Sveriges 100 mest populära podcasts

Ideologipodden

Ideologipodden

Vad tror du att du tror på? Varför tycker människor som de gör? Den ideologiska kompassen snurrar snabbt i dagens polariserade värld, men ideologierna själva ändrar sig långsamt. Följ med Andreas Johansson Heinö och hans kollegor på en svindlande samtalsresa bland liberaler, radikaler och många andra.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

ideologipodden.podbean.com

Avsnitt

LIVE: ?Varning för Swexit!? - lansering den 6 mars

När Sverige klev in i EU var högern entusiastisk och vänstern splittrad. Snart trettio år senare är rollerna ombytta. Vad är det som har förändrats? Vad vill egentligen de borgerliga väljarna med Europapolitiken? Och vad bör de borgerliga partierna göra för att slippa en swexit-debatt? 

Detta är en liveinspelning från lanseringen av  "Varning för Swexit!" av Carl Albinsson den 6 mars 2024. Förutom författaren deltar Karin Pihl, ledarskribent på Expressen, och Arvid Åhlund, ledarskribent på DN. Moderator är Alexandra Ivanov Hökmark, biträdande chef på Timbro.

Boken hittar du här: https://timbro.se/forlag/varning-for-swexit/

2024-03-22
Länk till avsnitt

Staden

Temat för Timbros verksamhet 2024 är staden. I detta avsnitt konkretiserar Benjamin, Andreas och Catarina sin syn på staden. De diskuterar vilket som är det största hotet mot staden och vilken som är världens bästa stad.   Andreas om staden i Smedjan: https://timbro.se/smedjan/de-som-vill-ha-kontroll-avskyr-stadens-frihet/   Catarina om staden i Smedjan https://timbro.se/smedjan/liberalismen-ar-stadens-ideologi/
2024-03-15
Länk till avsnitt

Allt du behöver veta om Liberalerna

Imorgon har Liberalerna riksmöte, vilket gör detta till ett särskilt aktuellt avsnitt av Ideologipodden. Catarina och Andreas hamnar i en intensiv diskussion om vad Fredrik Malm egentligen tycker om dop. Benjamin hävdar att Liberalerna är det hetaste partiet i svensk politik, men får mothugg.

2024-03-08
Länk till avsnitt

Vilka är Sveriges främsta borgerliga politiker?

Andreas Johansson Heinö och Catarina Kärkkäinen utser Sveriges främsta borgerliga politiker.

2024-03-01
Länk till avsnitt

LIVEINSPELNING: lansering ?Vår skog? ? Jessica Polfjärd

Sveriges historia är till stor del skogens historia. Skogsnäringens betydelse för välståndet är svår att överskatta. Men på senare år har ett skifte ägt rum. I såväl populärkultur som i den politiska debatten har skogen kommit att mystifieras.

Detta är en liveinspelning från lanseringen av ?Vår skog? av Jessica Polfjärd.

Medverkande utöver författaren är Hanna Stenegren, ansvarig för klimat-, miljö- och energifrågor på Timbro, och PM Nilsson, VD Timbro. Moderator är Joakim Broman, redaktör Smedjan.

2024-02-23
Länk till avsnitt

Vilka är USA:s bästa och sämsta presidenter? Med Anders Johnson

Anders Johnson är aktuell med boken 50 historier om USA. I detta avsnitt av Ideologipodden diskuterar han vilka som är USA:s bästa och sämsta presidenter. Programledare är Benjamin Juhlin.

2024-02-16
Länk till avsnitt

Svenskamerikanerna i våra hjärtan

Anders Johnson besöker Ideologipodden för att prata svenskamerikaner. Några av dem gjorde avtryck i USA med sina uppfinningar. Andra återvände över Atlanten och startade företag som de flesta svenskar kan namnet på.

Anders är aktuell med boken 50 historier : Från Maine till Hawaii. Programledare är Benjamin Juhlin.

2024-02-09
Länk till avsnitt

Benjamin frågar, Catarina och Andreas svarar

Andreas Johansson Heinö gör en historisk utflykt till 1970-talets borgerliga valkampanjer. Catarina Kärkkäinen efterlyser försiktighet i synen på Latinamerikas politiska utveckling. Och båda svarar på vem de föredrar av Ulf Kristersson och Fredrik Reinfeldt. Programledare för detta frågeavsnitt är Benjamin Juhlin

2024-02-02
Länk till avsnitt

Ideologipodden LIVE

Veckans podd är ett livesamtal från den 23 januari, inspelad vid lanseringen av boken ?Med skuldkänslan som drivkraft? av David Andersson.

Efter Hamas terrorattack 2023 hade en del debattörer svårt att entydigt fördöma antisemitism, liksom mord och kidnappningar av civila. Debatten om Israel, liksom om till exempel Lars Vilks och Ukrainakriget, har färgats av en uppfattning om västvärldens skuld. I denna bok tecknas en historisk bakgrund till dessa ställningstaganden.

Medverkar gör David Andersson, författare och redaktör på Axess, Erik Helmerson, ledarskribent Dagens Nyheter, Nina Solomin, kulturredaktör Fokus samt moderator Svend Dahl från Timbro

2024-01-26
Länk till avsnitt

Kan man frivilligt välja bort frihet?

Bör människor få välja att frivilligt ingå i sammanhang som innebär förtryck? Vilka gränser finns det för fria samhällens tolerans? Det försöker malaysiskfödde Chandran Kukathas svara på, bland annat genom sin teori om den liberala skärgården. Han sjunger den fria rörlighetens lov, men blundar inte för motsättningarna och tvekar inte att dra resonemang till sin spets. Catarina Kärkkäinen samtalar med Patrick Krassén och Niklas Elert.

2024-01-19
Länk till avsnitt

Moralens psykologi

Varför har liberaler, konservativa och socialister svårt att förstå varandra? Den amerikanske socialpsykologen Jonathan Haidt menar att det beror på de olika moraliska fundament som vi har med oss naturligt. Kan hans teori om det rättfärdiga sinnet hjälpa oss att överbrygga politiska motsättningar, eller är den bara ytterligare ett sätt att övertyga? Catarina Kärkkäinen samtalar med Patrick Krassén och psykologen Ebba Karlsson. Detta är det andra av tre avsnitt om samtida tänkare som varit betydelsefulla för utvecklingen av liberal filosofi.

2024-01-12
Länk till avsnitt

Är rättvisa naturligt?

Kenneth Binmore är den brittiske ekonomen och matematikern som tar sig an politiska frågor med hjälp av spelteori. Han kritiserar John Rawls klassiska tankeexperiment om okunnighetens slöja och menar att rättvisa har vuxit fram naturligt för att hjälpa människor att koordinera sina beteenden. Catarina Kärkkäinen samtalar om teorins styrkor och svagheter med Patrick Krassén och Andreas Bergh. Detta är det första av tre avsnitt om samtida tänkare som varit betydelsefulla för utvecklingen av liberal filosofi

2024-01-05
Länk till avsnitt

FRÅGESPECIAL

Vilken klassiker är mest överskattad? Hur kristdemokratiska är egentligen kristdemokraterna? Och behöver vi verkligen ideologier? I veckans avsnitt svarar Andreas Johansson Heinö och Catarina Kärkkäinen på lyssnarnas frågor, under ledning av Benjamin Juhlin. 

2023-12-22
Länk till avsnitt

Ideologipodden goes THE USUAL SUSPECTS

Vad var bäst och sämst med 2023? The usual suspects diskuterar den svenska regeringen, polska riksdagen, deppiga diktaturer, Ukrainas uthållighet och den argentinske anarkokapitalisten, Javier Milei. Och vi bryter julfriden genom att ryka ihop över Israel/Gaza-frågan.

2023-12-15
Länk till avsnitt

75 år med mänskliga rättigheter

Hur står sig deklarationen om de mänskliga rättigheterna 75 år efter att den antogs? Och vad kännetecknade egentligen idédebatten de första decennierna efter kriget? Liveinspelning från samtal i Göteborg 28/11 2023 med Torbjörn Elensky, Johan Lundberg, Hans Ingvar Roth och Andreas Johansson Heinö

 
2023-12-08
Länk till avsnitt

Javier Milei

Javier Milei, den första politikern som kallar sig själv anarkokapitalist har vunnit presidentvalet i Argentina. Hur kan det komma sig? Är Javier Milei högerextrem? Kommer han lyckas vända utvecklingen i det fattiga landet som en gång i tiden var världens rikaste? Rutger Brattström samtalar med Mauricio Rojas och Fredrik Segerfeldt.

2023-12-01
Länk till avsnitt

Den Radikala kulturpolitiken och dess alternativ

När kulturpolitiken utmanas från höger framställs förändringarna som radikala och ideologiskt motiverade. Men den rådande svenska kulturpolitiken är också en i högsta grad ideologisk konstruktion som utgjorde en radikal förändring när den infördes. Lars Anders Johansson, författare till Att dansa efter maktens pipa, diskuterar de ideologiska alternativen i kulturpolitiken i ett samtal med Andreas Johansson Heinö 

2023-11-24
Länk till avsnitt

Ideologipodden goes THE USUAL SUSPECTS

Kan man fortfarande vara optimist i en epok präglad av krig, terror och tyranni? The Usual Suspects sliter med frågan och debatterar om liberalism och gott humör med nödvändighet hör ihop. Och var Pangloss egentligen optimist ? eller pessimist? Bakom rodret: Johan Norberg, Fredrik Segerfeldt och Mattias Svensson.

2023-11-17
Länk till avsnitt

Ideologipodden goes THE USUAL SUSPECTS

Johan Norberg, Fredrik Segerfeldt och Mattias Svensson ställer sig frågan varför alla plötsligt skyr den globala kapitalismen som pesten och vad liberaler har för svar. Samt: Vad händer när Elon Musk plötsligt tipsar sina 160 miljoner följare att läsa ens kapitalistiska manifest?

2023-11-10
Länk till avsnitt

Välfärd före välfärdsstaten

På 1800-talet var det vanligt att stora företag erbjöd välfärdslösningar till sina anställda. Varför gjorde de det? Vilka var fördelarna och vad fanns det för problem? Och varför slutade företagen med detta senare? Om detta pratar Rutger Brattström och Anton Lindblad i dagens avsnitt    
2023-11-03
Länk till avsnitt

Erik Gustaf Geijer - Gurupodden avsnitt 5

Vem var egentligen Erik Gustaf Geijer och varför är han relevant än idag? Dessa frågor försöker vi besvara i dagens avsnitt av ideologipodden. Detta är det sista avsnittet i en serie som är gjorda i samarbete med Fria Moderata Studentförbundet som nyligen gett ut Guruhandboken, som avsnitten är baserade på. Dagens avsnitt är skrivet av Arvid Bertilsson. Inläsningen är gjord av Rutger Brattström.

2023-11-01
Länk till avsnitt

De gröna industrisatsningarnas baksida

Det kryllar av skattefinansierade prestigeprojekt som utlovat guld, gröna jobb och hållbar utveckling, men som sedan kollapsat. Varför förvandlas de storstilade gröna industrisatsningarna så ofta till slukhål för skattepengar? Om detta skriver Christian Sandström i den nya boken Gröna bubblor. Om etanolhaverier, kraschade vindkraftverk och bananer i Sveg. Här intervjuas han av Svend Dahl.

 

2023-10-20
Länk till avsnitt

Claudia Goldin och Nobelpriset i ekonomi

I måndags tillkännagavs att 2023 års Nobelpris i ekonomi tilldelas den amerikanska ekonomen Claudia Goldin, mest känd för sin forskning om kvinnors roll i ekonomin.

I avsnittet dyker Caspian Rehbinder tillsammans med Lovisa Lanryd, ekonom på Timbro, och Jacob Lundberg, doktor i nationalekonomi och forskare vid IFN, ned i Goldins arbete och Nobelpriset i ekonomi.

 

 

2023-10-13
Länk till avsnitt

Ludwig von Mises - Gurupodden avsnitt 4

Vem var egentligen Ludwig von Mises och varför är han relevant än idag? Dessa frågor försöker vi besvara i dagens avsnitt av ideologipodden. Vi kommer varje onsdag under de kommande veckorna att släppa en serie avsnitt som är gjorda i samarbete med Fria Moderata Studentförbundet som nyligen gett ut Guruhandboken, som avsnitten är baserade på. Dagens avsnitt är skrivet av Patrick Krassén. Inläsningen är gjord av Rutger Brattström.

2023-10-11
Länk till avsnitt

Världen av i går

Love Bonnier och Elin Hjelmestam samtalar med Benjamin Juhlin om världshistoriens största skönlitterära, liberala verk: Världen av i går.  
2023-10-06
Länk till avsnitt

Ayn Rand - Gurupodden avsnitt 3

Vem var egentligen Ayn Rand och varför är hon relevant än idag? Dessa frågor försöker vi besvara i dagens avsnitt av ideologipodden. Vi kommer varje onsdag under de kommande veckorna att släppa en serie avsnitt som är gjorda i samarbete med Fria Moderata Studentförbundet som nyligen gett ut Guruhandboken, som avsnitten är baserade på. Dagens avsnitt är skrivet av Johan Norberg. Inläsningen är gjord av Rutger Brattström.

2023-10-04
Länk till avsnitt

Rättsstatens betydelse

Rättsstaten är ett självklart ideal i varje demokrati. Allas likhet inför lagen. Domstolar som är oberoende av lagstiftare. Nolltolerans mot korruption. 

Men hur mår den svenska rättsstaten? En rad kriser och skandaler inom svenska myndigheter de senaste åren har väckt frågetecken kring hur det egentligen står till. 

Veckans poddavsnitt är inspelat vid lanseringen av Allt du behöver veta om rättsstaten, Boken är skriven av Richard Sannerholm, som är doktor i juridik och forskar om rättsstaten och samhällsstyrning. Här samtalar han med Ida Drougge, riksdagsledamot (M) och Ulrik Åshuvud, generalsekreterare Transparency International Sweden. Moderator: Andreas Johansson Heinö

2023-09-29
Länk till avsnitt

John Locke - Gurupodden avsnitt 2

Vem var egentligen John Locke och varför är han relevant än idag? Dessa frågor försöker vi besvara i dagens avsnitt av ideologipodden. Vi kommer varje onsdag under de kommande veckorna att släppa en serie avsnitt som är gjorda i samarbete med Fria Moderata Studentförbundet som nyligen gett ut Guruhandboken, som avsnitten är baserade på. Dagens avsnitt är skrivet av Joakim Löf. Inläsningen är gjord av Rutger Brattström.

2023-09-27
Länk till avsnitt

Arbetslinjen

Arbetslinjen har varit en central politisk idé i svensk politik och framförallt inom borgerligheten i decennier. Men under den senaste tiden har arbetslinjen som politisk projekt kritiserats från olika inomborgerliga håll. Den kritiken, arbetslinjens vara eller icke vara och mycket mer diskuterar Linnea Dubois, ordförande för Fria Moderata Studentförbundet och Lovisa Lanryd, projektledare på Timbro tillsammans med programledare Henrik Dalgard. 

2023-09-22
Länk till avsnitt

Frédéric Bastiat - Gurupodden avsnitt 1

Vem var egentligen Frédéric Bastiat och varför är han relevant än idag? Dessa frågor försöker vi besvara i dagens avsnitt av ideologipodden. Vi kommer varje onsdag under de kommande veckorna att släppa en serie avsnitt som är gjorda i samarbete med Fria Moderata Studentförbundet som nyligen gett ut Guruhandboken, som avsnitten är baserade på. Dagens avsnitt är skrivet av Johan Norberg. Inläsningen är gjord av Rutger Brattström.

2023-09-20
Länk till avsnitt

Konkurrens eller konsensus? Den globala kapplöpningen om bolagsskatt

Vem ska få skattepengarna från stora multinationella bolag? Är det bra att stater konkurrerar med låga skatter? Och behövs bolagsskatten egentligen? Alla de frågorna är antingen på tapeten i OECD eller besvaras i detta avsnitt av dagens gäst Jacob Lundberg. Programledare är Rutger Brattström

2023-09-15
Länk till avsnitt

Skotten i Slovakien

Trettio år efter självständigheten brottas Slovakien med stora problem: korruption, låg tillit, populism. Samtidigt leds landet av en liberal president och huvudstadsregionen är en av de rikaste i hela Europa. I Skotten i Slovakien skildrar Hynek Pallas ett land som konstant befinner sig i svensk medieskugga. Här i samtal med Andreas Johansson Heinö om landets historia, politiska utveckling och ett politiskt mord som avslöjade en djupare korruption än någon vågat föreställa sig.

2023-09-08
Länk till avsnitt

Från Ramsele med kärlek

Kan den gröna industrirevolutionen rädda det norrländska inlandet? Och varför var det fel att stänga BB-avdelningen i Sollefteå? I Döden vid Faxälvens strand återvänder Joakim Broman till sin hembygd Ramsele i Ångermanland. Här intervjuas han av Andreas Johansson Heinö.

2023-09-01
Länk till avsnitt

Sveriges fem största entreprenörer ? Anders Johnson har listan

Vilka är Sveriges fem största entreprenörer? Det berättar Anders Johnson, författare till Besvärliga människor. Anders är författare till Besvärliga människor : Svenska entreprenörer under 400 år. Programledare är Benjamin Juhlin.

2023-08-25
Länk till avsnitt

Individens födelse

Vad kan Shakespeare, Karen Blixen och gamla isländska sagor lära oss om vår tids integrationsproblem? En hel del, om man får tro Johan Lundberg. I sin bok Individens födelse tar han den västerländska litteraturhistoriens främsta verk till hjälp för att förstå hur det gick till när individen sakta trädde fram ur klanens och storfamiljens skugga.

Samtalet leds av Andreas Johansson Heinö.

 

2023-08-18
Länk till avsnitt

Quinn Slobodian

Nyliberaler drömmer om en värld utan demokrati, med förebilder som Hongkong, Singapore och Sydafrika. Den tesen lägger den hyllade nyliberalismforskaren Quinn Slobodian fram i sin bok ?Crack-up Capitalism: Market Radicals and the Dream of a World Without Democracy?.

Hur skeptiska är egentligen nyliberaler till demokrati, och vad missar Slobodian i sin bok?

Caspian Rehbinder samtalar med Mattias Svensson och Patrick Krassén.

2023-08-11
Länk till avsnitt

Isa och Julia pratar om klassikerserien

Förlagets två superfans Isa Fredriksson och Julia Michanek gästar Ideologipodden för att prata om böcker skrivna av gamla döda män och kvinnor. Vilket liberalt klassikerverk är mest underskattat? Och vilket är mest överskattat? Programledare är Benjamin Juhlin, Community Manager på Timbro.

 

2023-08-04
Länk till avsnitt

Postmodernism

Postmodernismen är ständigt föremål för kritik i samhällsdebatten från både höger och vänster. Men vad betyder egentligen begreppet? Vilka är de stora postmoderna tänkarna? Och går det att vara liberal och postmodernist?

Det och mycket mer diskuterar Henrik Dalgard tillsammans med Mimmie Björnsdotter Grönqvist och Love Frisell i ett samtal som berör allt mellan Michel Foucault, Horace Engdahl och Blade Runner. 

2023-07-28
Länk till avsnitt

Civil beredskap

Hur gick det till när Sverige på 1930-talet byggde upp världens starkaste civila beredskap? Vilken roll spelade näringslivet och vilka är lärdomarna från denna framgångsrika satsning?

Pär Isaksson, författare till Vår beredskap var god, intervjuas av Andreas Johansson Heinö

 

2023-07-21
Länk till avsnitt

Adam Smith 300 år ? och fortfarande en liberal ikon

Adam Smith föddes för 300 år sedan. Han verkade som forskare och tjänsteman i staten i Skottland under den starka intellektuella utvecklingsfas som kallas ?Skotsk upplysning?. I hans tänkande fanns en strävan att utforska mänskligt liv och kulturyttringar i något som idag framstår som ett sociologiskt filosofiskt perspektiv.

Adam Smith skrev två av den klassiskt liberala traditionens mest kända verk; The Moral Sentiments (1759) och Nationernas Välstånd (1776).

I veckans avsnitt av Ideologipodden diskuterar Daniel Klein, George Mason University, och Max Skjönsberg, University of Cambridge, betydelsen av Adam Smith för den liberala idétraditionens utveckling och för oss i vår tid. Programledare är Björn Hasselgren och Henrik Dalgard.

2023-07-14
Länk till avsnitt

Mediepolitik

Är varje förändring av public service-uppdraget ett hot mot demokratin? Hur allvarlig är tidningsdöden och vad händer med journalistiken när tidningar tjänar pengar på att stryka sina läsare medhårs?

Joakim Broman, Jonas Gummesson och Andreas Johansson Heinö skärskådar mediepolitikens ideologiska skiljelinjer.

2023-07-07
Länk till avsnitt

Till NATO Med Fördröjning

Först ville vi inte gå med och sen fick vi inte. Hur kunde Sverige så grovt underskatta den turkiska motviljan? Jonas Gummesson, författare till Media från insidan och mångårig försvarspolitisk reporter, reder ut turerna kring den svenska Nato-ansökan med Andreas Johansson Heinö.

2023-06-30
Länk till avsnitt

Islam och frihet

Kan islam förenas med liberalism? Varför finns det i så fall så få demokratier i den muslimskdominerade världen?

Andreas Johansson Heinö pratar med Caspian Rehbinder och Fredrik Segerfeldt om Mustafa Akyols nya bok Därför försvarar jag som muslim friheten

 

2023-06-16
Länk till avsnitt

Från Casablanca till orten

I en ny bok djupdyker Fredrik Segerfeldt i sköntlitteratur från nordafrika och finner ledtrådar till integrationsproblem i Sverige på 2020-talet.

Här samtalar han med Andreas Johansson Heinö om kulturmöten, dubbla identiteter och vad vi egentligen kan lära av postkolonialismen.

 

2023-06-09
Länk till avsnitt

Världens mest liberala universitet

Universitetet i Chicago har producerat fler nobelpristagare i ekonomi än något annat. Hur kunde en enskild nationalekonomisk institution bli så inflytelserik?

Andreas Johansson Heinö och Caspian Rehbinder har läst Chicagoskolan av Lanny Ebenstein.

 

 

2023-06-02
Länk till avsnitt

Ideologifrukost LIVE

En gång i tiden var icke-socialistisk den mest inkluderande beteckningen för partierna till höger om Socialdemokraterna. Mittenpartierna ville inte vara höger och var länge även obekväma inför att kalla sig borgerliga. En splittrad allians, ett par havererade DÖ- och JA-överenskommelser och ett Tidöavtal senare har begrepp som liberal, konservativ och borgerlig återigen en splittrande effekt. Eller? Vad är det för ett ideologiskt landskap som partierna halkar runt i?

Veckans podd är en liveinspelning från vår Ideologifrukost den 23 maj.

Medverkande:

Catarina Kärkkäinen, Timbro

Matilda Molander, Liberal Debatt

Martin Tunström, Barometern

Samtalet leds av Andreas Johansson Heinö

2023-05-26
Länk till avsnitt

Ett Sverige för vuxna

Tyskland är EU:s mäktigaste land och Sveriges viktigaste handelspartner. Ändå är kunskapen om Tyskland ofta låg i Sverige. Nu lanserar vi Ett Sverige för vuxna - om Tyskland som förebild och avskräckande exempel. Boken är skriven av Philip Franzén som bor i Berlin och systematiskt dissekerar den tyska samhällsdebatten. Han tar sig bland annat an hanteringen av flyktingkrisen, Coronapandemin, energiomställningen och Rysslandspolitiken. 

Hur ska vi förstå de historiska erfarenheternas betydelse för den tyska samhällsdebatten? Och hur annorlunda är egentligen Tyskland från Sverige?

 

Veckans podd är en liveinspelning från lanseringen den 12 maj.

Medverkande: Philip Franzén, författare till Ett Sverige för vuxna, Lina Lund, politisk reporter på DN, tidigare korrespondent i Berlin samt Erik Thyselius, journalist på Axess-TV och Tysklandskännare

Samtalet leds av Andreas Johansson Heinö

2023-05-19
Länk till avsnitt

Ayn Rand: Kapitalism, egoism och kärlek

Ayn Rand upphör aldrig att fascinera. Mer än 40 år efter sin död finner Rands romaner ständigt nya läsare som låter sig inspireras och provoceras av karaktärerna i klassiska verk som Urkällan och Och världen skälvde. Veckans podd är en liveinspelning från ett samtal i Göteborg den 9e maj.

Medverkar gör Kajsa Ekis Ekman, författare och kulturskribent och Mattias Svensson, författare och ledarskribent på Svenska Dagbladet. Samtalet leds av Andreas Johansson Heinö.

 

2023-05-12
Länk till avsnitt

Jürgen Habermas

Jürgen Habermas är en av vår tids allra mest inflytelserika samhällsvetare och filosofer. Han har deltagit i samhällsdebatten i åtta decennier. I Sverige är han kanske mest känd för sina idéer om deliberativ demokrati, författningspatriotism och ett ihärdigt försvar av upplysningens ideal i strid med inte minst postmodernister på 1980-talet.

Medverkande: Olof Hallonsten, sociolog och organisationsforskare, och Andreas Johansson Heinö

 

 

2023-05-05
Länk till avsnitt

Det politiska samtalet

Är det för lite humor i politiken? Eller borde vi tvärtom vara ännu mer allvarstyngda? Och kan jakten på likes vara lika destruktiv för debatten som hatet i sociala medier?

Medverkande: Johanna Frändén (författare och journalist, Aftonbladet), Erik Helmerson (författare och ledarskribent, DN), Victor Malm (kulturchef Expressen) och Andreas Johansson Heinö

 

2023-04-28
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.