Sveriges 100 mest populära podcasts

Leva gott!

Leva gott!

Vill du kombinera den allra senaste forskningen kring mat och livsstil med läckra rätter som får det att vattnas i munnen? Krögaren och TV-kocken Niklas Ekstedt har tillsammans med den prisbelönade journalisten och författaren Henrik Ennart gett ut flera böcker som stakat ut vägen mot framtidens mat och hälsa, däribland Happy Food som blivit en internationell bestseller. När de träffas slutar de aldrig att prata. Här är podden där dom bubblar på om stort och smått, trevligt och ibland lite kaxigt, hela vägen från tarmbakteriernas roll och varför en del blir så orättvist friska och långlivade till hur du lagar till den där alldeles extra goda maträtten som till råga på allt är hälsosam. Leva gott! produceras av Poddagency

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

levagott.libsyn.com/website

Avsnitt

#30 Daniel Lieberman ? Om löpning och motståndet att träna

Är människan skapad för att löpa? Och om så är fallet, varför har vi oftast ett motstånd till att springa eller träna överhuvudtaget? För hur många kan inte känna igen den bävande känslan inför ett tufft gym- eller löppass? Vi vet att det är bra för oss, så varför tycker vi inte om det mer? Harvardprofessorn Daniel Lieberman löper själv varje dag men aldrig sett fram emot ett enda löppass ? däremot har han det evolutionära svaret på varför det är så. Idag pratar vi helt enkelt om löpning, träning och vårt medfödda motstånd till att träna. Vi ger er också Liebermans 5 bästa träningstips SAMT slår hål på 5 myter om träning varpå en är att vi inte alls sitter för mycket?

Som vanligt stort tack till underbara HelloFresh. Med koden LEVAGOTT kan du klicka hem mat för hela veckan, du får upp till 925kr rabatt på dina 4 första kassar och fri frakt på den första. Även stort tack till ELON!

Men störst tack till alla otroliga lyssnare som varit med under hela säsongen, vi älskar er! Så snart som möjligt är vi tillbaka med en ny säsong, följ oss gärna på Instagram, där kan du också skriva vad du vill höra i nästa poddsäsong.

2021-06-25
Länk till avsnitt

#29 Ferran Adria ? Vad fasen är molekylär gastronomi?

Ferran Adria är både en kreatör och en provokatör. Om en maträtt traditionellt sett var söt gjorde han den salt, om den var flytande gjorde han den fast. När vissa prisade hans mat för att vara nyskapade och kreativ menade andra att den borde komma med varningstext och diverse kemisymboler med tanke på alla tillsatser som användes. Säga vad man vill, men Ferran anses vara en av världens bästa kockar och hans hyperkända restaurang ?el Bulli? har korats till världens bästa hela fem gånger. Niklas berättar om hur det var att jobba där under ett år och varför han behövde pröjsa för Ferrans kokbok. Dessutom benar vi ut vad molekylär gastronomi är för något, om det är något du kan göra hemma och var gränsen går mellan att vara kreativ eller provokativ i köket!

Stort tack till HelloFresh som gör podden möjlig. Med rabatkodden LEVAGOTT får du också en dunderrabatt. Upp till 925 riksdaler på dina fyra första kassar och såklart fri frakt på den första. Du hör ju. Även stort tack till ELON!

2021-06-18
Länk till avsnitt

#28 Fritz Haber ? Räddade jordens befolkning ofrivilligt

Det beräknas att hälften av jordens befolkning lever idag tack vare Fritz Haber ? och än idag är 2 miljarder människor helt beroende av hans upptäckter. Låter väl hur bra som helst. Nja, riktigt så enkelt är det. För Fritz Haber var lika mycket geni som monster. Med hemska avsikter använde han nämligen sin briljans och blev 1900-talets största ofrivilliga hjälte i processen!

Stort tack till HelloFresh som gör podden möjlig. Missa inte att använda koden LEVAGOTT när du beställer din matkasse och då får du såklart upp till 925 kr rabatt på dina 4 första kassar. Signa även upp dig på deras nyhetsbrev! Även stort tack till ELON!

2021-06-11
Länk till avsnitt

#27 Wolfgang Puck ? Matvärldens Arnold Schwarzenegger

Wolfgang Puck kanske är matvärldens svar på Arnold Schwarzenegger, varför? Jo, född och uppvuxen i Österrike, drog till USA där han jobbade sig upp, byggde sitt imperium och blev en kändis bland kändisarna. Sounds familiar? Hans legendariska lyxkrog Spago i Los Angeles blev något slags Mekka för kändiseliten och Wolfgang blev polare med de flesta av dem. Därpå sägs det att han är uppfinnaren till fryspizzan och att den legendariska Johnny Carson har ett finger med i spelet. Och som löken på laxen gör Wolfgang även maten till Oscarsgalan sedan 25 år tillbaka där över 25.000 måltider serveras varje gala. Ja du hör ju, Wolfgang Puck lär vara den kändaste kocken du (förmodligen) aldrig hört talas om. I avsnittet berättar även Niklas om hur det var att jobba just på Oscarsgalan med Wolfgang och varför det sket sig med sparrisen!

Stort tack till HelloFresh och ELON som gör podden möjlig!

2021-06-04
Länk till avsnitt

#26 Marion Nestle ? Matpolitik & sponsrad forskning

Varför finns det typ inga myndigheter som har "ät mindre" som kostråd? Och hur kommer det sig att några av världens fattigaste länder knappt har vatten och infrastruktur samtidigt som läsk finns att köpa? Marion Nestle blev USAs första oberoende matprofessor och grundare till "Food studies"-programmet vid New Yorks universitet. Men hon har även kartlagt hur matindustrin och politiken styr vad vi äter ? både genom att påverka myndigheternas kostråd men också genom sponsrad forskning för att främja sina egna produkter!

Stort tack till magiska HelloFresh, se till att beställa en grym matkasse med koden LEVAGOTT. Också stort tack till ELON

2021-05-28
Länk till avsnitt

#25 Julia Child ? Kvinnan som tog Frankrike till USA (Bon appétit)

Genom att introducera det franska köket förändrade Julia Child maten och livet för mer eller mindre hela USA under andra halvan av 1900-talet. I programmet ?The French Chef? blev hon dessutom den första och mest kända TV-kocken i den amerikanska rutan under 60- och 70-talet. Bland annat kunde hon stå i 30 minuter och passionerat prata om det rätta sättet att koka ett ägg. Men framförallt hade Julia Child en enorm påverkan på att höja det kulinariska medvetandet i världens mäktigaste land! 

Stort tack till grymma HelloFresh som gör podden möjlig. Prima matkassar och prima erbjudanden till alla poddlyssnare, gå in på www.hellofresh.se och använd koden: LEVAGOTT så får du inte bara rabatt utan även maten direkt till dörren! Även stort tack till ELON!

2021-05-21
Länk till avsnitt

#24 Ancel Keys ? Först med sambandet mellan kost och hälsa

Ancel Keys kan vara den person som haft mest påverkan på hur vi debatterar och tänker kring mat idag. I en tid där ?en kalori in, en kalori ut? var mantrat, var han först med att koppla ihop sambandet mellan kost och hälsa. Det vill säga att det vi äter på daglig basis påverkar hur vi mår, vilka sjukdomar vi får (eller inte får) och hur länge vi lever. 

Men Ancel Keys var också först med att beskriva nyttan och smaksensationerna i den ?klassiska medelhavskosten?, dessförinnan tog han fram fältmaten ?K-ration? som blev standarden för den amerikanska armén under andra världskriget. Så varför kom han då att bli så kontroversiell och stämplad som LCHF-rörelsens hatobjekt? 

Stort tack till våra fantastiska sponsorer HelloFresh och ELON som gör podden möjlig! 

2021-05-14
Länk till avsnitt

#23 Tore Wretman ? Kökspojken som revolutionerade svensk matkultur

Tore Wretman betraktades som obildbar och oduglig, men tog husmanskosten och den svenska restaurangvärlden till helt nya höjder. Idag går det knappt att prata om svensk matkultur utan att nämna Tore Wretman och det finns nog ingen som gjort lika stort avtryck. För hur gott hade livet varit utan Toast Skagen, Rhode Islandsås, smörgåsbord, julbord, painriche, avokado och magiska köttbullar? 

Stort tack till fantastiska HelloFresh som är huvudsponsor till podden, otroligt grymma matkassar och fenomenala recept! Och  även stort tack till underbara ELON!

2021-05-07
Länk till avsnitt

#22 Tim Spector ? Varför nästan allt du lärt dig om mat är fel!

Små hälsorisker överdrivs medan de stora nonchaleras, allmänna matrekommendationer är nonsens och det är väldigt osannolikt att just du skulle vara ?genomsnittlig?.

Tim Spector tillhör en av världens mest citerade forskare och är en ledande expert på tarmfloran. Så hur farligt är det egentligen att dricka ett glas vin till maten? Varför har det knappt funnits någon vettig forskning på den processade matens negativa betydelse? Och varför är inte ens ledande forskare överens om vad som är en bra diet? 

Stort tack till vår huvudsponsor HelloFresh. Är det något man ska ta med sig från veckans avsnitt är det betydelsen av en varierad diet ? och variation hittar du verkligen på HelloFresh. Även stort tack till magiska ELON!

2021-04-30
Länk till avsnitt

#21 Cajsa Warg ? Sveriges kanske första kändiskock

Säsong 3 av podden är ÄNTLIGEN här! Nu med rykande färskt format där vi utgår från personer som på olika sätt haft eller har en stor påverkan på vårt sätt att se på mat, kost, hälsa, gastronomi idag. 

Först ut är Cajsa Warg, som genom sin berömda kokbok ?Hjelpreda i hushållningen för unga fruentimber? kom att bli en centralfigur i svensk gastronomi. Vi tar reda på varför hennes semlor egentligen påminner mer om tiramisu, om hon var först med kåldolmar eller inte, vilka arv som lever kvar och varför hennes metoder snabbt blev omoderna. 

Vi är otroligt stolta att ha med oss en ny huvudsponsor i form av Hello Fresh. Där är verkligen sidan att beställa GRYMMA matkassar som är personliga, flexibla och framförallt otroligt goda. Varje vecka får du även 16 nya recept, så eventuella inspirationsproblem kan du nu glömma!

Tack också till underbara, underbara @ELON som är med oss för tredje säsongen i rad!

2021-04-23
Länk till avsnitt

#20 Julmat

Första advent står runt hörnet och julen närmar sig med stormsteg ? dessutom är det säsongsavslutning för podden. Lägger man ihop detta så är det givet att temat för dagen är julmat!

Att äta julmat i någon form är en ritual för många, somliga har till och med koppel om dieten hela året för att kunna gå loss när det vankas julbord. Men vad är bakgrunden till vårt älskade julbord? Och hur kommer det sig att jul- och påskmaten är så lik? Dessutom får vi lära oss att vissa självklara julmatsinslag egentligen är rätt så nya påfund, vilket leder till frågan hur framtidens julbord kan komma att se ut!

Vi är så oerhört tacksamma att vi haft med oss Elon som samarbetspartner under hela säsongen. Glöm inte att gå in och kika på deras nya kökskoncept Nordanro, det är riktigt läckert minst sagt! Tack till alla som lyssnat på säsong 2 av Leva Gott! Vi ser fram emot att komma tillbaka med säsong 3. God jul och gott nytt år!

2020-11-27
Länk till avsnitt

# 19 Bröd och vete

I veckans avsnitt har turen äntligen kommit till bröd och vete. Detta spannmål som finns i så mycket av vår mat men framförallt ?vårt dagliga bröd?. Men vad är egentligen hemligheten bakom vetets magi? Vad är det som gör att just vetebaserat bröd är mycket populärare än exempelvis rågbröd? Och hur stor betydelse har mjölet för brödet? Häng med när vi grottar ner oss i brödet och vetets historia, nutid men även framtid!

I vanlig ordning är Leva Gott! oerhört stolta över att ha med Elon på tåget!

2020-11-20
Länk till avsnitt

#18 Processad mat

I veckans avsnitt dyker Niklas och Henrik ner i den processade matens värld, men vad är det egentligen? För många har processad mat en negativ klang, men är det verkligen så farligt och onyttigt? Ja du, den som lyssnar får se?

Vi går också in på hur processad mat förhåller sig till vårt levnadssätt och samhällsmekanismer. Däribland hur det hänger ihop med kvinnors frigörelse.

Leva Gott! är i vanlig ordning otroligt stolta och tacksamma att ha med ELON som sponsor. Stort tack för att ni är fantastiska och gör den här podden möjlig!

LevaGott! Produceras av Poddagency

2020-11-13
Länk till avsnitt

#17 Tillsatser

E-ämnen, stabiliseringsmedel, förtjockningsmedel ? ja listan kan göras lång!

I veckans avsnitt tar Henrik och Niklas ett rejält grepp om tillsatser. Varför innehåller så många av dagens livsmedelsprodukter olika tillsatser? Är de tillsatser vi får i oss farliga? Och hur var det nu med crême fraichen? Är det vanlig eller låg fetthalt som gäller?

Henrik har dessutom fyllt en matkasse med klassiska produkter proppade med tillsatser som avsmakas i studion.

Niklas berättar också om hur han blev sågad längs med fotknölarna efter att han lagat tillsatsfria majstortillas i TV.

Och i vanlig ordning är podden en stolt samarbetspartner till fantastiska ELON som i höst lanserar ett splitternytt, fräscht kökskoncept. In och kika!

2020-11-06
Länk till avsnitt

#16 Vegetarisk/Vegansk kost

Hur nyttigt är det att äta vegetariskt och veganskt? 

I veckans avsnitt pratar Henrik och Niklas om vad forskningen egentligen säger, vilka är huvudanledningarna till att äta mycket grönsaker och går det att vara vegan utan att drabbas av vitamin- och mineralbrist?

Vi får också fundera på om musslor är veganska?

Och hur är det nu med mjölk? Är det nyttigt eller onödigt eller kan det vara så att ibland är mat bara mat?

Svagmagade kan hålla för öronen när Niklas berättar om när han vaknade bakfull i Mexico efter en natt med bönor och tequila...

Och som vanligt presenteras podden stolt i samarbete med fantastiska ELON! I höst lanserar de ett helt nytt kökskoncept som ni måste kolla in! 

2020-10-23
Länk till avsnitt

#15 Medelhavskost

Det är den mest välstuderade kosten men vad är egentligen medelhavskost?  Många tänker på fisk men hur ser det egentligen ut med köttkonsumtionen? Ingår pasta i den uråldriga kosten? Skulle vi i moderna samhällen ens kunna leva på en sån kost och hålla det i många år och varför är det så svårt att forska på kost? Det är några av de frågor som Niklas och Henrik pratar om i veckans avsnitt.   Henrik berättar också om en intressant pilotstudie som han kommer att vara med i!   Leva Gott! är som vanligt glada och stolta över sin samarbetspartner ELON!
2020-10-16
Länk till avsnitt

#14 Matmyter

I somras läste Henrik Tim Spectors nya bok "Spoon-fed" som tar upp myter om kost och hälsa och i det här avsnittet pratar Henrik och Niklas om ett par av myterna!   Är fisk verkligen nyttigt? Ska man lita på läkare? Kan en hälsosam kost vara mer effektivt än mediciner när det gäller exempelvis psykisk ohälsa och hur mkt vatten behöver man egentligen dricka?   Leva Gott! presenterar även stolt sin samarbetspartner ELON!
2020-10-09
Länk till avsnitt

#13 Naturvin & Alkohol

I veckans avsnitt pratas det vin och alkohol!

En av de vanligaste frågorna som Niklas och Henrik får är:

"Hur är det egentligen med alkohol och vin? Dricker man vin i de blå zonerna? Hur ohälsosamt är det egentligen?"

Och en trend som växer sig allt starkare är Naturvin. Vad får klassas som naturvin? Vad är det för skillnad på vanligt vin, naturvin och biodynamiskt vin? Och varför deklararer man inte innehållet i vin?

Finns det veganska viner och är det sant att man inte blir bakis av naturvin?

 

 

Leva Gott! produceras av Poddagency

2020-10-02
Länk till avsnitt

#12 Sömn

I veckans avsnitt pratar Henrik och Niklas om den livsviktiga sömnen!

Hur mycket behöver man egentligen sova? Hur mycket av vår förmåga tappar vi om vi får för lite sömn och är våra inre organ inställda på en viss tidszon?

De pratar också om vad drömmar har för betydelse för vår sömn. Är hela västvärldens population undersövd? Finns det någon anledning att tonåringar är så morgontrötta och finns det ett optimalt ätschema för sömnen? 

Vi får också Niklas insomningsrutin och Henrik tipsar om en mer beprövad metod.

 

Stort tack till vår partner ELON som är med och gör podden möjlig!

 

Leva Gott! produceras av Poddagency.

2020-09-25
Länk till avsnitt

#11 Blå zoner

Det finns några platser runt om på jorden där en stor del av befolkningen blir 100 år eller äldre. Dom platserna kallas "blå zoner". Varför kallas dom så? Men ännu viktigare -vad är egentligen som gör att de lever länge? Är det generna? Kosten?Religionen? Och går det att hitta sin egen blå zon?

I det här avsnittet pratar Niklas och Henrik om de omtalade platserna, om forskning, studier och om deras egna resor och upplevelser i dom blå zonerna!

Och vi är som vanligt tacksamma och stolta över vår partner ELON! 

 

Leva Gott! produceras av Poddagency.

 

2020-09-18
Länk till avsnitt

#10 Bioelektronik

Är framtiden här? Läkemedelsindustrin har i alla år fokuserat på den kemiska biten men våra kroppar fungerar både kemiskt och elektriskt och just nu står vi i en brytpunkt vad gäller Bioelektronik och elektriska läkemedel.   I veckans avsnitt pratar Niklas och Henrik om detta spännande ämne som kan kännas som sci-fi men är det verkligen så långt in i framtiden? De pratar bland annat om Elon Musks bolag som håller på att ta fram en ?puck? med elektroner som man sätter in i huvudet och som bland annat ska kunna behandla sjukdomar men också styra känslor såsom hunger. Kommer vi att bli cyborgs? På vilka andra sätt kan vi använda bioelektronik och vilka för och nackdelar kan det finnas? Användes det redan?   Vi får också höra om torrdocka, smarta toaletter, sjukvård utomlands och i Sverige och hur gammal är egentligen Henrik enligt sin träningsklocka??   Som vanligt släpps podden i samarbete med fantastiska ELON!   Det här är sista avsnittet för säsongen men podden är tillbaka igen i höst. Prenumerera på podden för att inte missa nya avsnitt och håll koll på instagram! Trevlig sommar!   Leva Gott! produceras av Poddagency
2020-07-10
Länk till avsnitt

#9 Kaffe & Te

Kaffe. Drycken som varken Niklas eller Henrik kan leva utan. Men de är inte ensamma! I princip hela mänskligheten är beroende av kaffe, te och/eller läsk och koffein är den mest spridda beroendeframkallande drogen i världen!    I veckans avsnitt som handlar om just kaffe & te får vi bland annat lära oss om processen med att ta fram kaffe, hur mycket koffein det egentligen finns i Te, att kaffe är en av de stora exportvarorna av svensk livsmedelsindustri och hur, när och varför kaffepausen infördes på arbetsplatsen.   Vi får också en liten historielektion om hur det låg en alkoholdis över Europa på medeltiden och hur kaffets intåg påverkade industrialismen. Hade vårt moderna sätt att leva ens varit möjligt utan kaffe?   Och hur är det nu? Är det mest bra eller mest dåligt med kaffe? Och finns det någon fara i koffeindrycker?   I veckans recept får vi ett smarrigt tillbehör till kaffet och som vanligt är avsnittet i samarbete med fantastiska ELON!      Leva Gott! produceras av Poddagency
2020-07-03
Länk till avsnitt

#8 Tarmflora

Man har ibland sagt att magen är vår andra hjärna. Nu säger en del att magen faktiskt kan vara vår första hjärna! Och nu har nog de flesta hört talas om tarmflora men det är fortfarande relativt nytt för ungefär 95% av all forskning har kommit de senaste 10 åren.   Men vad är egentligen tarmflora? Varför är den viktig? Hur individuellt är det, vad kan man göra för att hjälpa tarmbakterierna och varför blir man så ofta blir sugen på sånt som är dåligt för kroppen?   Henrik berättar om resistent stärkelse och potatisen får upprättelse och Niklas tipsar om en härlig kall potatissallad som också är kanon för tarmbakterierna!   Det här och mycket mer i veckans avsnitt i samarbete med ELON!

 

Leva Gott! produceras av Poddagency

2020-06-26
Länk till avsnitt

#7 Åldrande

Då var det dags för det outtömliga ämnet: Åldrande!

Varför åldras vi egentligen?  Finns det någon stor upptäck på gång som kan förändra allt och vad kan vi själva göra NU för att leva länge (och friska)?

Det pratas bla också om dieter, kloning, moraliska och etiska frågor och musslan Ming: den äldsta levande organismen som man känner till!

Och hur skulle Niklas och Henrik vilja dö?

Med oss är såklart även vår fantastiska samarbetspartner ELON!

 

Leva Gott! produceras av Poddagency

2020-06-19
Länk till avsnitt

#6 Köttsubstitut

I veckans avsnitt pratas det "köttsubstitut".

Vad finns det för olika typer av Köttsubstitut? Finns det några nackdelar? Fördelar? Risker?

Det pratas bland annat om insekter, svamp, tofu, soja och varför det är så svårt att få den "köttiga" smaken i köttsubstitut. Visste du förresten att det Inte är blod som ger den smaken?

Niklas bjuder också som vanligt på ett smarrigt recept (faktiskt blev det typ 2 recept i det här avsnittet) !

Med oss är även vår fantastiska samarbetspartner ELON!

 

Leva Gott! produceras av Poddagency

2020-06-12
Länk till avsnitt

#5 Protein

Vilka är de vanligaste missuppfattningarna om hur mycket protein man ska, eller inte ska, äta?

Hur ser det ut i andra länder?  Vad säger forskningen? Och vad är egentligen protein?

Det pratas även myter, historia, religion och hur man bäst skulle tillaga en människa!(?)

Såklart får vi ett smarrigt recept och vi är dessutom både glada och stolta över att presentera vår nya samarbetspartner -ELON!

Leva Gott! produceras av Poddagency

2020-06-05
Länk till avsnitt

#4 Socker

Socker har blivit utpekad som den stora boven men kan det vara så att problemet är det som inte finns, nämligen fibrer? 

I sånt fall - kan man förebygga att få upp blodsockret genom att äta fiberrik mat?

Vad vet man egentligen om socker vs sötningsmede och hur dåligt är egentligen ketchup?

Dessutom - en massa tips om hur man får en söt balans i livet!

Sen får vi höra om hur och varför tröstätande funkar! Och därför är veckans recept är en riktigt söt Happy Boost!

Leva Gott! produceras av Poddagency

2020-05-29
Länk till avsnitt

#3 Fett

Vilket fett hjälper ditt hjärta att slå och får din hjärna att växa i volym? Och hur gör Niklas när han slår sitt finaste smör?

Fett har utpekats som både vän och fiende men hur ligger det egentligen till? Och går det alls att laga vettig mat utan fett? I det här avsnittet pratar Niklas och Henrik fett för hela slanten. Från de bästa och godaste råvarorna till hur de påverkar hälsan kryddat med egna minnen från fisketurer vid Okinawa och skreifisket vid Lofoten.

Och så förstås veckans recept! En riktig klassiker du inte vill missa.

Leva Gott! produceras av Poddagency

2020-05-22
Länk till avsnitt

#2 Livet efter Corona

Hur kommer livet att se ut efter Corona?   Kommer vi att halka tillbaka i de gamla hjulspåren eller kommer vi att lära oss något? Både uppkomsten av viruset och vår förmåga att stå emot sjukdomen har tydliga kopplingar till vårt sätt att producera och konsumera mat. Det är självklart vettigt att hålla avstånd, tvätta händerna och motionera men det talas väldigt lite om mat och livsstil. Varför?   Niklas och Henrik pratar bland annat om varför man inte har fortsatt att forska på studier som visar att grönsaker/frukt är gynnsamt för hälsan, varför är det egentligen så svårt att forska på kost och livsstil? Och varför är fokuset ensidigt på en medikalisering av lösningarna istället för att också se den långsiktiga lösningen; diet och livsstil. Och vad menar WHO med en healhy diet?   Och såklart får vi veckans recept!       Leva Gott! produceras av Poddagency
2020-05-15
Länk till avsnitt

#1 Mat och Pandemier

Högt blodtryck, fetma, diabetes typ-2.

Du känner garanterat igen riskgrupperna för covid-19. Men elefanten i rummet som det nästan inte talas om alls är att alla dessa riskfaktorer i åtminstone någon grad kan påverkas med livsstilen, från maten på tallriken till en stunds motion i solen och en god nattsömn. Även äldre kan ge stöd åt sitt immunförsvar.

Så hur gör vi i väntan på vaccinet och för att den oskyddade vägen mot flockimmunitet inte ska bli onödigt svår och gropig?

Den frågan (och mycket mer!) ventilerar Niklas Ekstedt och Henrik Ennart i första avsnittet av Leva Gott-podden!

2020-05-07
Länk till avsnitt

Trailer!

Leva Gott!

Vill du kombinera den allra senaste forskningen kring mat och livsstil med läckra rätter som får det att vattnas i munnen?

Krögaren och TV-kocken Niklas Ekstedt har tillsammans med den prisbelönade journalisten och författaren Henrik Ennart gett ut flera böcker som stakat ut vägen mot framtidens mat och hälsa, däribland Happy Food som blivit en internationell bestseller. När de träffas slutar de aldrig att prata. Här är podden där dom bubblar på om stort och smått, trevligt och ibland lite kaxigt, hela vägen från tarmbakteriernas roll och varför en del blir så orättvist friska och långlivade till hur du lagar till den där alldeles extra goda maträtten som till råga på allt är hälsosam. 

2020-05-05
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.