Sveriges 100 mest populära podcasts

P3 Klubben

P3 Klubben

Få koll på det senaste inom kultur- och populärkulturvärlden och ha roligt under tiden. Ansvarig utgivare: Caroline Pouron

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/p3klubben

Avsnitt

71. Jonatan Unge varnar: Danska robotar vill ta Kristofers jobb

Nyheter från andra sidan sundet gör gällande att danskarna nu vill ersätta bokförläggare med AI. Kristofers jobb är i fara, men Nanna och Jonatan tycker att det kanske säger mest om danskarna.

Kristofer anklagar skribenten Karin Pihl för 2007-2011-nostalgi efter att ha läst en krönika i Göteborgs-posten där Pihl undrar vart alla punkare tagit vägen. Nanna ger, inspirerad av den tyske sociologen Hartmut Rosa, fem tips på hur man får mer resonans i sitt liv. På vägen sågar hon sitt nya och toppmoderna kök, och hyllar Jonatan som kvinnornas bästa vän. Dessutom i avsnittet: Kommunpoeten i Tranemo, Kourtney Kardashian och Travis Barker, staden Wien skaffar Onlyfans, Succession är tillbaka, Augustprisnomineringar, och Jonatan har misslyckats med att köpa Lars Noréns byxor.
2021-10-21
Länk till avsnitt

70. Sex, det enda Margaux Dietz inte kan sälja

Moa plågar Kristofer med klipp från Margaux Dietz nya erotiska ljuddrama, och förvånas över den påfallande bristen på erotik.

Nanna noterar att Theodor Kallifatides tycks vara nobelprisvinnaren Abdulrazak Gurnahs enda hatare och hon har en teori om varför. Kristofer har läst en ny bok med namnet Neon Screams, och funderar på om vi är så förblindade av våra idéer om framtiden att vi inte ens märker den när vi har den framför oss. I veckans P3 Klubben anklagas också författaren Sally Rooney för antisemitism, ett för Kristofer obegripligt John Steinbeck-mysterium blir löst och Nanna berättar om besök på både fest och teater. Dessutom löser Kristofer en gordisk knut genom att slå fast att på bussen är det busschauffören som väljer musiken.
2021-10-14
Länk till avsnitt

69. Vilks vs Wilde

Kristofer är än en gång missnöjd med debattens tillstånd, och funderar på vad Oscar Wilde skulle haft att säga om Lars Vilks och kritikernas insatser.

Nanna har sett filmen Pleasure och radikaliserats i sitt porrmotstånd. Hon provar att aktivera sig i Porrfri barndom, men kommer snart på andra tankar. På vägen ställs frågor som: är det kanske så att råttor i själva verket är dumma i huvet? Duon utreder också huruvida de lever i en efterbliven tid, eller om de sociala medierna ger oss tillgång till mer dumheter än tidigare. Nanna gör en kovändning i cannabis-frågan efter oroväckande nyheter från Kalifornien. Dessutom: Merkurius sänker Facebook, vilda spekulationer om Nobelpriset i litteratur, och tecken på en ny rymdkapplöpning mellan öst och väst!
2021-10-07
Länk till avsnitt

68. Man får den Kierkegaard man förtjänar, kanske

Moa Wallin ser en svensk motsvarighet till den danske stjärnfilosofen i den svenske youtubern Ben Mitkus. Kristofer är inte lika imponerad.

Kristofer har sett den nya pjäsen "Den yttersta minuten" på Dramaten och funderar på vad han skulle göra med sin sista minut i rampljuset. Försöket att vara innerlig och ärlig saboteras av Nanna och Moa som helst vill prata om Macarena. Under tiden besvaras de stora frågorna: Bör Kristofer läsa kommentarer från lyssnare? Och är det okej att köpa biljetter till en fotbollsmatch under en poddinspelning? Nanna delar med sig av några helbakade tankar om kokain och Iman Talabani, och en halvbakad tanke om Liv Strömqvist. Trion tar också avstånd från R Kelly och Moa blir oväntat berörd av att Lars Noréns bohag auktioneras ut. Dessutom: En dansk konstkupp!
2021-09-30
Länk till avsnitt

67. Jonatan Unge har tagit kontroll över sin rasism

Jonatan manar till kamp mot idén att kulturen ska vara verklig. Istället ska kulturen vara gestaltande, som i Lars von Triers film Dogville, som Jonatan inte sett.

Nanna har sett den amerikanska remaken av Bergmans Scener ur ett äktenskap, och är trött på att det fortfarande uppfattas som ett nyskapande grepp att vända på könsrollerna. Även Jonatan är upprörd över den nya tappningen, eftersom han blivit ghostad av regissören. Kristofer svingar vilt i ännu en kulturdebatt, denna gång om tipslistornas vara eller icke vara inom svensk kulturjournalistik. Han löser den gordiska knuten genom att föreslå att kulturredaktionerna bland annat ska ägna sig åt litteraturkritik. Dessutom: Blizzards body conceal-projekt och Bildningshålet om den franske 1500-talsfilosofen Michel de Montanj och hans relation till sin egen penis.
2021-09-23
Länk till avsnitt

66. Kasta en boll hyfsat hårt på Victor Malm

Moa håller ett oväntat brandtal för kulturministern. Samtidigt föreslår hon ett helt nytt format för att utse nästa kulturminister, som inleds med att man kastar en boll hyfsat hårt mot kandidaterna.

Kristofer förundras över poeten Eileen Myles nya karriär som trädkramare, och ger bättre och sämre exempel på trädkramarkultur. På vägen utses trädkramar-rockens Bruce Springsteen. Nanna anklagas för att vara en ögontjänare när hon hyllar alla sina chefer. Hon tänker att hon följer deras önskemål när hon är sig själv och testar gränser, och gör därför sitt bästa för att just testa gränser. Podden får också oväntat besök av poeten Elis Burrau som har tagit med sig ett baby-nest och delar med sig av sina önskemål för nästa regeringschef. Dessutom: Met-galan sågas, Nanna undersöker vad det här med tarotkort egentligen handlar om, triumfbågen i Paris ska slås in, och Jay-Z och Beyonce har äntligen fått kritik.
2021-09-16
Länk till avsnitt

65. Jonatan Unge oroar sig för eliten

Kristofer berättar om att alla amerikanska modeskribenter numera är olyckliga och jobbar för tech-företag, vilket får Jonatan att börja oroa sig för samhällets toppskikt.

Jonatan har också sett tecknad film på bio och inser att han saknar den gamla goda tidens extremt korta reklamfilmer, vilket än en gång urartar i en diskussion om hur mycket pengar som fanns i reklambranschen förr. Nanna har en innovativ idé om hur droghandeln ska regleras för att få bukt med våldet och de livsfarliga drogerna låt föreningslivets eldsjälar, fotbollspapporna, hålla i produktion och försäljning. Dessutom firas det att restriktionerna släpps och att coronapandemin äntligen är över, nya spännande förbud i Kina avhandlas, Kristofer hyllar The Wire, och Jonatan undrar om nån har låst in en mp3-spelare i ett valv på Svalbard.
2021-09-09
Länk till avsnitt

64. Jord och blod, samt porr

Moa Wallin bjuder på en odyssé genom blodets historia, från Medusa och blått blod till Megan Fox och Tony Hawk. På vägen lyfts de stora frågorna har Nanna en sexig näsblodsselfie i bildbanken?

Även för Nanna är det de stora anspråkens avsnitt, när hon försöker sig på att prata om nakenhet i konsten efter att ha sett en dokumentär. Nu undrar hon om framtidens arkeologer kommer hitta någon konst från vår tid, under alla lager av porr. I Bildningshålet dras filosofen Arthur Schopenhauers namn i smutsen, han kallas dysterkvist, sämre än Hegel och hans teorier om barnavling jämförs med SVT:s nya serie Från savannen till Tinder. I avsnittet avhandlas också veckans nyheter: Nirvana, Kanye Wests nya skiva, Alfons Åberg, och Lee Scratch Perry.
2021-09-02
Länk till avsnitt

63. Moa Wallins glow up-skola med Zara Larsson

Efter att ha hört ett rop på hjälp i ett kåseri i DN kommer Moa med handfasta tips om hur man gör för att vara en snygg tjej. Kristofer återkommer till den så kallade kritik-debatten.

Nanna är på semester och lämnar planen helt öppen för Moa och Kristofer. Duon förbluffas över att Rockbjörnen fortfarande existerar, och undersöker Svenska Akademiens nya diktsamling som riktas till barn. Kristofer har läst recensionerna av Johanna Hedmans debutroman Trion, och ifrågasätter vad hajp egentligen innebär för något. I sin roll som vikarierande programledare kanaliserar han också sin inre rockman, och pratar om bråket mellan de tidigare Sex Pistols-medlemmarna och om den bortgångne Don Everly.
2021-08-26
Länk till avsnitt

62. Den tunna linjen mellan att vara elitist och byfåne

...funderar Kristofer på, och bryter sitt nyårslöfte om att inte kulturbråka. Nanna är på korståg för att förbättra unga mäns sexualmoral, och föreslår en återgång till vurmen för brandmän.

Kristofer har också tittat på Amazons nya Project Runway-kopia och har inte mycket gott att säga. Amerikaner kallas obegåvade och Heidi Klum för världens mest amerikaniserade tysk. Nanna slår ännu ett slag för folkliga traditioner, och tänker på hur härligt det är att ställa unga kvinnor emot varann kanske i någon form av gladiatorspel? I nyhetssvepet ser både Nanna och Kristofer fram emot att Paradise Hotel framöver ska ha fokus på jämlikhet och mångfald. Våldtäktsanklagelserna mot Bob Dylan tas upp, och Kristofer listar en bråkdel av de kända kulturmän som utsatt barn för övergrepp. Dessutom urartar en kort nyhet om nyligen bortgångna Nanci Griffith i en lång diskussion om musikens och litteraturens värde.
2021-08-19
Länk till avsnitt

61. Man kanske skulle bli apokalyps-influencer?

Moa har tillbringat sin sommar med att söka inspiration i Katerina Janouchs obegripliga instagram-följetång. Även Nanna blir inspirerad och funderar på sätt att piffa upp sin egen instagram.

Moa har också varit på fest och känt sig hotad av en yngre kvinna. Även Nanna har varit på vift, och ondgör sig över att pandemin hotar Malmös status som Sveriges mañana, mañana-stad. Nanna funderar på varför denna generation är den första som inte skulle göra allt för sina barn. Dessutom oroar hon sig för att de senaste årens uppsving för manligt- och kvinnligthumor riskerar att orsaka problem för kvinnor när apokalypsen oundvikligen kommer, och undrar om inte 2014-feminismen var något på spåren. I veckans nyhetssvep: Belarus, där datanördar och kulturskapare gjort det till synes omöjliga och dragit åt samma håll i sitt motstånd mot regimen. I Afghanistan stängs allt fler medier ner i takt med talibanernas framfart. Dåliga nyheter även från Kina, där det nu talas om krafttag mot Moas hobby: mobilspel.
2021-08-12
Länk till avsnitt

60. Fredrik Wikingsson har dålig smak i allt ? till och med i Bob Dylan

Kristofer upprörs av Wikingssons smak och förklarar varför de egna barnen ska tvingas se samtliga säsonger av den sydtyska släktkrönikan Heimat redan på BB.

Kristofer har också läst författaren Kristian Lundbergs bekännelse i Svenska dagbladet, och funderar på hur länge höger kan vara en edgy subkultur? I Bildningshålet undersöker Nanna en av de mest drastiska och absoluta göra slut-metoderna som kulturmän använt historiskt att få sin hustru inspärrad på mentalsjukhus. Dessutom har Nanna vaccinerat sig, och funderar på om hon skulle hakat på trenden att be om en annan läkare. I veckans program lyfts ännu en kulturchef i sommarföljetången, och ny musik av Prince, Dave och James Blake avhandlas. Dessutom ger Kristofer rätt till Fredrik Virtanen i ett fem år gammalt kulturbråk.
2021-08-05
Länk till avsnitt

59. Moa Wallin vägrar be ASAP Rocky om ursäkt

Nanna har gjort ett gräv om omständigheterna på Kronobergshäktet när ASAP Rocky var intagen. Efter hennes avslöjanden är hon övertygad om att artisten förtjänar en ursäkt Moa Wallin håller inte med.

Moa har lyssnat på Alex & Sigges podcast och läst romanen Nightbitch, och funderar på om moderskapet håller på att förvandla henne till mer djur än människa. Nanna slår också ett slag för alla Chads - alfakillar - när hon får höra att nördarna på tv-spelutvecklaren Activision Blizzard tycks ha sysslat med systematisk diskriminering. Dessutom har Kanye West flyttat in på en arena, Justin Bieber och Yung Lean ser numera likadana ut, och de norska atleterna verkar inte vilja förknippas med artisten Pink.
2021-07-29
Länk till avsnitt

58. Det är kvinnohat att ogilla Jonas Hassen Khemiri

hävdar Nanna, som lärt känna författaren och dramatikern bättre i den nya SVT-serien Mästaren. Kristofer pekas ut som en av de värsta förövarna.

I veckan har det varit upp- och nervända världen när dans förbjudits på dansbandsveckan i Malung, och musik förbjudits på Mykonos. Dessutom har Lil Nas X ställts inför rätta och den japanska kompositören Cornelius blivit cancelled från ett OS-framträdande för sin mobbning. Kristofer tar tempen på den utdragna klimatdebatten mellan DN och DN. Dessutom introducerar han en folkbildande sommarföljetång om svenska kulturchefer, med det kreativa namnet Kulturcheferna. I Bildningshålet försöker Nanna sig på en spaning om Sven Lindqvists bok Bänkpress, men samtalet urartar snart i skryt om vem som är bäst på att slåss.
2021-07-22
Länk till avsnitt

57. ?Kan någon ge Svennis en god man??

Nanna har lyssnat på sommarprat och förundras över varför ingen stoppat Svennis ständiga misstag och felsteg.

I Kristofers frånvaro försöker Moa Wallin uttala haute couture och gläds åt modeveckan i Paris. Dessutom har hon sett SVT:s nya realityserie Vi eller aldrig, och undrar varför psykologer och terapeuter envisas med alltid stå i centrum. Nanna har också läst en nyöversättning av incel-skalden Michel Houellebecq, funderar över Oliver Stones nya hyllningsporträtt av Kazakhstans förre president, och stöttar ett konstprojekt för insekter.
2021-07-15
Länk till avsnitt

56. ?Jag minns alla mina skenavrättningar?

Nanna berättar om när hon en gång "väldigt odramatiskt" skenavrättades efter en kväll på krogen, och anklagas av Kristofer för att än en gång släta över mäns övergrepp.

Dessutom har Nanna testat på det nya formatet podcast, och berättar om oroväckande tendenser hos dumpa din kille-feministerna i poddvärlden. När hela världen lyssnar på Ed Sheeran får man söka bredare för att hitta något spännande. Kristofer har undersökt vad man lyssnar på i Kambodja, Botswana och Mikronesien för att hitta länder som inte slukats av västerländsk monokultur. Nanna har läst om Kinas nya Berlin, om Courtney Loves bråk med Olivia Rodrigo, och om två nya album i veckan. Dessutom berättar både Nanna och Kristofer om vilken som är den kulturcreddigaste boken att läsa i sommar!
2021-07-08
Länk till avsnitt

55. Jonatan Unge: porrnovellen är för fantasilös

Ljudsex-appar är tydligen det nya heta inom den globala sextech-industrin. Men varför måste de vara så tråkiga och fantasilösa, tycker Jonatan, och ger några goda råd till författarna.

Dessutom pratar Kristofer återigen om fulheten. Vi kan kalla den för en favorit i repris, då han för tredje gången tar upp hur Moa och Nanna utsåg honom till fulast i podden. Men den här gången får han sin rättmätiga revansch och Nanna kommer vilja dö av skam. Nanna drar veckans kulturnyhet i korthet men fokuserar på det senaste inom Free Britney-rörelsen. Det handlar om det läckta förhöret med Britney Spears där hon berättar hur kontrollerad hon är och har varit av sin pappa som dessutom är hennes förmyndare. Och så blir det äntligen premiär för Bildningshålet med Nanna och du kommer äntligen få reda på skillnaden mellan Platon och Aristoteles och att Sokrates är ingen mindre än Navid Modiri.
2021-07-01
Länk till avsnitt

54. Victoria Secret har vingklippt sina änglar och krossat Moa Wallins drömmar

Nu när Victoria Secret har bestämt sig för att rebranda sig och bli aktivistiska, så tänker de byta ut sina modeller hej då Kendall Jenner, välkommen Greta Thunberg?

Men plötsligt blir den enligt Moa ändå nåbara dröm, fullkomligt ouppnåelig. Förändringen kommer inte få den önskade effekten, att verka mer woke och politiska, och nu kommer Moa aldrig att bli upptäckt på väg hem från mataffären. Nanna drar de senaste kulturnyheterna där hon bland annat uppmärksammar den lagliga grafitti-väggen i Piteå, fotbollsfrisyrer men också EU:s förslag om att begränsa den anglosaxiska dominansen inom film och tv. Nu kan vi se fram emot att se den nya Sex and the City som utspelar sig i Nord-Makedonien. Dessutom går Kristofer utanför sin comfort-zone och ger sig på att hylla den regeringskris som Sverige nu befinner sig i. Äntligen menar politikerna vad de säger och inte tvärtom. Och det här kan få oanade positiva följder för kulturen.
2021-06-24
Länk till avsnitt

53. Jonatan Unge: Sluta vilja bli älskad

...av danskarna. Dagen efter den omtalade EM-matchen mellan Danmark och Finland så tror han att det är Danmark som har vunnit. Här ser Jonatan en ledsagare i Jordan B. Peterson även känd som den pappa många saknat.

Nanna inser att det trots allt finns en kulturellt viktig aspekt av "farsoter". Det är förstås oerhört positivt att att det knappt tog ett år att få fram ett vaccin mot corona, men finns det möjligtvis något som vi kommer gå miste om? Som sig bör så blickar hon bakåt i tiden och tittar närmare på vad HIV-viruset har inneburit för kulturlivet. För nu, efter 40 års härjande har man äntligen hittat vaccinet som kan utrota denna pest som tagit över 30 miljoner människoliv. Här listar Nanna den konst som skapats som ett direkt resultat av HIV och aids. Helt i motsats till sin cyniska personlighet har Kristofer nu upptäckt ett "rockband" som han bara kan älska, nästan utan undantag. Det handlar om white-trash-trion ODZ. Men såväl Nanna som Jonatan vill inget hellre än att stoppa dem.
2021-06-17
Länk till avsnitt

52. Moa Wallin recenserar Cissi Wallins avböns-turne

Efter att Cissi Wallin själv skrivit i Expressen, sen berättar för Ivar Arpi i hans podd, om hur hon ångrar att hon uppmanat sina följare till drev och att hänga ut enskilda personer. Men räcker det?

Inte om du frågar Moa. Det fanns nämligen flera problem med avbönen, menar Moa. För att en ursäkt ska hålla bör man rikta den direkt till de berörda och inte bara kasta ut den i luften sådär, dels eftersom det är rakare men framför allt eftersom så många som inte blivit personligt förorättade av Cissi Wallin tror att ursäkten är riktade till dem och anser att det är upp till dem att förlåta Cissi. Nanna lanserar en nytt bildningssegment i podden. Först ut att avhandlas är Charlie Chaplin skådespelare, regissör och komiker. Hon erkänner att hon har haft en lite tråkig inställning till Chaplin och tänkt att hans verk mest riktar sig till intellektuellt funktionsnedsatta. Men nu har hon tänkt om! Efter att dels ha plöjt hans filmer, dels ha läst hans självbiografi inser Nanna att Chaplin är bäst i hela världen på slapstick, som enligt henne är den enda sanna konstformen inom humorfältet. I framtiden när allt annat är borta och vi lever i en post-apokalyptisk värld kommer det enda som existerar att vara ljus och ren slapstick. Kristoffer tar oss genom mjukisbyxans popkulturella historia och påminner oss om Kajsa Ekis Ekmans syn på detta plagg Om du har på dig mjukisbyxor vad händer sedan? Du äter chips. Vad händer sedan? Du börjar läsa skräp på nätet, du köper en skvallertidning, du kan inte stå emot en Marabourulle vid kassan, och sedan tänker du snart slöa tankar också.
2021-06-10
Länk till avsnitt

51. Nanna spår en ny trend ? den kriminella influencern

Leo "Kinesen" Carmona, Abbe Blattelito och Startklar har gemensamt att de ofta tvingas byta insta-konton och att de är en del av den nya vågen, kriminella influencers. I alla fall om du frågar Nanna.

Dessutom har äntligen den skandinaviska Vouge-tidningen äntligen blivit verklighet, med ingen mindre än den norsk-somaliska modellen Rawdah Mohamed som moderedaktör. Hon blir därmed den första kvinnan med hijab att inneha den posten men framförallt, menar Nanna, så är Rawdah Mohamed så otroligt rolig rentutav en skrattfest. Även det borde vara en nyhet i modevärlden. Kristofer redogör för konsekvenserna av ett av vår tids mest överanvända disclaimers, nämligen   TRIGGER WARNING! Det är ett uttryck för att vi lever i en tid då ungdomen upplever att de helt saknar makt och inflytande över sin vardag. Han menar att vi har avlat fram avkommor som är så pass beroende av sin omgivning, att de hela tiden tvingas utgå ifrån den vilka filmer man ser, vilka böcker som säljs, vilka chefer som försöker bestämma över en, tills man blir en helt död agent. Och istället för att ha kontroll över sin egen värld, försöker man kontrollera andras. Men Kristofer är inte mycket bättre själv.
2021-06-03
Länk till avsnitt

50. Moa Wallin: Så handplockas du av Oprah

För att bli utvald av Oprah ska du helst vara en utfattig och trasig liten flicka. Men med ett driv utan dess like. Efter att ha sett Oprah Winfreys program om psykisk ohälsa inser Moa hur elak hon är.

2021-05-27
Länk till avsnitt

49. "Hur kan vi" med Paolo Roberto ? Sveriges roligaste podd?

Nanna ser en omedelbar likhet mellan henne och Navid Modiri de tar sig an för svåra ämnen som de är för dumma för att förstå. Men ingen kan anklaga dem för att inte vara nyfikna nog.

Dessutom känner Nanna hur drogliberala vindar blåser i landet nu när Expressen avslöjat att en SR-medarbetare har haft en "knark-fabrik" i källaren. Men vad skulle hända med kulturen om droger legaliserades? Hela den tacksamma dramatiska konflikten som drogerna ger berättelsen skulle ju plötsligt vara helt irrelevant. För vem vill se Weeds om det bara skulle vara fritt fram för mamman i att sälja droger? Svar: ingen. Jonatan Unge har gjort det han kan bäst, nämligen googlat. Eller forskat, som han själv kallar det. Denna gång skrev han mat-sex i sökfältet. Det ska visa sig att han dyker på motstridiga uppgifter om vilka livsmedel man kan ha på och i kroppen. När Kristofer läser Diamant Salihus nya bok om gängkriget i Järva blir han fullkomligt nedslagen. Han frågar sig hur detta har kommit att bli en kulturdebatt om vem som får vinna priser eller vad man får rappa om. Det här är ett pågående kriget som tar unga människor, ibland barns liv, menar Kristofer och kan som en legerering av ADHD-diagnoser, språkproblem, socioekonomi, föräldrar som tycker sig ha förlorat sin auktoritet i sitt nya land. Lägg till en helt tandlös socialtjänst och en rakt igenom, i nästan alla delar av västvärlden, genomsyrande idé om status och välstånd som tätt förknippat med prylar och pengar. Men det är inte det värsta enligt Kristofer, utan det är att Salihus boktitel Tills alla dör, kan vara en bärare av en fruktansvärd profetia.
2021-05-20
Länk till avsnitt

48. Moa Wallin listar sina största misslyckanden i livet

När kända personer berättar om sina misslyckanden så får vi också reda på hur de alltid, på något magiskt vis, lyckats göra det till en framgång. Så är tyvärr inte fallet får vår kära Moa.

Det utropas en innerlig längtan efter ett annat narrativ än det gängse om misslyckande. Moa Wallin har nämligen själv aldrig lyckats göra något bra av ett misslyckande, utan det resulterar alltid i ett haveri. När hennes podd-nemisis, Johanna Nordström kanske Sveriges mest älskade komiker just nu, blockar henne från alla tänkbara forum, inklusive hennes mobil, kan hon ändå inte sluta vilja fortsätta jaga henne. Moa verkar alltså inte vara förmögen att lära sig någonting av alla fel och snedsteg hon har gjort i livet. Däremot har Nanna lärt sig något att generation Z möjligtvis är den mest överlägsna generationen alla kategorier. Detta efter att ha blivit intervjuad av prestigefyllda stockholmsgymnasiet Södra Latins skoltidning, Latin Lover. Men som vi alltid gör när någon hotar om att vara bättre än oss, så måste vi illa kvickt vingklippa dem och trycka ner dem så att vi kan behålla våra fördelar och positioner i livet. Dessutom gör Kristofer en kartläggning av den covid-skeptiska kulturen som bland annat hittas i artisten Van Morrisons nya skiva där han i 28 spår sjunger själfullt om hur vi alla är duperade av facebook och ondskefull stormedia. Men trots det vill Kristofer slå ett slag för en slags sund skepsis som dessvärre är i minoritet.
2021-05-13
Länk till avsnitt

47. Därför vill inte Jonatan Unge att hans dotter blir lesbisk

Kristofer utser Nanna till Svenska Filminstitutets nästa VD eftersom ingen älskar män lika mycket som henne, och Nanna ser, trots allt, en ljus framtiden för de sju barnen till IS-anhängaren Skråmå.

Det finns en, märkligt nog, kärleksfull anledning till Jonatan inte vill att hans dotter blir lesbisk. För hur skulle julfirandet då gå till? Jonatan har ju sitt barn på halvtid och säg att hans dotter får barn med ett annat homosexuellt par, så innebär det att han bara får träffa sitt barnbarn var åttonde jul (svår matte, förlåt). Inte okej! Dessutom har han läst Jonas Gardells senaste inlägg i corona-kulturdebatten och håller delvis med om att det är ett hot mot demokratin att Gardell inte får möta sin publik på Göta Lejon. Trots att Kristofer är ointresserad av film så är han väldigt intresserad av att se Nanna som ny VD för SFI efter Anna Serner. Serner har som bekant jobbat hårt för jämställdhetsdatan och med att få in kvinnor i filmbranschen. Pendeln har nu slagit och det är en ny tid männens. Och vem är bättre lämpad till posten än killtokiga Nanna?! Efter att ha sett dokumentären Children of the Enemy (2021, Gorki Glaser-Müller), om morfadern Patricio Galvez, som hämtar sina sju föräldralösa barnbarn från Al-Hol-lägret i Syrien, så har Nanna blivit uppfylld av en nygammal insikt att en tråkig och trygg barndom sällan leder till bra konst. Nanna ser hur en trasig bakgrund kan vara danande för en person och spår en ljus framtid för Skråmå-barnen. Ge dem allt kulturstöd i världen så kanske vi får stora konstnärer inom en snar framtid. Se bara hur det gick för Sigge Eklund!
2021-05-06
Länk till avsnitt

46. Så kommer Moa Wallin bli "Malin" i nya Vi på Saltkråkan

Moa har lagt om hela sitt liv. Hon går, står och andas numera kvinnligt storkukslugn. Varför? Jo, för hon har blivit helt besatt av bli castad som Malin i den nya versionen av Vi på Saltkråkan?

Kristoffer sörjer den stora modedesignern Alber Elbaz död och sågar SvT:s nya granskning av skönhetsindustrin i Sanningen om hudvård han har inte lärt sig någonting. Dessutom har Nanna, efter att sett Knutby-dokumentären insett att det finns ett tomrum för henne att fylla. Hon erbjuder världen en ny religion där hon är självutnämnd ledare och pundare har helgonstatus. Välkommen att gå med!
2021-04-29
Länk till avsnitt

45. Jonatan Unge har ersatt ett missbruk med ett annat

Välkommen till P3 Klubben Jonatan Unge! Så vad är det han missbrukar nu? Jo, han kan nämligen inte sluta köpa köksredskap väldigt dyr sådan.

Är det så att summan av laster är konstant? Det verkar i alla fall vara fallet för Jonatan när han nu blir helt barskrapad för att han inte kan sluta köpa dyra saker till köket. Senast på att-ha-listan är... en ankpress. Nanna ger sig på ett kulturgräv med anledning av en ny bok som anklagar filosofen Michel Foucault för att vara pedofil. Hon tar oss på en resa till en tunisisk by via en byfåne i 1800-talets Frankrike och landar i att denna möjliga anklagelse sällar sig till gammal vanlig homofobi. Dessutom sätter Kristofer, klubbens egna modegäri, ner foten om trenden som kallas Dark academia. Alla har missförstått allt och det handlar egentligen om att peka fuck-you till den bildningselit som de påstås hylla.
2021-04-22
Länk till avsnitt

44. Gift vid första ögonkastet ? slutet på mänskligheten

Det måste finnas något mer i livet än tacos, barn och villa?" Senaste säsongen av den populära dokusåpan får Nanna att känna sig som ett gammalt proggband, alternativt som Kristofer.

Nanna ställer sig frågan om varför alla drömmer om så mycket tråkigt och undrar vart de stora drömmarna tagit vägen. Hur kommer det sig att ett lugnt och enkelt liv verkar vara det mest eftersträvansvärda när det egentligen kanske är bättre för mänskligheten att utsätta sig för lite fara? Moas rädslor kommer dessvärre bli bekräftade när hon utmanar Kristofer och Nanna i ett elitist-quiz kommer de kunna skilja mellan kultur som riktar sig till barn och den som är tillägnad vuxna? Nanna kommer att förlora stort då hon gissar fel varje gång och Moas oro för att pandemin kan ha gjort oss dummare blir därmed sann. Dessutom reder vi ut huruvida människoarten i grunden är vidrig. Kristofer har nämligen sett dokumentärserien "Exterminate all the brutes" som i fyra timmar undersöker slavhandel, fördrivningar och utrotning närmare. Som ett led i att försöka bättra oss så kanske vi istället borde belöna oss varje gång vi inte begår ett illdåd eller liknande. Så varsågod! Ta en kaka!
2021-04-15
Länk till avsnitt

43. "Jag minns alla mina våldtäkter"

Efter att ha blivit uthängd som fulast i P3 Klubben, så bär numera Kristofer den titeln som en krona. Han har kommit på det som trumfar skönhet nämligen coolhet. Och dessutom är det mer demokratiskt.

Det är nämligen så att världens mest populära sociala medie-plattform, TikTok, jobbar med algoritmer. Det kan ju inte komma som någon nyhet direkt, men det som är nytt är att de utöver en slags viral-algoritm även jobbar med en snygg-algoritm. En Toronto-baserad plastikkirurg har benat ut vad snygg-algoritmen på TikTok handlar om: näsbredd, forhead inclination och skin smoothness and health. Tydligen känner algoritmen av 86 punkter i ditt ansikte för att avgöra om du är snygg. Det här påverkar alltså ditt flöde och vilka personer som får möjlighet att visas och bli virala i appen. Snygga människor kommer att premieras, alltså precis som de gör överallt annars. Vi pratar dessutom med kvinnan som ligger bakom vårt favoritkonto på Instagram, 0rtensmemes. Hamase berättar om den gången hon råkade reta gallfeber på ortenkillar i Göteborg. Tyvärr kunde Nanna och Kristofer inte låta bli att kommentera SVT-dokumentären om och med Soran Ismail. Och Nanna fick såklart allting att handla om henne själv, och ledde in samtalet på den gången hon själv var med om en våldtäkt.
2021-04-08
Länk till avsnitt

42. Aldrig mer hyllningar till analsex i public service

Kommer Nanna lyckas att reda ut exakt vad som är skillnaden mellan att tafsa och kladda? Svaret är nej. Och vad har en lap dance med djävulen med värdighet att göra? Välkommen till kulturen i P3 Klubben

Moa Wallin är tillbaka med en framtidsspaning där hon försöker ge oss en bild av hur P3 Klubben skulle låta i en snar framtid om Sverigedemokraterna tillsammans med högerblocket får bestämma innehållet. Det kommer bli luciatåg och försoningsvideo à la Peter Lundgrens (SD) film där han samtalar med kvinnan han tafsade på. Men det kommer bli totalt stopp för de utvik som Nanna har gjort i Sveriges Radios kanaler. Kristofer skulle inte heller kunna ge en ingående och upplyftande analys av artisten Lil Nas X's låt, Montero Call me by your name. Videon hade sönder internet och gjorde kristna tanter är upprörda för att en barnstjärna kommer ut som gay och dessutom juckar mot djävulen. Men på vilket sätt är det här en jakt på värdighet? Jo, det vet Kristofer. Och ingen kan väl ha missat hur före detta JK, Göran Lambertz, har försökt att reda ut vad skillnaden faktiskt är mellan att kladda och att tafsa. Nanna går igenom hans punktlista för att en gång för alla förklara hur det ligger till men ingen blir klokare. Dessutom har nu den tidigare relativt okontroversiella handlingen att dricka te visat sig vara mycket mer komplicerad än man någonsin hade kunnat tro.
2021-04-01
Länk till avsnitt

41. Runka ? vår tids största konstform?

Kristofer pratar det "Sister Souljah-moment" som uppstår när toppolitiker rasar i frågan om artisten Yasins utmärkelser på P3 Guld. Och är verkligen Louis C.K.'s övergrepp den stora konst som Nanna vill hävda?

Men det blir också debatt i P3 Klubben när vi diskuterar influencer-barnens föräldrars moraliska ansvar. Anitha Clemence, förälder till influencern Penny, och Jacob Liebermann, pappa till Arnold, har rätt olika syn på saken. Hur långt får man gå när man lägger ut sitt barn på sociala medier och bör vi också införa en lag likt den i Frankrike, där föräldrar kan dömas till fem års fängelse för det som liknas vid barnarbete.
2021-03-25
Länk till avsnitt

40. Män som lagar (knull)mat

Vi diskuterar kulturbarnens räkmacka in i "eliten". Moa slängs mellan ytterligheter när män och kvinnor lagar mat i poddform och Nanna har gör en helomvändning: mjukporr på Instagram är bra för konsten.

2021-03-18
Länk till avsnitt

39. Fondsparande som livsstil

Den enda levande subkulturen just nu: wall street. Alla (killar) har skaffat ett Avanzakonto, berättar Kristofer. Också: Kaoset i brittiska kungahuset, kaoset på Bulletin, poesi (Johan Jönsson) och konst (Salad Hilowle).

2021-03-11
Länk till avsnitt

38. Överklassens vintage-förtryck

Moa föreslår en motbok för second hand - så att fler än de redan rika kan göra fynd. Kristofer sammanfattar den meningslösa debatten om ljudböcker och Nanna hatar kvinnor som vanligt.

2021-03-04
Länk till avsnitt

37. "Lovers rock" - det varmaste, sexigaste, finaste vi sett

Kristofer briljerar med sina kunskaper om Daft Punk som slutar nu, sju år efter senaste skivan. Nanna djupdyker i den ockulta trenden som aldrig tar slut. Och: den länge ansett töntiga reggaestilen Lovers rock får revansch i ny film.

2021-02-25
Länk till avsnitt

36. K-märk Amanda Linds dreads

Moa Wallin är tillbaka och pratar om hatet mot lyckliga par, kalabaliken på Konstfack sammanfattas av Kristofer, Nanna har sett metafilmen Malcolm och Marie. Också: Therese Lindgrens försök till CA-debatt.

2021-02-18
Länk till avsnitt

35. Modeveckan - för mycket kläder, för lite mode

Hunger games-tecknet tar plats i Myanmar - Nanna går igenom proteströrelser som inspirerats av film. Kristofer saknar galenskap på Stockholm Fashion week och Amanda Gorman är ju en fantastisk copywriter!

2021-02-11
Länk till avsnitt

34. Vad är Clubhouse? Edvin Törnblom förklarar

Mustiga Mauri är nutidens Filip & Fredrik och generation Z:s Jan Guillou - Nanna har tittat på Youtube. Kristofer har deltagit i en Kafkaroman. Edvin Törnblom gästar (!) och berättar om Elitstyrkans hemligheter, Sverige.

2021-02-04
Länk till avsnitt

33. Amanda Gorman är inte poet

Vi sörjer Lars Norén - en "svartsynt jävel som älskade julen". Linnea Wikblad hälsar på och uppskattar ljussättningen i Bonde söker fru. Kristofer tycker det finns många bra amerikanska poeter, men Amanda Gorman är inte en av dem.

2021-01-28
Länk till avsnitt

32. Stoppa pressarna bedriver homofobi

Kristofer ser en koppling mellan Qanon, Runar Sørgaard och Stoppa Pressarna - som ägnar sig åt homofobi formulär 1A. Nanna vill lägga ner all humaniora som bygger på känsla - och visste ni att hon jobbat som Dregens Nanny?

2021-01-21
Länk till avsnitt

31. Filmskapare åker räkmacka

Nanna har sett Familjen Bridgerton, om en Tindermarknad på steroider. Kristofer förespråkar mer marknadsekonomi i filmbranschen. Och vem ska bli första svensk att säga "Inte våra vikingar" efter stormningen av Kapitolium?

2021-01-14
Länk till avsnitt

30. Det stora kidnappningsdramat

Rappare som kidnappar rappare måste också kunna hanteras på kultursidorna. Älskar eller hatar bredbyxornas Björn af Kleen kvinnor? Och: Ulf Lundell - kan man vara mer förlöst?

2021-01-07
Länk till avsnitt

29. Årets gåva: ingen livemusik

Vi sammanfattar kulturens 2020. Kristofer kommer ut som rojalist och Nanna (tror att hon) har funnit svaret på varför kvinnor skapat mindre konst genom historien.

2020-12-31
Länk till avsnitt

28. Det privata avsnittet

Nanna bryter ihop av sitt släktskap med den ensamstående mamman Kristina Lugn. Arten grävande journalist - vi gillar den inte. Och: varför blir alla marxister på jul?

2020-12-24
Länk till avsnitt

27. Till Fredrick Federleys försvar

Vurmar man för personlig integritet är det bara principfast att inte kolla upp närståendes brottsdomar, menar Kristofer. Var Astrid Lindgren "tjock på rätt ställen"? Nanna ger oss sina spaningar från barnboksvärlden.

2020-12-17
Länk till avsnitt

26. Marcus Berggren: Tjejer ÄR roliga

Vår gäst ser ett komiskt geni i Bianca Ingrosso som lyckas med vad stand up-scenen aldrig klarat, Kristofer varnar högern för att upprepa vänsterns misstag 2014. Nanna engagerar sig i nya barnbibeln.

2020-12-10
Länk till avsnitt

25. Hanna och Amandas dubbelmoral

Woke-nytt rapporterar: Bröderna Hanson och Sia är cancelled. Greta-filmen får Nanna och Kristofer att gråta floder och vi spår en framtid med influencers som lever som de lär.

2020-12-03
Länk till avsnitt

24. Därför festar unga trots restriktionerna

Förlagsmannen Kristofer gillar "Kärlek & Anarki" mot sin vilja, Hedda 21 år ger perspektiv på Corona-tillvaron och Nanna ser en lifestyle-trend inom nazismen.

2020-11-26
Länk till avsnitt

23. Sätt Clark Olofsson att välkomna på Arlanda

Nanna har varit i Finland och skämts, Yung Lean är inte jättebra på musik men fantastisk på konst, och att läsa om Jens Liljestrands penis på en kultursida är beklämmande.

2020-11-19
Länk till avsnitt

22. Varför ska alla posera som dålig mamma?

Nanna ser en trend i att bra mammor skryter med att vara dåliga och tycka att allt är så jobbigt, Kristofer synar skvallersajten Stoppa pressarna. Också: När blir mumintroll könsmogna? Och hur blir tokroliga Jill Bidens framtid?

2020-11-11
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.