Sveriges 100 mest populära podcasts

Svarta svanar - när historien byter riktning

Svarta svanar - när historien byter riktning

Om till synes oförutsägbara händelser som format historien.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

ur.se/id/225330

Avsnitt

Atombomberna

Den nionde augusti 1945. I staden Kakura i Japan är det mulet, men invånarna i staden har ingen aning om att molntäcket blir deras räddning. Piloten i det atomvapenbestyckade planet väljer i sista stund att flyga vidare, och fäller i stället bomben över grannstaden Nagasaki. USA har använt ett nytt massförstörelsevapen, och världen blir sig aldrig mer lik.
2021-12-22
Länk till avsnitt

Revolutionen i Iran

Iran 1979. Efter ett år av protester tvingas shahen fly landet. Revolutionen har lyckats. Upprorets ikon, Ayatollah Khomeini återvänder och tas emot av miljontals jublande människor. Men revolutionen leder inte till frihet. I stället hängs snart oppositionella i lyftkranar.
2021-12-15
Länk till avsnitt

Upptäckten av penicillin

Frankrike 6 juni 1944. Tiotusentals amerikanska soldater landstiger i Normandie. De är rustade med vapen och ammunition, men också med en ny hemlig mirakelmedicin, penicillin. Plötsligt överlever de sårade soldaterna dödliga infektioner. USA vinner kriget och antibiotikan förändrar världen för alltid.
2021-12-08
Länk till avsnitt

Skotten i Sarajevo

Sarajevo 1914. Kronprins Franz Ferdinands chaufför kör fel och svänger höger in på Franz Joseph-gatan. Han försöker vända när en ung man i kostym dyker upp. Två skott brinner av. Kronprinsen är död. Ingen vet då att detta är gnistan som tänder ett världskrig.
2021-12-01
Länk till avsnitt

Evigt liv

Vi reser 150 år framåt och besöker ett samhälle där åldrande har stoppats. Men hur sannolik är egentligen den framtiden? Det försöker vi reda ut med framtidsfilosofen Karim Jebari. Vi frågar också människor på stan ifall de föredrar att vara yngre eller äldre om de kunde stanna sitt åldrande. Dessutom pratar vi med en av de personer i världen som har tecknat ett kryonik-kontrakt för att frysa ned sitt huvud efter sin död - och förhoppningsvis vakna upp i framtiden.
2020-08-20
Länk till avsnitt

När solen försvann

Vi reser 1500 år tillbaka i tiden då ett vulkanutbrott ledde till tre långa vintrar i följd - och så fördjupar vi oss i konsekvenserna av dagens naturkatastrofer. Jordens historia är fylld av katastrofer, och vi får en grundkurs i den kedja av händelser som vi har att tacka för vår existens. Dessutom frågar vi göteborgarna om vilka naturkatastrofer de är mest rädda för - och om det kan komma någonting bra ur en katastrof.
2020-08-19
Länk till avsnitt

Död åt Tsaren

Den ryska revolutionen inträffar oväntat 1917. Vad fick revolutionen för konsekvenser och på vilket sätt förändrades 1900-talet? Vi berättar också om ett av antikvitetsvärldens mest eftertraktade föremål, de ryska tsaräggen som plötsligt dök upp hos en antikhandlare i London. Den som hittade ägget svimmade av chocken. Ute på Göteborgs gator får vi hör om när göteborgarna blivit politiskt chockade.
2020-08-18
Länk till avsnitt

Aliens från Europa

När det kom mystiska rapporter om att bleka, skäggiga män hade gått i land vid Yucatánhalvön, i nuvarande Mexico, var det få som förstod vad som väntade, och hur snabbt det skulle gå. Snart skulle aztekernas rike gå under för alltid. I programmet tar man också upp exempel på den globala slavhandeln och den moderna kolonialismen. Vår reporter har gått runt på stan för att höra vad människor varit med om som förstört allt.
2020-08-13
Länk till avsnitt

Panik på börsen!

På svarta torsdagen 1929 rasar New York börsen samman. Vad var det som hände? Och hur funkar det egentligen när en börskrasch leder till massarbetslöshet, katastrof och depression? Vi ger oss ut på stan och hör hur göteborgarna skulle göra om de fick en miljon kronor. Vi har också pratat med en idéhistoriker om hur människor faktiskt reagerar i krissituationer. Tvärtemot vad många tror, tänker vi inte bara på oss själva utan hjälper också varandra.
2020-08-11
Länk till avsnitt

Den svarta döden

Historiens värsta pandemi dök upp på Sicilien 1347 - svarta döden, eller digerdöden. Vi får höra om de förödande konsekvenserna av en av världshistoriens mest kända pandemier och upptäcker att pesten finns än idag. Vi ger oss också ut på stan för att höra vad göteborgarna har varit med om för chockartade händelser i sina liv.
2020-08-11
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.