Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Vi måste prata

Vi måste prata

En podd som reder ut begrepp kopplade till antirasism, feminism och kroppsaktivism. Vad är egentligen intersektionalitet, internalisering och implicit bias? Begreppen är många och svåra. Du är garanterad inte ensam om att vilja sticka ner huvudet i sanden framför att ta en diskussion, av rädsla för att säga fel, verka outbildad eller trassla in dig i resonemang där begreppen blir övermäktiga. Vi måste prata kommer tillsammans med gäster hjälpa dig att förstå och hänga med.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

pod.space/vimasteprata

Avsnitt

5. Strukturell rasism - GÄST: Teysir Subhi

Finns verkligen strukturell rasism? Och vad menas ens med strukturell rasism? Nikki pratar om bilköer och jämför det med rasism, hur tänkte hon nu? Teysir berättar om räknetalet i en mattebok där uppgiften var att räkna ut hur stor risk det var för en kvinna att få HIV efter ett visst antal ligg med en svart man.

Veckans avsnitt gästas av Teysir Subhi, Politiker (FI), lärare och debattör som har ägnat många år till att prata om rasismen i Sverige idag.

Intron sjungs av Vici Fagan.

2020-07-09
Länk till avsnitt

4. Vardagsrasism - GÄST: Paula Dahlberg

Finns det någon skillnad på att vara rasist och uttrycka sig rasistiskt? Går det att förklara vardagsrasism utan krångliga ord? Paula pratar om Ahlgrens bilar och myggor. Hur hör det egentligen hemma här? Lyssna på när Nikki och Paula reder ut begreppet vardagsrasism och hur den påverkar oss alla.

Paula Dahlberg driver instagramkontot vardagsrasismen så vi kan väl säga att veckans ämne minst sagt var passande.

Intron sjungs av Vici Fagan

2020-07-02
Länk till avsnitt

3. Normer - GÄST: Danny Lam (TNKVRT)

TNKVRTs alldeles egna Danny Lam är med och reder ut begreppet normer. Är Danny onormal genom att vara icke-vit? Är Nikki onormal genom att vara tjock? Vad är egentligen normer och vad kan vi göra för att utmana dem? Nikki och Danny hinner även med att prata hur viktigt det är med representation och Danny hjälper Nikki minnas fler krångliga ord så som pink washing och green washing.

Introt sjungs av Vici Fagan 

2020-06-24
Länk till avsnitt

2. Privilegium - GÄST: Cristian Quinteros Soto

Cristian Quinteros Soto gästar för att prata om privilegium. Vad är egentligen ett privilegium? Är jag priviligierad? Hur kan en använda sina privilegier för att göra gott? Nikki och Cristian grottar ner sig i begreppet och Nikki fortsätter tjata om inkludering. Varför lyssnar män hellre på Cristian än på Nikki? Och vad menas det egentligen med att en människa är rasifierad?


Introt sjung av Vici Fagan. 

2020-06-24
Länk till avsnitt

1. Det är dags nu - GÄST: Victoria Fransén Rollins

Nikki pratar med Victoria Franzén Rollins som driver instagramkontot @privilegierad (tillsammans med sin syster Felicia) om rädslan att säga fel och verka opåläst och dum i debatter. Hur det är lättare att strunta i att involvera sig i än att förstå vad de handlar om. Hur kan vi prata för att fler ska känna sig inkluderade och förstå? Nikki berättar om hur hon har drömt om att få bli vit och Victoria om gubben som ville skada henne för att hon var ett brunt barn.  

Introt sjung av - Vici fagan.

2020-06-24
Länk till avsnitt

Trailer

Premiär på torsdag 25/6 kl.07.00.

Stay tuned!
2020-06-22
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.