Sveriges 100 mest populära podcasts

Ljudvärld

Ljudvärld

Om ljudets olika skepnader och vad det gör med oss. Ansvarig utgivare: Nils Eklund

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/ljud

Avsnitt

Blinde Leif ser med sin hörsel

Leif Sunesson lärde sig tidigt att uppfatta sin omgivning via sin hörsel - han ekolokaliserar med samma princip som delfiner och fladdermöss

Vi möter Leif i hans hem i Göteborg i ett samtal om ljudets betydelse och vi följer med honom ut för att lära oss att höra det han ser. Vi spelar in programmet med en mikrofon som härmar hur människans öra hör ljud, ett så kallat stereohuvud, lyssna därför gärna på programmet i hörlurar! Ett program av Nils Eklund & Joseph Knevel, hör av dig till programmet på [email protected] I FM 19 juni.
2021-05-28
Länk till avsnitt

Lena har hört Sveriges alla fåglar

Lena Bondestad i Boden har avlyssnat skogar i hela sitt liv och avslöjar bland annat vilken fågel låter som en grov gris. Och hur naturens imitatörer, fågelarterna som härmar andra fåglar kan avslöjas.

Om en avlyssnad svensk natur. Möt fågelentusiasten Lena Bondestad och Birger Hörnfeldt, professor Emeritus i ekologi vid Sveriges lantbruks universitet som börjat sätta ut mikrofoner i naturen för att kartlägga rovfåglar. Ett program av Nils Eklund & Joseph Knevel, hör av dig till programmet på [email protected] I FM 26 juni.
2021-05-28
Länk till avsnitt

Därför orsakar buller stress och infarkter

Vad är buller? Varför är det dödligt och går det att vänja sig vid det?

Kerstin Persson Waye professor i miljömedicin vid Göteborgs universitet, expert på buller, ger oss svaren! Ett program av Nils Eklund & Joseph Knevel, hör av dig till programmet på [email protected] I FM 3 juli.
2021-05-28
Länk till avsnitt

Följ med in tysta rummet - där ljud drunknar

Så tyst att minusdecibel uppstår. Och vad händer i kroppen när du släcker lampan och sätter dig helt själv i det extremt tysta ekofria rummet i Luleå?

Följ med in i ett närmast unikt tyst rum på Luleå tekniska universitet. Professorn i teknisk akustik Örjan Johansson berättar om hur ljudet av ögonblinkningar fångats på band och hur människor brukar reagera när allt ljud omkring dem plötsligt försvinner. Vi brukar använda som talesätt att du klarar en timme ensam om du släcker ljuset här inne, sedan har du svårt att stå ut, säger Örjan Johansson. Ett program av Nils Eklund & Joseph Knevel, hör av dig till programmet på [email protected] I FM 10 juli.
2021-05-28
Länk till avsnitt

Din röst avslöjar dina känslor

Vad säger rösten och orden någon som arbetar med att lyssna? Vad får man veta av allt vi inte säger i ord? Vilken roll spelar missförståndet i vår kommunikation?

Ulf Karl Olov Nilsson, UKON, är psykoanalytiker, psykolog och poet och har skrivit boken Röstautograferna. Vi möter honom på hans mottagning i Göteborg i ett samtal om ord och röst. Ett program av Nils Eklund & Joseph Knevel, hör av dig till programmet på [email protected] I FM 17 juli.
2021-05-28
Länk till avsnitt

Orgelstädaren Andreas Krischer blåser liv i 4500 pipor

Hur storstädas en orgel? Hur byggs en ny orgel och hur formas det väldiga blåsinstrumentets klangliga helhet - pipa för pipa?

Möt orgelbyggaren och intonatören Andreas Krischer som byggt orglar i 35 år. Vi besöker Luleå domkyrka när deras orgel genomgår en totalrenovering där bland annat 4500 orgelpipor tvättas grundligt. Ett program av Nils Eklund & Joseph Knevel, hör av dig till programmet på [email protected] I FM 24 juli.
2021-05-28
Länk till avsnitt

Så låter nya Hesa Fredrik

Hur många öron når "viktigt meddelande till allmänheten"? Vem var Hesa Fredrik och varför har den 90 åriga utomhusvarningssignalen börjat låta lite annorlunda?

Möt Håkan Marcusson, systemarkitekt för varningssystem vid myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB som kan det mesta om VMA-signalen. Och vi träffar brandmannen Thomas Åström som ansvarar för att att tutorna över Luleå låter vid de återkommande kvartalsproven. Ett program av Nils Eklund & Joseph Knevel, hör av dig till programmet på [email protected] I FM 31 juli.
2021-05-28
Länk till avsnitt

Tystnadsambassadören: Våga vara tyst

Vad är tystnad? Kommer synen på den förändras i och med pandemin och all social distansering? Och vilken ställning har tystnaden i en tid då det talade ordet ofta uppmuntras?

Möt professorn i pedagogik vid Luleå tekniska universitet Eva Alerby som skrivit en bok om tystnad, och som är något av en ambassadör för ett vidgat tystnads-begrepp. Ett program av Nils Eklund & Joseph Knevel, hör av dig till programmet på [email protected] I FM 7 augusti.
2021-05-28
Länk till avsnitt

Petter gör musik av våra dialekter

Vi har ju alla våra dialekter men hur låter den, egentligen? Vad för slags musik blir det när göteborgska eller pitemål får rytm och klang?

Petter Berndalen, Sveriges enda spelman på slagverk, arbetar i ett projekt där han skall lyssna på intervjuer med personer från Göteborg, Luleå, Borås och Piteå och utifrån deras dialekter skapa ett musikstycke. Vi får höra hur en fras blir till ett kort stycke musik! Ett program av Nils Eklund & Joseph Knevel, hör av dig till programmet på [email protected] I FM 14 augusti 2021
2021-05-26
Länk till avsnitt

Ljudet av ett kontor - en viral succé

Varför skapa en hemsida där man bara kan lyssna på kontorsljud och hur blev det en succé?

Tobias Norman byggde med sina kollegor en hemsida där man kan lyssna på kontorsljud och på Luleå Tekniska Universitet finns biträdande professor i teknisk akustik Arne Nykänen som hjälper oss att förstå hur ett sorl eller bakgrundsljud kan hjälp oss att fokusera. Ett program av Nils Eklund & Joseph Knevel, hör av dig till programmet på [email protected] I FM 21 augusti 2021
2021-05-26
Länk till avsnitt

Ljudet av ett brott - det här lyssnar polisen efter

På vilket avstånd går det att höra en man skrika? Hur kontrolleras om en inspelning är äkta? Till vilken grad kan bedragare imitera och komma undan med ett brott? Och hur unika är våra röstavtryck?

Möt polisens ljudexperter hos NFC, Nationellt forensiskt centrum i Linköping och följ med in i deras kriminaltekniska ljudlabboratorium. Ett program av Nils Eklund & Joseph Knevel, hör av dig till programmet på [email protected]
2020-06-13
Länk till avsnitt

Din juice kan bli godare med hjälp av ultraljud

Vi är i ultraljudets fascinerande värld där ljud kan vara mycket kraftfullt och i vissa fall liknas vid små "pacmans" som äter sig in i det man riktar ljudet mot.

Vid Luleå Tekniska Universitet jobbar professor i teknisk akustik, Örjan Johansson.  Han arbetar just nu med tester där ultraljud "skjuts" mot fibrer i juice - man vill få bättre smak och behålla näringsämnen. Med samma teknik kan man till exempel rena vatten genom att "hacka upp" molekylkedjor eller påskynda processer i vin för att få det att smaka som om det vore lagrat. Ett program av Joseph Knevel & Nils Eklund, hör av dig till programmet på [email protected]
2020-06-13
Länk till avsnitt

Ingrid Mäki har haft samma låtar på hjärnan i två år

Vissa kallar tillståndet musik-tinnitus och andra öronmaskar utom kontroll.

Ingrid Mäki om hur det är att leva med en musikalisk fantomsmärta som vården har begränsad kunskap om. Och hur skiljer sig den ovanliga åkomman från den universella öronmasken eller när vi i perioder får musik på hjärnan som vi inte blir av med för stunden? Hör också Lassi Liikanen, adjungerad professor vid Aalto universitet och öronläkaren Anette Sörlin vid Sunderby sjukhus. Ett program av Nils Eklund & Joseph Knevel, hör av dig till programmet på [email protected]
2020-06-13
Länk till avsnitt

Din röst är (nästan) helt oefterhärmlig

Rösten förbryllar och förundrar med sin komplexitet - den är ju "inget" utan en mottagare. Hur gör man idag för att förstå ljuden rösten skapar?

Sten Ternström, professor i musikakustik på KTH, tar i dagens Ljudvärld med oss till röstens inre. Varför är det så svårt att analysera stämbandens rörelse när vi producerar ljud? Om människans unika förmåga att tolka och känna igen känslor i andra människors röstläge och om att försöka skapa artificiell röst. Ett program av Joseph Knevel & Nils Eklund, hör av dig till programmet på [email protected]
2020-06-13
Länk till avsnitt

Frukten som skapade duschscenen i Psycho

Om hantverket bakom filmljudet och hur publikens intryck förstärks maximalt. Hur stämningar skapas med fotsteg och om kameler som förvandlas till både monster och magsjuka.

Möt filmljudläggaren och ljuddesignern Tony Österholm som berättar om filmens lim, det manuella trampet som gör att det känns naturligt, organiskt och trovärdigt. Och om vikten av att det låter som vi förväntar oss att det ska låta i en film - snarare än att det vi hör, är detsamma som vi faktiskt ser. Ett program av Nils Eklund & Joseph Knevel, hör av dig till programmet på [email protected]
2020-06-13
Länk till avsnitt

Så hör du att bäcken mår bra

En bäck behöver syre för att må bra och en bäck som porlar andas. Det är den enkla slutsatsen men ljudet från en bäck kan kanske berätta mycket mer.

Skulle ljudet från bäckarna till exempel kunna ge oss ledtrådar till hur gaser färdas mellan jord och atmosfär? Det hoppas Marcus Klaus, geograf, som i dagens Ljudvärld tar med oss ner under ytan för att lyssna till och förstå ljudet bäckar skapar. Ett program av Joseph Knevel & Nils Eklund, hör av dig till programmet på [email protected]
2020-06-13
Länk till avsnitt

Nilas drabbades av plötslig dövhet - hör nu med ett "superöra"

Han drabbades en dag av plötslig dövhet. "Jag trodde först jag var förkyld och att jag hade lock för öronen, om man sa hundra ord så uppfattade jag åtta, så dåligt var det".

Uppfinningen Cochleaimplantatet blev Nilas Kerttus räddning. Hör om hur det lät i honom när hjälpmedlet slogs på första gången efter att det opererats in i huvudet. Och om oanade möjligheter som kommer med ett "CI", blue-tooth och mobilappar och om de värdefulla vardagsljuden som de flesta tar för givet. Hör även Anette Sörlin, öronläkare vid Sunderby sjukhus. Ett program av Nils Eklund & Joseph Knevel, hör av dig till programmet på [email protected]
2020-06-13
Länk till avsnitt

Så blir din choklad sötare med hjälp av ljud

Det kan vara bullret i ett flygplan eller en vacker melodi, båda förändrar smaken på det du äter eller dricker.

I dagens Ljudvärld möter vi Johan Swahn som jobbar med forskning kring smak och sinnesupplevelser på restauranghögskolan Grythyttan. En del av hans arbete handlar om hur ljud påverkar smaken av det du äter. Om du vill testa själv, ta fram 2 bitar mörk choklad (ej smaksatt), svart kaffe och en bit vitt bröd och lyssna på programmet. Ett program av Joseph Knevel & Nils Eklund, hör av dig till programmet på [email protected]
2020-06-13
Länk till avsnitt

Så låter Stockholm under ytan

Möt kompositören och ljudkonstnären som porträtterat Skeppsholmen snett underifrån genom fältinspelningar med hydrofoner.

En resa i Kajsa Lindgrens gränsland mellan konst och musik. Om ljudskulpturer och musik i en klangkupol i form av fältinspelningar från grottor och vattenfall. Och om ljudet som minnesgnista och längtan efter barndomens rikliga rus av att få höra något för första gången igen. Ett program av Nils Eklund & Joseph Knevel, hör av dig till programmet på [email protected]
2020-06-13
Länk till avsnitt

Du berättar mer än vad du tror!

Om det som sägs mellan raderna och hur vi, hela tiden, tolkar och härmar vad andra människor säger till oss.

Ett program om att förstå vad någon inte säger.  SOS-operatören Sandra Jansson berättar om hur de arbetar för att förstå vad som egentligen sägs när människor ringer och larmar. Forskaren vid KTH, Éva Székely berättar om hur vi använder bland annat pauser, intonation och ljudstyrka för att få fram det vi försöker säga. Ett program av Joseph Knevel & Nils Eklund, hör av dig till programmet på [email protected]
2020-06-13
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.