Sveriges 100 mest populära podcasts

SWB Podden

SWB Podden

Podden för dig som är intresserad av hästar, hästavel och uppfödning! I podden blandas fakta om avel och uppfödning med diskussioner om aktuella ämnen och intervjuer med inspirerande gäster. Podden leds av SWBs Elisabet "Bettan" Ernblad och uppfödaren Gustaf Johansson

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

swbavelspodden.libsyn.com/

Avsnitt

Avsnitt 79. Allt om bruksprovet 2024!

Både Bettan och Gustaf har tillbringat en vecka på Strömsholm och SWBs bruksprov som denna gång bjöd på både intressanta hingstar med spännande blodslinjer och vackert väder. De nagelfar både veckan i stort och går också igenom alla hingstar som passerat nålsögat och blivit premierade. Gustaf fick vid årets bruksprov också sin första bruksprovsvinnare i Devin Franco GJ och är naturligtvis sprudlande glad för detta samtidigt som Bettan undrar när det ska bli ett specialavsnitt om Harry.

Poäng och omdömen för samtliga hingstar som godkändes under bruksprovet hittar du HÄR.

Lista över hingstar som löst betäckningslicens i SWB hittills hittar du HÄR.

På bilden: Testryttare Theo Hanzon och Devin franco GJ (SWB) 1472. Foto: Roland Thunholm

2024-04-05
Länk till avsnitt

Bonusmaterial - Bettan och Gustafs mitt i bruksprovet-LIVE från Strömsholm!

Mitt i bruksprovsveckan på Strömsholm gjorde Bettan och Gustaf en LIVE på Instagram. Här kan du lyssna på den oklippta versionen av inspelningen där de båda reflekterar, spekulerar och svara på frågor! Vill du hellre se Bettan och Gustaf i bild så hittar du hela inspelningen i två delar på @swedish_warmblood på Instagram!

Ett nytt avsnitt om hela bruksprovet är inspelat och ligger på klippbordet så stay tuned!

Vi ber om ursäkt för den ibland lite sämre ljudkvalitén i detta bomusavsnittet. 

 

2024-04-02
Länk till avsnitt

Avsnitt 78. Hingstval - hur ska jag tänka?

Betäckningssäsongen står för dörren och med den också frågan om vilken hingst man ska välja till sitt sto. Vad har jag för avelsmål? Ska jag välja en svenskstationerad hingst eller en som står i utlandet? Vilka styrkor och svagheter har mitt sto? Frågorna är många och Bettan och Gustaf försöker navigera lyssnarna genom betäckningsdjungeln och ge matnyttiga råd och tips om vad man ska tänka på inför hingstvalet. Gustaf har också varit på dansk varmblods Stallion Show i Herning och delar med sig av sina intryck därifrån och så pratas det naturligtvis om det annalkande bruksprovet!

All information om bruksprovet hittar du här!

Trevlig lyssning!

På bilden Chou Blue 1480 med testryttare Jennifer Fogh Pedersen under förra årets bruksprov. Foto: Roland Thunholm

2024-03-15
Länk till avsnitt

Avsnitt 77. Hingstar för hela slanten! En diger rapport från BWPs och KWPNs hingstselekteringar. Eva Gudmundsson gästar!

Det är hingstselekteringstider i en rad avelsförbund runt om i Europa. I detta avsnittet gästas Bettan och Gustaf av uppfödarprofilen Eva "Oa" Gudmundsson som varit på hingstselektering i belgiska BWP. Hon delar med sig av sina spaningar kring hopphingstarna hon såg, vilka som fastnade på näthinnan och annat intressant från besöket. 

Ett par veckor senare var det dags för KWPNs Stallion Selection Show i Holland och Eva var återigen på plats och ger oss en ingående rapport från hopphingstarnas del. Gustaf anlände några dagar senare och bjuder på en detaljerad rapport med både vilka trender han snappade upp och vilka som var personliga favoriter under dagarna med gångartshingstar.

På bilden: Nyrocco f. 2018 e. Zirocco Blue u. Ghodorette-W - Cardento riden av Suzanne tapper. Foto: Pernilla Hägg

Avsnittet presenteras av Horsepartner.

Trevlig lyssning!

Tips! Bli medlem i SWB och ta del av vårt mycket generösa förmånspaket!. Läs mer och bli medlem HÄR!

2024-02-12
Länk till avsnitt

Avsnitt 76. Avelsindex och tips om avvänjning av föl

Det är avvänjningstider! Gustaf berättar hur han gör när han vänjer av fölen från stona och hur han sedan schemalägger hantering och mys med fölen. Han tipsar också om om vad man ska tänka på med stona efter avvänjningen. Bettan och Gustaf sätter även tänderna i de nya avelsindexen och förklarar skillnaden mellan värderande och beskrivande index, tittar på både 10 i topp och vilka som är nykomlingar på listan. De pratar även om på vilket sätt du som uppfödare kan ha nytta av indexen som verktyg när du väljer ut ston och hingstar i dein avel.

Trevlig lyssning!

Länkar:

Hingstar som fått sina första index 2023 och topplista hopp/dressyrhingstar födda 2013 eller senare

Fullsta?ndiga listor med alla hingstar med officiella index

Samtliga index för ston och hingstar hittar du via BLUP.se

Vill du veta ännu mer om avelsindex? Då kan du lyssna på dessa tidigare avsnitt på ämnet med Åsa Viklund från SLU:

Avsnitt 26. Om avelsindex del 1 Avsnitt 27. Om avelsindex del 2

Foto: Charlotte Stork

2024-01-18
Länk till avsnitt

Avsnitt 75. Bubbel och babbel - Bettan och Gustaf kikar på och reflekterar över året som gått!

SWB-året är strax till ända och Bettan och Gustaf tar en titt i backspegeln och reflekterar över bland annat bruksprov, unghästtester, unghäst-VM och annat som passerat. Hur många ston har till exempel bruksprovsvinnarna Knockando VH och Chaccafly CL fått? Vilka hingstar har flest visade avkommor vid årets unghästtest? Hur har Bettans och Gustafs egna hästår varit? Detta och mycket annat avhandlas i denna nyårsspecial.

Trevlig lyssning!

Vid avsnittets insplening hade inte de nya avelsindexen släppts, vilket de nu har. Du hittar dem som vanligt på BLUP.se

Anmälan till 2024 års bruksprov hittar du HÄR.

Vi vill också påminna om att det är nytt medlemsår! Bli medlem för 2024 och ta del av SWBs generösa förmånspaket för medlemmar. Läs mer och bli medlem HÄR!

 

2023-12-30
Länk till avsnitt

Avsnitt 74. Vad är ärftligt? Forskare i genetik Sofia Mikko svara på lyssnarfrågor!

Vilka sjukdomar och defekter är ärftliga? Hur stor del beror på arv och hur stor del handlar i stället om miljöpåverkan? Hur ska man som uppfödare tänka när det gäller till exempel lösa benbitar och FFS? Sofia Mikko, forskare i genetik på SLU, gästar podden och hjälper Bettan och Gustaf att bena ut de många frågor ni lyssnare skickat in. Det handlar om allt från kissing spines, artros, föl som föds utan ett eller båda ögonen till navelbråck, spatt, veka kotor och mycket däremellan. Vi dyker även  ner i olika studier som gjorts, både i Sverige och i andra länder, och får en spännande och intressant inblick i hur forskningen ser ut och vilka svar den har gett och vilka den även i framtiden kan ge oss! 

Trevlig lyssning!

Vi vill också påminna om att det är nytt medlemsår! Redan nu kan du bli medlem för 2024 och ta del av SWBs generösa förmånspaket för medlemmar. Läs mer och bli medlem HÄR!

2023-11-21
Länk till avsnitt

Avsnitt 73. Gustaf har varit på World Breeding-möte i USA och Bettan har luftat Harry på dressyrbanan!

Gustaf har varit på World Breeding Federation for Sport Horses (WBFSH) årliga möte, denna gången i Orlando i USA och berättar om sina intryck från dagarna och vad som är på tapeten i världens olika avelsförbund. Bettan reflekterar över SWB Equestrian Weeks hoppvecka och avslöjar att Harry gjort, en lite otippad, debut på dressyrbanan. I avsnittet kikas det även lite på de preliminära betäckningssiffrorna och annat smått och gott. Med andra ord en fullmatad timme med Gustaf och Bettan, helt enkelt!

Trevlig lyssning!

 

2023-10-27
Länk till avsnitt

Bonusmaterial - Bettan och Gustafs LIVE på Instagram under SWB Equestrian Weeks!

Under SWB Equestrian Weeks dressyrvecka gjorde Bettan och Gustaf en LIVE på Instagram. Missade du? Nu har du chansen att lyssna på den! Gustafs uppfödningar har varit duktiga och Bettan råkade buda på ett dressyrföl av misstag. Det och lite annat smått och gott från Breeders avhandlas i denna oklippta bonushalvtimme!

2023-10-19
Länk till avsnitt

Avsnitt 72. SWB Equestrian Weeks närmar sig och uppfödaren Sara Grandin gästar podden!

Mellan Sala och Västerås ligger Ekeby Gård där Sara Grandin tillsammans med sin sambo Magnus Andersson driver Ekeby Stuteri. I snart 20 år har de fött upp gångartshästar, numera med suffixet af Ekeby. På gården driver de även en storskalig inackorderingsverksamhet för dräktiga ston, föl och unghästar på lösdrift. Sara gästar podden och berättar bland annat om hur allt startade, hur de diskuterar otaliga kvällar vid köksbordet om kommande hingstval, hur de tänker kring affärsmässigheten i sin verksamhet och vilket hennes absoluta drömsto skulle vara! 

I avsnittet pratar Gustaf och Bettan även om den annalakande SWB Equestrian Weeks med både Breeders Trophy och dubbla Elitfölauktioner. Gustaf har ett helt gäng uppfödningar till start och Bettan kanske är sugen på att ropa hem en fölunge!

All information om SWB Equestrian Weeks och SWB Elitfölauktionerna hittar du HÄR.

2023-09-12
Länk till avsnitt

Avsnitt 71. SWBs bästa unghäst-VM i dressyr någonsin - Chef d?Equipe Nina Känsäla gästar!

I början av augusti avgjordes årets unghäst-VM i dressyr i holländska Ermelo och SWB gjorde sitt bästa unghästmästerskap i dressyr någonsin med både en seger i kvalet, en rad hästar i finalerna och fina placeringar! Gäst i podden är lagets Chef d?Equipe Nina Känsäla som ger oss ger oss sin spaning från tävlingarna med både highlights, hur det går till och vad som faktiskt händer bakom kulisserna. 

Fullstäninga resultat från UVM i dressyr hittar du HÄR.

Trevlig lyssning!

2023-08-21
Länk till avsnitt

Avsnitt 70. Exteriörens utveckling och betydelse - Karl-Henrik Heimdahl gästar, reder ut begreppen och svarar på lyssnarnas frågor!

Hur har vår avel och därmed SWB-hästarnas exteriör förändrats över tid? Finns det olika egenskaper som vi vill ha hos våra hästar för att bli framgångsrika i sporten och finns det några som absolut inte är önskvärda? Detta och mycket mer får vi svar på när podden gästas av Karl-Henrik Heimdahl gästar podden. Han delar med sig av sin klokskap, både ur ett veterinärmedicinskt- och avelsperspektiv när det gäller extriörens utveckling och dess betydelse för hållbarheten hos dagens sporthästar. Karl-Henrik reder också ut de, i vissa fall lite obegripliga, begreppen när man beskriver hästarnas exteriör.

Trevlig lyssning!

2023-07-03
Länk till avsnitt

Avsnitt 69. Ditt och datt!

I det här avsnittet är det en blandad kompott av spaningar och svar på frågor som kommit in. Vad vetyder till exempel gröna, vita, gula eller grå sidor i passet och vad får man göra beroende på vilken färg hästen har i sitt pass? Anette Sånesson, expert på området, hjälper till att reda ut. Gustaf och Bettan har också tagit en titt på hur det ser ut med betäckningarna just nu, vilka hingstar som är mest populära, refleketerar över unghästtest, vikten av att vara källkritisk på sociala medier och annat spännande som hänt sedan sist!

Vill du veta mer om färgerna i passen? Du hittar all fakta i SWBs Sto- och unghästregelverk!

Trevlig lyssning!

2023-06-04
Länk till avsnitt

Avsnitt 68. Frågor och svar om fölning!

Vi är mitt uppe i härliga fölningstider! I detta extralånga avsnittet berättar Gustaf om sina hittills fem, fina svarta föl som hunnit komma och svarar på lyssnarnas frågor om fölning. Hur vet man att fölningen är på gång? Vad ska man göra om man misstänker ett felläge? Vad är en red bag deliviery och hur hanterar man det? Det och många andra frågetecken försöker Gustaf och Bettan med gemensamma krafter att räta ut och ge matnyttiga tips om inför fölningen!

I avsnittet pratar vi om tidsparametrar innan, under och efter fölning, du kan läsa mer om detta HÄR.

Trevlig lyssning!

2023-05-05
Länk till avsnitt

Avsnitt 67. Bruksprovet 2023 - Bettan och Gustaf reflekterar!

Både Bettan och Gustaf har levt i den så kallade bruksprovs-bubblan under nio dagar på Strömsholm, Bettan i organisationen och Gustaf som både hingstägare och uppfödare. I det här avsnittet delar de med sig av sina upplevelser under den intensiva veckan, hur det gått för Gustafs hingstar, vilka hingstar som är personliga favoriter och annat spännande som hänt bakom kulisserna!

Trevlig lyssning!

2023-04-12
Länk till avsnitt

Avsnitt 66. Varför gör hästar som de gör - etologen Hanna Sassner ger oss svaren!

Hur intelligenta är hästar? Kan de känna igen en hagkompis eller en tidigare ägare de inte sett på flera år? Är uttrycket fuxmärr en sagd sanning, eller är fuxston verkligen snäppet tuffare i temperamentet? I det här avsnittet gästas Gustaf och Bettan av Hanna Sassner, etolog och forskare i hästars beteende på SLU, som kommer att ge svar på frågorna. Hon kommer även att knacka hål på en del myter och ta oss med på en högintressant resa i varför hästar beter sig som de gör!

2023-03-29
Länk till avsnitt

Avsnitt 65. Hopphästuppfödaren Jessica Lindahl lever sin dröm!

Gustaf och Bettan gästas av Jessica Lindahl som tillsammans med sin sambo Johan Lindmark och barnen Joline och Jasper driver uppfödning av hopphästar på en gård på Tjörn. Jessica berättar om hur intresset för just uppfödning väcktes redan i tonåren och hur hon, som hon uttrycker det själv, nu lever sin dröm! Första fölet som fick bära uppfödarparets suffix "JL" föddes 2013 och Jessica delar öppenhjärtat med sig av hur de på relativt kort tid gått ifrån att vara ett okänt namn till att nu få föl tingade redan när de ligger i magen. Bra samarbeten, hård selektering på hemmaplan och nagelfarande av blodslinjer är några av nycklarna bakom Jessicas och Johans framgång!

2023-02-21
Länk till avsnitt

Avsnitt 64. Gustaf har varit på hingstpremiering i Holland och Bettan har trillat av sin nya häst!

En dryg månad in på det nya året har gått och Gustaf har hunnit både komma hem från Thailand och varit på hingstpremiering för KWPN, det holländska avelsförbundet. Bettan har hållit sig på hemmaplan och haft markkänning med sin nya häst. I det här avsnittet får vi ta del av Gustafs reflektioner och intryck från sitt besök i Holland. Vilka hingstar fastnade på näthinnan? Hur upplevs KWPNs upplägg och format för evenemanget? Hur står våra svenska hästar oss i jämförelse? 

Omslagsfoto: KWPN

Trevlig lyssning!

2023-02-08
Länk till avsnitt

Avsnitt 63. Nya avelsindex för hingstar och God Fortsättning!

De nya avelsindexen för ston och hingstar har kommit och podden gästas av avelsvärderingsnämndens ordförande och tillika erfarna gångartsuppfödaren Christina Olsson. Vi dyker ner i hingstarnas index, kikar på vilka nykomlingar som finns och knyter också ihop 2022-säcken!

De nya indexen för hingstarna hittar du HÄR. För stona finns de på respektive hästs sida på BLUP.se

Tips! Vill du veta mer om avelsindex? Lyssna på avsnitt 26 och 27 där Åsa Viklund från SLU förklarar vad som ingår i beräkningarna och hur man räknar ut indexen.

God fortsättning & trevlig lyssning!

 

2023-01-10
Länk till avsnitt

Avsnitt 62. Utfodring av det dräktiga stoet

Hur ska man tänka kring det dräktiga stoet och utfodringen? Vissa ston är lättfödda, andra inte. Är fri tillgång på hö det bästa? Vad är ett bra värde på hö till ett dräktigt sto? Bettan och Gustaf gästas av Erica Andersson, mångårig uppfödare av hopphästar och foderrådgivare hos Krafft som svarar på alla era lyssnarfrågor och ger tips och råd om vad som ger de bästa förutsättningar för stoet och det kommande fölet. 

Vill du ha hjälp med din hästs foderstat eller tyda siffrorna i höanalysen, tveka inte att kontaka KRAFFT Direct där du får svar på dina frågor och vägledning när det gäller utfodring av allt från föl, dräktiga ston, ungahästar och vuxna hästar på alla nivåer!

I avsnittet pratar vi om Föl- och ammajouren, här hittar du information om hur det fungerar.

Trevlig lyssning!

 

2022-12-09
Länk till avsnitt

Avsnitt 61. Kolik - en hästägares värsta mardröm

Alla hästägare känner till - och bävar för - kolik! Vad beror det på? Kan man förebygga det? Är loppfrö bra att ge? I det här avsnittet tar Bettan och Gustaf veterinär Malena "Mulle" Behring till hjälp för att både svara på era många frågor på ämnet, reda ut begreppen och ge råd om hur man ska agera om hästen drabbas av det.  

Avsnittet tillägnas Hattifnatt, Bettans vapendragare som för några veckor sedan fick somna in efter att ha drabbats av akut kolik. 

2022-11-22
Länk till avsnitt

Avsnitt 60 - Årets betäckningssäsong

Det är dags att summera årets betäckningssäsong! Bettan och Gustaf nagelfar listorna från Språngrulla över vilka hingstar som varit mest populära hos stoägara i år, jämför olika siffror och tar en titt på hur det ser ut med dräktigsprocenten. De pratar också om vilka trender de ser och försöker även sia lite om framtiden!

Du hittar hela listan här (från oktober 2022). Vid årsskiftet kommer den definitiva listan att publiceras!

Trevlig lyssning!

2022-11-09
Länk till avsnitt

Avsnitt 59 - Unghäst-VM i hoppning och SWB Equestrian Weeks hoppvecka

Äntligen hoppning! Unghästutbildaren och svårklassryttaren Helena Torstensson med mångårig erfarenhet från internationell avel, hingstar och hoppsport gästar podden. Hon var på plats vid både unghäst-VM i hoppning och SWB Equestrian Weeks hoppvecka och vi diskuterar och reflekterar bland annat över vilka hingstlinjer som dominerar, hur banorna och upplägget ser ut i Lanaken, vilka förberedeler det krävs för att lyckas på UVM och förstås Breeders-vinnarna och elitfölauktionen för hoppfölen!

2022-10-20
Länk till avsnitt

Avsnitt 58. SWB Equestrian Weeks - dressyrveckan

Årets stora avel- och sportevenemang SWB Equestrian Weeks har under två veckor invaderat Flyinge och championat, Breeders Trophy och elitfölauktioner i både dressyr och hoppning har avgjorts! I det här avsnittet dyker Bettan och Gustaf ner i dressyrveckan och tar er igenom de olika ålderskategorierna, elitfölauktionen för gångartsföl och annat smått och gott de reflekterat över.

Ps. Vi ber om ursäkt för en något knastrig lina för Gustafs del. 

2022-10-11
Länk till avsnitt

Avsnitt 57. Tips för dig med en lovande unghingst i stallet!

Vad är rådgivande bedömning och hur går det till? Måste min hingst vara röntgad innan? Vad ska jag tänka på om jag funderar på att visa min hingst på bruksprovet nästa år? I det här avsnittet ger Bettan och Gustaf handfasta tips och tar dig igenom vad som gäller för de unga, lovande hingstarna!

2022-09-26
Länk till avsnitt

Avsnitt 56. Unghäst-VM i dressyr

Unghäst-VM i dressyr avgjordes nyligen i holländska Ermelo och våra SWB-hästar gjorde bra ifrån sig! Gustaf var på plats och Bettan följde på hemmaplan och i det här avsnittet tar de oss igenom resultatlistorna, SWB-hästarnas prestationer och vilka trender de anar!

2022-09-21
Länk till avsnitt

Avsnitt 55. Köpa och sälja föl

Hur ska man tänka när man ska sälja sitt föl? Vilka kanaler är bäst att använda för marknadsföring och hur sätter jag pris på mitt föl?
Ska jag som köpare veterinärbesiktiga mitt föl?

I det här avsnittet guidar Bettan och Gustaf dig i denna djungel och till sin hjälp har det "fölscouten", GP-ryttaren och tränaren Nina Bengtsson.

Trevlig lyssning!

2022-09-02
Länk till avsnitt

Avsnitt 54. Halvtid i betäckningssäsongen - vilka hingstar har varit populärast tittills?

Bettan och Gustaf presenterar betäckningsstatistiken hittills och vilka hingstar som varit mest populära när halva betäckningssäsongen är avklarad!

Vi ber om ursäkt för ljudet som från och till hörs lite dåligt.

Trevlig lyssning!

2022-07-15
Länk till avsnitt

Avsnitt 53. Från föl till avvänjning och nytt namn

SWB Avelspodden byter namn till SWB Podden!
Allt för att ge er lyssnare en ännu större och bredare variation av ämnesområden!

I det här avsnittet dyker Gustaf och Bettan ner i den viktiga och spännande tiden från det att fölet föds tills det är dags för avvänjning. Lyssnarnas frågor besvaras och det bjuds på handfasta tips på allt från hantering av föl, lastning, korrigering av en avvikande benställning till att skilja fölet från sin mamma.
Trevlig lyssning!

2022-06-07
Länk till avsnitt

Avsnitt 52. Ung SWB

Vad är Ung SWB och vad gör dom? Detta får ni veta när vi gästas av SWBs ungdomsansvariga Michaela Swärd och Ung SWBs vice ordförande Thea Karlsson.
Dom berättar även vad Young Breeders VM är och hur det går till.
Är du under 26 år är detta avsnittet extra intressant för dig!

Vill ni veta ännu mer om Ung SWB och deras evenemang och aktiviteter, kika in på deras hemsida ung.swb.org och deras instagram Ungswb.

2022-05-13
Länk till avsnitt

Avsnitt 51. Partnerbyte

Gustaf har fått en ny poddkollega, närmare bestämt Elisabet Ernblad. Hon har många SWB-år i bagaget och  det här avsnittet får ni lära känna henne lite bättre, både i och utanför jobbet. Trevligt lyssning!

2022-04-28
Länk till avsnitt

Avsnitt 50. Tack för allt Emma!

I 50:e och sista avsnittet med Emma och Gustaf gör vi en tillbakablick på aveln i stort, på tidigare avsnitt och om Emmas många år på SWB. Bland annat om hur allt började och om den nya hingstselektionen och mycket annat.

Framöver kommer Gustaf få en ny poddkollega i form av Elisabet Ernblad. Men mer om henne i nästa avsnitt! Trevlig lyssning!

2022-04-02
Länk till avsnitt

Avsnitt 49. Bruksprovet 2022

Gustaf och Emma diskuterar Bruksprovet 2022 och går bl.a. igenom hingstarnas härstamningar och statistik för provet.
2022-03-21
Länk till avsnitt

Avsnitt 48. Förbered din häst för unghästbedömning del 2 ? Utbildning av den ridna hästen, 3-4 år

Unghästen är nu 3 år på våren. Hur går man vidare med utbildningen? När börjar man hoppa in den med ryttare, hur ofta ska man träna och hur? I del 2 om den unga hästens utbildning fortsätter vi samtalet med de professionella unghästutbildarna Karin Engström och Anna-Clara Pettersson. De ger konkreta tips och vi diskuterar allt från hjälptyglar till nedsittning i trav eller ej. Häng med på ett lärorikt avsnitt! Användbar information om unghästutbildning hittar du här!

Karins digitala föreläsning om unghästutbildning för SWB: https://swb.org/medlemsutbildningar/ klicka på ?Säker och hållbar unghästutbildning?

Karins webkurs ?säker inridning på hästens villkor?: https://equitrain.se/kurser/unghastutbildning/

Anna-Claras ? Equiqlaris hemsida: http://equiqlaris.se/

SWBs filmer ?Hur och varför ska du visa din häst på unghästtest?: https://swb.org/medlemsutbildningar/

Info om hur du visar din häst vid hand: https://swb.org/wp-content/uploads/2019/12/Att_visa_hast_vid_hand_2020.pdf

Information om SWBs unghästbedömningar: https://swb.org/unghastbedomningar/  

2022-02-11
Länk till avsnitt

Avsnitt 47. Foderfrågor för uppfödare ? i samarbete med Krafft

Vi har fått in massor av frågor om foder och utfodring av er lyssnare! Så i det här avsnittet har vi tagit hjälp av Eva Johansson från Krafft för att besvara era frågor. Fokus ligger på foderfrågor för uppfödare, men en del generella foderfrågor hinner vi också med. Vill du veta mer om utfodring kan vi varmt rekommendera Evas onlineföreläsningar för SWB: Utfodring på hästens villkor och Utfodring av föl vid avvänjning!  Vi vill också tipsa om våra tidigare poddavsnitt om foder, utfodring och betesplanering (avsnitt 17 och 22).

2022-02-04
Länk till avsnitt

Avsnitt 46. Unghästbedömningar och avelsindex 2021 ? hur gick det och vad ska man tänka på när man läser resultaten?

Statistik är spännande och kan ge oss massor av information om hästarnas förärvning. Men vad ska man egentligen tänka på när man läser om resultaten från olika bedömningar och avelsindexen? Gustaf och Emma pratar om resultaten från unghästbedömningarna 2021 och om de senaste avelsindexen. 

Tips! Lyssna gärna på våra tidigare avsnitt 26 och 27 om du vill veta mer om avelsindex och hur avelsindex räknas ut!

Sammanfattning av resultat vid årets unghästbedömningar finns som länkad fil på:  https://swb.org/unghastbedomningar/

Information om avelsindex och listorna över årets index för hingstar finns som länkade filer på: https://swb.org/avelsindex/

2022-01-05
Länk till avsnitt

Avsnitt 45. Förbered din häst för unghästbedömning del 1 - från 2-åring till Unghästtest

I det här avsnittet pratar vi med de professionella unghästutbildarna Karin Engström och Anna-Clara Pettersson om hur man på bästa sätt, på hästens villkor, utbildar sin unghäst från 2,5 års ålder fram till Unghästtestet.

Användbar information om unghästutbildning hittar du här!

Karins webkurs ?säker inridning på hästens villkor?: https://equitrain.se/kurser/unghastutbildning/

Anna-Claras, Equiqlaris hemsida: http://equiqlaris.se/

Karins digitala föreläsning om unghästutbildning för SWB: https://swb.org/medlemsutbildningar/ klicka på ?Säker och hållbar unghästutbildning?

SWBs filmer ?Hur och varför ska du visa din häst på unghästtest?: https://swb.org/medlemsutbildningar/

2021-12-23
Länk till avsnitt

Avsnitt 44. Fälttävlan Breeders och UVM i fälttävlan och hoppning

Vi fortsätter vår spaning från höstens unghästfinaler! Det blir diskussion om fälttävlans-breeders, Unghäst-VM i fälttävlan och Unghäst-VM i hoppning med vår gäst, uppfödaren Camilla Ericson som varit på alla tre evenemangen.

Fotograf: Camilla Ericson och Josefine Andersson

Resultat Breeeders Trophy fälttävlan

Resultat Unghäst-VM fälttävlan

Resultat Unghäst-VM i hoppning

2021-11-26
Länk till avsnitt

Avsnitt 43. Spaning från Breeders Trophy i dressyr och hoppning

Gustaf och Emma ger sin spaning från Breeders-klasserna i dressyr och hoppning under SWB Equestrian Weeks och kring SWBs Elitfölauktioner som genomfördes samma veckor.

Evenemanget går att se i efterhand på Equisport.tv.

Samtliga resultat dressyr: https://online.equipe.com/sv/competitions/43798

Samtliga resultat hoppning: https://online.equipe.com/sv/competitions/44030

 

2021-11-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 42. Uppfödarintervju CML Dressyr

Vi pratar med Charlotte Liliemark som tillsammans med sin man Magnus föder upp dressyrhästar med suffixet CML. Vi diskuterar vikten av goda samarbeten och förärvningssäkra stolinjer.

Läs mer om Charlotte och Magnus verksamhet och uppfödningar här:

https://www.facebook.com/CML-Dressyr-170055266480191/

Stoet allt började med: https://www.blup.se/sv-SE/horses/105917-angelique-17-swb

Första målmedvetna inköpet av avelssto: https://www.blup.se/sv-SE/horses/112715-miramis-swb

De bästa hästarna de fött upp: Godkände hingsten Luxus CML (SWB) 1246 https://www.blup.se/sv-SE/horses/206631-luxus-cml-swb och det optimala avelsstoet Tivoli CML (SWB) https://www.blup.se/sv-SE/horses/241926-tivoli-cml-swb och ett årsföl som lovar mycket inför framtiden, Ipax CML (SWB): https://www.blup.se/sv-SE/horses/337892-ipax-cml-swb

Foto: Natalie Lindholm

2021-09-30
Länk till avsnitt

Avsnitt 41. Om OS, UVM i dressyr, betäckningssäsongen 2021 m.m.

Efter ett långt sommaruppehåll klämmer vi i med ett extra långt avsnitt där vi summerar betäckningssäsongen 2021, OS ur ett avelsperspektiv och en spaning från Unghäst-VM i dressyr.

2021-09-16
Länk till avsnitt

Avsnitt 40. Breeders Trophy och SWB Equestrian Weeks

I det här avsnittet får du veta mer om vad Breeders Trophy och SWB Equestrian Weeks är. Elisabet Ernblad, Josefine Tinglöf och Jonas Johnson representerar tävlingsledningen för samtliga grenar under SWB Equestrian Weeks och berättar mer om årets upplaga av tävlingarna, hur man kvalar och dessutom redogör de för nyheterna vid årets evenemang; SWB Prospects och SWB Riders Cup.

Du hittar ännu mer info på: https://equestrian-weeks.swb.org/

2021-07-06
Länk till avsnitt

Avsnitt 39. Hästens parasiter

Vilka inälvsparasiter har hästar? Hur farliga är de? Behöver man avmaska och i så fall när? Hur funkar det här med träckprov och hur ofta behöver man mocka hagen? Och vad gäller egentligen för avmaskning av föl? Eva Osterman-Lind, veterinär och parasitexpert på SVA hjälper oss att svara på massor av frågor om parasiter, avmaskning och mockning av hagar!

För mer info om Eva: https://hastsverige.se/hast-manniska/profiler-i-hastsverige/eva-osterman-lind/

Mer info om hästens parasiter och länkar till parasitinfo hos SVA: https://hastsverige.se/hastens-miljo/parasitkontroll-avmaskning/invartes-parasiter/

2021-06-09
Länk till avsnitt

Avsnitt 38. Intervju med Michael Doherty, uppfödare och skapare av podden ?Big Talk for Breeders?

I det här avsnittet pratar vi med Michael Doherty, irländsk hopphästuppfödare som skapat sin egen avelspodd ? Big Talk For Breeders ? om hans podd och om tjusningen och utmaningarna med hästuppfödning. I sin populära podd intervjuar Michael kända hopphästuppfödare och inflytelserika personer inom sporten.

Läs mer om Michael och hans podd här: http://michaeldoherty.ie/big-talk

In this episode we talk to fellow podcaster Michael Doherty, who created and runs the podcast ?Big Talk For Breeders", about his podcast and the beauty and challenges of sport horse breeding. Being a breeder of show jumpers, Michael has focused his podcast on interviews with influential breeders of show jumpers and people that have a close connection to and impact on the breeding community.

More about Michael and ?Big Talk For Breeders?: http://michaeldoherty.ie/big-talk

Hästar som nämns under intervjun/Horses mentioned in the interview:

https://www.hippomundo.com/en/pedigree/performance/1070734-knightfield-mena

https://www.hippomundo.com/en/pedigree/performance/593470-cassitta-sr-z

https://www.hippomundo.com/en/pedigree/performance/318882-apple

https://www.hippomundo.com/en/pedigree/performance/98605-fit-for-fun-13

https://www.hippomundo.com/en/pedigree/performance/523107-dsp-alice

https://www.hippomundo.com/en/pedigree/performance/66376-carinjo-hdc

https://www.hippomundo.com/en/pedigree/performance/841417-junior-du-seigneur

2021-06-04
Länk till avsnitt

Avsnitt 37. Uppfödarintervju Ingrid Ragnarsson Northern Jumping

Det här är det första i vår nya serie med uppfödarintervjuer. Vi pratar med Ingrid Ragnarsson, framgångsrik hopphästuppfödare under stuterinamnet Northern Jumping.

Foto: Olivier Philippaerts.

Här kan ni läsa mer om Ingrids verksamhet och uppfödningar:

http://northernjumping.se/index.html

https://www.hippomundo.com/en/pedigree/performance/846083-northern-light

https://www.hippomundo.com/en/pedigree/performance/686272-northern-diamond

https://www.hippomundo.com/en/pedigree/performance/697811-sweet-northern

https://www.blup.se/sv-SE/horses/282869-northern-caraway-swb

2021-05-20
Länk till avsnitt

Avsnitt 36. Hitta information om hingstar

Hur gör man för att hitta information om hingstar man är intresserad av? För hingstar som gått SWBs bruksprov finns all info på blup.se. Men hur gör man om man vill använda en hingst som inte är godkänd för SWB-avel ännu? Var hittar man information? Och hur vet man ens om hingsten redan är godkänd för SWB-avel? Gustaf och Emma ger tips på hur man kan hitta information och tolka den.

Här är länkar till de informationskällor vi hänvisar till i avsnittet: Hur man gör för att få en hingst godkänd för SWB-avel: https://swb.org/vagar-till-godkand-hingst/

SWBs databas: www.blup.se

Språngrullasystemet: https://www.sprangrulla.se/

Internationella databaser:

Horsetelex ? Internationell databas med varmblodiga ridhästar: https://www.horsetelex.com/home

Horsetelex Results ? Internationell databas med tävlingsresultat från internationella tävlingar i hela världen: https://horsetelexresults.com/

Hippomundo ? med tävlingsresultat från internationella tävlingar i hela världen: https://www.hippomundo.com/en?

FEIs Databas ? Tävlingsresultat från internationella tävlingar: https://data.fei.org/Horse/Search.aspx

Info Chevaux ? Databas med franska hästar där bland annat avelsvärden kan hittas: https://infochevaux.ifce.fr/en/info-chevaux

KWPN Databas ? Nederländsk databas med information om KWPN-hästar: https://www.kwpn.org/kwpn_database

HesteData ? Databas med danska hästar: https://www.landbrugsinfo.dk/public/8/9/0/heste_heste_data

2021-05-05
Länk till avsnitt

Avsnitt 35. Hästars hållbarhet

I det här avsnittet pratar vi om hästars hållbarhet. Karl-Henrik Heimdahl, erfaren veterinär och exteriördomare och Victoria Almgren tävlingsryttare och erfaren unghästutbildare, hjälper oss att besvara de många lyssnarfrågor vi fått in om hållbarhet. Det handlar bland annat om hur hästens hållbarhet påverkas av exteriör, uppfödning och inte minst träning i unga år. Avsnittet är gjort i samarbete med SWBs samarbetspartner försäkringsbolaget Agria.

2021-04-19
Länk till avsnitt

Avsnitt 34. ICSI och kloning

Vad är ICSI? Och hur funkar egentligen kloning? Vi fortsätter på temat reproduktionstekniker och den här gången tar vi oss an ICSI (intracytoplasmisk spermainjektion) och kloning. Även denna gång får vi hjälp av erfarna veterinären Görel Nyman att reda ut begreppen.

2021-04-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 33. Embryo Transfer

Många av er lyssnare har efterfrågat information om Embryo transfer (ET). I detta avsnitt går vi igenom vad ET är och vad man som stoägare bör tänka på om man är intresserad av att göra ET på sitt sto. Till vår hjälp har vi erfarna veterinären Görel Nyman som också hjälper oss att besvara lyssnarfrågor om ET.  

2021-03-26
Länk till avsnitt

Avsnitt 32. Frågor och svar om Bruksprovet 2021

Vi svarar på lyssnarnas frågor om bruksprovet 2021 och om den nya avelsvärdeklassen Accepterad för hingstar. Till vår hjälp har vi delar av SWBs avelsvärderingsnämnd: Christina Olsson, ordförande och huvuddomare i exteriör, Mikael Nolin, huvuddomare i hoppning och Bo Jenå huvuddomare i gångarter. Vi kan tipsa om att även lyssna på Avsnitt 18 om SWBs hingstselektion och avsnitt 31 som handlade om bruksprovets genomförande för att få mer bakgrundsinformation.

2021-03-16
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.