Sveriges 100 mest populära podcasts

Konsumtionspodden

Konsumtionspodden

Konsumtionspodden drivs av Sara Ståhlberg och Ingela Lindvall som diskuterar hur klädkonsumtion påverkar miljön, ekonomin och de sociala förhållandena hos textilarbetare. Hur ska man egentligen göra om man vill ha en snygg garderob med så liten påverkan på miljön som möjligt? Det bjuds på hög igenkänningsfaktor och en hel del bekännelser.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

konsumtionspodden.podbean.com

Avsnitt

#25 Äventyrsgarderoben

Avsnitt #25 avhandlar Äventyrsgarderoben. Både våra respektive fjälläventyr men också ett post-depressions/pandemi-äventyr som väntar där det ska bäras snygga men obekväma skor. Ni som fattar fattar. Sen diskuterar vi som är dealen med återvunnen polyester? Är det greenwashing? Vi har teknikhjärnsläpp, cold arms and hot tits och hur ser frisyren Wolf Shag (Vargpök?!) ut? Så mycket frågor. Hear us out! 

 

För första gången finns också ett oklippt avsnitt på Patreon. För den oklippta, råa versionen: www.patreon.com/konsumtionspodden

2021-10-07
Länk till avsnitt

#24 Unpopular opinion

Vi river igång säsongen! Ämnet är: Unpopular opinion. Vad är en impopulär åsikt och vad är det egentligen vi går off på? Hint: det har med internet och med en väska att göra. Varför blev vi inbjudna till ett event i Bryssel och vem är det som visar dansmoves från tidigt 00-tal i en podd som ingen ser? Varning för kortavsnitt p.g.a övermodig klippare och triggervarning för prat om bara anklar IGEN. God lyssning!

2021-09-22
Länk till avsnitt

#23 Om vi slutade producera nya kläder

Vi pratar filosofiskt kring vad som skulle hända om vi slutade producera nya kläder i morgon - både ekonomiskt, miljömässigt och vad som skulle hända med vår kreativitet. Vi pratar också om muskorta klänningar, kläder med dålig kvalitet och vi har inside information om Patagonias grundare. Dessutom uppmanar vi till att välja ut "tio plagg för livet". Vilka plagg skulle få stanna i din garderob? #tioplaggförlivet

2021-06-26
Länk till avsnitt

#22 Är kläder ytligt?

Präktig, ljuv, hård? Vad signalerar vi genom vår klädsel? I säsongens sista avsnitt mumsar vi glass och chokladsås (snåla inte med såsen), skickar bilder på våra trasiga kläder och snackar yta. Hur vill vi uppfattas och hur mycket dömer vi andra efter deras yttre? Saras fasa är att uppfattas som präktig och pryd och Ingelas är att hon ska klä sig som en tant. Dessutom en sammanfattning av säsongen! På återseende.

2021-04-27
Länk till avsnitt

#21 Steamers vs. Strykjärn

Håll i hatten! Ingela har köpt (och bränt sig på) ett strykjärn. Hennes förra strykjärn förlorades tydligen till fläderblomssaften?! Vi pratar om fördelar med steamers och hur de fungerar jämfört med ett strykjärn. Sara går bananas på Tradera för att få till ikonen Brita Zackaris perfekta fixa-i-trädgården-och-snickra-stil och frågan är, ska hon våga hängselbyxor? Detta och mycket mer i avsnittet Steamers vs. Strykjärn.

2021-04-13
Länk till avsnitt

#20 Trender vi aldrig mer vill se

Vi listar tre trender vi ALDRIG MER VILL SE och fastställer att Harry Styles får ha precis vad han vill på sig. Utöver det levererar Ingela skogsfakta, pratar hållbara textilier och vattenåtgång vid textilproduktion. Vill ni veta hur många miljarder dollar mänskligheten lägger på botox varje år? Missa då inte detta avsnitt!

2021-03-30
Länk till avsnitt

#19 Våra sämsta köp

Vi öppnar avsnittet med att trash talka folk som köper kristaller. Sara berättar om när hon råkade glömma sin studentkeps i en picknickkorg hon sålde och du får en ingående beskrivning av våra egendesignade balklänningar. Små trosor och Kendall Jenners navel till skrev ratio nämns absolut och Ingela hånar Saras uttal av Ray-Ban. Så vad var egentligen våra sämsta köp? Lyssna så får du höra!

2021-03-15
Länk till avsnitt

#18 Wardrobe wingwomen

Vi drar ihop några vänner och börjar byta kläder med varandra och kallar oss för Wardrobe wingwomen! Vi pratar om hur kul det är att se hur andra stylar ens kläder och spänningen i att gissa vilket plagg som är vems. Sara funderar på att hälla klorin på en Acne klänning och Ingela tycker det är rafflande att köpa kalsonger. Höjdpunkten är ändå när Ingela berättar om sin otroooliga dag!

2021-03-02
Länk till avsnitt

#17 DIY

I säsongens första avsnitt sätter Ingela sina konsumtionsmål för det kommande året. Sara berättar om sina 29 nej och misslyckad unboxing av steamer och Ingela gnäller på vinterbadare. Att sy med slägga, sy ponchos och att det är överkurs att nåla och stryka är också ämnen som avhandlas!

2021-02-16
Länk till avsnitt

#16 Möbler

Distanspoddande med fokus på möbler, linoljefärg vs. akrylkfärg, skogsbruk, klassfrågor och coronadepp. Vi ögnar igenom möbelföretaget Edsbyns hållbarhetsrapport och pratar om varför de fått Dodds & Shute´s utmärkelse till världens mest hållbara möbeltillverkare. Avslutningsvis undrar vi: Är det här det är party? - Nej!

2020-11-24
Länk till avsnitt

#15 The Reunion

Ett hjärtligt återseende efter sex veckor ifrån varandra! Vi har mycket att prata om och avhandlar bland annat hur folk outar på jobbet att de är gravida, storlekskompisar och fluffiga sweatshirtärmar. Dessutom våldgästas vi av Ingelas partner, live-budar på Tradera och mycket mycket mer!

2020-11-10
Länk till avsnitt

#14 Barnkläder

Två morsor som delar med sig av sina bästa tips när det kommer till hållbar konsumtion av barnkläder. De bästa alternativen för secondhand, hyrtjänster och hållbara val vid köp av nya kläder. I övrigt slamras, hostas och dricks det. Missa inte!

2020-10-13
Länk till avsnitt

#13 Friluffs

Vi kör tvåmanna konferens med tillhörande fjällvandring i Åre. Ingela vevar på Tradera efter regnställ, vi spanar in hyrtjänster för friluftskläder, kängor och väskor. Perfekt för dig som vandrar någon enstaka gång per år! Dessutom snackar Vi dubbeldusch och blöta fötter samt tipsar om våra favorit outdoor kläder.

2020-09-28
Länk till avsnitt

#12 Hyr dina kläder

Podden gästas av Johanna Norrman från It?s Re:Leased, som är en prenumerationstjänst där man kan hyra delar av sin garderob. Vi snackar om högt och lågt, kemtvätt, kvalitet och om allas hemlis vid zoom-möten.

2020-09-14
Länk till avsnitt

#11 Höst

Sommaren är officiellt över och vi kliver in i den första höstmånaden. Det råder delade meningar kring huruvida hösten är härlig eller inte, vi letar sätt att låta sommarkläderna få följa med in i nästa säsong, snackar svett och lager på lager. Häng med oss in i hösten!

2020-08-31
Länk till avsnitt

#10 Svart är också en färg

Vi skippar försnacket pga tekniskt strul, snackar rosa perioder i livet och anledningen till varför Ingela älskar färgen svart. Två tjejer med ganska färglösa garderober som inte kan räkna sina gråa t-shirts på handens fingrar. Sidospåret handlar om Saras stora last här i livet och vi räknar antalet svarta plagg i Plingans garderob.

2020-08-17
Länk till avsnitt

#9 Skor

Vi pratar renoverade skor, schletna kängor och varför löparskor är så dyra! Dessutom bjuder Ingela på smaskigt sidospår innehållande korta shorts och leopardpumps. Vi diskuterar Coronans bidrag till Kalle Anka (bar under) vid zoom-möten och högläser ur Science Park Borås rapport om framtidens hållbara konsumtion.

2020-08-03
Länk till avsnitt

#8 Jag har ingenting att ha på mig

Hur ofta har man inte sagt just den frasen? Med överfulla garderober och ändå kan vi inte hitta någonting att ha på oss. Vad är problemet och vad är lösningen på problemet? Vi tipsar om våra stilförebilder, hittar nya kombinationer i våra garderober och delar med oss av musiken som ger inspiration till nya outfits.

2020-07-20
Länk till avsnitt

#7 Träningskläder

Vi pratar om ett av våra favoritämnen - träningskläder! Vi delar med oss av våra tankar kring träningskläder, vad som är bra att tänka på när man ska köpa nya träningskläder, skadligheten i antibakteriella ämnen som finns i vissa plagg och Sara sticker ut och springer en runda.? Sidospåret: Hur väl känner Sara och Ingela igen sig i Miss Lis låt Komplicerad?? Missa inte!

2020-07-08
Länk till avsnitt

#6 Hållbara märken

Vi tipsar om några favoritmärken med bra hållbarhetsfokus, dricker chips och berättar lite mer om oss själva. Vi efterlyser sponsorer och pratar mångfald bland kvinnliga modeller. Vill du veta hur det går med Saras ?Twelve pieces of clothing challenge? får du inte missa detta avsnitt då det bjuds på halvårsavstämning!

2020-06-29
Länk till avsnitt

#5 Overshoot day

Vad är Overshoot day, när sker den år 2020 och hur har Coronan påverkat när dagen infaller? Avsnittet är mer allvarsamt än vanligtvis men vi delar med oss av stilmissar á la rosa tyllkjolar och Greta Thunberg-flätor så ni behöver inte oroa er för tråkig stämning.

2020-06-22
Länk till avsnitt

#4 Klädvård

Vi listar våra 13 bästa klädvårdstips, tar ett sidospår och får lov att censurerar oss själva. Vi pratar guppybags, steamers, miljövänlig impregnering och noppborttagare. Devisen är learning by doing eller lär dig av dina misstag, för misstag har vi gjort många genom åren.

2020-06-15
Länk till avsnitt

#3 Pre Loved & Second Hand

Vi pratar om varför man ska välja second hand istället för nyproducerat och vart man kan göra de bästa fynden. Dessutom listar vi våra bästa second hand köp, jämför Pre Loved kläder med Pre Loved boyfriends och fyndar i Ingelas baklucka!

2020-06-08
Länk till avsnitt

#2 När man växer ur sina kläder (och då menar vi inte på längden)

Vad gör man egentligen när man växt ur alla sina kläder? Shoppar man nytt eller kan man hitta andra lösningar? Vi delar med oss av våra bästa tips, Ingela tvingar Sara att göra sig av med sina ?smal-jeans? och dessutom delas nobelpriset i oklar kategori ut. Igenkänningsfaktorn kommer vara hög!

2020-06-01
Länk till avsnitt

#1 Vad är hållbarhet?

Vad är definitionen av ordet hållbarhet? Vi pratar om begreppet hållbarhet kopplat till textilproduktion och berättar om vår egen filosofi när det kommer till hållbar klädkonsumtion. Hur ska man egentligen göra om man vill ha en snygg garderob med så liten påverkan på miljön som möjligt? Det bjuds på hög igenkänningsfaktor och en hel del bekännelser.

2020-05-18
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.