Sveriges 100 mest populära podcasts

Fåglar finns

Fåglar finns

Fåglar finns, överallt och vi hjälper dig att finna dem. I den här podden är vi speciellt intresserade av fåglarna som finns i vår absoluta närhet ? i trädgården, i parken, på väg till affären ? och hur man lär känna igen dem. Podden leds av journalisterna Peter Gropman och Peder Edvinsson. Peter är typiskt dålig på fåglar och Peder är fågelexpert. Följ med på deras resa in i fåglarnas högtflygande värld. Tack till Patrik Åberg för fin-fina fågelljud. Maila redaktionen på [email protected] Fåglar finns produceras av produktionsbolaget Iris media.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

pod.space/faglarfinns

Avsnitt

30. Vi eldar för kråkorna

Vi går all in på kråkfåglar! Lavskrikan gillar falukorv, skatan gillar sliver (?!) nötkråkan som har fått konkurrens av Peders kompis. Peder har läst en intressant artikel i tidningen Natur och trädgård (nr 3, 2021) med rubriken ?Kråkfågel ger växterna vingar? som förklarar hur kråkfåglar bidrar till att sprida växter i en så kallad ekosystemtjänst. Vi upptäcker August Heintze lite bortglömda forskning om just kråkor. Peder listar kråkor som inte är kråkor och en lyssnare får svar på om det är gott om bergfink i år. Programledare: Peter Gropman, fågelexpert: Peder Edvinsson. Produktion: Iris media.

2021-10-12
Länk till avsnitt

29. Hoven spoven och storken Sven i Zaragosa

Fåglar finns uppmärksammar att folkrockarna i Hoven Droven släppt ett nytt album, givetvis med fågeltema i en av låtarna. Intervju med Kjell-Erik Eriksson, violinist i bandet. Peder har blivit medlem i Storkens vänner och berättar om Sven i Zaragosa i Spanien, Fritiof med dålig täckning, Eva-Helena i medelhavet och Frans i Marocko, alla är starar som Storkens vänner följer genom GPS-teknik. Länkar som det pratas om: bto.org och Birdmap samt Lapp-Nils-podden. Programledare: Peter Gropman, expert: Peder Edvinsson. Produktion Iris media. 

2021-09-28
Länk till avsnitt

28. Kajor som bråkar med kråkor och mötet med Magnus Ullman

Peder gör en fräckis och knödde in ärtsångaren på den stora tomträknardagen som avgjordes nyss. Hur många arter fick han ihop? Kvällstidningen skriver om när Carolina Noréns möter en tjädertupp. Lösningen: Kör tuppen till Väddö! Peter gör reklam för den nya podden ?Sveriges första podcast? som givetvis har fågelkoppling, vi reder ut varför kajorna för ett sådant jäkla liv och Peder intervjuar Magnus Ullman på Falsterbo bird show och sover i tält. Både Peder och Magnus Ullmans bok kan köpas på pug.se. Produktion av Iris media. 

2021-09-14
Länk till avsnitt

27. HÖSTPREMIÄR! Döda regnduvor och fiskgjusens historik i Rö

Fåglar finns är tillbaka efter sommaruppehållet! Vi skulle egentligen spelat in vid Rösjöns strand men eftersom vädret var så kackigt så spelar vi in i stugan i Rö. Fiskgjusen i Rösjön får en rättvis historieskrivning. Döda duvor efter skyfallet i Gävle diskuteras, likaså silltrutens intresse för golfbollar. Det blir även poesi av Lars Norén som diktar fint om tornseglare (Tipstack till Hasse i Viken!). Peder tipsar om Birdshow i Falsterbo där han kommer att vara med och bland annat sälja sin bok Fantastiska fåglar. Topplistan är tillbaka! Med Peder Edvinsson och Peter Gropman. Produktion Iris media.

2021-08-31
Länk till avsnitt

SOMMARBONUS: Jakten på videsparven i Östersund

Peder ger sig ut i ett smällvarmt Östersund och letar efter en å där det ska finnas videsparv. Arter och saker som nämns: kalhyggen, gamla lusiga granar, blåbär, kråkbär, kokosbar, pizza, talltita, kungsfågel, ekorre, tjäderhöna, älgspår, harsyra och tio järpar. Produktion av Iris media. 

2021-08-17
Länk till avsnitt

SOMMARBONUS: Vykort från Ope

Peder spanar efter kräckskräcks (kornknarr) och berättar om när han pallade jordgubbar i sin vilda ungdom. Inspelat i Ope, norr om Brunflo och söder om Östersund, Jämtland.

2021-07-14
Länk till avsnitt

SOMMARBONUS: Vykort från Tysjöarnas reservat

Peder och hans arbetskamrater ger en kort rapport från Tysjöarnas reservat i Krokom, Jämtland. Tofsvipor och tält diskuteras och Peder bjuckar på tablettaskar.

2021-07-14
Länk till avsnitt

SOMMARBONUS: Vykort från Dälene

Peter är hemma hos sina föräldrar i Dälene, västkusten, och spanar efter svartvita flugsnappare i mamma Annikas fågelholk. Inspelat midsommardagen 2021. Även lite trädgårdssnack och den intensiva trädgårdssångaren nämns ? såklart!

2021-07-14
Länk till avsnitt

26. Annie Lööfsångare och skräckinjagande rödvingetrastar

Fåglar finns ?sänder? både från Dälene, Stenungsund och från Brunflo, Östersund. I Dälene hittar Peter svartvita flugsnappare och i Brunflo bearbetar Peder sin skräck för rödvingetrastar. Finns det någon fågelkoppling till regeringskrisen? Vilka fåglar hittar Peder på sitt sommarjobb i Östersund? Vi tar nu en sommarpaus och är tillbaka i slutet av sommaren. Följ med oss i flödet och håll utkik efter ljudliga sommarvykort? Produktion Iris media. Med Peter Gropman och Peder Edvinsson.

2021-06-30
Länk till avsnitt

25. Ulf Kristerssons ointresse för starar i gäng

Det är barnkammartider i fågelvärlden. Hussvalor stör kunder på brägårn, tofsvipor byter sound för att skydda ungarna och i Strömsund föder fåglar barn på bensinmacken. Peder lanserar en idé till bygghandlarna, bygg ett hus till hussvalorna! Vad har Ulf Kristerssons betoningar med fåglar att göra? Vi besvarar en lyssnarfråga om hur fåglar sover när det är så ljust nu i sommarnatten och vi lyssnar på demonproducenten Björn Olssons måsmusik. En podd av och med Peter Gropman och Peder Edvinsson. 

2021-06-15
Länk till avsnitt

24. Hägerhäng i Herräng

Fåglar finns går all in på fågelbon! Vi har tagit oss till Herräng i Hallstavik där flera hägrar har bosatt sig i träden. Vad har Björn Häger med dagens avsnitt att göra? Hmm? Vi pratar om fågelbon i askkoppar, i traktorer, blomlådor, trädhål, ventilationsgaller, cykelkorgar... Per Pettersson Ekshärad undrar vad det är för art som låter i hans trädgård. Jättelänge varje kväll. Har den dödslängtan eller är det en apparatus? Produktion Iris media, av och med Peter Gropman och Peder Edvinsson.

2021-06-01
Länk till avsnitt

23. Aftonfalk och starar på ludna ben

Fåglar finns är tillbaka! Peder är glad för att se aftonfalken och Peter fortsätter med serien ?Fåglar som nämns i Ulf Lundells låtar? och den här gången blir det barnförbjudet (varning!). Hur många arter har Peder sett i sitt träsk (hustomt) under den senaste helgen? Många, ska det visa sig. Vi pratar om Peders nya bok ?Fantastiska fåglar? och Peters senaste P4 Dokumentär ?Mysteriet med kassettmannen? som kan innehålla spår av fågelljud. Produktion: Iris media.

2021-05-19
Länk till avsnitt

22. På spaning vid Råstasjön i Solna

Fåglar finns är som vanligt ute i spenaten, eller i vassen, bland gräsänder, skäggdoppingar och sothönor. Vi pratar sällsynta albatrosser, familjebildande sädesärlor, och fåglar som flyttat in i Stefan Sundströms nya platta. Och Peder har PREMIÄR på sin nya bok! Den heter ?Fantastiska fåglar? och finns snart att beställa på förlagets hemsida: PUG.se Vi smygbläddrar och Peder avslöjar ämnet för sin nästa bok? Fåglar finns produceras av Iris media. Av och med Peder Edvinsson och Peter Gropman.

2021-05-04
Länk till avsnitt

21. Jizzes vilken fågelmorgon i Rö!

Vi fågel-KBT-ar vid Rösjön i Rö i Roslagen och Peder pratar om hur man lär sig olika arter, genom uttrycket jizz. Vi tar en sväng till Kåseberga och gör kalkonfynd i bob hund:s melodi ?Reinkarnerad exakt som förut?. Apropå melodier fortsätter serien om fåglar som nämns i Ulf Lundells låtar. Peder ger oss fler fågelgåtor. Och hur går det egentligen för ejdern? Inte jättebra. Lösningen? Klimatförändra mindre! Med Peter Gropman och Peder Edvinsson. Produktion: Iris media.

2021-04-20
Länk till avsnitt

20. Bläsgåsar som landar i Vallentuna

Håll i hatten! Vi spelar in vid Angarnsjöängen i Vallentuna och det blåser kastvindar på oss, vi tar skydd bakom planket i ett fågeltorn. Peder berättar om den tillfälliga gåsen bläsgåsen som landar i Vallentuna under sin väg mot Ryssland. Angarnsjöängen har förresten en förening som heter Arngarngruppen och här är länken till dom. Lyssnaren Hasse har undersökt fågelreferenserna i Ulf Lundells låtar vi startar därför upp programpunkten ?Fåglar som nämns i Ulf Lundells låtar?. Ruben undrar om fåglarnas släktskap med dinosaurerna och lyssnaren Vilma får svar på vilka fåglar som är uppe på natten. Produktion av Iris media, med Peter Gropman och Peder Edvinsson.

2021-04-06
Länk till avsnitt

19. Ulf Lundell och det dåliga transamvetet

Äntligen är vi tillbaka! Vi pratar tranor i parti och minut, om stödutfodring, om vårt dåliga transamvete och om Ulf Lundells tranintresse. Radioproffsen Maja Åström och Tommie Jönsson har startat ett täljprojekt för att skapa tv-tranor åt folket! Eller är det en tv-häger? Kolla in tvtranans insta och lyssna på Loppmarknadsarkeologerna i P1 avsnitt om tv-tranan. Vi får vårkänslor med hjälp av poeten M. A. Numminen och vi tipsar om en ny bok av Erik Hirschfeld. Programledare: Peter Gropman, fågelexpert: Peder Edvinsson. Produceras av Iris media.

2021-03-23
Länk till avsnitt

18. Peder längtar efter tornseglare i Ludvika

Peder är i Ludvika och letar hackspettar men längtar mest efter tornseglare. Häromdagen var det fågelholkarnas dag som vi råkade missa men vi tipsar om fågelböcker på bokrean som startar idag. Vi lyssnar på ?Alla får medalj? som precis har släppt plattan ?Låtar om fåglar & annat?. Apropå fåglar och musik så samlar vi på fågelkompatibla låtar i denna Spotifylista; här är listan! (Förlåt katten Doris för att jag kallade dig för Gertrud, som är namnet på en gammal katt som är väldigt lik dig). Produktion av Iris media.

2021-02-23
Länk till avsnitt

17. Axel Sondén om ejdern med Göran Greider(n)

Vi har finbesök i podden ? av göteborgsvisdiktaren Axel Sondén! Han och hans band Flyttfåglarna sjunger gärna om fåglar, särskilt i den fågelsympatiska upptempovisan ?When the birds?. Axel pratar om hur han blev intresserad av fåglar och hur han åkte runt och skådade i västgötaskogarna med den legendariska tyvärr bortgångne Patrik Åberg. Peder och Bobo rapporterar från mötet med Kungsfiskaren och Dava vinpava ställer en lyssnarfråga. Produktion av Iris media.

2021-02-09
Länk till avsnitt

16. Peder agentspanar på vattenrall

Peder lämnar en rapport från Råstasjön i Solna där han spanar på vattenrall, som enligt uppgift är förtjust i leverpastej. Vi har en hel drös med fågelnyheter, en tidig sädesärla i Norrtälje och en gulkindad kricka i Uppsala. Peter läster långben ur Kalle Anka och upptäcker en ny art: snarstuckna småspettar. Lyssnaren Tony får svar på varför rödhaken alltid är ensam vid fågelmatningen. Här kan du ladda ned Vinterfåglar in på knuten-appen: För Iphone. För Android. Fåglar finns produceras av Iris media.  

2021-01-26
Länk till avsnitt

15. Nötväckar-Sonny och hans BD-kompisar

Hur har det gått för Peders fågelräkning sedan årsskiftet? Så där, säger han ? men det har gått larm om härfågel på Djurgården i Stockholm och Peter är nära på att åka dit. Vi har en ny vinjett som vi har lånat från Axel Sondén och Flyttfåglarna och vi upptäcker det humoristiska instagram-kontot Fina Fåglar. Visst passar namnet Sonny ovanligt bra på en nötväcka? Fåglar finns produceras av Iris media.   

2021-01-12
Länk till avsnitt

14. Vem får årets Pederspris?

Det börjar närma sig årsskifte och vi lämnar coronaåret 2020 bakom oss. Givetvis blickar vi tillbaka på Fåglar finns-året och minns bland annat Magnus Carlsons skönsång! Vi säger hej då till vår vinjett och säger hej till Axel Sondén och Flyttfåglarna som kommer bidra med en ny vinjett som har premiär i nästa avsnitt. Till sist delar Peder ut sitt nyinstiftade pris ? Pederspriset! Ett pris där han hedrar både poddkollegor och Facebook-gruppen Fåglar inpå knuten. Men vem kniper förstaplatsen?!  Gott nytt år! Fåglar finns produceras av Iris media.

2020-12-29
Länk till avsnitt

13. Mandarinand hos Maud och Gösta

Peder fortsätter sina studier med att kartlägga vilka fågelarter som hörs i olika tv-serier, bland annat i årets julkalender "Mirakel". Peter välkomnar lyssnarna in i projektet ?En svensk man på resa? som blev känt i P3:s ?Morgonpasset? i mitten på 90-talet, vilka fåglar hör vi på mannens mystiska inspelningar? Mandarinand och stripgås har fått officiell artstatus, chansen är stor att Maud och Gösta i Laxsjö åter kan se en mandarinand i trädgården. Släck juljuset i trädgården på natten uppmanar Peder! Fåglarna behöver sova. Produktion av Iris media.

2020-12-15
Länk till avsnitt

12. VM i fågelreferenser med Kalle Lind

Vi har celebert besök av kulturpersonligheten Kalle Lind! Känd från podden Snedtänkt och vi går ALL IN på fågelreferenser i populärkulturen. En timmes underbart vindlande snack om Cornelis Vreeswijk, fåglar på Lidingö, Christer Sjögrens Albatross-hyllning, Povel Ramel, Indiana Jones med dalripa, Mikael Wiehe, Jan Lindblad, Lorry, Evert Taube mfl... Här är länken till Andris fågelviskarens orginalklipp från Nyhetsmorgon och här kan du se fejkversionen. Missa inte heller det underbara avsnittet av Lorry som vi pratar om; här är länken. Fåglar finns är fågelpodden som pratar om sånt som inte andra fågelpoddar pratar om. Produktion: Iris media.  

2020-12-01
Länk till avsnitt

EXTRA: Till minne av Patrik Åberg

Fågelentusiasten Patrik Åberg har gått ur tiden efter en längre tids cancersjukdom. Våra tankar går närmast till hans familj och vänner och i detta avsnitt pratar vi om hans betydelse för fågelskådarlivet i Sverige. Patrik var en flitig inspelare av fågelläten och flera av lätena kan man höra i den här podden.

Här kan du ta del av hans digra arkiv. Han spelade in fåglar i 23 länder, dokumenterade 1255 arter med en inspelningstid på totalt 99 timmar! Vilket livsverk! Detta avsnitt är till dig, Patrik. Fåglar finns produceras av Iris media.

2020-11-24
Länk till avsnitt

11. Hemma hos sångfågeln Magnus Carlson

Nu blir det skönsång på riktigt i Fåglar finns! Vi besöker artisten och författaren Magnus Carlson i hans växthus i Mälarhöjden i Stockholm. Magnus är aktuell med boken ?En annan framtid? som han skrivit med Johanna Stål. Magnus bjuder på en liten sång om nattskärran och passar på att ställa fågelfrågor till Peder som också listar de mest klimatsmarta fåglarna. Behöver fåglar ett eget nattbo? Det är temat på avsnittets lyssnarfråga, det finns korgar som är flätade och i dem ska fåglarna sova, men är det verkligen nödvändigt? Fåglar finns produceras av Iris media.

2020-11-17
Länk till avsnitt

10. Jubileum med gärdsmyg och vuxet innehåll

Äntligen avsnitt 10! Det ska vi fira och vi gör det med hjälp av gärdsmygens fanfar. Smyger gärdsmygen på ett gärde? Vi reder ut. Peter summerar sitt kunnande om fåglar och tycker det är svårt att komma ihåg alla arter, vad är Peders bästa tips? Lyssnarfrågan kretsar kring golfbegrepp och mot slutet bjuder vi på ett extramaterial med "vuxet" innehåll. Låt inte barnen lyssna! ;-) Fåglar finns produceras av Iris media. Följ oss på Instgram. https://www.instagram.com/faglarfinns/

 

2020-11-03
Länk till avsnitt

USAVALEXTRA: Dödar vindkraftverken alla fåglar i USA?

Vi har tittat på debatten mellan Donald Trump och Joe Biden då plötsligt Trump säger att vindkraftverk dödar ALLA fåglar. Detta måste redas ut och givetvis sitter Peder Edvinsson på svaret! Fåglar finns produceras av produktionsbolaget Iris media. 
2020-10-27
Länk till avsnitt

9. Peder vill ha gerillaholkar

Kjell från Blidö hörde av sig och berättade att han har 32 (!) fågelholkar på sin tomt. Apropå fågelholkar får lyssnaren Carina Kia Håkansson svar på en fråga om kommunala fågelholkar och Peder uppmanar till gerillaholk-föring. Upp med dem bara!  Vi pratar om Traste Lindéns Kvintett och spontaninbjuder Kalle Lind från podden Snedtänkt. Peder tipsar om en häftig film med 430 000 björktrastar som man kan se här: https://tinyurl.se/bjrktrast Fåglar finns produceras av produktionsbolaget Iris media. 
2020-10-20
Länk till avsnitt

8. Hemma hos Stefan Sundström

För andra gången i världshistorien har Fåglar finns en gäst - Stefan Sundström! Vi besöker honom i hans hem på Ekerö, som håller på att bli nåt "jävla Täby"... Vi pratar om Stefans hippieholk som befolkas av gråsparvar utan sexualmoral. Om fåglarna i Stefan och Allan Edwalls musik och om fåglarnas roll i den biologiska mångfalden. Fåglar finns topp tre utser den punkigaste fågeln, vi måste ju passa på, Stefan har ju faktiskt lirat med KSMB! Här är länken till Spotifylistan vi pratar om: https://open.spotify.com/playlist/4HB3TDwTDssYh4ONncGOE9?si=ruEbL0mfQf-vHC8A1PiDeA 
Produktion av Iris media. 
2020-10-06
Länk till avsnitt

7. Gröngölingen får en egen sång

Vi spelar in på den stora tomträknardagen! Peder har varit uppe i ottan för att räkna fåglar på sin tomt i stugan i Roslagen och han får syn på en gröngöling och hyllar fågeln med en egen sång! Vi ringer upp fågelräknarproffset Anders Kornestedt i Halland och han har sett en ljusbukig prutgås (och Peter blir förvirrad). Peder listar dom roligaste arterna och vi svarar på en lyssnarfråga om blåmesen som har övergett några ägg. Fåglar finns produceras av produktionsbolaget Iris media.

2020-09-24
Länk till avsnitt

6. När flyttfåglar går på lokal

Peder och Peter pratar om flyttfåglar vid Kundbysjöns fågellokal i Rimbo i Roslagen, där har det siktats både blåhake, lappsparv och snösparv. Peder förklarar varför fåglarna flyttar och vi har fått en lyssnarfråga om skarvens framfart. Ett hett ämne! Och vilka fåglar vill man inte bo granne med? Vi outsourcar frågan... Fåglar finns produceras av produktionsbolaget Iris media.

2020-09-08
Länk till avsnitt

5. Ruggiga gräsänder i Norrtäljeån

Peder och Peter har slagit läger mitt inne i Norrtälje ? bredvid Norrtäljeån. Här spanar de på gråsparvar, gräsänder och några höns. Peder förklarar varför fåglar byter fjädrar, det kallas ruggning. Vi svarar på lyssnarfrågan om man kan bli kompis med en rödhake och Peder listar de bästa fåglarna att klä ut sig till, det är ju maskeradtider! Fåglar finns produceras av produktionsbolaget Iris media.

2020-08-25
Länk till avsnitt

4. Gökar finns i väldigt många former

Fåglar finns kvällsupplaga ? Peter besöker Peders sommarstuga där de spanar på kajor, bofinkar, koltrastar, brädhögar ? och en soffa! Och hur kommer det sig att göken är så omtalad och mytomspunnen? Känsliga lyssnare varnas. Peder listar de mest märkvärdigaste fåglarna. Fåglar finns produceras av produktionsbolaget Iris media.

2020-07-03
Länk till avsnitt

3. Fåglar som finns mitt inne i stan

Fåglar finns besöker Stockholm city och Sveavägen och lär känna närgångna men söta skrattmåsar. Peder slår ett slag för diverse måsarter, de kan faktiskt inte hjälpa att de snor din mat! Uppe på Observatoriekullen lär Peder Peter att björktrasten kallas skittrast, men ack så populär hos engelska fågelfans. Peder listar de tre mest otrogna fåglarna... Fåglar finns produceras av produktionsbolaget Iris media.

2020-07-03
Länk till avsnitt

2. Katten kalasar på bebisfåglar

Fåglar finns är tillbaka på Peters tomt i Rö och pratar om mysiga fågelungar som ständigt hotas av katten som gärna käkar fåglar till mellanmål. Peder lär Peter ännu en ramsa, bofinkens ljud kan identifieras med människor från Jönköping. Och vilka fåglar ska man prata om för att impa på någon? Peder listar de tre bästa! Fåglar finns produceras av produktionsbolaget Iris media.

2020-07-03
Länk till avsnitt

1. På spaning efter husfåglar

I premiäravsnittet av podden Fåglar finns gör Peter och Peder en lista på fåglar de ser på Peters hustomt i byn Rö i Roslagen. Peder blir glad över att höra sånglärkan och Peter lär sig ringduvans läte genom en bra men sorglig ramsa. Fåglar finns produceras av produktionsbolaget Iris media.

2020-07-03
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.