Sveriges 100 mest populära podcasts

Museimagasinet

Museimagasinet

Välkommen till Museimagasinet, Kalmar läns museums podcast om kulturarvet i din vardag! Här avhandlar vi högt och lågt och stort och smått med koppling till den lokala historien - från Lönneberga till Långe Jan, länsbor och annat löst folk. Mycket nöje! Ansvarig utgivare: Örjan Molander, Museichef Stötta vår podcast Museimagasinet!  Gillar du vår podcast?  Bra! Vi vore oändligt tacksamma om ni kan stötta oss via ett bidrag via Swisch när du har lyssnat färdigt. Även en liten slant kan göra stor skillnad, många bäckar små så att säga.  Och har du inte möjlighet att hjälpa oss nu, så kanske sen! Men lyssna på vår podcast oavsett. ?  Till detta nummer kan Swischa: 123 235 85 21. Märk gärna din inbetalning med vilket avsnitt du har lyssnat på! 

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

kalmarlansmuseum.libsyn.com/website

Avsnitt

Från kalabaliken i Bender till medlemskap i Nato ? vad hände egentligen?

Med Peter Danielsson, Hembygdskonsulent och historiker. Programledare Andreas Juhl, Kalmar läns museum.

Sverige verkar bli medlem i Nato och med det lämnar vi formellt 200 år av neutralitet bakom oss.

Innan neutralitetsprincipen blev verklighet som bland annat höll oss ifrån två världskrig var svenska kungar inte främmande för konflikter i tid och otid. Ett sådant exempel är de svenska härjningarna i öster, bland annat i Ryssland, vilket leder fram till ?kalabaliken i Bender?.

Peter Danielsson ger oss en historisk översiktsbild kring svensk neutralitetspolitik, allianser, om det ryska och turkiska väldet och kopplingarna till Sverige.

Mycket nöje!

2023-07-12
Länk till avsnitt

Bergkvara hamn ? alltid öppet!

Hur länge har det funnits en hamn i Bergkvara? Varför anlades en kaj som fick öknamnet ?slaktkajen? och hur kom det sig att Bergkvaraborna klarade sig från svälten under nödåren i slutet av 1800-talet? 

Om detta och mycket mer berättar Christer Harrysson, föreståndare Sjöfartsmuseet i Bergkvara och Bengt Åstedt, Bergkvarabo under hela livet.

Programledare och produktion, Pia-Lena Björnlund, Kalmar läns museum
Unika historiska Kalmar län är ett samarbetsprojekt som syftar till att näringslivsutveckla kulturarvet i regionen i samarbete med småföretag och föreningar. Med utgångspunkt i historien ska projektet skapa former för att berätta nya och gamla historier som ger sammanhang och perspektiv. Vi vill att fler människor ska upptäcka Kalmar läns rika kulturarv. Besöka platser, ta del av kulturarv och berättelser samt börja fundera på varför det idag ser ut som det gör. När företag och föreningar paketerar kulturarvet på ett attraktivt sätt kommer vi att se ett ökat intresse för platser, människoöden och vår gemensamma historia.

2023-04-25
Länk till avsnitt

Stationssamhället i Berga

Denna podcast handlar om de stationssamhället Berga i Högsby kommun. Många av har säkert sett de vackra lokstallarna när ni passerar förbi med tåg. Det får ni veta, men vad finns mer i Berga och vad händer nu och framåt i Berga? 

Med Torbjörn Midunger och Bengt Åke Lundin . Inspelning och redigering av Pia-Lena Björnlund för Kalmar läns museum och projektet Unika historiska Kalmar län. 

2023-04-22
Länk till avsnitt

Rockneby ? Berättelsen om Graven, skutor och Tjorven

Kyrkan heter Ryssby. Socknen heter som kyrkan. Men byn heter Rockneby. Byn blev fast tingsplats för Norra Möre härad 1638, vilket gjorde den till ett naturligt centrum för landsbygden norr om Kalmar stad. Hit reste man för att träffa folk, byta nyheter, göra upp affärer och planera för framtiden. Att byn är kustnära med en lång historia av fiske och sjöfart gör inte betydelsen mindre. 

Unika historiska Kalmar län är ett samarbetsprojekt som syftar till att näringslivsutveckla kulturarvet i regionen i samarbete med småföretag och föreningar. Vi vill att fler människor ska upptäcka Kalmar läns rika kulturarv. Besöka platser, bli nyfiken, ta del av berättelser och få ett ökat intresse för människoöden och vår gemensamma historia.

Med Kaj Holst, Drag

Programledare och produktion ? Pia-Lena Björnlund

2023-03-08
Länk till avsnitt

Påskallavik - a solid history of stone and shipping

[]
2023-02-13
Länk till avsnitt

Med inspiration från badhusepoken

[]
2023-02-09
Länk till avsnitt

The Bathhouse park in Nybro attracted guests from near and far

[]
2023-02-09
Länk till avsnitt

Västervik ? the city surrounded by the sea

[]
2023-02-09
Länk till avsnitt

Vissefjärda - a meeting place in Dackebygd

[]
2023-02-09
Länk till avsnitt

Virserum - a history of industrial progress

[]
2023-02-09
Länk till avsnitt

The sugar factory in Mörbylånga

[]
2023-02-09
Länk till avsnitt

The borough of Berga

[]
2023-02-09
Länk till avsnitt

Rockneby ? the place to visit

[]
2023-02-09
Länk till avsnitt

Gullringen - the borough that helped building Sweden

[]
2023-02-09
Länk till avsnitt

Bergkvara - a first class port of ancient origin

[]
2023-02-09
Länk till avsnitt

Vissefjärda - mötesplats i Dackebyggd

[]
2023-02-09
Länk till avsnitt

Virserum - en berättelse om småländsk driftighet

[]
2023-02-09
Länk till avsnitt

Sockerbetor - en viktig näring på Öland

[]
2023-02-09
Länk till avsnitt

Rockneby - en ort att resa till

[]
2023-02-09
Länk till avsnitt

Påskallavik - en kraftfull historia om sten och sjöfart

[]
2023-02-09
Länk till avsnitt

Havet i centrum i Västervik

[]
2023-02-09
Länk till avsnitt

Gullringen - samhället som byggde Sverige

[]
2023-02-09
Länk till avsnitt

Berga - järnvägsknut i skogsbygd

[]
2023-02-09
Länk till avsnitt

Bergkvara - en god hamn med gamla anor

[]
2023-02-07
Länk till avsnitt

Badhusparken i Nybro

[]
2023-02-07
Länk till avsnitt

Elsa Gustafsson - stridbar liberal kommunpolitiker

Välkommen till avsnitt nr 5 i serien Ljus på Kvinnor som är en del av demokratiåret 2021 och ett samarbete mellan oss på Kalmar läns museum och Länsstyrelsen Kalmar län. 

Elsa Gustafsson (1887-1959) i Virserum, var redan vid 27 års ålder en stridbar liberal kommunpolitiker. Trots tufft motstånd från männen i politik skulle hon stanna i politiken under 40 års tid, ofta som den enda kvinnan. Med Lill Thunberg, miljöenheten, Länsstyrelsen Kalmar län. Pia-Lena Björnlund, pedagog publika enheten, Kalmar läns museum

2022-12-14
Länk till avsnitt

Världsarvet Södra Ölands odlingslandskap

Ett världsarv är en unik kultur- eller naturhistorisk miljö som vittnar om människans eller jordens historia. Tillsammans fungerar världsarven som en stor bok där varje världsarv representerar ett kapitel och på så sätt bidrar med sin historia. Södra Ölands odlingslandskap är berättelsen om hur lantbrukarna i generation efter generation har skapat ett unikt odlingslandskap med radbyar, åkrar, sjömarker och alvarmarker.

Bakgrund till denna podcast: 

Lagom till FN-dagen den 24 oktober släpper Kalmar läns museums podcast, Museimagasinet, ett nytt avsnitt. Temat är Sveriges världsarv med avstamp i Södra Ölands odlingslandskap. Till poddavsnittet har det kommit in hälsningar från 11 av de svenska världsarven. På så sätt får vi lära oss mer om flera spännande och väldigt olika platser. De mest unika platserna i vårt land! Ett världsarv är en unik kultur- eller naturhistorisk miljö som vittnar om människans eller jordens historia. Tillsammans fungerar världsarven som en stor bok där varje världsarv representerar ett kapitel och på så sätt bidrar med sin berättelse.

Anledningen att avsnittet släpps på självaste FN-dagen är att det är FN-organisationen Unesco som ansvarar för världsarvslistan. I grund och botten är världsarven ett stort fredsprojekt, följande rader går att läsa i Unescos stadgar:

?Eftersom krigen har sitt ursprung i människornas sinnen, måste försvaret av freden också byggas upp i människornas sinnen.?

FN-dagen är en bra dag att uppmärksamma våra världsarv lite extra. I år firar dessutom världsarvskonventionen 50 år så vi har all anledning att sprida berättelsen om våra unika platser. Säger Emma Rydnér, Samordnare för Södra Ölands odlingslandskap.

Poddavsnittet har kunnat arbetas fram tack vare kulturmiljöbidrag för världsarvssamordning via Riksantikvarieämbetet. Bidraget är till för att skapa mervärde och utrymme för utveckling i världsarvsarbetet på lokal och regional nivå.

2022-10-24
Länk till avsnitt

Avsnitt 3 - Trähus och drömmar om framtiden

I det tredje och avslutande avsnittet är vi kvar i Fågelfors nu pratar vi om det som var och det som är framtiden i detta samhälle med de som bor och verkar här.

Medverkar gör: Sohlbert Johansson, Attacus och Kristoffer Lind, Bitus samt Fredrik Loberg och Ingbritt Loberg, föreningen Nostalgia tillsammans med med Richard Edlund och Peter Danielsson för Kalmar läns museum.

 

2022-07-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 2 - Trähusen som blev en succé!

Nu besöker vi i avsnitt två Fågelfors och där träffar vi en veteran inom hustillverkning som avslöjar hur man tänkte och varför det monteringsfärdiga trähuset blev en sådan succé.

Med Richard Edlund och Peter Danielsson för Kalmar läns museum och Bo Bergman Fågelfors. 

2022-07-01
Länk till avsnitt

Ljus på kvinnor - nutid

I tio avsnitt har lika många historiska kvinnor med anknytning till Kalmar län lyfts fram som på olika sätt varit en del av samhällsutvecklingen. Men hur ser det ut idag när det gäller makt, inflytande och villkor? I det elfte och sista avsnittet i podcastserien Ljus på kvinnor delar bland annat Anna Lööf Hedh och Lena Hallengren, båda från Kalmar län, med sig av sina erfarenheter från den nationella och internationella politiska arenan. Genushistoriker Marie Eriksson från Linnéuniversitetet medverkar genom att analysera poddavsnittets berättelser utifrån ett forskningsperspektiv. Vad står berättelserna för? Vad får det för konsekvenser om vi tittar framåt? Hur kan vi förändra villkoren så det blir jämställt även inom politiken?

Om poddserien Ljus på kvinnor

Poddserien Ljus på kvinnor är ett samverkansprojekt mellan Länsstyrelsen och Kalmar läns museum som startade under #demokratiåret2021.

Kvinnorna som de olika avsnitten i poddserien handlar om har alla kopplingar till Kalmar län och levde under 1800- och 1900-talet. Gemensamt för alla tio kvinnor är att de på något sätt tog plats i det offentliga rummet, bidrog till samhällsutvecklingen och också utmanade sin samtids syn och förväntningar på könsroller ? för hur man skulle vara kvinna.

Namnet ?Ljus på kvinnor? handlar om att sätta ljus på kvinnor för att de förtjänar det och för att kvinnor i historien är en del av vår demokrati.

För mer information

Helen Nilsson
Skapare av podd-serien och särskilt sakkunnig jämställdhet/utvecklingsledare barns rättigheter, Länsstyrelsen i Kalmar län
E-post: [email protected], Tfn: 010-223 84 66

Pia-Lena Björnlund
Pedagog och poddseriens programledare, Kalmar läns museum
E-post: [email protected], Tfn: 0480-45 00 00

2022-05-26
Länk till avsnitt

En liten podd om kärlek

När vårsolen börjar skina och växterna knoppas, spirar också känslorna.

Det här poddavsnittet handlar om kärlek. Inte bara om den romantiska kärleken mellan två personer utan också om kärleken till barn, husdjur, gosedjur eller till någon älskad som inte längre finns. Kärlek kan vara sprudlande glädje, förälskelse och lycka, men kan lika gärna förknippas med brustet hjärta, sorg, längtan och saknad. Vi dyker ner i dikter och personliga berättelser och frossar i aforismer, kända svenskars kärleksbrev, kontaktannonser, hemliga knep och sägner som alla handlar om det största i livet ? Kärleken.

I studion: Annette Kronlund, Lars Larsson, Linnéa, Lagesson, Maria Kanje och Pia-Lena Björnlund, Kalmar läns museum.

Podden är producerad inom ramen för projektet Unika historiska Kalmar län. Avsnittet om kärlek är inspelat i samband med utvecklingen av den nya Kärleksstigen i Badhusparken i Nybro. I avsnittet läses ett stycke ur Den stora kyrkan av Tove Folkesson, Öland, aforismer ur Sagt av kvinnor av Lena Pallin, en dikt av Bengt Cidden Andersson som var poet och rörmokare i Läckeby, den muntliga sägnen om Rosenkind, utdrag ur Gunilla Håkanssons text Avskedet, publicerad i antologin Körverk för 136 röster samt Carina Gyllerfelts Blekt, blått vatten ur samma antologi.

2022-04-24
Länk till avsnitt

Ellen Key

Ellen Key (1849-1926) från Västervik var en av sin tids mest inflytelserika författare. 
De allra flesta känner Ellen Key i sammanhang som rör pedagogik och skola. Främst genom hennes berömda verk Barnets århundrade. Hon förespråkade individens frihet att utvecklas, men såg hela tiden till kollektivet och krävde ett socialt ansvar för dem som inte hade samma möjligheter. Hon vann både stor beundran och fick motta skarp kritik.  I samarbete med Länsstyrelsen i Kalmar län, som en del av demokratiåret 2021. Programledare: Pia-Lena Björnlund, Kalmar läns museum. Berättare/gäst: Gabriella Johansson antikvarie Kalmar läns museum.
2022-04-01
Länk till avsnitt

Del 9. Bertha Wellin - den normbrytande sjuksköterskan

Bertha Wellin (1870?1951) från Öland blev en av de första fem riksdagskvinnorna i vårt land. Men utöver politiken var hon utbildad och praktiserande sjuksköterska, och bland mycket annat ordförande i Svensk sjuksköterskeförening och ansvarig utgivare för Svensk sjukskötersketidning , som hon även var med och grundade. Berta Wellin var normbrytare på många olika sätt, medvetet eller omedvetet och hon valde att ta strid för frågor som var ganska radikala för sin tid.  Med Helen Nilsson, särskilt sakkunnig jämställdhetsfrågor på Länsstyrelsen i Kalmar län och Maria Wiell, journalist på Ölandsbladet. 
2022-03-30
Länk till avsnitt

Krig ? alltid lika outhärdligt

Att knyta samman den lilla historien med den stora? Att se dagens krig i Ukraina genom filtret av ett dåtida livsöde? Går det? Den svenska stormaktstiden präglades av långa krig vilka krävde sin blodiga tribut och många var de som blev ?vigder vid soldathopen?.

En av dessa många var Nils Roback. Han tillhörde en militärsläkt vilken i generationer tjänstgjort vid småländska förband, företrädelsevis Smålands ryttare och Kalmar regemente och deltog bland annat i slaget vid Poltava, som då låg i nuvarande Ukraina.

Med historiker Peter Danielsson och programledare Pia-Lena Björnlund. Inspelning av Pia-Lena Björnlund. Produktion av Andreas Juhl. för Kalmar läns museum

2022-03-18
Länk till avsnitt

Tekla Thorbrink - barnavårdsarbetaren som blev riksdagskvinna

Tekla Torbrink, (1901 -1994) föddes i Hälleberga församling, i Kalmar län och var en svensk riksdagspolitiker. Till yrket var hon barnavårdsarbetare, men blev som politiker ledamot av riksdagens andra kammare 1949-1968 i Kalmar läns valkrets. Hon var även nämndeman och landstingsledamot. Tekla hade sett fattiga människor kämpa för sina rättigheter redan som barn. Hon lyssnade, hon lärde och hon mindes och blev så småningom socialdemokratisk riksdagskvinna för att fortsätta kampen.


I samarbete med Länsstyrelsen i Kalmar län, som en del av demokratiåret 2021.

Programledare: Pia-Lena Björnlund, Kalmar läns museum. Berättare/gäst: Anette Kronlund, pedagog Kalmar läns museum.  Ljustekniker: Andreas Juhl, enhetschef publika enheten, Kalmar läns museum

 

2022-02-25
Länk till avsnitt

Skogs-Sara

?Ljus på kvinnor? del 7. Ett samarbete mellan Kalmar läns museum och Länsstyrelsen i Kalmar län, som en del av Demokratiåret 2021. 1847 kom en av de viktigare reformerna som har gjorts på fattigvårdsområdet. Det var den så kallade fattigvårdsförordningen som stadgade att alla socknar i landet skulle ha en egen fattigvårdsstyrelse. Som fattig, kvinna och funktionsnedsatt hade man inga framtidsutsikter eller talan i det sena 1800-talets Sverige. Men Sara Margareta Netz (1842?1929), i historien känd som Skogs-Sara, ville inte foga sig i sitt öde. Hon rymde från rotegång och fattighus på jakt efter något bättre och något hon själv kunde få styra och bestämma över.  

Med Helen Andersson, pedagog Kalmar läns museum. Programledare, Pia-Lena Björnlund, Kalmar läns museum. Inspelning och produktion av Andreas Juhl, Kalmar läns museum.

Mycket nöje! Stötta vår podcast Museimagasinet! Swisha: 123 235 85 21. Märk gärna din inbetalning med vilket avsnitt du har lyssnat på!

2022-02-21
Länk till avsnitt

Petrus Gränebo

Möt Mönsteråssonen, bondeförbundaren och riksdagsmannen Petrus Gränebo och hans politikergärning. Hans långa karriär präglades av stor eftertänksamhet och användes av Gränebo för att rida ut de politiska stormvindar som drabbade Sverige under 1930- och 1940-talen.  Med Peter Danielsson, hembygdskonsulent. Producent, Andreas Juhl Kalmar läns museum.  Mycket nöje!
2021-12-15
Länk till avsnitt

Kata Dalström

I början av 1900-talet var namnet Kata Dalström på allas läppar oavsett om man uppskattade hennes radikala budskap eller inte. Skaror av åhörare fylkades och diskussionens vågor gick höga! I denna podd får vi följa den kvinnliga agitatorns tankeväckande livsresa från Emtöholm 1858 till Stockholm 1923. Med historiker Peter Danielsson i samtal med Andreas Juhl Kalmar läns museum. Inspelning och produktion av Andreas Juhl för Kalmar läns museum.
2021-12-08
Länk till avsnitt

Jonas Jonasson - fredsbonden

Att krig och inte fred tyvärr många gånger då som nu skulle utgöra ett stort antal människors vardag accepterade inte riksdagsmannen Jonas Jonasson från Gullabo i södra Kalmar län. Han engagerade sig med liv och lust och på ett flertal sätt i den spirande fredsrörelsen som uppstod under sent 1800-tal i Sverige. Vad detta resulterade i får vi veta i denna podd. Med historiker Peter Danielsson i samtal med Andreas Juhl Kalmar läns museum. Inspelning och produktion av Andreas Juhl för Kalmar läns museum.
2021-12-08
Länk till avsnitt

Trygge Sven i Krokstorp

Ny podcast ute! Trygge Sven i Krokstorp Sven Svensson i Krokstorp engagerades tidigt i politiska värv. Inledningsvis fick han agera sekreterare åt sin far Sven Albert Johansson vars politiska verksamhet täckte in allt från kommunen i Misterhult till riksdagsarbete. Föreningsengagemanget tillsammans med "arvet" formar politikern Sven Svensson och uppfattningen att Svensson i alla stycken är en man att lita på slås fast. Det hela leder på sikt till epitetet "Trygge Sven i Krokstorp". Låt oss i dag följa denne mans livsgärning.

Med Historiker och Hembygdskonsulent Peter Danielsson. Programledare, inspelning och produktion av Andreas Juhl, Kalmar läns museum.  Som vanligt hittar ni alla våra poddar på vår hemsida via nedan länk eller där poddar finns. 

https://www.kalmarlansmuseum.se/podcast/

Mycket nöje!

2021-12-03
Länk till avsnitt

JAGS - bonde, sjöman och konstnär

JAGS - bonde, sjöman och konstnär Vem var Johan August Gustafsson, JAGS och vad betydde hans konstnärskap? JAGS levde 1852-1932 och nästan alltid i Segerstads socken på sydöstra Öland. Han var bonde och sjöman men framförallt var han konstnär, bildhuggare och möbelsnickare. Hela sitt liv vid sidan om jordbruket använde han till att skulptera i material som han hittat i sjön och på stranden. Havet och båtar var en viktig del av hans liv.

Med Peter Danielsson, hembygdskonsulent, Kalmar läns hembygdsförbund, Hans Gurstad-Nilsson, tonsättare, Marianne Hedelin, J.A.G.S Museum, Bernt Johansson, J.A.G.S Museum, Per Nyström, cellist. Inspelning och produktion av Andreas Juhl, Kalmar läns museum.
2021-12-02
Länk till avsnitt

Kata Dalström

Kata Dalström var den småländska överklassdamen som en blev övertygad socialist och som åkte land och rike runt på sina ?härjartåg? som uppskattad och efterfrågad agitator (resetalare). På uppdrag av Sveriges Socialdemokratiska Arbetareparti (SAP), den socialdemokratiska kvinnorörelsen, ungdomsrörelsen eller något fackförbund reste hon runt för att övertyga människor om vikten av allmän och lika rösträtt och vikten av facklig och politisk organisering. ?Fru Kata? var lika envis som karismatisk och lät vare sig försörjningsplikten för de sju barnen, den norrländska vintern eller den svenska ordningsmakten stå i vägen för sitt brinnande engagemang. En sann pionjär, som lyckades kombinera kommunism och buddism och som gång på gång konstaterade att ?för mig står alltid människan i första hand?. ?Ljus på kvinnor? del 6. Ett samarbete mellan Kalmar läns museum och Länsstyrelsen i Kalmar län, som en del av Demokratiåret 2021. Podden spelades in med antikvarie Gabriella Johansson som berättar om Kata Dalström och Pia-Lena Björnlund som programledare. Inspelning och redigering av Andreas Juhl. Kalmar läns museum.
2021-11-12
Länk till avsnitt

Avsnitt 1 - Ta i trä!

Att det i Småland finns många röda stugor det vet alla. Det som inte är lika känt är att man haft en stor husindustri. Vi pratar om hur denna industri växer fram i detta första avsnitt.

Med historiker Peter Danielsson, Richard Edlund byggnadsantikvarie och Maja Heuer, projektledare för Unika historiska Kalmar. Inspelning och redigering av Andreas Juhl, Kalmar läns museum.

2021-11-09
Länk till avsnitt

Ta i trä!

Säkerhetsrisken fick oss att förbjuda det. Ny kunskap, uppdaterade byggregler lät oss välkomna det tillbaka. Det här är berättelsen om hur det svenska trähusbyggandet efter mer än 100 år håller på att bli en vital del av vår skogsindustri igen. Trähusindustrin känns mer angelägen än någonsin precis som kunskapen om det manuella trähantverket blir alltmer efterfrågad i samband med träbyggandets förnyelse.

Med historiker Peter Danielsson, Richard Edlund byggnadsantikvarie och Maja Heuer, projektledare för Unika historiska Kalmar. Inspelning och redigering av Andreas Juhl, Kalmar läns museum.

2021-11-09
Länk till avsnitt

Gustaf Raab - folkpensionens företrädare!

Fattigvård och omsorgen om de mindre lyckligt lottade i samhället är utgångspunkten för denna podd. Vi får följa vad samhället i stort gjorde under ett par århundraden samt stifta bekantskap med folkpensionspionjären Gustaf Raab. Med historiker Peter Danielsson i samtal med Andreas Juhl Kalmar läns museum. Inspelning och produktion av Andreas Juhl för Kalmar läns museum. Idéen till denna podcast kommer ifrån Långemåla hembygdsförening.  Mycket nöje!
2021-10-15
Länk till avsnitt

Bondetåget 1914

För drygt 100 år sedan fylkades i Stockholm drygt 30 000 svenska bönder från hela landet. De skulle alla delta i ett demonstrationståg vilket gått till historien under benämningen Bondetåget. Allt detta skedde för att protestera mot den liberala regeringens förda försvarspolitik och samtidigt öppet visa stöd för den försvarsvänlige kungen, Gustav V.  Kungen höll på kungliga slottets borggård ett försvarsvänligt tal där han betonade vikten av en kraftfull förstärkning av den svenska krigsmakten. Det kontroversiella talet ledde till en regeringskris. Hur krisen löstes och mycket mer får vi veta i dagens podd med historiker och hembygdskonsulent Peter Danielsson. Inspelning och produktion av Andreas Juhl, Kalmar läns museum.
2021-10-12
Länk till avsnitt

Uddenberg - Nordingska stiftelsen

År 1914 köpte Maja Uddenberg tillsammans med en kompanjon det gamla kronofogdebostället i Vickleby på Öland. Det blev startskottet för det legendariska Bo pensionat. Kompanjonen försvann tidigt ur bilden men Maja kom att driva pensionatsverksamhet på platsen fram till tidigt 1970-tal. Redan på 1920-talet blev pensionatet en samlingspunkt för konstnärer. Här kom så småningom William Nording och Arthur Percy med flera att sätta avtryck på Bo och dess historia. Den förstnämnde gifte sig i mitten av 1930-talet med Maja Uddenberg vilket ytterligare bidrog till kulturlivet. Efter Williams och Majas bortgång 1956 respektive 1972 instiftades Uddenberg-Nordingska stiftelsen bland annat med syftet att främja konstnärlig utbildning och undervisning.

Medverkande: Maria Södergren, Hans Svensson och Ingmar Hedin, representanter för Uddenberg-Nordingska stiftelsen
Lisbeth Svensson, ordförande, Kalmar läns hembygdskonsulent
Peter Danielsson, hembygdskonsulent, Kalmar läns hembygdsförbund. Inspelning: Stefan Siverud. Produktion: Andreas Juhl, båda Kalmar läns museum. 

Om stiftelsens syfte: Att främja vård av behövande ålderstigna, sjuka och lytta, därvid om möjligt behövande och sjuka konstnärer lämnas företräde;att främja vetenskaplig undervisning och forskning, därvid ämnena fornkunskap, botanik och ornitologi lämnas företräde samt;att främja konstnärlig utbildning och undervisning.
2021-09-08
Länk till avsnitt

Författarinnan Margit Friberg!

Författarinnan Margit Friberg!?Ljus på kvinnor? del 4. Ett samarbete mellan Kalmar läns museum och Länsstyrelsen i Kalmar län, som en del av Demokratiåret 2021. Författarinnan Margit Friberg (1904-1997) utsågs till Årets ölänning 1986 med motiveringen ?Med sina böcker har hon gjort en gärning av bestående värde för Öland?. Skildringarna av Öland ? och framför allt öländska kvinnor - är något som är utmärkande för Margits böcker, och hon älskade verkligen sitt Öland. Med Agnes Mitsialos, Utvecklingsledare mäns våld mot kvinnor. Enheten för social hållbarhet, Länsstyrelsen Kalmar län. Programledare, Pia-Lena Björnlund, Kalmar läns museum. Inspelning och produktion av Andreas Juhl, Kalmar läns museum.

Mycket nöje!

2021-09-02
Länk till avsnitt

Johanna Charlotta Hemmingsdotter

?Ljus på kvinnor? del 3. Ett samarbete mellan Kalmar läns museum och Länsstyrelsen i Kalmar län, som en del av Demokratiåret 2021. Johanna Charlotta Hemmingsdotter (1850-1923) var den starka kvinnan bakom den välkände socialdemokratiske agitatorn August Palm. Hur var det att leva i skuggan av en visionär som aldrig var hemma och som blev ömsom hyllad ömsom bespottad av svensk press?

Med Tina Lindström, enhetschef på pedagogiska enheten Kalmar läns museum. Programledare Pia-Lena Björnlund. Inspelning och produktion av Andreas Juhl.

2021-08-27
Länk till avsnitt

Ljus på kvinnor, Cecilia Fryksell

Cecilia Fryxell (1806 ? 1883) är kvinnan som ville bli missionär men som istället blev en nyckelperson inom den svenska pedagogiska rörelsen för flickors utbildningsmöjligheter. Som den sista i raden av hennes skolor öppnades flickskolan på Rostad 1859 där elevplatserna blev snabbt eftertraktade och tingades flera år i förväg. Med Helen Eklund, pedagog Kalmar läns museum. Programledare Pia-Lena Björnlund. Inspelning och produktion av Andreas Juhl.

?Ljus på kvinnor? del 2, är ett samarbete mellan Kalmar läns museum och Länsstyrelsen i Kalmar län, som en del av Demokratiåret 2021.

2021-07-16
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.