Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Ulrika och Lindas trädgårdspodd

Ulrika och Lindas trädgårdspodd

En annorlunda trädgårdspodd där trädgårdsdesigner och arkitekt Ulrika Levin sammanstrålar med trädgårdsmästare och konstnär Linda Schilén för att prata om trädgård. Ulrika och Linda delar med sig av tankar, erfarenheter och konkreta tips, inom trädgård, odling, formgivning och arkitektur, sammanflätat med expertröster och resor.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

ulrikaochlinda.libsyn.com/website

Avsnitt

Avsnitt 31 - Nivåskillnader

Nivåskillnader i en trädgård kan vara knepigt. Ska en ha mur, eller slänt, eller både och? Hur ska en resonera kring trappor och materialval? Vilken lutning ska en slänt ha, och vad kan en plantera i den? Kräver markförändringar bygglov? Ulrika och Linda vet råd, och ger värdefulla tips om hur en hanterar höjdskillnader i sin trädgård.

2021-02-25
Länk till avsnitt

Avsnitt 30 - Vintergrönt

Ulrika och Linda tar sig an de vintergröna växterna, och ger exempel på vackra sorter som är så långt ifrån 60- och 70-talets övervuxna barrväxter en kan komma. För städsegröna växter finns både i blad- och barrform, och i alla möjliga nyanser, från krispigt grönt till det mörkgröna. Vad har Linda och Ulrika för vintergröna växter i sina trädgårdar? Vilka sorter kan en välja? Och varför är det så viktigt med planteringstidpunkten för vintergröna växter?

2021-02-18
Länk till avsnitt

Avsnitt 29 - Förodling

Nu drar odlingssäsongen igång, i alla fall om en vill förodla grönsaker och sommarblommor. Linda är en veteran inom förkultivering, och en veritabel encyklopedi med smarta tips och lite hacks. Ulrika däremot har aldrig provat, men har ett gäng fröer hon vill testa att förodla. För varför förodlar en, när och hur ska en göra? Gäller samma tidpunkt för alla typer av fröer, och skiljer sig tillvägagångssätt åt beroende på frö? Vilka prylar behöver en, och hur kan en förodla utan att få jord överallt?

2021-02-11
Länk till avsnitt

Avsnitt 28 - Skapa stilen del 1: Modern trädgård, och engelsk trädgård.

Det finns många trädgårdsstilar att inspireras av, och i det här avsnittet pratar Ulrika och Linda om hur en ska tänka om en vill skapa en trädgård i engelsk stil, eller en i modern stil. Vad definierar en engelsk trädgård, respektive en modern, enligt Ulrika och Linda? Vilka element ska finnas med, hur resonerar en kring form och struktur, och vilka växter utgör den gröna stommen i de olika stilarna? Ulrika och Linda inspirerar, och ger konkreta råd och tips för att sätta stilen.

2021-02-04
Länk till avsnitt

Avsnitt 27 - Pool

Ulrika och Linda gör en djupdykning i vad en ska tänka på om en vill skaffa en pool. Hur skapar en ett poolområde med atmosfär och stil, och som smälter in i miljön? På vilket sätt påverkar färgen på linern, eller kakel och mosaik, nyansen på vattnet i poolen? Var ska en placera poolen, och hur mycket yta behöver en egentligen ha runt om? Ulrika har designat otaliga poolmiljöer, och tycker definitivt att en pool har en given plats i trädgården. Linda, däremot, tycker att många pooler har en tendens att inte harmoniera med trädgård och hus. Ett av Ulrikas tips får dock Linda att för första gången bli inspirerad och intresserad av att skaffa en egen pool i sin trädgård.

2021-01-28
Länk till avsnitt

Avsnitt 26 - Höns i trädgården

Ulrika och Linda beger sig hem till en av Ulrikas kunder, Liv Sandberg, för att prata om höns i trädgården. Liv delar med sig av sina erfarenheter, som hyfsat nybliven hönsägare, och ger värdefulla tips på vad en ska tänka på om en funderar på att skaffa hönor. Vilken ras ska en välja? Hur mycket skötsel kräver hönorna, kan en t.ex. åka bort någon dag eller två? Hur skyddar en dem mot rovdjur, och behöver en ha en tupp? Och vad är egentligen grejen med Ulrika och hönor?

2021-01-21
Länk till avsnitt

Avsnitt 25 - Krukväxter

Även om vintern lagt sig över hela landet, grönskar det inomhus tack vare våra krukväxter. Vad bidrar krukväxter med i vår inomhusmiljö, och hur inreder en med dem? När ska en egentligen plantera om sina krukväxter? Varför har många inomhusväxter sett extra glåmiga ut denna höst? Linda vet råd, och ger Ulrika tips på hur hon ska få sina hortensior och julstjärnor att blomma om igen. Dessutom delar de med sig av sina favoriter bland krukväxterna.

2021-01-14
Länk till avsnitt

Avsnitt 24 - Frågepodd

I säsongens sista avsnitt svarar Ulrika och Linda på lyssnarnas frågor. Vad är t.ex. det största misstaget en kan göra när en planerar sin trädgård? Kan en blanda olika stilar, och på vilket sätt? Vad gör en åt Monilia på äppleträdet, och när ska en egentligen sluta vattna sina växter om hösten? Ulrika och Linda tipsar om läsvärda böcker för både stora och små, perfekta julklappar, och avsnittet avslutas med stämningsfull högläsning av Linda, ur en av Ulrikas favoritklassiker, Tomten av Viktor Rydberg.

2020-11-26
Länk till avsnitt

Avsnitt 23 - Jularrangemang

Julkransar, julgrupper och julens snittblomsbuketter, julens gröna arrangemang diskuteras ingående i dagens avsnitt. Till sin hjälp har Ulrika och Linda bjudit in Minna Merke Schmidt, blomsterinspiratör, föreläsare och författare, vars kreativitet och blomsterarrangemang förgyllt många hem. Linda är nyfiken hur det ser ut hemma hos Ulrika i juletid, och förvånar Ulrika när hon berättar om sitt val av julgran.

2020-11-19
Länk till avsnitt

Avsnitt 22 - Växthus del 3 - att välja växter

Är växterna bara för ögat, och ökad mysfaktor, eller används växthuset för förvaring av köldkänsliga plantor? Hur kan en göra om en vill odla ätbart och sommarblommor, och inte har fasta planteringsbäddar? Vilka klätterväxter ska en välja om en vill ha ett grönskande draperi i sitt växthus, och ska en välja ett- eller fleråriga? Ulrika och Linda berättar, och ger smarta tips på hur växtligheten kan förändras under året. Dessutom pratar Linda om hur en ska beskära sin vinstock, och Ulrika tipsar om blåregn som är härdiga till zon 4.

2020-11-12
Länk till avsnitt

Avsnitt 21 - Vinterträdgården

Ulrika och Linda har råd att ge, för trädgårdar i hela Sverige. För trädgården fyller en funktion även under den kalla årstiden, oavsett om en vistas i den, eller enbart betraktar den från insidan av huset. Ulrika berättar om en tomt hon designat, belägen i Vemdalsskalet nära fjället, och ger tips på träd och buskar med tjusiga stammar. Linda beskriver hur hon dekorerar sin egen trädgård, och påminner om hur en kan skydda sina växter från vilt. I slutet fälls några tårar när Ulrika berättar om varför 5:e november är speciell för henne. Linda, ja, hon liknar sig själv vid en grönsak, och förklarar varför.

2020-11-05
Länk till avsnitt

Avsnitt 20 - Insynsskydd

En trädgård fri från insyn är det många som önskar sig. En privat oas, i hela trädgården, eller för delar av den. Men, vilken typ av insynsskydd ska en välja, och i vilket material? Vilken höjd ger ett fullgott insynsskydd, och hur kan en kombinera olika höjder? Vad är skillnaden mellan ett plank och spaljé, och krävs det bygglov? Om en vill välja ett grönt insynsskydd, t.ex. häck, vilka växter ska en välja då? Och måste alltid insynsskyddet placeras i tomtgräns? Ulrika och Linda ger många värdefulla råd, och delar sig av sina erfarenheter och bästa tips.

2020-10-29
Länk till avsnitt

Avsnitt 19 - Höstfärger

Om hösten förvandlas trädgården till ett färgsprakande fyrverkeri. Om en har valt rätt växter, vill säga. Ulrika och Linda tipsar om växter med magnifika höstfärger, för alla växtzoner, växter som får trädgården att se slående vacker ut även denna årstid. Som alltid när Ulrika och Linda pratar växtval, är de allt annat en eniga när det gäller vissa sorter. Dessutom, vad ska en göra med alla löv när de väl fallit ner på marken? Linda vet råd.

 

2020-10-22
Länk till avsnitt

Avsnitt 18 - Pollinatörsträdgården

Pollinatörsträdgården ? skapa en trädgård för insekter.

Insekter är livsviktiga för en trädgård, ja, faktiskt för hela vårt ekosystem. Hur ska en göra för att få en trädgård i balans, full med pollinerande insekter? Vilka blomfärger föredrar t.ex. fjärilar? Vilka växter ska en välja för att få en trädgård där insekter trivs? Hur kan en skapa boplatser åt insekter? Och vad ska en undvika i sin trädgård? Ulrika och Linda har bjudit in Liselotte Roll, författare till boken Odla för insekter, för att samtala om hur en lyckas med en insektsvänlig trädgård.

2020-10-15
Länk till avsnitt

Avsnitt 17 - Växthus del 2

Växthus del 2 ? inredning i och utanför växthuset.

Ulrika och Linda ger sina bästa råd när det gäller inredning av växthuset. För vilket golvmaterial ska en välja? Ska ha en enkel- eller dubbeldörr, eller både och? Vad ska en tänka på när det gäller val av möbler? Hur kan en skugga sitt växthus, och hur tänker en om ytan på utsidan av växthuset? Linda har dessutom ett bra tips för att hjälpa insekter ut ur växthuset.

2020-10-08
Länk till avsnitt

Avsnitt 16 - Växthus del 1: design, planering och materialval.

Om en drömmer om ett växthus, vad ska en tänka på när en planerar sitt växthus? Var i trädgården ska växthuset placeras, och hur stort bör det vara? Vilka regelverk gäller, och måste grannarna ge sitt godkännande? Ska en välja trä eller metall, gjuten platta eller inte? Vilken färg ska en välja, och behöver en ha mur? Och vad är egentligen skillnaden mellan ett växthus och ett orangeri? Ulrika och Linda delar med sig av sina erfarenheter, och reder ut de olika regelverken.

2020-10-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 15 - Utegym

Ulrika har ett utegym i sin trädgård, och ritar också in utegym hos sina kunder. Men, vad ska en tänka på om man vill bygga ett eget utegym? Om placering, materialval och funktioner? Konkreta tips varvas med hur en kan maxa övningarna i sitt utegym om en har ont om tid. Johan Törnqvist, personlig tränare från Firefitness, gästar Ulrika och Linda och delar med sig av sina tankar och erfarenheter.

2020-09-24
Länk till avsnitt

Avsnitt 14 - Skördefest

Hur har det gått med Ulrika och Lindas odlingar, och vad har de gjort med sin skörd av grönsaker, örter, frukt och sommarblommor? Hur förbereder en sina odlingar inför nästa års odlingssäsong? När vet en att det är dags att skörda fröer, och hur förvarar man dem? Hur eftermognar en tomater som inte hunnit mogna i tid? Ulrika och Linda delar med sig av sina erfarenheter, och bjuder på recept och boktips för att ge inspiration om vad en kan göra med sina skördade grödor.

2020-09-17
Länk till avsnitt

Avsnitt 13 - Lökar

Vårblommande lökar planteras om hösten, och i det här avsnittet ger Ulrika och Linda råd om hur du lyckas med din lökplantering, och vackra sorter att kombinera tillsammans. Dessutom har de bjudit in Carolina Visser, tulpanexpert, som driver världens nordligaste tulpanodling, Norrland Tulpaner, utanför Sollefteå. För var ska en plantera sina lökar? I perennarabatten, gräsmattan, eller i kruka? Varför återkommer inte alla lökar år efter år, och vad gör en åt det? Och finns det knep för att få ha tulpanerna ifred från sork och rådjur?

2020-09-10
Länk till avsnitt

Avsnitt 12 - Höstplantering, och besök hos en växtförsäljare

September är en makalöst bra planteringsmånad, och utbudet av växter generöst. Ulrika och Linda beger sig till Märsta för att träffa en växtförsäljare. Varför skiljer det så mycket i pris mellan olika växtstorlekar? Hur kan en bedöma kvaliteten på en planta, särskilt om den ser lite bedagad ut fram på höstkanten? Vilken är skillnaden mellan en planta med klump, en krukodlad, och en inkrukad planta? Vad ska en avstå från att plantera om hösten? Och vem väljer egentligen vad som ska odlas fram på plantskolorna?

Till sin hjälp har de Fredrik Taflin, hortonom och delägare i Stångby Plantskola AB.

2020-09-03
Länk till avsnitt

Avsnitt 11 - Humleodling och ölbryggning

Intresset för att brygga sitt eget öl har fullkomligt exploderat. Men vad krävs för att lyckas med sin ölbryggning, och hur odlar en humle på bästa sätt för att optimera avkastning och smak? Vilka sorter är odlingsvärda? Hur tar en hand som sin humle? Vilka ölsorter är goda? Ulrika och Linda bjuder in en expert, Jonas Schilén från Humlegårdens Ekolager, och nördar ner sig i både ölbryggning och humleodling. Dessutom får de tips på öl som passar till ost, sorbet och efterrätter med choklad.

2020-08-27
Länk till avsnitt

Avsnittt 10 - Frukt och bär.

Få saker i trädgården är så goda, och nyttiga, som frukt och bär. Vilka sorter är odlingsvärda? Vad bör en ta hänsyn till när det gäller placering, och vilka sorter väljer man om en bor i norra Sverige? Linda ger ett roligt tips att använda på äpplen, och Ulrika berättar om ett nytt bär hon precis planterat, och som är en riktig vitaminbomb.

2020-08-20
Länk till avsnitt

Avsnitt 9 - Designa din trädgård

Hur ska en tänka när en designar sin trädgård? Vilka aspekter är viktiga, och i vilken ände börjar man? Och om man vill anlita en trädgårdsdesigner, hur ska en tänka då? Värdefulla råd ges när Ulrika och Linda fördjupar sig i ämnet, och dessutom hamnar i en dispyt om 90-gradershörn.

2020-08-13
Länk till avsnitt

Avsnitt 8 - Doftande sommarblommor, och luktärtsspecial

Fruktiga karameller, vanilj och choklad. Ulrika och Linda tipsar om sommarblommor, vars dofter uppskattas av både människor och pollinatörer. Dessutom åker de på luktärtsfestival, och fördjupar sig i denna fantastiska sommarblomma. För vilka sorter ska en välja, hur ska de skötas, och hur får en sina luktärter att blomma maximalt?

2020-07-30
Länk till avsnitt

Avsnitt 7 - Resespecial Skåne och Österlen

Ulrika och Linda ger sig av på en roadtrip tillsammans, från Norrvikens trädgårdar utanför Båstad i väster, till Brösarps backar i öster. Under resan besöker de betagande trädgårdar, fantastiska stränder, mysiga fik och några av de många smultronställen som Skåne och Österlen bjuder på.

2020-07-16
Länk till avsnitt

Avsnitt 6 - Fotografera din trädgård

Att fotografera sin trädgård, och sitt hem, är det många av oss som gör. Men hur skapar man det perfekta fotot? Ulrika och Linda åker hem till Lina Östling, proffsfotograf med en osviklig känsla för att skapa en atmosfär och känsla i sina bilder, och får lära sig många knep. Som bonus bjuds det på boktips inför semestern.

2020-07-02
Länk till avsnitt

Avsnitt 5 - Nybörjarodling del 1

Ulrika är en fena på att designa köksträdgårdar, men en nybörjare när det gäller odling. Linda glider in som en trädgårdens Mary Poppins hemma hos Ulrika, och ger experttips. Vilka förutsättningar krävs för att lyckas? Vilka grönsaker ska en välja, och hur kan mellankulturer användas för att maximera skörden på odlingsytan?

2020-06-30
Länk till avsnitt

Avsnitt 4 - En lättskött trädgård

För att få en lättskött trädgård, vad ska en tänka på då? Kan en trädgård vara skötselfri? Ulrika och Linda delar med sig av sina erfarenheter, och visar sig ha vitt skilda åsikter om hur de själva vill nyttja sin trädgård.

2020-06-28
Länk till avsnitt

Avsnitt 3 - Sommarblommor

Sommarblommor, blomsterprakt, färgrikedom och variation, det finns en sommarblomma för varje plats. Eller? Linda är begeistrad, Ulrika mer tveksam. Vad är egentligen en sommarblomma? Hur kan de användas? Och vilka sorter passar ihop? Linda och Ulrika ger råd och tips, och hamnar på varsin sida när de diskuterar årets sommarblomma.

2020-06-07
Länk till avsnitt

Avsnitt 2 - Träd

Varför är träd så viktiga för våra trädgårdar, och urbana miljöer? Hur ska en tänka när en ska välja träd till den egna trädgården? Och vad är egentligen ett träd på högstam? Ulrika och Linda pratar träd, och delar med sig av sina favoriter, och ger råd om hur du väljer rätt träd, och konkreta tips på hur du planterar ett träd på bästa sätt.

2020-06-07
Länk till avsnitt

Avsnitt 1 - Om oss

Vilka är personerna bakom Ulrika och Lindas trädgårdspodd? Möt trädgårdsdesigner och arkitekt Ulrika Levin och trädgårdsmästare och konstnär Linda Schilén i ett personligt samtal om poddens innehåll, de egna förväntningarna och vad de vill dela med sig av.

2020-06-07
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.