Sveriges 100 mest populära podcasts

SWB Avelspodden

SWB Avelspodden

Podden för dig som är intresserad av hästar, hästavel och uppfödning! I podden blandas fakta om avel och uppfödning med diskussioner om aktuella ämnen och intervjuer med inspirerande gäster. Podden leds av SWBs avelsledare Emma Thorén Hellsten och uppfödaren Gustaf Johansson

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

swbavelspodden.libsyn.com/website

Avsnitt

Avsnitt 34. ICSI och kloning

Vad är ICSI? Och hur funkar egentligen kloning? Vi fortsätter på temat reproduktionstekniker och den här gången tar vi oss an ICSI (intracytoplasmisk spermainjektion) och kloning. Även denna gång får vi hjälp av erfarna veterinären Görel Nyman att reda ut begreppen.

2021-04-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 33. Embryo Transfer

Många av er lyssnare har efterfrågat information om Embryo transfer (ET). I detta avsnitt går vi igenom vad ET är och vad man som stoägare bör tänka på om man är intresserad av att göra ET på sitt sto. Till vår hjälp har vi erfarna veterinären Görel Nyman som också hjälper oss att besvara lyssnarfrågor om ET.  

2021-03-26
Länk till avsnitt

Avsnitt 32. Frågor och svar om Bruksprovet 2021

Vi svarar på lyssnarnas frågor om bruksprovet 2021 och om den nya avelsvärdeklassen Accepterad för hingstar. Till vår hjälp har vi delar av SWBs avelsvärderingsnämnd: Christina Olsson, ordförande och huvuddomare i exteriör, Mikael Nolin, huvuddomare i hoppning och Bo Jenå huvuddomare i gångarter. Vi kan tipsa om att även lyssna på Avsnitt 18 om SWBs hingstselektion och avsnitt 31 som handlade om bruksprovets genomförande för att få mer bakgrundsinformation.

2021-03-16
Länk till avsnitt

Avsnitt 31. Inför bruksprovet 2021

Är du nyfiken på bruksprovet för hingstar? I det här avsnittet går vi igenom vad ett bruksprov är, hur det går till och vad som är speciellt med bruksprovet 2021. Lyssna gärna på avsnitt nr 18 om nyheter i SWBs hingstregelverk tillsammans med detta avsnitt.

Mer detaljerad info om bruksprovet 2021 finns på https://swb.org/bruksprov/

2021-02-24
Länk till avsnitt

Avsnitt 30. Ridhästtest och frågor om unghästbedömning

Det här avsnittet handlar om Ridhästtestet och vi tar också upp lyssnarfrågor om unghästbedömningar generellt. Precis som i avsnittet om Unghästtest gästas vi av de erfarna SWB-domarna Christina Olsson och Susanne Axén som hjälper oss att reda ut begreppen.

Här kan du läsa mer om SWBs unghästbedömningar, se filmer om hur de går till och få mer tips: https://swb.org/unghastbedomningar/

 

2021-02-19
Länk till avsnitt

Avsnitt 29. Unghästtest

Vad är ett unghästtest? Hur går det till? Varför ska man visa sin häst? Vad tittar domarna på? Dessa och många fler frågor besvaras i avsnittet där de erfarna SWB-domarna Christina Olsson och Susanne Axén gästar oss. 

2021-02-11
Länk till avsnitt

Avsnitt 28. Nyårsspecial!

Tack alla lyssnare för att ni följt oss under 2020! I vårt nyårsspecial blickar vi tillbaka på året 2020. Vi får ta del av avelsprofilerna Lena Zeiloths och Lena Nyströms spaningar från avelsåret 2020. Dessutom berättar SWBs VD Helén Uddefors om hur 2020 varit för SWB och lite om planerna inför kommande år. Gott Nytt År!

2020-12-27
Länk till avsnitt

Avsnitt 27. Om avelsindex del 2

Den här gången fokuserar vi på de beskrivande indexen, även om vi tar med några lyssnarfrågor om de värderande också. Hur skiljer sig de värderande och de beskrivande indexen åt? Hur kan man använda de beskrivande indexen och finns det en optimal indexprofil? Det är några av de frågor vi diskuterar med Åsa Viklund från SLU.

2020-12-22
Länk till avsnitt

Avsnitt 26. Om avelsindex del 1

Vi pratar om avelsindex med Åsa Viklund från SLU, som är den som räknar fram SWBs avelsindex. Åsa berättar om vilken information som ingår i avelsindex och hur det kan bli index av alla olika resultat. Vi besvarar även lyssnarfrågor om värderande avelsindex.

Läs gärna mer här! https://swb.org/avelsindex/ eller titta på Åsas webbföreläsning om avelsindex dom du hittar här: https://swb.org/medlemsutbildningar/

2020-12-22
Länk till avsnitt

Avsnitt 25. Om SWBs historia ? del 2

I del 2 om SWBs historia berättar Jan Philipson om när regelrätta bruksprov infördes i Sverige, om Swede Horse och Breeders Trophys framväxt och unghästbedömningarnas införande. Vi får också höra Jan berätta om några av de mest inflytelserika hingstarna i SWB-avelns historia ? från Gaspari till Cardento.

2020-12-19
Länk till avsnitt

Avsnitt 24. SWB - en häst för alla?

I SWBs vision finns ambitionen att SWB ska vara det naturliga förstahandsvalet för ryttare på alla nivåer med. Om detta stämmer eller inte diskuteras med jämna mellanrum livligt. Den här gången har vi bjudit in Jens Fredricson och Lasse Berglund för att få deras syn på saken. 
Foton: Roland Thunholm

 

2020-12-11
Länk till avsnitt

Avsnitt 23. Om SWBs historia ? del 1

Dags att dyka ner i SWBs historia! Jan Philipson, uppfödare, forskare och ordförande i Avelsföreningen för den Svenska Varmblodiga hästen mellan 1982-1994, berättar om utvecklingen av ridhästaveln och avelsföreningens framväxt och roll genom åren, från tidigt 1900-tal till idag. Vi får höra om avmilitäriseringen, bruksprovets utveckling, införandet av unghästbedömningar och bekantar oss med kända avelsprofiler, både fyr- och tvåbenta.

2020-12-04
Länk till avsnitt

Avsnitt 22. Vad bör vi tänka på med kraftfoder och tillskott till unga hästar?

Det blir inte alltid som man tänkt sig. Plötsligt står du där med ett grovfoder som inte har de näringsvärden som du tänkt och behöver till dina ston och växande unghästar. Vi tar hjälp av Eva Johansson, foderrådgivare på Krafft för att bena ut vad man bör tänka på med foder och tillskott för att anpassa foderstaten till grovfoderanalysen för unga och växande hästar. 

Kraffts produkter hittar du här: https://www.kraffthastfoder.se/produkter/

Foto ston med föl: Kristin Harms

2020-11-25
Länk till avsnitt

Avsnitt 21. Om Breeders Trophy i dressyr och de viktigast egenskaperna för ett dressyrämne

Vi följer upp årets Breeders Trophy finaler i dressyr med förbundskaptenen i dressyr Bo Jenå och Mastertränare i dressyr Kerstin André. Vi passar också på att diskutera hur vi bedömer och värderar olika egenskaper hos en blivande dressyrhäst och får veta vilka egenskaper Bo och Kerstin värderar högst.

2020-11-13
Länk till avsnitt

Avsnitt 20. Om Breeders Trophy i fälttävlan och rekrytering av nya fälttävlansstjärnor

Dags för fälttävlan! Vi följer upp årets Breeders Trophy i fälttävlan med förbundskaptenen i fälttävlan Fredrik Bergendorff och Gunilla Fredriksson, fd förbundskapten i fälttävlan och numera ansvarig för projektet ?unga fälttävlanstalanger? som vi får veta mer om. Detta är definitivt avsnittet för dig som har en ung fälttävlanstalang hemma i stallet!

Länk till info om projektet Unga fälttävlanstalanger: https://www.ridsport.se/Grenar/falttavlan/unghastprojekt

2020-11-06
Länk till avsnitt

Avsnitt 19. Om Breeders Trophy i hoppning 2020 med Henrik Ankarcrona & Catrin Carlsson

Vi följer upp årets Breeders Trophy finaler i hoppning med förbundskaptenen i hoppning Henrik Ankarcrona & Senior Advisor Ann Catrin Carlsson. Vi passar också på att prata utbildning av unga hopphästar och om Svenska Ridsportförbundets talangrekryteringsprojekt för unga hopphästar. Länk till info om SvRfs talangrekryteringsprojekt: https://www.ridsport.se/Aktuellt/Egnanyheter/2020/09/traningforhopptalanger/

2020-10-29
Länk till avsnitt

Avsnitt 18. Nyheter i SWBs hingstregelverk

Nya avelsvärdeklasser införs från och med 2021. Vad är avelsvärdeklasser och vad är bakgrunden till att SWB valt att ändra? Hur kommer bruksprovet för hingstar att se ut 2021 och varför genomförs bruksprovet på det sättet i Sverige? Vi pratar också om rådgivande bedömning av hingstar.

2020-10-22
Länk till avsnitt

Avsnitt 17. Utfodring och betesplanering för avelsston och unghästar

Foderforskaren Cecilia Müller från SLU svarar på lyssnarnas frågor om näringsbehov och utfodring av avelsston och växande unghästar. Varför är det viktigt att analysera sitt grovfoder och hur tolkar man analysrapporten? Vad gör man när det digivande stoet tappar snabbt i vikt? Och hur ska Gustaf göra för att få upp näringsvärdet i sina beten? Detta och mycket mer får du reda på i avsnittet!

Så tolkar du analysrapporten på foder:

https://hastsverige.se/hastens-miljo/foderstatsprogram/tolkning/

SLUs/HästSveriges foderstatsprogram hittar du här

https://hastsverige.se/hastens-miljo/foderstatsprogram/

2020-09-15
Länk till avsnitt

Avsnitt 16. Inför SWB Equestrian Weeks med Breeders Trophy 2020

Inget är som vanligt när det gäller arrangemang 2020 pga av Corona-pandemin och de restriktioner den medfört. I detta avsnitt pratar vi med SWBs Elisabeth Ernblad och Tomas Torgersen om SEW med Breeders Trophy 2020 och hur man hanterar utmaningarna som pandemin skapat när det gäller publik, uppstallning, kvalmöjligheter m.m.

https://equestrian-weeks.swb.org/

2020-08-28
Länk till avsnitt

Avsnitt 15. Registrering och hästpass

Dags att ansöka om hästpass för årets föl! Vad innebär det att registrera ett föl/häst och varför måste man göra det? Hur går det till? Varför kostar det olika beroende på när man ansöker om pass? Vi pratar hästpass och registrering med en av SWBs registratorer Anette Sånesson och får svar på lyssnarnas frågor.  

https://swb.org/hastpass/

https://swb.org/avkomma-efter-swb-godkand-hingst/

https://swb.org/tillaggsregistrering-av-utlandsk-hast/

https://swb.org/uppdatera-uppgifter-i-pass/

https://swb.org/borttappat-pass/

2020-08-24
Länk till avsnitt

Avsnitt 14. Elitfölauktion

Hur funkar det här med SWBs Elitfölauktion? Vi pratar med SWBs VD Helén Uddefors om hur årets Elitfölauktion kommer att skilja sig från tidigare års och hur det funkar att köpa och sälja föl vid auktionen. Selektionsansvarige Andreas Jönsson berättar om hur det går till rent praktiskt vid uttagningarna, om hur man kan förbereda sitt föl och hur selektionsteamet resonerar när de väljer ut fölen till auktionen.

Länk till SWBs info om Elitfölauktionen: https://swb.org/elitfolauktion/

Länk till artikel om tidigare auktionsföls resultat fram till 2019: https://equestrian-weeks.swb.org/nyheter/succe-for-tidigare-elitfol/

2020-08-17
Länk till avsnitt

Avsnitt 13. Ärftliga sjukdomar del 2 ? svar på lyssnarfrågor

Vi fortsätter på temat ärftliga sjukdomar med experten Sofia Mikko. Den här gången tar vi oss an lyssnarfrågor om bl.a. artros, kissing spines och samband mellan hästens färger och vissa ärftliga sjukdomar. Vi diskuterar också hur man kan hantera ärftliga sjukdomar i avelsarbetet.

2020-08-06
Länk till avsnitt

Avsnitt 12. Ärftliga sjukdomar del 1

Sofia Mikko som är forskare vid SLU och expert på ärftliga sjukdomar hos häst hjälper oss att besvara frågor om ärftliga sjukdomar och genetiska defekter hos hästar. Vi diskuterar symtom, bakgrund och hur sjukdomarna nedärvs. WFFS, PSSM och Microftalmi är exempel på ärftliga problem som diskuteras i avsnittet. Vi får också reda på vad en mutation egentligen är. Obs! Inskickade lyssnarfrågor besvaras i nästa avsnitt.

2020-07-30
Länk till avsnitt

Avsnitt 11. Problem under dräktighet, fölning och fölets första tid

Vi diskuterar de vanligaste problemen som kan uppstå under dräktighet, fölning och fölets första tid med specialistveterinär Anna Bohlin från Evidensia specialistdjursjukhuset i Helsingborg. Vilka tecken på problem ska man som fölägare hålla koll på och vad kan man göra åt olika sjukdomar och problem? Med hjälp av Aja Blomberg Andersson, representant från försäkringsbolaget Agria reder vi också ut begreppen runt foster- och fölförsäkringar.

2020-07-22
Länk till avsnitt

Avsnitt 10. Fölning

Avsnittet handlar om hur en fölning går till ur uppfödarperspektiv. Vad är normalt och när ska man tillkalla hjälp? Vad ska du som stoägare tänka på under fölningen? Vad kan/ska du göra och vad ska du undvika. Vi pratar också om fölets allra första tid i livet. 

2020-07-14
Länk till avsnitt

Avsnitt 9. Dräktigheten

Detta avsnitt handlar om tiden från konstaterad dräktighet fram till fölning, ur ett uppfödarperspektiv. Vad är bra att tänka på? Hur ska man tänka kring utfodring, vaccinationer och hur förbereder du stoet och dig själv inför fölning på bästa sätt? Vi diskuterar olika hjälpmedel vid fölningsövervakning, tecken på att det är dags för fölning och Gustaf berättar vad han har i sitt fölnings-kit.

2020-07-14
Länk till avsnitt

Avsnitt 8. Fölbedömning

Vad är fölbedömning och hur går det till? Vad ska man tänka på inför fölbedömningen? Vi pratar fölbedömning med erfarne SWB-domaren Jan-Ove Olsson.

2020-07-07
Länk till avsnitt

Avsnitt 7. Skillnader och likheter mellan hopp och dressyravel ? del 2

Med hjälp av våra kunniga gäster Christina Olsson och Eva Gudmundsson, båda SWB-domare och framgångsrika uppfödare av dressyr- respektive hopphästar, reder vi ut begreppen. Vad är egentligen en ?golden cross? och vad kännetecknar några av de viktigaste hingstlinjerna inom dressyr och hoppavel? 

2020-06-26
Länk till avsnitt

Avsnitt 6. Skillnader och likheter mellan hopp och dressyravel ? del 1

Vi har bjudit in domarna och framgångsrika uppfödarna Christina Olsson (dressyr) och Eva Gudmundsson (hoppning) till en diskussion om skillnader och likheter mellan dressyr- och hoppavel. Vilka egenskaper värderar de högst i sin avel och hur gör man för att få ut sina uppfödningar till bra ryttare?

2020-06-26
Länk till avsnitt

#5 SWB och Coronapandemin, unghästbedömningar och betäckningssäsong

Hur har Coronapandemin hittills påverkat avelsverksamheten och unghästbedömningssäsongen? Hur går unghästtestet till och varför behöver alla hästar vid unghästtest göra samma sak?

2020-06-10
Länk till avsnitt

#4 Dags att betäcka stoet!

För att betäcka sitt sto behöver man oftast ta henne till en seminstation. Vad är det egentligen? Vi går igenom vad som kan vara bra att tänka på innan man tar sitt sto till seminstationen, hur man väljer vilken seminstation man ska ta sitt sto till och vad som händer när stoet väl är på plats på seminstationen.

2020-06-10
Länk till avsnitt

#3 Att välja hingst till sitt sto

Vi går igenom tips och råd inför valet av hingst, matchning av sto och hingst och var man kan hitta användbar information om hingstarna. Det blir också en del prat om inavel och vi förklarar och diskuterar begreppet förädlingsprocent.

2020-06-10
Länk till avsnitt

#2 Att välja sto till avel

Vad ska jag tänka på när jag väljer sto till avel? Vi går igenom tips och råd inför valet av avelssto.

2020-06-07
Länk till avsnitt

#1 SWB Avelspodden

Vi presenterar SWB Avelspodden, vad den kommer att handla om och varför vi har startat den. Gustaf och Emma presenterar sig själva och sin bakgrund. Vi berättar om vad en SWB-häst är.

2020-06-05
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.