Sveriges 100 mest populära podcasts

När man talar om trollen

När man talar om trollen

Vår podcast När man talar om trollen, är ett program om folktro, mytologi och traditioner. På ett lättsamt sätt diskuterar Oknytts Lars Wahlström tillsammans med Tommy Kuusela, doktor i religionshistoria, om nordiska väsen, myter och sägner.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

narmantalaromtrollen.podbean.com

Avsnitt

Mylingen och andra spökbarn

I det här avsnittet möter vi ett i folktrons mest tragiska väsen. Sägnerna är många om det nyfödda utomäktenskapliga barnet som tas av daga av sin moder och göms i hemlighet, endast för att sedan återuppstå som en osalig ande. Mylingen som vi kanske främst känner den från Astrid Lindgrens böcker har många namn och tar sig många uttryck i berättelserna.

Vi reder ut de olika sägentyper som berör dessa spökbarn, som vanligt med spännande berättelser och nedteckningar från hela landet, uppläst av Eva. Tillsammans med vår eminenta gäst, Inger Lövkrona som är professor emerita i genusvetenskap vid Lunds universitet, tittar vi även på den mörka verklighet som många mylingsägner sprungit ur. Där unga kvinnor på grund av fattigdom, religiöst inflytande och samtidens värderingar, tvingades mörda sina nyfödda barn i sorg och skam.

Det blir ett fullmatat avsnitt om folktrons väsen, skrämmande berättelser och verklighetens nakna sanning. Därför vill vi redan nu varna känsliga lyssnare då många diskussioner handlar om barn som far illa. 

Som vanligt kan ni hitta källmaterial och lästips på vår hemsida: www.oknytt.com/podcast   Patreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete och ta del av spännande bonusavsnitt: www.patreon.com/narmantalaromtrollen. Vi har även Swish för en valfri donation: 073-801 64 49

 

Intromusiken är producerad av Marc Jungermann

2024-03-21
Länk till avsnitt

Smeden i folktron

Men ässjan i brand och släggan i hand dyker vi ner i ett av våra mest mystiska och märkliga hantverksyrken. I det här avsnittet undersöker vi smedens avtryck i den folkliga föreställningsvärlden, från antikens gudomliga smeder till dagens sägner och traditioner. Vi lär oss om den grekiske Hefaistos, Nordens dvärgar och hjältesagornas mästersmeder. Naturligtvis läser vi vad Olaus Magnus ansåg om 1500-talets smeder i Dalarna och Hälsingland.

 

Vi har även med oss mästersmederna Linnea Lindgren och Andreas Lundin som hjälper oss att förstå livet i smedjan. De ger oss även tips och insikt i smedens mer trollkunniga sidor.

 

Som vanligt får vi även lyssna till hela 13 st sägner från hela landet, upplästa av Eva. Allt detta och mycket mer tar vi del av i avsnittet om de gamla bygdernas mest hemliga och förunderliga yrkespersoner.

 

Som vanligt kan ni hitta källmaterial och lästips på vår hemsida: www.oknytt.com/podcast

 

Patreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete och ta del av spännande bonusavsnitt: www.patreon.com/narmantalaromtrollen Vi har även Swish för en valfri donation: 073-801 64 49
2024-02-08
Länk till avsnitt

Folktro i Östergötland | LIVE hos Östergötlands museum

Den 28 oktober gästade vi Östergötlands museum i Linköping för att ösa ur den östgötska berättarskatten. Hör om den mytiska drottning Omma, kärlekskranka jättar och andra övernaturliga väsen från den spränglärde Olaus Magnus födelseort, Östergötland!   Ett stort och varmt tack till alla 250 personer som kom och lyssnade på vårt uppträdande på Östergötlands museum   Patreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete och ta del av spännande bonusavsnitt: www.patreon.com/narmantalaromtrollen Vi har även Swish för en valfri donation: 073-801 64 49

 

Intromusiken är producerad av Marc Jungermann.
2023-12-30
Länk till avsnitt

JULKLAPP FRÅN PATREON! Kappa | Hela världens folktro

Eftersom Lars och Tommy har fastnat i deadline-träsket den här månaden så måste vi flytta vårt ordinarie avsnitt till nästa månad. Men som plåster på såren kommer här en liten julklapp från oss, i formen av avsnittet om Kappa från patreonserien Hela världens folktro.

 

Tack så väldigt mycket för att ni lyssnar och tipsar våra vänner om podden! Låter det intressant med folktro från resten av världen, så kan vi varmt tipsa om att stödja oss på Patreon. Där vi just nu har över ett 30-tal olika bonusavsnitt att lyssna på, bland annat serien om Fornnordisk mytologi och många andra avsnitt och inlästa berättelser: https://www.patreon.com/narmantalaromtrollen

 

God jul och ett gott nytt år!

 

BONUSAVSNITT - Kappa | Hela världens folktro

Den här gången tar vi oss till Japan och möter där kappa! Den är en av den japanska folklorens mesta berömda väsen, eller yokai som man säger där.

En typisk beskrivning av kappa är att den är liten, grönaktig till färgen och påminner om en människoliknande groda, sköldpadda eller apa. Dess rygg täcks ofta av en ryggsköld, ungefär som hos en sköldpadda. Dess ansikte har i regel skarpa drag med en näbbliknande mun. Mellan fingrarna och tårna har den simhud. På hjässan har kappa ofta en skålformad hålighet, fylld med vatten eller en speciell vätska. Kappas kropp kan vara täckt av hår eller helt sakna kroppsbehåring och då kan dess hud vara täckt av fjäll. Det berättas ofta att den luktar som en fisk. Sägner om kappa har berättats över hela Japan, från norr till söder. Lokala ritualer eller mindre festivaler som hedrar kappa förekommer årligen på olika håll i Japan. Dessutom finns det sushi som är namngiven efter kappa. Bara en sån sak!

I avsnittet berättar Tommy om sina resor till Japan, där han bland annat sett en mumifierad kappahand, besökt flera helgedomar till kappa, pratat med personer som delgett sägner om kappa, besökt ett yokai-museum i Miyoshi och där han rest runt i Tono i Iwate prefektur i spåren efter kappa. Vi har även en kort genomgång av vad yokai egentligen är i den japanska folktron samt varför kappa har en förkärlek att peta ouppmärksamma pigor och simmare i rumpan.

2023-12-21
Länk till avsnitt

Gruvrået

Ett av landets äldsta industrier är gruvdriften. Precis som många andra stora yrkesuppgifter så skapades det en samhörighet och kultur kring gruvarbetarens sysslor. Ett hårt, mörkt och framförallt farligt arbete där minsta ljud eller snedsteg kunde orsaka olycka. Även jordens nyckfulla frikostighet på malm och rikedom kunde lika snabbt försvinna som den givits. På så sätt har man under tusentals år berättat om väsen och andar som råder över jordens rikedomar, som både ger och tar, samt skyddar naturens skatter från människans ihärdiga aptit.   I det här avsnittet undersöker vi det rådande väsen som vi kallar gruvrå, vilket är bara ett av många namn på detta kvinnliga väsen som härskar över bergen och jordens dyrbarheter. Vi får även höra en berömd gruvfru från Lars egna trakter och hur ortens silver fortfarande ligger gömt i Gruvberget. Eva läser upp flera vanliga och ovänliga berättelser kring gruvrået. Medan Tommy som vanligt guidar oss genom folktrons spännande och ibland skrämmande gångar.

 

Som vanligt kan ni hitta källmaterial och lästips på vår hemsida: www.oknytt.com/podcast

 

Patreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete och ta del av spännande bonusavsnitt: www.patreon.com/narmantalaromtrollen Vi har även Swish för en valfri donation: 073-801 64 49
2023-11-16
Länk till avsnitt

Svartkonstböcker & magiska föremål | LIVE hos Historiska museet

Magiska formler, böner och förbannelser hittar vi på saker så gamla som ett par tusen år. Då är det korta formuleringar med tidens runor, exempelvis namn som skulle ge kraft åt ett föremål. Under vikingatiden lades ibland runbleck med besvärjelser ned i gravarna och på medeltiden ristades böner och kraftformler på altarskåp och dryckeskärl. Från 1600-talet finns en berömd svartkonstbok där läsaren bland annat kan lära sig hur man förbannar någon ?med våldsamt fjärtande?. Den 1 November besökte vi Historiska museet i Stockholm och inför en fantastisk publik berättade om några av museets mest magiska föremål från en svunnen tid.   Patreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete och ta del av spännande bonusavsnitt: www.patreon.com/narmantalaromtrollen Vi har även Swish för en valfri donation: 073-801 64 49

 

Intromusiken är producerad av Marc Jungermann.
2023-11-08
Länk till avsnitt

Hantverkets magi | LIVE hos Sätergläntan

Under hela människans existens har hantverk och slöjdande varit livsviktigt för vår överlevnad som art. Det har gjort att vi kunnat skydda oss från väder och vind samt utveckla och bygga vårt samhälle med material, verktyg och kunskapstradering. Genom att skapa något nytt ur ett till synes "dött" material har på så sätt hantverkaren omgivits av såväl misstro, förundran och respekt i den magiska föreställningsvärlden.

Den 23 september besökte vi Sätergläntan ? institutet för slöjd och hantverk i Dalarna. Ett fantastiskt trevligt evenemang där vi inför publik berättade om det magiska som omger hantverkarens skrå. Vi undersöker allt ifrån smedens rykte om att vara trollkunnig till ödets väv och sömnadens olika vardagsmagi.

 

Patreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete och ta del av spännande bonusavsnitt: www.patreon.com/narmantalaromtrollen Vi har även Swish för en valfri donation: 073-801 64 49

 

Intromusiken är producerad av Marc Jungermann.
2023-10-05
Länk till avsnitt

Smöjning & rotdragning

Äntligen är vi tillbaka!

 

I det här avsnittet efter sommaruppehållet kastar vi oss rakt in i en folklig läketradition som skall kunna bota de flesta åkommor. Vi pratar om att jord- eller rotdraga, eller det kanske mer vanliga namnet smöjning, där man drar den sjuke personen genom en öppning under rituella former för att ge bot på allehanda krämpor. Eva läser som vanligt upp ett urval av berättelser, sagor och uppteckningar från hela landet. Vi undersöker även varför just trädets krafter har en sådan viktig funktion i den folkliga föreställningsvärlden, samt hur folktrons väsen och makter återtog sjukdomen  genom smöjningens offerriter. Till sist berättar vi även om höstens livepoddar där vi får chansen att träffa er ute i landet. Varmt välkomna till ännu ett avsnitt där vi gräver ner oss i folktrons mylla i jakten på vår historia!

 

Som vanligt kan ni hitta källmaterial och lästips på vår hemsida: www.oknytt.com/podcast

 

Patreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete och ta del av spännande bonusavsnitt: www.patreon.com/narmantalaromtrollen Vi har även Swish för en valfri donation: 073-801 64 49

 

Intromusiken är producerad av Marc Jungermann.
2023-09-30
Länk till avsnitt

SMAKPROV FRÅN PATREON! Loke | Fornnordisk mytologi

Hoppas att ni har en fin sommar. Just nu har vi själva lite sommarledigt men vi kan ändå inte låta bli att bjuda på en liten special, enbart den här gången. Därför kommer här ett smakprov från vår serie om fornnordisk mytologi som vi har på vår Patreonsida!

 

Tack så väldigt mycket för att ni lyssnar och tipsar våra vänner om podden! Och får ni en liten blodad tand av den fornnordiska mytologin efter det här avsnittet, så kan vi varmt tipsa om att stödja oss på patreon där vi just nu har över 20 avsnitt i serien att lyssna på, samt serien om Hela världens folktro och många andra bonusavsnitt och inlästa berättelser: https://www.patreon.com/narmantalaromtrollen

 

Ha en fortsatt fin sommar så hörs vi i höst! :)

 

BONUSAVSNITT - Loke | Fornnordisk mytologi

I avsnitt nr 2 av vår nya Patreon-serie om fornnordisk mytologi gräver vi djupt i de fornnordiska myterna för att kunna berätta om den mystiske guden Loke? eller är han ens en gud? 

Han kan beskrivas på  många sätt: trickster, jätte, skurk, medhjälpare, moder och fader i ett,  blodsbroder till Oden, skämtare, känslolös mördare eller kanske rent av  som ondskan personifierad? Lokes många karaktärsdrag har gjort honom  till en av de mest intressanta gestalterna i den fornnordiska mytologin.  

Vi utforskar allt från Lokes påverkan på makternas liv till hans många  barn och roll i gudarnas fall, ragnarök, världens slut.

 

Illustration: Johan Egerkrans

2023-08-04
Länk till avsnitt

Bäckahästen

I det här avsnittet berättar vi om bäckahästen, eller egentligen olika typer av vattenhästar i svensk och nordisk tradition. Vi pratar också om näcken i hästskepnad, om näckens häst och funderar över om det ursprungligen rört sig om ett eller om två olika väsen. Den skrämmande bäckahästen kunde uppträda i lika former och visade sig ? namnet till trots ? inte alltid som en häst! Dessutom går vi igenom de vanligaste sägentyperna om vattenhästen.

 

I vanlig ordning blir det ett fullmatat avsnitt! Eva har läst in berättelser, Lars ställer massa frågor och Tommy gör sitt bästa att förklara hur allt hänger samman! Det här är sista avsnittet innan vi tar ett sommaruppehåll från ordinarie podden. Vi kommer att återkomma med våra avsnitt i september. Vi kommer dock att fortsätta med avsnitt för Patreon hela sommaren till båda våra serier som vi har där, ?Fornnordisk mytologi? samt ?Hela världens folktro?. På Patreon finns det i dagsläget över fullmatade 30 avsnitt! Den som vill höra mer av oss kan alltså gå med där.

 

Simma lugnt och trevlig sommar på er alla!

 

Som vanligt kan ni hitta källmaterial och lästips på vår hemsida: www.oknytt.com/podcast

 

Patreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete och ta del av spännande bonusavsnitt: www.patreon.com/narmantalaromtrollen Vi har även Swish för en valfri donation: 073-801 64 49

 

Intromusiken är producerad av Marc Jungermann.
2023-07-06
Länk till avsnitt

Människooffer

Att offra grödor, djur och rikedomar till gudarna för att få fördelar i livet, har sedan urminnes tider varit en viktig del i människans föreställningsvärld. Men det allra största offret till makterna var människan själv.

 

Ämnet är människooffer, ett tema vi följer från fornnordisk tid fram till åtminstone början av 1900-talet, där det tack och lov förändrats från verklighet till sägen. I avsnittet får ni bland annat höra om våra nordiska myter och sagor och offrandet, av både sig själv som andra, till gudarna. Vi berättar även om kungaoffer för god skörd, ättestupan, pestsägner, släktklubban och rituella offer bland frimurare! 

 

Vi har även den stora glädjen att få ett gästinhopp av fil.dr i religionshistoria, Klas Wikström af Edholm, som ger oss en inblick i den förkristna nordens människooffer, där mytens saga möter arkeologiska upptäckter.

 

Som vanligt kan ni hitta källmaterial och lästips på vår hemsida: www.oknytt.com/podcast

 

Patreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete och ta del av spännande bonusavsnitt: www.patreon.com/narmantalaromtrollen Vi har även Swish för en valfri donation: 073-801 64 49

 

Intromusiken är producerad av Marc Jungermann.
2023-05-26
Länk till avsnitt

Väderleksmagi

I nordens kyliga och ombytliga klimat har vädrets makter i tusentals år hållit människornas liv i sitt grepp. Torra åkermarker, stormiga sjöar och isande vindar har därigenom präglat våra myter och traditioner, i ett land där pålitliga havsvindar och fruktsamma skördar varit det nordliga folkets nyckel till överlevnad. I det här avsnittet får vi lära oss mer om hur man i den folkliga föreställningen kunde kontrollera vädret genom magiska handlingar och trolldom. Vi besöker den isländska sagalitteraturen och lär oss om sejdens makt över stormiga hav. Även Olaus Magnus har (såklart) mycket att berätta om det nordiska folkets hedniska trollkonster över väder och vind, allt från konungen Väderhatt till de finska trollkarlarna.

Välkommen till avsnittet där vi framkallar isande hagelskurar, ljungeld från skyarna och hetsar den mildaste bris till en rasande storm!

 

Som vanligt kan ni hitta källmaterial och lästips på vår hemsida: www.oknytt.com/podcast

 

Patreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete och ta del av spännande bonusavsnitt: www.patreon.com/narmantalaromtrollen Vi har även Swish för en valfri donation: 073-801 64 49

 

Intromusiken är producerad av Marc Jungermann.
2023-04-27
Länk till avsnitt

Spiritus

Den här gången möts vi av ett klassiskt väsenavsnitt, där vi reder ut vad folktrons Spiritus är för märklig varelse. Hur skiljer den sig från andra dragväsen som mjölkhare, bjära och liknande? Hur skaffar man sig en spiritus och vad är farorna med att äga en? Vi tittar även på hur långt tillbaka den här typen av tradition sträcker sig här i norden. Men även hur en spiritus i ett fattigare samhälle där avundsjuka och drömmen om rikedom kan visa spår till dess ursprung och funktion. Lars får även en skrämmande insikt om Tommys frekventa knackande på sin snusdosa... vad har han däri?

 

Som vanligt kan ni hitta källmaterial och lästips på vår hemsida: www.oknytt.com/podcast

 

Patreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete och ta del av spännande bonusavsnitt: www.patreon.com/narmantalaromtrollen Vi har även Swish för en valfri donation: 073-801 64 49

 

Intromusiken är producerad av Marc Jungermann.
2023-03-30
Länk till avsnitt

Sägnen om Blåkulla

Blåkulla är den plats dit häxor, trollgubbar och allsköns trollkunniga sades besöka för att festa, slåss och förstärka sitt pakt med djävulen genom orgier och kontrakt skrivna i blod. I det här avsnittet får vi lära oss om denna mystiska plats som sägs finnas på många ställen, både inom och utom landets gränser. Tommy ger oss som vanligt djupgående förklaringar till Blåkullasägnernas olika aspekter, traditioner och variationer. Självklart tillsammans med berättelser upplästa av Eva.

 

Vi har även den stora äran att få ett gästinhopp av Linda Oja, docent i historia. Hon lär oss om 1600-talets vittnen under häxprocesserna och hur deras färder och visioner om Blåkulla gick till. När vi undersöker en av landets mest kända Blåkulla, Blå Jungfrun, får vi även det stora nöjet att prata med Thomas Palmquist som kör tusentals turister ut till denna sägenomspunna ö.

 

Som vanligt kan ni hitta källmaterial och lästips på vår hemsida: www.oknytt.com/podcast

 

Patreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete och ta del av spännande bonusavsnitt: www.patreon.com/narmantalaromtrollen Vi har även Swish för en valfri donation: 073-801 64 49

 

Intromusiken är producerad av Marc Jungermann.
2023-02-23
Länk till avsnitt

Sägner & spökhistorier vid Vänerns kust | LIVE i Lidköping

Den 23 november gästade vi Lidköpings stadsbibliotek som avslutning på 2022 fantastiska poddår ute i landet. Förr i tiden har det berättats många sällsamma historier vid södra delarna av Vänern, i närområdena kring Lidköping. I landskapet har spår setts efter forntida jättar. Här har personer mött gastar, troll, lyktgubbar, tomtar och sett Odens jakt spränga över himlavalvet. Det har också berättats om allehanda spökerier, om svartkonst och om folklig läkekonst där de kloka visste hur man kunde bota eller skada. Förvänta er allt från kusliga till lustiga berättelser som har en anknytning till Lidköping med omnejd.

 

Patreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete och ta del av spännande bonusavsnitt: www.patreon.com/narmantalaromtrollen Vi har även Swish för en valfri donation: 073-801 64 49

 

Intromusiken är producerad av Marc Jungermann.
2023-02-02
Länk till avsnitt

Räven i myt & folktro

I vårt första avsnitt för år 2023 möter vi räven, ett djur som i nordeuropeisk fauna består av två arter, men vilka förr i tiden betraktades som en enda djurart. Vi får höra om hur barnen kunde hotas med räven och hur den kunde associeras med trollkvinnor. Vad sägs om räven i fornnordiska källor? Varför har räven länge ansetts som ett svekfullt och listigt djur? Har räven använts inom folkmedicinen? Är inte räven en vanlig figur i fabler och folksagor? Vad hade kyrkan att säga om räven och finns det kristna helgon som har något med räven att göra? Allt detta och mycket mer pratar vi om.

 

Som vanligt kan ni hitta källmaterial och lästips på vår hemsida: www.oknytt.com/podcast

 

Patreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete och ta del av spännande bonusavsnitt: www.patreon.com/narmantalaromtrollen Vi har även Swish för en valfri donation: 073-801 64 49

 

Intromusiken är producerad av Marc Jungermann.
2023-01-26
Länk till avsnitt

Odens jakt

Fenomenet Odens jakt finns i många olika varianter över hela norra Europa. Där en av de mest kända kallas den Vilda jakten. I det här avsnittet försöker vi få ett grepp om denna kända men väldigt omdiskuterade föreställning. Med fokus på Odens jakt får vi lära oss om såväl svenska, norska, danska och till och med ukrainska berättelser om denna vilda ritt. Vi får bl.a. lära oss att Oden bor i en källare på Gotland och att vi kanske kan spåra sägnen ända tillbaka till fornnordisk tid. Detta och massor med spännande folktro får ni höra i avsnittet om Odens jakt!

 

Som vanligt kan ni hitta källmaterial och lästips på vår hemsida: www.oknytt.com/podcast

 

Patreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete och ta del av spännande bonusavsnitt: www.patreon.com/narmantalaromtrollen Vi har även Swish för en valfri donation: 073-801 64 49

 

Intromusiken är producerad av Marc Jungermann.
2022-12-15
Länk till avsnitt

Folktro om fåglar | LIVE på Naturum Tåkern

Den 22 oktober gästade vi Naturum Tåkern vid stranden av Nordeuropas främsta fågelsjöar. Det samtalas om en mängd olika folkliga föreställningar som fanns om fåglarna, deras beteenden och läten. En del fåglar tänktes vara tursamma att möta, andra olycksbådande. Andra gånger kunde en fågel eller dess läten tolkas som ett övernaturligt väsen. Just kring Tåkern har det funnits många föreställningar av den här typen, vad vi kort och gott kan kalla ?folktro om fåglar?.

 

Patreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete och ta del av spännande bonusavsnitt: www.patreon.com/narmantalaromtrollen Vi har även Swish för en valfri donation: 073-801 64 49

 

Intromusiken är producerad av Marc Jungermann.
2022-12-01
Länk till avsnitt

Lyktgubben

I folktron fanns det ett dödsväsen som kallades för lyktgubbe, skälagast, ägogast, irrbloss, gastbloss, lysare eller liknande. Denna typ av väsen visar sig ofta om mörka kvällar eller nätter som ett märkligt ljusfenomen, ett irrande ljus som påminner om en lykta som svävar fram och tillbaka, stundom långsamt, stundom med stor hastighet. Tanken är ofta att det är en död lantmätare som i livet mätt gränser fel och därför straffas i livet efter detta. Han stiger upp ur sin grav nattetid, ofta föreställd med en lykta i en hand och i den andra en kedja eller en stång. Han söker sig under natten efter det ställe där han en gång mätt fel samtidigt som han kunde ge ifrån sig hemska rop.   I det här avsnittet möter vi detta väsen. Vi funderar på varför en särskild yrkesgrupp blivit utpekade på det här sättet, hur denna gast kunde beskrivas, om den alltid var farlig och mycket mera. Förvänta er ett fullmatat avsnitt om lyktgubbar lagom till att höstmörkret breder ut sig och nätterna blir längre och mörkare!   Med oss i avsnittet har vi även Elin Pihl, Namnforskare och Forskningsarkivarie på Institutet för Språk och Folkminnen i Uppsala. Elin hjälper oss att förstå hur landets gränsdragningar och ägonamn hanterades i historisk tid och hjälper oss förstå hur det  påverkat våra trosföreställningar om just lyktgubbens egenskaper och uppkomst.

 

Som vanligt kan ni hitta källmaterial och lästips på vår hemsida: www.oknytt.com/podcast

 

Patreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete och ta del av spännande bonusavsnitt: www.patreon.com/narmantalaromtrollen Vi har även Swish för en valfri donation: 073-801 64 49

 

Intromusiken är producerad av Marc Jungermann.
2022-11-03
Länk till avsnitt

Folktro från Jämtland och Härjedalen | LIVE på Jamtli Museum

I det här liveframträdandet av podcasten När man talar om trollen berättar vi om äldre tiders folktro från Jämtland och Härjedalen. Vi berättar bland annat om trolldom, kloka gubbar och gummor, puken, skogskäringen, hamnbjörnen och annat skrömt som finns beskrivna och bevarade i äldre, men idag ofta svåråtkomliga, nedteckningar från länet.

 

Tack på förhand för ert tålamod med det lite knasiga ljudet den här gången.

 

Patreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete och ta del av spännande bonusavsnitt: www.patreon.com/narmantalaromtrollen Vi har även Swish för en valfri donation: 073-801 64 49

 

Intromusiken är producerad av Marc Jungermann.
2022-10-27
Länk till avsnitt

Folktro om kor & oxar

Kossor, oxar och deras kalvar har präglat nordens levnad och kultur i allt från de fornnordiska myternas urkossa Audhumbla, till folktrons riter och traditioner knutna till jordbrukets kanske viktigaste djur. Hur skyddar man sina kor från tjuvmjölkande trollkunniga? Vilka järtecken finns det kring kossornas levnad? Hur får man en ko att trivas på gården? Det är bara några av de väldigt många frågor vi kommer att besvara i detta (mu)stiga avsnitt.

 

Vår gäst Jennie Tiderman-Österberg som är sångare och doktorand i musikvetenskap vid Örebro Universitet, kommer även att lära oss om lockropens funktion och historia och hur såväl utövaren som kossorna påverkas av denna gamla kommunikationsform, djur emellan.

 

Som vanligt kan ni hitta källmaterial och lästips på vår hemsida: www.oknytt.com/podcast

 

Patreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete och ta del av spännande bonusavsnitt: www.patreon.com/narmantalaromtrollen Vi har även Swish för en valfri donation: 073-801 64 49

 

Intromusiken är producerad av Marc Jungermann.    
2022-09-29
Länk till avsnitt

Folktro om gruvor och samtal om Theodor Kittelsen | LIVE på Kittelsenmuseet

I samarbete med Blaafarveverket uppträder vi live på Kittelsenmuseet i Norge. Tillsammans med Sverre Følstad, Lasse Hermansen Bjørnland och Tone Sinding Steinsvik från museet kommer vi att prata om olika spännande ämnen. Bland annat folktro om gruvdrift där jämförelser görs mellan Sverige och Norge. Finns det något som motsvarar gruvfrun i Norge? Vi kommer även att samtala om Theodor Kittelsen och då gör vi jämförelser med andra norska och svenska konstnärer under samma tid. Vilken roll hade folksagor och folktro för dessa konstnärer? Varför var det så många svenska konstnärer som åkte över till Norge för att måla landskap? Ni kan förvänta er att fullspäckat avsnitt från vårt kära grannland.

 

Patreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete och ta del av spännande bonusavsnitt: www.patreon.com/narmantalaromtrollen Vi har även Swish för en valfri donation: 073-801 64 49

 

Intromusiken är producerad av Marc Jungermann.
2022-09-17
Länk till avsnitt

Gastkramande folktro i Skåne | LIVE på Lund1922

Vi besöker den anrika staden Lund på rollspelsfestivalen Lund1922! Här går vi igenom inför en härlig publik om Skånes gastkramande sägner och väsen. Ett annat ämne som vi berör är äldre tiders trolldom, bland annat om svartkonstböcker, kloka gubbar och gummor, samt om den mystiska spådomstraditionen att gå årsgång. Under samtalet trycker vi lite extra på det som ansetts skräckinjagande i folktron, det som gett kalla kårar.

 

De upplästa berättelserna i avsnittet är hämtade ur Per Gustavssons bok Skånesägner (Carlssons, 2021) vilken bygger på äldre traditionsuppteckningar.

 

Patreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete och ta del av spännande bonusavsnitt: www.patreon.com/narmantalaromtrollen Vi har även Swish för en valfri donation: 073-801 64 49

 

Intromusiken är producerad av Marc Jungermann.
2022-09-15
Länk till avsnitt

Öländska sägner och väsen | LIVE på Öland

Vi besöker Ölands Museum Himmelsberga på den gamla mytomspunna ön utanför Kalmarsund. Inför en härlig publik pratar vi om sägner och de väsen som förekommer i de Öländska berättelserna. Sägner som är präglade av dess vatten och långa historia med grodkvinnor, gastar, havsrån och mycket mer.

 

Under poddens inspelning visades även museets sommarutställning "Öländska sägner och myter" som pågick mellan 25 juni - 31 augusti 2022.

  Patreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete och ta del av spännande bonusavsnitt: www.patreon.com/narmantalaromtrollen Vi har även Swish för en valfri donation: 073-801 64 49

 

Intromusiken är producerad av Marc Jungermann.
2022-08-12
Länk till avsnitt

Sjöodjur

  Många är vi som säkert vill svalka oss i våra sjöar och tjärnar just nu. Men vilka sjöar borde vi undvika för att inte råka väcka sällsamma odjur nere i djupen? I detta stora sommaravsnitt med hela 2 gäster och 19 st spännande historier inlästa av Eva, undersöker vi detta! ?   Vår gäst Sanna Händén-Svensson är doktorand inom humanekologi vid Lunds universitet och gör sitt examensarbete om Storsjöodjuret. Vi får en exklusiv inblick i hennes forskning och arbete med de oerhört många observationer kring landets kanske mest kända sjöodjur. Vi får även höra om ett spännande möte med odjuret! ?   Men Storsjön är inte den enda platsen i Sverige som sägs inrymma ett sjöodjur, liknande berättelser finns från stora delar av landet knutna till specifika sjöar där många av dessa till och med är namngivna. I det här avsnittet undersöker vi traditioner, kulturhistoria och berättelser om olika sjöodjur i Sverige, men vi gör också utblickar till liknande traditioner från andra länder som Norge, Island, USA, England och Skottland. Förvänta er ett fullmatat avsnitt om olika sjöodjur och många inlästa vittnesmål och sägner!     Som vanligt kan ni hitta källmaterial och lästips på vår hemsida: www.oknytt.com/podcast

 

Patreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete och ta del av spännande bonusavsnitt: www.patreon.com/narmantalaromtrollen Vi har även Swish för en valfri donation: 073-801 64 49

 

Intromusiken är producerad av Marc Jungermann.      
2022-06-30
Länk till avsnitt

Kyrkogrimen

I detta avsnitt kommer vi att undersöka kyrkogrimens historia, funktion och relation till oss människor. Vilka är de skrämmande väsen som hemsöker de kyrkogårdar där kyrkogrimen råder. Finns det tecken på en mänsklig kyrkogrim? Vi besvarar dessa och många fler frågor kring detta skrämmande väsen.

 

Som vanligt kan ni hitta källmaterial och lästips på vår hemsida: www.oknytt.com/podcast

 

Patreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete och ta del av spännande bonusavsnitt: www.patreon.com/narmantalaromtrollen Vi har även Swish för en valfri donation: 073-801 64 49

 

Intromusiken är producerad av Marc Jungermann.
2022-05-26
Länk till avsnitt

Kärleksmagi

I det här avsnittet tar vi oss an ett stort ämne - nämligen kärleksmagi i alla dess former, från obscena handlingar och ritualer till mer oskyldiga sätt att finna ut vem som håller en kär. Med oss har vi även Lena Kättström Höök, etnolog och författare som med sin stora expertis inom traditioner, folktro och magiska ritualer står oss till tjänst när vi undersöker det spännande fenomenet med kärlekslås.

 

Som vanligt kan ni hitta källmaterial och lästips på vår hemsida: www.oknytt.com/podcast

 

Patreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete och ta del av spännande bonusavsnitt: www.patreon.com/narmantalaromtrollen Vi har även Swish för en valfri donation: 073-801 64 49

 

Intromusiken är producerad av Marc Jungermann.
2022-04-21
Länk till avsnitt

Folktrons väsen i naturen | LIVE på Orionteatern

Vi pratar om folktrons väsen i naturen på Orionteatern, i samband med föreställningen Det Vilda. Tommy och Lars undersöker hur synen på naturen och övernaturliga väsen förändrats över tid och rum ? från att ha upplevts som en hotfull och farlig plats, till att bli betraktad med ett romantiskt skimmer.

 

Tillsammans med dramaturgen Kristian Hallberg diskuterar vi även om naturväsen är något som bara hör till det förflutna, eller om de alltjämt lever kvar i modern tid och hur Det Vilda har inspirerats av vår gamla folktro.

2022-03-31
Länk till avsnitt

Skattsägner

I vår folktro finns det många föreställningar om dessa skatter som ibland tänktes tillhöra övernaturliga väsen eller som vaktades av särskilda skattväktare, allt från drakar och ormar till hönor eller basilisker. Det finns också berättelser som gått i arv från generation till generation om allt från sjunkna skattskepp till skattkistor eller guldvagnar. Vår gäst är ingen mindre än Kent Andersson fil. dr och docent i arkeologi vid Uppsala universitet.

 

Som vanligt kan ni hitta källmaterial och lästips på vår hemsida: www.oknytt.com/podcast

 

Patreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete och ta del av spännande bonusavsnitt: www.patreon.com/narmantalaromtrollen Vi har även Swish för en valfri donation: 073-801 64 49

 

Intromusiken är producerad av Marc Jungermann.
2022-03-17
Länk till avsnitt

Djävulen

I det här avsnittet tar vi oss an ett kärt ämne, nämligen tro och föreställningar om Djävulen. Vi möter denna figur i religiösa föreställningar och i folktron, från forntiden till modern tid. Vad för berättelser om Djävulen finns i religiösa texter och i den folkliga föreställningsvärlden? Vilka namn och benämningar på Djävulen finns? Har han beskrivits som ett slags väsen i folktron och skiljer sig den bilden från kyrkans läror? I vilka sammanhang har man berättat om Djävulen och vad har berättats?

 

Vår första gäst är Per Faxneld, docent i religionshistoria, lektor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola och författare. Faxneld har gjort sig ett namn som en av världens främsta kännare av satanism och esoterism och kommer lära oss om djävulen i modern tid och satanismen.  Vi får även besök av doktoranderna Petter Spjut och Natalie Lantz. Natalie och Petter kommer att ge oss en klarare bild av Hin Håle i de gamla abrahamitiska texterna. Vilket är utmärkt då Natalie och Petter är doktorander inom Gamla resp. Nya testamentets exegetik vid Teologiska institutionen vid Uppsala Universitet. De har även arbetat fram den spännande kursen ?En satans idéhistoria? vid universitetet, vilket kan vara värt att kolla in!

 

Som vanligt kan ni hitta källmaterial och lästips på vår hemsida: www.oknytt.com/podcast

 

Nu har vi även en Patreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete! www.patreon.com/narmantalaromtrollen

 

Intromusiken är producerad av Marc Jungermann.
2022-02-17
Länk till avsnitt

Kråkfåglar i myt & folktro

I årets första avsnitt pratar vi om myter, sägner och sagor om kråkfåglar. Denna stora grupp av fåglar har förknippats med allt från död och mörka makter till visdom och orakel. I vanlig ordning lägger vi störst fokus på föreställningar i Sverige och Norden, men vi kommer även göra utblickar till övriga världen. Vi startar även med en inspirerande introtext som är skriven av vår fina vän Sara Boström och som vanligt uppläst av Eva Boström. ???

 

Som vanligt kan ni hitta källmaterial och lästips på vår hemsida: www.oknytt.com/podcast

 

Nu har vi även en Patreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete! www.patreon.com/narmantalaromtrollen

 

Intromusiken är producerad av Marc Jungermann.
2022-01-06
Länk till avsnitt

Väsenologi

I det här avsnittet pratar vi om Väsenologi, den populära serien faktaböcker om folktrons väsen för barn och unga, skrivna av författaren Ingela Korsell och illustrerade av Reine Rosenberg. Varje bok har faktagranskats av en forskare, de två första (som handlar om äldre tiders väsen) av professor Ulf Palmenfelt och den tredje (som handlar om moderna väsen) av fil. dr. Tommy Kuusela.

I avsnittet pratar vi även om Ingelas andra böcker, särskilt den framgångsrika Pax-serien som hon skrev tillsammans med Åsa Larsson. Vi pratar även om fördelen med att använda sig av väsen och folktro i ett pedagogiskt syfte riktat mot barn och unga. Lyssna på detta spännande samtal som spelades in hemma hos Ingela Korsell i Mariefred.   Avsnittet är ett samarbete med bokförlaget Natur & Kultur.   Som vanligt kan ni hitta källmaterial och lästips på vår hemsida: www.oknytt.com/podcast   Nu har vi även en Patreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete! www.patreon.com/narmantalaromtrollen   Intromusiken är producerad av Marc Jungermann.
2021-12-09
Länk till avsnitt

Vår tids sägner, med Bengt af Klintberg och Jack Werner

I det här avsnittet undersöker vi vår tids sägner och hör många exempel på sådana. Vi diskuterar även skillnaden mellan ryktesspridning och vandringssägner eftersom de ofta kan tyckas ligga nära varandra. 

Med ett 50-tal böcker och oräkneliga artiklar om folklore, sägner och folkets berättelser svarar Bengt af Klintberg på alla våra frågor om vandringssägner. Vi välkomnar även Jack Werner, journalist och författare, känd bland annat för sitt arbete med faktagranskning, källkritik och moderna vandringssägner på internet.

  Som vanligt kan ni hitta källmaterial och lästips på vår hemsida: www.oknytt.com/podcast   Nu har vi även en Patreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete! www.patreon.com/narmantalaromtrollen   Intromusiken är producerad av Marc Jungermann.
2021-11-25
Länk till avsnitt

Spöken & gastar

I det här avsnittet tar vi oss an ett ämne som borde ge er kalla kårar ? nämligen spöktro och hur den satt sina spår i olika berättelser från åtminstone vikingatiden fram till bondesamhällets dagar.   Med oss har vi Eva Carlsson Werle, fil mag. i religionshistoria, som lär oss om själens betydelse i äldre tid samt om sin bok Vålnaden går före.   Som vanligt kan ni hitta källmaterial och lästips på vår hemsida: www.oknytt.com/podcast   Nu har vi även en Patreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete! www.patreon.com/narmantalaromtrollen   Intromusiken är producerad av Marc Jungermann.
2021-10-28
Länk till avsnitt

Skräckfilm och folktrons väsen i Norden | LIVE på Monsters of Film

I det här livesända avsnittet tar vi oss an ett kärt ämne ? skräckfilm och folktrons väsen i Norden. Hur har berättelser om olika väsen använts i filmer och vilka möjligheter finns? Vad ser vi för möjligheter och vad för typ av berättelser ur den nordiska folktron hade vi gärna sett mer av?

2021-10-13
Länk till avsnitt

Folktro om öl & bryggning

Öl har i alla tider satt fantasin i rörelse. I vårt sjuttonde avsnitt berättar vi om fornnordiska myter om öl och mjöd, hur det betraktades som ett magiskt skyddsmedel och om vikingatida riter där rusdrycken spelat en central roll.

Med oss har vi två spännande gäster. Först ut har vi kvartärgeologen Jens Heimdahl, fil. dr. med inriktning mot arkeobotanik, som fördjupar samtalet kring ölet och bryggningens intåg i norden genom våra arkeologiska fynd. 

Sedan har vi även med oss Jessica Heidrich, som är sommelier, före detta läkemedelsforskare, fyrfaldig SM-vinnare i bryggning och sedan 10 år ölbryggare på heltid. Även kallad Sveriges öldrottning!

 

Läs mer på www.oknytt.com/podcast

 

2021-09-30
Länk till avsnitt

Hårgasägnen & djävulens dans

Vi förs med till takterna av djävulens lömska toner när vi pratar om den berömda Hårgasägnen, den plats där Djävulen spelade så vilt att en skara människor dansade till döds. Vi svarar också på hur gammal sägnen är och om den har paralleller från andra orter? På vilket sätt lever den kvar i vår tid?

Vår gäst är riksspelman och universitetslektor i musik Thomas von Wachenfeldt från Bergsjö i Hälsingland. Vi hoppas att ni är lika uppspelta som vi är nu när vi bjuder upp till dans! 

Läs mer på www.oknytt.com/podcast

 

2021-09-10
Länk till avsnitt

Trollen i myt och folktro

I vårt jubileumsavsnitt så kommer vi att svara på så många frågor vi kan kring trollens ursprung, leverne och framtid. Vad skiljer myternas troll från folktrons? Vad betyder ordet troll? Vilka interaktioner har troll med människan, och mycket mycket mer!   Med oss har vi även Camilla Asplund Ingemark, lektor i etnologi vid Campus Gotland, som berättar om sin avhandling 'The Genre of Trolls: The Case of a Finland-Swedish Folk Belief Tradition'. ?   Som vanligt kan ni hitta källmaterial och lästips på vår hemsida www.oknytt.com/podcast.     Intromusiken är som vanligt producerad av Marc Jungermann . ?
2021-08-26
Länk till avsnitt

Folktro i mörkaste Småland | LIVE på Ljungby Berättarfestival

Vi besöker Ljungby Berättarfestival och spelar in ett liveavsnitt med temat folktro i mörkaste Småland. Som gäst har vi med oss Vibeke Hyltén-Cavallius som berättar en klassisk sägen från Småland. Läs gärna mer om Vibekes berättande på www.admetam.se och om festivalen på www.ljungbyberattarfestival.se.

2021-08-19
Länk till avsnitt

Hur gamla är folktrons väsen i Norden? | LIVE på Birka

Vi tar avstamp i berättelsetraditioner om olika typer av väsen från vikingatiden och medeltiden. Går det att finna rester av detta i senare tiders folktro som samlades in under det sena 1800-talet och tidiga 1900-talet? Hur gamla är berättelserna om gårdstomtar, jättar, gengångare, vättar, skogsrå, troll eller varulvar?

2021-07-29
Länk till avsnitt

Skogsrået

I det här avsnittet pratar vi om skogsrået. Vi går igenom olika föreställningar och sägner som har knutits till henne och undersöker lokala traditioner. Några frågor som vi besvarar är: Hur gammal är föreställningen om skogsrået? Var det alltid en kvinna? Var det primärt ett erotiskt väsen? Finns det liknande traditioner i andra länder? Var hon alltid ondskefull? Hur såg hon egentligen ut?   Med oss har vi Catarina Harjunen som 2020 disputerade med sin avhandling Att dansa med de(t) skeva : Erotiska mo?ten mellan ma?nniska och naturva?sen i finlandssvenska folksa?gner.   Läs mer på www.oknytt.com/podcast
2021-07-22
Länk till avsnitt

Folktrons väsen i konsten

I detta avsnitt av När man talar om trollen kommer att prata om hur folktrons väsen har gjort avtryck i konsten genom tiderna. Med oss i avsnittet har vi flera kunniga och kända gäster. Först ut är konsthistorikern Pia Bengtsson Melin som är 1:e antikvarie vid Statens historiska museer och prisbelönt för sin forskning om Albertus Pictor. Den andra gästen är Elina Druker som är professor i litteraturvetenskap vid och en framstående expert på barn- och ungdomslitteratur (inklusive Bland tomtar och troll). Sist men inte minst gästas vi av den omtyckta illustratören Johan Egerkrans som har illustrerat och skrivit flera böcker om bland annat väsen och myter.

Många av de motiv vi pratar om i avsnittet finns att ses i vår videoversion av podden på vår Youtube- och Facebooksida.

Lästips och mer info på: www.oknytt.com/podcast

2021-06-24
Länk till avsnitt

Maran och onda drömmar

I detta avsnitt tar vi oss an ett av våra mest skräckinjagande väsen i Norden och till vår hjälp har vi i vanlig ordning kunniga gäster som fördjupar diskussionen utifrån sina expertområden. Religionshistorikern Catharina Raudvere, Nordens främsta expert på folktro om maran samt Jerker Hetta, professor emeritus i psykiatri vid Karolinska Institutet, en av landets ledande forskare inom sömn och sömnstörningar.   Introtexten sätter stämningen med ett spännande utdrag ur Sofia Albertssons novellsamling Benkvarnen.   Läs mer på www.oknytt.com/podcast  
2021-05-20
Länk till avsnitt

Katten i myt och folktro

I det här avsnittet möter vi katten, vi undersöker och berättar om katten i myter, sägner, sagor och folktro. Katten är ett älskat djur som länge fascinerat människan.

Våra fantastiska gäster i avsnittet är Torun Zachrisson, docent i arkeologi och forskningschef vid Upplandsmuseet samt Eva Wennman (Cat Complete), etolog som är specialiserad på kattens beteende.

Läs mer på www.oknytt.com/podcast

2021-04-15
Länk till avsnitt

Varulven

Varulven är ett av våra mest skrämmande och fascinerande väsen. En människa som förvandlas till ett rovdjur är en uråldrig föreställning som finns beskriven världen runt. I det här avsnittet möter vi varulven och följer dess spår i tid och rum, från fornnordiska källor till vår tids populärkultur och Hollywoodfilmer.

Med oss får vi besök av arrangörerna av den spännande filmfestivalen Monsters of Film. Varulven som är kanske mest känd genom filmens värld får här ta plats i en diskussion om skräck, primala instinkter och blodiga förvandlingar. Vi har också nöjet att få spela upp en medeltidsballad om varulven, framförd av skönsjungande Myrkur.

Läs mer på www.oknytt.com/podcast

2021-03-11
Länk till avsnitt

Den förtrollande skogen

Skogen har länge fascinerat människan och har gång på gång figurerat i det muntliga berättandet i form av sägner, folktro och sagor. Den har en fastrotad plats i vårt medvetande och i våra föreställningsvärldar. I vår tid har den en given plats i populärkulturella uttrycksformer där vi finner allt från Tolkiens levande träd, enterna, till Elsa Beskows Tomtebobarnen.   I det här avsnittet pratar vi om skogarna som en förtrollad plats, på gott och ont. Med oss har vi i vanlig ordning kunniga gäster.   Läs mer på www.oknytt.com/podcast
2021-02-11
Länk till avsnitt

Ormen i myt och folktro

Få djur injagar så mycket skräck och fascination som ormen. Den har haft en viktig funktion i många myter där den föreställts som allt från ett giftsprutande vidunder, till en intrigerande och förförisk gestalt som leder människan på villovägar. Det berättas bland om drakormar, hjulormar, tomtormar eller vitormar. Ormen har gäckat människans fantasi sedan urminnes tider. I det här avsnittet tittar vi närmare på ormen i myter, folktro och dagens populärkultur.   Med oss har vi två fantastiska gäster, Jonathan Lindström som är arkeolog, författare och chefredaktör på Populär arkeologi samt Jenny Larsson från Stockholm University, språkhistoriker och professor i baltiska språk.   Boktips och källmaterial för avsnittet finns på www.oknytt.com/podcast
2021-01-14
Länk till avsnitt

Likspöken & zombier

I avsnitt 7 pratar vi om allt från fornnordiska draugar, bondesamhällets likspöken och gastar, till vår tids zombier och andra vandrande döda. Temat kretsar kring dödsväsen med en fysisk kropp. Varför går en död igen? Vad är det för skillnad på en gast och ett spöke? Var kommer zombierna ifrån, och finns de i den nordiska folktron? Tillsammans med oss har vi även några gästinhopp av zombieöverlevnadsexperten Herman Geijer och skräckförfattaren Sofia Albertsson!  

Boktips och källmaterial för avsnittet finns på www.oknytt.com/podcast

2020-12-17
Länk till avsnitt

Gårdstomten

Ett av våra äldsta och mest älskade väsen gör debut och blir huvudämnet i avsnitt 6 av När man talar om trollen. Med oss har vi en namnkunnig ga?st och vän till oss, nämligen folklivsforskare och docent Ebbe Scho?n, som go?r ett litet inhopp. 

Vi kommer bland annat att få veta hur man lockar till sig en tomte. Om tomtens många namn. Om jultomten sysslar med identitetsstöld. Varför det är viktigt med smör på tomtens gröt. Och såklart lite tomtesnusk (som utlovat) och mycket annat. I vanlig ordning får vi också höra olika sorters berättelser om tomtar.   

Boktips och källmaterial för avsnittet finns på www.oknytt.com/podcast

2020-12-03
Länk till avsnitt

Björnen i folktron

Som nordens sto?rsta landlevande rovdjur har den ba?de skra?mt och fascinerat oss i tusentals a?r. Genom a?ren har den gjort ett stort avtryck i myter, folktro, sa?gner och sagor. I avsnitt 5 så pratar vi såklart om bjo?rnen, skogarnas ludne furste.

Boktips och källmaterial för avsnittet finns på www.oknytt.com/podcast

2020-11-05
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.