Sveriges 100 mest populära podcasts

Förundersökningspodden - Först med aktuella rättsfall

Förundersökningspodden - Först med aktuella rättsfall

Förundersökningspodden läser, granskar och diskuterar förundersökningsprotokoll i aktuella rättsfall i Sverige. Stötta oss gärna på patreon: www.patreon.com/fupodden Eller följ oss på sociala medier! Facebook: https://www.facebook.com/fuppodden Instagram: https://www.instagram.com/fuppodden/ För kontakt och förfrågningar: [email protected]

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

fupodden.podbean.com

Avsnitt

Hämnden

En man i 20-årsåldern kidnappas i centrala Stockholm och hittas sedan knivhuggen och uppbränd nedanför en klippavsats i Nynäshamn. Ett brutalt tortyrmord. Mannen har tidigare varit misstänkt för ett mord på en 17-årig pojke. Snart grips den döde pojkens pappa.

2021-09-16
Länk till avsnitt

Mikael är försvunnen

Mikael anmäls försvunnen av sin son men ganska snabbt fattar polisen misstankar om att just sonen och hans pojkvän har med försvinnandet att göra.

2021-09-09
Länk till avsnitt

Assistansmordet i Trollhättan

Nils mördas när han är på jobbet. I rummet bredvid ligger hans kollega och sover. Snart kan polisen ringa in en 42-årig kvinna med stora skulder och ett svårt spelberoende. Men hon har en förklaring till vad som har hänt.

2021-02-23
Länk till avsnitt

IS-kvinnan från Skåne

Hon tog sin 2-årige son och åkte till Syrien för att ansluta till terrorgruppen IS. Nu står hon åtalad för grov egenmäktighet med barn, efter att ha kommit tillbaka till Sverige 6 år senare.

2021-02-20
Länk till avsnitt

Så gick det sen - Kirunamordet, Vansinnesfärden i Borlänge och Mordet på Tommie Lindh

Förundersökningspodden går igenom domarna i tre uppmärksammade fall som vi tidigare har sänt avsnitt om.

2021-01-10
Länk till avsnitt

Nyårsspecial med Fupodden

Förundersökningspodden önskar alla ett gott nytt år med ett specialavsnitt där vi svarar på en del frågor från lyssnare, blickar tillbaka på året som gått och ser fram mot 2021.

 

Musik i avsnittet:

ABBA - Happy New Year. 

2020-12-31
Länk till avsnitt

Ekofascism, terrorism och en nedbränd minkfarm

I ett fascinerande förundersökning ledd av Säpo får vi här veta mer om vad ekofascism är, när två unga män med högerextrema åsikter misstänks ha bränt ned en minkfarm i Sölvesborg.

2020-12-29
Länk till avsnitt

Ett brott som inte syns

Förundersökningspodden tittar närmare på en av de nära 30 000 kvinnomisshandlar som anmäls under ett normalt år i Sverige. Ett fall som ingen skriver stora rubriker om förrän det är för sent.

2020-12-13
Länk till avsnitt

Skräcknatten på Solna kyrkogård

Två 16-åriga pojkar är på väg hem när de kidnappas av två män som under nio timmar håller dem fångna på en kyrkogård och torterar dem i jakt på pengar.

2020-12-03
Länk till avsnitt

Så gick det sen - Dubbelmordet i Linköping, Kastbergamordet och Tortyrmordet i Ånge

Domar har fallit i flera fall som Förundersökningspodden tagit upp. Här går vi igenom ytterligare tre och diskuterar de tidigare avsnitten om respektive fall.

2020-11-28
Länk till avsnitt

Bussmordet i Kiruna

20-åriga Reza jagas från sin arbetsplats till en buss där han brutalt huggs ihjäl med 99 knivhugg. I förundersökningen får vi veta varför en pappa och hans två söner bestämde sig för att attackera honom.

2020-11-22
Länk till avsnitt

Mordet på Tommie Lindh

Tommie Lindh mördas i sitt hem och genast sätter politiska grupperingar igång för att dra nytta av dödsfallet. Vi reder ut vad som hände, varför det hände och redogör för den fruktansvärda morgonen den 10 maj.

2020-10-08
Länk till avsnitt

Skövdepedofilen

Polisens insatsstyrka slår till hemma hos en 30-årig man efter misstankar om barnpornografibrott. När polisen går igenom mannens telefon inser man snabbt att härvan är betydligt större än någon först kunde ana.

2020-09-30
Länk till avsnitt

Vansinnesfärden i Borlänge

Den 24 juli kör en taxi rakt in på en gågata och mejar ner fem personer. Det visar sig att föraren är misstänkt för ett grovt brott, och en av personerna som körs på är anhörig till brottsoffret.

2020-09-23
Länk till avsnitt

Polishallicken?

En enorm prostitutionshärva uppdagas i centrala Stockholm och kryddan är extraordinär - en anställd polis verkar ligga bakom! Men hur mycket visste han om verksamheten?

2020-09-18
Länk till avsnitt

Dubbelmordet i Linköping

År 2004 mördas 8-åriga Mohamad och 56-åriga Anna-Lena på öppen gata i Linköping. Mördaren försvinner spårlöst och en av Sveriges genom tiderna mest uppmärksammade mordutredningar tar sin början. Nu är Daniel Nyqvist gripen.

2020-09-07
Länk till avsnitt

Tortyrmordet i Ånge

20-årige Alexander hittas mördad i sitt hem av två vänner. Mordet har tortyrliknande inslag och vännerna grips men ganska snart inser polisen att fler personer är inblandade. 

2020-08-22
Länk till avsnitt

Så gick det sen - Wilmafallet, T-centralen och Nyårsmordet

All information från domarna i tre av sommarens mest uppmärksammade rättsfall. Förundersökningspodden gör en uppföljning och återkopplar domarna med förundersökningsprotokollen.

2020-08-13
Länk till avsnitt

Kastbergamordet, del 2

70-åriga Kurt Nilsson är mördad och den ende dömde för mordet berättar 9 år senare för polisen att han inte var ensam när han gjorde det. Det blir startskottet för en utredning som nu lett till åtal mot ytterligare tre män.

 

Musik: Olof Fager, Springtide

2020-08-04
Länk till avsnitt

Kastbergamordet, del 1

År 2008 mördades 70-årige Knut Nilsson brutalt i sitt hem. Efter hela 12 år beslutar nu Högsta Domstolen att ta upp fallet på nytt, efter att nya uppgifter har kommit in till polisen.

 

Musik av Olof Fager och Springtide.

2020-07-23
Länk till avsnitt

Arrestdöden

Michelle blev bara 20 år. Den 4:e november 2016 hittas hon död i arresten på Lunds polisstation och bara timmar tidigare hade en vårdchef bestämt att hon inte längre behövde den vård staten beslutat om. Men vem bär ansvaret för Michelles död?

2020-07-10
Länk till avsnitt

Mordet på T-Centralen

Ett bråk mellan ungdomar får katastrofala följder och en 17-åring dör inne på T-Centralen i Stockholm. En annan 17-åring flyr från platsen och ett enormt polispådrag inleds.

2020-06-24
Länk till avsnitt

Nyårsmordet i Sundsvall

Den 31 december samlas tre vänner för att fira in det nya året. Den 1 januari larmas polis till bostaden. En kvinna är död och en kvinna har en kniv i handen. Den misstänkte säger att hon inte minns något och misstänker att värdinnan drogat henne.

2020-06-09
Länk till avsnitt

Wilmafallet

17-åriga Wilma försvann den 14 november 2019 från sitt hem i Uddevalla och har fortfarande inte hittats. Hennes pojkvän sitter häktad för att ha mördat henne, men vägrar berätta något för polisen.

2020-05-20
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.