Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Vi ÄR inte Cancer

Vi ÄR inte Cancer

En podcast om hur cancern påverkat oss och våra liv. Cancern som format oss, men inte identifierar oss. Vi pratar naket och avklätt om livet med cancer, ibland i samtal med gäster.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

vestmanwahlstam.podbean.com

Avsnitt

Om Foodpower med Anna Ottosson

Foodpower- om kraften i maten och hur vi kan påverka vår hälsa och mående genom kosten. Genom att äta i regnbågens färger och "dricka stora klunkar av livet", som Anna Ottosson uttrycker det. 

Ett avsnitt som verkligen jordar oss och gör oss ännu mer nyfikna på kostens inverkan på kroppen och hälsan, men även balansen i att andas och vara snäll mot sig själv. 

Massor av inspiration och recept hittar ni på Annas instagram

2021-02-28
Länk till avsnitt

Om Camilla och Rosarallyrattar

"Du har cancer", sa läkaren redan vid mammografin. "Jag bröt ihop totalt och ville inte gå ut i den verkliga världen igen", berättar Camilla i avsnittet och om hur hon tog emot sitt cancerbesked.  Först tänkte hon inte berätta för någon, men ändrade sig redan på Ölandsbron.  Sen bestämde sig Camilla för att den där bucketlisten hon hade inte bara skulle förbli drömmar på ett papper, utan göra dem till verklighet. Lyssna till hur Camilla och hennes vän planerar inför en riktigt spännande utmaning, nämligen drömmen om att köra ett rally, närmare bestämt Midnattssolsrallyt. Följ deras resa på sidan Rosarallyrattar, Facebook och Instagram

2021-02-21
Länk till avsnitt

Om Plattnormen

Redan när Maria Lundströms mamma fick bröstcancer bestämde hon sig. Om hon en dag skulle få bröstcancer skulle hon göra masektomi.

Våren 2020 inträffade det som inte skulle inträffa, Maria fick beskedet att hon hade bröstcancer. Hennes beslut om masektomi stod fast, men det var inte en självklarhet att få göra det. Men Maria stod på sig. 

För att stötta andra kvinnor och för att skapa en ny norm kring beslutet kring brösten grundade Maria tillsammans med två andra kvinnor föreningen Plattnormen

 

2021-02-14
Länk till avsnitt

Om Patientmedverkan med Anna Olheden

Vad innebär det att sitta med i Regionens olika utvecklingsprojekt och ge patientens syn på ett visst arbete? Hur kom Region Kalmars strategi kring patient-, närstående- och brukarmedverkan till? I dagens avsnitt pratar vi med verksamhetsutvecklare Anna Olheden, som arbetar på Region Kalmars utvecklingsavdelning, om dessa frågor. Anna delger även sin sin på hur delar av strategin fungerat i praktiken då hon även varit anhörig och många gånger själv saknat ett stöd. Anna svarar på frågan: "Vems är ansvaret att de anhöriga får stöd?"  Vi får veta mer om projektet Lära och bemästra, som tillämpas i Västra Götalandsregionen. Och VAD är det som ger GODARE förutsättningar för att klara behandlingarna bättre...? Lyssna på avsnittet för att få veta. 

2021-02-07
Länk till avsnitt

Om bra saker

Delad glädje är dubbel glädje heter det ju - därför vill vi dela med oss av de bra och goda saker som hänt oss på sistone. Ett avsnitt fyllt av glädje och tacksamhet för livet, hälsan och till er som lyssnar. Vi berättar om vad som kommer i nästa avsnitt och på slutet bjuder vi på lite bus, som vi brukar i våra egna avsnitt. 

2021-01-31
Länk till avsnitt

Om Lymfödem

Vad är ett lymfödem och hur uppkommer de? Är det endast om man opererat bort lymfkörtlar som lymfödem kan uppkomma eller även av andra orsaker?

I dagens avsnitt reder vi ut detta med hjälp av två lymfterapeuter från Region Kalmar, Marie Berggren och Ingrid Dahlman. 

2021-01-24
Länk till avsnitt

Om att ha fel

Ibland har man fel. Prestige ligger inte för oss utan när man har fel så rättar man till det, backar och ber om ursäkt.  I dagens avsnitt pratar vi även om hur vi planerat att lägga upp podden under våren. 

2021-01-17
Länk till avsnitt

Om Josefin - ensamstående mamma, sjuk i cancer och delta i studie

Josefin kände en knöl i bröstet, men just då i juni 2019 var livet allt annat än enkelt så hon sköt undersökningen på framtiden. I oktober besökte hon vårdcentralen då knölen inte försvann. Knölen visade sig vara bröstcancer och där och då kändes det som att hela kroppen sa stopp. 

Josefin berättar öppet om sin story om att vara ensamstående mamma och sjuk, men ändå öppen för att delta i en studie som innebar en annan slags behandling än den traditionella. 

2021-01-10
Länk till avsnitt

BONUS - Om att sammanfatta 2020

Ett halvår har redan gått och vi har levererat 30 avsnitt av podden! Vi pratar om poddandet, vad vi ser fram emot och vad vi lärt oss under den här tiden. Vi berättar även att vi jobbar på en innovation och våra planer kring den.  Vi blickar framåt och ställer frågan vad ni vill lyssna till framöver - och hörrni, följ oss gärna på instagram:  Vi ÄR inte Cancer.

2020-12-30
Länk till avsnitt

Om Elsa - Och hur är det att åka på rehabvecka?

Elsa hade svårt att acceptera sin cancerdiagnos och ville inte att det skulle synas att hon var sjuk. Först när alla behandlingar vara klara kom själva "smällen". När hon hade landat i allt kände hon att hon ville prata med andra och dela med sig av sina erfarenheter, och sökte därför till Cancerrehabfondens rehabvecka och fick plats. Lyssna till Elsa och hur hon upplevde sin rehabvecka.

Vi vill även passa på att upplysa om att man kan söka Förebyggande Sjukpenning från Försäkringskassan för att kunna åka iväg, om man börjat jobba och  inte kan ta semesterdagar eller tjänstledigt. 

2020-12-27
Länk till avsnitt

Om Allt är inte cancer

I dagens avsnitt pratar vi om en kommentar som kommit till oss. Ord som sved och gjorde ont, så vi reder ut hur vi ska ta den feedbacken till oss och vad vi ska använda den till. Vår podd heter ju just "Vi ÄR inte Cancer" för att vi är inte en sjukdom, vi är fortfarande individer som blivit sjuka. 

Allt är inte Corona eller Covid heller, men sedan avsnittet spelades in drabbades Annas farmor av Covid-19 och avled några dagar senare. Och redan i fredags kude vi ta avsked vid en väldigt fin och värdig begravningsceremoni. Hon fick ett långt liv, men slutet kom väldigt snabbt.

Nej, allt är inte det ena eller det andra - men vi behöver nog våga ta in även det som är svårt. Men vi väljer att vända orden och uppmuntrar er så här några dagar innan julafton att skänka ett bidrag till såväl Cancerrehabfonden som Cancerfonden - ALLA bidrag behövs ?

I avsnittet pratar vi även om kallbad och boken som vi pratar om heter "Wild Swimming - bada för livet" av Helena Kubicek Boye, som gästade podden Hälsorevolutionen i avsnitt 11.

2020-12-20
Länk till avsnitt

Om Cancerrehabfonden - Pia Watkinson

I dagens avsnitt kan ni lyssna till Pia Watkinson som arbetar som generalsekreterare på Cancerrehabfonden, och det viktiga arbete som de bedriver för att hjälpa cancerdrabbade tillbaka till livet efter cancern. 

2020-12-13
Länk till avsnitt

Om Johanna Frank

Johanna Frank är tillsammans med sina två söner frontfigurer för Cancerfondens julkampanj. Hennes man Jonas fick en obotlig cancer och läkarna trodde att han hade max några år kvar att leva. De fick nio år tillsammans.  Nio år av mycket kärlek, men även mycket smärta och mycket sjukvårdskontakt.

Lyssna till Johanna och hennes gripande historia om att leva så nära någon som dör för tidigt i cancer. 

2020-12-06
Länk till avsnitt

Om Lisa Fysioterapeut

Lisa Hedbäck är fysioterapeut och jobbar med cancerrehabilitering på Länssjukhuset i Kalmar. Hon har gruppträning för cancerpatienter under behandling, och nu under Coronapandemin har träningen flyttat ut.  Vi pratar med Lisa om träningens betydelse för behandlingen och måendet och hur Region Kalmar nu jobbar mer aktivt med cancerrehabilitering. 

 

Förtydligande från Lisa: Distriktsrehabiliteringen är självklart en del INOM sjukvården, Lisa menade att den ligger utanför sjukhusets väggar. 

2020-11-29
Länk till avsnitt

Om Camilla - sjukgymnast

I dagens avsnitt lär vi känna Camilla alias prehabcamilla, som fick beskedet bröstcancer i slutet på 2019. Camilla använde sin kompetens som sjukgymnast och spred och sprider träningsglädjen via hennes instagramkonto. Lyssna till Camilla och hur hon påverkats av bröstcancern. 

In today's episode, we get to know Camilla alias prehabcamilla, who received the message breast cancer at the end of 2019. Camilla used her skills as a physiotherapist to spread the joy of exercise via her instagram account. Listen to Camilla and how she was affected by breast cancer.

2020-11-22
Länk till avsnitt

Om Baksmälleångest och Guldpodden

Vi är nominerade till Årets Nykomling i den ansedda tävlingen Guldpodden. Av 8000 nomineringar är vi alltså utvalda i kategorin Årets Nykomling! Rösta på oss: https://www.guldpodden.se/rosta

I dagens avsnitt pratar vi även om baksmälla, som i cancerbaksmälla och hur ångest kan slå till när orosmoln hopar sig. Vad är det som gör att Victoria mått och mår mindre bra just nu?

 

We are nominated for Newcomer of the Year in the prestigious Guldpodden competition. Out of 8000 nominations, we are thus selected in the Newcomer of the Year category! Vote for us: https://www.guldpodden.se/rosta

In today's episode, we also talk about hangovers, as in cancer hangovers and how anxiety can strike when clouds of anxiety accumulate. What is it that makes Victoria feel like she does right now?

2020-11-15
Länk till avsnitt

Om Karin - att vara anhörig

Att stå brevid är inte helt enkelt. Att se den man älskar bli svårt sjuk och inte veta hur utgången ska bli. Karin har varit bredvid två gånger, hennes pappa och hennes man har drabbats av leukemi. Hon förlorade sin pappa i cancern och straxt därefter fick de beskedet att hennes man drabbats av leukemi. Det var som att livet stannade. Lyssna till Karins berättelse om hur det är att stå bredvid.

To see the one you love get seriously ill and not know what the outcome will be is very difficult. This has happened to Karin twice, her father and her husband have suffered from leukemia. She lost her father to cancer and shortly afterwards they were told that her husband had leukemia. Life almost stopped. Listen to Karin's story about standing next to the loved ones getting ill.

 

2020-11-08
Länk till avsnitt

Om Sam

2019 fick Sam beskedet att han hade prostatacancer. Han hade inga som helst besvär utan var på en kontroll på vårdcentralen av en annan orsak. Läkaren propsade på att de samtidigt skulle ta ett PSA-prov, vilket visade på förhöjda värden. Därefter gjordes kompletterande prover och en ytterst smärtsam biopsi.  Lyssna till Sams gripande cancerstory. 

 

In 2019, Sam was notified that he had prostate cancer. He had no problems at all but was at a check-up at the health center for another reason. The doctor suggested that they take a PSA test at the same time, which showed elevated values. Subsequently, additional tests and an extremely painful biopsy were performed. Listen to Sam's gripping cancer story.

2020-11-01
Länk till avsnitt

Om sammanfattning av rosa oktober

I detta poddavsnitt sammanfattar vi våra tankar kring årets rosa oktober. Vad den rosa månaden innneburit för oss och hur vi känslomässigt tacklat denna ganska så laddade månad. 

In this podcast section, we summarize our thoughts on this year's pink October. We talk about our thoughts and feelings regarding this pink October, and how we've tackled it.

 

2020-10-25
Länk till avsnitt

Om Cecilia del 2

Sist vi pratade med Cecilia kände vi oss inte klara, och ni fick heller inte ta del av resten av hennes story efter att Axel var född. Behandlingarna som fortsatte och ett annat liv som formades efter att behandlingarna tog slut. Idag är Cecilia cancerfri och börjar sakta kunna återvända till det vi kallar livet. Vi är så tacksamma att vi och ni får ta del av hennes erfarenheter.

 

We didn't feel ready the last time we talked to Cecilia, and you couldn't take part of the rest of her story after Axel was born. The treatments that continued and another life that was formed after the treatments. Today, Cecilia is cancer-free and is slowly beginning to return to what we call life. We are so grateful that we all can take part of her experiences.

 

 

2020-10-18
Länk till avsnitt

Om Kuratorn Ingela

Ingela är kurator och specialiserad mot bröstcancerpatienter. Hon har en gedigen erfarenhet och i detta avsnitt får vi ta del av hennes kompetens som skapar trygghet för många som går till henne. Hon svarar på såväl lyssnarfrågor som våra, och vi pratar om det lite tabubelagda samlivet - hur är det med med torra slemhinnor och hormonblockerare? Och hur pratar man om det?

Counselor Ingela specializes in breast cancer patients. She has a solid experience and her skills creates security for those who come to her. She answers both listener questions and ours, and we talk about the somewhat taboo subject sex life - how about dry mucous membranes and hormone blockers? And how do you talk about it?

 

2020-10-11
Länk till avsnitt

Om Cecilia - Gravid med bröstcancer

När Cecilia var i v.21 fick hon beskedet bröstcancer. Ett litet liv som växte i hennes mage samtidigt som hon skulle behandlas för bröstcancer. Operation och cellgifter, med en bebis i magen - är det ens möjligt? Lyssna till Cecilias mycket gripande historia om att bli mamma samtidigt som hon själv är svårt sjuk. 

Pregnant Cecilia received the message breast cancer v.21. A small life that grew in her stomach while she was being treated for breast cancer. Surgery and chemotherapy, with a baby in the womb - is it even possible? Listen to Cecilia's very moving story about becoming a mother at the same time as she is seriously ill.

2020-10-04
Länk till avsnitt

Om cykelturen och kontaktannons

Hur gick det med vår cykeltur egentligen? Vi berättar om dagen och vilken upplevelse den gav oss, och den stora frågan är - kommer vi göra om den eller hitta på fler utmaningar framöver?  Sen fick vi ett DM i veckan från en lyssnare som gärna vill ha en vän att dela sina erfarenheter med, är det kanske DU? Vi vill gärna hjälpa till och förmedla kontakter.

We're talking about however we landed that cycling challenge or not? Vi tell you about the day and the experience it gave us. And of course, the big question - will we do it again? We got an DM the other day from a woman loooking for a friend to share her experiences with IRL, perhaps that's you? Please let us know so we can connect you.

2020-09-27
Länk till avsnitt

Om Detox - eller snarare kostomställning

Vi pratar om vår 66 dagars utmaning där vi inte äter socker eller dricker alkohol. En slags detox som vi snarare kommer fram till är en omläggning av kosten. Det började med att Victoria anlitade en kostcoach som rekommenderade vissa "åtstramningar" i kosthållningen och Anna var inte sen att haka på denna "utmaning". 

We are going through a 66 day challenge where we do not eat sugar or drink alcohol. We call it change of diet rather than detox. It all started with Victoria hiring a diet coach who recommended some "austerity" in the diet and Anna was not late to catch on to this "challenge".

 

 

2020-09-20
Länk till avsnitt

Om Cykelutmaning till förmån för Cancerfonden

Cykelutmaning - ja nästa helg cyklar vi till förmån för Cancerfonden! Det blev lite fel med siffrorna i texten till insamlingen, men vårt mål och förhoppning är att vi ska cykla in 15 000 kr till Cancerfonden, samtidigt som vi cyklar ca 15 mil från fyr till fyr på Öland. Lyssna om våra planer och tankar inför cyklingen! Insamlingen finner ni på Cancerfondens sida: https://www.cancerfonden.se/insamlingar/vestman-wahlstams-cykelutmaning

 

Cycling challenge - follow our challenge next weekend when we're cycling from southern to northern Öland. We cycle for the benefit of the cancer fund and our goal is 15,000 Swedish crowns.

2020-09-13
Länk till avsnitt

Om Alexander Jensen

I det här avsnittet kan vi stolt presentera vår första gäst, Alexander Jensen. Alexander diagnostiserades med något så ovanligt som gråzonslymfom, vilket bara drabbar ca 100 personer i världen om året. Lyssna till Alexanders gripande historia i dagens avsnitt. 

 

In this episode we can proudly present our first guest, Alexander Jensen. Alexander was diagnosed with something as unusual as gray area lymphoma, which only affects about 100 people worldwide a year. Listen to Alexander's gripping story in today's episode.

 

2020-09-06
Länk till avsnitt

Om Framtiden

Framtiden, hur tänker vi kring den och varför poddar vi egentligen? 

 

The future, our thoughts about the future, and why do we really pod?

2020-08-30
Länk till avsnitt

Om Mediciner

Medicinerna, hur påverkar de oss kroppsligen och själsligen? Vi pratar om biverkningar som vi upplever, men även om vilka strategier vi har för att hantera dem. 

The medicines, how do they affect us physically and mentally? We talk about the side effects we experience, but also about our strategies to handle them. 

2020-08-23
Länk till avsnitt

Om Tacksamhetsskuld

Tacksamhet, vi kan känna sådan enorm tacksamhet över så mycket, framförallt över att vi lever. Tacksamheten är även stor gentemot nära och kära, dock gäller det att vara vaksam på att tacksamheten inte tippar över i tacksamhetsskuld. En person som skrev till oss uppmärksammade oss på detta viktiga ämne som engagerar och skapar många tankar och känslor. 

 

Gratitude, we can feel such tremendous gratitude for so much, especially for the fact that we are alive. Gratitude is also great towards loved ones, however, it is important to be vigilant that gratitude does not tip over into a debt of gratitude. A person who wrote to us drew our attention to this important topic that engages and creates many thoughts and feelings.

2020-08-16
Länk till avsnitt

Om Sjukskrivning

Att vara sjukskriven kan kännas oerhört laddat i det prestationssamhälle som vi lever i. Hur gör man för att göra "det bästa" av tiden? Vi pratar om hur vi gjorde för att ta hand om oss på bästa sätt under sjukskrivningen.

 

Being on sick leave is not always easy in our very performance based society. How do you do to "make the best of it"?  We talk about our strategies and how we took care of us in the best way during our sick leave. 

2020-08-09
Länk till avsnitt

Om Döden

Det kom en bok "Refrängen, en bok om livet - typ" som satte igång tankarna. Vi pratar om våra tankar kring döden och hur vi tänker kring vår begravning. Tungt, jobbigt och djup blandas med humor och skratt. Och hur påverkas våra tonåringar av att vi sjunger en gammal 80-tals dänga för dem när vi ska väcka dem om mornarna?

 

The book "Chorus, a book about life, isch" started our thoughts. We talk about our thoughts on death and how we think about our funeral. Heavy, hard and deep mixed with humor and laughter. And how are our teenagers affected by the fact that we wake them up with an old 80s song?

2020-08-02
Länk till avsnitt

Om Kosten

Mat, kost, hälsa och näring - ett laddat ämne många gånger. Vad ska man äta och vad bör man äta under behandlingen? Vi pratar om hur vi agerat och hur kosten påverkat oss och hur vi förändrat vår kost. 

 

Food, diet, health and nutrition - a charged substance for many people. What to eat and what to eat during treatment? We talk about how we have acted and how the diet has affected us and how we have changed our diet.

 

2020-07-26
Länk till avsnitt

Om Yta

Vårt yttre speglar hur vi mår på insidan? Eller? I dagens avsnitt pratar vi om yta, skönhet och vad det betyder för oss. Vi delar även med oss av olika tips som vi fått längs vägen.

The surface reflects how we feel on the inside? Or? In today's episode, we talk about surface, beauty and what it means to us. We also share various tips we have received along the way.

 

 
2020-07-19
Länk till avsnitt

Om Själen

Själen, vad betyder det egentligen? Vad är själsligt och var är spirituellt? Spelar det ens någon roll vad som är vad? Hur känns det när det gör ont i själen och vad är skillnaden mellan att ha ont i själen och få ångest? I dagens avsnitt pratar vi om vad som är själsligt för oss. 

The soul, what does it really mean? What is he soul and what is spiritual? Does it even matter what is what? How does it feel when the soul hurts, and what is the difference between pain in the soul and having anxiety? In today's section we talk about what is spiritual or soul for us.

2020-07-12
Länk till avsnitt

Om Relationer

Relationerna, med vänner, nära och kära - hur påverkas den när cancern slår till? Vissa relationer förändras, några fördjupas och andra kanske rent av rinner ut i sanden. Svårigheter påverkas oss och man blir kanske aldrig densamma igen. Därmed påverkas även relationerna när man drabbas av cancer. 

Relationships, with friends, loved ones - how is it affected when the cancer strikes? Some relationships change, some deepen and others may even come to nothing. Difficulties affect us and you may never be the same again. Thus, relationships are also affected when you are affected by cancer.

 

2020-07-05
Länk till avsnitt

Om Familjen

Familjen, hur påverkas den när en förälder blir sjuk? I vårt fall så är vi båda två mammor och i detta avsnitt pratar vi om hur våra familjer påverkades av att vi som mammor blev sjuka i cancer, hur det påverkade vår roll so mamma och hur våra män och barn reagerade. Det finns så mycket mer att prata om, så detta är något vi kommer återkomma till. 

Family, how is it affected when a parent falls ill? In our case, we are both mothers and in this section we talk about how our families were affected by the fact that we as mothers became ill in cancer, how it affected our role as mothers and how our husbands and children reacted. There is so much more to talk about, so this is something we will return to.
2020-06-28
Länk till avsnitt

Om träning

I tredje avsnittet pratar vi om träning/rörelse/fysisk aktivitet, hur vi tänkt och gjort under och efter behandlingen. Men framförallt vad den betyder för oss och effekten i vårt psykiska och fysiska mående. Lyssna till våra tankar och lämna gärna en recension på avsnittet. 

2020-06-21
Länk till avsnitt

Om Anna

I andra avsnittet kommer vi att få ta del av Annas story. Storyn som egentligen inte började med cancer utan ett stort svek som svepte undan inte bara benen utan hela kroppen. Kan svår själslig smärta ha betydelse för hälsan? Och hur känns det att få ett andra cancerbesked? Lyssna till Annas historia och hur cancerbeskeden påverkat livet. 

2020-06-14
Länk till avsnitt

Om Victoria

I premiäravsnittet av vår podd kommer vi att bekanta oss med Victoria och höra hennes bröstcancerstory.  Vad sa barnen? Hur gick tankarna efter beskedet? Kommer du att dö nu? Det är ett känslosamt avsnitt då vi får ta del av hur Victoria och hennes familj hanterade beskedet, både högt och lågt. 

2020-06-07
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.