Sveriges 100 mest populära podcasts

Litteräris

Litteräris

Litteräris är en snackpodd om böcker med Anna Wehlin och Jessica Johansson. Här pratar vi om det vi läser, vilket är blandade genrer ? sprillans nytt och asgammalt.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

instagram.com/litterarispodcast

Avsnitt

#77. The comeback

Vi vågar knappt säga det men jo, nu sker det alltså. Nu ÄR vi tillbaka hörni och omg vad vi har saknat er och podden!! 

Avsnittet är inte det enklaste att beskriva men vi pratar ju absolut om böcker åtminstone. Typ hur det går med våra respektive lässvackor, vad vi läser just nu, hur vi försöker sänka trösklarna till läsningen. Och så glider vi in på ett och annat sidospår som man ju gör. Bl a 80-talsfuturism och lukten av italienskt rengöringsmedel på flygplatser. Lite sånt pga why not.

Vi vill veta: vad läser ni? vad har ni läst ? nåt ni kan rekommendera? hur mår ni? Berätta på @litterarispodcast om ni vill, annars hörs vi förhoppningsvis om nån månad igen.

/Anna & Jessica

2024-03-19
Länk till avsnitt

#76. Girl does not read en rad på ett halvår ? then records bokpodd

DET ÄR FÖR MYCKET OCH ÄNDÅ VILL DU HA MER. Så heter Jessicas sprillans nya seriebok. Och den är temat i början av avsnittet den här gången, i form av en liten mini-intervju.

2023-10-31
Länk till avsnitt

#75. Höstböckerna vi (inte) kommer läsa

Langa era trumpeter och fanfarer och trumvirvlar och allt sånt där för vi är tillbaaaka! Vi pausade ju podden i mars för att Anna skulle få en liten bäbis och nu summerar vi våra respektive halvår. Sjukt omtumlande för båda, kan man minst sagt säga. 

 

Sen har vi botaniserat lite bland höstutgivningen och delar med oss av vilka böcker vi blir mest sugna på att läsa. OM vi kommer läsa, that is, för Jessica har EJ läst många rader sen i mars och Anna lite mer men inte på forna nivåer. 

 

Om inte annat får vi en intressant rubrik till nästa avsnitt haha:

 

Girl does not read en rad på ett halvår ? then records bokpodd. 

 

Det blir en cliffhanger på den, hörni!

2023-09-22
Länk till avsnitt

#74. Sista avsnittet innan pausen

Vi avslutar innan den planerade pausen med att ta en titt på vilka böcker som ligger överst i våra läshögar och blir båda två extremt lässugna. Du med, kanske? 

 

Sen sist dååå? Jessica har blivit berörd av slumpmässiga tyska möten på stationspubar och sugen på fler omläsningar. Och så lite ADHD och norénsk poesi (literally) pga why not leva upp till klyschan om sig själv liksom hehe.


Anna har blivit berörd av en tunn nobelprisberättelse om ett barns första år och så har hon äntligen tagit sig an Keefman. Sen har vi båda läst samma otroliga seriebok som vi med gemensamma krafter försöker sammanfatta. 

 

Vi kommer att sakna er, kära litterärisar!! Under pausen får ni gärna hålla er (och oss) uppdaterade på @litterarispodcast

2023-03-21
Länk till avsnitt

#73. ?Det är nåt om tänkande och att gå?

Temat i detta näst sista avsnitt innan vår planerade paus är FRANSK LITT. Och mon DIEU vad mycket vi tydligen läser och har läst av den varan. Vilket är trevligt pga det betyder ju massor av boktips till er. Metaforisk blyertspenna vässad, we hope.

 

Sen sist har vi läst massa trevligt. I Jessicas fall är det t ex Linn Ullmanns nya, Clarice Lispector och massa serier. Anna har läst om kroppar, nykläckta mödrar (igen!) och nåt obegripligt om tänkande och gående.

 

Ja, ni hör - lyssna och enjoy the ride så att säga. Puss och kram från oss!

@litterarispodcast

2023-03-07
Länk till avsnitt

#72. Dagbokslitt, nyheter & lite annan shit

Härligt tema-alert: Brev och dagböcker i bokform. Vi inser att vi båda älskarrrr dagböcker i teorin men läser dem typ aldrig? Vi bestämmer oss för att skärpa oss pronto pga finns ju så många lockande dagböcker av så många coola personer.

 

Sen sist har Anna läst om en skör konstnärsfågel, haft sin första rendezvous med Perec (som hanterar potentiella löneförhöjningar) och känt naaah inför en bok om skrivande.

 

Jessica har läst en parisisk klassiker om Momo och Madame Rosa, Norén i serieform och lärt sig mer om prokrastineringarnas litterära king. Hon har läst om flickor på Kanarieöarna, krigande rymdankor och en fin collageig bok som made no sense men ändå sense. 

Och just det, vi announcar två nyheter. Icke att förglömma. 

 

Prata vidare med oss på @litterarispodcast så blir vi glada!

2023-02-21
Länk till avsnitt

#71. Flanörer, posörer och halvkriminella charmörer

Temat den här gången är ensamhet i litteraturen. Och viiii tipsar och vi pratar och vi håller på pga that?s what we do. Det blir alltifrån Skorpan Lejonhjärta och Charles Bukowski till strindbergskt flanerande, en miserabel Keefman och ball NYC-kvinna som ba promenerar en jävla massa.

 

Sen sist har Anna läst en vacker serieroman av Marie Tillman, en originell diktsamling av Lyra Koli och Moa Romanovas senaste (för att kunna leva upp till sin tisha). Jessica har läst serieroman om en piprökande fiskare, himmelska noveller, asbra norsk roman och starkt om flyktingbarn i USA.


Prata böcker med oss på @litterarispodcast

2023-02-08
Länk till avsnitt

#70. SÅ VAR VÅRT BOKÅR 2022

Man älskar ju årssammanfattningar ? särskilt om ämnet är böcker, obviously. Så vi unnade oss att ägna hela avsnittet åt just detta. 

 

Alltså: Vilka VAR de bästa böckerna vi läste 2022? Vi kan utlova mängder av otroliga titlar att lägga till i läslistan. 

 

Vilka nya författare upptäckte vi under året, och vilka gamla favoriter återvände vi till? Vilka böcker hade vi för höga förväntningar på? Jamen ni fattar, vi går igenom allt det där man vill veta och lite till. 


Som vanligt hoppar vi därmed också från den smalaste poesin till den bredaste autostradan, från serier till klassiker, från Sverige till Japan via Ryssland och franska rivieran OCH så vidare.

 

Vad var det bästa du läste 2022? Berätta på @litterarispodcast för vi är nyfikna på riktigt.

2023-01-24
Länk till avsnitt

#69. Så var 2022 förutom böckerna (och annat litterärt)

Jessica har avnjutit konstnärliga essäer av Olivia Laing. Annars bara massa svenskt men i blandade genrer, t ex hybridlitteratur som ibland är andlöst äkta, hyllad poesi, bortglömd poesi, stockholmsk klassiker och Kaplas nya. 

 

Anna har unnat sig en Selma Lagerlöf, noterat Dorothy Parkers berömda wit, fattat hypen med Vinternoveller och kritiserat kritiken av Baby Jane.

 

Temat är vårt 2022 ? förutom läsningen, för den sammanfattar vi nästa gång. Istället tipsar vi om serier och filmer vi sett (eller sett om) och så delar med oss av några insikter. 

 

Prata med oss på @litterarispodcast ok? 

2023-01-10
Länk till avsnitt

#68. Alla utom tomten är utbrända (och annat mysigt)

När ni lyssnar på det här avsnittet ligger vi båda most likely i varsin soffa och samlar krafterna ett slag. Men innan dess hann vi leverera i gryningen på årets mörkaste dag.

Jessica kör ett uppsamlingsheat och river av massa böcker hon läst i år men inte hunnit prata om i podden. Härligt va! 

 

Det blir därmed portugisisk gentrifiering, ryska institutionsflickor och västerbottniska blickar från förr. Det blir amerikansk 1920-talsrasism, diktade änglar och oroliga nätter i söderort. Ganska mycket högläsning också.

 

Anna bjuder på mellandagstips i form av Youtube-klipp när hjärnan behöver vila en stund (och när behöver den inte det liksom), roliga rymdserier, sällskapsspel och annat gosigt.


Följ oss på litterarispodcast hörni.

2022-12-28
Länk till avsnitt

#67. Från fabrik till bok om rik, från wit till Patti Smith

Vårt tema den här gången är arbete i litteraturen. I och med det pratar vi om alltifrån optimering till kontorister och vad fabriker egentligen gör med människor. Det blir en diger temalista som dyker upp på insta snart, promise!

 

Sen sist har Anna läst essäer som fick henne att känna sig nära författaren, fjollbjäfs som fick henne att fatta nada och så lite exklusiva ostron ? som kontrast till temat liksom. 

 

Jessica har funderat på vad det är med Lars Noréns dagbok som gör den så otroligt bra (och kanske hittat ett svar). Hon har också läst Patti Smith! Dorothy Parker! Nanna Johansson! Jamen ni fattar.

Ps. Jessica säger fel ett FLERTAL gånger på Isabella Nilssons namn och ber verkligen om ursäkt för det! Och Ruben Östlunds film heter De ofrivilliga och inget annat.

Nu vill vi veta vad du har läst på sistone. Berätta på @litterarispodcast.

2022-12-20
Länk till avsnitt

#66. Omständigheter, nyheter och inspo för esteter

En stor nyhet avslöjas! På riktigt alltså.

2022-12-08
Länk till avsnitt

#65. Hur många o-perfekta mamas tål samtiden?

Temat denna gång är författare som vi inte har läst än men är nyfikna på att sätta tänderna i asap (böckerna då, inte författarna). Vi tänker att ni kanske också blir lika nyfikna på dem, elleeer?

 

Sen sist har vi en STARK laguppställning när det kommer till lästa böcker. Jessica hyllar t ex Caroline Ringskog Ferrada-Nolis nya bok. Hon har också läst om ensamhetens århundrade ? tyvärr detta :(( ? och ett obehagligt barn. 

 

Anna har sent omsider upptäckt Patti Smiths genialitet. Hon har också kastat sig djupare in i samtidens litteratur om moderskap och så har vi August-nominerade Detaljerna. 

 

Följ oss på @litterarispodcast är ni rara!

2022-11-22
Länk till avsnitt

#64. Hålla på med böcker

I temadelen pratar vi om hur vi hittar böckerna vi vill läsa. Med andra ord gräver vi ner oss i livselixiret hålla på med böcker. Ljuvligt! 

 

Annars då? Jo, Anna har läst sin namne Achmatova för första gången. Hon har också läst om hav och rytmer, sorgliga ämbetsmän à la Duras och Anyurus nya.

 

Jessica har insett att det krävs en Liv Strömquist för att skriva intressant om astrologi. Hon har avnjutit sekelskifteskonstnärer, Aleksijevitj och poesi (men stäng inte av för det snälla nån).

 

Prata med oss @litterarispodcast ok?

2022-11-08
Länk till avsnitt

#63. Cannabisfrön i Hunters matta (och annat kittlande)

Kompisar, vi har en gäst och det är ingen mindre än Gatuduvan ? friend of podd och happily ever after-love of Jessica. Han är aktuell med diktsamlingen ?Alla slagfält blöder i mina ögon?. Han berättar om hur den kom till på S:t Görans psykiatriska slutenvård den hemska varma sommaren 2018. 

 

Meeeen vår vana trogen pratar vi också om allt vi läst sen sist. Och vad har vi då då?


Jo, vi har meskalintrippar av Hunter S. Thompsonska mått. Vi har klyschig men hyllad fjortsipoesi. Vi har eventuellt lögnaktiga rumänska konstnärer. Vi har otroliga serieböcker. För att bara nämna NÅGRA exempel, alltså. 

2022-10-25
Länk till avsnitt

#62. Du är inte här för att ha det skönt

Vi pratar om våra bokhyllor och livet som true slalomläsare ? i bemärkelsen läsa många böcker samtidigt, inte läsa om skidåkning för livet ÄR ? som @svartablad-Lotta säger ? för kort för sport. 

 

Sen sist, då? Anna har läst om dystopiska gosedjur ? ganska najs. Desto mer najs var dock hennes BANGER Argonauterna. Lyssna så får du veta varför. Och: Magda Lundberg-serier (hence avsnittets titel) och frostensonsk poesi om hindar och medeltid. 

 

Jessicas banger är En ny gud som hon älskar gränslöst? Den handlar om jakt och klass och smygande förändringar inombords. Sen har vi Berlin-konst-flykt, avantgardistiska serier som ÄR konst, hemliga syskon, gentrifieringen i Kødbyen och just a touch of tråkprosa.

Prata med oss @litterarispodcast pga då blir vi glada.

2022-10-11
Länk till avsnitt

#61. Emily Brontë är så tråkig (och annat intellektuellt)

Temat denna gång är klassiker! Vilka älskar vi, vilka hatar vi och vilka lämnar oss oberörda? Typ så. Meeen vi pratar så klart också om allt vi har läst sen sist.


Jessica har avnjutit två skönlitterära debutanter som bådar gott med olycksbådande innehåll och Francesca Woodman-inspirerad poesi som liksom flyter ut i kanterna. Plus: Rolig seriebok om söt konstnär, halvdan novellsamling, ljuvlig Selma Lagerlöf.

 

Anna har läst astrosatir signerad Liv Strömquist, lättillgänglig fysik, Malmö-poesi som ger insikter om samtiden och en bok om en värld utan katter (ve och fasa på flera sätt, visar det sig!). 

 

Prata med oss på @litterarispodcast är ni rara.

2022-09-27
Länk till avsnitt

#60. CIA som bookfluencers och Duras hippiebarn

Hej och välkommen till några alternativa rubriker till det här avsnittet, i ett litet försök att sammanfatta det:

- Den EXTREMA charmen hos textbaserade bloggar från 2009 

- Flashback om horan Valerie Solanas och annat mysigt 

- Marguerite Duras sargade hippieson och annat intellektuellt

- Propaganda i litteraturen och tusen andra trevliga slash otrevliga saker 

- Därför funkar inte skönlitterära beställningsjobb

Okej, ni fattar. Vi är i HÖGFORM och efter att ha inlett med temat propaganda i litteraturen så fortsätter vi med läsningen sen sist. Vi är pålitliga på så sätt. 

 

Det blir värmeböljor, samtidskompatibla dystopier, LSD-poesi, Nina Hemmingsson-kärlek OCH så vidare.

Häng med oss och prata böcker på @litterarispodcast. Jessica hittar ni på @jessicaritar och Anna på @anna.startar.nu 

2022-09-13
Länk till avsnitt

#59. Jens Lapidus excel-ark och annat trevligt

Vi unnar oss att vara onyanserade igen och tycker till om ett gäng random författare bc we know you love it. 

 

Men vi har ju också läst sen sist. Anna förutspår redan såhär late august att Sara Gordans snackis Natten blir en av hennes bästa i år. Hon har också förkovrat sig i Kristina Lugn-poesi, förskolelitt a la Alice Dadgostar och en rysk novell som trots ? eller kanske pga ? sitt ringa omfång var ganska obegriplig.

 

Jessica har läst en snackis om klass, en talspråklig pärla om sorgen efter en död vän, extremt inspirerande poesi i lager på lager, dikter om Belarus och absurda serierim. Typ så!

 

Vi pratar väl sen på @litterarispodcast hörni?

2022-09-01
Länk till avsnitt

#58. Boktrender, läkarlitt och höstutgivning

Vad är det för böcker som trendar i höst, vilka ser vi fram emot (inte nödvändigtvis the same) och vad är egentligen cli-fi? Vi har en STARK bokhöst framför oss och vågar nästan lova att ni kommer hålla med efter att ha lyssnat på avsnittet.

 

Sen sist följer Anna upp sin oplanerade läsning av läkarrelaterad skönlitteratur, inklusive en mer kaotisk variant ? poddfavoriten dr. Hunter S. Thompson. 

 

Jessica har läst om Dolly Parton och klass, klass i ett mexikanskt gated community och klass i dagens Sverige. Plus: serieroman, collagedikter, socmed-litt. Vi täcker det mesta kan man säga hehe.

Vi pratar väl vidare sen på @litterarispodcast elleeeer?

 

2022-08-16
Länk till avsnitt

#57. Två kufar om sin sommarläsning

Jappp sommaren har gjort oss lite mer weird än vanligt men trots det genomför vi ? visserligen enl ev kufisk bedömning ? ett otroligt samtal om sommarläsning. 

 

Jessica har upptäckt poetry comics + börjat läsa på engelska (vad tidigt haha). Och: flanörböcker från Berlin, Paris och Tallinn. DESSUTOM: inuti galen argentinsk målares huvud, horserier, anekdoter om Janis och Jim, poesi från kassan på Ica, Houellebecq i HÖGFORM och Jim Jarmuschs collagebok!

 

Anna har avnjutit Jessica Au (och verkar, att döma av Googles leverans, vara en early adapter). Hon har läst äkta text om F. Scott Fitzgeralds alkoholism och något sökt text från en barndomsfavorit. Plus: Sara Granér! Lina Rydén Reynolds! 

 

Och så har vi båda av en slump läst Karolina Ramqvists otroliga bok om mat. Wow.

 

Ses på @litterarispodcast

2022-08-02
Länk till avsnitt

#56. Tidlösa trollpackor, incelpoesi och biologism

Hurra, nu kör vi det ljuvliga temat JAPANSK LITT. Så vässa ännu en gång era pennor för Anna, som läser mycket japanskt, bjuder på MASSOR av intressanta tips!

 

Apropå Anna ? sen sist har hon läst snackisen Kvinnomanualen, en tysk tät sak, incelpoesi (ja du hörde rätt) och en novell av favvisen Ishiguro. Smarrigt alltihop! 

 

Jessica har läst om en udda kvinna i staden (YOU RANG?), om författare som slutat skriva, om den tidlösa trollpackan Baba Jaga. Och flera böcker om att vara kvinna och leva på denna vår överjordiskt underbara planet. 

 

Nu blir det sommarlov men först vill vi prata böcker med er på @litterarispodcast kompisaaar! 

2022-06-28
Länk till avsnitt

FÖR EXTREMT MÅNGA BOKTIPS KLICKA HÄR!!1!!!

Clickbait-rubriker, kaaanske inget för oss? Men vi lever ändå upp till betet pga herrejävlar vilket avsnitt.

 

Temat är att vi båda har valt ut fem random böcker ur våra mkt väl tilltagna läshögar, och så går vi igenom vilka det blev. Bara en sån sak?! 

 

Sen sist har vi läst så mkt bra att en härlighet till bok avlöser en annan. T ex spännande inblick i Silicon valley-livet, att åka tåg som Marguerite Duras, noveller i plural, St Petersburg, Ogawa, poesi.

 

Och SOM OM detta inte räckte så har vi också vodkaalkoholiserad rik tant som vill göra av med massa nazipengar på en roadtrip i taxi pga why not.

 

Vi pratar väl böcker sen? @litterarispodcast

2022-06-14
Länk till avsnitt

#54. Vår obotliga kärlek till europeiska kliniker

Anna har sen sist läst en bok som var så wowig att den gav henne en andlig upplevelse! Samt: Duras igen och Anna Kavan + en dos litt vid civilisationens slut.

 

Jessica har t ex läst om varför Alice i underlandet kanske handlar om autism, en Pessoa-hyllning om udda (såväl verkliga som inbillade) människor i Lissabon, gubbe som ältar deluxe och medelklassens subtila rasism.

 

Temat, då! Det är Helena Dahlgrens bok Skarp, en välskriven hyllning till läsande och skrivande. Helena gästar avsnittet (lyxigt va!) och pratar med Jessica om Maria Gripe-kompatibla stämningar och annat inspirerande.

 

Skriv med oss på @litterarispodcast hörni, vi blir så glada.

2022-05-31
Länk till avsnitt

#53. Vi roastar författare (och annat sympatiskt)

Hurra, nu kör vi del tre av ett poddtema som ni verkar gilla, där vi ger våra snabba och ibland onyanserade åsikter om massor av författare. Första gången vi körde temat var vi vassa, andra gången mjäkiga och den här gången typ lite vassa igen?

 

Sen sist har Jessica läst trevlig svåristext om fabriksarbete, sett fiktiva Eileen Dunlops hemmiljö framför sig, blivit besviken på en bok om hemmasittare och möten på parkbänkar (however promising) och njutit av rolig bok med bokmärken.

 

Anna har dug into Jessicas kurerade bokkasse och därmed preppat inför sin Frankrike-resa med ljuvligt uteserveringshäng à la Duras. Hon har också upptäckt en ny författare, hängt med obefintliga riddare och läst stark versalpoesi signerad Yahya Hassan.

 

Prata med oss sen på @litterarispodcast är du rar! 

2022-05-17
Länk till avsnitt

#52. En på alla sätt lagom urspårad människa

Vårt tema denna gång är äldre destruktiva personer i litt. Vi vet, ej världens smidigaste men det BLIR för jävla intressant. För vad händer med en människa som liksom inte skärper till sig, som fortsätter vara oförmögen att leva såsom det förväntas av en i denna den vackraste av världar? Och i vilka böcker kan vi läsa om dessa människor???

Mer, då? Jessica har läst böcker ur fyra genrer sen sist. Hon har blivit peppad av antipepp, djupdykt i sina tyska noveller, läst Bukowskis förmodade favvopoet. OCH blivit mindblown av Ia Genbergs Detaljerna.

Anna har läst SAMLING som hon gillade så mycket att hon ville läsa den direkt igen, fast på engelska. Hon har också glömt en hel novellsamling, njutit av Modiano och gett sig på en hyllad poet. Prata böcker med oss @litterarispodcast and do it now!

2022-05-03
Länk till avsnitt

#51. Ge oss www och gör det nu och ge oss det i romanform TACK

Annas läsning sen sist får det att VATTNAS i munnen. Vi har: våra små internetliv fångade i en roman som typ ALLA älskar. Vi har samtidens tomhet förklädd till sci-fi men ändå inte. Och vi har dunkel i form av Ishigurosk skymning + musik men också en bok som faktiskt heter Dunkelros. 

Jessica har tyvärr ingen banger alls den här gången. :( Men hon återvänder åtminstone till en favorit, njuter av kombon konst och poesi, dissar en hajpad bok och pratar om ett UTSÖKT språk. Ej helt fy skam ändå.

Temat är, i all sin enkelhet, omläsningar. Läser vi om böcker och varför inte? Vad HAR vi läst om och hur ser Annas omläsningschecklista ut? 

Prata böcker med oss och gör det pronto på @litterarispodcast 

2022-04-19
Länk till avsnitt

#50. Livets obetydliga detaljer är det viktigaste vi har

Något pretentiös rubrik kanske men snälla raraaa, vad sätter man ens för rubrik när temat är krig i litt? Obs sluta EJ läsa pga vi pratar om massa annat också och trots tungt tema så bjuder avsnittet också på mycket ljus. Om man nu är i behov av ljus, S?ATT SÄGA. 

 

Sen sist har Anna t ex läst om kommuner i jakt på en USP och blivit kär i serietecknaren Freja Erixån. Jessica har dött en smula av en text om folk som inte vet var de ska göra av sina armar. Och så har hon återvänt till underbara Aleksijevitj och hennes kökssamtal som får människor att berätta allt de aldrig sagt förut.

 

Hörs på @litterarispodcast så fort du har lyssnat, ok? 

2022-04-05
Länk till avsnitt

#49. Hur mycket Carola tål Sverige, och annat intellektuellt

Vi snackar noveller och bjuder på extra många och extra ljuvliga tips på temat. Sååå vässa nu era små metaforiska pennor och fyll vill läsa-listorna ännu mer till brädden. Det mår de bra av.

Jessica har läst en turkisk flanörroman om en enögd kvinna som vandrar i ett nattligt Genève (!) sen sist. Och en rysk roman av Putin-kritisk författare i exil, om en döende konstnär i New York-våning. Och CAROLA! Carola får vi inte glömma.

Anna, då, undrar ni? Jo hon har återvänt till en ny japansk favorit, ledsnat lite på de Beauvoir och trängt sig in i en ogenomtränglig bok ? för att inse att det fan var värt att kämpa på.

2022-03-22
Länk till avsnitt

#48. Glömskans dystopi, krigets poesi & åsikter om författare

Det är ju så obegripligt att saker fortsätter som vanligt när kriget pågår inte långt härifrån. Man fattar inte. Ändå är det så. Alltså forsätter vi podda om böcker.

Vi tycker t ex till om massa författare igen. Lite mildare åsikter denna gång men ändock åsikter.

Sen sist, då? Jo, Jessica har läst stark poesi om krig i Ukraina. Hon har avnjutit ett ljuvligt seriealbum, en tät men utsökt Barcelona-roman och en väldigt oklar sak om en kille, en guldbänk och en astronom pga why not.

Anna har läst en japansk dystopi om glömska, sprillans nytt om att tillhöra samhällets B-lag, tunnelbanepoesi och en nigeriansk klassiker.

Prata med oss på @litterarispodcast på Instagram.

2022-03-08
Länk till avsnitt

#47. Tjack, påfåglar, sovjetmjölk och VÅRENS BÖCKER!

Den här gången har vi plockat ut guldkornen (hoppas vi?!) ur vårens kommande utgivning, och berättar vilka titlar vi ser fram emot lite extra.

 

Vår läsning sen sist, då? Jo, Anna har testat Burroughs och omtalad sms-poesi. Hon har också återvänt till en skönlitterär de Beauvoir och tagit del av en inblick i vad konstnärer på 1900-talet hade för klädstil ? och vad det kan bero på. Visst dreglar man as we speak.

 

Jessica har listat anmärkningsvärda och sällsamma saker ur Hunter S. Thompsons liv, enligt en otrolig bok. 122 parkeringsböter i Hunters handskfack, t ex. Hon har också läst hajpade Modersmjölken hundra år efter alla andra och annat jessiskt.

 

Prata böcker med oss: @litterarispodcast

2022-02-22
Länk till avsnitt

#46. I Bims dystopi måste alla må toppen

Hurra, i detta avsnitt har vi vår allra första gäst! Det är serietecknaren Bim Eriksson som är med oss och pratar om sin serieroman Baby Blue. Och om samtiden och skapande.

 

Men självklart pratar vi också om vad vi har läst sen sist, som alltid.

 

För Jessicas del: om livet som pundare enligt en legend, om det vackra och hotfulla, om en lat rysk adelsman och om konsten och livet. Otroligt alltihop.

 

För Annas del har vi Cohensk poesi, japansk samtidshistoria, en uppmärksammad serieroman om samer och moraliska översättningar från Ankeborg (detta!!).

 

Prata med oss på @litterarispodcast kompisar.

2022-02-08
Länk till avsnitt

#45. Unga destruktiva kvinnor i litteraturen och annat muntert

Vågar vi säga att det här avsnitteet ÄR lite extra bra? Jomen faktiskt. Temat har vi redan avslöjat i titeln. Vad vi inte har avslöjat är att vi på temat tipsar om böcker i TYP alla genrer. Vi diskuterar också vad som lockar/provocerar med det och berättar om vårt eget förhållande till det. Trogna lyssnare vet redan men äsch.

 

Sen sist har Anna läst om översättningar, Simone de Beauvoirs bästis Zaza, klassiska ryssar och en debut som får henne att minnas gymnasietiden på Norra real. Jessica har även hon läst en innerstadsk debut men också belgisk magisk realism, en helt magisk roman av Valeria Luiselli och italienska essäer som ? japp ? får henne att häpna.

 

Hörs på @litterarispodcast då?

 

 

2022-01-25
Länk till avsnitt

#44. Våra starka åsikter om dina favoritförfattare

Ok förlåt för extremt clickbaitig rubbe men vi lovar att vi åtminstone inte tjänar en DIME på den. Plus att den håller vad den lovar för vi tycker till om massa kända författare, som Camilla Läckberg, Ulf Lundell och Jan Guillou. JUICY!

Sen sist har Anna upptäckt Balsam Karam, återvänt till Moshfegh och Ekman och tagit en sorglig sväng förbi Florida. Jessica har läst Instagram-kritik från 1920-talet, supersamtida debutroman, ännu en fiktion om Sylvia Plath och magiska små dikthäften av Lou Reed och Patti Smith (!).

2022-01-11
Länk till avsnitt

#43. Så blev årets läsning 2021 ? författare med vackra kvinnonamn och annat djupt

Dåååå var 2020 snart slut (skoja, men ibland undrar man fan) och vi ger oss på någon form av läsmässig sammanfattning. Vad var bäst av det vi läste i år? Och sämst? Vi konstaterar att båda har upptäckt massa nya författare som vi vill läsa mer av, varav många har vackra kvinnonamn. Anna har besökt nya kontinenter och Jessica har läst massa poesi.

 

Och sen förra avsnittet? Jo, då har det blivit stumma hertiginnor, slarviga konstnärssjälar och glömskan inifrån. Kvinnor som kastar sig i havet och kvinnor som kastar sig ut i rymden. 

 

Hörs 2022, kompisar. Prata gärna med oss på Instagram så länge!

2021-12-28
Länk till avsnitt

#42. Explicit lyrics-poesi & omedvetna röda trådar

Den här gången visar det sig att vår läsning sen sist helt oplanerat hör ihop. Det knyts röda trådar åt alla håll kan man säga.

Vi har en ung Tove Ditlevsen med poetdrömmar. Vi har kaotisk italiensk familj under WWII och inspirerande essäer ur samma hjärna. Och vi har Agota Kristof i gåtfull skrud ? bland annat!

Apropå röda trådar så är temat jul i litteraturen denna gång och vi går därmed i barndom en stund med Astrid och gänget. 

Önskelista: Tipsa alla dina kompisar om oss.

2021-12-14
Länk till avsnitt

#41. Inspo enligt Mark Zuckerberg

Världen må vara oberäknelig men vi tuffar på med ett ljuvligt avsnitt. Jessica har avnjutit dansk samtidslitt, kaliforniska daddys, Ingmar Bergmanskt skvaller och Norénsk poesi.

 

Anna har låtit sig nedsänkas i en stämning signerad Esther Singer Kreitman, fått mersmak efter tips från mami och undersökt inspirerande litteratur enligt Silicon valley.

 

Temat? Jo vi river av de sista Q&A-frågorna från er och pratar därmed roliga böcker, ångerböcker, dammiga böcker och gymnasieböcker. HÖRDE JAG BÖCKER?

2021-11-30
Länk till avsnitt

#40. För mycket droger för Pekka Heino

Hej och så! It?s podd o?clock med STARK laguppställning i böcker vi läst sen sist som vanligt. Tinderlitteratur från Malmö, hyperpoesi, asroliga gula seriefåglar och kultklassad biografi med sjukt mkt droger. Ryska dikter, weird sanatorielitteratur och grabbig optimering. Typ sånt!


Vi har ett tema också: litteratur som är lite ljusare än vanligt (haha) men ändå välskriven. Vi kämpar på med att hitta exempel på det och lyckas fan ganska bra?

2021-11-16
Länk till avsnitt

#39. Att vara en daddy i samtiden

Alltså böckerna vi pratar om denna gång HAR något extra. Anna har fortsatt på Emma Cline-spåret och därmed läst en Lana del reysk novellsamling om kaliforniska daddys. Jessica har läst en magisk bok om Astrid Lindgrens ryska översättare, Lilianna Lungina.   Sen har vi originell argentinsk samtidsroman, Sapfo som relatable, Linda Skugges poesi och ännu ett gammalt fiktivt surkart.   Temat? Det är FANZINES. Fanzines nu och då, och varför det fortfarande existerar trots the internetz.
2021-11-02
Länk till avsnitt

#38. Kvinnliga uppfinningar, ordentliga människor och mer Q&A

Heej och hurra, vi tuffar på med era underbara frågor i ett tredje Q&A-avsnitt och pratar därmed om t ex bibblan, årets bästa so far, fiktiva världar och störningsmoment.

Sen sist har Anna läst om kvinnliga uppfinningar, Marilyn Monroe och Troja samt återvänt till Rachel Cusk och inte ångrat det en sekund!

Jessica har läst bl a halvsnackisen Varm mjölk, en bok om att bli ordentlig (utan att själv lyckas bli det) och gett Kristina Lugn en ny chans.

Prata vidare med oss på @litterarispodcast på Instagram!

2021-10-19
Länk till avsnitt

#37. Spegelsalen, Harvey, tingen, Hunter

Wow hörni så mycket intressant (och nytt!) vi har läst sen sist.

Det är en roman om Harvey (you know who), Lana del Reys dikter och överfantastisk medelklassatir à la Georges Perec. Det är Stridsbergska noveller, amerikanska betraktelser, fängelsepoesi och pubertal filosofi. 

Och då har vi inte ens nämnt temat, som är Liv Strömquists nya bok Inne i spegelsalen. Den är så klart asintressant, handlar om skönhet och ideal och vi plockar de berömda russinen ur kakan. IT?S ENJOYABLE.

2021-10-05
Länk till avsnitt

Q&A del 2 & other things you?ll love

Del två av vår Q&A ÄR här. Vi pratar därmed om t ex böcker som påverkat oss i livet, böcker i barndomen, bokserier och favoritfilmer. Mysigt är det, som frågestunder brukar vara.

Sen sist då? Jomen det är argentinsk experimentell samtidsprosa, råa 90-talspjäser, åldrande föräldrar och random secondhand-fynd. Det är utmattningssyndrom och obegripligheter, favoritförfattare och något som antingen är utopiskt eller samtidskritiskt ? beroende på hur man ser på saken.

Hörs på insta?

2021-09-21
Länk till avsnitt

#35. Ni frågar, vi svarar

Q&A, hörni, visst älskar man det! Vi hinner med några av era frågor i dagens avsnitt, så fortsättning följer (men fyll gärna på med fler). Vi avhandlar bl a omslagets betydelse, omläsningar och hur vi lärde känna varandra.   Självklart pratar vi också om vår läsning sen sist. Anna har läst om långsamhet, vargar och jägare som ångrar sig. Jessica har läst om Berlin, konstnärsäktenskap, ego-morsor och utseendekultur. Ett avsnitt att absolut inte missa, som ni hör. Vi hörs väl sen, på @litterarispodcast på Instagram?             
2021-09-07
Länk till avsnitt

#34. Patrick Batemans tomma vänlighet & annat kul

Utifrån temat bok blir film/tv-serie susar vi förbi såväl Astrid Lindgren och Elena Ferrante som gymnasiefavoriter à la Fight club och Trainspotting. Plus massa annat!

Och så pratar vi om vår läsning sen sist och den är lite annorlunda jämfört med vanligt för oss båda. Det är konstprojekt om slavdrivar-ättlingar, nästan obegriplig fantasy och onyttig poesi. Men det är också bestseller, förortsrepresentation och amerikanska essäer.

Hör gärna av dig sen när du har lyssnat!

2021-08-24
Länk till avsnitt

#33. Så blev sommarläsningen

Hur obegripligt det än är så är det augusti och vi ÄR back in business. I deluxe-form dessutom ? för här får ni ett maxat avsnitt där vi pratar om allt vi läst under ledigheten.

Jessica har läst flera helt otroliga böcker av Silvina Ocampo, Dacia Maraini, Dubravka Ugresic och Marguerite Duras BLAND ANNAT. Och en del halvdant, kanske man ska tillägga.

Anna har en röd tråd ? cancelkulturen ? i flera av sina lästa böcker. I övrigt har hon hunnit med flera spännande biografier men också några doser fiktion.

Detta vill ni inte missa, you guys!

2021-08-10
Länk till avsnitt

#32. Jag tror, jag tror på sommarläsningen

När det väl är sommar i detta land med världens deppigaste sommarlåtar* får man la ta lite paus. Så det gör vi, i en dryg månad, men vi lämnar er med detta hejdundrande avsnitt först.

Vi snackar sommarläsning. Vi gör en kort halvårssammanfattning av vår respektive läsning. Och sen sist har vi läst så mycket intressant att det nästan inte ryms i en sån här text. Men det är japanskt och norénskt och brasilianskt och sånt trevligt. Det ni!

*i mean, ?sommaren är kort, det mesta regnar bort?. Vad glatt!!

2021-06-29
Länk till avsnitt

#31. Ikoniska människor i fiktiv skrud

Vi har sen sist läst om parfymförsäljerskor, försvunna pojkar, frustrerade mammor och spacelag. Lockande va?

Men vi har också ett helt ljuvligt tema att bjuda er på: FIKTIONALISERINGAR. Alltså fiktion om människor, ofta ikoniska. Tänk Marilyn Monroe, Greta Garbo, Valerie Solanas eller Hillary Clinton. Vi tipsar om MASSOR av läsvärda fiktionaliseringar, diskuterar definitionen och pratar om vilka vi skulle vilja läsa (eller skriva) en sån bok om!

2021-06-15
Länk till avsnitt

#30. På resande fot och ca 1000 andra grejer

Att resa i tiden, att resa från en plats till en annan eller helst vilja ha det ungefär som vanligt? Vi pratar om böcker på resande fot den här gången. Vi psykologiserar, reder ut och tipsar pga vilka vore vi annars.

Men vi har ju också hunnit läsa massa bra böcker sen sist och här snackar vi BREDD på innehållet. Det är Nobelpris-poesi, liverapportering från en diktatur, hajpad men dålig klimatfiktion och Hjalmar Söderbergs Stockholm. Det är sjukt absurd surrealism och ny romanserie om kapitalismen. You do want to hear this, vi lovar!

2021-06-01
Länk till avsnitt

#29. Tunna böcker med o-tunt innehåll

Sen sist har Anna hoppat från nobelpristagare till rymdnörderier och självhjälp (hjälp!!).

Jessica har bl a varit på schweizisk internatskola (och njutit av det!) och unnat sig en Ingmar Bergman-roman (och njutit av det!). Paranteserna är många, tydligen. Ingen vet varför.

Och: Tunna böcker, visst har de något alldeles extra? Vi tipsar om massa läsvärda tunnisar och pratar om vad som är typiskt för dem förutom sidantalet. Dååååå kör vi!

2021-05-18
Länk till avsnitt

#28. Som om världen kantrar

Sara Stridsberg-tema, kompisar. Blir det lyxigare än så? Nä, åtminstone inte om ni frågar Jessica, hehe. Vi bjuder på vackra citat, går igenom Stridsbergs romaner och pratar om vad som gör henne så unik. Anna blir akut sugen på en av titlarna, trots att hon befinner sig i AKTIV CORONA. :/

Förutom temat har vi hunnit läsa en del. Flera debutanter, dystopiskt om optimerade människor, omtalad poesi, mästerlig vardagslitteratur, noveller om folk som är lite aliens, djungelhacks och ja ? ni hör ju själva!

2021-05-04
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.