Sveriges 100 mest populära podcasts

Acceptanspodden

Acceptanspodden

En podd om Autism, ADHD, Tourettes, Språkstörning och övriga NPF-diagnoser. Med Acceptanspodden vill vi öka förståelsen och acceptansen för Neuropsykiatriska Funktionsnedsättningar (NPF) i samhället. Anna Malcus och Charlotte Boqvist välkomnar dig till en podd fylld av acceptans, respekt och kärlek för hela NPF-familjen.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

acceptanspodden.se

Avsnitt

16. Strategier hemma (autism, ADHD)

Rutiner och strukturer kan vara jobbigt. Vilka ska man ha, måste man ha dem? Måste man ha alla? Alla som man vet att man BORDE!? Måste man tycka om det? Måste man göra det vareviga dag?

Det är för att skapa trygghet i en kaotisk värld. Våra npf-barn förstår inte världen runt omkring sig och de har ett extra stort behov av förutsägbarhet. Vårt mål är att göra världen förståelig och förutsägbar för personer som ofta har svårt att förstå sin omgivning. Det skapar tillit och trygghet för barnet. Det gör att de kan slappna av och behöver inte vara på helspänn, ifall något oförutsägbart skulle dyka upp.

2021-04-18
Länk till avsnitt

15. Autister kan inte känna empati - eller?!

"Personer med autism har ingen empati, de är som sociopater" säger sällskapet på andra sidan tågets mittgång. Jag sitter bredvid min son som hör allt. Han har autism. Jag blir upprörd över deras okunskap, men hur tror ni min son reagerar...? Det får ni veta i detta podd-avsnitt. Dessutom reder vi ut begreppen kring vad empati faktiskt betyder och om vilka personer som har den förmågan eller inte.

2021-04-04
Länk till avsnitt

14. Tandläkarbesök för barn med NPF

Hjälp ditt barn att känna trygghet under besöket och, vid behov, agera språkrör. Om du upplever att ditt barn behöver en paus från undersökningen, be om en paus. Du vet bäst! Vi pratar här om förberedelser som kliniken och vi som föräldrar kan göra, samt ger exempel på hjälpmedel som vi kan ta hjälp av. 

2021-03-10
Länk till avsnitt

13. Hanna Walsö ? Språklig sårbarhet

Vad är skillnaden mellan språkstörning och språklig sårbarhet egentligen? Logopeden Hanna Walsö är tillbaka hos oss och reder ut begreppen Dessutom förklarar hon vad Selektiv mutism är. Hon hjälper också oss föräldrar att förstå hur vi kan tänka kring att uppsöka en logoped och var finns de att få tag på.

2021-02-21
Länk till avsnitt

12. ADHD och Autism - alla är olika

Vi vill med det här avsnittet säga att det viktiga är att se människan ? inte diagnosen. Diagnosen ger information och ledtrådar kring behoven - och det kan vara nog så viktigt. Men alla funkar olika och är en mix av sin personlighet och sina utmaningar. Och skillnaderna som den här mixen resulterar i - skillnaderna i hur en person är - syns tydligare hos de med diagnoser än de utan.

Så kom ihåg att, även om du är erfaren, ha med dig din ödmjukhet in i mötet med människor med diagnoser - bara för att du träffat en med ADHD betyder det inte att du vet hur nästa person med ADHD fungerar och agerar, och inte heller vad just den unika individen behöver.

2021-02-07
Länk till avsnitt

11. Bonus: Språkstörning

Vi uppmärksammar språkstörning - den vanligaste diagnosen inom NPF*. Logoped Hanna Walsö berättar väldigt tydligt vad det innebär och vad vi kan göra för att underlätta - både i skolan och hemma.

Den 16 oktober är den internationella dagen för att uppmärksamma språkstörning.

*Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) beror på hur hjärnan arbetar och fungerar. De vanligaste funktionsnedsättningarna är ADHD, ASD/Aspergers syndrom, Tourettes syndrom och språkstörning.

2020-10-15
Länk till avsnitt

10. Stödet som (inte) finns

Alla familjer som har barn med NPF* behöver stöd - i tid, pengar eller energi! Men de lyser med sin frånvaro. Därför efterlyser vi förbättringsåtgärder från landstingen, kommunerna och staten.

*Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) beror på hur hjärnan arbetar och fungerar. De vanligaste funktionsnedsättningarna är ADHD, ASD/Aspergers syndrom, Tourettes syndrom och språkstörning. ?Attention.se

2020-10-05
Länk till avsnitt

9. Vår vardag

Är du anhörig till föräldrar som har barn med npf-diganos som tex. Autism, ADHD, Tourettes och/eller Språkstörning? Då är detta avsnitt för dig! Nu ger vi dig en inblick i den konstanta inre stress vi lever med på grund av att alltid vara i "akutläge", och varför vi kanske inte prioriterar att vårt barn ska säga "tack".  

 

2020-09-28
Länk till avsnitt

8. Tragedi eller gåva? Att få diagnos.

Hur reagerar vi när barnet får sin NPF*-diagnos? Ska vi berätta för barnet? Ska vi berätta för nära och kära, andra föräldrar eller barnets klasskompisar? Vi berättar hur vi gjorde där i början och resonerar också kring hur du kan tänka och vad du kan behöva fundera på.

*Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) beror på hur hjärnan arbetar och fungerar. De vanligaste funktionsnedsättningarna är ADHD, ASD/Aspergers syndrom, Tourettes syndrom och språkstörning. ?Attention.se

2020-09-21
Länk till avsnitt

7. Att få diagnos ? och sen då?!

När NPF*-diagnosen är ett faktum, vad händer sedan? En del av oss vet inte mycket ... och vet inte vad vi behöver eller ska fråga efter. Andra reagerar med att tro att NU äntligen kommer vi få det stöd och den hjälp vi behöver. I veckans avsnitt ger Anna och Charlotte tips och råd om vad du kan be om, vilka stöd som finns och annat som är bra att tänka på vid möten hos BUP och andra instanser. 

*Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) beror på hur hjärnan arbetar och fungerar. De vanligaste funktionsnedsättningarna är ADHD, ASD/Aspergers syndrom, Tourettes syndrom och språkstörning. (Attention.se)

2020-09-14
Länk till avsnitt

6. Ofrivillig skolfrånvaro ? vad främjar närvaro?

Vilka orsaker har Anna och Charlotte själva upplevt till varför deras barn ej klarar av att gå till skolan?  Båda sönerna har Autism och ADHD/ADD. Varför det är ett problem för barnet såväl som för samhället, och vad behövs för att undvika att barn hamnar i denna situation?

2020-09-07
Länk till avsnitt

5. Till dig som är ny på NPF

NPF betyder NeuroPsykiatrisk Funktionsnedsättning och de vanligaste funktionsnedsättningarna är ADHD, ASD/Aspergers syndrom, Tourettes syndrom och språkstörning. Till dig som är ny på det här med NPF säger vi: Bli inte chockad när utbrotten kommer eller när sakerna flyger, bli inte besviken på ditt barn när hen glömmer vantarna för femti-elfte gången, och kom ihåg att du själv bara är mänsklig.

2020-08-31
Länk till avsnitt

4. Stå trygg i föräldrarollen ? du har inte gjort fel

Kristiska blickar. Arga kommentarer. Menande viskningar. Känner du igen det från när ditt barn har offentliga affektutbrott? Många barn med NPF (Autism, ADHD, Tourettes, Språkstörning) har svårigheter att hantera affekt, och då är det lätt att känna sig otillräcklig som förälder. Idag vill vi stötta dig att stå trygg när omgivningens åsikter påverkar dig.

2020-08-24
Länk till avsnitt

3. Förbjudna tankar och känslor.

FÖRBJUDNA TANKAR OCH KÄNSLOR ? samt vikten av att acceptera dem. Som utmattad förälder till barn med Autism, ADHD, Tourettes och/eller Språkstörning är det lätt att ibland tänka och känna sådant som kanske inte är politiskt korrekt. Det är vad Anna och Charlotte samtalar om i dagens avsnitt.

2020-08-17
Länk till avsnitt

2. Minska skolstarts-ångest - skapa förutsägbarhet

Skolstart kan betyda ångest för många barn med NPF-diagnos, så som Autism, ADHD, Tourettes och/eller Språkstörning. Förberedelser kan minska oron och skapa igenkänning i det som är nytt. Vi delar egna erfarenheter och vedertagna strategier.

2020-08-10
Länk till avsnitt

1. Skapa trygghet innan skolstart

I detta avsnitt ger Anna och Charlotte sina bästa tips för att bygga upp en trygg miljö runt omkring barnet med Autism, ADHD, Tourettes och/eller Språkstörning, för att göra det enklare att återgå till rutinerna kring skolan. 

2020-08-03
Länk till avsnitt

Det här är Acceptanspodden.

Med Acceptanspodden vill vi öka förståelsen och acceptansen för Neuropsykiatriska Funktionsnedsättningar (NPF) ? såsom autism, ADHD, ADD, Tourettes och språkstörning ? i samhället. Anna Malcus och Charlotte Boqvist välkomnar dig till en podd fylld av acceptans, respekt och kärlek för hela NPF-familjen.

2020-07-20
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.