Sveriges 100 mest populära podcasts

Equinect - en podd om mötet mellan häst och människa

Equinect - en podd om mötet mellan häst och människa

I denna podd utforskar vi möten mellan hästar och människor från olika synvinklar. Vi talar om vad vi människor behöver bidra med för att djupa möten ska uppstå, vi talar om djurkommunikation, om etisk hästträning - och mycket mer! Podden drivs av Equinects grundare Susanna Davidsson, och gästas regelbundet av olika personer som bidrar med sina perspektiv på häst-människomöten.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

equinect.podbean.com

Avsnitt

Träningstankar - manipulation och vänskap

I detta avsnitt blandar jag funderingar om de djupa, andliga mötena med hästar, med den belöningsbaserade träningen. Hur kombineras de två? Vad kan en tänka på för att få med båda? Jag har verkligen inte några slutligliga svar på dessa frågor, men många funderingar :)

2021-06-27
Länk till avsnitt

Berikning med Anna Hjelmroth

I dagens avsnitt pratar Anna Hjelmroth och jag berikning. Vi reder ut vad berikning är, och ger förslag på olika berikningsområden. Många som tänker berikning tänker mat, med vad mer finns det som vi kan tillföra i hästens miljö för att öka dess livskvalité?

Annas heter anna.hjelmroth.djurtranare på Instagram, och vill ni i efterhand ta del av den livedag vi pratar om i början går det fint, bara skicka ett DM!

2021-02-24
Länk till avsnitt

Berättelsen om det skygga fölet Ash (delvis tolkat genom Emelie Cajsdotter)

I detta speciella avsnitt berättar jag om det skygga hingstfölet Ash, om vad det är som har gjort honom rotlös och hans mörka känslor inför hur hans framtid skulle bli om hans väg inte ändras.  Uppdatering - Köpesumman är insamlad och Ash är nu köpt. Tack! ??? Vill du bidra till hans månadskostnader (vid ett eller flera tillfällen finns ett konto i Handelsbanken: 6720-402 088 191
2021-02-03
Länk till avsnitt

Grundfärdigheter som leder till belöningsbaserad gymnastik med Angelica Hesselius

I detta avsnitt gästas jag av Angelica Hesselius. Angelica har tränat och undervisat i Akademisk Ridkonst under många år, de senaste 5-6 åren genom belöningsbaserad inlärning. I avsnittet berättar Angelica om de fyra grundfärdigheter som den gymnastiserande träningen av hästen bygger på, och hur dessa kan bygga vidare till mer avancerade skolor. 

Angelica hittar du på IG under angelica.hesselius och på ohr.se

2021-01-20
Länk till avsnitt

Hästträning med Emma Csendes

I dagens avsnitt gästas jag av Emma Csendes. Jag har följt Emma på Instagram under många år, och fascinerats av hur hon lyckas med den spännande kombinationen av att hon å ena sidan gör massvis med spännande saker med sina hästar (som att rida i halsring inne i centrala Stockholm, eller med flera hästar lösa i skogen), samtidigt som jag å andra sidan upplever att hennes hästar verkligen får vara individer fria att uttrycka sig själva och sin personlighet. I dagens avsnitt berättar Emma om hur hon tränar sina olika hästar och vad som är viktigt för henne i samspelet med dem. Vi pratar positiv och negativ förstärkning, frivillighet och mycket annat!

Emma finner du på Instagram under namnet @emmacsendes

2021-01-13
Länk till avsnitt

Förbered din häst för veterinärbesök - med Malin Kihl

I dagens avsnitt gästas jag av veterinären Malin Kihl. Malin berättar om hur man kan träna för att ett veterinärbesök ska vara så harmoniskt och lugnt som möjligt för alla inblandade. Vi pratar frivillighantering och förutsägbarhet, och delar också med oss av egna erfarenheter vid vaccineringar och andra veterinärbehandlingar.

Vill du veta mer om Malin hittar du henne här: http://clickervet.se/ Instagram: clickervet.se

2020-12-09
Länk till avsnitt

Tänk dig fri - hur du funkar, och varför

Utöver att arbeta med hästar, är jag också beteendevetare och har skrivit en bok som heter Tänk dig fri. Den handlar om hur människor funkar, varför vi funkar så, och hur vi kan förändra det vi vill förändra. I dagens poddavsnitt delar jag med mig av perspektiv på varför det inte blir så som vi vill att det ska bli, både i mötet med våra hästar och i mötet med resten av världen.  Här är youtubeklippet jag talar om: https://youtu.be/O8FsYYywnrg

Rabattkoderna är "PODDEN" till Hästen och du samt Hör din häst (300 kr rabatt på båda). Du finner kurserna här: https://equinect.simplero.com/ Vill du köpa Tänk dig fri gör du det här: tänkdigfri.se Skriv "podden" som meddelande för att köpa den fysiska boken (inklusive ljudfiler) för 400 kr, och skriv "ebok" som meddelande för att att köpa eboken (inklusive ljudfiler) för 200 kr. 

2020-12-03
Länk till avsnitt

Hästars känslor med Karolina Westlund

I detta avsnitt gästas jag av etologen Karolina Westlund. Karolina håller bland annat onlinekurser om djurs känslor, och går i avsnittet igenom de olika känslolägen som hästar kan ha. Tillsammans diskuterar vi hur känslor visar sig, och Karolina ger mig insikter dels kring varför just hästar lätt blir frustrerade vid klickerträning, och vad det kan vara som gör vissa hästar gosigare än andra hästar. 

Karolinas hemsida finner du här: https://illis.se/en/

2020-11-18
Länk till avsnitt

Medkänsla, trauma och nervsystemet - med Marie Andersson

I detta avsnitt har jag förmånen att gästas den människa som står mig närmast i världen, min vän Marie. Marie är socionom och egentligen inte hästmänniska alls, däremot har hon massvis med visdom om människan och vårt möte med oss själva.

I avsnittet pratar vi om vikten av medkänsla, vi talar om en traumautbildning gällande människor vi gått och hur den skulle kunna appliceras på hästar. Dessutom har Marie varit hos mig och hästarna en vecka när avsnittet spelas in, så vi får också ta del av några av hennes upplevelser av det. 

2020-10-28
Länk till avsnitt

Djurkommunikation

I dagens avsnitt talar jag om djurkommunikation. Kan alla kommunicera med djur? Hur börjar man? Hur vet man vad som kommer från en själv och vad som kommer från hästen? Vilka fallgropar finns det? Det och mer pratar jag om i dagens avsnitt!

2020-10-21
Länk till avsnitt

Minska frustration i klickerträning med Carolina Fransson

I dagens avsnitt gästas jag av min lärare Carolina Fransson på ohr.se Carolina är en av de som var allra först i Sverige på att praktisera och lära ut belöningsbaserad träning på häst, och har med sina universitetsstudier i beteendevetenskap och beteendeanalys en enorm kunskaps- och erfarenhetsbank. 

I detta avsnitt dyker vi rent praktiskt in i ett träningspass och pratar om hur vi kan designa vår träning för att undvika frustration i hästar som tränas med klicker och godisbelöningar. 

2020-09-23
Länk till avsnitt

Praktik - avsnitt ett med Tina Kolhammar

I detta avsnitt gästas jag av Tina Kolhammar och vi pratar vidare om ett av de ämnen som vi ägnade år åt i vår gamla podd ?Häst och Ryttare ? en podcast med Susanna och Tina? ? nämligen, hur GÖR vi då? Rent praktiskt, när vi står där med hästen, vad är viktigt då? Hur ska vi tänka, vad ska vi göra? I avsnitten (det blev två avsnitt som hänger ihop) pratar om olika hästars olika önskemål, hur hästars känslor påverkas av olika träningssätt och metoder och om vad vi själva just nu utforskar.

 

Tinas och Emelies Miopodd finner ni här: https://miopodden.podbean.com/ Vill ni lyssna ikapp på de 54 avsnitt som finns av Tinas och min "gamla" podd finner ni den här: https://hastochryttare.podbean.com/

 

2020-09-17
Länk till avsnitt

Praktik - avsnitt två med Tina Kolhammar

I detta avsnitt gästas jag av Tina Kolhammar och vi pratar vidare om ett av de ämnen som vi ägnade år åt i vår gamla podd ?Häst och Ryttare ? en podcast med Susanna och Tina? ? nämligen, hur GÖR vi då? Rent praktiskt, när vi står där med hästen, vad är viktigt då? Hur ska vi tänka, vad ska vi göra? I avsnitten (det blev två avsnitt som hänger ihop) pratar om olika hästars olika önskemål, hur hästars känslor påverkas av olika träningssätt och metoder och om vad vi själva just nu utforskar.

 

Tinas och Emelies Miopodd finner ni här: https://miopodden.podbean.com/ Vill ni lyssna ikapp på de 54 tidigare avsnitt som finns av Tinas och min "gamla" podd finner ni den här: https://hastochryttare.podbean.com/

2020-09-16
Länk till avsnitt

Tid och överlämnande med Anja, Anne, Annette, Jenny och Tina

Detta avsnitt är inspelat efter en kursdag hos Emelie. Temat för helgen var tid och överlämnande, och ni får höra några av de övningar vi gjort och insikter vi fått. Podden spelades in på ett Bed & Breakfast varför ljudet stundtals är lite stökigt, men vi hoppas det hörs tillräckligt ändå!

Kontaktinfo till deltagarna: Jenny: IG jenny.andersson Anja: facebook.com/yogacoachen/ Annette: adyoga.no, IG adyoga.no Tina: tinakolhammar.se miopodden.podbean.com

 

2020-09-11
Länk till avsnitt

Blodslinjer á la Emelie Cajsdotter

Enligt Emelie Cajsdotter finns det sju olika blodslinjer, grupper, som hästar kan tillhöra. Var och en av linjerna representerar en egenskap som hjälper flocken, men som samtidigt hjälper oss människor i vår utveckling. 

Blodslinjerna är:

Mod

Skydd av svaga

Vänskap

Uthållighet

Anpassning till nya omständigheter

Tillit 

Medkänsla

I detta avsnitt ger jag er en sammanfattning av linjerna, utifrån hur jag tolkat Emelies visdom. 

2020-09-02
Länk till avsnitt

Övergångar - samtal med Frida, Tina och Nadia efter en kursdag

Detta poddavsnitt spelades in efter en kursdag hos Emelie Cajsdotter. Jag har äran att ha tre kurskamrater som gäster; Frida Steen, Tina Kolhammar och Nadia Wallin. I avsnittet berättar vi om våra upplevelser, insikter och funderingar efter dagens övningar.  Det här är ett lite annorlunda avsnitt jämfört med de förra. Än mer filosofiskt, kanske lite sämre ljudkvalité men förhoppningsvis en del av den härliga stämning vi hade när vi satt på en klippa vid sjön och poddade. Berätta gärna vad ni tyckte om formatet och om ifall ni vill ha fler avsnitt som detta :) Vill ni komma i kontakt med gästerna gör ni det såhär: Frida Steen - steengardsgarden.se Tina Kolhammar - tinakolhammar.se, miopodden.podbean.com Nadia Wallin - Instagram @nadiawallin, nadiawallin.com

2020-08-12
Länk till avsnitt

Hästar och högkänslighet - med Ina Elverljung

I detta avsnitt gästas jag av Ina Elverljung som är högkänslighetsterapeut. Ina berättar om hur man kan använda sin högkänslighet och/eller sitt inkännande i mötet med hästar, och ger tips på hur man genom frågor till sig själv kan skapa mer lätthet och tillåtelse. Efter flera år utan hästar har Ina nu igen en häst i sitt liv, som vi också talar om. Mycket nöje!

2020-07-15
Länk till avsnitt

Filosofisk utfrågning av Nadia Wallin

Detta avsnitt är inspelat 07.00 morgonen efter föregående avsnitt med Nadia. Efter att vi sagt god natt fick Nadia till sig en lista frågor. Dessa fick jag inte se i förväg utan vi satte på inspelningen och körde helt enkelt. Frågorna berörde allt från hästar till meningen med livet. Trevlig lyssning!

2020-07-08
Länk till avsnitt

Klickerträningsdialekt med Anna Hjelmroth

I detta extralånga avsnitt gästas jag av djurtränare Anna Hjelmroth för att gå ett lager djupare in i den belöningsbaserade världen. Det finns olika sätt att träna belöningsbaserat på, och här berättar vi om vår "dialekt", varför vi valt den och vad vi medvetet valt bort.

I avsnittet pratar vi bland annat om: Att ha hästens känslor och upplevelse i centrum - och hur vi kan anpassa oss efter detta.  Varför pausen är viktig, och hur man skapar en paus som faktiskt funkar.  Hur vi lägger upp träning för att inte råka lura hästen att gå över sina gränser. Hur det belöningsbaserade kan bli en motvikt mot perfektionism ;) Hur frustration och informationslöshet hänger ihop. Faran i att blanda tryck-eftergift och klickerträning.

Och väldigt mycket mer :) Anna kommer att vara på besök hos mig närmsta veckan så har du frågar eller input du vill att vi pratar vidare om i kommande avsnitt så sänd gärna in dem!

2020-07-01
Länk till avsnitt

Intuition med Nadia Wallin

Detta avsnitt gästas av min vän och kurskamrat från Emelie Cajsdotter kursen, Nadia Wallin. Utöver att Nadia är en superhärlig människa att samtala med överlag, är hon också mästarinna i intuition och hur vi kan använda mer av denna förmåga. I avsnittet delar vi dels erfarenheter från kursen hos Emelie, och får även höra Nadia berätta om hur vi kan använda vår intuition i mötet med hästar. 

2020-06-24
Länk till avsnitt

Incheckning - flockdynamiksfördjupning

I detta avsnitt gör jag en allmän incheckning på sådant som hänt och sådant som funderas på. Jag berättar om min upplevelse av kursen hos Emelie Cajsdotter i helgen där vi gjorde fördjupade övningar på hästarnas roller i flocken, jag följer upp några trådar kring den belöningsbaserade träningen och delar även svar på de av era frågor som jag hann bolla med Emelie. 

Trevlig lyssning!

2020-06-17
Länk till avsnitt

Belöningsbaserad träning - vad och varför, med Anna Hjelmroth

I detta avsnitt gästas podden av djurtränaren Anna Hjelmroth. Anna och jag har känt varandra i drygt 10 år och under årens lopp tränat och umgåtts med hästar på olika sätt. Idag tränar vi båda belöningsbaserat och i detta avsnitt berättar vi varför vi gjort detta val, och talar även om vad belöningsbaserad träning är. 

2020-06-10
Länk till avsnitt

Flockdynamik á la Emelie Cajsdotter

I detta avsnitt delar jag med mig av hur en hästflock är uppbyggd och fungerar, utifrån läror från Emelie Cajsdotter och hennes hästar. Jag berättar om de olika rollerna och deras egenskaper, med extra fokus på vad som händer i mötet mellan en människa och en häst med just de egenskaperna. 

En sak jag glömde säga i avsnittet ? dessa roller är varken ?hela sanningen? eller en färdig slutstruktur. Mer info kommer antagligen tillföras allt eftersom tiden går, och kanske tillkommer även fler roller. Men det här är vad hästarna delar just nu, så som vi förstår det. 

Man kan ju också fundera över ifall det hjälper eller stjälper att ha en struktur såhär, när en individ såklart är komplex och flerbottnad. Personligen tycker jag det är skönt att ha flockdynamiken som ett ramverk att utgå ifrån, för att starta tankeprocessen. Därifrån är det sen viktigt att vara öppen för att en individ kan påminna om en viss roll men ändå vara tvärt emot, eller överraska helt på något annat sätt :) 

2020-06-03
Länk till avsnitt

Början

I detta avsnitt berättar presenterar jag mig och hästarna som jag lever tillsammans med. Jag berättar också om vad podden kommer innehålla framöver. 

2020-05-20
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.