Sveriges 100 mest populära podcasts

Suicide Zero podden

Suicide Zero podden

Ungefär 1600 personer tar sitt liv i Sverige varje år. Ca 15 000 gör självmordsförsök. Vi måste göra allt vi kan så att färre upplever fasan av att en älskad tar sitt liv.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

suicidezeropodden.libsyn.com/website

Avsnitt

#9 - Att mista en anhörig i självmord

Hur är det att mista en anhörig i självmord? I det här avsnittet träffar vi Annika Strandhäll, som förlorade sin sambo Thomas, och Maria Lorenzon, som förlorade sin son Flipp, i ett samtal om chocken, sorgen...och hur man tar sig vidare. Hur mycket anklagar man sig själv, hur bemöts man av sin omgivning och hur känns det att aldrig kunna ställa den där frågan till den som tagit sitt liv; VARFÖR?

2021-09-10
Länk till avsnitt

#8 - Det digitala samtalet

Under coronapandemin har möjligheten till digitala lösningar, för att få hjälp om man mår dåligt, blivit mer aktuell än någonsin. I det här avsnittet tittare vi närmare på några av de möjligheter som vuxit fram och diskuterar också fördelarna, men även nackdelarna, med det digitala samtalet. För samtidigt som de nya digitala möjligheterna gör det enklare på många sätt finns även många utmaningar. Hur skapar man t ex närhet i samtalet via en skärm? Hur gör man tekniken så enkel som möjligt...och hur kommer det digitala samtalet fortsätta utvecklas efter pandemin är över? 

2021-07-05
Länk till avsnitt

#7 - Från ord till handling

Idag saknar merparten av våra kommuner handlingsplan för suicidprevention - trots att självmorden ökar i Sverige. Något som både är obegripligt och oacceptabelt. I det här avsnittet försöker vi hitta svaren på varför...och hur våra kommuner kan bli bättre på att jobba med dessa frågor. Men även hur du, som medborgare, kan påverka din kommun att ta suicidprevention på allvar och få fram tydliga handlingsplaner. 

2021-06-10
Länk till avsnitt

#6 - Livsviktiga snack

Barn som kan prata om känslor mår bättre och forskning visar att barn som kan uttrycka hur de mår är bättre rustade för att klara livets utmaningar. I det här avsnittet möter vi Maria Lalouni, psykolog och forskare, som varit med i arbetet med Suicide Zeros projekt "Livsviktiga snack". En bok, och hemsida, full av tips och övningar på hur man hjälper ett barn, framför allt i den viktiga åldern 9-12 år, att sätta ord på sina känslor - något som blir till stor hjälp för barnet när det växer upp. En god relation till en förälder, eller annan närstående vuxen, är en av de viktigaste skyddsfaktorerna som finns i livet ? faktiskt för allt från att hoppa av skolan till depression och självmord. 

Mer on Livsviktiga snack hittar du på livsviktigasnack.se

 

 

 

2021-05-18
Länk till avsnitt

#5 - Det finns inget vaccin mot ensamhet

Jul och nyår närmar sig; en tid av glädje och frid för många. Men även en period av ensamhet och nedstämdhet för andra; inte minst  coronaåret 2020.  I det här avsnittet träffar vi Ullakarin Nyberg, psykiater och suicidforskare, i ett finstämt samtal om hur storhelger i allmänhet och jul och nyår i synnerhet ökar den psykiska ohälsan hos många...och hur ensamheten under denna tid kan bli oerhört svår att hantera. Hur gör man bäst för att jobba med sig själv för att må bättre? Och hur kan vi alla bli bättre på att rikta blicken utåt och sträcka ut handen till de mest ensamma?

2020-12-01
Länk till avsnitt

#4 - De tysta männen

Vad är det som gör att över 70% av alla självmord begås av män? Och varför är de tysta om sina problem i stället för att prata om dem? Många av de män som begår suicid har inte ens gjort ett försök att söka hjälp och i det här avsnittet belyser vi en problematik som är djupt rotad i både samhälle och individ; varför upplever så många män en skam när det kommer till psykisk ohälsa?

Medverkar gör Ulf Mellström; professor i genusvetenskap, Atilla Yoldas; journalist och författare och Richard Magyar; fotbollsspelare i Hammarby som hudlöst och ärligt pratar om mansnormer, varför män väljer tystnad och hur man tar sig ur psykisk ohälsa.

2020-10-23
Länk till avsnitt

#3 - Att rapportera om självmord

Mediers rapportering om självmord har stor betydelse. Dålig och sensationsinriktad rapportering kan öka förekomsten av självmord samtidigt som en balanserad rapportering kan verka förebyggande. I det här avsnittet av Suicide Zero-podden möter vi Elin Sandow, journalist, och Kalle Sandhammar, chefredaktör, på Upsala Nya tidning som berättar om de utmaningar de ställdes inför under skrivandet av den artikelserie om självmord som de publicerade 2019. En serie som vunnit Suicide Zeros pris för bästa rapportering om självmord.

Vi träffar också Sissela Bremmers som driver uppmärksammade Instagramkontot "Nu snackar vi" och pratar bl a om fördelar och nackdelar med att skriva om självmord på sociala medier.

2020-09-10
Länk till avsnitt

#2 - Våra ungas hälsa och Coronakrisen

Hur mår egentligen våra barn och unga idag? Trots att regeringen har en nollvision gällande barn och suicid ökar antalet självmord med en procent per år i denna åldersgrupp. I det här avsnittet träffar vi Somaya Ghanem, socionom på BRIS, samt psykologen Johan Åhlén för att försöka förstå varför våra barn och unga mår allt sämre. Hur kan föräldrar och vuxenvärlden jobba preventivt och hur påverkas egentligen barn och unga av rådande coronakris? 

2020-06-16
Länk till avsnitt

#1 - Våga fråga!

Hur kan du upptäcka varningstecken på psykisk ohälsa? Och vad kan du göra om du misstänker att någon vän eller kollega har det tufft? Att prata om hur vi mår är det mest förebyggande vi kan göra. Det räddar många liv. I det här första avsnittet handlar det om att "våga fråga" men hur närmar man sig en person som mår psykiskt dåligt och kanske t.o.m. bär på självmordstankar? Vilka frågor bör man ställa och finns det något man inte bör säga? Gäster är Camilla Rosenkvist, utbildningsansvarig på Suicide Zero och Bosse Konrad; en av Suizide Zeros många volontärer...och som har en historia bakom sig med depression och självmordstankar.

2020-05-06
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.