgör egentligen vad som är bra eller dåligt? Det här är musik som garanterat inte hörts i SkivSnack tidigare - fylld av karaktär, hjärta och egensinnighet. Pure Sunkadelica!

Foto: Erik Brodin

Grafisk form: Taket (taket.info)

2021-05-19
Länk till avsnitt

16. Favoritalbum av duos - med Caroline af Ugglas

I detta avsnitt grottar vi ner oss i album gjorda av duos. Gäst är Caroline af Ugglas och studiobordet är som vanligt välfyllt av skivor som Stefan och Caroline plockat med sig från samlingen. Hör bl a om plattan som Caroline satt och diggade på den rosa, smutsiga heltäckningsmattan i flickrummet, om den duo som enligt Stefan gjort de bästa coverplattorna i Sverige och varför Caroline tycker Tina Turner sjöng så mycket bättre under sin tid med Ike än när hon blev soloartist. Och kommer Stefan lyckas med att äntligen få Caroline att inse storheten med Steely Dan....?

Grafik form av Taket (taket.info).

2021-04-27
Länk till avsnitt

15. Instrumentala album alla borde ha - med Martin Rubashov

När man blir trött på röster eller bara vill att musiken skall få fullt fokus; då plockar vi fram instrumentalplattor. Men vilka är våra favoriter? I det här avsnittet gästas SkivSnack av Martin Rubashov och det blir massor av suveräna instrumentala skivor med allt ifrån tidig ambientmusik och tysk doomjazz till instrumental progressiv rock och indisk raga. Don´t miss!

Tack till Taket (taket.info) för grafisk form.

2021-04-07
Länk till avsnitt

14. Jazzskivor för nybörjare och fantaster - med Isabella Lundgre?n?

Tycker du det är svårt att veta vilka skivor du skall börja med om du inte är insatt i jazz? Eller är du jazzfantast och vill ha tips på bra album du kanske inte skaffat än? I det här avsnittet gästas Stefan av Isabella Lundgren, en av Sveriges absolut främsta jazzröster idag, och tillsammans väljer de suveräna jazzplattor ur sina skivsamlingar.

Grafisk form av Taket (taket.info)

2021-03-17
Länk till avsnitt

13. Underskattade album med Henrik Johnsson

Skivhyllan är full av dem; album som man själv håller väldigt högt men som generellt inte får den kärlek som de förtjänar. I det här avsnittet gräver Stefan och gäst Henrik Johnsson fram några av de skivor som de tycker behöver lyftas upp lite extra. Låtlista hittar du på skivsnack.com/spellistor

Tack till taket.info för hjälp med grafiks form.

 

2021-02-24
Länk till avsnitt

12. DEL 2 Öppningsspår med Anders Tengner och Pär Fontander

DEL 2 av 2. Det blir fler album med suveräna öppningsspår när Stefan, tillsammans med gästerna Anders Tengner och Pär Fontander, gräver i skivbackarna. Vi får också höra om vilken skiva Pär, som ung, skamset gömde längst bak i skivbacken, varför Mats Ronander uppträdde med bajs på scenkostymen under ett framträdande med Ted Gärdestad...och vilken ABBA-medlem var det som Anders fick gå och köpa mjölk åt?

Spellista hittar du på www.skivsnack.com

Foto: Tallee Savage (Anders) och Ola Gäverth/SR (Pär)

Grafik form av Taket (taket.info)

2021-02-03
Länk till avsnitt

12. Öppningsspår med Anders Tengner och Pär Fontander

Del 1 av 2. De var två av de viktigaste personerna att sprida hårdrocken i Sverige på 80-talet; Anders Tengner via tidningen OKEJ och Pär Fontander via radioprogrammet Rockbox. I dessa avsnitt gästar de Stefan och tillsammans väljer de album med suveräna öppningsspår. Det blir också stories från dessa herrars många intervjuer med kända artister; vad var det egentligen som hände när Anders gjorde bort sig under en intervju med Ritchie Blackmore? Och varför blev det som skulle vara Pärs intervju med gitarristerna från Def Leppard i stället ett blodbad? 

Omslagsfoto: Tallee Savage (Anders) och Ola Gäverth/SR (Pär)

Grafisk form av Taket.

2021-02-03
Länk till avsnitt

11. Mats Olsson: Hur jag lärde mig älska disco

Han avskydde disco...för att sedan göra en helomvändning. Idag älskar han genren. Gäst i det här avsnittet är journalisten och författaren Mats Olsson som pratar om sin kärlek till discon. Om hur han gick från att vara den svåra musikkritikern med armarna i kors och bister uppsyn på konserter till att dansa loss på Studio 54 i New York där han dessutom hade VIP-förtur i kön. Och givetvis blir de också massor av bra discomusik värd att kolla upp. Tack till taket.info för grafisk form. Foto: Hanna Teleman

 

 

2020-12-16
Länk till avsnitt

10. I föräldrarnas skivbackar - med Filippa och Emlee från Thundermother

Vilka album minns vi från föräldrarnas skivsamlingar? Filippa Nässil och Emlee Johansson från Thundermother besöker Stefan och rotar bland mamma och pappas plattor där de hittar skivor som föder minnen, som inspirerat och gjort avtryck. Omslag som var som leksaker, musiken man minns när det lagades mat hemma, känslan man fick när man första gången hörde ett fett gitarriff...och hur man snodde föräldrarnas plattor för att sätta upp på väggen i sitt rum...

Tack till Stefan Viterstedt (taket.info) för grafisk form.

 

2020-11-18
Länk till avsnitt

9. Spelfel och tabbar - med Robert Johnson

Vad är det för märklig första ton i andra solot på Hound Dog med Elvis? Varför skriker Ronnie Van Zandt efter donuts i Sweet Home Alabama och i vilken Policelåt kan man höra Sting sätta sig på ett piano av misstag? I det här avsnittet pratar vi spelfel och tabbar som kan höras på släppta album. Gäst hos Stefan är Robert Johnson (från bl a Robert Johnson & Punchdrunks och Cantona Gut System). Grafisk form av Taket (taket.info). Foto avsnittsbild: Jonas Andersson

2020-10-21
Länk till avsnitt

8. Grymma debutalbum - med Ika Johannesson

I höstens första SkivSnack blir det debutalbum för hela slanten när journalisten och författaren Ika Johannesson gästar Stefan i studion. Tillsammans väljer de ut några av tidernas bästa debuter och det blir allt ifrån australiensisk punk och amerikansk hårmetal till spröd svensk visprogg och engelsk new romantic. 

2020-09-23
Länk till avsnitt

7. Conny Bloom; Fantastiska gitarrplattor

Det blir massor av riff och grooves när Conny Bloom från Electric Boys gästar SkivSnack och pratar grymma gitarrplattor tillsammans med Stefan. Men bara för att det handlar om gitarr så blir det inte bara album med tung rock utan även svängig jazzrock, fet funkgitarr, engelsk pubrock och svensk elektrisk folkmusik. Conny berättar också om likheten mellan bra gitarriff och barnramsor, vem sångaren var som förvarade sina munspel i öl...och varför Leslie West från Mountain skällde ut ett fan framför ögonen på Conny. Så värm upp luftgitarrarmen så kör vi. Tack till taket (taket.info) för hjälp med grafisk form. Foto: Christer Fischier.

SkivSnack görs ideelt och helt utan finansiärer. Detta för att podcasten skall ha total "konstnärlig frihet" utan yttre påverkan av t ex sponsorer. Vill man donera en slant till driftskostnader (så som t ex studiohyra, STIM-avgifter etc) kan det göras på SWISH 0705849734. 

2020-06-24
Länk till avsnitt

6. Fredrik Strage - Album vi omvärderat...och försökt omvärdera.

Ibland behöver ett album tid på sig innan man förstår storheten i det och i det här avsnittet samtalar Stefan med journalisten Fredrik Strage om albumen som de omvärderat med åren...och även några som de försökt omvärdera men där de gått bet. Vi får bland annat höra om skivan som Fredrik så länge mörkade var hans första för egna pengar och om hans tid på den "smakfascistiska" tidningen Pop där man var förbjuden att lyssna på vissa band. Vilken var skivan som fick Stefan att börja gråta för att den var så dålig, vem var sångaren som blev tjurig när Fredrik jämförde hans band med The Mission och hur kom det sig att Fredrik hamnade hemma hos en dryg skådespelare i New York som spelade Yes för honom på högsta volym? Tack till taket (taket.info) för hjälp med grafisk form.

SkivSnack görs ideelt och helt utan finansiärer. Detta för att podcasten skall ha total "konstnärlig frihet" utan yttre påverkan av t ex sponsorer. Vill man donera en slant till driftskostnader (så som t ex studiohyra, STIM-avgifter etc) kan det göras på SWISH 0705849734. 

2020-06-10
Länk till avsnitt

5. Europe SÄMST till BÄST - med Ian Haugland och Mic Michaeli

Hur svårt är det att ranka sin egen diskografi? Ian Haugland och Mic Michaeli från Europe ställs inför uppdraget att rangordna bandets album från sämst till bäst. En inte helt lätt uppgift då de ibland har diametralt olika åsikter om skivorna. 

Vi får också höra stories och anekdoter från albumens tillkomst; om producenten som i ilska kastade sin födelsedagspresent från bandet i väggen, om att legendariska omslagsmakaren Storm Thorgerson var en riktig surgubbe och hur bandet i smyg lånade ABBA-Bennys svindyra synth under en av skivinspelningarna.

Tack till Taket (taket.info) för hjälp med grafisk form.

SkivSnack görs ideelt och helt utan finansiärer. Detta för att podcasten skall ha total "konstnärlig frihet" utan yttre påverkan av t ex sponsorer. Vill man donera en slant till driftskostnader (så som t ex studiohyra, STIM-avgifter etc) kan det göras på SWISH 0705849734. 

2020-05-27
Länk till avsnitt

4. Fler fantastiska loppisplattor - med Ronny Svensson och Stefan Dimle

Efter succén med förra avsnittets loppistips blir det här en "loppisspecial" del 2 där Stefan åter får besök av Stefan Dimle och Ronny Svensson. Tillsammans fortsätter de att botanisera bland loppisbackar och billigbackarna på skivbörsar och plockar fram guldkorn man ofta kan hitta där.  Det blir bl a estnisk funk och folkmusikbossanova. Ronny berättar om sitt oväntade möte med en av sina svenska favoritsångerskor...och så får vi höra den fullkomligt bisarra låt av Johnny Öst som Dimle tycker passar bra i coronatider.

Tack till Taket (taket.info) för hjälp med grafisk form.

SkivSnack görs ideelt och helt utan finansiärer. Detta för att podcasten skall ha total "konstnärlig frihet" utan yttre påverkan av t ex sponsorer. Vill man donera en slant till driftskostnader (så som t ex studiohyra, STIM-avgifter etc) kan det göras på SWISH 0705849734. 

2020-05-13
Länk till avsnitt

3. De bästa loppisplattorna - med Ronny Svensson & Stefan Dimle

De står där på varje loppis, och i varje skivbörs; backarna med billiga skivor för en tio eller tjuga styck. Och ofta ignorerar man dem i tron att det mest är skräpplattor som finns i. I avsnitt tre av SkivSnack får vi besök av skivkonnässören Stefan Dimle och filmjournalisten/skivfantasten Ronny Svensson...och vi skall gräva djupt i loppisbackarna. För här finns faktiskt många fynd att upptäcka; guldkorn som av olika anledningar hamnar i billiga backen. Tack till Taket för grafisk form (taket.info).

SkivSnack görs ideelt och helt utan finansiärer. Detta för att podcasten skall ha total "konstnärlig frihet" utan yttre påverkan av t ex sponsorer. Vill man donera en slant till driftskostnader (så som t ex studiohyra, STIM-avgifter etc) kan det göras på SWISH 0705849734. 

2020-04-29
Länk till avsnitt

2. Meja - Favoritalbum från ungdomen som håller än (och några som inte håller...).

Vi vet ju hur det är; många album man älskade som ung kanske inte känns lika bra när man blivit äldre. Men i det här avsnittet blir det fokus på skivorna som åldrats med grace. Stefan får besök av Meja och tillsammans plockar det fram några favoritplattor som de fortfarande tycker är lika bra nu som då. Men även ett par som INTE känns lika kul idag...

Tack till Stefan Viterstedt/taket.info för grafisk hjälp.

SkivSnack görs ideelt och helt utan finansiärer. Detta för att podcasten skall ha total "konstnärlig frihet" utan yttre påverkan av t ex sponsorer. Vill man donera en slant till driftskostnader (så som t ex studiohyra, STIM-avgifter etc) kan det göras på SWISH 0705849734. 

2020-04-16
Länk till avsnitt

1. Dregen - De röjigaste liveplattorna

Vilka är tidernas röjigaste livealbum? I premiäravsnittet av SkivSnack får Stefan besök av Dregen och tillsammans botaniserar de i högen av livealbum och plockar fram sina favoriter. Det blir också diskussion om bl a hur "live" liveplattor egentligen är? Vilka svenska artister har gjort de ösigaste liveplattorna? Varför är en japansk konsertpublik så annorlunda att spela inför? Och vad kommer egentligen ordet "bootleg" ifrån? Glöm inte att följa SkivSnack på Facebook, Instagram och YouTube. Tack till Stefan Viterstedt/Taket för Art Direction (taket.info)

 

2020-04-02
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.